Zprávy pondělí, 3. dubna 1995

Vazeni posluchaci, vitejte u vysilani Radia Praha. Od mikrofonu se hlasi Filip Bernard, ktery vam na uvod relace prinasi zpravy.

Cesky prezident Vaclav Havel dnes pozdravi v novozelandskem Aucklandu ucastniky podnikatelskeho fora, a po tiskove konferenci ukonci navstevu Noveho Zelandu a odleti do Australie, kde v utery stravi odpocinkovy den. Ke sve navsteve na Novem Zelandu prezident Havel uvedl, ze zde nasel pevnou podporu pro vstup Ceske republiky do Organizace pro hospodarskou spolupraci a rozvoj a nektere zdroje inspirace pro ceskou ekonomickou transformaci. Dodal, ze ceskym zajmem je zajistit svoji pritomnost v teto dynamicky se rozvijejici oblasti a ziskat zde urcite politicke a hospodarske zakotveni.

Pavel Tigrid se dnes v podvecer poprve zucastni schuzky ministru kultury Evropske unie, na kterou je pozvan za Ceskou republiku jako nove pridruzenou zemi. Na jednacim programu je predevsim posouzeni navrhu Evropske komise na "upravu" evropskeho zakona tzv.televize bez hranic. V dosavadni podobe uklada vysilat nejmene 51 procent televiznich programu vyrobenych v Evrope, ovsem "pokud je to mozne". Prave tato formulace by podle navrhu Evropske komise mela byt vypustena. Tim by se direktiva, ktera je namirena proti americke konkurenci, stala pro clenske zeme zavaznou. Pokud jde o pridruzene zeme ze stredni Evropy, ministri projednaji prohloubeni vzajemne spoluprace hlavne v audiovizualni oblasti a soucinnost pri realizaci kulturnich programu. Cesky ministr Pavel Tigrid prednese na schuzce projev o moznostech kulturni spoluprace.

Material s podnety k transformaci zdravotnictvi byl dnes rano predan premierovi Vaclavu Klausovi. Uvedl to prezident lekarske komory Bohuslav Svoboda. Analyza byla projednana s odborniky pro jednotlive typy zdravotni pece, takze je komora schopna zarucit vlade podporu, kterou pro zmeny ve zdravotnictvi potrebuje. Svoboda rekl, ze pocitaji pro lekare primarni pece s platbou pojistoven za pacienta, nikoli pouze za vykony jako dosud, naproti tomu u ambulantnich specialistu by mela podle jeho slov prevazovat platba za vykony.

Jako politicky i mezinarodnepravne neprijatelny pokus o revizi vysledku druhe svetove valky hodnoti nektere ceske zajmove spolecenske organizace prohlaseni ceskych a nemeckych intelektualu Smireni'95. Uvadi se to v dopise adresovanem prezidentovi Ceskerepubliky a predsedovi vlady. Na jeho zneni se usnesly mimo jine Cesky svaz bojovniku za svobodu, Masarykova spolecnost, Klub Milady Horakove, Ceska obec sokolska, Evropske hnuti v CR, Junak, Konfederace politickych veznu a dalsi. Jak jiz drive prohlasil premier Vaclav Klaus, vlada nebude v zadnem pripade reagovat na vyzvu ceskych a nemeckych intelektualu Smireni'95 k zahajeni rozhovoru mezi ceskou vladou a politickou reprezentaci sudetskych Nemcu.

Spory ve vladni koalici jsou ceskou populaci nejcasteji vnimany jako pomerne vazne, avsak nehrozici rozpadem koalice. Toto stanovisko zaujima podle pruzkumu, ktery uskutecnil Institut pro vyzkum verejneho mineni, 38 procent respondentu. Ctvrtina dotazanych nepovazuje spory za vazne a poklada je za normalni v kazde demokracii. O problemy v koalici se nezajima nebo o nich nevi dalsich 23 procent dotazanych. Vaznost koalicnich sporu zduraznuji spise dotazani s uplnym strednim vzdelanim. Kloni se vice k nazoru, ze spory jsou vazne, ale strany se nakonec dohodnou.

Jeste kratce o pocasi

Na uzemi Ceske republiky je dnes jasno az polojasno. Nejvyssi denni teploty 15 az 20 stupnu Celsia.

A nyni uz predavam slovo Eve Petrzilkove, ktera ma pro Vas podrobnejsi informace