Zprávy pondělí, 30. ledna 1995

Cesky premier Vaclav Klaus se dnes ve francouzskem Strasburku ucastni jednani Parlamentniho shromazdeni Rady Evropy. Prednese zdeprojevna tema Evropa, nase vize a nase strategie. Klaus upozornil, ze je treba se v Rade Evropy opet vyrazneji prezentovat. Pripomnel, ze na prezentaci Ceske republiky nalehali jak cesti poslanci v Parlamentnim shromazdeni, tak i jeho predseda Miguel Martinez, s nimz ma Klaus ve Strasburku jednat. Premier se setka take s generalnim tajemnikem Rady Evropy Danielem Tarschysem.

Od stredy 1. unora se Ceska republika stane pridruzenym clenem Evropske unie. Prislusne dokumenty podepsal v Bruselu v roce 1993 ministr zahranici Josef Zieleniec. Asociacni dohoda zahrnuje mj. obchodni clanky, ustanoveni o pohybu kapitalu, sluzeb a pracovniku, o spolupraci v prumyslu, jaderne bezpecnosti aochrane zivotniho prostredi. Dokumenty zahrnuji take ustanoveni o politickem dialogu vcetne koordinace zahranicni politiky. Podle vyjadreni vladnich cinitelu poda Ceska republika prihlasku o clenstvi do summitu unie v roce 1996, mozna jeste v letosnim roce.

Izrael se obava zprostredkovane spoluprace ceskeho prumyslu na vystavbe iranskeho jaderneho potencialu. Podle listu Mlada fronta Dnes je duvodem pro tyto obavy jednani firmy Skoda Plzen o dodavkach soucasti pro jaderne elektrarny na Ukrajine a v Rusku. MeziRuskema ‹ranem existuje smlouva o dokonceni reaktoru v oblasti Perskeho zalivu. Svetove velmoci se obavaji zneuziti jaderne energetiky ‹ranem k vyrobe jadernych zbrani. Prazske diplomaticke kruhy tyto obavy pokladaji za prehnane. Jak uvedl jeden z diplomatu, neexistuje jediny dukaz o propojeni retezce Skoda - Rusko - ‹ran.

Ve veci utlumu uranoveho prumyslu bude Ceska strana socialne demokraticka interpelovat ministry prumyslu a obchodu a prace a socialnich veci. Vyplynulo to ze zaveru okresni konference strany ve Zdaru nad Sazavou. Podlesocialnich demokratu neni mozne, aby vlada v nejblizsich dnech rozhodla o likvidaci uranoveho prumyslu, coz se napriklad v regionu Zdarska tyka 1000 zamestnancu. Drive, nez se s tezbou skonci, je podle socialnich demokratu nutne pripravit koncepci rozvoje pracovnich mist v tomto regionu, aby nedoslo k socialnim otresum.

Vice nez tretina ceskych obcanu poklada rok 1994 za uspesny. Vyplynulo to z pruzkumu Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Pro 46 procent nebyl rok dobry ani spatny. Pouze tri procenta jej povazuji za spatny. Nejprizniveji hodnotili uplynuly rok podnikatele, vysokoskolsky vzdelani a mladi lide. Z regionalniho hlediska prevazoval kladny postoj zejmena u obyvatel Prahy.

Vychodni Evropa zaznamena podle nazoru odborniku v pristim desetileti turisticky boom a to i pres recesi uplynulych peti let. Svetova rada pro cestovani a turistiku ocekava, ze zisky z cestovniho ruchu ve vychodni Evrope stoupnou v letech 1995 az 2005 o 105 procent. Podle nazoru rady patri Ceska republika k zemim, ktere kazdorocne lakaji miliony turistu. Jeji hranice prekrocilo loni 100 milionu lidi. Mezi opravdove turisty lze podle zpravy pocitat asi 17 milionu. Tento pocet je o 27 procent vyssi nez v roce 1993. Mezi navstevniky prevladali Nemci, Holandane a Italove.

Cesti cyklorosari i nadale patri do absolutni svetove spicky. Potvrdili to na 46. mistrovstvi sveta, ktere se uskutecnilo o vikendu ve svycarskem Eschenbachu. Domu privezli zasluhou Zdenka Mlynare zlatou medaili ze zavodu junioru. Kov stejne hodnoty vybojoval v mistrovstvi Evropy nadeji do 22 let take Jiri Pospisil.

Na zaver jeste informace o pocasi. Dnes je v Ceske republice zatazeno az oblacno, s obcasnym destem, na horach dest se snehem. Teploty se pohybuji v rozmezi 4 az 8 stupnu Celsia. To je ode mne vsechno.

Nyni predavam slovo Katerine Brezovske, ktera pro vas pripravila podrobnejsi informace.