Zprávy Radia Praha

Četí politici Bushe podpořili, informace o odvetném útoku nemají

Prezident Václav Havel podpořil v pátek rozhodný americký postoj v boji proti terorismu, jak jej více než týden po teroristických útocích na New York a Washington vyjádřil v noci na pátek středoevropského času americký prezident George Bush. Podporu mu vyjádřili rovněž zástupci českých parlamentních stran, výhrady k případnému vojenskému útoku měli jen komunisté. "Já se domnívám, že je třeba opravdu velmi rázná odpověď na ty teroristické útoky, které nemají obdoby," řekl Havel a zdůraznil, že to není válka s nějakým konkrétním státem, národem nebo náboženstvím. "Je to opravdu válka s teroristy," dodal.

Stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil vidí v Bushově vystoupení důkaz, že akci proti teroristům hodlají USA velmi dobře promyslet a že stojí o co nejširší celosvětovou koalici protiteroristických sil. Čtyřkoaliční senátor Josef Zieleniec ocenil, že Bush deklaroval závazek a odhodlání USA střetnout se se světovým terorismem. Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) si dovede představit, že terorista a hlavní podezřelý Usáma bin Ládin stane před soudem.

Šéf KSČM Miroslav Grebeníček by si přál, aby na terorismus nereagoval Bush silovými prostředky. "Přeji si, aby skutečně za terorismus následoval trest, ale před nezávislým soudem," řekl. Podle Bushe použijí USA všechny prostředky, včetně "každé nutné válečné zbraně,", konkrétní akci neohlásil.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík zatím nemá informace o tom, že by Spojené státy chystaly v těchto chvílích odvetný útok na Afghánistán. "Všechny naše zdroje ukazují, že se bude jednat spíš o dlouhodobější opatření, že se USA budou v první řadě snažit důsledně došetřit útok, vytvořit mezinárodní koalici a přesvědčit islámské státy, že to není namířeno proti nim, ale proti teroristům," řekl. Podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého zůstává česká armáda na stejném stupni pohotovosti, poněkud se zvýšila pohotovost jednotek protivzdušné obrany.

Po pátečním jednání meziresortního krizového štábu řekl Tvrdík, že v současnosti jsou proti teroristickým útokům podobným těm, které se staly minulý týden v USA, chráněna všechna "krizová místa" v Česku. Krizový štáb rozhodl o obnovení všech civilních letů nad republikou. Rozmístění jednotek vybavených raketami země-vzduch zřejmě v blízkosti strategických objektů, jakými jsou například jaderné elektrárny, nechtěl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý komentovat. Řekl jen, že stíhací letouny jsou schopny zasáhnout do několika minut.

Ochranu strategických objektů zpřísňuje i policie. Podle náměstka ministra vnitra Petra Ibla jsou některá opatření konstantní, některá se dělají tak, aby z pohledu bezpečnosti byla kvalitnější. Policejní prezident Jiří Kolář upozornil, že české jaderné elektrárny zajišťují speciální policejní útvary, které monitorují podezřelá vozidla i osoby. Šedivý informoval, že u běžných vojenských útvarů se zpřísněná opatření zmírňují, vojáci musejí být nyní dostupní místo do 120 minut až za 360 minut. Jednotky, u nichž se nepředpokládalo jejich využití v první fázi, musejí být připraveny do šesti namísto do dvou hodin. Tvrdík rovněž informoval, že USA nebudou žádat NATO o vojenskou pomoc při odvetném útoku na Afghánistán.

Antimilitaristé plánují demonstraci proti terorismu a válce

Teroristické útoky na Spojené státy a plánované odvetné akce proti jejich údajným původcům vyburcovaly české anarchisty a pacifisty. Založili Antimilitaristickou iniciativu, která na čtvrtek 4. října připravuje demonstraci na Václavském náměstí v Praze. Ondřej Slačálek z Československé anarchistické federace v pátek novinářům řekl, že akce má jak uctít památku obětí teroristických útoků, tak i vyjádřit nesouhlas s válkou. Dodal, že demonstrace je řádně ohlášena. "Jsme pobouřeni teroristickými útoky na americké objekty, které stály život tisíce lidí," uvedl Slačálek. Současně však podle něj iniciativa odmítá, aby "na základě pochybných stop a ukvapených tvrzení nepodložených důkazy byly zahájeny válečné akce proti Afghánistánu a možná i dalším státům".

Bureš žádá stejný postup žalobců při stíhání propagace terorismu

Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš požádal nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, aby svolala poradu krajských a vrchních státních zástupců s cílem sjednotit postup v případech propagace mezinárodního terorismu. Jde o to, aby tentýž čin, který se stane na různých místech, nehodnotili státní zástupci odlišnými způsoby, řekl v pátek novinářům Bureš. Porada se bude konat 2. října v Brně. Příkladem propagace terorismu je podle Bureše případ předsedy ultrapravicového Národně sociálního bloku Jana Kopala, stíhaného v souvislosti se schvalováním útoků na New York a Washington, za nimiž podle USA stojí terorista Usáma bin Ládin. Kopal na demonstraci v Mostě řekl, že USA si útok zasloužily a že činy bin Ládina jsou hodny ocenění. Ministr zdůraznil, že v tomto případě jde o propagaci terorismu, protože není pochyb, že bin Ládin stojí za mnohými teroristickými činy.

Politická reprezentace ČR se shodla na nutnosti reformy armády

Prezident Václav Havel se v pátek s předními ústavními činiteli a předsedy čtyř demokratických parlamentních stran na Pražském hradě shodl, že dozrál čas k významné reformě ozbrojených sil České republiky. Havel to řekl novinářům po jednání se svými hosty. Shodli se na tom, že země potřebuje armádu vysoce mobilní, schopnou rychle a pružně reagovat v nejrozmanitějších situacích, dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou. Znamená to podle nich, že by se měla postupně reformovat tak, aby byla profesionální "do několika let". Vláda přitom ve svém plánu armádní reformy předpokládá profesionální armádu od roku 2007. "Život, svoboda a majetek lidí jsou dnes ohroženy podstatně jiným způsobem, než kdykoli dosud v dějinách," zdůvodnili potřebu reformy čeští politikové v prohlášení, které přečetl Havel.

Sněmovna schválila církevní a azylový zákon a ukončila schůzi

Přijetí zákonů o církvích a náboženských společnostech a o myslivosti a novely zákona o azylu jsou pátečními hlavními rozhodnutími Poslanecké sněmovny. Dolní komora odpoledne svoji zářijovou schůzi ukončila s tím, že na další se její členové sejdou ve druhé polovině října. Největší pozornost na sebe při tomto jednání soustředí první čtení vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Novela azylového zákona má cizincům zabránit v tom, aby zneužívali azyl v Česku k nelegální migraci do dalších zemí. Má také omezit možnosti zaměstnávání těchto lidí.

Zatímco azylový zákon schválila sněmovna bez větších problémů, boj sváděli poslanci až do konce při hlasování o zákonu o myslivosti. Převahu nakonec získali zastánci postojů blízkých myslivcům. Přijatá verze rozhořčila druhou skupinu poslanců, z nichž někteří ji považují za tragédii. Výrazně totiž podle nich omezuje vlastnická práva a zájmy myslivců nadřazuje ostatním.

Zákon o církvích má upravit vztah státu k náboženským subjektům. Předloha zaručuje svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání a upravuje způsob registrace církví a náboženských společností, jejich práva a jejich postavení. I přes výhrady některých církevních činitelů zachovává rozdíly v právech již registrovaných církví a náboženských společností a těch, které jsou nové.

Vlasníci lesů i ochránci jsou zklamáni mysliveckým zákonem

Se zklamáním přijali zprávu o podobě mysliveckého zákona, který v pátek přijala Poslanecká sněmovna, ochránci přírody i vlastníci lesů. Většina z nich se ještě nestačila seznámit s konečným zněním předpisu, zaregistrovala však, že na seznamech lovné zvěře zůstaly některé chráněné druhy živočichů a že nebyly přijaty pozměňovací návrhy upravující práva vlastníků lesů v jejich prospěch. "Poslanci se zachovali přesně opačně, než jim doporučoval průzkum veřejného mínění - na seznamu zvěře jsou chráněné druhy živočichů, myslivci budou nadále ohrožovat lidi na procházce krajinou, protože sněmovna neschválila speciální psychologické testy (pro myslivce) a dokonce vyhlásila myslivecké tradice za součást národního kulturního dědictví," řekl ČTK Jaromír Bláha z ekologického sdružení Hnutí Duha. Zklamán je také předseda Českého svazu ochránců přírody a poslanec KDU-ČSL Libor Ambrozek. Zákon podle něj obsahuje principy omezující vlastníky i ochranu přírody.

Účastníci konference o migraci mají výhrady k azylovému zákonu

S některými částmi novely azylového zákona, který má cizincům zabránit ve zneužívání azylu v České republice k nelegální migraci do dalších zemí, nesouhlasili účastníci konference o migraci v Plzni. Novela zákona, kterou v pátek schválila Poslanecká sněmovna, je podle nich v některých částech kontraproduktivní. ČTK to řekl jeden z účastníků konference Pavel Tychtl z Organizace pro pomoc uprchlíkům. Například zpřísnění podmínek pro zaměstnávání žadatelů o azyl podle něj přispěje jen k tomu, že budou hledat nelegální práci. Tím budou ale jen víc zneužitelní, budou dostávat špatně placenou práci, tvrdí Tychtl. Nedostatkem pracovních příležitostí budou podle něj cizinci zneužitelní i ke kriminálním činům. Tychtl také novele vytýká to, že příliš rozšiřuje možnosti pro neudělení azylu. Za diskriminaci a omezení svobody pohybu považuje i zřizování zadržovacích zón pro uprchlíky na letištích.

Třídenní konference "Multikulturalismus a my aneb jak to vidí ti, kterých se to týká" začala dnes v Plzni přednáškami o historii uprchlictví po druhé světové válce, o problémech uprchlictví v ČR a o budoucnosti azylového systému. Pět desítek účastníků, především studentů a lidí z nevládních organizací, se bude celý víkend zabývat problematikou uprchlíků, jejich problémy při žádání o azyl a následnému začlenění do nové společnosti, řekla v pátek ředitelka pořádající organizace Jana Tikalová. Kromě přednášek o historii a problémech migrace nebo o přínosu uprchlíků pro jejich nový domov vyslechnou účastníci také vlastní zkušenosti emigrantů. V seminářích se pokusí vcítit do pocitů uprchlíků a bez předsudků o barvě pleti a náboženství se dívat na lidi kolem sebe.

Viktor Kožený oznámil policii, že je ochoten osobně vypovídat

Bývalý prezident Harvardských investičních fondů Viktor Kožený faxem oznámil české policii, že je ochotný spolupracovat při vyšetřování a že je nakloněn osobnímu setkání s vyšetřovatelem. Kožený zaslal kopii faxu ČTK. "S ohledem na vyslovená podezření, která jednoznačně a kategoricky odmítám, jsem nakloněn osobnímu setkání a podání vysvětlení k věcem, které se mě týkají nebo jsou mi známy," napsal Kožený v dopise. Vyšetřovatel Václav Láska zaslal v úterý Viktoru Koženému fax, ve kterém mu sdělil, že je na něj připraveno obvinění z trestného činu podvodu. Viní jej z toho, že se v letech 1995 až 1997 podílel na nezákonném převádění peněz Harvardského průmyslového holdingu, který vznikl z privatizačních fondů Koženého. HPH je od roku 1997 v likvidaci. "Prosím, berte tento fax jakožto potvrzení mé spolupráce s tím, že nic v tomto dopise nesmí být interpretováno jakožto mé vzdání se jakýchkoli práv nebo jakožto souhlas k převzetí obvinění či uznání suverenity ČR," napsal Kožený policii.

Zmocněnec pro summit NATO převzal na Hradě pověřovací listiny

Prezident Václav Havel v pátek na Hradě pověřil Alexandra Vondru funkcí vedoucího zastupitelské mise v hodnosti velvyslance pro přípravu summitu NATO v roce 2002 v Praze. Alianční summit, od něhož se očekává rozhodnutí o rozšíření NATO, má metropole hostit příští rok v listopadu. "Je to summit, který by mohl mít přelomový význam. Poprvé se nejvyšší představitelé nejen 19 členských zemí, ale šestačtyřiceti států, kteří jsou v partnerském vztahu s aliancí, sejdou za bývalou Železnou oponou, sejdou se navíc v zemi, kde byl před deseti lety zrušen Varšavský pakt," připomněl prezident. Na summit se ČR připravuje už od jara, vláda jmenovala Vondru zmocněncem v březnu. Uskutečnila se první jednání s NATO, další se konají v říjnu a v listopadu. "Jejich výsledkem by mělo být uzavření dohody mezi Českou republikou a aliancí o vymezení odpovědnosti, takzvané Memorandum o porozumění," řekl Vondra ČTK. Navrhovaný rozpočet pro summit činí zhruba 350 miliónů korun na organizační zajištění a 300 miliónů korun na zajištění bezpečnosti účastníků summitu, uvedl. Havel se dotkl i teroristických útoků na USA z 11. září. "Potvrzují nutnost transformace aliance tak, aby byla schopná čelit pestré paletě nových typů nebezpečí," komentoval útoky.

Odboráři České televize v Praze vyhlásili stávkovou pohotovost

Stávkový výbor Nezávislé odborové organizace České televize (ČT) v Praze vyhlásil v pátek v poledne stávkovou pohotovost. Odboráři tak reagovali na údajné zastrašování zaměstnanců prozatímním vedením televize. ČTK to za stávkový výbor oznámil redaktor Adam Komers s tím, že pokud nebudou přijaty jejich požadavky, budou odboráři uvažovat o vyhlášení stávky. Stávková pohotovost je podle něj pouhým varováním, které se nijak neprojeví na vysílání. Posledním příkladem zastrašování je podle odborů zneužití pracovního řádu ČT k tomu, aby nadřízený jednomu z redaktorů vyhrožoval propuštěním ze zaměstnání. Prozatímní ředitel ČT Jiří Balvín krok odborářů důrazně odsoudil. Za zvlášť nevhodné pokládá to, že se k němu odbory rozhodly v současné napjaté situaci po teroristickém útoku na Spojené státy. "Je to velmi nefér, smutné a účelové. To je vydírání," řekl ČTK Balvín na adresu odborářů.

Ministerstvo dopravy: Létání všech letadel je povoleno

Meziresortní krizový štáb na svém pátečním zasedání odvolal omezení týkající se letadel všeobecného létání. Od pátku od 13:13 tak mohou vzlétnout i ultralehká letadla, závěsné kluzáky či padáky. ČTK o tom informoval ředitel odboru civilního letectví ministerstva dopravy Oldřich Gorgol. Ministerstvo dopravy zakázalo minulý týden ve čtvrtek z bezpečnostních důvodů v souvislosti s teroristickými útoky na USA všechny civilní lety kromě pravidelných linek, nepravidelných plánovaných letů a letů zajišťujících záchranu života. Od pondělního odpoledne byl zákaz zmírněn: Výjimka se rozšířila na leteckou obchodní dopravu a letecké činnosti pro vlastní potřebu v případě letadel s vlastní obousměrnou radiostanicí. Ministerstvo dopravy vydalo toto sdělení prostřednictvím letecké informační služby, kde si piloti před každým letem musejí povinně zjistit aktuální změny. Zpráva bude zveřejněna také na internetu.

Klaus ujišťoval špičky EK, že v ČR jsou všichni pro vstup do EU

Předseda Poslanecké sněmovny ČR a šéf ODS Václav Klaus v pátek odložil své zásadní kritické výtky vůči evropské integraci a ujišťoval v Bruselu špičky Evropské komise, že není pochyb o směřování české politické reprezentace do EU. "Myslím, že se mi podařilo přesvědčit představitele Evropské komise o tom, že v České republice jsou sice nejrůznější detailní politické spory, není však sebemenší spor o základním směřování naší země vstříc členství v EU. Je to sice téměř samozřejmé, je však potřeba to občas sdělit," řekl novinářům po schůzce s předsedou Evropské komise Romanem Prodim a komisařem pro rozšíření Günterem Verheugenem. Mluvil také se svým belgickým protějškem Hermanem De Crooem. Bylo-li smyslem Klausovy návštěvy zmírnit napětí, jež mohly vyvolat některé jeho postoje, podařilo se to podle jeho názoru naplnit.

Arbitr za ČR ve sporu se CME rezignoval; MF zveřejní nález

Ministr financí Jiří Rusnok přijal rezignaci Jaroslava Hándla, který působil jako arbitr za Českou republiku ve sporu se společností CME. Do další fáze arbitráže, která má stanovit výši náhrady, jež by měla ČR společnosti CME zaplatit, jmenuje nového arbitra. Ministerstvo financí v pátek sdělilo, že v nejbližší době zveřejní na svých webových stránkách anglické verze rozhodčích nálezů ve sporech Ronalda Laudera a jeho společnosti CME proti České republice. MF zveřejní také samostatné stanovisko Hándla ve sporu, který CME proti ČR vyhrála. Po dokončení právní analýzy rozhodčího nálezu ve sporu CME proti ČR ministerstvo svolá ohledně svého dalšího postupu tiskovou konferenci. Bližší informace zatím tiskové oddělení nebylo schopno podat.

Rakouští vojáci budou v ČR cvičit boj proti otravným látkám

Rakouští vojáci zvláštní jednotky ABC (ochrana proti atomovým, bakteriologickým a chemickým zbraním) budou od 24. do 28. září nacvičovat spolu s českými vojáky ve výcvikovém prostoru Vyškov-Dědice zneškodňování skutečných chemických bojových látek. Oznámila to v pátek agentura APA s odvoláním na rakouské ministerstvo obrany. "Cvičení bude probíhat v reálných podmínkách s pravými bojovými látkami, což v této formě v Rakousku nelze," uvádí zdroj. Zvláštní jednotka ABC rakouského Bundesheeru je tvořena odborníky na neutralizaci ohrožení vzniklých záměrným (ať už vojenským nebo jiným) použitím nebo náhodným únikům biologických a chemických bojových prostředků a jaderného zamoření.

Brněnští radní chtějí novým osvětlením zlepšit pozorování hvězd

Brněnští radní chtějí upravit veřejné osvětlení v ulicích města tak, aby bylo možné dobře pozorovat hvězdy. Městští zastupitelé se tak rozhodli vyjít vstříc hvězdářům, kteří si stěžují, že současné osvětlení je příliš intenzivní a navíc i nákladné. Novinářům to v pátek řekl náměstek brněnského primátora Petr Zbytek. Náměstek uvedl, že radní ve čtvrtek již schválili standardy pro veřejné osvětlení, které budou v jihomoravské metropoli platit od začátku příštího roku. Podle radních musí pro výstavbu nového či rekonstrukci současného osvětlení existovat norma, která umožní úspornější svícení. "Chceme svítit pro město co nejlevněji," vysvětlil Zbytek.

Lidé v Plzni mohou zavítat do světa obřích dinosaurů

Atmosféru z doby před milióny let mohou zažít návštěvníci na výstavě Svět dinosaurů na plzeňském výstavišti. V pavilónu, který se na čas proměnil ve svět před příchodem člověka, spatří repliky deseti druhů dinosaurů v životní velikosti. Někteří z nich se budou pohybovat. Atmosféru doplní i zvuky, řekla Hana Šmídlová z výstaviště. Výstava potrvá do 15. února. K vidění je jeden z největších masožravých dinosaurů - až 12 metrů dlouhý tyranosaurus. Návštěvníci uvidí i třímetrového edaphosaura, jehož kosterní pozůstatky se našly i na Plzeňsku. V expozici nechybí ani maketa nejznámějšího dinosaura - až 21 metrů dlouhého a 25 tun těžkého brontosaura. "Líheň s vajíčky, doutnající sopka, obrovská vážka u vody nebo z výšky přihlížející ptakoještěr nenechají nikoho na pochybách, že se ocitl v opravdovém světě dinosaurů," řekla Šmídlová.

Festival romských divadel představí soubory z ČR i Rakouska

Soubor Čhavorikani luma neboli Dětský svět z Neratovic na Mělnicku a Romatheater Rota z Vídně budou hosty prvního ročníku festivalu romských divadel, který se uskuteční 25. a 26. září v pražském klubu Roxy. Představení se budou hrát v romštině, diváci dostanou jejich stručný obsah i v češtině. Pro vystoupení obou souborů je podle organizátorů festivalu společný sociální rozměr jejich her. Český dětský soubor zahraje představení nazvané Zloděj a jeho svět aneb 16 krutých pravd. "Vystoupení odráží realitu života, který je mnohdy krutý. Nevymysleli jsme si to, to je to, co se nám stává každý den," řekla vedoucí souboru a autorka hry Olga Fečová. Příběh pojednává o muži, který nemůže sehnat práci, začne krást a po určité době je zatčen a odsouzen. Představení by mělo podle Fečové romským dětem i dospělým ukázat, že není možné řešit kritické životní situace tím, že lidé začnou krást, a že každé zlo bude potrestáno. Vídeňský soubor tvoří z velké části Romové, kteří do Rakouska přišli z bývalé Jugoslávie. Na festivalu zahrají představení nazvané Mustaka - knírek, které s vtipem vypráví příběh dvou přistěhovalců z Jugoslávie do města v západní Evropě.

Počasí

V noci většinou oblačno a ojediněle, na Moravě a ve Slezsku místy přeháňky. K ránu ojediněle mlhy. Noční teploty deset až šest st. C. V sobotu přes den bude převážně oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku většinou oblačno a místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Denní teploty 13 až 17 st. C.