Zprávy Radia Praha

ČR se připojila k usnesení summitu EU proti terorismu

Česká republika se v sobotu připojila k usnesení a akčnímu plánu Evropské unie proti terorismu schváleným nejvyššími představiteli "patnáctky" v pátek večer v Bruselu. Plnou podporu těmto závěrům vyslovil při setkání s belgickým ministrem zahraničí Louisem Michelem jménem české vlády velvyslanec ČR při EU Libor Sečka. "Naprosto jasně a zřetelně se připojujeme ke stanovisku Evropské unie, které vyjadřuje solidaritu se Spojenými státy a podporu jejich cíleným opatřením, jež budou v souladu s rezolucí OSN," řekl Sečka ČTK. O plnění konkrétních kroků, na nichž se EU dohodla, nejednou s přesnými termíny, budou kandidáti podle něj s unií dál jednat. První příležitostí bude koncem příštího týdne společné zasedání ministrů vnitra a spravedlnosti členských a přidružených zemí, na které přijede český ministr Jaroslav Bureš. "Zatím bych netvrdil, že musíme všechno splnit stoprocentně v termínech, jaké si unie vytyčila. V této chvíli bylo stěžejní vyjádřit jednoznačnou politickou podporu," uvedl Sečka.

Počet Čechů, kteří se dosud neozvali z USA, klesl o čtyři na 51

Na 51 klesl počet českých občanů, kteří se od leteckých útoků na Spojené státy 11. září neozvali svým příbuzným a známým. Od pátku se počet pohřešovaných Čechů, pobývajících v době tragédie v USA, snížil o čtyři. Příbuzným 11 vytipovaných lidí již byly kvůli dalšímu pátrání zaslány faxem nebo poštou k vyplnění formuláře amerických úřadů, řekl v sobotu ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Ivan Záleský. Pohřešované české občany rozdělilo ministerstvo zahraničí do tří skupin. První čítá 11 lidí, kteří se zřejmě v době atentátů nacházeli na území New Yorku, a mohli se tedy stát oběťmi tragédie. Proto mají příbuzní vyplnit formulář krizového newyorského štábu, který pomůže při dalším pátrání. "Momentálně se chystáme kontaktovat obeslané příbuzné a nabídnout jim pomoc s vyplněním dotazníků v angličtině," uvedl Záleský. Pokud jde o další část pohřešovaných, nemá ministerstvo přesné informace o jejich pohybu. "Příbuzní ale říkají, že mohli být v tu dobu v New Yorku," podotkl ředitel. Třetí skupinu tvoří Češi, kteří při útoku nepobývali v New Yorku, Washingtonu ani jejich okolí. V jejich případě je podle ministerstva malá pravděpodobnost, že se jim mohlo něco stát.

Armádní velení změnilo rozmístění jednotek protivzdušné obrany

Velení české armády změnilo rozmístění jednotek protivzdušné obrany státu. ČTK to v sobotu řekl mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka. Nepotvrdil však páteční neoficiální informace, podle nichž měl základnu taktického letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku posílit protiletadlový raketový pluk ze Žatce. Velitel náměšťské základny Jan Vachek ČTK řekl, že tam dopoledne pluk nedorazil. Zatím nemá informace, že by základna měla sloužit pro ubytování žateckých vojáků. Změnu v rozmístění obrany Řepka nechtěl upřesnit. Podle neoficiálních informací se měl protiraketový pluk do Náměště přesunout v pátek, aby chránil letiště, připravené poskytnout servis letounům NATO, a také nedalekou jadernou elektrárnu Dukovany. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík v pátek oznámil, že v současné době jsou proti teroristickým útokům chráněna všechna krizová místa v České republice. Uvedl, že v pohotovosti zůstávají jednotky protivzdušné obrany. Rozmístění protiletadlové techniky v blízkosti strategických objektů, jako jsou například jaderné elektrárny, však ministr ani velení armády nechtěli komentovat.

Podle odborníků je třeba v islámu podporovat pokrokové síly

Podpora pokrokových a humanistických směrů v islámu je podle odborníků cestou, jak lze zabránit narůstajícím teroristickým tendencím některých muslimů. Podle účastníků konference "Kontrastní hodnoty a multikulturní společnost", která v sobotu skončila v Praze, by Západ neměl dopustit sjednocení liberálních muslimů s extremisty. Sjednocení islámského světa však hrozí v případě útoku USA na Afghánistán," řekl ČTK ředitel Střediska pro výzkum sociálně kulturní plurality Filozofického ústavu Akademie věd ČR Jaroslav Krejčí. "Nesmíme přijmout, že je to válka proti islámu, to je proti výstředníkům, kteří jsou sami proti islámu," uvedl. Islám podle něj není jednotný, ale jakmile USA zaútočí na Afghánistán, afghánští muslimové z útoku udělají panislámskou záležitost. Účastníci konference z Česka, Velké Británie, Nizozemska, Německa, Japonska a Ruska jednali od středy o problematice vyplývající ze soužití lidí odlišných kulturních tradic. Pod vlivem teroristického útoku na Spojené státy se konference zaměřila především na soužití Západu s islámským světem.

Ransdorf: Komunistické straně Čech a Moravy se ztrácí perspektiva

Komunistické straně Čech a Moravy se podle jejího místopředsedy Miloslava Ransdorfa ztrácí perspektiva. "Jako bychom dva roky přešlapovali na místě. Nemáme odvahu chytit příležitost za pačesy. Tu příležitost, na kterou jsme čekali tak dlouhou dobu," řekl v sobotu Ransdorf na slavnostech levicového tisku v Ostravě-Hulvákách. Sešlo se na nich téměř 1000 komunistů a jejich příznivců z Moravy a Slovenska. KSČM podle Ransdorfa žije od sjezdu ke sjezdu, od pléna k plénu, od mítinku k mítinku. "Nemáme odvahu hledat nové myšlenkové organizační formy a spokojujeme se s provozem, i když ten provoz přináší i hmatatelné výsledky v parlamentní práci a zastupitelstvech. Strana hodná tohoto jména by neměla v žádném případě rezignovat na perspektivu," soudí Ransdorf. V kulturním programu slavností vystoupily mimo jiné country kapely Karavana a Tornádo. Nechyběl také známý příznivec levice, zpěvák Statis Prusalis, na jehož zámku v Ostravě-Porubě se konají tradiční komunistické oslavy 1. máje. Na slavnosti, kterou zahájila československá hymna, zazněla také Internacionála. Slavnosti levicového tisku navazují na předlistopadový Den tisku, rozhlasu a televize, který každoročně býval mohutnou oslavou komunistických sdělovacích prostředků.

Trumfem komunistické volební kampaně bude větší zdanění bohatých

Trumfem komunistické volební kampaně má být větší zdanění bohatých. KSČM toho chce dosáhnout zvýšením nezdanitelného základu mzdy a progresívní daní z příjmu, luxusu a neproduktivního majetku. To znamená, že majetní lidé by ze svých příjmů odváděli státu vyšší podíl než ostatní. KSČM jde o větší solidaritu a o spravedlivé rozložení daňové zátěže, řekl místopředseda komunistické strany Jiří Dolejš v projevu na sobotním zasedání jejího ústředního výboru v Praze. Podle něj v minulých letech pod záminkou rovnoměrného rozdělení daňového břemene nastal přesun od zdanění příjmů ke zdanění spotřeby. Největší část daní proto dnes platí široká veřejnost. Pravicové vlády omezily státní přerozdělování financí natolik, že se Česká republika v tomto směru dostala pod úroveň zemí EU, uvedl místopředseda.

Unie svobody jedná s DEU o sloučení

Unie svobody jedná s Demokratickou unii (DEU) o sloučení. Předsedkyně unionistů Hana Marvanová v sobotu novinářům v Ústí nad Labem řekla, že po dlouhodobých rozhovorech mezi zástupci unie a DEU bude nyní předsednictvo Unie svobody jednat o podmínkách integrace s touto čtyřkoaliční stranou a zpracuje základní koncept smlouvy. Republikový výbor unionistů, zasedající v Ústí od pátku, zatím neprojednal odvolání poslance Vladimíra Paulíka a jeho asistenta Luboše Šustra proti jejich vyloučení ze strany. Mluvčí unie Patrik Nacher ČTK řekl, že o této záležitosti výbor určitě rozhodne ještě v sobotu. Rozhodčí výbor strany je vyloučil kvůli údajné manipulaci s členskou základnou v blanenské okresní organizaci. Na otázku ČTK, zda půjde čtyřkoalice do voleb jako trojkoalice, Marvanová odpověděla, že bude ráda, pokud se podaří unii dohodnout se s DEU na sloučení. "Zlepší se tím fungování čtyřkoalice a vytvoří se tak lepší podmínky nejen do voleb, ale i po volbách," uvedla Marvanová. ODA vyjádřila tento týden ochotu uvažovat o dílčí integraci stran čtyřkoalice, například o svém sloučení s DEU. Předseda DEU Ratibor Majzlík ale prohlásil, že jeho strana zatím není na integraci připravená. DEU si je podle něj vědoma hrozící dvacetiprocentní hranice pro vstup čtyřkoalice do sněmovny, ale v této chvíli považuje úvahy o integraci za předčasné.

Roth varoval před jednostranným zaměřením na automobilový průmysl

Jednostranné zaměření na investice do automobilového průmyslu v České republice může být do budoucna zdrojem problémů. Ekonomická politika státu by měla směřovat i k podpoře jiných odvětví průmyslu. Prohlásil to viceprezident Evropské investiční banky Wolfgang Roth na sobotní výroční konferenci Česko-německého diskusního fóra v Mladé Boleslavi. Jednou z perspektivních oblastí průmyslu, která by se měla podle Rotha více podporovat, je strojírenství. Vyjádřil zklamání z postupného poklesu vlivu českého strojírenství, které v minulosti patřilo na špici ve sdružení států v Radě vzájemné hospodářské pomoci. Krize postihla v polovině 90. let i strojírenství v západoevropských zemích, ale podařilo se ji podle něho překonat. Roth upozornil také na velký infrastrukturální deficit v České republice i dalších kandidátských zemích ve východní a střední Evropě. Poukázal také na příliš velkou polarizaci v zaměstnanosti v ČR, kde v Praze podle něho existuje přezaměstnanost, zatímco na Ostravsku a severovýchodě Čech dosahuje nezaměstnanost dvojciferných čísel.

Schüssel si stěžoval Verheugenovi, že ČR zdržuje proces z Melku

Zpoždění procesu z Melku není způsobeno rakouskou, ale českou stranou, řekl v sobotu komisaři Günteru Verheugenovi v Bruselu rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Před novináři zopakoval, že česká strana dluží nebo dlouho dlužila řadu odpovědí na otázky kladené v rámci procesu vyhodnocování dopadů Temelína na životní prostředí. Některé odpovědi, jež měly být předány v červnu, přišly teprve ve čtvrtek, uvedl kancléř, a to jen v češtině. Nyní bude třeba čas na jejich vyhodnocení. Další důležité otázky nebyly zodpovězeny vůbec. Komisaře se zeptal, co bude Evropská komise dělat s podnětem obsaženým v rezoluci Evropského parlamentu ze začátku září, která požaduje svolání mezinárodní konference o Temelínu. Dostalo se mu odpovědi, že komise tuto věc posoudí. Verheugen však už dříve řekl, že nemá cenu uvažovat o konferenci o elektrárně na území země, která s jejím svoláním nesouhlasí a nechce se jí účastnit.

Členové vysílací rady požadují od redaktora ČT Schmarcze omluvu

Místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek a její člen, Petr Žantovský (ODA) požadují omluvu od redaktora České televize (ČT) Martina Schmarcze. Cítí se poškozeni jeho výroky, že nepravdivě a zavádějícím způsobem interpretovali zdůvodnění dvoumiliónové pokuty, kterou rada udělila České televizi za nevyvážené vysílání v době prosincové stávky. Uvedli to v otevřeném dopise generálnímu řediteli ČT Jiřímu Balvínovi. Zároveň požadují vysvětlení případu a Schmarczovo potrestání. Zda se Schmarcz vyjádřil nepřijatelným způsobem, bude Česká televize posuzovat standardním způsobem, řekl ČTK prozatímní ředitel ČT Balvín. Podle něj jde o vnitřní věc ČT, kterou se zabývá personální a právní oddělení. Balvín zdůraznil, že bude na základě výsledků šetření jednat stejně jako v ostatních konfliktních případech podle právních a interních podnikových předpisů.

Na Dnech spolků se ve Dvoře Králové prezentuje 32 organizací

Dvaatřicet společenských a sportovních organizací Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku se o víkendu představuje veřejnosti na druhém ročníku Dnů spolků. "Mnoho spolků ve městě velmi dobře pracuje, ale lidé o nich někdy ani nevědí, což mají tyto dny postupně zlepšit," řekl v sobotu místostarosta Jan Machek. Centrem společenského dění ve městě se v sobotu stalo náměstí T. G. Masaryka, v neděli se většina organizací bude prezentovat v Schulzových sadech. "Zde budou spolky, které potřebují více prostoru, například jezdecký oddíl, psí útulek a kynologové," řekl Machek. Sportovní oddíly se do programu zapojily zápasy, kanoisté připravili projížďky po Labi. K vidění jsou například výpěstky kaktusářů, s produkty svých včelstev návštěvníky seznamují včelaři. Organizace se představují i v síni staré radnice na výstavě, která potrvá do 29. října. Každý spolek expozici pojal jinak. Některé veřejnost informují o své současnosti, jiné naopak o minulosti.

Brněnské vinobraní nabízí lidem kvalitní vína i burčák

Devět šenků na náměstí Svobody bude od soboty po devět dnů obyvatelům i návštěvníkům Brna nabízet kvalitní víno a burčák, bouřlivě kvasící mošt z hroznů. Třetí ročník Brněnského vinobraní, jehož cílem je navázat na vinařské tradice města, v sobotu vylisováním první šťávy z hroznů a přípitkem zahájili představitelé Brna, Jihomoravského kraje a organizátorů. Náměstek brněnského primátora Rostislav Slavotínek připomněl, že vinařství je ušlechtilý koníček a pro mnoho lidí na jižní Moravě i zdroj obživy. Vinobraní se podle něj slaví jako ohlédnutí za celoroční prací vinařů, kteří nyní sbírají úrodu. Vedle šenků s vínem a burčákem nabízí tržnice při vinobraní i tradiční lidové výrobky. V kulturním programu vystoupí například skupiny Fleret, Yo Yo Band, Moravěnka a zpěvák Jožka Černý. V neděli 30. září akci ukončí krojovaný průvod zástupců městských částí centrem Brna. Naváže na něj představení připomínající brněnské dějiny. Réva se v okolí Brna pěstuje od dávných dob, první písemná zmínka o zdejších vinicích je z roku 1228.

Desítky lidí v sobotu v Kralupech uctily Seifertovu památku

Desítky lidí uctily v sobotu památku významného českého básníka Jaroslava Seiferta při pietním zastavení u jeho hrobu v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku. Setkání bylo jednou z akcí, které se v těchto dnech konají při příležitosti významného jubilea jediného českého laureáta Nobelovy ceny za literaturu. V neděli by se dožil 100 let. Básníkově odkazu je věnována i řada dalších kulturních programů, které jsou součástí 6. ročníku festivalu poezie a přednesu Seifertovy Kralupy 2001. Ředitel kralupského muzea Jan Racek v sobotu ČTK řekl, že všechny akce mají překvapivě velkou návštěvnost a jsou kladně hodnoceny. Festival začal v pátek vernisáží obrazů a grafiky Eduarda Miléna a Salonem Lyry Pragensis, při němž se odborníci zamýšleli nad Seifertovým dílem. V sobotu dopoledne se uskutečnila v městském muzeu přehlídka vítězů recitační soutěže pro děti a mládež. V neděli budou v 14:00 v muzeu vyhlášeny výsledky literární soutěže a celý program zakončí o dvě hodiny později četba ze Seifertových pamětí Všechny krásy světa v podání Jaroslavy Adamové a Radovana Lukavského.

Ivan Hašek se vzdal funkce asistenta reprezentačního týmu

Trenér Ivan Hašek se v sobotu vzdal funkce asistenta u české fotbalové reprezentace. Žádost o uvolnění Hašek předložil výkonnému výboru Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), který ji na svém sobotním zasedání akceptoval. Hašek, jenž působí jako hlavní trenér francouzského klubu ze Štrasburku, svůj odchod od reprezentačního týmu zdůvodnil plnou vytížeností v druholigovém týmu, ale také mediální odezvou, s níž se setkala jeho nedávná absence u týmu při zápasech reprezentace s Korejskou republikou a Islandem. Reprezentačnímu trenérovi Jozefu Chovancovi tak nadále zůstanou k dispozici asistenti Karel Brückner, Petr Rada a Ivo Viktor. Hašek prohlásil, že se k odchodu rozhodl kvůli tomu, aby se zklidnila atmosféra kolem národního týmu před rozhodujícím zápasem s Bulharskem, v němž mužstvo bude hrát o možnost bojovat o účast na světovém šampionátu v baráži.

České volejbalistky prohrály na úvod ME s Rumunskem 1:3

České volejbalové reprezentantky v sobotu podlehly ve svém úvodním utkání na mistrovství Evropy ve Varně celku Rumunska 1:3. Šestý tým z předloňského šampionátu vyhrál první set 25:21, v druhém sice s Češkami těsně prohrál 24:26, ale koncovky obou dalších dějství patřily opět Rumunsku v poměru 25:21 respektive 25:22. V neděli bude druhým soupeřem českého výběru družstvo Francie.

Tenisté Novák s Riklem získali v boji o záchranu v DC druhý bod

Jiří Novák a David Rikl posunuli české tenisty blíže k udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Novák s Riklem v sobotu v Prostějově porazili Gabriela Trifua a Victora Haneska ve třech setech 7:6, 7:6 a 6:4 po boji, který trval dvě a čtvrt hodiny. Češi vedou nad Rumunskem na 2:1 na zápasy. V neděli se rozhodne o výsledku v závěrečných dvouhrách. Na dvorec by proti sobě měly nejdříve od 13:30 nastoupit týmové jedničky Bohdan Ulihrach a Andrei Pavel, pokud bude Rumun zdravotně v pořádku. Program uzavře zápas Nováka s Adrianem Voineou.

Počasí

V noci na neděli oblačno až polojasno, ojediněle, na východě a jihovýchodě území srážky. K ránu ojediněle mlhy. Noční teploty v Čechách 8 až 4 stupně, na Moravě a ve Slezsku 12 až 12 stupňů Celsia. Přes den bude v Čechách polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, ráno ojediněle mlhy, později na jihu a jihovýchodě Čech skoro zataženo a místy déšť. Na Moravě a ve Slezsku se očekává většinou oblačno a místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy, později od jihu skoro zataženo až zataženo a místy déšť. Denní teploty 14 až 18 stupňů Celsia.