Zprávy Radia Praha

Prezident Václav Havel zahajuje třídenní návštěvu Itálie

Český prezident Václav Havel v pondělí společně s manželkou Dagmar zahajuje třídenní návštěvu Itálie. S italskými politiky chce Havel hovořit především o bezpečnostní situaci ve světě po nedávných teroristických útocích ve Spojených státech. Původně měl český prezident zavítat i na Maltu, ale právě kvůli napjaté mezinárodní situaci návštěvu této ostrovní země odložil. Ze stejného důvodu omezil i plánovaný rozsah návštěvy Itálie. S italskými politiky by měl Havel jednat nejen o dopadech teroristických útoků a chystané odvetě, ale také o rozšiřování Evropské unie, nadcházejícím summitu NATO, který se uskuteční příští rok v Praze, a česko-italským vztazích. Český prezident by se měl během návštěvy setkat se svým italským protějškem Carlem Azegliou Ciampim, premiérem Silviem Berlusconim a také s předsedy obou komor parlamentu. Havel by měl navštívit i Vojenskou akademii NATO v Římě, která koncem září slaví 50. výročí svého založení. Na programu má rovněž setkání se starostou Říma Walterem Veltronim a velmistrem Suverénního řádu maltézských rytířů Andrewem Bertiem. Zavítat by měl i do Kolosea a k pomníku sjednotitele Itálie krále Viktora Emanuela II.

Podle dvou třetin obyvatel České republiky mohou útoky na USA přerůst ve válku

Více než dvě třetiny lidí se obávají, že události spojené s teroristickými útoky na Spojené státy mohou přerůst ve světový válečný konflikt. Strach z války má 69 procent Čechů. Vojenskou odvetu za činy teroristů podporuje 45 procent lidí, 30 procent s ní nesouhlasí. Přesně 57 procent Čechů se domnívá, že teroristické útoky budou v nejbližší době pokračovat. Vyplynulo to z bleskového průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a Českou televizi.

Obavy, že by po leteckých atentátech na New York a Washington mohla vypuknout světová válka, mají častěji ženy než muži a především stoupenci KSČM. Ozbrojeného konfliktu se bojí 74 procent žen a 62 procent mužů. S vojenskou odvetou proti teroristům souhlasí častěji lidé ve věku do 45 let, voliči ODS, ČSSD a čtyřkoalice a lidé, kteří ze žádnou politickou stranou nesympatizují. Zhruba dvě třetiny dotázaných připouštějí, že jednou z příčin teroristického útoku na USA byla údajně necitlivá zahraniční politika Spojených států. Myslí si to zejména lidé starší 29 let a příznivci KSČM a ČSSD. V zahraniční politice USA nevidí příčinu teroristických útoků občané mezi 18 a 29 lety a voliči čtyřkoalice a ODS.

Přesně polovina dotázaných souhlasí s vysláním českých vojáků do boje proti mezinárodnímu terorismu. Tento názor zastávají častěji vysokoškolsky a středoškolsky vzdělání lidé, příznivci ODS, čtyřkoalice a občané, kteří nejsou stoupenci žádné politické strany. Naopak s rostoucím věkem respondentů ubývá lidí, kteří by s účastí českých vojáků souhlasili. Tyto údaje se liší od zjištění agentury TNS Factum z minulého týdne. Tehdy se pro účast českých vojáků vyslovilo 81 procent Čechů, proti bylo 12 procent dotázaných. Čtyři lidé z pěti si podle STEM myslí, že teroristické útoky na USA jsou událostí, která se dotýká každého občana České republiky. Mimořádný dosah přičítají agresi proti civilním cílům v USA všechny skupiny české populace s výjimkou stoupenců KSČM.

Zvýšená bezpečnostní opatření přijdou ČR na stovky miliónů korun

Bezpečnostní opatření přijatá v České republice po nedávných teroristických útocích na Spojené státy připraví rozpočty příslušných resortů o několik set miliónů korun. V nedělním diskusním pořadu televize Nova to řekl ministr financí Jiří Rusnok. Nyní jde podle ministra o částku, která nepřesahuje půl miliardy korun. Přesně se to dá těžko určit, některá opatření trvají, jiná nikoli, vysvětlil Rusnok s tím, že je nutno vyčkat na celkové vyúčtování jednotlivých resortů. S tím souhlasil i předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý (ODS). Podle něj je nutno odlišovat krátkodobá a dlouhodobá opatření. Tlustý je přesvědčen, že v budoucnu bude celosvětově posílena bezpečnost například na letištích a hraničních přechodech. Česká vláda se podle Rusnoka nechystá po vzoru německé vyčlenit z rozpočtu určitou sumu na posílení vnější a vnitřní bezpečnosti. "Naše resorty jsou schopny finančně zajistit bezpečnostní opatření," prohlásil. V Německu si armáda, policie a prokuratura rozdělí z rozpočtu tři miliardy marek (kolem 54 miliard korun). Náklady pokryje zvýšení daní z cigaret a pojistného, vztahovat se ale nebude na životní pojištění.

KSČM kritizuje Bushe za hrozbu zemím, které pomáhají terorismu

Představitelé KSČM kritizují amerického prezidenta George Bushe za to, že pohrozil odvetou i státům, které pomáhají teroristům. Předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka popudila zejména Bushova slova, že si země musejí vybrat, zda jsou s USA, nebo proti nim. "To je totiž také terorismus. Dokonce na státní úrovni," řekl předseda komunistů na nedělním pražském zasedání ústředního výboru své strany. Bush ve čtvrtek v projevu na mimořádném zasedání obou komor amerického Kongresu řekl, že Spojené státy použijí všechny prostředky, včetně "každé nutné válečné zbraně," k odvetě za teroristické útoky z 11. září. Spojené státy podle něj půjdou i proti státům, které teroristům pomáhají. Země si musejí vybrat, zda jsou s USA, nebo proti nim, řekl. "Odmítáme krátkozrakou a arogantní tezi, kdo není na straně USA, je s teroristy," uvedl ve stanovisku k mezinárodní situaci po teroristických útocích na Spojené státy ústřední výbor komunistické strany. Sociálnědemokratickou vládu vyzval, aby nepodléhala velmocenskému nátlaku a nevystavovala české občany možnému nebezpečí nesmyslné války.

ČSA požádaly stát o pomoc, navrhují nesplatit část půjčky

Jedním z požadavků na případnou pomoc státu Českým aeroliniím, které kvůli přerušení provozu po útocích v USA zaznamenaly v minulém týdnu ztrátu zhruba 30 miliónů korun, je možnost nesplacení části půjčky, jež má firma od státu v řádu několika desítek miliónů korun. V diskusním pořadu televize Nova to uvedl ministr financí Jiří Rusnok. Prozatím však jednání o kompenzaci označil za předčasná. "Já bych byl nakloněn vyhovět požadavkům ČSA, pokud by byly průkazné," dodal Rusnok s tím, že je nutné vyčkat výsledků hospodaření. Naznačil zároveň, že je nakloněn hovořit o nepřímých formách odškodnění. Partner v diskusi, stínový ministr financí Vlastimil Tlustý, řadí škody leteckých společností do kategorie krátkodobých nákladů. Očekává totiž, že se poptávka po letecké dopravě během několika měsíců vrátí na původní úroveň.

Podle Kasala bude potřeba posílit rozpočet zanedbané civilní ochrany

Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal soudí, že bude třeba posílit rozpočet civilní ochrany, neboť je zanedbaná. Ochrana občanů by měla být zabezpečena spíše než jiné věci, řekl Kasal pořadu Nedělní partie televize Prima v souvislosti s teroristickými útoky proti USA. Peníze by se podle něj měly najít v rozpočtové kapitole ministerstva vnitra. Kasal připustil, že v případě podobného atentátu v České republice by zřejmě nastal velký chaos. Tato obava se podle něj odrazí v jednání branně bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Určitá změna v zajištění civilní ochrany podle něj nastane v nejbližších dnech až měsících. Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf ve stejném pořadu podotkl, že nedostatečnou připravenost země na mimořádné situace odhalil nejen útok na USA, ale i povodně v minulých letech. Tehdy se podle něj ukázalo, že civilní ochrana je naprosto rozvrácená. Ransdorf i Kasal se však shodli, že bezprostřední nebezpečí teroristických útoků velkého rozsahu republice nehrozí.

Kolumbijští levicoví povstalci unesli českého kněze

Českého kněze a dalších nejméně osm osob unesli v neděli na severovýchodě Kolumbie levicoví povstalci. Informovala o tom agentura EFE s odvoláním na místní policii a tisk. Duchovní Pavel Fakulač byl podle zvláštních policejních sil ve venkovské oblasti na severovýchodě provincie Antioquía unesen příslušníky Vojska národního osvobození (ELN). Pět civilistů donutili v Carolině, 110 kilometrů od pověstného Medellínu, opustit své vozidlo u silničního zátarasu členové druhé nejaktivnější organizace - Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Další tři lidi včetně dvou profesorů unesli rebelové na silnici mezi obcí La Ceja a Medellínem. V tomto případě není jasné, která ze dvou skupin je za únos odpovědná. Podle nevládní kolumbijské organizace País Libre bylo od ledna 1996 do května letošního roku v Kolumbii uneseno 13.853 osob, což je v průměru 213 měsíčně.

Rossmanová a Pühringer vyzvali ČR ke zrušení Benešových dekretů

Otázka platnosti tzv. Benešových dekretů, které po druhé světové válce vedly mimo jiné k odsunu německy mluvícího obyvatelstva z území tehdejšího Československa, se musí vyjasnit ještě před vstupem České republiky do Evropské unie. Na nedělním shromáždění k Sudetoněmeckým dnům vlasti v Klosterneuburgu u Vídně to prohlásila státní tajemnice rakouské spolkové vlády zodpovědná za cestovní ruch Maries Rossmannová. Poznamenala rovněž, že morální odsouzení dekretů, jak to podle jejích slov udělal český prezident Václav Havel při nedávné návštěvě Vídně, nestačí. "Česká vláda a stát musí konečně udělat právní rozhodnutí," zdůraznila státní tajemnice.

Hlavní řečník, hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer, ocenil práci sudetských Němců, kteří našli v alpské republice novou vlast. "Bez vás by bylo Rakousko mnohem chudobnější," řekl Pühringer. "Vaše domovina vám byla protiprávně odebrána," zdůraznil hornorakouský zemský hejtman s tím, že nucený odchod sudetských Němců patří mezi největší protiprávní akty v Evropě za poslední období. Pühringer, který se v neděli stal čestným členem Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Rakousku, nepřímo vyzval k pokračování procesu rozšiřování Evropské unie. "Musíme budovat Evropu, aby se podařilo zabezpečit mír," zdůraznil. Podobně jako Rossmanová ani Pühringer však nevyslovil požadavek na podmínění vstupu Prahy do EU zrušením tzv. Benešových dekretů.

Temelín dodává do sítě kolem 500 MW, výkon reaktoru je 55 procent

První blok Jaderné elektrárny Temelín dodával o víkendu do rozvodné sítě kolem 500 megawattů elektrické energie, což je zhruba polovina jeho instalovaného výkonu. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář v neděli řekl, že výkon reaktoru je 55 procent a personál pokračuje ve vyhodnocování výsledků testů a přípravě dokumentace pro Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Etapa energetického spouštění bloku s výkonem reaktoru do 55 procent, v níž pracovníci elektrárny a dodavatelských firem museli provést 184 předepsaných zkoušek, se chýlí ke konci. Před jejím definitivním uzavřením musí ale obsluha zopakovat zkoušku tzv. ostrovního provozu, při níž obsluha blok odpojí od vnější sítě a jeho výkon sníží na úroveň vlastní spotřeby elektrárny. Při této dynamické zkoušce byl ve čtvrtek kvůli nestabilitě otáček turbogenerátoru odstaven reaktor, operativní personál ale již odpoledne obnovil řízenou štěpnou reakci a pozdě večer připojil turbosoustrojí do energetické sítě. Zkoušku ostrovního provozu obsluha podle mluvčího zopakuje zřejmě v prvních dnech příštího týdne.

Rusnok i Tlustý jsou nakloněni jednání o státním rozpočtu 2002

Ochotu jednat o druhé verzi státního rozpočtu na příští rok v neděli v diskusním pořadu televize Nova vyjádřili ministr financí Jiří Rusnok a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý. Podle Tlustého existuje možnost, že by druhá verze rozpočtu mohla být schválena do konce letošního roku, čímž by se stát vyhnul rozpočtovému provizoriu. "Rozpočet chceme prosadit tím, že o něm budeme jednat," zdůraznil Rusnok s tím, že vládní návrh odpovídá současným možnostem. Připustil rovněž debatu o všech kapitolách rozpočtu, s výjimkou výdajů ze zákona a priorit vlády. Tlustý poté upozornil na rozpočtové příjmy, které označil za nerealistické. Mezi nimi jmenoval zvýšení výkonnosti daňových a celních orgánů, zefektivnění správy spotřební daně a stabilní vývoj cen, prodej majetku ministerstva obrany a ministerstva dopravy a spojů. K naplnění těchto položek podle Tlustého těžko dojde a v žádném případě ne v uvedeném rozsahu. Konečný návrh státního rozpočtu na příští rok, který vláda schválila, počítá s deficitem 52,2 miliardy korun, příjmy 700 miliard a výdaji 752,2 miliardy včetně ztráty Konsolidační banky. Poslanecké sněmovně kabinet odešle návrh k projednání do konce září. ODS však oznámila, že návrh nepodpoří již v prvním čtení.

Karosa bude usilovat o dodávku autobusů ruské Norilsk Nickel

Akciová společnost Karosa, která je největším českým výrobcem autobusů, bude usilovat o dodávku autobusů pro ruskou těžařskou společnost Norilsk Nickel. Tendr na koupi asi 250 vozů by mohla ruská společnost vypsat během prvního pololetí příštího roku. ČTK to řekl obchodní ředitel Karosy Petr Rusek. Dodávky autobusů, které mají sloužit k dopravě dělníků do těžařského kombinátu a ve městě Norilsk, by se mohly uskutečnit během tří let. Konkurenty Karosy v tendru zřejmě budou německé společnosti Mercedes a Man s autobusy vyráběnými v jejich tureckých závodech. Norilsk Nickel je největším světovým dodavatelem niklu a platiny. K ověření provozních vlastností autobusů již Karosa uzavřela kontrakt na dodávku prvního městského autobusu do Norilska. Vůz je v takzvaném severském provedení. Norilsk totiž leží za polárním kruhem a v tamní oblasti jsou běžné teploty pod -50 stupňů Celsia.

Občané Libouchce v referendu odmítli otevření kamenolomu

Plánované otevření kamenolomu na místním vrchu Strážiště odmítli v sobotním referendu obyvatelé Libouchce na Ústecku. Místostarosta Ladislav Tafi (KSČM) v neděli ČTK řekl, že proti lomu hlasovalo 914 občanů, pro byli pouze čtyři. Připustil, že referendum nemá právní sílu. "Výsledek ale považujeme za silný argument pro jednání s firmou, která zde chce kamenolom otevřít," uvedl. Ve zhruba dvoutisícové obci je 1251 voličů. K referendu jich přišlo 924. Tafi poznamenal, že tak vysoká účast nebyla ani při komunálních volbách. Iniciátorem referenda byla ústecká ekologická organizace Přátelé přírody. Její členové spolu s některými občany Libouchce získali přes 500 podpisů pod petici, která obecní radě umožnila referendum vyhlásit. Předseda Přátel přírody Marian Páleník považuje hlasování a jeho výsledek za jeden z největších úspěchů ekologů. "Nepočítáme-li referenda o rozdělení obcí, bylo toto zřejmě první svého druhu v Ústeckém kraji," řekl v neděli Páleník ČTK. Podobně jako Tafi připomněl, že referendum nemůže dobývací prostor na vrchu Strážiště zrušit. "Ale výsledek zavazuje vedení obce k odmítání kamenolomu, a to i v případě, že se jeho složení změní," zdůraznil Páleník.

Expedice dokázala odolnost více než 5000 let staré obuvi Ötziho

Vysokou životnost a odolnost vůči vlhku, nárazům, sněhu a nízkým teplotám prokázala zlínská expedice u obuvi, kterou před 5300 let nosil pravěký lovec Ötzi. Obuv, vycpaná senem, byla vyrobena z lipového lýka, medvědí kůže, jelenice a teletiny. Členové expedice vyšli v jejích replikách do nadmořské výšky 3200 metrů v Ötztalských Alpách, kde byla před deseti lety mumie tohoto člověka z mladší doby kamenné nalezena, řekl ČTK šéf výzkumného týmu Petr Hlaváček. "Archeologickým experimentem se potvrdily naše předpoklady zjištěné na základě laboratorních testů," řekl Hlaváček, který působí na zlínské technologické fakultě. Po dvoudenním nošení obuvi v tvrdých horských podmínkách vystihl podle něj její funkčnost nejlépe horolezec Václav Pátek, který řekl: Není v Evropě vrchu, který by se s touto obuví nedal zdolat. Obuv má podle Hlaváčka výborné izolační vlastnosti. Jakýkoli lokální tlak se rovnoměrně přenáší na celou plochu, takže nikdo neměl otlaky, natož puchýře, uvedl. "Ötzi musel měnit podešve z medvědí kůže. Řemínky na botě byly totiž z teletiny a hověziny a mají desetkrát větší životnost," doplnil.

Repliky bot se jeho týmu podařilo vyrobit po šesti letech výzkumu v rámci mezinárodní skupiny založené v rakouském Innsbrucku. Zlínští vyrobili čtyři páry pro expedici a pět replik ve velikosti, kterou nosil Ötzi. Jedna obohatí zlínské Obuvnické muzeum, další bude v Torontu u obuvnického podnikatele Tomáše Bati, jednu si odnese Václav Pátek, vyjmenoval Hlaváček. O zbylé repliky podle něj mají zájem další česká i zahraniční muzea a instituce.

Obě kategorie literární soutěže Seifertovy Kralupy vyhrály ženy

Hlavní ceny literární soutěže Seifertovy Kralupy si letos v obou věkových kategoriích odnesly ženy. Mezi autory do 18 let zvítězila Ivana Blahutová z Brna, mezi dospělými se prosadila Magdalena Rysová ze Sedlic na Strakonicku. ČTK to v neděli řekl Jan Racek, ředitel Městského muzea v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, které se na organizaci soutěže podílelo. Od narození básníka, jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta v neděli uplynulo rovných 100 let. Soutěž nesoucí jeho jméno je každoroční součástí stejnojmenného festivalu poezie a přednesu. Letos se do ní přihlásilo 120 autorů z celé republiky. Porota nakonec rozdala 17 ocenění, včetně zvláštních uznání a ceny města Kralupy nad Vltavou. "Porota potvrdila, že příspěvky do soutěže jsou rok od roku kvalitnější a že by si mnohý z oceněných autorů zasloužil vydání básní knižně," řekl Racek.

Gebrselassie vyhrál běžeckou Grand Prix v Praze v novém rekordu

Haile Gebrselassie v neděli podle očekávání vyhrál běžecký závod na deset kilometrů Mattoni Grand Prix v centru Prahy. Dvojnásobný olympijský vítěz z Etiopie okořenil svůj start na šestém ročníku exhibičního klání traťovým rekordem: časem 28:07 vymazal z čela tabulek pražského závodu Portugalce Antonia Pinta, který v roce 1999 běžel o devět sekund pomaleji. "Na zdejší trati není dosažený čas špatný," usmíval se v cíli spokojený světový rekordman v bězích na pět a deset tisíc metrů. Podobně jako většina startujících si pochvaloval atmosféru, kterou díky jeho přítomnosti vytvořili diváci na prosluněném Staroměstském náměstí. "Připadal jsem si, jako bych vyhrál na stadiónu. Určitě chci přijet znovu," přislíbil Afričan. Gebrselassie rozhodl o svém triumfu v sedmém z deseti kilometrových okruhů se startem a cílem na Staroměstském náměstí, kdy se vzdálil svým africkým kolegům z vedoucí skupinky. V cíli se čtyřnásobný mistr světa objevil o 24 sekund dříve než Keňan Ronald Munyao, o další tři sekundy pomalejší byl Aloys Nizigama z Burundi.

Tenista Ulihrach porazil náhradníka Trifa 7:5, 6:4, 6:4

Čeští tenisté si udrželi punc jediného týmu, který v Davisově poháru nikdy nesestoupil ze Světové skupiny, založené v roce 1981. Domácí celek vede po nedělní úvodní dvouhře v Prostějově nad Rumunskem 3:1 na zápasy. Rozhodující třetí bod vybojoval Bohdan Ulihrach v souboji s Gabrielem Trifem, náhradníkem za zraněného Andreie Pavla, po setech 7:5, 6:4 a 6:4. Závěrečná barážová dvouhra v Prostějově jen upraví výsledek do konečné podoby. V pátek Ulihrach prohrál s Adrianem Voineou pětisetovou bitvu, ale poté vyrovnal Jiří Novák po třísetové výhře nad Pavlem. V sobotní čtyřhře přidali druhý bod Novák s Davidem Riklem po výhře nad rumunskou dvojicí Trifu, Victor Hanescu. Čeští tenisté se tak mohou těšit na losování příštího ročníku Davisova poháru, které se uskuteční 18. října v Curychu.

České volejbalistky neuspěly na ME ani proti Francii

České volejbalistky prohrály i ve svém druhém vystoupení na evropském šampionátu ve Varně. Po sobotní porážce 1:3 s Rumunskem v neděli stejným poměrem podlehly výběru Francie. Stejně jako v duelu s Rumunkami se české hráčky nemohly prosadit přes dobře organizovanou hru Francouzek. Až do stavu 10:8 v prvním setu to vypadalo, že složí úspěšně reparát, když se dařilo především blokařce Kateřině Buckové. V útoku ale byl český národní výběr bezradný a Francouzky se začaly ve skóre vzdalovat. V druhém dějství mělo francouzské družstvo dokonce již sedmibodový náskok 21:14. Pak místo nahrávačky Jany Šimánkové nastoupila Andrea Sieglová a ztrátu se podařila alespoň zmenšit. Třetí set měl nejvyrovnanější průběh a ve vypjaté koncovce byly šťastnější Češky. Poté se ale vše vrátilo do vyjetých kolejí dvou úvodních sad.

Počasí

V noci na pondělí oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Noční teploty 12 až 8 stupňů. Přes den bude oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty 12 až 17 stupňů, na jižní Moravě ojediněle až 19 stupňů Celsia.