Zprávy Radia Praha

Prezident Václav Havel by mohl ve čtvrtek opustit nemocnici

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se po úterním lékařském zákroku zlepšil. Pokud se situace znovu nezhorší, mohl by prezident ve čtvrtek ráno z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích odjet na zámek v Lánech na Rakovnicku. Informoval o tom jeho osobní lékař Ilja Kotík. Prezident Havel je v nemocnici od pondělí kvůli srdeční arytmii. Lékaři mu v úterý vrátili elektrickým výbojem srdce do pravidelného rytmu. Podle odborníků je takový zákrok v podobných případech běžný.

Lékaři zjistili u prezidenta problémy se srdcem jen krátce před jeho odletem na třídenní návštěvu Itálie. Cestu proto odložil a byl převezen do Ústřední vojenské nemocnice v Praze- Střešovicích. Porucha srdečního rytmu se u českého prezidenta objevila již dříve. "Většinou souvisela se zánětlivými onemocněními nebo se objevila při stresových situacích," uvedl v pondělí Kotík, který kromě toho, že je Havlovým osobním lékařem, je také odborníkem právě na kardiochirurgii. Podle Kotíka nemusí být Havel nyní v nemocnici nikterak dlouho.

Václav Havel se omluvil za odložení návštěvy Itálie, na níž se prý těšil

Prezident Václav Havel se v úterý omluvil svému italskému protějšku Carlu Anzegliu Ciampimu za to, že náhle kvůli zdravotním potížím odložil plánovanou návštěvu Itálie. "Na návštěvu Italské republiky jsem se velmi těšil a byl jsem přesvědčen, že její naplnění, i v této pohnuté době, bude žádoucí a smysluplné. Bohužel lékaři mi na poslední chvíli nedoporučili tuto cestu uskutečnit," uvedl český prezident v telegramu, který dnes zaslal Ciampimu. Podle mluvčího Ladislava Špačka se budou pracovníci Havlovy kanceláře snažit najít jiný termín pro tuto návštěvu. S italskými politiky chtěl Havel hovořit především o bezpečnostní situaci ve světě po nedávných teroristických útocích ve Spojených státech, ale také o rozšiřování Evropské unie a NATO.

O zdravotní stav českého prezidenta se zajímali politici z celého světa. Volal například Bílý dům, slovenský prezident Rudolf Schuster, rakouský prezident Thomas Klestil a další politici z Evropy. Jen několik minut poté, co se dozvěděl o zhoršení Havlova zdraví, volal na Pražský hrad také rakouský chirurg Ernest Bodner. Ten českému prezidentovi sérií operací zachránil život.

Podle premiéra Zemana zatím vláda neobdržela od NATO oficiální žádost o pomoc

Česká vláda zatím v souvislosti s chystanou odvetou za teroristické útoky na USA neobdržela od svých spojenců z NATO žádnou oficiální žádost o pomoc. Novinářům to po úterním jednání Bezpečnostní rady státu řekl její předseda a premiér Miloš Zeman. Na otázku, zda kabinet ví o nějaké neoficiální žádosti premiér odpověděl: "Bez komentáře". Zdůraznil také, že podle informací, které má vláda k dispozici, nehrozí České republice teroristický útok. "Jsme připraveni poskytnout našim spojencům tu pomoc, o kterou požádají. Myslím si, že je to naprosto jednoznačné stanovisko," řekl premiér Zeman.

Jednání bezpečnostní rady o aktuální zahraniční situaci i stavu v ČR se zúčastnili i předsedové obou komor parlamentu Václav Klaus a Petr Pithart. Předseda Poslanecké sněmovny Klaus poznamenal, že společně vyslechli informace o zahraničněpolitické situaci i o bezpečnostní situaci v ČR od "relevantních členů vlády a bezpečnostní rady". Doplnil, že v úterý neshledal na práci rady nic, co by chtěl kritizovat. "Já myslím, že to vyjádření, které jste slyšeli od předsedy vlády o naší připravenosti podílet se podporou (na akcích aliance a USA) ... odráží nejen dnešní jednání bezpečnostní rady, ale i postoje šéfů obou komor parlamentu," řekl Klaus.

Spojené státy nyní chystají odvetu za teroristické útoky z 11. září, v jejichž důsledku je nyní v New Yorku a Washingtonu skoro 7000 lidí mrtvých nebo nezvěstných. USA podezřívají z přípravy útoků v Afghánistánu se ukrývajícího teroristu Usámu bin Ládina. Členské státy NATO vyjádřily USA plnou podporu a ochotu pomoci ve válce s terorismem.

Ústavní soudci: Bezpečnost nemůže být zajišťována na úkor práva

Stát by měl zajistit bezpečnost svých občanů, ale zároveň neomezovat jejich práva a svobody. V souvislosti s diskusí o posílení pravomocí bezpečnostních složek po nedávných teroristických útocích v USA se na tom v úterý shodli čeští a slovenští ústavní soudci, kteří jednali na zámku v Židlochovicích u Brna. Současné atmosféry by podle předsedy českého ústavního soudu Zdeňka Kesslera nemělo být zneužito k omezování garantovaných práv, například odposlechem telefonních hovorů či zásahem do bankovního tajemství. Ústavní soud však bude muset vzít v úvahu, jak budou reagovat zákonodárci novelizací zákonů. Pak na ně budeme muset reagovat, řekl Kessler.

Jiří Šedivý: Ochrana objektů se řídí zpravodajskými informacemi

Česká armáda udržuje standardní ochranu svých vojenských zařízení a na základě informací od zpravodajských služeb posiluje ochranu strategických civilních objektů, řekl v úterý v rozhovoru pro ČTK náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Na ochraně ČR se kromě nadzvukových letadel MiG-21 pohotovostního systému Severoatlantické aliance NATINADS podílí i další prostředky vzdušných sil. Šedivý však nechtěl komentovat konkrétní přesuny jednotek protivzdušné obrany. Podle něj by totiž zveřejnění objektů s vysokou ochranou mohlo v důsledku znamenat možnost vytipování méně hlídaných objektů a zařízení a návod, kam udeřit. Šedivý pouze poznamenal, že české jaderné elektrárny patří mezi velmi chráněná zařízení. Upozornil také, že kromě jednotek vyčleněných pro potřeby NATO mají zvýšenou pohotovost i základy civilní ochrany. Jiří Šedivý zároveň nevyloučil, že se ČR zapojí do společné akce NATO proti terorismu. "Pokud budeme požádáni, je možné že se zapojíme, ale musím říci, že plánování probíhá především za řízení stratégů ozbrojených sil USA," uvedl generál.

Ministr Kavan v USA projedná bezpečnostní otázky

Jednání o bezpečnostních otázkách bude těžištěm návštěvy ministra zahraničí Jana Kavana v USA, kde bude pobývat od 28. září do 2. října. Mluvčí ministerstva zahraničí v úterý sdělil, že ministr Kavan bude jednat také o dalším rozvoji hospodářské spolupráce a posunech v zahraniční politice USA po nástupu nové administrativy prezidenta George Bushe. Jde o první oficiální návštěvu ministra Kavana po nástupu Bushovy administrativy. Setkat se má mimo jiné s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem, prezidentovou poradkyní pro národní bezpečnost Condoleezou Riceovou a se svým resortním protějškem Colinem Powellem.

Od útoku na USA se doposud neozvalo 38 českých občanů

Celkem 38 Čechů se do úterý neozvalo z USA po útocích na New York a Washington 11. září. ČTK to v úterý řekl ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničí Ivan Záleský. Ministerstvo nyní hodlá seznam protřídit, vyřadit z něj neopodstatněné nebo nekonkrétní údaje a po zbylých osobách zahájit intenzívnější pátrání. Informace o Češích, kteří pobývali v USA v době útoku a dosud se neozvali, shromažďují české zastupitelské úřady v New Yorku a Washingtonu. Jejich pracovníci po nich pátrají s pomocí policie, nemocnic a místních krizových štábů. Jejich příbuzným zaslalo ministerstvo k vyplnění formuláře krizového newyorského štábu, které pomohou při dalším pátrání. Záleský nevyloučil, že na seznamu jsou i lidé, kteří v USA ilegálně pracovali. "Možná to je i jeden z důvodů, proč se nám nedaří je sehnat. To nemohu vyloučit, ale samozřejmě to nemohu ani potvrdit," řekl.

Podle ministra Rusnoka vzrostou zahraniční investice v ČR asi na pět mld. USD

Příliv přímých zahraničních investic do České republiky by se měl v letošním roce pohybovat kolem pěti miliard dolarů. Na konferenci InterCzech to řekl v úterý ministr financí Jiří Rusnok. Za první pololetí připlynuly do země podle České národní banky investice zhruba 2,3 miliardy USD a za celý loňský rok to bylo 4,6 miliardy USD. Přísun těchto investic do ČR nemusí podle Rusnoka ochabovat ani v dalších letech. Zmínil příklady Rakouska, Švédska či Finska, které zaznamenaly růst investic před vstupem do EU v roce 1995, přitom ani poté příliv investic nepolevoval. ČR je podle náměstkyně státní agentury Czechinvest Hany Chlebné v čele žebříčku transformujících se zemí podle získání investic na obyvatele. Každý občan přitáhl loni asi 2200 USD, zatímco v Maďarsku 2050 a v Estonsku 1800 USD.

Přítok zahraničních investic do české ekonomiky do konce loňského roku dosáhl od roku 1990 celkem 22,2 miliardy USD, z čehož 60 procent během posledních tří let. Nizozemské firmy investovaly 29 procent, Německo 26 procent a Rakousko 12 procent. "V poslední době roste podíl investic japonských firem," dodala Chlebná. Hlavním cílem kapitálu jsou elektrotechnický a automobilový průmysl.

ČSA přestaly kvůli poklesu poptávky přijímat nové zaměstnance

České aerolinie přestaly přijímat nové pracovníky, aby zmírnily negativní dopady poklesu poptávky cestujících po teroristických útocích v USA. ČTK to v úterý řekl mluvčí ČSA Daniel Plovajko s tím, že firma narozdíl od některých zahraničních společností neuvažuje o propouštění či omezování letů. "Platí stop stav. V současné době se nepřijímají žádní noví zaměstnanci včetně pilotů," uvedl mluvčí. Aerolinie zaměstnávají zhruba 4000 pracovníků. Jejich počet se v posledních letech každoročně zvyšoval s růstem provozních výkonů společnosti a rozšiřováním letadlového parku. Loni podnik přijal 612 lidí a pracovní poměr ukončilo 395 pracovníků.

Výrazné propouštění v minulých dnech v souvislosti s omezováním výkonů ohlásily zejména americké společnosti, ale i některé evropské aerolinie. Zhruba 20.000 lidí hodlá propustit například americká firma United Airlines a stejný počet i American Airlines. British Airways oznámily redukci o 5200 zaměstnanců a Alitalia propustí 2500 lidí.

Podle vicepremiéra Špidly pominul důvod ke stávce železničářů

Železničáři v České republice stávkovat nebudou. Drážní odboráři se stávkou chtěli domoci vyplacení mezd. Jak řekl po schůzce s šéfem železničních odborů Jaromírem Duškem vicepremiér a předseda tripartity Vladimír Špidla, část prostředků získají dráhy prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury z privatizace Komerční banky. Dráhy tedy také budou moci vyplatit více než miliardový dluh firmám železničního stavitelství, takže ani tam nebude hrozit nevyplacení mezd nebo dokonce propouštění.

Stát si chce půjčit peníze pro vysoké školy od Evropské banky

Dvě miliardy korun, které chybějí v rozpočtu vysokých škol na příští rok, chtějí ministerstvo školství a rektoři hledat nejen v rezervách resortu a státního rozpočtu, ale zvažují i půjčku od Evropské banky. Novinářům to v úterý po schůzce s premiérem Milošem Zemanem a členy předsednictva České konference rektorů řekli ministr školství Eduard Zeman a rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. "Řekli jsme, že budeme hledat možnosti ještě teď v rámci resortu, protože stát už prostředky mimo resort opravdu najít neumí," uvedl Wilhelm. Rektoři a ministerstvo školství chtějí také působit na poslance, aby rozpočtovou kapitolu vysokých škol zvýšili během projednávání státního rozpočtu na rok 2002.

LOK je v současné době spokojen s platy zdravotníků

Lékařský odborový klub (LOK) je podle svého předsedy Milana Kubka letos spokojen s platy zdravotníků. Podařilo se mu totiž dosáhnout toho, aby platy lékařů, zdravotních sester i sanitářů rostly rychleji než celostátní průměr. Přesto bude LOK pro příští rok žádat růst platů v celém veřejném sektoru o deset procent. Kubek to ve středu řekl v rozhovoru pro Český rozhlas. "Mzda v České republice stoupla o 9,3 procenta a platy zdravotních sester vzrostly o 19,5 procenta, ale jsou stále pár set korun pod celostátním průměrem. Platy lékařů stouply o 17 procent. V současnosti v prvním pololetí máme průměrný příjem lékaře 27.887 korun, což je 199 procent celostátního průměru, a s tím jsme v dané chvíli pro letošní rok spokojeni," řekl Kubek. Pro srovnání uvedl, že v 1998 se mzda zdravotníků propadla na 173 procent průměru. "A to je částka, která nemá v zemích Evropské unie obdoby, protože tam se příjmy lékařů pohybují mezi 250 a 500 procenty celostátního průměru a náš dlouhodobý požadavek je 300 procent," doplnil předseda LOK. Podle něho průměrný český lékař odpracuje měsíčně 250 hodin, takže hodinová mzda je 110 korun.

Pozastavení Štěpánovců ani Zelených Nejvyšší soud neschválil

Nejvyšší soud se zabýval návrhem vlády pozastavit činnost sedmi stranám a hnutím. Ty nepředložily parlamentu své finanční zprávy nebo je předložily neúplné. Soud nevyhověl požadavku vlády pozastavit činnost Strany československých komunistů kolem Miroslava Štěpána a Strany zelených. Naopak pozastavil činnost Agrární strany, hnutí Celostátní aktiv občanů, Republikánské unie a Českomoravského hnutí občanské nespokojenosti. Tyto subjekty se právních pochybení dopustily opakovaně. Projednávání Romské občanské iniciativy soud odložil na listopad.

Armáda opustila Vimperk, její majetek zřejmě převezme město

Slavnostní nástup vojáků v kasárnách U sloupu ukončil v úterý téměř padesátileté působení armády ve Vimperku na Prachaticku. Podle velitele pozemních sil české armády Františka Hrabala, který se s vojáky rozloučil, příslušníci vimperských útvarů přejdou do posádek ve Strašicích na Rokycansku a v Písku. Zrušení vimperské posádky je součástí redislokace české armády.

Vojáci ve Vimperku nepřetržitě působili od roku 1953, kdy se kasárna U sloupu začala stavět. Naposledy zde sídlil 2. průzkumný prapor a 2. protiletadlový oddíl české armády. Vimperští průzkumníci se mimo jiné také úspěšně podíleli na mírových misích SFOR a KFOR na území bývalé Jugoslávie.

Poslední zkouška šesté etapy spouštění Temelína bude až ve středu

Závěrečnou zkoušku etapy energetického spouštění prvního temelínského bloku s výkonem reaktoru do 55-ti procent připraví obsluha až na středeční večer či noc. Do té doby ještě pracovníci elektrárny a dodavatelských firem provedou při ustáleném chodu měření, která jsou nezbytná pro ukončení této etapy spouštění. Energetické spouštění prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín začalo loni 30. října. Zahrnuje devět etap, přičemž ta současná - s výkonem reaktoru do 55-ti procent - je v pořadí šestá.

Rakouští experti nastolili deset otázek ohledně bezpečnosti JETE

Rakouští experti chtějí s českými partnery projednat deset hlavních otázek spojených s bezpečností jaderné elektrárny Temelín. Obě strany by se tak měly zabývat i hodnocením možného rizika postižení stavby případným zemětřesením. ČTK to v úterý řekl Ernst Streeruwitz ze spolkového ministerstva životního prostředí, který je pověřen naplňováním dohody z Melku o jihočeské elektrárně. Oficiální místa zdůrazňují, že všechny potřebné bezpečnostní analýzy se měly provést před spuštěním štěpné reakce. "To se mělo uskutečnit ještě před zahájením zkušebního provozu," řekl Streeruwitz.

Podle zprávy rakouských expertů zatím nelze prokázat, že by jaderná bezpečnost Temelína odpovídala stavu techniky Evropské unie. "První a druhý blok Temelína by na základě evropské povolovací praxe nesměly být ani provozovány, ani by do nich nesmělo být zavezeno palivo, dokud se neodstraní uvedené pochybnosti," zdůrazňuje se v zprávě, kterou zveřejnilo rakouské ministerstvo životního prostředí.

SÚJB: Rakouská zpráva kritizující Temelín je jednostranná

Rakouská zpráva, která kritizuje Jadernou elektrárnu Temelín a jež byla v úterý zveřejněna na internetu, je jednostrannou záležitostí rakouské strany a není v souladu s materiály Evropské komise k dohodám premiérů z Melku. Na dotaz ČTK to uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Pověřenec Horního Rakouska pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec uvádí, že zprávu zpracovala mezinárodní expertní skupiny v rámci loňských dohod premiérů Rakouska a ČR z Melku. Podle Drábové ji však vytvořil rakouský Institut pro výzkum rizik (IRF), který si na některé oblasti najal zahraniční kolegy. Šéfka SÚJB k tomu dodává, že Evropská komise nesouhlasila s tím, aby byl tento materiál jako rakouský příspěvek zahrnut do dokumentace k dohodám z Melku. "Obsahuje tedy jednostranné stanovisko rakouské strany," shrnula Drábová.

Pro bývalého tenistu Šrejbra požaduje žalobce vězení nad 5,5 a zároveň pod 8,5 roku

Žalobce chce, aby někdejší tenista a podnikatel Milan Šrejber šel do vězení na dobu delší než 5,5 a zároveň kratší než 8,5 roku. Naopak obhájce požaduje, aby byl obžaloby zproštěn. Oba to navrhli v úterý při odvolacím řízení u pražského vrchního soudu. Šrejber je podezřelý ze zneužívání informací v obchodním styku; v lednu ho pražský městský soud poslal na 5,5 roku za mříže. Vrchní soud má své rozhodnutí oznámit ve čtvrtek.

Městský soud Šrejbra potrestal za obchody s cennými papíry, jimiž v roce 1996 údajně nezákonně obohatil svoji společnost Šrejber Tennis Investing (ŠTI) o více než 13 miliónů korun. Peníze podle jeho verdiktu nelegálně odčerpal z podílových fondů a jménem ŠTI úmyslně prodával fondům akcie za vyšší cenu, než za jakou je poté od nich odkupoval.

Pokud ODS zvítězí ve volbách, chce být Klaus opět premiérem

Jestliže ODS zvítězí příští rok v parlamentních volbách, chce být její předseda Václav Klaus opět premiérem. Václav Klaus tak reagoval na výsledek průzkumu, který v úterý zveřejnila Mladá fronta Dnes. Podle něj by téměř polovina voličů chtěla, aby po čtyřech letech v opozici opět stanul v čele vlády. Předsedovi ODS tento výsledek velmi lichotí. Na dotaz ČTK, zda by chtěl být opět premiérem, uvedl: "My chceme za každou cenu ve volbách uspět, volby vyhrát a to s sebou samozřejmě nese odpovědnost za sestavování vlády. Ano."

Pokud by se v září konaly volby do sněmovny, zvítězila by v nich podle v úterý zveřejněných výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění s 23,5 procenta čtyřkoalice. Vládní sociální demokracii by stejně jako jejího opozičněsmluvního partnera ODS nyní volilo 18 procent občanů. Komunisté by ve volbách dostali 11 procent hlasů.

STEM: Voliči US jsou spíše mladší, KSČM spoléhá na důchodce

Důvěra českých občanů v Senát se od roku 1998 zvýšila o třetinu, přesto ale zůstává horní komora parlamentu nejméně důvěryhodnou institucí v České republice. Podle průzkumu Střediska pro výzkum veřejného mínění se největší důvěře stabilně těší Ústavní soud - věří mu 70 procent respondentů. Trojici nejlépe pracujících českých institucí doplňují Nejvyšší kontrolní úřad a místní úřady. Největší pokles sympatií od roku 1994 průzkum zaznamenal u prezidenta Václava Havla. Z 82-ti procent sympatií má letos 58.

V Praze byl otevřen nový moderní archivní areál

Moderní archivní areál v Praze Chodovci, na jehož výstavbě se od roku 1992 podílelo několik stavebních firem, přišel daňové poplatníky na 1,7 miliardy korun. Ministr vnitra Stanislav Gross při slavnostním otevření řekl, že se dokončením této stavby zbavil "jednoho živého kostlivce" ze své ministerské skříně. Autorem komplexu, který archiváři považují za jeden z nejmodernějších a nejrozsáhlejších archivů v Evropě, byl Centroprojekt Zlín. Centrální administrativní část, která je určena pro styk s veřejností a je vybavena studovnami, kinosálem a výstavními prostorami, projektoval architekt Miroslav Pilař. V areálu sídlí pražský Státní ústřední archív, který spravuje písemnosti centrálních organizací, jako například vlády a ministerstev, a historické dokumenty týkající se českého státu. Útočiště v něm našel i Státní oblastní archív, v jehož kompetenci je správa písemností týkající se středních Čech.

Ostatní oblastní archívy a archívy okresní mají vlastní sídla v krajských a okresních městech. Samostatné budovy mají rovněž archív ministerstva vnitra, archív rozhlasu, parlamentu a například Národního a technického muzea.

Památník národního písemnictví se přidal k seifertovským oslavám

K oslavám stého výročí narození jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seierta se připojil i Památník národního písemnictví. Expozice nesoucí název Seifertovy knihy vzpomínek Všechny krásy světa nabízí návštěvníkům až do 11. ledna příštího roku bohatou dokumentaci z básníkovy pozůstalosti. Výstavu doprovodí publikace "S Jaroslavem Seifertem časem i nečasem". Je sestavena z textů, dokumentů a fotografií, které většinou ještě nebyly knižně publikovány.

Čeští studenti vystavují v Londýně

Výstavu prací studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové otevřelo ve středu České centrum v Londýně. Projekt, jehož cílem je prezentovat mladý český design přímo v jeho světové metropoli, je součástí londýnského veletrhu designu a nábytku "The 100% Design". Kolekci vystavovaných děl tvoří vybrané práce studentů kolem Michaely Kádnerové, Michala Froňka a Jiřího Pelcla. Autory převážné části děl, ale také instalace, jsou ovšem především studenti.

České rafty vévodily na MS sjezdu, ženy vyhrály i celkově

Závěrečný soutěžní den raftařského mistrovství světa Fayetteville v americkém státě Západní Virgínie přinesl českým vodákům čtyři medaile, z toho tři zlaté. Mužská i ženská posádka se staly mistry světa v závěrečném sjezdu na řece Gauley, ženy díky bodům v nejštědřeji bodované disciplíně předstihly v konečném hodnocení Slovensko a staly se celkovými vítězkami. Mužům triumf ve sjezdu přinesl posun z deváté na konečnou bronzovou pozici v kombinaci. Mistry světa se stali Němci.

Na závěr ještě o středečním počasí v České republice

Převážně zataženo, na většině území občas déšť. Nejvyšší teploty 11 až 15, na horách v 1000 m kolem osmi stupňů Celsia. Mírný severozápadní až severní vítr do dvaceti kilometrů za hodinu.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio