Zprávy Radia Praha

Podle Havla boj s teroristy nezačne před návratem Rumsfelda z Východu

Odvetný útok za nedávné atentáty na New York a Washington nezačne podle prezidenta Václava Havla před návratem amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda z cesty po zemích Středního a Blízkého východu. Havel to ve čtvrtek řekl novinářům. Český prezident již na středečním neformálním setkání s novináři uvedl, že neočekává, že by nějaký útok spojenců v boji proti terorismu začal v nadcházejících 24 hodinách.

Spojené státy ve středu předložily Severoatlantické alianci seznam požadavků týkajících se vojenské operace, která bude vedena nejspíš proti Afghánistánu. Členské země NATO ve čtvrtek požadavky Američanů přijaly. Podle premiéra Miloše Zemana poskytne Česká republika hlavně vzdušný prostor americkým letounům. Američanům budou podle něj k dispozici i česká letiště, kde si jejich letadla budou moci doplnit palivo. Mezi další požadavky USA patří například posílení spolupráce zpravodajských služeb, pomoc státům potenciálně ohroženým kvůli jejich podpoře boje proti terorismu, posílení ochrany objektů USA a dalších zemí NATO a náhrada amerických jednotek například na Balkáně silami spojenců.

I toto rozdělení úkolů mezi spojence má podle Havla svou logiku. "Jsou jakési tři okruhy. Ten první tvoří to, co budou Spojené státy dělat samy, ten druhý v sobě má to, co budou dělat spojenci, ale to se možná bude všelijak vyvíjet, a to třetí pásmo je celosvětová koalice proti terorismu," podotkl prezident.

ČR je připravena poskytnout humanitární pomoc Pákistánu

Česká republika je v souvislosti s plánovanou vojenskou odpovědí Spojených států na teroristické útoky z 11. září připravena podílet se na humanitární pomoci Pákistánu. Novinářům to ve čtvrtek v Kodani řekl český ministr zahraničí Jan Kavan. Podle něj s poskytnutím humanitární pomoci vyjádřila v noci na dnešek souhlas vláda. Kavan jednal se svým dánským protějškem Mogensem Lykketoftem. Pákistán sousedí s Afghánistánem, kde se zřejmě ukrývá Usáma bin Ládin, kterého Spojené státy považují za hlavního viníka teroristických útoků. Předpokládaná vojenská operace USA se tedy zřejmě zaměří proti cílům na afghánském území a dá se tedy očekávat příliv uprchlíků z Afghánistánu do Pákistánu. Rovněž Dánsko je podle šéfa své diplomacie připraveno uprchlíkům pomáhat. Podle českého ministra je nutné Pákistán podpořit, protože jinak by v blízké budoucnosti mohlo v této zemi dojít k destabilizaci.

Komunisté požadují přestěhování RFE/RL do vojenského objektu

Komunisté požadují přestěhování rozhlasové stanice Radio Svobodná Evropa/Radio Svoboda (RFE/RL) z bývalé parlamentní budovy v centru Prahy do střeženého vojenského objektu. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl člen branného a bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny za KSČM Václav Frank. Poslanec je přesvědčen, že takových vhodných a volných objektů je v blízkosti hlavního města dostatek. Komunisté by však podle něj považovali za ideální, kdyby tato americká rozhlasová stanice, která vysílá i do muslimských zemí, ČR opustila.

O zvažované možnosti, že by se RFE/RL v rámci bezpečnostních opatření mohlo přesunout z centra města jinam, se zmínil i ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vedení rozhlasové stanice je však s ochranou spokojeno a o stěhování zatím neuvažuje. Na bezpečnost RFE/RL dohlížejí policisté a příslušníci elitní brigády rychlého nasazení. Budovu chrání i obrněné transportéry. Bezpečnostní opatření byla reakcí na informace zpravodajských služeb, že teroristé připravují na RFE/RL bombový útok. Zrezivělé transportéry by budovu rozhlasové stanice beztak před případným teroristickým útokem nezachránily, soudí Frank.

Veřejné slyšení o extremismu možná přinese vznik senátní komise

Vznik parlamentní komise či pracovní skupiny, která by se zabývala projevy extremismu v České republice a možnostmi jejich potírání, přinese možná čtvrteční veřejné slyšení Senátu o nacismu, rasismu a xenofobii. Účastníci slyšení se vyslovili pro důslednější potírání těchto negativních společenských jevů i uplatňování preventivních opatření. Slyšení se kromě senátorů, zástupců státní správy a justice zúčastnila řada představitelů církví, nevládních organizací a sdružení.

Vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab uvedl, že násilí českých neonacistů si vyžádalo od roku 1990 životy nejméně 20 lidí. Prohlásil, že pro potírání i prevenci je nutné pochopit jeho kořeny. Především zástupci nevládních organizací kritizovali orgány činné v trestním řízení za benevolentní přístup vůči neonacistům. Například Stanislav Penc z Hnutí občanské solidarity a tolerance prohlásil, že neonacistické srazy se v Česku konají právě proto, "že ty lidi vědí, že v České republice se jim nic stát nemůže".

Jařab stejně jako mnozí další upozornil také na lhostejnost majoritní společnosti k projevům extremismu. Předseda Senátu Petr Pithart s připomenutím počátků nacistického vůdce Adolfa Hitlera prohlásil, že projevy nacismu nelze zlehčovat ani v jejich počátcích.

Kavan ocenil postoj Dánska při jednání o vstupu ČR do EU

Český ministr zahraničí Jan Kavan ve čtvrtek ocenil postoj a podporu Dánska při jednání o vstupu České republiky do Evropské unie a předtím i o vstupu do Severoatlantické aliance. Kavan to ve čtvrtek řekl novinářům v Kodani po rozhovoru s dánským ministrem zahraničí Mogensem Lykketoftem. Podle Lykketofta má Dánsko zájem na tom, aby se během jeho předsednictví v druhé polovině roku 2002 ukončila vyjednávání o rozšíření EU s kandidáty, kteří budou nejlépe připraveni, včetně České republiky. Lykketoft doufá, že Česká republika se již v roce 2004 zúčastní voleb do Evropského parlamentu. Kavan rovněž dostal od Lykketofta ujištění, že Dánsko Českou republiku podpoří v kandidatuře na předsednictví Valného shromáždění OSN pro období 2002 až 2003. Na předsedu kandiduje sám Kavan.

Politici ujistili Migaše, že podporují členství Slovenska v NATO

Prezident Václav Havel se při sobotním rozhovoru s předsedou slovenského parlamentu Jozefem Migašem zajímal o politickou situaci na Slovensku. Oba politici hovořili i o summitu Severoatlantické aliance, který se bude konat příští podzim v Praze. "Pan prezident znovu ujistil pana Migaše o tom, že Slovensko má naši podporu při rozšiřování NATO," řekl ČTK zástupce politického odboru Havlovy kanceláře Petr Buriánek. S předsedou Senátu Petrem Pithartem ve čtvrtek Migaš hovořil o vlivu výsledku slovenských parlamentních voleb v příštím roce na začlenění Slovenska do NATO a EU. Migaš se setkal i s premiérem Milošem Zemanem (ČSSD) a předsedou sněmovny Václavem Klausem (ODS). Zeman s Migašem se shodli v tom, že ve vzájemných vztazích sousedních států neexistují zásadní rozpory, řekl ČTK Jindřich Marek z tiskového odboru Úřadu vlády. Český premiér při setkání znovu podpořil slovenské ambice při vstupu do Severoatlantické aliance a EU. S Klausem se šéf slovenského parlamentu shodl, že by se česko-slovenská celní unie neměla rušit před vstupem Česka nebo Slovenska do EU.

Ministerstvo financí stále nemá analýzu arbitráže proti CME

Právníci zatím nedokončili analýzu výsledku arbitrážního řízení mezi společností CME a Českou republikou. Tisková konference, kde měli na základě právní analýzy zástupci ministerstva oznámit další postup České republiky, tedy nebude v tomto týdnu, jak MF ohlásilo, ale okamžitě poté co právníci analýzu ministerstvu dodají. ČTK to ve čtvrtek sdělila mluvčí MF ČR Jana Vargová a tím, že není schopna odhadnout přesný termín. Právní zástupci ČR přitom analyzují možnost napadnout postup arbitráže. ČR by musela prokázat, že byla porušena některá základní procesní pravidla arbitráže, a na základě toho by pak soud mohl výsledek arbitráže prohlásit za neplatný. Nestandardní průběh arbitráže totiž naznačuje nesouhlasné stanovisko jednoho ze tří arbitrů stockholmského rozhodčího soudu Jaroslava Hándla. Podle něj soud jednal v neprospěch české strany.

Zeman navštívil Havlem kritizovaný Národní bezpečnostní úřad

Premiér Miloš Zeman ve čtvrtek navštívil nedávno prezidentem Václavem Havlem kritizovaný Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády ČTK řekl, že si Zeman prohlédl novou budovu NBÚ a s vedením úřadu hovořil o "aktuálních otázkách jeho práce". Premiér, kterému NBÚ podléhá, navštívil jeho nové sídlo podle tiskové mluvčí úřadu Aleny Čechové na pozvání ředitele Tomáše Kadlece. Obsahem rozhovoru byla "problematika utajovaných skutečností" a postavení úřadu. Kadlec rovněž seznámil premiéra s výsledky činnosti NBÚ od jeho vzniku 1. listopadu 1998 do současnosti, dodala. Havel 1. října v rozhovoru pro politický týdeník Respekt řekl, že je práce NBÚ důvodem k zamyšlení, zda je Česko důvěryhodným partnerem pro mezinárodní společenství. Prezident poukázal na vleklé vyřizování bezpečnostních prověrek. Vedení NBÚ se odmítlo k prezidentově kritice vyjádřit. Havel uvedl jako příklad pro své tvrzení případ náměstka policejního prezidenta Václava Jakubíka. Kvůli chybějící prověrce, kterou vedení ministerstva vnitra řeší opakovanými výjimkami pro Jakubíka, se náměstek stal terčem kritiky opozice.

Ústavní soud rozhodl, že policie nesmí selektovat důkazy

Orgány činné v trestním řízení nesmí dělat při vyšetřování případů a soudním řízení selekci důkazů a preferovat, nebo naopak zamlčovat některé z nich. Policie musí zajistit všechny důkazy, včetně těch, které by mohly svědčit i proti ní. Vyplývá to z rozhodnutí Ústavního soudu, který se ve čtvrtek zabýval případem Martina Becka. Mladík byl loni odsouzen za útok na veřejného činitele, vinu ale popírá. Beck koncem ledna 1999 procházel s přáteli Spálenou ulicí v Praze. Becka a jednoho z jeho kamarádů zastavili policisté a požádali je o občanské průkazy. Při jednání ale nastal konflikt. Policisté tvrdili, že je napadli mladíci, kteří to ale popírají. Z napadení naopak obviňují policisty. Beck spolu s přítelem skončili před soudem, přičemž Beck byl potrestán odnětím svobody na dva měsíce s podmíněným odkladem na rok. Nelíbí se mu, že policie vyslechla jen jednoho svědka, který potvrzuje verzi policie o napadení. Policisté odmítli vyslechnout další svědky, protože by "vypovídali proti policii".

Buzková a Gross jsou nejoblíbenější, víra v politiky ale klesá

Sociální demokraté Stanislav Gross a Petra Buzková jsou sice stále nejoblíbenějšími českými politiky, důvěra v ně i v ostatní politiky ale klesá. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jim věří 67 procent, respektive 60 procent občanů, což znamená oproti minulému čtvrtletí pokles o pět a devět procent. Buzková ve čtyřiadvacetimístném žebříčku zaznamenala největší propad důvěry. Podle průzkumu, jehož výsledky ČTK obdržela, oblíbenost klesla i u dalších 11 osobností. Jediný politik, který si polepšil, je ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Věří mu 28 procent lidí, o osm procent více než minulé čtvrtletí. Téměř dvojnásobně narostla nedůvěra v ministra dopravy Jaromíra Schlinga. Nevěří mu 51 procent dotázaných, o 26 procent více než v posledním průzkumu. S podporou jen pěti procent dotázaných je Schling na posledním místě v žebříčku.

V Paříži se diskutovalo o aspektech vstupu ČR do Evropské unie

Problematika rozšíření Evropské unie a aspekty vstupu České republiky do EU byly námětem konference, kterou ve čtvrtek večer zorganizovalo české velvyslanectví v Paříži a francouzská odbočka Evropského hnutí. Před zcela zaplněným kongresovým sálem pařížského sídla Mezinárodní unie železnic hovořilo o přínosech vstupu ČR do EU deset českých a francouzských politiků, diplomatů a komentátorů. Francouzský politolog Jacques Rupnik upozornil na to, že nejen v Česku, ale i v dalších středoevropských zemích kandidujících na vstup do EU, podpora připojení k unii mezi obyvatelstvem klesá. Český prezident Václav Havel je přitom jedním ze státníků, který přišel s konkrétními projekty a jako první navrhl sepsání evropské ústavy, připomněl Rupnik.

Olomoucká laboratoř na testování BSE již vyšetřila 300 vzorků

Prvních tři sta vzorků mozkové tkáně hovězího dobyka zkontrolovala nová laboratoř na testování BSE, kterou začátkem tohoto týdne otevřel Státní veterinární ústav v Olomouci. Všechny vzorky testované na BSE byly negativní. ČTK to ve čtvrtek řekl ředitel Státního veterinárního ústavu v Olomouci Jan Bardoň. "Provoz laboratoře postupně rozjíždíme a předpokládáme, že budeme denně vyšetřovat 200 až 300 vzorků. Používáme k tomu metodu Elisa, zatímco pracoviště v Praze a Jihlavě vyšetřují pomocí metody Western Blot," uvedl Bardoň. Olomoucká laboratoř je po speciálních pracovištích v Praze a Jihlavě třetí laboratoří na kontrolu vzorků mozkové tkáně skotu v zemi. Vybudování olomoucké laboratoře na testování nemoci BSE, která nahání strach chovatelům hovězího dobytka a spotřebitelům po celé Evropě, přišlo na zhruba dva milióny korun. Její pracovníci kontrolují vzorky zvířecích tkání ze severní a střední Moravy a některých jihomoravských okresů.

Svaz pacientů: Testovaná metoda léčby rakoviny není devitalizace

Nová metoda léčby rakoviny, kterou pod názvem devitalizace v minulých měsících testovala čtyři vědecká pracoviště, skutečnou devitalizací nebyla. Tvrdí to předseda Svazu pacientů Luboš Olejár. V rozhovoru pro ČTK zdůraznil, že lékaři při jejím ověřování v rozporu s výzkumy objevitele metody Karla Fortýna podvazovali metastázy, nikoli primární nádor jako on. Operovali navíc pacienty po ozařování a chemoterapii, které Fortýn vylučoval. Vědecká rada ministerstva zdravotnictví v pondělí kvůli nepřesvědčivým výsledkům ověřování devitalizace na lidech pozastavila. Metoda, kterou resort nazýval devitalizací, podle Olejára klidně skončit může, lékaři by však podle něj měli začít testovat devitalizaci podle Fortýna. V pátek proto delegace Svazu pacientů bude o dalších testech devitalizace jednat s náměstkem ministra zdravotnictví Antonínem Malinou. Doprovodí ji podle Olejára také někteří lékaři, manželka již zesnulého Fortýna i senátor Miroslav Coufal (ČSSD).

Václav Havel dnes oslaví své pětašedesáté narozeniny předáním ceny Vize

Pětašedesáti let se dnes dožívá český prezident Václav Havel - politik, který se po sametové revoluci dostal z vězeňské cely až do sídla hlavy státu na Pražský hrad. Václav Havel je také dramatikem, jehož díla se hrají na světových scénách. Prezident si již tradičně životní jubileum připomene předáním ceny své nadace Vize 97, poté narozeniny oslaví v úzkém kruhu rodiny a přátel. Letos cenu nadace manželů Havlových převezme v pražském Obecním době český biolog a filozof Zdeněk Neubauer. Ocenění uděluje nadace od roku 1999 vždy osobnosti, která přispěla k chápání vědy jako neodmyslitelné součásti obecné kultury.

V úvodu čtenářského maratónu Jazzové sekce zněly citace z Havla

Četbou z politických úvah prezidenta Václava Havla zahájil ve čtvrtek odpoledne v pražské galerii Jazzové sekce ředitel Správy českých center Zdeněk Matějka maratón ve čtení z prací literátů spojených s Jazzovou sekcí-Artforem. Matějka řekl, že Havlovy úvahy si vybral kvůli pátečním prezidentovým narozeninám a zvláště kvůli stálé aktuálnosti jeho myšlenek. Čtvrtý ročník nonstop čtení je věnován 30. výročí Jazzové sekce, která v disentu mimo jiné vydávala české i zahraniční autory zakázané komunistickým režimem. Čtenáři si proto budou moci vybrat z většího množství autorů než v minulých letech, kdy byly maratóny určeny jednotlivým spisovatelům.

Akce se zúčastní například primátor Jan Kasl, slovenský velvyslanec v ČR Ladislav Ballek či ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Ve 14:00 zahájené nonstop čtení skončí v neděli odpoledne vystoupením Kavana, jeho kabinetní kolega Vladimír Špidla přijde do galerie ve Valdštejnské ulici číst v sobotu v 05:00. Pražské části maratónu letos předcházelo čtení na Slovensku. V úterý v bratislavském V-klubu zahájil slovenskou část akce herec Ladislav Chudík, který si vybral úryvky ze své korespondence s básníkem Jaroslavem Seifertem. Ve spolupráci s českými centry v zahraničí hodlá Jazzová sekce v příštím roce akci rozšířit také do Londýna, Paříže a Sofie.

Folklórní soubor z Ostravy vystupoval v Moskvě

Soubor lidových písní a tanců Technik z Ostravy uspořádal ve středu v moskevském Domě družby úspěšné představení v rámci svého turné po Číně a Rusku. Zcela zaplněnému sálu představil moravské, slovenské, maďarské a rumunské písně a tance. Moskevské publikum přijalo vystoupení souboru, který byl naposledy v Rusku v roce 1986, nadšeným potleskem. Umělecký vedoucí Jan Rokyta uvedl, že soubor, který má 43letou tradici, má své příznivce i směrem na Východ. Rokyta divákům rusky řekl, že soubor přijel do Moskvy "abychom vám z lásky a z celého srdce darovali písničku". Své vystoupení na moskevské scéně čeští umělci ukončili slavnou ruskou skladbou "Podmoskevské večery". Cimbálovka Jana Rokyty přijela do Ruska z Číny, kde představila hudební folklór východní Moravy na 4. mezinárodním festivalu kultury a turismu. Turné uskutečnila ve spolupráci s ministerstvem zahraničí a ministerstvem kultury ČR.

Na budapešťském filmovém festivalu pocta i Janu Hřebejkovi

Víc než 50 filmů od tvůrců z dvaceti zemí budou moci zhlédnout návštěvníci mezinárodního filmového festivalu Titanic, který ve čtvrtek začal v Budapešti. Jak informovali pořadatelé na svých internetových stránkách, letošní ročník festivalu bude zasvěcen zejména moderní francouzské filmové tvorbě. V rámci desetidenní přehlídky ovšem filmoví fanoušci mohou vidět také retrospektivu tvorby českého režiséra Jana Hřebejka, kterého maďarská média označují za jednoho z nejtalentovanějších českých filmových tvůrců. V budapešťském kině "Örökmozgó" již ve čtvrtek vpodvečer bude promítnut film "Pelíšky", po kterém bude v pátek následovat snímek "Musíme si pomáhat", jenž se v Maďarsku promítá pod názvem "Život za každou cenu". Kromě toho se na řadu dostanou další dva filmy "Pějme píseň dokola" a "Šakalí léta" s Martinem Dejdarem.

Výstava v Brně představuje brněnského a francouzského výtvarníka

Tvorbu brněnského malíře Milana Magniho a jeho francouzského přítele Dominiqua Deghetta představuje výstava, kterou uspořádalo Muzeum města Brna. Výstava v prostorách Měnínské brány bude veřejnosti přístupná od pátku od 4. listopadu. S nápadem přizvat na výstavu francouzského sochaře, malíře a kreslíře přišel Magni. "Již před dvěma lety jsme začali pracovat na společném projektu," řekl ve čtvrtek Magni novinářům. Deghetto však před dvěma měsíci vážně onemocněl, a své instalace pro výstavu proto připravil přímo na nemocničním lůžku. "Všechno mně pak poslal poštou s přesným návodem na umístění," doplnil Magni. Návštěvníci výstavy tak vedle abstraktních obrazů budou moci obdivovat netradiční sochařské objekty, které francouzský umělec vyřezal z lepenky a krabic. Základem Deghettova výtvarného projevu je lidská postava, uvedl Magni. Pro brněnskou výstavu vytvořil francouzský umělec postavu muže s létajícím drakem v rukou a skupinu lidí na ztroskotané lodi. Podle Magniho toto dílo vyjadřuje i vnitřní pocity člověka upoutaného na lůžko.

Tenistka Bedáňová porazila v Moskvě druhou nasazenou Mauresmovou

Česká tenistka Daniela Bedáňová postoupila na turnaji v Moskvě do čtvrtfinále. Osmnáctiletá hráčka porazila druhou nasazenou Amelii Mauresmovou z Francie ve třech setech 6:2, 6:7 a 6:4.

V neděli bude v Brně slavnostně otevřen fotbalový stadión

Po ohňostroji a utkání Bolkovy jedenáctky proti mistrům ligy Zbrojovce 1978 převezmou tuto neděli večer od primátora města Brna Petra Duchoně fotbalisté prvoligového Stavo Artikelu do svého užívání zrekonstruovaný Městský stadión v Králově Poli. Kapacita fotbalového stánku je dvanáct tisíc diváků, z toho je osm tisíc míst k sezení. Rekonstrukce stadiónu začala 24. června letošního roku a byla dokončena podle smlouvy v rekordním čase tří měsíců. "Tak krátkou dobu dovolují nové stavební technologie, měli jsme i dostatek pracovních sil a materiálu," řekl stavbyvedoucí Unistavu Brno Bohumil Dvořák.

Fotbalový stadión má umělé osvětlení. Hráčská šatna domácího týmu je vybavena moderní regenerační linkou s vířivkami a saunou, dostatečný prostor mají i maséři a lékaři. Prostorem oplývá i šatna hostujícího týmu. Součástí stadiónu je také nová výsledková tabule. Moderní kamerová technika na policejním pracovišti je schopna identifikovat případné výtržníky.

Představenstvo Sazky schválilo záruky hokejovému svazu k hale

Představenstvo akciové společnosti Sazka ve čtvrtek představitelům vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) oficiálně potvrdilo své předchozí rozhodnutí být investorem výstavby víceúčelové haly v Praze, která by měla sloužit také světovému hokejovému šampionátu v roce 2004. Vyplývá to z tiskového prohlášení, které ČTK poskytl po čtvrtečním zasedání představenstva Sazky tiskový odbor společnosti.

"Sazka je pro výstavbu haly připravena zajistit potřebné finanční a odborné zdroje. Vzhledem k parametrům pozemku, územnímu plánu, dopravní obslužnosti a ceně pozemku považuje společnost za nejvhodnější lokalitu v Praze - Vysočanech. V tomto směru již projednala se současným majitelem pozemku smlouvu o smlouvě budoucí, která přesně definuje podmínky obchodní transakce, včetně ekologické sanace lokality," píše se v prohlášení.

Počasí

V pátek budou ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost z mlh, jinak skoro jasno až polojasno. Denní teploty 16 až 20 st. C.