Zprávy Radia Praha

Podezřelých zásilek stále přibývá, antrax zatím nebyl objeven

Hasiči a policisté po celé České republice stále vyjíždějí k podezřelým zásilkám či předmětům. Ve středu vyjeli k 434 případům podezřelých zásilek a předmětů. ČTK to řekla mluvčí generálního ředitelství hasičů Hana Křivanová. Čtyři sta případů tvořily dopisy a zbylých 34 jiné výhrůžky. Ministr vnitra Stanislav Gross po mimořádném jednání ústředního krizového štábu novinářům řekl, že hasiči a policisté byli mimo jiné přivoláni k 18 případům rozsypávání podezřelého prášku na veřejném prostranství. Dvě policejní akce se týkaly anonymní hrozby o uložení bomby.

Gross oznámil, že se dnes policistům podařilo dopadnout dva odesílatele podezřelých zásilek. Vedle jedenáctileté dívky z Prahy 9, která v úterý z legrace poslala dopisy s bílým práškem své spolužačce a dvěma potravinářským firmám, policisté zadrželi muže z východních Čech, kterého vyšetřovatel obvinil z šíření poplašné zprávy. Obviněný J. Z., jenž podle Grosse odeslal až několik desítek takovýchto zásilek, pracuje v pojišťovnictví. Motiv jeho jednání policie vyšetřuje.

Hlavní hygienik ČR: V ČR nebyl zaznamenán jediný případ antraxu

V České republice dosud nebyl zaznamenán ani jediný případ antraxu. Po středečním mimořádném zasedání ústředního krizového štábu to novinářům řekl hlavní hygienik ČR Michal Vít. Členové štábu rozhodli o vytvoření pracovní skupiny pro biologickou ochranu, která má vyhodnocovat případné nebezpečí napadení biologickými zbraněmi a navrhovat opatření. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse vytvoření skupiny nepředstavuje žádné mimořádné opatření, jde pouze o preventivní krok. "Jak pozorujeme vývoj v ČR, tak určitá míra paniky vzrůstá. My jsme přesvědčeni, že vzrůstá naprosto zbytečně, že není důvod k nějaké hysterii," prohlásil Gross.

S podezřením na antrax byli v úterý hospitalizováni tři lidé v Liberci, kteří manipulovali s podezřelou obálkou. Opakované zkoušky antrax neprokázaly, ale dva muži a žena zůstanou na infekčním oddělení v Liberci do pátku.

V Praze skončilo Fórum 2000

Na Pražském hradě ve středu navečer skončilo Fórum 2000. Účastníci mezinárodní konference, která po tři dny jednala o problémech globalizovaného světa a lidských právech, přijali na závěr tzv. Pražskou deklaraci. Cílem výzvy bylo shrnout vše, o čem během pěti podzimních setkání v Praze diskutovali politici, umělci, vědci a další intelektuálové z celého světa. Účastníci se shodli, že rozvinuté země musí pomáhat chudým státům. Zdůraznili nutnost reformy OSN, jež musí rychleji a efektivněji reagovat na konflikty současného světa. Deklarace vyzývá k obraně základních lidských hodnot, toleranci a multietnickému a multireligioznímu dialogu. Podle Václava Havla ani obrana lidských svobod nemůže být záminkou k umlčování kritických hlasů. "Já se domnívám, že je povinností všech lidí dobré vůle a mezinárodního společenství bránit svobodu, bránit hodnoty lidského života, lidské důstojnosti, korektního lidského soužití, spravedlivých poměrů mezi občany, národy, sociálními vrstvami," uvedl ve svém závěrečném proslovu Havel. Tyto hodnoty je podle něj v krajním případě třeba bránit i silou. Konference bude v komornější podobě asi pokračovat i v dalších letech.

Sněmovna vrátila vládě návrh rozpočtu na příští rok

Poslanecká sněmovna dnes podle očekávání vrátila vládě návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Vláda by podle rozhodnutí sněmovny měla přepracovanou verzi rozpočtu předložit do dvaceti dnů od doručení usnesení o vrácení rozpočtu předsedovi vlády. Poslanci určili termín předložení druhé verze rozpočtu tak, aby jej sněmovna schválila ještě do konce letošního roku a stát se tak vyhnul rozpočtovému provizoriu. Poslanci přijali sérii doporučení rozpočtového výboru, kterými by se vláda při sestavování druhé verze rozpočtu měla řídit. Ministr financí Jiří Rusnok (ČSSD) poznamenal, že všechny požadavky rozpočtového výboru jsou přijatelné a vláda je připravena sněmovní usnesení naplnit.

Guvernér ČNB očekává od Evropské komise kladné hodnocení české ekonomiky

Letošní hodnocení Evropské komise vyzní pro Českou republiku podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy podle všeho dobře. Guvernér to prohlásil v Bruselu po setkání s hlavním vyjednávačem Evropské komise pro ČR Rutgerem Wisselsem. "Za poslední rok se podařilo lecčehos dosáhnout, především dotažením privatizace v bankovním sektoru, což považuji za nesmírně významné," řekl Tůma. Upřesnil, že s Wisselsem diskutovali o situaci bankovního sektoru po privatizaci a po restrukturalizaci, obecně fiskální politiky a legislativy.

ČR: O odškodnění CME se má jednat až po soudu proti arbitráži

Česká republika hodlá vyzvat rozhodčí soud ve Stockholmu, aby pozastavil druhou fázi řízení CME versus ČR, dokud švédský obecný soud nevyřeší žalobu ČR. Na čtvrteční tiskové konferenci o tom informoval ministr financí Jiří Rusnok. Žalobou ČR napadne rozhodčí nález, podle kterého ČR porušila v případě CME dohodu o vzájemné ochraně investic mezi ČR a Nizozemskem. ČR je podle rozhodnutí arbitráže povinna CME odškodnit vyplacením spravedlivé tržní ceny investice CME. Výše odškodnění má být stanovena právě ve druhé fázi arbitráže. CME ji odhaduje na nejméně 500 miliónů USD (asi 18,5 miliardy Kč). Podání žaloby, které ČR očekává v listopadu, přitom nemá odkladný účinek na druhou fázi arbitrážního řízení. Je však pouze na arbitrech, jak zareagují na rozhodnutí ČR podat žalobu, řekl ministr Rusnok. Podle něho je ČR přesvědčena o tom, že první fáze řízení byla vedena nestandardně, poškodila zájmy ČR a nešlo o spravedlivé řízení. Žalobou přitom může ČR napadnout pouze procesní pochybení nebo překročení mandátu arbitrážního tribunálu.

V misi KFOR vznikne česko - slovenská jednotka

Ministři obrany České republiky a Slovenska Jaroslav Tvrdík a Jozef Stank podepíší ve čtvrtek smlouvu o vzniku společné vojenské jednotky. Jednotka by měla v jugoslávské provincii Kosovo působit už na počátku příštího roku. Společný prapor bude mít téměř pět stovek vojáků, 99 z nich bude slovenských. Velitelem praporu bude zřejmě Čech, jeho zástupce bude Slovák. Čeští vojáci nevidí problém v tom, že Slovensko není členem Severoatlantické aliance, a jeho vojáci proto nemají přístup k některým utajovaným materiálům NATO. Nyní v KFOR působí pod německým velením slovenská ženijní četa 40 profesionálů. S praporem se počítá v centrální zóně, spadající pod britské velení. Česká vláda schválila rozšíření české účasti v misi KFOR letos koncem srpna. Česká republika se rozhodla soustředit pouze na misi v Kosovu a odejít do konce letošního roku z další balkánské mírové operace - z SFOR v Bosně a Hercegovině. Důvody jsou především finanční, účastí jen v jedné z operací armáda ušetří.

Vladimír Hučín má svědčit v kauze Alojze Lorence

U bratislavského Vojenského obvodového soudu má v kauze posledního československého šéfa předlistopadové Státní tajné bezpečnosti Alojze Lorence svědčit Vladimír Hučín. Lorenc je obžalován ze zneužití pravomocí veřejného činitele, protože měl dát v 80. letech příkaz k preventivnímu zadržování disidentů. Signatář Charty 77 a bývalý důstojník BIS Hučín měl u soudu vypovídat již ve středu, bezpečnostní složky však údajně nechtějí Hučína k soudu na Slovensko pustit. Jeho svědecká výpověď byla přečtena ze soudního spisu. Hučína nyní sledují ve vězení psychiatři, je podezřelý, že uměle vyvolával atmosféru nebezpečí levicového extremismu a navedl svého agenta k bombovému útoku. Je obviněn ze sedmi trestných činů a od jara letošního roku je ve vazbě. Hučín ale tvrdí, že se stal nepohodlným, neboť přišel na spojení postkomunistů a bývalých agentů StB se státní správou a bezpečnostními složkami státu. Lorenc byl v roce 1992 odsouzen vojenským soudem v Táboře ke čtyřletému vězení, což potvrdil i vojenský soud v Praze. K trestu ale nenastoupil s odůvodněním, že je občanem Slovenské republiky.

Kladno nesplnilo podmínky pro vznik druhé zóny

Podmínky agentury Czechinvest pro vznik druhé průmyslové zóny v Kladně nesplnil tamní magistrát. Nezískal totiž 40 hektarů pozemků v areálu Poldi, kde zóna měla vzniknout. Vlastnictví pozemků však bylo hlavním předpokladem pro čerpání dotace z programu podpory rozvoje průmyslových zón, kterou navrhuje Czechinvest. Kladno tak přišlo o možnost čerpat prostředky ze státního rozpočtu v roce 2002. Pokud by se Kladnu v budoucnu podařilo podmínky splnit, může se ucházet o prostředky na rok 2003. Zákon o rozpočtových pravidlech však umožňuje financování programu jen do roku 2006. Náklady na vznik druhé průmyslové zóny v Kladně se odhadují na 620 miliónů korun. Za ně mají být obnoveny inženýrské sítě a likvidovány staré ekologické zátěže. Tři čtvrtiny nákladů má krýt pomoc z programu podpory rozvoje průmyslových zón, čtvrtinou by se podílelo Kladno.

Vysoké učení technické podepsalo smlouvu s vídeňskou technikou

Smlouvu o spolupráci v oblasti vzdělávání a vědeckého výzkumu podepsali ve středu v Brně rektoři Vysokého učení technického a vídeňské technické univerzity. Smlouva by měla rozšířit možnosti výměnných pobytů mezi oběma školami a usnadnit vytvoření nadnárodních výzkumných týmů. Obě univerzity budou společně podporovat zejména zapojení do evropských vzdělávacích programů. Předpokladem sjednoceného vzdělávání podle EU je, aby každý student strávil až deset procent svého studia na některé ze zahraničních univerzit. K tomu slouží například vzdělávací programy jako Erasmus, Sokrates, nebo Aktion.

Plzeňský festival zahájila dvě představení v Praze

Mezinárodní festival Divadlo v Plzni od 18. do 21. října nabídne několik zahraničních projektů a výběr z domácí dramatické tvorby. Prologem k festivalu jsou pozoruhodné inscenace pražských scén. Soubor Divadla Komedie uvedl ve vyšehradském podzemním sále Gorlice představení Tragická historie o doktoru Faustovi, v Národním divadle byla uvedena Pucciniho Tosca v nastudování režiséra Vladimíra Morávka. 9. ročník plzeňského festivalu představí produkce různých stylů, žánrů a forem. Magnetem je cirkusový muzikál Zvířecí magnetismus, který přivezou členové legendárního amerického souboru Mabou Mines, jednoho z nejuznávanějších avantgardních divadel na světě. V Plzni vystoupí například Slovenské národní divadlo, Divadlo Józsefa Katony z Budapešti, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Husa na provázku, Hadivadlo, soubor Buchty a loutky a s hudebně - vizuální performancí Petr Nikl a Jaroslav Kořán. Plzeňská opera zopakuje svou inscenaci Foersterova Blouda.

Česká komora architektů udělila své ceny

Česká komora architektů udělila posmrtně ocenění čtyřem osobnostem, které se významně zapsaly do historie architektury. Ceny s názvem Pocta České komory architektů 2001 ve středu v Senátu předal předseda komory Petr Bílek příbuzným oceněných. Učinil tak při příležitosti slavnostního slibu architektů při jejich vstupu do komory. Cena, jejíž tradici komora založila před rokem, byla letos udělena Vítu Obrtelovi, Otto Rothmayerovi, Oldřichu Stefanovi a Zdeňku Vávrovi. Obrtel byl členem sdružení Devětsil. Specializoval se na výstavbu bytů, rodinných vil, zdravotnických a sociálních zařízení. Postavil například obytný dům Ústřední jednoty hospodářských družstev v Žitné ulici v Praze. Rothmayer spolupracoval s Josipem Plečnikem na úpravách Pražského hradu, má hlavní podíl na úpravách Tereziánského křídla. Profesor Stefan vybudoval Ústav dějin a teorie architektury na Českém vysokém učení technickém. Spolupracoval například ve 20. letech na úpravě pražské kavárny Slávie nebo na poválečném vypracování územního plánu Jindřichova Hradce. Byl perzekvován nacistickým i komunistickým režimem. Vávra byl vedoucím autorského týmu pro rekonstrukci Národního divadla, věnoval se jí od roku 1970 do dokončení 1983. I poté se zaměřoval na rekonstrukce památkových objektů, zejména divadel.

Spisovatel Ivan Kraus představil novou knihu o padesátých letech

Svou novou knihu Medová léta pokřtil ve středu v českobudějovickém knihkupectví Gregorius spisovatel, scénárista a herec Ivan Kraus. Kniha, jejíž děj se odehrává v 50. letech 20. století, vypráví o chlapci v pubertě a jeho vztahu k dívce. "Je to koláž mnoha míst a mnoha lidí, ale daných do společného prostředí a doby," řekl o knize autor, bratr populárního herce Jana Krause. Kraus prozradil, že do budoucna chystá cestopis o svém osudu s názvem Snídaně v poledne. V knize se objeví lidé, které ve svém životě potkal, divadlo a jeho zákulisí i další témata. Režisér, textař, loutkoherec a spisovatel Ivan Kraus se narodil v roce 1939. V roce 1968 emigroval do Francie, od roku 1971 žil v Německu. S manželkou založil loutkoherecké duo Blackwits. Doma i v zahraničí vydal více než desítku knížek. Za svou tvorbu získal i mnohá ocenění.

Stochovská Thálie uvede osm amatérských divadel

Osm divadelních souborů z Čech, Slovenska a Německa přivítá Stochovská Thálie 2001, která se jako nesoutěžní přehlídka amatérských divadel uskuteční letos potřetí ve Stochově na Kladensku. Mezi soubory budou například Slovenské pohronské javisko Levice a německý Theater-spiel-laden patří mezi špičku tamních amatérských divadelních scén. Ve stochovském Domě kultury se soubory publiku představí ve dnech 25. až 28. října. Přehlídku zahájí stochovské Divadlo LUNA premiérou hry Arnošta Goldflama Horror. V pátek pak vystoupí slovenský soubor s hrou Ivana Bukovčana Oprátka pro dva, v níž se stírá hranice mezi herci a publikem. Německý Theater-spiel-laden se představí dramatizací Bulgakovova románu Mistr a Markétka v sobotu. Na přehlídce dále vystoupí Divadelní soubory Tyl z Říčan, Hrubín z Nového Boru, Divadelní klub Jirásek z České Lípy a divadelní soubor při Gymnáziu J. A. Komenského v Novém Strašecí.

V Olomouci byl obnoven festival humoru

Nadšenci z Olomouce se rozhodli vzkřísit kdysi proslavený festival humoru Zlatý tvarůžek. Tento festival byl v 80. letech v celém tehdejším Československu velmi populární a účastnilo se ho i tisíc soutěžících. Od r. 1989 se však nekonal. Organizátoři proto po více než desetileté přestávce zorganizovali podobnou soutěž, nazvanou Hledání krále Ječmínka. Obnovená přehlídka humoru byla ve středu zahájena v olomouckém Vlastivědném muzeu a potrvá do soboty. Prvního ročníku Hledání krále Ječmínka se ve výtvarné, hudební, literární a divadelní kategorii účastní šest desítek soutěžících. Kreslíři vystavují své vtipy ve Vlastivědném muzeu a na pódiu olomouckého U-klubu se v pátek a sobotu večer představí divadelní soubory, hudební skupiny a jednotlivci.

Nadační fond Josefa Luxe ocenil školy za etickou výchovu

Nadační fond Josefa Luxe ve středu ocenil tři školy za úroveň předmětu etická výchova. Finanční příspěvky v hodnotě dvacet, patnáct a deset tisíc korun získaly pražská základní škola generála Janouška v sídlišti Černý most, brněnská základní a mateřská škola v Kotlářské a Cyrilometodějská střední pedagogická škola a gymnázium v Brně. Do letošního programu se podle zakladatelky fondu Věry Luxové přihlásilo pouze osm škol. Přesto autoři programu dospěli k závěru, že etická výchova se na školách učí a má tedy smysl ji podporovat. Rozhodnutí o jejím zavedením závisí většinou na vedení jednotlivých škol. Fond, jehož cílem je navázat na životní odkaz bývalého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe, chce přispět ke zlepšení vztahů ve společnosti šířením etických hodnot.

V Corning Gallery zahájena výstava českého sklářského designu

V prestižní manhattanské Corning Gallery začala ve středu výstava českého sklářského designu let 1948 až 1978. Na výstavě se představuje patnáct návrhářů, kteří dokládají schopnost uhájit skromný prostor umělecké svobody v komunistickém Československu. Desítky exponátů ukazují, že přes omezenou uměleckou svobodu po komunistickém převratu v roce 1948 byl sklářský design oborem, kde se mohlo uplatňovat skrytě abstraktní cítění umělců. Sklářské návrhářství té doby bylo plné nápadů a dokumentuje "podzemní" proud v českém umění, který upadá v zapomění, uvedl materiál Corning Gallery. "České sklo sovětské éry teprve teď začíná docházet uznání, které si zaslouží," uvedla kurátorka výstavy Tina Oldknowová. "S krátkými přestávkami bylo po desetiletí odříznuté od Západu a teprve nyní je doceňováno," uvedla. Mezi vystavujícími umělci jsou Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová, Jiří Harcuba, Vladimír Kopecký, René Roubíček, František Vízner, Bohumil Eliáš, Pavel Hlava a další. Corning Gallery, která zahájila činnost loni v květnu, je součástí společnosti Corning Incorporated ve městě Corning. Galerie pořádá čtyři souhrnné výstavy ročně.

Ze sportu

Fotbalisté Sparty Praha zvítězili ve čtvrtém kole základní skupiny H Ligy mistrů 2:0 na hřišti Feyenoordu Rotterdam. Zajistili si tak účast v jedné z osmifinálových skupin. Sparta je s deseti body za tři výhry a remízu v čele tabulky o dva body před Bayernem Mnichov.

A na závěr krátce o počasí:

Dnes by mělo být zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle mrholení. Nejvyšší teploty 11 až 15 stupňů Celsia.