Zprávy Radia Praha

Novým ředitelem ČT je Jiří Balvín

Rada České televize (ČT) ve středu zvolila generálním ředitelem veřejnoprávní stanice Jiřího Balvína. Dosud Balvín zastával funkci prozatímního ředitele, do níž ho po krizi ve veřejnoprávní televizi zvolila Poslanecká sněmovna. Krátce po Balvínově zvolení novým šéfem Kavčích hor na svou funkci v radě rezignoval evangelický farář Svatopluk Karásek. Pro Balvína hlasovalo deset z 15 členů Rady ČT. Společně s ním se o post generálního ředitele ucházeli ještě bývalý programový ředitel televize Nova Petr Sládeček a dokumentarista Martin Vadas. Sládeček obdržel v tajném hlasování tři a Vadas dva hlasy. Pro Vadase hlasoval i Karásek. Poslanci mají na zvolení Jiřího Balvína generálním ředitele České televize rozdílné názory. Někteří tvrdí, že ČT bude pod jeho vedením stagnovat, jiní věří, že Balvín má pevný mandát pro uskutečnění svých záměrů. Všichni se ale shodují na tom, že volba byla regulérní a Rada ČT postupovala korektně.

V Temelíně přeruší kvůli netěsnosti testy a odstaví první blok

Obsluha jaderné elektrárny Temelín zahájila ve středu po 20:00 plynulé odstavování reaktoru prvního bloku a v noci zastavila řízenou štěpnou reakci. Odstávka potrvá asi tři týdny a po obnovení štěpné reakce bude blok pokračovat v testech při výkonu reaktoru do 75 procent. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře obsluha byla do harmonogramu operativně zařazena zhruba třítýdenní odstávku, která blok stejně čekala po ukončení etapy spouštění s výkonem reaktoru do 75 procent.

Rakouští odpůrci Temelína na hodinu zablokovali Wullowitz

Ve středu krátce po 16. hodině ukončilo asi 50 rakouských odpůrců Temelína zhruba hodinovou protestní akci poblíž hraničního přechodu Wullowitz (na české straně Horní Dvořiště). Na počátku protestu na 15 minut přehradili silnici a za tichého přihlížení rakouských policistů zablokovali na obou stranách několik desítek vozidel. "Chtěli jsme v předvečer Památky zesnulých připomenout dětské oběti havárie černobylské jaderné elektrárny a znovu varovat před jadernou energetikou. Trváme na tom, že jihočeský Temelín nesmí být uveden do komerčního provozu," opakoval pro ČTK Josef Neumüller z hnutí Stop Temelín.

Rakouské země uvolní na žalobu proti Temelínu pět miliónů šilinků

Ministři financí rakouských spolkových zemí se ve středu na schůzce v dolnorakouském klášteře Göttweig dohodli, že společně uvolní částku "maximálně" pět miliónů šilinků (363.364 eur) na výdaje spojené s žalobou proti české jaderné elektrárně Temelín. Všechny spolkové země projevily solidaritu s Horními Rakousy, Dolními Rakousy a Salcburskem, prohlásil po schůzce dolnorakouský zemský finanční rada (ministr) Wolfgang Sobotka. Zmíněné tři země společně podaly proti provozovateli i dodavatelům Temelína určovací žalobu, která má stanovit výši odškodného pro případ havárie elektrárny. Schválené prostředky budou podle Sobotky dány "plně k dispozici" dolnorakouským protiatomovým aktivistům, kteří žalobu podali i jménem odpůrců jaderné energie v ostatních zemích.

Poslanec Tollner se po zvolení do vedení ČKA vzdal mandátu

Poslanec KDU-ČSL Pavel Tollner se ve středu vzdal mandátu. Tollnera krátce před jeho rezignací zvolila Poslanecká sněmovna do dozorčí rady České konsolidační agentury (ČKA). Tollner již dříve prohlásil, že pokud bude zvolen, tak svoje setrvání v Poslanecké sněmovně zváží. Poslanci v dozorčí radě na sebe upozornili poté, co si začátkem září schválili vysoké odměny. Dosahovat měly až sto tisíc korun vedle poslaneckých platů. Po kritice se rozhodli si odměny snížit. Sněmovna však na své říjnové schůzi přijala zákon o střetu zájmů, který poslancům znemožňuje pobírat odměny za členství ve státních nebo polostátních firmách. "Vzdal jsem se mandátu, protože si myslím, že to přispěje určitému klidu ve čtyřkoalici," řekl ČTK Tollner. Dodal, že z politiky definitivně neodchází, protože hodlá pracovat jako poradce nebo asistent svých stranických kolegů.

Český vojenský letoun Tu-154 v pondělí a úterý pomáhal spojencům

Vojenský dopravní letoun Tu-154, který Česká republika nabídla spojencům v NATO v rámci boje proti terorismu, v pondělí a v úterý převážel osoby a materiál mezi Německem, Anglií a Francií. Novinářům to ve středu řekl velitel šesté základny dopravního letectva v Praze-Kbelích Jaroslav Kankia. Mise českého letounu sloužila k podpoře spojeneckých vzdušných radarových systémů AWACS. Letoun Tu-154 je v současné době v Praze, na příští misi by se měl vydat příští týden, doplnil Kankia. "Úkol byl splněn bez závad," poznamenal velitel základny. Letoun Tupolev podle něj uskutečnil čtyři lety, celkem byl ve vzduchu nad Evropou asi šest hodin.

Vojáci připustili, že vrtulníku s Cernanem klesl tah obou motorů

Nedělní nehodě armádního vrtulníku Mi-8S s americkým astronautem Eugenem Cernanem na palubě předcházel pokles výkonu obou motorů stroje. Novinářům to ve středu řekli náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a velitel šesté základny dopravního letectva Jaroslav Kankia. Mezi varianty, které zkoumá vyšetřovací komise, patří stále nasátí cizích předmětů do motorů, technická závada stroje, přerušení dodávky paliva, ale i další varianty včetně možné chyby pilotů. Posádku zatím nebylo možné vyslechnout, informoval velitel vojenské zdravotní služby Jan Petráš. Zdravotní stav zraněné letušky je stále velmi vážný. "Nechtěl bych se předčasně vyjadřovat k definitivní prognóze," poznamenal. Odborníci ve středu ve Kbelích začali s demontáží vraku vrtulníku k expertízám, podle Šedivého ale vnější prohlídka neprokázala destrukci motorů, která by ukázala na vsátí cizího předmětu.

Policejní prezident považuje policejní konferenci za historickou a nezbytnou

Dvoudenní jednání policejních náčelníků z tří desítek evropských zemí bylo na jedné straně historické, protože se konalo poprvé, a na druhé naprosto nezbytné vzhledem k aktuálnímu vývoji v bezpečnostní oblasti, řekl ČTK český policejní prezident Jiří Kolář. Další konference se sejde ve stejném složení v dubnu. "Nejde o to, že by členské státy zvaly kandidáty kvůli nějaké zdvořilosti. Vzhledem k mezinárodnímu kontextu je naprosto nezbytné, abychom se konečně začali zabývat širší koordinací policejních a bezpečnostních sil a aparátů. Považuji to za velmi nutné." Policejní šéfové se podle jeho slov shodli, že je třeba rychle měnit legislativní prostředí, aby bylo možné odstranit bariéry, které brání účinné spolupráci, a najít rovnováhu mezi její potřebou na jedné a nezbytnou ochranou dat na druhé straně. "Musíme tomu dát jednotnou podobu, sladit předpisy tak, aby propustnost informací umožnila čelit takovému fenoménu, jako je terorismus".

Kmoníček se tento měsíc ujal funkce velvyslance při OSN

Bývalý náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček se v půli října ujal funkce českého velvyslance při OSN v New Yorku. ČTK to ve středu řekla Jiřina Valentová z tiskového oddělení ministerstva zahraničních věcí. Kmoníček vystřídal Vladimíra Galušku, který tento post zastával od roku 1997. Zkušený diplomat Kmoníček byl na ministerstvu zahraničí od poloviny 90. let. Zastával tam například funkci vrchního ředitele sekce Ameriky, Asie a Afriky. Náměstkem ho šéf české diplomacie Jan Kavan jmenoval předloni v červnu. Kmoníčkovo jmenování provázely nejasnosti. Podle srpnových informací České televize prezident Václav Havel prý váhal s podpisem jmenovacích listin. Podle informací ČTK z diplomatických zdrojů se ale prezident proti jeho novému působení, na rozdíl od jiných navržených kandidátů, nepostavil. Kmoníček byl před vstupem do diplomacie mimo jiné koncertním hráčem vážné hudby na klasickou kytaru a loutnu a vysokoškolským učitelem.

Česko, Dánsko a Německo budou dražit nadbytečnou elektřinu

Aukce volné kapacity pro vzájemný přenos elektřiny mezi Českou republikou a Německem a mezi Dánskem a Německem pro příští rok se bude konat 15. listopadu. Informoval o tom dnes německý konglomerát E.ON a dodal, že energetické firmy tak budou mít možnost nabídnout svou nadbytečnou kapacitu. Přebytek české kapacity pro německý trh činí 682 megawattů (MW), zatímco z německé strany bude České republice nabídnuto 400 MW. Na této aukci bude spolupracovat rovněž česká společnost ČEPS, která je provozovatelem soustavy přenášející elektřinu mezi výrobci a distribučními společnostmi. Přebytek kapacit ve směru z Dánska do Německa činí 237 MW a v opačném směru 200 MW. Dánsko-německá aukce bude probíhat za účasti dánské elektrárenské společnosti Eltra.

Podle členek Evropského parlamentu ČR pracuje na zrovnoprávnění žen, ale má co dohánět

Malý počet Češek v řídících funkcích v podnicích i ve státní správě i nerovné odměňování žen zmiňovaly dvě členky Evropského parlamentu, které ve středu v ČR ukončily dvoudenní návštěvu. ČR sice patří mezi východoevropské země, které na poli zrovnoprávnění žen učinily kus práce a české ženy jsou na tom v mezinárodním srovnání dobře, mnohé úsilí ale ČR ještě čeká, tvrdily Emilia Müllerová i Patsy Sörensenová. Potřebné zákony již země přijala, je ale třeba změnit i myšlení společnosti. Svou roli sehrají i média, školství a výchova v rodině, uvedly poslankyně. Vyjadřovaly se pochvalně o systému kvót, který zajistí ženám například volitelná místa na kandidátkách politických stran.

Univerzita Pardubice slavnostně inaugurovala čtvrtou fakultu

Insignie v podobě zlatého řetězu a žezla převzala ve středu z rukou rektora Univerzity Pardubice Miroslava Ludwiga děkanka nově otevřené Fakulty humanitních studií Milena Lenderová. Lenderovou, kterou již dříve na tříleté funkční období jednohlasně zvolil akademický senát, rektor do funkce uvedl v rámci inaugurace této čtvrté fakulty pardubické univerzity. Součástí slavnostní ceremonie se stala i imatrikulace 275 studentů prvního ročníku fakulty, která vznikla v lednu. Slavnostní akademický slib složilo 63 studentů bakalářského programu Historické vědy - oboru Kulturní dějiny a 49 studentů programu Humanitní studia - oboru Jazyková a sociokulturní studia. Do nově akreditovaného bakalářského programu Sociologie, oboru Sociální antropologie, poprvé nastupuje 64 studentů a do programu Filozofie, oboru Religionistika 61 studentů. V nově otevřeném pětiletém programu Učitelství anglického jazyka pro základní školy studia zahájilo 38 lidí.

Nemocnost dětí přes vysokou úroveň zdravotní péče v ČR neklesá

Přestože je odborná úroveň zdravotní péče o děti a dorost v České republice vysoká, není to podle náměstka ministra zdravotnictví Antonína Maliny důvod ke spokojenosti. "Neklesá nemocnosti dětí a mladistvých, přibývá alergií, nemocí nervového systému a častěji se setkáváme s mentální retardací a závažnými poruchami chování. Stoupá i počet závažných úrazů u dětí," řekl Malina, původní profesí pediatr. Připomněl, že ministerstvo zdravotnictví podporuje péči o děti a dorost řadou opatření: granty, dotacemi i změnou zákonů. Od 1. prosince 2000 zřídilo oddělení pro péči o matku a dítě. "Znamená to, že se tento úřad výrazně hlásí k tomu, že péče o matku a dítě má v naší společnosti prioritní postavení," řekl.

Režisér Menzel představí v Praze svoji inscenaci ze Záhřebu

Inscenaci Moliérova Zdravého nemocného, kterou v roce 1999 nastudoval v Divadle Komedie v Záhřebu režisér Jiří Menzel, představí tato scéna v Praze. Chorvatští herci ji uvedou 20. listopadu v Divadle Bez zábradlí. "Poprvé byla tato moje inscenace uvedena na festivalu Dubrovnické letní hry. Dosud měla přes stovku repríz a v Chorvatsku získala řadu ocenění," řekl Menzel na středeční tiskové konferenci v Praze. Připomněl například hlavní cenu města Záhřeb za nejlepší představení a další pocty na festivalu ve Splitu.

V pražském Klementinu padl teplotní rekord 22,7 st. C, ve čtvrtek se prudce ochladí

V pražském Klementinu ve středu ve 14:00 naměřili 22,7 stupně Celsia a zaznamenali tak nový teplotní rekord. Nejvyšší dosavadní teplota pro 31. říjen činila 17,8 stupně, které naměřili v roce 1942. Tento rekord byl ve středu překonán téměř o čtyři stupně. Poslední říjnový den je třetím dnem v končícím měsíci, kdy meteorologové zaznamenali teplotní rekord. Rekordní byly i 2. a 3. říjen, kdy teplota překročila 25 stupňů, 3. října dosahovala až 27 stupňů Celsia.

Počasí

Ve čtvrtek na území České republiky pronikne studený vzduch od severozápadu. V noci bude oblačno a místy přeháňky, které budou od severozápadu přecházet ve vyšších horských polohách ve srážky smíšené až sněhové. Noční teploty 6 až 2 st. C, na východě a jihovýchodě území kolem 8 st. C. Přes den bude většinou oblačno a místy přeháňky, ve vyšších horských polohách srážky smíšené nebo sněhové. Denní teploty 7 až 11 st. C.