Zprávy Radia Praha

V Ostravě proběhl první den kongresu ODS

V Ostravě byl v pátek odpoledne zahájen třídenní celostátní kongres Občanské demokratické strany. Více než dvě stě delegátů má na kongresu diskutovat o dalším směřování strany, přípravách na parlamentní volby v příštím roce a v neděli zvolí nové stranické vedení. V zahajovacím projevu uvedl předseda strany Václav Klaus, že veřejnost od ODS očekává, že se v Ostravě několik měsíců před volbami zaměří na nejpalčivější problémy, nebezpečí a obavy současné doby. Právě politici ODS proto musejí srozumitelně a přesvědčivě ukázat perspektivy "bezpečného, smysluplného, nadějného, v pravém smyslu hezkého života občanů České republiky". Občanská demokratická strana je podle Klause jedinou rozumnou alternativou, které lze svěřit rozhodující díl odpovědnosti za budoucí osud České republiky. Kongresu se jako host účastní i bývalý místopředseda Miroslav Macek, který na svou funkci rezignoval 11. září i kvůli podezření, že jako poradce banky Erste získal při privatizaci České spořitelny několikamilionou provizi.

Čeští piloti se podrobí bezpečnostním prověrkám

Asi třicítka pilotů Českých aerolinií, kteří létají do USA, bude požádána o dobrovolný souhlas ke svým bezpečnostním prověrkám. O jejich prověření nedávno požádaly Spojené státy. Vzhledem k tomu, že nebylo jasné, zda česká legislativa podobné prověrky umožňuje, byla před dvěma týdny vytvořena pracovní skupina, která měla za úkol nalézt řešení. Komise došla k názoru, že je možno vyhovět americkému požadavku ve třech možných variantách. V první fázi tak budou piloti požádáni o dobrovolný souhlas, který by v souladu se zákonem o ochraně utajovaných skutečností prověrky kapitánů letadel umožnil. V případě, že české úřady souhlas nedostanou, připraví ministerstvo vnitra vládě návrh příslušného nařízení či usnesení. S třetí navrhovanou možností, tedy novelou zákona o ochraně utajovaných skutečností, se zatím nepočítá. Piloti ČSA se podle tajemníka Českého sdružení dopravních pilotů ČSA Dušana Horáka prověrkám nebrání, ale jen v případě, že budou smysluplné.

MZV už ví, jak si Američané představují nové sídlo Radia Svobodná Evropa

Ministerstvo zahraničí podle svého mluvčího Aleše Pospíšila již ví, jak si Američané představují budovu, do níž by se v budoucnu mohla z centra Prahy přestěhovat Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). Rozhodnutí o přesunu rádia však zatím nepadlo, i když o stěhování na bezpečnější místo se jedná. Zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu ve čtvrtek navrhl, aby vyla vytvořena rozhlasová stanice Radio svobodný Afghánistán. Pospíšil zatím nedokázal říci, zda by vznik nového rádia zvýšil nebezpečí teroristického útoku na sídlo rozhlasové stanice. V takovém případě by bylo nutné vycházet z analýzy informací zpravodajských služeb. Obecně usoudil, že nebezpečí útoku na českém území souvisí nejen s pražským vysíláním RFE/RL, ale i členstvím ČR v NATO a zapojením českých jednotek do akcí proti terorismu. Pražské sídlo RFE/RL kvůli možným útokům teroristů nyní neustále hlídají obrněné transportéry a policisté.

V Salcburku byly zadrženy údajně Železného obrazy

Na příkaz soudu v rakouském Salcburku byly na výstavě věnované českému kubismu zadrženy čtyři obrazy předních českých malířů, které jsou údajně majetkem ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Podnět k jejich zadržení dal americký podnikatel Ronald Lauder, který zažaloval Železného o náhradu škody kvůli ztrátám své společnosti CME v televizi Nova. Podle mluvčího ředitele Novy Martina Chalupského se však nejedná o Železného majetek. Zadržené obrazy jsou uloženy v depozitářích vídeňské obrazárny Dorotheu. Zde jsou umístěny i dříve zajištěná díla: dvě malby od Emila Filly - "Žena s korály" a "Zátiší s lahví a terpentýnem", dále dílo Bohumila Kubišty "Překážka" a obraz Václava Špály "Zátiší". Nyní byl zajištěn také třetí obraz Emila Filly "Skleničky" a kromě toho blíže nespecifikovaná díla Antonína Procházky a Otakara Nejedlého.

Předány podklady pro hokejovou halu v Praze

Česká delegace předala v pátek ve Vídní předsedovi Mezinárodní hokejové federace Renému Faselovi stavební záměr nové hokejové haly včetně základní dokumentace. Světovému hokejovému šampionátu v roce 2004 v České republice tak již nestojí v cestě žádné překážky. Předaná dokumentace podle vládního zmocněnce Ladislava Malého předsedu Fasela plně uspokojila a další garance již nejsou potřeba. Podrobnější plány včetně harmonogramů prací má Fasel obdržet při své návštěvě České republiky 30. listopadu.

Papež v neděli blahořečí českého kněze

Papež Jan Pavel II. blahořečí v neděli v Římě dva řeckokatolické duchovní - slovenského biskupa Pavla Gojdiče a českého kněze Metoda Dominika Trčku. Trčka, rodák z Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdeckomístecku, zemřel před 42 lety ve vězení v Leopoldově a církev jeho smrt považuje za mučednickou. Vedle Trčky bude blahořečen také někdejší prešovský biskup Gojdič, který stejně jako on trpěl v komunistických vězeních. Oba byli před půlstoletím v době komunismu spoluvězni královéhradeckého římskokatolického arcibiskupa Karla Otčenáška. Hodnostář na odpočinku již v úterý odcestoval do Vatikánu jako delegát České biskupské konference. Obřadu na náměstí před bazilikou svatého Petra budou podle církevních zdrojů přihlížet také dvě neteře nového českého světce, řada poutníků z Ostravska a na 2500 věřících z východního Slovenska, kde beatifikovaný kněz dlouhá léta působil.

Rakouští odpůrci Temelína očekávají podporu od Havla

Protitemelínští aktivisté chtějí prezidentu Havlovi doručit zprávu rakouských expertů o jaderné elektrárně Temelín, kterou odpůrci jihočeské elektrárny nazývají "černou knihou". Očekávají přitom, že je prezident podpoří. Odvolávají se přitom na některé jeho kritické výroky, které se vztahovaly k temelínské elektrárně. Na neděli odpoledne připravuje spolek Stop Temelín protestní akci na hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště. Kritickou zprávu rakouských expertů na ní převezme jihočeský krajský zastupitel Vladimír Halama, který ji má osobně předat prezidentovi. Rakouští odpůrci Temelína chtějí Havla požádat, aby se postaral o to, že "atomová lobby v pražské vládě zprávu neutají". Zprávu, která byla zveřejněna koncem září, zřejmě vypracoval rakouský Institut pro výzkum rizik (IRF).

Senátoři jsou připraveni obrátit se kvůli Libavé na Ústavní soud

Senátoři Jitka Seitlová (ODA) a František Mezihorák (ČSSD) jsou připraveni obrátit se na Ústavní soud kvůli vojenskému újezdu Libavá. Zde jsou kvůli zvláštnímu režimu ve vojenských újezdech podle nich omezována občanská práva obyvatel. Lidé v Libavé jsou podle analýzy, kterou Seitlová nechala vypracovat, zbaveni práva volit a rozhodovat o trvalém pobytu, podnikat či volně se pohybovat v újezdu. Podle senátorů je to v zemích NATO rarita. Armáda a ministerstvo obrany podle jejich názoru rozjely proti snahám senátorů mohutnou kampaň. Tvrdík před týdnem na Libavé přiznal, že armáda rozvoj území dlouhá léta zanedbávala. Nyní hodlá situaci změnit. Vypracovala program obnovy do roku 2006 a pro zlepšení životních podmínek uvolní jen letos a příští rok téměř 100 miliónů korun. Podle Tvrdíka chce armáda lidem upřená práva vynahradit jinak.

Stávková pohotovost zdravotníků je předčasná

Stávkovou pohotovost zdravotnických odborů považuje ministerstvo zdravotnictví za předčasný krok. Vzhledem k projednávání státního rozpočtu je na vyhlašování pohotovosti je příliš brzo i podle předsedy Lékařského odborového klubu (LOK) Milana Kubka. Kubek o růstu platů jednal v pátek s ministrem zdravotnictví Bohumilem Fišerem a zástupcem ministerstva práce a sociálních věcí. Připomněl, že zdravotníci vládě slíbili, že nebudou v letošním roce stávkovat, pokud dostanou přidáno víc než ostatní státní zaměstnanci. "Slib vláda splnila. Zatímco celostátně průměrná mzda stoupla o 9,3 procenta, platy lékařů se zvýšily o 17 procent a zdravotním sestrám o 19 procent," uvedl Kubek. Podle mluvčího resortu Otakara Černého by i v příštím roce měly příjmy zdravotníků vzrůst o 14 až 20 procent.

O české plynárny budou zřejmě usilovat Němci spolu s Američany

Německý E.ON Energie AG a americká Duke Energy podepsaly v tomto týdnu předběžnou dohodu o vytvoření konsorcia, které bude v privatizaci usilovat o tuzemské plynárenství. Zájemci o Transgas a distribuční firmy budou muset oznámit složení konsorcia a předložit závaznou nabídku na začátku prosince. Vedle těchto dvou společností usilují o tuzemské plynárenství také italský Edison Gas, český Gas Invest, německá RWE Gas a konsorcium francouzské Gaz de France s německým Ruhrgasem a italskou Snam. Ze soutěže o plynárenství odešel Wintershall. Minimální cena za plynárenství má podle ministerstva průmyslu a obchodu činit 100 miliard Kč. Kupní smlouvy s vybranými investory by měly být uzavřeny začátkem příštího roku.

Ocenění Bezpečný podnik získaly čtyři české firmy

Ocenění Bezpečný podnik udělili ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a vedoucí Delegace Evropské komise Ramiro Cibrian čtyřem českým firmám. Oceněné podniky splnily podmínky pro ochranu zdraví svých pracovníků i životního prostředí, platné v Evropské unii. Ohodnocení v minulosti získalo již 27 českých společností. Oceněné podniky se o titul ucházejí dobrovolně. Musí se zaměřit na zlepšení pracovních podmínek, prostředí i kulturu práce, na předcházení úrazům či změnu svého řízení s ohledem na bezpečnost práce. Každé tři roky po získání ohodnocení pak inspektoři bezpečnosti práce podrobně prozkoumají, zda firmy stanovené podmínky stále splňují. Cibrian při předávání letošních cen řekl, že EU vytvořila řadu směrnic o bezpečnosti práce a prevenci, podle nichž členské státy vytvářejí návody a nástroje pro své firmy. Doplnil, že bezpečnost práce neznamená jen dodržování předpisů, ale i tvorbu bezpečných pracovních míst a kvalitního pracovního prostředí.

V sobotu začíná Pražský divadelní festival německého jazyka

Pražský divadelní festival německého jazyka, který letos proběhne od 3. do 18. listopadu, se v hlavním městě uskuteční už pošesté. Přehlídka divadelních souborů z německy mluvících zemí letos představí především scény, které působí mimo hlavní města a jsou označovány jako městské. Jednotlivá vystoupení se budou konat v Divadle na Vinohradech, v Divadle komedie a v Divadle Archa. Vystoupení proslulého divadelního a filmového herce Petera Ustinova, který bude číst vlastní texty inspirované známými hudebními díly, se bude konat ve Státní opeře Praha. Festival zahájí v sobotu v Divadle na Vinohradech soubor Schauspielhaus z Curychu, a to komedií Williama Shakespeara Cokoli chcete. Na festivalu vystoupí i soubory z Drážďan, Düsseldorfu či Štýrského Hradce. Divácky zajímavá budou představení "Sud prachu" souboru z rakouského Grazu, "Brémská svoboda" divadla ze Stuttgartu a "Oslava" drážďanského souboru. Festival se již tradičně uskuteční pod záštitou prezidentů Německa, Rakouska, Švýcarska a ČR, partnerem je i Česko- německý fond budoucnosti.

Výstava v Brně dokumentuje mučení

Výstavu fotografií, které dokumentují mučení v totalitních státech, otevřela v galerii v suterénu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Gorkého ulici brněnská skupina Amnesty International. "Nemůžeme být němí k mučení, protože lhostejnost je jeho největší zbraní. Všichni můžeme pomoci zastavit násilí tím, že budeme veřejně deklarovat svůj zájem a volat k zodpovědnosti ty, kteří mučení tolerují," uvedla aktivistka AI Kateřina Procházková. Výstava potrvá do 31. listopadu. Brněnská skupina AI vznikla počátkem roku 1999. Podle Procházkové se věnuje mimo jiné promítání filmů o porušování lidských práv a organizuje kampaň za propuštění čínského vězně svědomí Sü Wen-liho. Provozuje i informační centrum v ulici Kamenice v Brně-Bohunicích.

V Brně pokáceli oceněný strom

V brněnské Březinově ulici dřevorubci pokáceli téměř 80 let starou douglasku tisolistou, která rostla na soukromém pozemku v těsné blízkosti rodinných domků. K jejímu pokácení dala souhlas na žádost majitele komise životního prostředí Úřadu městské části Brno-Žabovřesky. Dřevorubci ji zlikvidovali několik týdnů poté, co získala ekologický titul "Strom hrdina". Tuto soutěž pořádá Český svaz ochránců přírody již dva roky a jsou v ní oceňovány nejhezčí stromy a aleje v Brně, ale i takové stromy, které rostou v místech s velmi špatnými podmínkami k životu. Letos tuto cenu získalo devět stromů. "Skácení tohoto stromu nás velmi mrzí. Nemohli jsme tomu ale zabránit," uvedla členka Českého svazu ochránců přírody Natálie Chrastilová.

A na závěr krátce o počasí:

Bude oblačno až zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení, nejvyšší denní teploty zítra vystoupí na 7 až 11 stupňů Celsia.