Zprávy Radia Praha

Klaus na kongresu vyjádřil připravenost ODS převzít vládu

Předseda ODS Václav Klaus v sobotu na ostravském stranickém kongresu prohlásil, že jeho strana je po čtyřletém působení v opozici připravena znovu převzít vládní odpovědnost a přivést zemi k prosperitě. Zároveň kritizoval sociálnědemokratický kabinet i nelevicové opoziční strany. Ve více než hodinovém projevu vyzval k důkladné sebereflexi a sebekritice i své stranické kolegy.

Hlavní odpovědnost za nynější křehkou politickou, hospodářskou a sociální situaci v zemi nese podle šéfa ODS sociálnědemokratická vláda. Svůj podíl na současném stavu má podle něj i špatná politika České národní banky a "uražená ješitnost" nelevicové opozice, tedy KDU-ČSL a Unie svobody.

Vláda nevyužila svoji šanci, výrazně zadlužila stát a znevážila koncept tržní ekonomiky. Skutečnost, že důsledky její činnosti nejsou až tak katastrofální, je zásluhou opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS a jejích dodatků, zdůraznil Klaus.

Za jeden z hlavních principů politiky ODS, na němž musí stát její volební program i kampaň, označil rovnoprávné členství České republiky v EU, které podle Klause nemá alternativu. "Bude-li Česká republika vstupovat do EU za vládní účasti ODS, nemusí se naši občané obávat, že svého 'ano' v referendu o vstupu do unie budou vzápětí litovat," prohlásil Klaus.

Za další principy, na nichž má ODS postavit své další směřování, volební program i kampaň, označil na prvním místě svobodu a odpovědnost, dále pořádek v policii a armádě či zastavení nynější "agresívní" kampaně vlády ČSSD proti podnikatelům a podnikání jako takovému.

Kritická slova adresoval Klaus i do vlastních řad. "Teď stojíme na velmi riskantním rozcestí. Buď se budeme pohybovat dále, beze změny, ... nebo se setrvačnosti a zaběhnutých, vyježděných kolejí a stereotypů zbavíme, budeme se inovovat, a to personálně, myšlenkově i stylově," uvedl. Občanští demokraté se podle něj musejí rovněž snažit získat další nové členy.

Místopředsedové ODS pro povolební spolupráci s unií a lidovci

Místopředsedové ODS Petr Nečas a Ivan Langer se v sobotu shodli, že pro jejich stranu by po volbách bylo nejlepší spolupracovat s Unií svobody a lidovci. Langer na kongresu ODS v Ostravě prohlásil, že občanští demokraté by mohli udělat historický krok ke spolupráci s unií, nebude-li vyhnutí pak i s KDU-ČSL. Nečas se vyslovil pro středopravicovou vládu s lidovci i unií a v případě neúspěchu pro vytvoření většinové vlády s ČSSD. "ODS si svoji odpovědnost za osud země uvědomuje. Pokud si svoji odpovědnost uvědomuje i Unie svobody, nebude-li vyhnutí pak i KDU-ČSL, pokud překonají svoji osobní zášť, pokud budou chtít navázat na krajské koalice, pak mějme odvahu udělat historický krok ke spolupráci," řekl Langer.

Zahradil (ODS) obvinil Havla z divadelního pojetí politiky

S ostrou kritikou prezidenta republiky Václava Havla v sobotu na ostravském sjezdu ODS vystoupil poslanec Jan Zahradil. Uvedl, že nadcházející parlamentní a komunální volby se Hrad snaží prezentovat jako boj pomyslného dobra s pomyslným zlem. Prezidentovi nepřímo vzkázal, že politika není divadelní drama. Doufá, že divadelnické pojetí politiky bude mít v příštím roce derniéru. "Proto mu čelme bez nervozity, bez podrážděnosti zato však s klidem, nadhledem sebevědomím a hlavně se silou věcných argumentů," řekl.

Kühnla zaujalo pokrytectví, s nímž Klaus vyzval k očistě ODS

Jediné, co lídra čtyřkoalice Karla Kühnla zaujalo v sobotním projevu předsedy ODS Václava Klause, bylo "pokrytectví", s nímž vyzval své kolegy k očistě strany. Další slova projevu, kterými Klaus na kongresu ODS obvinil za současný stav země vládu ČSSD, Českou národní banku a nelevicovou opozici, označil Kühnl v rozhovoru pro ČTK za "krásně propagandisticky prázdná". "Co tedy mě, vlastně jako jediné, opravdu zaujalo, je ten vrchol pokrytectví, kdy předseda ODS vyzývá k očistě strany, aby každý, kdo může být zpochybněn nekandidoval (na veřejnou či ústavní funkci)," řekl Kühnl. Předseda ODS podle něj musí začít především sám u sebe, protože i díky Klausovu působení ODS do dnes vůbec neobjasnila všechna podezření kolem financování strany v minulých letech. Lídr čtyřkoalice souhlasí s Klausovým názorem, že hlavní díl viny na nynější politické, hospodářské a sociální situaci v zemi nese sociálnědemokratická vláda. Podílela se na ní ale i ODS, která s ČSSD uzavřela opoziční smlouvu a toleranční patent.

Špidla se ohradil proti Klausově kritice sociální politiky

Předseda ČSSD Vladimír Špidla se ohradil proti kritice vládní sociální politiky, kterou do svého projevu na kongresu ODS zahrnul její předseda Václav Klaus. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach poznamenal, že vláda zemi převzala v "naprostém rozkladu". Podle předsedy komunistických poslanců Vojtěcha Filipa šéf ODS ukázal, že chce devastovat sociální systém. Politici to v sobotu řekli ČTK.

"Ještě jsem dnes neměl v ruce noviny, neposlouchal rádio a nedíval se na televizi," bránil se Špidla komentáři projevu předsedy ODS. "Já si to přečtu a pak nějaký dám," řekl nejprve v telefonickém rozhovoru zpravodaji ČTK, který ho zastihl v lese na Benešovsku, kde se procházel se synem po jeho vojenské přísaze. Nakonec však přece jen reagoval na Klausova slova, že za vlády ODS nebude existovat rozhazování peněz v podobě vyplácení dětských přídavků rodinám, které je nepotřebují nebo je zneužívají. "Ten systém vytvořili oni... I slepé kuře někdy zrno najde," uvedl. Ke Klausovým slovům, že práce vlády je "poznamenána šlendriánem, nepozorností a nepracovitostí", Špidla pouze podotkl, že z toho les, kde se právě prochází, úplně modrá. "Klaus zapomněl na to, že vláda přebírala zemi v naprostém rozkladu," řekl ČTK Škromach. Díky nesmírnému úsilí členů kabinetu se podařilo republiku stabilizovat a vyvést z ekonomické krize, dodal.

Marvanová: ODS chce zopakovat opoziční smlouvu v jiné podobě

Předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová ODS a jejího předsedu Václava Klause podezřívá, že se připravují na povolební opakování opoziční smlouvy se sociálními demokraty v jiné podobě. Řekla to v Praze novinářům v reakci na projev, který v sobotu Klaus pronesl k delegátům ostravského kongresu své strany. Marvanová podezření opírá o jeho slova, že uspořádání politické situace podle opoziční smlouvy není výjimečné, ale jde o standardní postup. Utvrdil ji v něm i místopředseda ODS Petr Nečas, který v sobotu připustil, že po volbách bude ODS o sestavení většinového kabinetu jednat se sociálními demokraty, nepodaří-li se jí dohodnout s Unií svobody a KDU-ČSL. "Já opoziční smlouvu považuji za velmi špatné řešení a domnívám se, že zároveň podporuje a utvrzuje korupční klima v naší zemi," uvedla Marvanová. Unionisté jsou podle ní otevřeni povolebnímu jednání jak s ODS, tak s ČSSD.

Riessová: FPÖ trvá na hrozbě veta vůči ČR kvůli Temelínu

Strana rakouských Svobodných (FPÖ) stojí za hrozbou vetování vstupu ČR do Evropské unie, pokud Česko nebude připraveno postupovat konstruktivně při jednáních o jaderné elektrárně Temelín. Podle agentury APA to v sobotu řekla vicekancléřka a představitelka FPÖ Susanne Riessová-Passerová v rozhovoru pro rakouský rozhlas. Česká vláda se musí "v této otázce pohnout", míní politička. Jak vyplývá ze zprávy APA, obviňuje Českou republiku, že narozdíl od ostatních kandidátů na členství v Evropské unii dosud nebyla připravena vystupovat v rozhovorech konstruktivně. Bezpečnost Rakušanů musí být zajištěna, zdůraznila prý Riessová-Passerová.

Policisté vracejí denně do Německa deset Němců s domovním odpadem

Ze severočeských hraničních přechodů vracejí policisté denně zhruba deset aut, v nichž se Němci pokoušejí vyvézt domovní odpad do České republiky. Šéf severočeské cizinecké a pohraniční policie Milan Babičík v sobotu ČTK řekl, že policisté na ně upozorňují své německé kolegy. "Pokutovat bychom je mohli jen v případě, že bychom je přistihli v příhraničním pásmu, jak pytel s odpadem odhazují," uvedl. Zvýšenou pozornost bude policie těmto lidem věnovat až do odvolání. Důvodem policejní akce, která trvá již týden, byly množící se modré igelitové pytle s domovním odpadem na českém území poblíž hranice s Německem. "Ze zkušenosti víme, že většinou pocházejí z Německa," řekl Babičík. Pro Němce je podstatně levnější, když pytel s odpadem odhodí v České republice," uvedl. Na tyto vandaly doplácejí především obce v bezprostřední blízkosti přechodů. Policejní akce se čas od času opakuje a vždy na nějakou dobu příliv německého odpadu omezí.

Policie v pátek rozbila mezinárodní gang obchodující se ženami

Česká policie v pátek večer rozbila mezinárodní gang obchodující se ženami. V šesti erotických klubech na Sokolovsku a Chebsku zadržela v rámci akce HOKR 24 podezřelých. Z kuplířství a obchodování se ženami vyšetřovatelé obvinili 14 lidí, deset z nich navíc z účasti na zločinném spolčení, informovala v sobotu ČTK mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková. Policie zadržela i 70 prostitutek, převážně z Ukrajiny, Moldavska a Ruska. Kvůli podezření z padělání a pozměňování veřejné listiny předala 15 z nich cizinecké policii. Kriminalisté vykonali 16 domovních prohlídek, při nichž zajistili tři nelegálně držené zbraně, milión korun v hotovosti, trezory s další hotovostí a důkazní materiály. Ženy ze zemí bývalého Sovětského svazu lákali členové gangu do České republiky vidinou lukrativního výdělku v továrnách. "Dívky měly být zaměstnány jako švadleny," uvedla Zelenáková. Dodala, že mezi nimi byly i nezletilé.

Česko-německé fórum žen hledalo, jak zabránit obchodu se ženami

Obchodům se ženami by mohla zabránit větší podpora nevládních organizací a lepší spolupráce policie s nimi. Shodlo se na tom v Liberci zhruba 50 žen z České republiky a Německa na třídenní odborné konferenci, řekla v sobotu ČTK předsedkyně pořádajícího Česko-německého fóra žen Věra Vohlídalová. Konference s názvem "Praha a Berlín - centra obchodu se ženami" se nevěnovala jen situaci v hlavních městech, ale problémům v obou zemích. Česká republika a Německo jsou tranzitními i cílovými zeměmi těchto machinací. Průzkumy přitom říkají, že 85 procent žen se prostitutkami stává dobrovolně, poznamenala Vohlídalová. Právě nevládní organizace by podle ní mohly na tyto ženy pozitivně působit.

Za největší hrozbu lidé považují války a konflikty

Za největší hrozbu pro lidstvo považuje po teroristických útocích na USA více než polovina Čechů a Slováků války a konflikty. V obou zemích je o tom přesvědčeno zhruba 51 procent lidí. Ještě v červnu přitom války za největší hrozbu považovala zhruba čtvrtina Čechů. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury RCA Research. Větší obavy z válečných konfliktů odsunuly do pozadí některé otázky, které lidé ještě před pár měsíci považovali za aktuální. Například znečištění životního prostředí považovala v červnu za hlavní problém lidstva téměř čtvrtina Čechů, v říjnu už to byl jen každý osmý. Méně lidí než v minulém průzkumu také nyní jako hlavní problém lidstva uvádělo nedostatek potravin, hospodářské problémy či vyčerpání přírodních zdrojů.

Na Brněnsku byla nalezena německá stíhačka Messerschmidt

Části německé stíhačky Messerschmidt Bf-109 v sobotu na poli u obce Blučina v okrese Brno-venkov s pomocí bagru vykopali lidé z Nadace letecké historické společnosti Vyškov. Vrtulové listy, chladiče, kusy křídel i radiostanice byly asi tři metry pod povrchem. Ležely tu od doby osvobozeneckých bojů v roce 1945, kdy byl letoun sestřelen, řekl ČTK Vlastimil Schildberger z nadace. Její pracovníci se zajímali především o osud pilota, jeho ostatky ale nenašli. Schildberger uvedl, že podle blučinských pamětníků ho zajali sovětští vojáci. Trosky letadla se nadace rozhodla vyzvednout, protože na místě jeho předpokládaného dopadu se má na jaře začít budovat rybník. Nalezené fragmenty odvezou členové nadace do Vyškova. Tam je očistí a budou hledat výrobní číslo letounu. Právě toto číslo by jim mohlo pomoci zjistit, kdo byl pilotem.

Kormoráni způsobili klatovským rybářům mnohatisícové škody

Mnohatisícové škody způsobili klatovským rybářům v uplynulých dnech kormoráni. Ptáci napadli ryby v Červeném rybníce u Jivjan na Domažlicku, který byl před chystaným výlovem téměř vypuštěn. Podle generálního ředitele Klatovského rybářství Jaroslava Průchy sežrali dvě třetiny marén a mnoho dalších ryb svými zobáky poškodili. Rybáři na jaře do rybníka nasadili 1500 dvouletých marén, ale nyní vylovili pouze 485 ryb. Polovina ryb byla navíc od ostrých zobáků kormoránů zraněná. Přesné škody společnost zatím nevyčíslila. Rybáři nemohou proti ptákům, kteří spořádají denně běžně kilogram živých ryb, účinně zasáhnout kvůli ochráncům přírody. Mají sice povolen odstřel maximálně 30 ptáků, ale tím prý kormorány pouze přehánějí z jednoho rybníka na druhý. Podobné problémy mají rybáři i s volavkami.

Curyšská činohra zahájila divadelní festival německého jazyka

Největší švýcarská činohra, Schauspielhaus Zürich, zahájila v sobotu večer v Divadle na Vinohradech Pražský divadelní festival německého jazyka. Před první inscenací již šestého ročníku divadelní kultury z německy mluvících zemí ministr kultury Pavel Dostál zdůraznil, že festival sehrál a sehrává pozitivní roli v česko-německém smiřování. Divadlo z Curychu se představilo klasickou komedií Williama Shakespeara Cokoli chcete, známou jako Večer tříkrálový. Režisérem neotřelého zpracování klasické hry byl Christoph Marthaler, který je pražskému publiku znám již z předchozích pražských festivalů. Od loňského roku je uměleckým ředitelem curyšského divadla, jež získalo titul Divadla sezóny 2000/2001 v německy mluvícím prostoru. Marthaler chtěl původně v Praze uvést komedii Ödöna von Horvátha Na krásné vyhlídce, ale kvůli problémům s uváděcími právy od toho musel upustit.

Pražská prodejní galerie nabízí grafiky a kresby Joana Miró

Díla španělského grafika a malíře Joana Miró (1893 až 1983) jsou od soboty po celý měsíc k vidění v pražské prodejní galerii Miro v bývalém kostele sv. Rocha na Strahovském nádvoří. Galerie v těchto dnech slaví sedm let od svého založení. Vystavené kresby a grafiky pocházejí z německých a španělských sbírek. Jsou mezi nimi i díla předválečná, ale hlavně obrazy pocházející z období po roce 1956, kdy Miró už několik let žil na španělském ostrově Mallorca. Expozici zahájila z magnetofonu přehraná zdravice Karla Gotta a kytarový koncert Lubomíra Brabce. "Nejde o rozmnoženiny podepsané na desce, díla jsou přímo autorem signována. Zahrnují vyjádření snových, podvědomých procesů, volný tok představ bez podpory rozumu," přiblížil ČTK díla teoretik a historik umění Miroslav Klikar.

Benátecká soutěž filmových amatérů nabídla málo témat

Malou tematickou pestrost nabídla tradiční přehlídka Benátky filmových amatérů, která v sobotu skončila v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Soutěžící přivezli řadu záznamů dovolené a filmů o přírodě, naopak téměř zmizely filmy kritizující aktuální problémy společnosti. ČTK to v sobotu řekl předseda poroty, režisér Milan Růžička. Hlavní cenu v letošním 40. ročníku přehlídky získal Jiří Matoušek z Prahy za filmové dokumenty 24 hodin v Moskvě a Římský triptych. Podle Růžičky tyto filmy také zaznamenávaly zážitky z dovolené, ale na rozdíl od většiny ostatních je autor dokázal pojmout originálně. Druhou cenu získal Ivo Renotiére z Ústí nad Labem za film Pepa a na třetím místě skončil Bohumil Kheil s filmovým dokumentem o Rudolfově štole. Všichni tři autoři získali takzvané Benátecké Oskary. Rozdáno bylo ještě dalších osm věcných cen a čestných uznání. Podle Růžičky je znát, že řada autorů nedokáže zvládnout u svých filmů dramaturgii. Výsledkem je pak film o zajímavém tématu, ale nevyvážený.

Tanečníci Kovalová, Szurman udrželi v Kanadské brusli osmé místo

Vítězi soutěže sportovních dvojic se ve druhém dílu nového ročníku Grand Prix, Kanadské brusli, v pátek stali domácí reprezentanti Jamie Saleová s Davidem Pelletierem. Na druhé místo odsunuli Tatianu Totmjaninovou a Maxima Marinina z Ruska, na třetí své krajany Anabelle Langloisovou s Patricem Archettem. Mezi tanečními páry udrželi po originálu na ledě haly v Saskatoonu osmé místo jediní čeští zástupci Kateřina Kovalová a David Szurman. Jejich soutěž před závěrečnými volnými jízdami vedou domácí krasobruslaři Shae-Lynn Bourneová a Victor Kraatz.

Basketbalisté Ústí nad Labem odletěli do USA s jedním pivotem

Vedení basketbalového týmu SČP Ústí nad Labem propustilo před odletem na zájezd do USA dva pivoty, Chorvata Marina Prskala a zkušeného Karla Formánka. Ředitel severočeského klubu Jaroslav Novák ČTK potvrdil, že s oběma hráči rozvázal předčasně smlouvu. Prskalo podle něj nebyl jako cizinec posilou a Formánkova výkonnost byla dlouhodobě neuspokojivá. Do zámoří tak odcestoval pouze jediný klasický pivotman, Američan Roberto Gittens. S jeho pomocí chce Novák získat další kvalitní posilu z USA. Basketbalisté Ústí nad Labem sehrají v USA pouze pět zápasů místo sedmi plánovaných, navíc nikoli podle původního plánu v Michigan a Ohiu, ale v Texasu, z toho tři v Dallasu.

Motocyklista Smrž dojel ve Velké ceně Brazílie osmý, Huleš desátý

Mistrem světa v závodech silničních motocyklů třídy do 125 ccm se stal osmnáctiletý Manuel Poggiali ze San Marina. V sobotním závěrečném dílu šampionátu, Velké ceně Brazílie, dojel na pátém místě, což mu bohatě stačilo k udržení vedoucí pozice v konečném pořadí a k zisku premiérového titulu pro stáj Gilera. Závod nejslabší kubatury v Rio de Janeiru vyhrál Japonec Juiči Ui, v MS celkově druhý. Český jezdec Jakub Smrž skončil na okruhu Nelsona Piqueta osmý, Jaroslav Huleš obsadil desátou pozici. V konečném pořadí šampionátu byl lepší Huleš, jemuž 62 nasbíraných bodů stačilo na patnácté místo; Smrž získal o dvanáct bodů méně a byl celkově sedmnáctý.

Počasí

Noční teploty se pohybují mezi čtyřmi stupni až nulou, místy přízemní mrazíky. Ráno a dopoledne meteorologové předpovídají mlhy nebo nízkou oblačnost z mlh, která se může ojediněle udržet do odpoledne, jinak polojasno až oblačno. Denní teploty osm až 12 stupňů, v místech s déle trvající mlhou nebo nízkou oblačností jen kolem šesti stupňů Celsia.