Zprávy Radia Praha

ČR převedla milión dolarů na náklady arbitráže s CME právníkům

Ministerstvo financí uvolnilo jeden milión dolarů, které má Česká republika zaplatit společnosti CME jako náklady stockholmského arbitrážního sporu, a převedlo je na účet své právní kanceláře až do vyřešení žaloby proti průběhu arbitráže. Tu hodlá ČR podat do konce listopadu. Deponování částky má vyloučit rizika na obstavení majetku ČR v zahraničí. ČTK to ve čtvrtek sdělila mluvčí resortu Jana Vargová. Ministr financí Jiří Rusnok rozhodl poukázat částku ve výši přibližně jednoho miliónu USD na klientský účet právní kanceláře Clifford Chance, která ČR zastupuje v arbitrážním sporu proti společnosti CME. V současné době probíhají bankovně technické operace spojené s transferem částky, uvedla Vargová. Ministr kultury Pavel Dostál v reakci na deponování částky u právní kanceláře ve čtvrtek zrušil svůj zákaz z konce října vyvážet z ČR vzácná kulturní díla ve vlastnictví státu, aby je CME nemohla nechat v zahraničí zabavit jako náhradu za náklady arbitráže.

RFE/RL: Vysílání do Afghánistánu nezvýší bezpečnostní riziko

Eventuální rozšíření rozhlasové stanice Svobodná Evropa o vysílání do Afghánistánu nezvýší bezpečnostní rizika. Soudí tak mluvčí Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) Sonia Winterová. ČTK ve čtvrtek řekla, že Svobodná Evropa nyní nejedná s ministerstvem obrany o vyhledávání objektu pro rádio mimo centrum Prahy, kde rozhlas sídlí. "Před několika týdny jsme pouze podali obecné požadavky na technické nároky na nové místo," uvedla. Možnost, že Američané budou z českého území vysílat do centra válečného konfliktu v Afghánistánu, nechce Winterová dávat do souvislosti s uvažovaným přesunem rádia ze středu hlavního města. Spekulace o rozšíření vysílání považuje za předčasné. Návrh zákona o vytvoření rozhlasové stanice, která by vysílala do Afghánistánu v tamních jazycích paštštině a darí, ve středu schválila dolní komora amerického parlamentu. Musí jej ale ještě přijmout Senát.

Afghánské vysílání politici podporují, řada chce RFE přestěhovat

Zástupci parlamentních stran s výjimkou komunistů podporují záměr Spojených států zřídit Rádio Svobodný Afghánistán, které by zřejmě vysílalo z pražského sídla Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Upozorňují ale na zvýšená bezpečnostní rizika s tímto krokem spojená. Většina politiků je pro přestěhování Svobodné Evropy z centra Prahy do jiné, bezpečnější lokality. O možném přemístění rozhlasové stanice bude zřejmě v pátek jednat i ústřední krizový štáb.

Rozpočtový výbor doporučil schválit rozpočet

Sněmovní rozpočtový výbor ve čtvrtek Poslanecké sněmovně doporučil schválit druhou verzi vládní návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok. Pro přijetí návrhu se vyslovili poslanci ČSSD a ODS. Lidovci hlasovali proti, komunisté se hlasování zdrželi, poslanci Unie svobody nebyli na zasedání výboru přítomni. Očekává se, že tak jako ve výboru bude v pátek o rozpočtu hlasovat i Poslanecká sněmovna. Druhá verze vládního návrhu zákona o státním rozpočtu počítá se schodkem 46,2 miliardy korun, příjmy 701,9 miliardy a výdaji 748,1 miliardy korun. Ministr financí Jiří Rusnok (ČSSD) ve čtvrtek před poslanci rozpočtového výboru poznamenal, že vláda splnila všechna doporučení a sestavila rozpočet tak, aby mohl být sněmovnou schválen.

Havel ve čtvrtek podepsal zákon o státních zárukách leteckým dopravcům

Prezident Václav Havel ve čtvrtek podepsal zákon o poskytnutí záruk českým leteckým dopravcům. Informoval o tom mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Havel podepsal i tři další zákony, mezi nimi i novelu zákona o návykových látkách.

Pojišťovny vypověděly dopravcům pojištění kvůli jejich ztrátám po teroristických útocích na USA. Podle zákona bude vláda všem osmi v ČR licencovaným leteckým dopravcům poskytovat garance do půl miliardy dolarů (zhruba 18,5 miliardy korun). Podobnou úpravu přijímají i ostatní evropské země.

Novela zákona o návykových látkách mimo jiné rozšiřuje normu o čtyři nové psychotropní látky a zpřesňuje některá ustanovení původního znění. Důvodem vypracování novely byla povinnost promítnout do národní legislativy rozhodnutí Rady Evropské unie ze září roku 1999. Rozhodnutí definuje látku 4MTA (4-methylthiofenyl) jako novou psychotropní látku, na kterou se vztahují kontrolní opatření a tresty za její zneužití. Ministerstvo zdravotnictví do novely zapracovalo také úpravy, které vyplynuly z dosavadního uplatňování zákona. Podle nich některé subjekty, které ke své činnosti potřebují nepatrné množství návykových látek, nebudou potřebovat povolení.

Prezident také podepsal novelu zákona řešící problém škol, které kvůli účetnímu deficitu nemohou být převedeny na kraje. Novela školám umožňuje, aby tyto dluhy administrativně převedly do různých finančních fondů s výjimkou fondu sociálních potřeb. Školy budou mít tuto možnost pouze do konce letošního roku.

Policie nyní vyšetřuje 25 případů neoprávněných výběrů peněz

Policie nyní vyšetřuje asi 25 případů neoprávněných výběrů peněz z účtů u různých finančních ústavů. Poslední říjnový víkend policie obdržela sérii trestních oznámení občanů na neznámého pachatele kvůli výběru peněz z jejich účtů u různých finančních ústavů. Vybírané částky jsou od několika set do několika tisíc korun, sdělila ve čtvrtek mluvčí pražské policie Eva Brožová. Na dopadení pachatele spolupracuje pražská policie s bankami a dalšími finančními ústavy. "Nevylučujeme, že se jedná o organizovanou skupinu pachatelů," uvedla mluvčí. Policie je podle ní schopna ve spolupráci se zástupci bank vytipovat podezřelé výběry a odlišit je od těch, kdy si peníze vybral majitel účtu. O mizení peněz z účtů ČSOB informovala v úterý Česká televize. Podle ní mělo jít o práci organizované skupiny, které se daří okopírovat magnetické proužky na bankovních kartách a současně odpozorovat PIN-kód. ČSOB nabídla bezplatnou výměnu asi 250 karet, u nichž bylo největší nebezpečí zneužití.

Předseda představenstva Telecomu Pilný odejde do jiné firmy

Předseda představenstva Českého Telecomu Ivan Pilný odejde 21. listopadu ze své funkce. ČTK to ve čtvrtek sdělil mluvčí firmy Vladan Crha s tím, že důvodem čtvrteční Pilného rezignace je přijetí manažerského postu v jiné firmě. Statutární orgán povede do zvolení nového předsedy první místopředseda Bessel Kok. Pilný, který dříve působil jako generální ředitel české pobočky softwarové firmy Microsoft, přišel do Telecomu v červnu 2000, kdy byl zvolen valnou hromadou do představenstva a následně do funkce jeho předsedy. V Microsoftu ČR působil od jeho založení v roce 1992 do konce roku 1997. Poté se angažoval ve Sdružení pro informační společnost, kde zastával funkci prezidenta.

Rakousko chce závaznou dohodu v rámci smlouvy EU-ČR

Dohoda mezi Rakouskem a Českou republikou o Temelínu, jíž vyvrcholí proces z Melku, by měla být učiněna závaznou tím, že se stane součástí smlouvy o přistoupení mezi EU a ČR, a to v rámci kapitoly energetika, vyložil ve čtvrtek rakouskou představu o ukončení procesu z Melku kancléř Wolfgang Schüssel. "Jednání zatím nejsou dokončena. Požádali jsme Evropskou komisi, aby výsledky dialogu zahájeného v Melku byly plně zahrnuty do smlouvy, do energetické kapitoly. Měl by to být závazný zákon pro obě strany," řekl Schüssel na otázku ČTK poté, co v Bruselu jednal o Temelínu s předsedou Evropské komise Romanem Prodim.

Kavan: Dohoda z melkského procesu do smlouvy s EU nepatří

Český ministr zahraničí Jan Kavan soudí, že budoucí česko-rakouská dohoda o Temelínu vycházející z melkského procesu nepatří do smlouvy o přistoupení mezi EU a ČR. Obecně si ovšem dokáže představit, že by závěrečný melkský dokument byl nějakým způsobem s kapitolou energetika propojen. Kavan to ve čtvrtek řekl na tiskové konferenci v reakci na rakouskou představu o ukončení procesu z Melku, kterou ve čtvrtek v Bruselu předestřel rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. "Dovedu si představit jistou formu propojení závěrečné dohody melkského procesu, pokud se na ní shodneme, ... jisté propojení s kapitolou energetikou," řekl Kavan na dotaz ČTK. Jeho kolegyně Benita Ferrerová-Waldnerová je pro jakoukoli variantu, která povede k zajištění bezpečnosti Temelína. Kdy přesně bude Melk uzavřen, ve čtvrtek ani jeden z ministrů neřekl.

Konference rektorů souhlasí se školným jako příspěvkem na studium

Česká konference rektorů souhlasí se zavedením školného na vysokých školách. Musí však být příspěvkem na studium. Konference se na tom usnesla na úterním mimořádném zasedání. Novinářům to ve čtvrtek řekl předseda konference a rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm. Se zavedením školného počítá věcný návrh zákona o změně principů financování studia na vysokých školách. Materiál připravil tým odborníků vedených poslancem Unie svobody Petrem Matějů. Navrhuje systém stipendií, státem garantovaných půjček a sociální podporou studentů z chudších rodin. Počítá i se spořením na studium, se státní podporou a daňovými úlevami pro pracující studenty. Zástupci vysokých škol budou ve čtvrtek večer o návrhu diskutovat ve sněmovním podvýboru pro vědu a vysoké školství.

Soud poslal Rozehnala do vazby kvůli objevení čtyř nových svědků

Soud vzal právníka ředitele televize Nova Aleše Rozehnala do vazby kvůli tomu, aby nemohl ovlivňovat nové svědky. Čtyři noví svědci budou předvoláni na základě dokumentů, které policie zabavila v uplynulých dnech. ČTK to ve čtvrtek řekl soudce Pavel Sedláček, který ve středu o Rozehnalově vazbě rozhodl. Z jeho slov vyplynulo, že po výsleších nových svědků by mohl být Rozehnal propuštěn na svobodu. Rozehnal byl obviněn z pokusu o poškozování věřitele. Jeho stíhání souvisí s obviněním Železného z poškozování věřitele. Při domovních prohlídkách na celkem osmi místech v Praze a Středočeském kraji policie zajistila důležité materiály. Skutečnosti, jež se v nich objevily, je třeba prověřit, podotkl Sedláček.

Důchody vzrostou průměrně o 494 korun

Průměrně o 494 korun se od 1. prosince zvýší v České republice důchody. Nové výměry penzí již začaly být lidem, kteří tyto dávky pobírají, rozesílány. Na pražském semináři o důchodové reformě to ve čtvrtek řekla náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Jarmila Škvrňová. Podmínky pro růst důchodů byly splněny už v červenci, kdy míra inflace překročila pět procent. Penzisté proto požadovali, aby jim byly dávky zvýšeny nejpozději od konce září. "Důchodci nejsou poškozeni. Normálně by byly důchody zvýšeny o 7,1 procenta, nyní vzrostou v průměru o 7,8 procenta," řekla Škvrňová. Průměrný starobní důchod k 30. červnu činil 6526 korun. V Česku ho podle Škvrňové pobírá 1,9 miliónu lidí. Podle demografických předpovědí by za deset let měly v ČR žít zhruba tři milióny důchodců-seniorů.

Soud vrátil kauzu demonstranta Traerupa k novému projednání

Pražský městský soud ve čtvrtek vrátil k novému projednání kauzu dánského studenta Madse Traerupa. Mladík je obviněn z útoku na veřejného činitele při loňských protestech proti pražskému zasedání světových finančníků. V odvolacím řízení tak soud zrušil rozsudek Obvodního soudu Prahy 1, který v únoru Traerupa obžaloby zprostil. Obvodní soud bude muset provést řadu dalších důkazů, prohlásila předsedkyně senátu Jarmila Löffelmannová. S tím je spokojena státní zástupkyně Renata Johanovská, která poukazovala mimo jiné na nutnost vyslechnout několik dalších policistů. "Budeme se snažit především o to, aby byly získány záznamy z místa činu, které, domnívám se, potvrdí nevinu mého klienta," řekla novinářům Šárka Podlenová, obhájkyně Dána, který se soudu omluvil a k líčení nepřijel.

TV3 nadále vysílá, Kindernay opět požádal o zastavení vysílání

Soukromá televize TV3 ve čtvrtek, stejně jako ve středu, nadále vysílala prostřednictvím pozemních vysílačů, přestože držitel licence Martin Kindernay v úterý oznámil úmysl vysílání od středy na měsíc přerušit. Kindernayem vlastněná společnost RTV Galaxie, která fakticky drží licenci, ve čtvrtek opět zaslala servisní společnosti TV3 výzvu k zastavení vysílání. Kindernay to řekl ČTK. Současně Kindernay ve čtvrtek poslal Radě pro rozhlasové a televizní vysílání upozornění, že přes jeho pokyn k přerušení vysílání nadále probíhá. Radu také požádal o stanovisko, zda to je v souladu s českým právním řádem. Výzvu vedení TV3 za RTV Galaxie podle Kindernaye podepsali předseda představenstva Michal Kindernay a místopředseda představenstva Ervín Perthen. Kindernay zopakoval, že vysílání TV3 považuje za neautorizované a odmítá zodpovědnost za jeho obsah.

Nejposlouchanější rozhlasovou stanicí zůstal Radiožurnál

Od dubna do konce září zůstal nejposlouchanější rozhlasovou stanicí ČRo 1 Radiožurnál. Jeho podíl na trhu, počítaný z počtů posluchačů a doby, kterou tráví u přijímačů, činil 12,5 procenta. Radiožurnál poslouchalo zhruba 1,038 miliónu lidí. Druhé místo s 12,5 procenty trhu a 920 tisíci posluchačů mělo Rádio Impuls. Rádio Impuls tedy poslouchal sice menší počet posluchačů než Radiožurnál, poslouchali ho však déle. Třetí byla Frekvence 1 s 772 tisíci posluchači a podílem 9,6 procenta. Vyplývá to z výsledků Media Projektu 2001, který provádí agentury GfK, TN Sofres a Stem/Mark mezi 14.433 respondenty. Mezi regionálními stanicemi získalo prvenství Rádio Blaník. Tuto stanici poslouchalo 337 tisíc lidí. Druhé bylo Country rádio se 168 tisíci posluchači. Třetí Rádio Orion získalo přízeň 155 tisíc osob.

Příznivkyně Fa-lun-kungu ve čtvrtek zahájily protestní pochod do Brna

Čtyři příznivkyně čínské meditační metody Fa-lun ta-fa vyrazily ve čtvrtek dopoledne z pražského Palackého náměstí na protestní pochod do Brna. Akce má upozornit na diskriminaci náboženské skupiny Fa-lun-kung v Číně. Je jedním ze série celosvětových pochodů, sdělila ve čtvrtek ČTK organizátorka Veronika Weberová. Pochodu se účastní dvě Češky, Američanka a Číňanka trvale žijící v Německu. Denně chtějí urazit 20 až 30 kilometrů. Cestou budou ve větších městech předvádět meditační cvičení, rozdávat letáky a diskutovat se starosty. "Dnes půjdeme přes Staroměstské náměstí do Českého Brodu. Do Brna plánujeme dojít 13. listopadu," uvedla Weberová. Podle ředitele britské Asociace Fa-lun-kung Zeka Halu, který se účastnil zahájení čtvrtečního pochodu, se podobné protesty konají i v USA, Kanadě, Austrálii a Tchaj-wanu. V Evropě existují přibližně čtyři trasy, po nichž příznivci tohoto učení putují.

Ministerstvo možná plánuje zrušení sjezdového lyžování u Pradědu

Ministerstvo životního prostředí už několik měsíců tvrdí, že chce sjezdové lyžování pod vrcholem Pradědu kvůli ochraně přírody pouze omezit. V dokumentu, který má k dispozici ČTK, však plánuje resort v budoucnu zrušit všechny vleky a sjezdovky. Proti tomu ve čtvrtek ostře vystoupili starostové i podnikatelé ze střediska a okolních obcí. "Zrušení sjezdovek nepřipadá v úvahu. O něčem takovém ministerstvo neuvažuje," řekla ve čtvrtek mluvčí resortu Rita Gabrielová. V rozhodnutí, kterým ministr Miloš Kužvart před několika dny povolil provoz jednoho z vleků, se však píše: "Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky s přeložením vleku vyslovila souhlas... Toto přemístění tratě lze považovat za dílčí krok v naplňování strategie postupného omezování a posléze i vymísťování vleků z Národní přírodní rezervace Praděd."

Spolana bude mít návrh likvidace zamořených budov do konce roku

Do konce roku má dodat americká firma chemičce Spolana Neratovice plán na likvidaci dvou objektů zamořených toxickými dioxiny. Zakázku zadal Američanům Fond národního majetku. Novinářům to ve čtvrtek řekl zaměstnanec Spolany Martin Dobeš, který potvrdil informace ekologické organizace Greenpeace, že zamoření je enormně vysoké. Dvě budovy, opuštěné od roku 1968, kdy onemocnělo 80 zaměstnanců firmy při výrobě chlorovaných herbicidů, se po třiceti letech začínají rozpadat. Na jedné z nich byla porušena střešní konstrukce. Analýza, kterou Spolana nechala vypracovat, prokázala enormně vysoké koncentrace dioxinů uvnitř budov, zvýšené koncentrace byly naměřeny i v jejich blízkosti. Další organické látky kontaminovaly podzemní vodu.

Budovy, kde je podle Greenpeace uloženo několik tun neurčených chemikálií, může podle analýzy ohrozit padesátiletá povodeň. "Jaké důsledky by to přineslo, nechceme odhadovat," uvedl na tiskové konferenci vedoucí toxické kampaně Greenpeace Miroslav Šuta. I toto riziko si Spolana podle Dobeše uvědomuje. Dvacetiletá povodeň nedosáhla výše předpokládané dosavadními výpočty, a proto si nechává vypracovat nový model. Je podle něj ale otázkou, zda budovat dočasnou ochranu nebo co nejrychleji začít s konečnou likvidací zamořených míst.

Psychoterapie po telefonu pomáhá onkologickým pacientkám

Psychoterapie po telefonu pomáhá onkologicky nemocným ženám z celé republiky vyrovnat se s onemocněním. "Úzkost a deprese výrazně podlamují imunitní systém, proto je třeba pacienty léčit nejen farmaky, ale působit i na jejich duši," řekla ve čtvrtek ČTK vedoucí oddělení klinické psychologie porodnice na Obilním trhu v Brně Marcela Bendová. Brněnský projekt psychoterapeutických telekonferencí podle ní nemá v Evropě obdoby. Lékaři tak vyřešili problém pomoci pacientkám, které nemohou do Brna dojíždět. Telefonní ústředna umožňuje terapeutce hovořit zároveň se 40 klientkami. Konference trvá hodinu až 90 minut. Psychoterapeutka zavolá jednou týdně v určenou dobu všem členkám skupiny. Slyšet i mluvit mohou všechny.

Sport

Ze sportu

Čeští hokejoví reprezentanti ještě na Švédských hrách nepoznali hořkost porážky. Ve druhém utkání porazili brankami mužstvo Švédska 2:1 v prodloužení.

Naopak české tenistky zůstávají ve finálovém turnaji Fed cupu v Madridu bez vítězství. Po prohře s Ruskem podlehli favorizované Francii hladce 0:3 na zápasy.

Trenér fotbalistů Chovanec se brání roli vyloženého favorita

Čeští fotbalisté ve čtvrtek absolvovali v Praze na Strahově poslední trénink před pátečním odletem do Bruselu k barážovému utkání o postup na mistrovství světa. Za zavřenými dveřmi nacvičovali především útočné i obranné standardní situace. Trenér Jozef Chovanec odmítl roli vyloženého favorita dvojzápasu, do níž staví český tým belgičtí soupeři. "Šance jsou vyrovnané. Stále slyším, že Belgičanům scházejí tři klíčoví hráči, ale my přece také nejsme bez problémů," řekl Chovanec a poukázal na to, že Rosický, Koller, Berger i Týce by nebýt zranění a trestů určitě hráli.

A na závěr zpráv informace o pátečním počasí v České republice

Oblačno, přechodně až polojasno, místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, v nížinách i srážky smíšené. Nejvyšší denní teploty 3 až 7, v 1000 m na horách kolem -2 stupňů.