Zprávy Radia Praha

Respekt podal na premiéra Zemana trestní oznámení

Trestní oznámení na premiéra Miloše Zemana podal týdeník Respekt. Zeman se podle týdeníku dopustil násilí proti skupině a obyvatel a proti jednotlivci, když se na tiskové konferenci 22. října netajil svým úmyslem Respekt finančně likvidovat. Důvodem Zemanovy snahy byl článek Respektu o korupčním chování české vlády. Respekt v trestním oznámení uvádí i příklady Zemanových kritických a pohrdlivých výroků na adresu žurnalistů. Spor mezi Respektem a vládou vyvolal širokou odezvu. Postup kabinetu kritizovali čeští i zahraniční novináři, ale i někteří opoziční politikové.

Americké vrtulníky se montují v Aeru Vodochody

Spolupráce s českou zbrojovkou Aero Vodochody by měla přinést americké společnosti Sikorsky Aircraft Corporation zvýšení prodeje civilních vrtulníků S-76. Šéf společnosti Sikorsky Dean Bordman doufá, že montáž části vrtulníků, která probíhá v Aeru, sníží náklady na výrobu. V Aeru, které vyhrálo výběrové řízení na kontrakt za 300 milionů dolarů, se montují skořepiny vrtulníků S-76 z dílů zaslaných z USA. Je to poprvé, co firma Sikorsky přenesla část své výroby do zahraničí. Na závěr své cesty po Spojených státech navštívil sídlo společnosti Sikorsky premiér Miloš Zeman. Zástupci firmy Sikorsky se o spolupráci s Aerem vyjadřovali pochvalně, a nevylučovali, že se dále rozšíří. Letos Sikorsky vyrobil deset vrtulníků S-76, v dalších letech by se měla výroba zdvojnásobit.

Špidla odmítl snižování mandatorních výdajů

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla na přednášce o důchodové reformě v sobotu na Kladně odmítl snižování mandatorních, tedy zákonem stanovených výdajů státního rozpočtu. Snížení těchto výdajů by podle něj jednoznačně vedlo i ke snížení důchodů. Od důchodové reformy nelze očekávat, že bude nástrojem k ozdravení státního rozpočtu. Česká republika je podle vicepremiéra ještě další desetiletí schopna financovat důchodový systém na současné úrovni, a to i v případě, že by ekonomika stagnovala. Nyní stát na důchody vydává 9,2 procenta hrubého domácího produktu, optimální by ale bylo 13 až 14 procent. Na konci září žilo v ČR 2,585 miliónu důchodců, přičemž starobní důchod pobíralo 1,9 miliónu lidí. Průměrná výše starobního důchodu má po valorizaci od 1. prosince činit 6811 korun. Na důchodech tak letos stát vyplatí 188,3 miliardy korun, což je o 3,4 procenta více než loni.

Miroslava Němcová je lídrem ODS na Vysočině

Poslankyně Miroslava Němcová stane v čele kandidátky ODS na Vysočině pro volby do sněmovny. Regionální sněm strany ji dnes zvolil 92 procenty hlasů. Na druhém místě skončil poslanec Jaroslav Pešán a na třetím poslanec Petr Hort. Podle Němcové si ODS na Vysočině klade za cíl v příštích volbách nejen obhájit dosavadní tři místa ve sněmovně, ale získat i křeslo navíc. Ve volební kampani chce ODS nabídnout občanům maximální svobodu a minimum vstupování státu do jejich záležitostí. Soupeřem ODS na Vysočině jsou podle ní všechny parlamentní strany, ODS se ale obává nástupu nezávislých. Němcová je členkou rozpočtového výboru sněmovny a městského zastupitelstva ve Žďáru nad Sázavou.

Postižení chtějí rychlé přijetí novely zákona o jejich zaměstnávání

Zástupci organizací zdravotně postižených podporují co nejrychlejší schválení novely zákona o jejich zaměstnávání. Novela zvyšuje částku, kterou musí zaměstnavatel zaplatit státu, pokud nepřijme do pracovního poměru postiženého člověka, ze sedmi na dvacet tisíc korun ročně. Podle zákona mají postižení tvořit pět procent zaměstnanců podniků. Firmy však podle zástupců postižených raději zaplatí státu "pokutu". Vyšší částka by měla vést ke zvýšení počtu pracovních příležitostí pro tělesně i mentálně postižené. Úřady práce ke konci října evidovaly 437.299 uchazečů o práci. Od ledna 2000 do konce letošního září se počet nezaměstnaných snížil o 67.979. Počet postižených bez práce ve stejném období ale poklesl jen o 247. Podíl osob se změněnou pracovní schopnosti na celkové nezaměstnanosti činí 13,3 procenta.

Odboráři ve spojích kritizují své zaměstnavatele

Postup zaměstnavatelů kritizovali na svém sobotním sjezdu v Praze odboráři poštovních a telekomunikačních firem. Nově zvolený předseda Odborového svazu zaměstnanců poštovních, telekomunikačních a novinových služeb Zdeněk Šámal uvedl, že odboráři mají připomínky zejména k nedodržování zákoníku práce, způsobu jednání s pracovníky a jejich nadměrnému zatěžování. Odborový svaz zastupuje 43 000 lidí. Přes 200 delegátů se také zabývalo změnou stanov, zásadami hospodaření svazu, řádem právní pomoci a poskytováním jednorázových finančních příspěvků členům odborů.

Ředitel České televize po úrazu hospitalizován

S úrazem oka byl v sobotu převezen do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích generální ředitel České televize Jiří Balvín. Střešovická nemocnice potvrdila, že Balvín byl přijat na oční kliniku, pracovníci nemocnice však odmítli upřesnit další informace. Jiřího Balvína zvolila televizní rada generálním ředitelem České televize 31. října. V jejím čele má zůstat nadcházejících šest let.

Bohumín investoval do boje s kriminalitou přes milión korun

Do boje s kriminalitou investoval letos Bohumín na Karvinsku přes 1,3 miliónu korun. Z toho 358.000 korun poskytl městu stát jako účelovou dotaci. Peníze byly použity na čtyři projekty prevence kriminality. Město vybudovalo a vybavilo dvě nová hřiště, aby děti i mládež měly možnost širokého sportovního vyžití. Dokončeno bylo také monitorovací pracoviště, kde policisté sledují dění v místech, která hlídají kamery. Z peněz na prevenci kriminality letos Bohumín podpořil také vzdělávací kurs Právo na každý den. Je součástí mezinárodního projektu, který se koná v 75 zemích. Dva vyškolení strážníci diskutují se studenty základních a středních škol o potřebě znalosti a dodržování zákonů.

Hlavní cenu v rozhlasové soutěži získal pořad o Jiřím Voskovcovi

Robert Tamchyna z Českého rozhlasu 2 - Praha získal za rozhlasový dokument "Vážený pane Voskovče" hlavní cenu na desáté soutěžní přehlídce rozhlasové žurnalistiky "Report 2001", která v sobotu skončila ve Stochově na Kladensku.

O přízeň porotců ve třech kategoriích se ucházelo 32 příspěvků, které reprezentovaly tvorbu českých rádií. Soutěž, o jejíchž vítězích rozhodují sami účastníci, se tradičně zaměřuje na všechny podoby rozhlasové žurnalistiky a publicistiky. V kategorii kratších dokumentárních pořadů zvítězil Aleš Vrzák z Českého rozhlasu České Budějovice s pořadem "Válka". Poslední kategorie "Žurnalistika plus" přinesla první cenu Romanu Stupkovi z Českého rozhlasu Plzeň za pořad "Hlas z nádraží".

V Praze byl vydražen dosud největší soubor fotografií

Za půl milionu korun se podařilo vydražit necelé dvě stovky fotografií na aukci, kterou uspořádalo České centrum fotografie. Jedná se o dosud největší soubor fotografií, který byl v České republice dražen. V aukci byla nabízena díla klasiků české fotografie Josefa Sudka, Františka Drtikola, ale i avantgardních fotografů. Poprvé byly nabízeny také fotografie Alfonse Muchy. Ceny jednotlivých snímků dosahovaly řádově desítek tisíc korun.

Muzeum v Přerově připomnělo dobu totality

Samovary, uniformy Lidových milicí a obrazy inspirované socialistickým realismem mohou až do konce listopadu spatřit návštěvníci přerovského Muzea Komenského. Na výstavě nechybějí pionýrské kroje, vzpomínky na spartakiádu nebo koutek československo-sovětského přátelství. Výstava, kterou organizátoři připravili především pro mládež, přilákala i pamětníky. Mohou si tu připomenout například tehdejší povinnou četbu: knihy Timur a jeho parta, Odvážná školačka nebo Čuk a Gek. Podle pracovníků přerovského muzea lidé často věci spojené s komunismem po roce 1989 vyhodili. Předměty, které tuto dobu připomínají, se však muzeu podařilo uchovat v depozitářích.

Turnovské muzeum vystavuje hračky

V Muzeu Českého ráje v Turnově na Semilsku byla zahájena výstava s názvem "Hejblata nejen pro děti". K vidění je tu na dvě stě modelů vláčků a dalších technických hraček, například maketa předválečného psacího stroje nebo starý gramofon. Návštěvníci mají možnost si mnohé modely i vyzkoušet. Výstava potrvá do 31. ledna. V závěru letošního listopadu bude v muzeu otevřena ještě další výstava hraček "Vrána letí, nese děti".

Výstava v Ostravě představuje přes 200 koček

Více než 200 koček si mohou zájemci prohlédnout na dvoudenní mezinárodní výstavě, která v sobotu začala na výstavišti Černá louka v Ostravě. Kočky dovezli jejich chovatelé nejen z České republiky, ale i ze Slovenska, Polska a Maďarska. Jsou tu vystavovány o kočky perské a siamské, do modra zbarvené ruské kočky, krátkosrsté devonrex a habešské kočky. K nejzajímavějším patří například kočka bengálská a sibiřská, která byla teprve nedávno uznána za čistokrevné plemeno. K zřejmě nejdražším vystaveným kočkám se řadí ocikat, u něhož se ceny koťat pohybují v rozmezí od 5000 do 30.000 korun.

Do Prahy byl dovezen vánoční smrk z Valašska

Z Velkých Karlovic na Vsetínsku byl v sobotu do Prahy dovezen vánoční smrk, který bude součástí vánoční výzdoby Staroměstského náměstí. Více než stoletý strom, který váží podle odhadu šest tun a jehož kmen měří po obvodu asi tři metry, zažehne slavnostně pražský primátor Jan Kasl v neděli 2. prosince. Z Velkých Karlovic pochází i smrk, který bude instalován v dolní části Václavského náměstí.

V Prachaticích otevřeli novou turistickou stezku

Novou patnáctikilometrovou turistickou stezku v sobotu otevřeli v Prachaticích zástupci radnice. Návštěvníci se mohou na 12 zastaveních seznámit s významnými místy v okolí města. Stezka má 157 metrů převýšení a v případě potřeby lze z každého úseku sejít zpět do města. Jednotlivá zastavení na trase se věnují hlavně přírodním pamětihodnostem. Cestou lze ale narazit i na historické objekty spojené s tradičními řemesly a církevní památky. Vybudovat kolem Prachatic vyhlídkovou stezku napadlo před čtvrtstoletím místního učitele Aleše Záveského, ten se však jejího otevření už nedožil. Stezka je proto věnována jeho památce.

V pražských Strašnicích se slavilo martinské posvícení

Umělecká agentura Foibos uspořádala v sobotu ve Strašnicích Svatomartinský den spojený se slavností nového vína. Pro příchozí byl v sídle agentury, Trmalově vile, připraven bohatý program s cimbálovou hudbou, ochutnávkou letošního vína, martinských husí, svatebních koláčů a dalších specialit, spojených tradičně s posvícením. Slavnost nového vína je v českých krajích už od 14. století spojená se svátkem Martina, kdy končily smlouvy čeledi a vinohradníků.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude skoro jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 stupně Celsia.