Zprávy Radia Praha

Prezident Havel vyjádřil soustrast obětem havárie letadla v New Yorku

Soustrast nad tragickým pádem dopravního letadla Airbus A-300 v telegramu, adresovanému americkému prezidentu Georgi Bushovi, vyjádřil český prezident Václav Havel. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla Václav Havel hluboce soucítí s americkým lidem, který byl v tak krátké době vystaven další těžké zkoušce. "Václav Havel v telegramu vyjádřil jménem svým i jménem svých spoluobčanů upřímnou soustrast nad touto tragédií a uvedl, že je v myšlenkách s těmi, kteří v důsledku neštěstí ztratili své nejbližší," uvedl Krafl s tím, že Havel věří, že příčiny tragédie budou co nejdříve objasněny.

Ministr Gross svolal kvůli havárii letadla krizový štáb

Ministr vnitra Stanislav Gross svolal kvůli zřícení amerického letadla na obydlenou část New Yorku mimořádné zasedání ústředního krizového štábu. Důvodem ke svolání krizového štábu je podle mluvčí resortu Gabriely Bártíkové potřeba shrnout informace zpravodajských služeb". Zasedání zúženého krizového štábu se vedle Grosse zúčastnili i ministři obrany a zahraničí Jaroslav Tvrdík a Jan Kavan, policejní prezident Jiří Kolář a šéfové zpravodajských služeb. Po zasedání štábu ministr Gross oznámil, že pád letadla nepovede ke zpřísnění bezpečnostních opatření v České republice.

Letecký provoz ČSA mezi Prahou a New Yorkem zůstane beze změny

Na leteckých linkách Českých aerolinií mezi Prahou a New Yorkem nenastanou podle mluvčího ČSA Dušana Plovajka po pádu letadla v New Yorku žádné změny. "Pokud nedojde k nepředvídatelným událostem, linka ČSA OK 050 odletí v úterý 13. listopadu dle platného letového řádu ve 12:30 z pražského letiště Ruzyně do New Yorku, letiště JFK," uvedl Plovajko. Také v dalších dnech zůstává na linkách mezi Prahou a New Yorkem provoz beze změny. Další aktuální informace budou cestujícím k dispozici na informační telefonní lince aerolinek 02/20104310 nebo na internetových stránkách www.csa.cz

Policie zabránila rozsáhlé vzpouře v českých věznicích

Policistům se v noci na pondělí podařilo zabránit rozsáhlé vězeňské vzpouře rusky mluvících vězňů v českých věznicích. Policejní akce, která dostala název Alcatraz, se zúčastnilo 400 příslušníků speciálních policejních jednotek a 824 příslušníků vězeňské služby. Vyslechnuto bylo asi 1000 vězňů. Většina z vězňů chystajících vzpouru si odpykávala trest za loupežné přepadení, většinou v rozmezí od dvou do osmi let. Vzpouru připravovali vězni z Brna, Horního Slavkova a Kynšperka nad Ohří na Sokolovsku, z Oráčova na Rakovnicku, Plzně, Prahy-Pankráce, Prahy-Ruzyně, Rýnovic na Jablonecku, Stráže pod Ralskem na Českolipsku, Valdic na Jičínsku a Vinařic na Kladensku. Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš uvedl, že spolu s ministrem vnitra bude usilovat o změnu zákona, která by umožnila, aby si zahraniční vězni s trestem vyhoštění mohli vězení odpykat v mateřských zemích. Ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová řekla, že již dříve bylo v souvislosti s informacemi o připravované vzpouře obviněno z maření výkonu veřejného činitele šest pracovníků vězeňské služby, zejména z řad dozorců. Všech šest je nyní ve vazbě. Podle ní byly při osobních prohlídkách ve věznicích zajištěny tři mobilní telefony, SIM karty, podrobné náčrtky objektů věznic s číselným označením budov a nože. Skupiny vězňů komunikovaly prostřednictvím motáků, dopisů, balíčků či za pomoci různých návštěv nejen z řad rodinných příslušníků.

Telička je spokojen s hodnotící zprávou EK

Jako objektivní dokument připadá českému státnímu tajemníkovi Pavlovi Teličkovi letošní hodnotící zpráva o České republice, která bude oficiálně zveřejněna v úterý. Zpráva vyznívá jednoznačně příznivě; tím spíše bude podle něj nutné povýšit na "absolutní prioritu" odstranění jejích negativních bodů. Podle dostupných informací bude ČR označena za fungující tržní ekonomiku a postavena na roveň dalším devíti kandidátským zemím. Telička upozornil, že v další zprávě v příštím roce půjde už o to, zda doporučit uzavření smlouvy o přistoupení.

Česká republika má problémy s korupcí

Korupce je podle ministra vnitra Stanislava Grosse dlouholetý bolavý problém České republiky. Ministr tak komentoval letošní hodnotící zprávu Evropské komise, která mimo jiné na korupci poukazuje. V potírání hospodářské kriminality republika podle Grosse učinila jednoznačný pokrok, horší situace ale panuje v oblasti korupce. Zpráva kritizuje i neúčinnost ochrany hranic, zejména mezi Českem a Slovenskem, ministr se ale domnívá, že v oblasti ochrany státních hranic nejsou zásadní nedostatky. Zpráva kritizuje Česko za malý pokrok v oblasti reformy státní správy, zejména za nepřijetí návrhu zákona o státní službě. Zákon o státní službě podle posudku zůstává podmínkou pro zřízení nezávislé, profesionální, stabilní a odpovědné státní správy.

ČR je kritizována kvůli restitucím

České ministerstvo zahraničí v těchto dnech ve spolupráci s dalšími vládními úřady zpracovává oficiální stanovisko, v němž reaguje na kritiku českého restitučního zákonodárství. Českou republiku odsoudil Výbor pro lidská práva, který je orgánem Komise OSN pro lidská práva v Ženevě. Na základě případu šlechtice Karla Des Fours Walderode ženevský výbor poukázal na to, že Česko podmiňuje vracení majetku českým státním občanstvím, a nedodržuje tak mezinárodní pakt o občanských a politických právech z roku 1966.

Rakouské vládní strany předložily soubor požadavků k Temelínu

Předsedové poslaneckých klubů rakouských vládních stran lidovců a Svobodných na setkání s opozicí a ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem předložili společný návrh usnesení ohledně jihočeské jaderné elektrárny Temelín a podmínek pro souhlas Rakouska k uzavření energetické kapitoly v jednání o vstupu ČR do Evropské unie. Návrh rezoluce sice neobsahuje hrozbu vetování vstupu, k uzavření energetické kapitoly však stanovuje podrobné podmínky, které by měla ČR splnit. Konkrétně by se musela zavázat, že prosadí opatření vyplývající ze zprávy o vlivu Temelína na životní prostředí a bude řešit bezpečnostní problémy v elektrárně, na které upozornili rakouští experti.

Ministerstvo se snaží zpřístupnit státní půdu českým zemědělcům

Ministerstvo zemědělství se snaží urychlit prodej státní zemědělské půdy a zpřístupnit ji českým rolníkům. Dokladem je podle mluvčího ministerstva Pavla Kováře červencová novela zákona o prodeji půdy. Kovář tak reagoval na prohlášení předsedy zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Jaroslava Palase, že celou privatizaci mohou zhatit spekulanti, kteří k nákupu půdy používají peníze nejasného původu. Novela zákona o prodeji půdy zjednodušila administrativu převodů, vypustila některé důvody, pro něž nelze pozemek převést z vlastnictví státu a přinesla výhodnější cenové podmínky. MZe soudí, že nová úprava vytváří reálné předpoklady pro urychlení procesu odstátnění a pro vyšší zájem zemědělců o koupi půdy.

Hospodářská komora chce větší pravomoce

Pozici Hospodářské komory jako podnikatelské samosprávy má posílit novela zákona o hospodářské komoře. U příležitosti oslav 150. výročí založení Obchodní a živnostenské komory v Liberci to uvedl prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr. Pokud se podaří získat podporu ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, mohla by návrh novely předložit k projednání ještě tato vláda. Komora by podle Somra chtěla mimo jiné převzít garanci za učňovské školství. Současný systém učňovského školství je podle něho špatný a hrozí, že do pěti let se budou investoři potýkat s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil. Komora by měla mít také větší kompetence v podpoře exportu a malého a středního podnikání. "Neznamená to, že bychom chtěli prostředky přímo rozdělovat, chtěli bychom však mít možnost jejich rozdělování ovlivnit," zdůraznil prezident HK. Hospodářská komora by také chtěla převzít vedení obchodního rejstříku.

Ředitelka Fondu ohrožených dětí zváží žalobu na ministerstvo

Ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková zváží případné podání žaloby na ochranu osobnosti na ministerstvo práce a sociálních věcí. Resort totiž požádal policejní prezídium o přešetření správnosti postupu fondu v případu novorozeného děvčátka, které bylo začátkem října nalezen v Kroměříži. Matka děvčátka se fondu měla ozvat mobilním telefonem. Své jméno a bydliště neuvedla. Pracovníci FOD dítě po převzetí odvezli do Kroměříže, kde případ nahlásili úředníkům. Novorozenec byl kvůli zdravotním potížím hospitalizován v nemocnici a poté umístěn do kojeneckého ústavu. Vodičková prohlásila, že vůbec není zřejmé, v čem ministerstvo trestný čin spatřuje. Připomněla, že již na jaře byly dvě pracovnice kroměřížské pobočky fondu obviněny kvůli sourozenecké trojici, kterou odebraly z náhradní péče. Podle ombudsmana však tehdy neselhal fond, ale úředníci. Podle ředitelky odboru sociální péče ministerstva práce Marie Kudlové postup fondu "nebyl úplně v pořádku". Fond má od resortu pověření pouze ke zprostředkování rodinné péče, tedy k vyhledávání vhodných rodičů. Nemá ale již oprávnění dítě do péče předat, to náleží jen státu. Ministerstvo svůj další postup zatím neupřesnilo. Případné kroky podnikne až po vyjádření policejního prezídia. Dítě nadále zůstává v kojeneckém ústavu.

V Hradci Králové byly uděleny papežské Řády sv. Řehoře

Papežský Řád svatého Řehoře Velikého obdrželi v Hradci Králové v předvečer dvoudenního plenárního zasedání katolických biskupů děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Lubomír Mlčoch a úřadující prezidentka Rádia Svobodná Evropa Olga Kopecká, známá pod pseudonymem Olga Valeská. Mluvčí České biskupské konference Daniel Herman informoval, že profesor Mlčoch převzal ocenění za příkladný křesťanský život aktivního laika i za práci pro církev. Kopecká papežský řád dostala za zásluhy o obranu náboženské svobody a křesťanských hodnot za totality a za podporu ekumenismu v současné společnosti. Řád sv. Řehoře Velikého patří mezi nejvyšší vyznamenání udělovaná papežem.

Archeologové v Krči odkryli unikátní pravěkou architekturu

Archeologové v Praze 4 - Krči odkryli unikátní doklady pravěké architektury prvních evropských zemědělců. Vybudovali ji lidé kultury s vypíchanou keramikou v mladší době kamenné na sklonku 5. tisíciletí před naším letopočtem. Dva kruhové prostory - rondely, ohrazené původně dřevěnou hradbou, objevili pracovníci Ústavu archeologické památkové péče středních Čech v lokalitě Společenská zahrada. Podobných nalezišť je podle archeologů v Čechách málo a v Praze je vůbec první. Rozsáhlý záchranný výzkum, předcházející výstavbě obchodně administrativního a společenského centra, začal v červenci. Archeologové při něm v Krči našli i pozůstatky bohatého neolitického osídlení. Na ploše necelých dvou hektarů bylo nalezeno velké množství keramiky, kostí, kamenných nástrojů a pozůstatky přes 1200 zahloubených sídlištních objektů.

Ve Zlíně vystavují kramářské písně

Šest desítek písní a vyprávění podomních obchodníků, řemeslníků a trhovců přibližuje výstava "Kramářské tisky", která je do konce ledna instalována ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy. Nejstarší texty z roku 1746 obsahují náboženská témata, vycházejí ze životopisu Panny Marie, její rodiny a svatých. Kramářské tisky v 18. a 19. století nahrazovaly noviny. Přinášely informace o pozoruhodných událostech a udivujících a hrůzu nahánějících situacích. Tiskem kramářských písní se před 200 lety živily malé venkovské manufaktury. Známé byly tiskárny v Litomyšli, Olomouci, proslula i Škarnychova tiskárna ve slovenské Skalici.

Do Západočeského muzea se po 40 letech vrací divadlo

Do Západočeského muzea v Plzni se vrací po více než 40 letech divadlo. Úsměvnou hru Kratochvilná historie, jejímž autorem je bývalý historik muzea Václav Kuchynka, uvede v pátek v přednáškovém sále divadelní soubor Propadlo. Kratochvilná historie je soubor šesti středověkých frašek a je první z trojice her, které napsal Kuchynka pro soubor Medika. Poprvé se hrála v přednáškovém sále muzea v roce 1958. Divadlo Propadlo uvede hru u příležitosti nedožitých autorových osmdesátin.

V Hodoníně byl dokončen komplex městských lázní

Po 22 letech byl v Hodoníně dokončen areál lázní, patřících městu. Areál s ubytovacími a stravovacími prostory vznikl v roce 1979. Chyběl v něm však objekt s bazény k léčbě, který byl otevřen teprve nyní. V lázních se léčí lidé s pohybovými a oběhovými problémy využitím zdejších pramenů jodobromové vody. Dosud měla ubytovací část komplexu kapacitu 175 lůžek, stavbou nové budovy se ale rozšířila na 200 lůžek. Tím se zvýší počet obsloužených pacientů. Ročně lázně navštívilo asi 2500 klientů. Sýkora očekává, že se nyní jejich počet zvýší na 3000 až 3500 ročně. Stavba objektu přišla na 51 miliónů korun a trvala rok. V budově jsou dva rehabilitační bazény. V objektu jsou i čtyři balneologické vany, tělocvična a fitcentrum.

Prazdroj udělil již 540 pivnicím certifikát za kvalitu piva

Plzeňský Prazdroj propůjčil do dnešního dne 540 nejlepším pivnicím v ČR certifikáty za kvalitu svého čepovaného piva. Systém kontroly čepování sudového piva podle stanovených pravidel firma zavedla ve druhé polovině roku 1999 u všech více než 9500 tuzemských odběratelů. Systém spočívá v tom, že zástupci plzeňské pivovarnické skupiny objíždějí restaurace, v nichž se čepují značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel a radí hospodským, jak ošetřovat výčepní zařízení a pivo správně čepovat. Nejlepší pivnice jsou oceněny propůjčením certifikátu kvality, ale několika byl certifikát zase odebrán. Společnost dokonce několika provozovnám, které pravidla opakovaně porušily, zastavila dodávky svých produktů a rozvázala smlouvy. Prvními odběrateli, kteří certifikáty kvality za ošetření piva získali, byly pražské pivnice U Zlatého tygra, U Jelínků a U Rudolfina.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude většinou zataženo s občasným deštěm, od vyšších poloh sněžení. Nejvyšší teploty 2 až 5, v tisíci metrech na horách kolem mínus jednoho stupně Celsia.