Zprávy Radia Praha

Trasa převozu jaderného paliva pro Temelín je utajena

Trasa, po které v úterý odpoledne vyjel z polského přístavu ve Štětíně zvláštní vlak s radioaktivním palivem pro jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín, je na polské i české straně z bezpečnostních důvodů utajena. Podle Polské agentury pro atomovou energii palivo pro Temelín nijak neohrožuje životní prostředí. Obohacený přírodní uran vyzařuje na úrovni standardní horniny. Transport se skládá z 20 speciálních kontejnerů o zhruba 33 tunách, umístěných na sedmi železničních vagónech. Majitelem přepravovaného uranu je americká společnost Westinghouse, která dodala rovněž řídící a bezpečnostní systém do jihočeské jaderné elektrárny. Utajený převoz se uskutečňuje za mimořádných bezpečnostních opatření. Polské ekologické aktivisty zpráva o překládání jaderného paliva v přístavu Štětín na železnici značně překvapila. Po útocích na Spojené státy neočekávali, že by Polsko převoz jaderného paliva přes své území povolilo. Aktivisté se však rozhodli, že místo blokování vlaku budou burcovat veřejné mínění. Ve všech velkých polských městech umístí deset tisíc plakátů s protestem proti převozu paliva. První zásilka jaderného paliva letos na jaře vyvolala v polských ekologických organizacích silné pobouření. Také starostové obcí na českém území, kterými transport projížděl, protestovali proti tomu, že o jeho trase nebyli informováni.

Wolfgang Schüssel ostře kritizoval protitemelínské referendum FPÖ

Rakouský kancléř, předseda lidovců (ÖVP) Wolfgang Schüssel ostře kritizoval podpisové protitemelínské referendum, které s cílem vetovat vstup Česka do Evropské unie prosadili na leden koaliční Svobodní (FPÖ). Podle Schüssela je referendum nástrojem občanů a ne nástrojem pro politické strany. Ty mají (pro svou činnost) zemské sněmy nebo parlament. Politická strana nepotřebuje referendum. Jak dále řekl, pokud se strana snaží referendum použít, jde o zcela nesmyslné směšování přímé demokracie a stranické demokracie. Politická strana má působit v rámci stranické demokracie, to je její působiště. "Proto toto referendum (Veto proti Temelínu) také nepodpoříme," řekl Schüssel. Vyjednávání s Českem o Temelínu podle něj obsahuje ze strany rakouské vlády dvojí poselství: Chceme vás v evropské rodině, ale trváme na tom, aby bezpečnostní normy byly právně zakotveny. Zároveň s tím kancléř zdůraznil, že Rakousko "nikoho nevydírá, ale snaží se důrazně naléhat na nejvyšší možnou bezpečnost".

Petr Pithart na slavnostním otevření českého honorárního konzulátu v Chicagu

V Chicagu byl slavnostně otevřen český honorární konzulát. Přítomen byl i předseda Senátu Petr Pithart. Konzulát povede George Drost, jehož rodina musela utéci v roce 1948 před komunisty z tehdejšího Československa. Úřad by měl působit pro oblast amerického Středozápadu jako prostředník pro zvýšení kulturní a ekonomické výměny regionu s Českou republikou. V Chicagu a okolí žije početná česká komunita včetně tisíců mladých lidí, kteří tam pracují většinou načerno.

Václav Klaus přednášel v Londýně o české reformě, debatoval o EU

Přednáškou a debatou u kulatého stolu zejména o českých reformách a Evropské unii zahájil v úterý v londýnském Institutu pro ekonomické záležitosti (IEA) předseda české Poslanecké sněmovny Václav Klaus krátkou návštěvu Londýna. Na četné dotazy účastníků debaty opakovaně zdůraznil, že Česká republika navzdory všem jeho známým výhradám nemá jinou alternativu než do Evropské unie vstoupit. Představy, že by zůstala mimo ni, odmítl jako nereálné. V přednášce, jejíž podstatná část byla věnována české reformě od roku 1989, Klaus připomněl, že přeměny České republiky se dějí za prudce se měnících evropských okolností: zahájeny byly v éře Evropských společenství, pokračují v éře Evropské unie a dokončeny budou v éře evropské unie měnové nebo finanční nebo politické.

Dnes se předseda české sněmovny a ODS sejde s vůdcem britské opoziční Konzervativní strany Iainem Duncanem Smithem a s bývalou premiérkou baronkou Margaret Thatcherovou.

Čtyřkoalice v Senátu odmítne projednat novelu obchodního zákoníku

Čtyřkoaliční senátoři odmítnou na nadcházející schůzi horní komory projednat novelu obchodního zákoníku v podobě, kterou minulý týden po opakovaném hlasování schválila Poslanecká sněmovna. Novela podle nich nebyla projednána ústavním způsobem. Podle senátora Daniela Kroupy /ODA/ čtyřkoalice navrhne horní komoře usnesení, v němž bude konstatovat, že novela ve znění zaslaném předsedou sněmovny Václavem Klausem nebyla poslanci řádně projednaná. Sněmovna původně schválila novelu s návrhem Ivana Pilipa, podle něhož by zájemci o privatizaci firem se státní účastí museli za akcie zaplatit stejnou částku státu i menšinovým vlastníkům. Poslanci ODS a ČSSD však po dvou týdnech v opakovaném hlasování Pilipovu pasáž z novely odstranili. Proti tomuto jednání protestovala čtyřkoalice. Případ novely obchodního zákoníku se zřejmě dostane k Ústavnímu soudu. Čtyřkoalice se chce na soud obrátit s takzvanou kompetenční žalobou, tedy stížností, že byly porušeny pravomoce některého ze státních úřadů. V tomto případě by podle předsedkyně Unie Svobody Hany Marvanové takovou stížnost zřejmě podával Senát vůči sněmovně.

Politikové odmítají nátlak ODS v kauze Vladimíra Železného

Za politický nátlak považuje ministr vnitra Stanislav Gross výzvu místopředsedy ODS Ivana Langra, aby prověřil slova ředitele republikového úřadu vyšetřování Miroslava Antla a vyšetřovatele případu Vladimíra Machaly, který vyšetřuje případ ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Představitelé ODS a advokáti ředitele Novy Antlovi a Machalovi vyčítají rozhovory, které o kauze poskytli tisku a dalším médiím. Gross uvedl, že pozici ředitele vyšetřovatelů ani vyšetřovatele kritika ze strany zástupců ODS a Železného právníků neohrozí. "Mají mou plnou důvěru," sdělil Gross. Občanské demokraty z nepřípustného nátlaku v případu vyšetřování Vladimíra Železného obvinila i čtyřkoalice.

Gross nabídl Evropské unii stovku policistů

Nejméně stovku policistů nabídla Česká republika do budovaných policejních sil Evropské unie, jejichž úkolem bude dohlížet na pořádek a zákonnost v místech konfliktů nebo napětí. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse bude 25 lidí vyčleněno pro síly rychlé reakce, schopné zaujmout postavení v místě nasazení do 30 dnů. Gross tuto nabídku dal v průběhu společného zasedání ministrů vnitra členských zemí EU a kandidátských států, Norska a Islandu, kde se o vzniku tohoto kontingentu jednalo. Kontingent má být v plném stavu od ledna 2003. Podle Grosse má ČR momentálně k dispozici 50 policistů schopných se podílet na operacích civilního krizového řízení; tři desítky z nich působí v Kosovu a v Bosně, s velmi dobrými výsledky. Zbývajících 50 bude připraveno během dvou let, přičemž pozornost se soustředí na jazykovou a psychologickou přípravu. Na jejich proškolení by se měly podílet spřátelené policejní sbory z členských zemí EU.

Armáda dále jedná s výrobcem o bitevnících L-159

Představitelé českého vojenského letectva dosud jednají s výrobcem bitevníků L-159 Aerem Vodochody o odstranění závady na letounu. Kvůli problémům v komunikaci mezi počítačem řídícím motor letadla a tzv. černou skříňkou nesmějí letadla L-159 od 14. listopadu létat. Aero v pondělí oznámilo, že našlo řešení závady. Firma je nyní údajně schopna denně upravit čtyři letadla na svoje náklady. Vláda bude ve středu jednat o úvěru ve výši sedmi miliard korun, který by měl překlenout nedostatek financí v armádním rozpočtu, způsobený nákupem bitevníků.

Vznikla petice na podporu kněze, stíhaného za kritiku KSČM

Na podporu katolického kněze Vojtěcha Protivínského z Rakvic na Břeclavsku, který je obviněn kvůli agitaci proti KSČM, vznikla petice "Stop útokům na svobodu projevu - Stop komunismu". Její signatáři tvrdí, že knězovo vyjádření na adresu komunistické strany je legitimním vyjádřením svobody slova a obsahuje jen notoricky známé skutečnosti. "Vše, co je v letáku napsáno, vyjadřuje také zákon o protiprávnosti komunistického režimu," uvádí se v petici. Její signatáři žádají, aby stíhání kněze, pokud nebude přímo zastaveno, bylo vedeno i proti nim osobně. Členy petičního výboru jsou i předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová, hudebník Michael Kocáb, herec a moderátor Jan Kraus a filmový režisér Jan Hřebejk. S knězem se solidarizovali i političtí vězni a někteří církevní hodnostáři. Konfederace politických vězňů připravuje na začátek prosince do Rakvic na Břeclavsku protestní akci, při níž podpoří boj tamního faráře Vojtěcha Protivínského proti komunismu. Předseda konfederace Stanislav Drobný vyzval k účasti na demonstraci zástupce demokratických politických stran. Vojtěcha Protivínského stíhá z podnětu břeclavských komunistů policie za to, že loni ve volbách do Senátu vyzval obyvatele Břeclavska, aby nevolili KSČM. Své názory zveřejnil v letácích a v místním rozhlase. Nyní mu hrozí dva roky vězení za hanobení skupiny obyvatel pro její politické přesvědčení.

Rada zahájila správní řízení s TV3 i RTV Galaxie

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání v úterý zahájila správní řízení se společností TV3 pro podezření z pirátského vysílání. Podle místopředsedy rady Petra Štěpánka bylo zahájeno i správní řízení s držitelem licence společností RTV Galaxie, aby rada prověřila, zda držitel licence má kontrolu nad vysíláním. Výsledkem řízení mohou být sankce, jejichž výše může dosáhnout řádu miliónů korun. Žádné termíny podle Štěpánka nejsou stanoveny a nelze říci, kdy by řízení mohlo být ukončeno.

Ministerstvo vyhlásilo boj domácímu násilí

Vyvracet klamné představy o domácím násilí a vyburcovat veřejné mínění proti tomuto skrytému druhu násilí chce informační kampaň, kterou v úterý zahájilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Resort podle ministra Vladimíra Špidly hodlá dosáhnout i změny zákonů, rozvíjet poradenské instituce a azylové domy a dosáhnout toho, aby se případy domácího násilí řešily dříve. V současné době se podle něj začínají v průměru řešit až po šesti letech násilnického chování. Policie by se v budoucnu případem měla zabývat i tehdy, když ho neohlásí oběť, ale kdokoliv jiný. Cílem je dosáhnout stavu, aby násilí na blízké osobě bylo považováno za trestný čin. Nové úpravy by mohly začít platit již koncem roku 2003. Ministerstvo letos přispělo azylovým domům 117 milióny korun. Organizace pro oběti násilí získaly 7,5 miliónů korun. Zařízení pro matky s dětmi obdržela deset miliónů korun, útočiště pro oběti jakéhokoliv násilí pak 2,5 miliónu korun.

Izraelští experti budou na Moravě vyučovat bojová umění

Izraelská bezpečnostní akademie, prestižní instituce pro výcvik tělesných strážců a pracovníků bezpečnostních agentur, připravuje příští rok v květnu první výcvikový tábor na Zlínsku. Čtrnáctidenního soustředění se na Moravě zúčastní 40 českých posluchačů, kterým předá zkušenosti 12 instruktorů a učitelů z Izraele a Itálie. Do květnového kurzu se už podle Alexandra Cacha, předsedy představenstva pořádající firmy Graddo, přihlásilo 20 zájemců. Absolventi pracují v bezpečnostních službách, u policie, ale je mezi nimi také řada podnikatelů. Výcvik se chystá ve středisku společnosti v Jasenné na Zlínsku, které je podle Cacha využíváno rovněž k výcviku českých specialistů pro boj s terorismem. Izraelská akademie, která byla založena již před 80 lety, má pobočky v USA, Kanadě, Finsku, Itálii, Moldávii, Japonsku a Jihoafrické republice.

Svěrákův Tmavomodrý svět viděl už milion diváků

Film Tmavomodrý svět, který režisér Jan Svěrák natočil podle scénáře svého otce Zdeňka Svěráka, má již svého miliontého diváka. Jubilejním návštěvníkem se stal dvaatřicetiletý architekt z Prahy. Jan Svěrák se s ním setkal v pražském kině Světozor, kde se film nepřetržitě promítá už od své tuzemské květnové premiéry. V rámci večera předala společnost Radiomobil Nadačnímu fondu Tmavomodrý svět, jehož cílem je podporovat letce-veterány a jejich blízké, šek na sto tisíc korun . První mezinárodní prezentaci měl Tmavomodrý svět 9. září na festivalu v Torontu a v USA byl uveden 1. listopadu, kdy zahájil přehlídku Amerického filmového institutu v Los Angeles. V únoru příštího roku se objeví i v německých, rakouských a v dubnu i britských kinech. Bude uveden i v Mexiku, Brazílii, Irsku, Francii, Belgii, Norsku, Itálii, Portugalsku, Argentině, Thajsku a dalších dvou desítkách zemí.

V Miroslavi na Znojemsku upletli rekordní adventní věnec

Zřejmě největší adventní věnec na světě upletli obyvatelé Miroslavi na Znojemsku. Věnec má vnější průměr 6,8 metru a visí v téměř čtyřech metrech na železné konstrukci. Na upletení věnce se spotřebovalo několik přívěsů slámy a smrkového a borového chvojí. Kolem věnce lidé natáhli 250 metrů světelných kabelů. Ocelový rám darovala místní strojírna. Čtyři zahradníci na obalování rámu slámou a chvojím strávili pět dnů. Každou neděli se na věnci rozzáří jedna ze čtyř velkých adventních svící, poslední 23. prosince. V obci Miroslav se při vytváření vánoční výzdoby inspirovali předvánoční Vídní.

Po bývalém fotbalovém činovníku Gottvaldovi pátrá policie

Policie už od 28. října pátrá po bývalém prvním místopředsedovi Českomoravského fotbalového svazu Janu Gottvaldovi. Vyškovského podnikatele podezírá z podvodu a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Gottvald měl jako předseda představenstva ústecké potravinářské firmy Setuza vystavit dvě směnky na téměř 200 milionů korun. Směnky však Setuza neproplatila, poté je od věřitelských firem odkoupila Komerční banka a Setuza z celé transakce vyšla s dluhem 140 milionů. Policii k těmto sporným transakcím dovedlo vyšetřování jiných Gottvaldových obchodů v Setuze, které policie šetří už dva roky. Vyšetřovatel nyní podle mluvčí republikového úřadu vyšetřování Soni Jindrákové dostal souhlas k zadržení Jana Gottvalda, existuje však i důvodné podezření, že podnikatel se mohl stát obětí násilného trestného činu. Podle výkonného ředitele Gottvaldova fotbalového klubu FK Drnovice Vítězslava Zbořila je Gottvald pravděpodobně v zahraničí.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude oblačno a zataženo, místy mlhy, ojediněle mrholení. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 stupňů, v 1000 m na horách kolem -1 stupně Celsia.