Zprávy Radia Praha

Kavan se obává dopadu Klausových výroků v Bruselu

Šéf české diplomacie Jan Kavan komentoval před novináři Klausovo středeční vystoupení na schůzi předsedů parlamentů kandidátských zemí a vedení Evropského parlamentu v Bruselu. Klaus kromě jiného na tomto zasedání prohlásil, že by příští mezivládní konference EU měla zastavit "plíživé a tiché sjednocování kontinentu". Klausovy názory na naši integraci do Evropské unie jsou podle Kavana známé, pokud se ale předseda dolní komory vyjádřil jménem sněmovny nebo vzbudil dojem, že hovoří jménem sněmovny, tak je to škoda a je to nevhodné, uvedl ministr zahraničí. Zdůraznil, že řada českých parlamentních stran a celá vláda Klausův postoj nesdílí. Šéf české diplomacie se zároveň vyslovil pro racionální domácí debatu o budoucnosti Evropské unie. Ministr odmítl některá tvrzení, že jeho vláda podporuje přeměnu EU v jakýsi superstát nebo nadnárodní útvar. Je podle něj zcela pochopitelné, že v příští Evropě budou nadále hrát významnou roli národní státy a jejich parlamenty.

Prezident Havel převzal čestnou medaili výboru Mauthausen

Čestnou medaili za zásluhy o zachování vzpomínek na oběti nacismu převzal ve čtvrtek na zámku v Lánech od zástupců Mezinárodního výboru Mauthausen prezident Václav Havel. Vyznamenání Havlovi předali předseda mezinárodního výboru Walter Beck a šéf rakouského výboru Mauthausen Wolfgang Bandion. Mezinárodní výbor Mauthausen vznikl krátce po skončení druhé světové války. Jeho cílem je udržet živou vzpomínku na oběti tábora a podporovat pocit přátelství a sounáležitosti. Sdružuje bývalé vězně a jejich rodinné příslušníky.

Církve se kvůli církevnímu zákonu zřejmě obrátí na soud

Křesťanské církve se chystají obrátit na Ústavní soud, pokud Poslanecká sněmovna i přes veto prezidenta Václava Havla odhlasuje nový církevní zákon. Prezident vrátil poslancům zákon o církvích a náboženských společnostech, protože je podle něj v rozporu s Listinou základních práv a svobod a znemožňuje mít vlastní zdravotní a sociální zařízení. Se zákonem nesouhlasil již Senát. Sněmovna ovšem hlasy ODS a ČSSD 27. listopadu senátní veto přehlasovala. Mluvčí katolických biskupů Daniel Herman řekl, že Havlův názor je v naprostém souladu s názorem církví. Podle České biskupské konference i Ekumenické rady církví nový zákon církve staví do role organizací podřízených státu, nad nimiž se zavádějí mnohá nová administrativní opatření a kontroly. Ta se týkají například církevních nadací a charitativních zařízení. Podle ministra Pavla Dostála není však možno Charitu a Diakonii registrovat na ministerstvu kultury jako církevní složky, protože neposkytují služby jen věřícím; nejsou totiž podle nového zákona společenstvím osob založeným za účelem vyznávání náboženské víry.

Rakousko bude blokovat uzavření kapitoly "doprava"

Rakouská vláda bude blokovat uzavření kapitoly "doprava" při přístupových rozhovorech mezi EU a všemi kandidátskými státy, dokud nebude rozhodnuto o systému regulace tranzitní dopravy přes rakouské území. V Bruselu to ve čtvrtek potvrdila ministryně dopravy Monika Forstingerová. Znamená to, že kapitola by nemohla být uzavřena při ministerském kole jednání příští týden, ani kdyby se povedlo vyřešit problém přechodného období, po které bude dopravcům z nových zemí omezen přístup na trhy stávajících členů. Česko nemá zájem, aby rakouská blokáda ohrožovala jeho vstup do EU, ani aby jeho přepravci byli na rakouském území omezováni, alespoň ne více než jiní. Na druhé straně však pozorovatelé upozorňují, že Česko bude po přijetí do EU díky své centrální poloze brzo v obdobné situaci (pokud v ní není už teď) jako Rakousko: přes jeho území se povalí nekonečné laviny tranzitujících kamiónů se zbožím, z čehož nebude mít český stát žádné výhody či zisk (snad s výjimkou prodeje pohonných hmot), zato stále rostoucí ekologické škody a rychle opotřebované dálnice. Vytvoření vyváženého regulačního systému v rámci EU proto není proti českým zájmům.

Báňský úřad odvolal ředitele dolu Schöller

Český báňský úřad v pondělí odvolal Vladislava Polívku, ředitele dolu Schöller u Kladna, v němž minulý týden zahynuli tři horníci. Odvolání ředitele o jeden den předešlo odvolání předsedy kladenského báňského úřadu Vojtěcha Rašpličky, jenž rezignoval i na účast ve vyšetřovací komisi dolů. Rašplička o víkendu řekl, že příčinou neštěstí bylo vznícení metanu. Důlní plyn se na pracovišti nahromadil kvůli nedostatečnému větrání. Jiskra z elektromotoru pak zažehla vzdušnou směs, která sežehla tři muže v čele chodby a těžce popálila čtvrtého. Další dva pomocní horníci vyvázli s lehkým zraněním.

Vánoční sbírka na Hradě opět pomůže SOS vesničkám

Ve čtvrtek vpodvečer byl na třetím nádvoří Pražského hradu slavnostně rozsvícen vánoční strom. Akce je již tradičně spjata s dobročinnou sbírkou ve prospěch SOS dětských vesniček. Při rozsvícení stromu choť prezidenta republiky Dagmar Havlová a pražský arcibiskup kardinál Miroslav Vlk v krátkých proslovech sbírce popřáli, aby pomohla najít láskyplný domov všem dětem, kteří jej potřebují. Až do 2. ledna na ně mohou lidé přispět do pokladny umístěné pod strom zdobený betlémskými hvězdami. Dobročinnou akci pořádají Hradní stráž, Správa Pražského hradu a Sdružení SOS dětských vesniček. Hradní stráž umístila vánoční strom na nádvoří Pražského hradu letos již po desáté. Pokračuje tak v tradici podobných akcí, pořádaných za první republiky. Jen v loňském roce dárci do kasičky pod stromem vhodili téměř půl miliónu korun, jež sdružení použilo na výstavbu dalších domků pro děti, které žijí s náhradními matkami.

Kladno i letos organizuje nadílku opuštěným dětem

Vánoční nadílku dětem z dětských domovů organizuje letos podruhé město Kladno. Primátor Milan Volf pozval místní podnikatele na slavnost rozsvícení vánočního stromu a vyzval je k zakoupení dárků. Dárci si pak mohli vybrat konkrétní dětské přání zavěšené na vánočním stromu a zavázat se k jeho splnění. Přání zavěšená na vánočním stromu si rozebralo několik desítek obchodníků. Zavázali se, že dárky předají magistrátu, který je rozveze adresátům. Volf informoval, že nadílka se letos týká 150 dětí z Kladenska a Rakovnicka. Vedle Dětského domova v Kladně, Novém Strašecí, Sazené a Azylového domu v Kladně dárky dostanou i děti z Bělče a Ledců. Tradici vánočního obdarování založilo Kladno loni při příležitosti svého povýšení na statutární město.

Budoucí učitelé se připravují na jinou výuku češtiny

Na jiný způsob výuky připravuje budoucí učitele českého jazyka již zhruba pět let Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Pražská fakulta učí budoucí kantory předávat vědomosti o mluvnici tvořivějším způsobem v kursech pragmatiky, mediální výchovy, masové komunikace, textové lingvistiky a psycholingvistiky. Zástupkyně vedoucí katedry českého jazyka Svatava Machová však uvedla, že absolventi do škol kvůli nízkým mzdám často nenastoupí. Organizaci výuky mateřštiny kritizoval v úterý po zveřejnění výsledků průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj ministr školství Eduard Zeman. Podle analýzy patnáctiletí školáci nerozumějí češtině a nedokáží pochopit různé texty. Výrazné zlepšení v přístupu učitelů zatím nezaznamenala ani Česká školní inspekce. Pedagogové žáky většinou stále zahlcují zbytečnými informacemi na úkor nácviku komunikace a použití získaných vědomostí. V hodinách obvykle převládá slovní výuka nad názornou. Podle ředitele fakultní Základní školy Táborská v Praze 4 Víta Berana se změny v přípravě příštích pedagogů již projevují. Existuje ale velký rozdíl v přístupu studentů, kteří mají v budoucnu vyučovat žáky na prvním, druhém či třetím stupni.

Vítězkou Iberoamerické ceny 2001 je Klára Schirová

Studentka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Klára Schirová získala první místo v soutěži Iberoamerická cena 2001, kterou udělují velvyslanectví španělsky a portugalsky hovořících zemí v České republice. Jako další byly ve Vlasteneckém sále UK oceněny Kateřina Zavadilová z Filozofické fakulty UK a Dana Hodná z Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Schirová se ve své vítězné práci zabývala příčinami expanze protestantismu v 80. až 90. letech minulého století. Tématem Zavadilové byl lisabonský klášter sv. Jana Nepomuckého v historii česko-portugalských vztahů. Hodná získala ocenění za práci "Čeští jezuité v Latinské Americe". Soutěž je určena českým vysokoškolským studentům. Jejím cílem je podnítit a rozšířit znalosti a bádání o Latinské Americe a Iberském poloostrově. Mezi iberoamerické země patří Argentina, Brazílie, Kolumbie, Kuba, Chile, Španělsko, Mexiko, Peru, Portugalsko, Uruguay a Venezuela.

Pravoslavní křesťané v ČR oslaví výročí své církve

Česká pravoslavná církev si 8. prosince připomene 50. výročí osamostatnění od moskevského patriarchátu. Slavnostní liturgie v pražském chrámu sv. Cyrila a Metoděje se zúčastní prešovský arcibiskup Nikolaj, který je metropolitou pro české země a Slovensko, i představitelé pravoslaví z Moskvy, Užhorodu a Jeruzaléma. Samostatnost pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku byla v rámci slovanských církví vyhlášena moskevským patriarchou v roce 1951. V roce 1998 byla uznána celosvětově, když vyslanci cařihradského patriarchy Bartoloměje vyhlásili v Praze nezávislost na konstantinopolském patriarchátu.

Pravoslavní nepodporují imigraci muslimů, ale Ukrajinců

Česká pravoslavná církev by nepodpořila imigraci afrického nebo islámského obyvatelstva. Považuje za rozumné dát přednost pracovníkům a přistěhovalcům z Ukrajiny. Na vyrovnání s případným přílivem muslimů není totiž podle biskupa Kryštofa Česká republika připravena. "Ukrajinci jsou lidé upřímní a hluboce věřící a přicházejí z Podkarpatské Rusi, tedy s pocitem sounáležitosti z bývalého Československa," uvedl pravoslavný biskup pražský a českých zemí Kryštof. Domnívá se, že nejlépe do české společnosti vcházejí právě tito lidé, kteří jezdili do Čech za prací již za První republiky. Lidé z islámského světa podle něj problémům a evropské kultuře nerozumějí a přicházejí se svou kulturou, kterou se programově snaží zdomácnit.

V ČR vychází první kniha věnovaná osudům Usámy bin Ládina

Životní osudy nejhledanějšího teroristy světa popisuje kniha Michaela Pohlyho a Chálida Durána nazvaná Usáma bin Ládin, kterou v těchto dnech vydává brněnské nakladatelství Jota. Kniha popisuje proměnu, při níž se z bohatého podnikatele stal islámský radikál, a kdo měl na formování jeho současných názorů největší vliv. Publikace také chronologicky popisuje jeho aktivity. "Kniha je první svého druhu v ČR," uvedla technická redaktorka nakladatelství Zuzana Klimplová. Dodala, že Pohly pracoval v ústavu íránistiky berlínské univerzity. Durán se věnuje výzkumu islámu a je odborníkem na boj proti terorismu.

Divadlo na Fidlovačce slaví výročí

Premiéru komedie francouzského dramatika Georgese Feydeaua s názvem Blboun uvedlo ve čtvrtek večer pražské Divadlo na Fidlovačce. Titulní roli v bláznivém příběhu, plném nedorozumění a ztřeštěných záměn, ztvárnil ředitel této scény Tomáš Töpfer. V inscenaci, kterou režíroval Juraj Herz, dále hrají i Petr Rychlý, Mario Kubec, Eliška Balzerová, Tereza Bebarová a Ladislav Trojan. Tato u nás nepříliš známá komedie se hrála většinou pod názvem Ťululum nebo Ten, kdo utře nos. Od poloviny 70. let ji uvedla divadla například v Liberci, Kolíně, Českých Budějovicích, Ostravě a Pardubicích. Fidlovačka koncem října oslavila dvě jubilea - 80. narozeniny a zároveň tři roky, které uplynuly od znovuotevření. Během této doby mělo v Nuslích premiéru 18 inscenací, z nichž jen tři opustily repertoár. Začátkem listopadu usedl v hledišti obnovené Fidlovačky čtvrtmilióntý divák.

Divadlo Minor zahájilo premiérou poudaček Josefa Štefana Kubína

K otevření nového působiště loutkového Divadla Minor v Praze nastudovali jeho členové s tvůrčím týmem plzeňského Divadla Alfa s režisérem Tomášem Dvořákem inscenaci nazvanou Voda čerstvosti. V premiéře byla uvedena ve čtvrtek večer, kdy Divadlo Minor otevřelo po více než dvouapůlleté přestávce nově zrekonstruované prostory v bývalém televizním studiu ve Vodičkově ulici. Předtím tuto inscenaci soubor s podtitulem Roztomilé čuňačinky folklórního charakteru představil už před rokem v karlovarském Divadle Husovka. Jde o scénickou koláž vyprávěnek a písniček spíše nevázaných, neboť scenárista Pavel Vašíček zachoval šťavnatý jazyk krkonošského pohádkáře, vypravěče a svérázného fenoménu české literatury Josefa Štefana Kubína (1864 - 1965). Podle tvůrců dnes působí jeho laskavý humor, jadrné krkonošské nářečí, lechtivost, peprné pointy i kouzlo šťavnatých příběhů lidových vypravěčů, kteří "nechodili pro chlupatý slovo daleko", skutečně jako osvěžující pramen vody čerstvosti.

Výtvarník Adolf Born vystavuje v pražské galerii Oliva

Prodejní výstavu akvarelů, leptů a grafik známého výtvarníka Adolfa Borna mají od čtvrtka možnost zhlédnout návštěvníci pražské galerie Oliva. Tvůrce populárních postaviček žáků Macha a Šebestové vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou a Akademii výtvarných umění. V kresbě, leptu a litografii vytvořil osobitou karikaturní výtvarnou stylizaci, vycházející z humorného a groteskního pojetí reality. Ilustroval více než 200 knižních titulů a realizoval 50 animovaných filmů. Kromě jiného spolupracuje také s divadly na kostýmních návrzích nebo se věnuje známkové tvorbě. Výstava v Jilské ulici potrvá do konce roku.

V Uherském Hradišti probíhá seminář o britském filmu

Sedmý ročník semináře věnovaného britskému filmu zahájil v Uherském Hradišti film Smrt v Benátkách, který natočil Luchino Visconti. Při čtyřdenním semináři diváci uvidí asi 30 celovečerních filmů a 20 krátkých snímků. Podle ředitele akce Jiřího Králíka organizátoři při pořádání semináře spolupracují s asociacemi českých a slovenských filmových klubů, s britskými filmaři a s českým ministerstvem kultury. Hlavní částí semináře je deset filmů Richarda Lestera. Diváci zhlédnou rovněž 11 filmů skupiny Monty Python a úplnou kolekci filmů z přehlídky Projekt 100 pro příští rok. Mezi filmové novinky patří snímek Kandahár o novinářce, která se vrací do rodného Afghánistánu, nebo dokument Hry prachu od Martina Mančeka o loňském zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze a celovečerní film Nachové plachty.

Lidé mohou koupí vína přispět do fondu Kapky naděje

Padesáti haléři z ceny každé zakoupené láhve vína společnosti Vinium mohou zákazníci přispět do nadačního fondu Kapka naděje. Vedení firmy tak chce přispět na zaplacení přístrojů pro hematologické oddělení II. dětské kliniky motolské nemocnice. Toto pracoviště se specializuje na diagnostiku a léčbu krevních chorob, zejména leukémie, řekla prezidentka fondu Vendula Svobodová při představování projektu "Kapka z Vinia přináší naději". Vendula Svobodová, manželka skladatele Karla Svobody, založení fondu iniciovala po zkušenosti s nemocí své malé dcery, která leukémii podlehla. Fond funguje přibližně rok a dosud shromáždil přes devět miliónů korun. Kapka naděje shromažďuje peníze na stavbu a přístrojové vybavení nové transplantační jednotky kostní dřeně, která vzniká při motolské dětské onkologii. Rozpočet jednotky je asi 115 miliónů. Ministerstvo zdravotnictví loni schválilo státní příspěvek 80 miliónů korun. Fond si dal za úkol sehnat zbytek.