Zprávy Radia Praha

Verheugen je zklamán chováním rakouských politiků ohledně Temelína

Chování rakouských představitelů v záležitosti české jaderné elektrárny Temelín zklamalo člena Evropské komise pro rozšíření Güntera Verheugena. Verheugen to podle nedělní zprávy tiskové agentury APA řekl v rozhovoru pro pondělní vydání rakouského časopisu Format. Po zdlouhavém vyjednávání prý Verheugen poznal, že politická dohoda uzavřená rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsellem a českým premiérem Milošem Zemanem neuspokojuje rakouskou stranu. "Sice mě to nepřekvapuje, avšak jsem zklamán Rakušany," prohlásil Verheugen, který se zúčastnil rozhovorů mezi Českou republikou a Rakouskem v otázce Temelína.

Verheugen odmítl tvrzení Svobodné strany Rakouska (FPÖ), podle níž již uzavřená kapitola energetika v jednání vstupu ČR do EU může být kdykoli znovu otevřena. "Když jeden členský stát chce znovu otevřít předběžně již uzavřenou kapitolu, musí k tomu uvést dobré důvody," řekl komisař EU.

Vláda v pondělí jedná o nákupu Grippenů

Vláda jedná o tom, zda armáda od britsko - švédského výrobce nakoupí nové vojenské stíhačky Grippen za 50 miliard korun. Jedná se o největší vojenskou zakázku posledních let a vláda rozhodnutí o nákupu stíhaček odkládá už několik roků. Dalšími variantami přezbrojení armády, o kterých má vláda jednat, je modernizace stávajících Migů, pronájem starších letadel nebo omezení leteckého vojenského parku na supersoniky L-159.

Lidovečtí senátoři chtějí uzákonit prorodinnou politiku

Senátoři KDU-ČSL chtějí zákonem uložit státu, krajům i obcím, aby vytvářely podmínky pro podporu rodin. Takováto koncepce prorodinné politiky by měla napomoci obratu nepříznivého demografického vývoje v České republice. Zlepšit se podle sedmi lidoveckých senátorů musejí nejen materiální podmínky, ale i míra společenské prestiže rodin. "Moderní rodinná politika není primárně o tom, jak zaplatit za děti, ale o tom, jak mít v úctě rodinu," míní předkladatelé zákona v čele s Františkem Bartošem. Podpora rodiny má podle nich spočívat kromě zákonných opatření i ve vzdělávacích, kulturních, sportovních či duchovních aktivitách, které mají zlepšovat manželské vztahy, vztahy uvnitř rodiny a mezi rodinou a společností. Podporou rodiny mají být podle předlohy také "opatření ke zlepšení slučitelnosti rodičovské a profesní role obou rodičů".

Navrhovaný zákon ani v tomto ustanovení nepočítá s podporou rodin, kde jeden z rodičů chybí. Jeho předkladatelé tak zřejmě budou čelit kritice liberálních zákonodárců, a to i kvůli definici rodiny; zákon ji považuje za "trvalé společenství muže a ženy za účelem rodinného soužití a řádné výchovy dětí". Zákon bude zřejmě také jedním z témat dvoudenní mezinárodní konference "Normativní základy rodinné politiky", která začne v pondělí v Senátu.

Poslanci chtějí zrušit zadávání zakázek bez výběrového řízení

Skupina poslanců vedená Ivanem Pilipem (Unie svobody) chce zrušit výjimku ze zákona, která vládě umožňuje zadávat veřejné zakázky bez výběrového řízení. Kabinet nyní může písemně vyzvat jediného zájemce a zakázku mu zadat. Vláda návrh novely posoudí při pondělním zasedání. Poslanci v předloze uvedli, že chtějí zvýšit průhlednost ekonomického prostředí při výběrovém řízení. Výjimka ze zákonem stanovených pravidel zadávání veřejných zakázek se podle nich v praxi neosvědčila. Předkladatelé vylučují negativní dopad novely na příjmy nebo výdaje státního rozpočtu.

Důsledným uplatňováním zákona při výběrovém řízení, které vytváří konkurenční prostředí, lze podle nich naopak docílit nižších cen, tedy úspor. Za výjimky udělované vládou v otázce zadávání veřejných zakázek ČR kritizovala Evropská komise. Podle ní je třeba současný zákon změnit tak, aby se zamezilo uplatňování pasáže, která umožňuje vládě zadávat státní zakázky v naléhavých situacích bez soutěže.

Rychetský: Integrace EU není plíživá, je transparentní a veřejná

Vicepremiér Pavel Rychetský (ČSSD) nesouhlasí s výroky předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause (ODS) o tom, že evropská integrace je "plíživá a tichá". Rychetský v nedělním pořadu TV Nova Sedmička naopak řekl, že sjednocování kontinentu je transparentní a veřejné. Klaus svůj názor řekl tento týden v Evropském parlamentu. Vyslovil se pro to, aby příští mezivládní konference, jež bude rozhodovat o budoucí podobě EU, "zastavila plíživé tiché sjednocování" kontinentu. Rychetský naopak považuje vznik Evropské unie za nejúspěšnější projekt integrace v dějinách lidstva. "Výsledkem je integrovaná Evropa nejen hospodářsky, ale i kulturně, a především, a to vadí ODS, integrovaná sociálně," uvedl Rychetský. Podle něj získala každá země, která vstoupila do EU, ohromnou šanci participovat na principu solidarity. "EU má smysl, když všechny země budou na vysoké úrovni, ne že tam budou chudé a bohaté," dodal.

Tlustý odmítl nákup stíhaček a výhrady má k němu i ministr Rusnok

Úvahy vlády o koupi nadzvukových stíhacích letadel pro Českou armádu na úvěr pokládá předseda poslaneckého klubu ODS a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) za naprosto nepřijatelné. Podle něj by bylo cennější vynaložit peníze na profesionalizaci armády. Zdrženlivě se k nákupu letadel staví i ministr financí Jiří Rusnok (ČSSD). Zaznělo to v nedělní diskusi politiků v pořadu televize Prima Nedělní partie. "Jestli došlo k tak velkému prohloubení státního dluhu, jako došlo za poslední tři roky, Česká republika si nemůže dovolit koupit takový luxus, jako je dvacet nebo třicet stíhaček, za cenu tak strašlivého dluhu, jaký má být ve jménu toho učiněn," prohlásil Tlustý.

Podle Tlustého je pro lidi mnohem potřebnější projekt profesionalizace armády. Je rovněž velmi nákladný, ale je cennější a je alternativou k nákupu stíhaček, míní Tlustý. Ministr financí odhaduje, že pořízení letadel vyjde na částku kolem sta miliard korun. "Z hlediska ministra financí samozřejmě pro takový projekt nadšený nejsem," řekl Rusnok. Především proto, že základní platby spojené s nákupem spadají do doby, kdy by Česká republika měla vstupovat do Evropské unie a kdy by měla velmi výrazně snižovat deficity státního rozpočtu, upřesnil.

Obchodům roste prodej o desítky procent, nápor teprve čekají

Růst prodeje o desítky procent zaznamenali obchodníci o druhém adventním víkendu spojeném s bronzovou nedělí oproti běžným dnům. V porovnání s loňskými Vánocemi hodnotí obchody zájem zákazníků zhruba stejně nebo zaznamenaly pouze mírný růst. K největšímu náporu dojde až v příštích dvou týdnech, shodli se zástupci významných obchodů v anketě ČTK. Obchodní dům s módními oděvy C&A na Václavském náměstí podle vedoucí dámského oddělení Miroslavy Matějové zaznamenal o tomto a minulém víkendu růst počtu zákazníků o zhruba 50 procent, i když proti loňskému roku mezi zákazníky ubylo turistů. K hlavnímu náporu zákazníků však podle jejích slov teprve dojde. "Nárůst očekáváme během příštího týdne, kdy všichni zákazníci již budou mít mzdy na účtech," vysvětlila. S výplatním termínem až během měsíce souvisí i zvýšený zájem o rezervování zboží.

Spotřeba léků v 3. čtvrtletí vzrostla o 16 procent na 10 mld korun

Spotřeba léků v tuzemsku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 15,9 procenta na 10,17 miliardy korun. Pro ČTK to uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Blanka Pospíšilová. Čísla však neudávají přesnou spotřebu léčiv v populaci, tedy prodeje a výdeje léků lékárnami, ale pouze přibližné údaje o dodávkách léčiv od distributorů lékárnám. Přesnější údaje o spotřebě léčiv nejsou k dispozici. Spotřeba v definovaných denních dávkách (DDD) ve třetím čtvrtletí stoupla o 30,5 procenta na 1328,4 DDD na 1000 obyvatel a den, uvádí SÚKL.

Strážnický skanzen nabízel přípravu Vánoc i průvod Lucek

S tradičními vánočními zvyky jihovýchodu Moravy se o víkendu přišlo do Muzea jihovýchodní Moravy ve Strážnici na Hodonínsku seznámit přes 1000 lidí. "V zasněženém a prosluněném skanzenu viděli přípravy vánočních ozdob i průvod Lucek, které chodily mezi staveními, vyháněly zlé duchy a vyplácely neposlušné přadleny," řekla v neděli Vlasta Ondrušková z Ústavu lidové kultury ve Strážnici. Děti si mohly ve skanzenu vlastnoručně vyzkoušet pečení perníčků či výrobu tradičních vánočních ozdob ze slámy, kukuřičného šustí nebo skla. Jejich rodiče zajímala příprava slavného vizovického pečiva, draní peří či předení vlny na kolovratu. Prohlídku návštěvníkům zpestřili strážničtí lidoví muzikanti. Strážnický skanzen zahrnuje 65 lidových staveb. Unikátní je zdejší vinohrad, kde se pěstuje 90 odrůd moravských vín.

Také českým Židům začal osmidenní svátek světel

Zažehnutím první svíce na velkém chanukovém osmiramenném svícnu menoře zahájil v neděli na Palachově náměstí v Praze nový velvyslanec Izraele v České republice Arthur Avnon tradiční židovský osmidenní "svátek světel" - Chanuku. Po následujících sedm dní se budou na svícnu postupně rozsvěcovat další světla. Židům mají připomínat osvobození Jeruzaléma od řecké nadvlády před více než 2000 lety a všem lidem pak hodnoty náboženské tolerance a svobody. "Chanuka připomíná zázračnou událost, která se udála před dvěma tisíci lety, kdy se vlastně tragédie obrátila ve šťastný moment židovských dějin. Také dnes prožíváme v Izraeli tragické chvíle, kdy nevinní lidé umírají zbytečně, a doufáme, že se to všechno se obrátí v dobré," řekl velvyslanec více než stovce shromážděných pod svícnem. Oslavu symbolického vítězství světla nad tmou uspořádala organizace Chabad Prague, jež je pobočkou celosvětového hnutí takzvaných "lubavičských chasidů". Hnutí je známé také pod názvem Chabad a klade si za cíl šířit poselství judaismu ve světě.

Muzikálový George Harrison si poplakal na představení

Několikaleté úspory Fera Suchanského, jinak George Harrisona z košické skupiny Backwards, padly na kytaru, jen aby byla taková, jakou měli Beatles. Když se František Suchanský dozvěděl o Harrisonově smrti, plakal přímo na pódiu. Zrovna totiž hrál v muzikálu o světoznámých Broucích. Sám říká, že v té chvíli ztratil na chvíli pojem o prostoru a čase. "Já si vlastně dodnes neuvědomuji, že se to stalo." Z členů revivalové kapely Backwards zpráva nejvíce zasáhla jeho právě proto, že v muzikálu ztvárňuje George Harrisona.

The Backwards hrají beatlesovské hity nejautentičtěji ze všech revivalových kapel; před třemi lety dokonce vyhráli světový "beatlefest" v New Yorku. "Pořídili jsme si stejné nástroje, jaké měli v šedesátých letech Beatles," vzpomíná Fero Suchanský. K poslechu slavné hudební čtveřice z Liverpoolu se členové Backwards dostali díky svým rodičům. Vždyť také všem, včetně představitele muzikálového George Harrisona, je sotva něco přes 20 let.

Ve věku šestaosmdesáti let zemřel básník Lumír Čivrný

Ve věku šestaosmdesáti let zemřel v sobotu v Praze básník, překladatel a levicový intelektuál Lumír Čivrný. O úmrtí muže, který proslul zejména překlady ze španělštiny, francouzštiny, portugalštiny, bulharštiny a němčiny, informoval v neděli básníkův zeť Jan Fišer. V roce 1999 získal Čivrný za své celoživotní dílo Státní cenu za literaturu.

Loni vydal pod názvem Co se vejde do života útlou knihu pamětí, v nichž se vrátil zejména do počátků padesátých let, kdy byl kulturně-politickým pracovníkem ÚV KSČ a náměstkem ministra kultury. Do KSČ vstoupil před druhou světovou válkou, na jejím konci byl členem ústředního výboru strany. Spoluorganizoval Pražské povstání. Po válce byl například i náměstkem ministra informací a náměstkem ministra školství. V roce 1954 po sporech ve vedení KSČ odešel na volnou nohu. Do politiky se vrátil na konci 60. let, ale normalizace mu odňala stranickou legitimaci i publikační možnosti. Do literatury se Čivrný vrátil po listopadu 1989. Například v roce 1991 Československý spisovatel vydal jeho román Černá paměť stromu. Paměti, v nichž se vypořádal s kritikou svého působení v období stalinismu, napsal v polovině devadesátých let.

Českými slavíky jsou již potřetí za sebou Bílá, Gott a Lucie

Lucie Bílá, Karel Gott a skupina Lucie se již po třetí za sebou stali vítězi ankety Český slavík, hledající nejoblíbenější interprety populární hudby. Absolutním vítězem letošního ročníku se stala Lucie Bílá, která se v šestileté historii soutěže umístila na prvním místě pošesté, Karel Gott popáté a skupina Lucie potřetí.

Slavnostního ceremoniálu se poprvé od založení soutěže nezúčastnil Karel Gott, který v rámci vánočního turné po Německu dnes koncertuje v Magdeburgu. K divákům však promluvil prostřednictvím předtočeného videozáznamu. Cenu za něj převzala jeho přítelkyně Ivana Macháčková. Českého slavíka si nepřevzali ani členové kapely Lucie, kteří galavečer bojkotovali kvůli podobě programu v minulých letech.

Druhou nejoblíbenější skupinou se stal Olympic, který na hudební scéně působí již 39 let. V anketě získal třikrát první místo. Daniel Hůlka si dnes odnesl stříbrného slavíka již počtvrté, v roce 1998 byl první. Stříbrnou slavicí se stala Helena Vondráčková, která se v předchozích ročnících v první trojici umístila celkem třikrát, pokaždé na třetím místě. Bronzové slavíky si letos odnesla dívčí skupina Holki, loňský skokan roku Martin Maxa a Iveta Bartošová.

Rybova vánoční mše ve prospěch záchrany pražského kostela

Rybova Česká mše vánoční zněla v neděli večer na Pražském hradě při benefičním koncertě ve prospěch Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Mezi hudebníky, kteří tak podpořili projekt rekonstrukce staroměstského gotického kostela sv. Anny, byl jako jeden ze sólistů také populární zpěvák Daniel Hůlka. Dagmar Havlová převzala ve Španělském sále na konci večera symbolický šek na čtvrt miliónu korun. Obnova kostela, budoucího multikulturního centra, má rozpočet sto miliónů korun.

Zátiší od Filly si nový majitel odnesl z aukce za 900.000 korun

Za vyvolávací cenu 900.000 korun prodala dnes Galerie Art Praha olej "Zátiší s obrazem" Emila Filly na dražbě v pražském Rudolfinu. Obraz patřil stejně jako další přibližně čtyři desítky z celkem 229 dražebních položek do sbírky znalce umění Jaroslava Borovičky. Vladimír Neubert z Galerie Art ČTK řekl, že se sběratel rozhodl svou kolekci protřídit, nechce ji však prodat celou. Další obrazy z jeho sbírky nabídne Galerie Art na aukci v dubnu příštího roku. Profesor Borovička byl přítelem Filly a dalších prvorepublikových výtvarníků. Počátkem padesátých let vlastnil sbírku 1200 obrazů, grafik a kreseb předních českých a slovenských malířů. Byl však obviněn ze spekulace s obrazy, údajně proto, že tehdejší ministr vnitra Rudolf Barák zatoužil po Kleopatře Jana Zrzavého z jeho sbírky. Sbírka putovala do Národní galerie a její vlastník na pět let do vězení. Před normalizací odešel Borovička do Německa, kde přednášel dějiny umění na Akademii výtvarných umění v Düsseldorfu. Pracoval také jako soudní znalec moderního umění a působil jako expert UNESCO. Po roce 1989 se vrátil do Prahy a přibližně tisíc položek své sbírky získal zpět.

Krasobruslaři Verner a Krausová získali v Karviné české tituly

Triumfem Tomáše Vernera a Lucie Krausové vyvrcholily soutěže jednotlivců na mistrovství České republiky krasobruslařů v Karviné. Zatímco členka TJ Kraso Náchod obhájila loňský titul, českobudějovický krasobruslař vystřídal na trůnu Lukáše Rakowského, který skončil druhý a po osmi letech nedosáhl ve své kategorii na prvenství. Oba mistři v v nedělních volných jízdách uhájili své pozice, které si vybojovali v sobotním krátkém programu. V optimální pohodě nezastihl domácí šampionát ostravský taneční pár Kateřina Kovalová, David Szurman, který má startovat na únorové olympiádě v Salt Lake City. V Karviné skončil až druhý za brněnskou dvojicí Veronika Morávková, Jiří Procházka, přesto by měl na ZOH odcestovat. Brňané však proti tomu podali protest.

Běžkyně na lyžích Neumannová vyhrála sprint v Cogne

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vyhrála nedělní sprint na 1500 metrů volnou technikou Světového poháru v italském Cogne. Neumannová ani jednou v průběhu soutěže nenašla přemožitelku - kralovala kvalifikaci, čtvrtfinále, semifinále i finále. V boji o titul osmadvacetiletá Neumannová na uměle připravené trati porazila Norku Vibeke Skofterudovou o osm desetin sekundy, třetí skončila další norská běžkyně Hilde Pedersenová a poslední doběhla ve čtyřčlenném finále Ruska Julija Čepalovová. "Vedla si suverénně," výstižně okomentoval výkon Neumannové sportovní ředitel běžeckého úseku Svazu lyžařů ČR Čestmír Skrbek. Neumannová se letos podruhé radovala z vítězství ve Světovém poháru, celkově vyhrála pošesté v kariéře. Před čtrnácti dny zvítězila v závodu na pět kilometrů volnou technikou v Kuopiu. Další dvě české běžkyně nepostoupily do vyřazovacích bojů z kvalifikace. Kamila Rajdlová obsadila 55. místo a Helena Balatková byl o šest pozic horší.

Běžec na lyžích Koukal skončil ve sprintu SP sedmý, vyhrál Zorzi

Sedmé místo vybojoval český reprezentant Martin Koukal v nedělním sprintu Světového poháru běžců na lyžích v italském Cogne. Další dva čeští závodníci Ondřej Bíman a Milan Šperl nepostoupili z kvalifikace.

Sprint na 1500 metrů volnou technikou vyhrál domácí závodník Cristian Zorzi. Druhý skončil ve čtyřčlenném finále o šest desetin vteřiny pomalejší Tor Arne Hetland z Norska, třetí doběhl Markus Hasler z Lichtenštejnska a čtvrté místo obsadil Rus Vasilij Ročev.

Koukal zajel v kvalifikaci šestý čas a poté jasně vyhrál čtvrtfinále. V semifinále se dlouho držel na postupové pozici, ale účast v boji o stupně vítězů ho připravila kolize s Rusem Ročevem. "Vypadalo to, že by to mohlo vyjít, ale trošku jsem si štrejchnul s Ročevem a bylo po nadějích," posteskl si Koukal.

V malém finále, souboji o páté až osmé místo, Koukal v napínavém finiši podlehl až na základě cílové fotografie Švédovi Thobiasovi Fredrikssonovi a obsadil konečné sedmé místo.

Příčinu smrti kickboxera při sobotním mistrovství určí pitva

Příčinu smrti kickboxera Zdeňka Vobejdy při sobotním mistrovství České republiky v Chrudimi určí pitva, kterou nařídil vyšetřovatel. Věc od soboty šetří chrudimská policie, která zatím k žádným závěrům nedošla. Policie podle své mluvčí Věry Hamáčkové nemá podezření, že by smrt sportovci někdo způsobil úmyslně nebo z nedbalosti. Policie případ šetří jako náhlé úmrtí a zatím nezjistila, že by pořadatelé turnaje či Český svaz fullcontactu nějak porušili pravidla. Další vyšetřování se bude podle mluvčí odvíjet od výsledku pitvy.

Devatenáctiletý Vobejda z klubu Macák's Gym Pardubice během utkání v ringu ztratil vědomí a po převozu do nemocnice zemřel. Šampionát byl ukončen a výsledky anulovány. Pro Vobejdu byl zápas s Mirem Vučičevičem z KTSO Praha premiérou v kickboxerském ringu. Podle jeho trenéra Daniela Waciakowského to nebyl nijak extrémně tvrdý souboj. V přestávce po prvním kole s ním prý jeho svěřenec ještě normálně komunikoval, ale pak najednou spadl ze sedačky a ztratil vědomí. I přes okamžitou pomoc lékaře a rychlý převoz do nemocnice Vobejda zemřel.

Korda postoupil do finále turnaje tenisových veteránů v Londýně

eský tenista Petr Korda se probojoval do finále turnaje veteránů v londýnské Royal Albert Hall. Třiatřicetiletý Korda si v sobotním nočním semifinále poradil s obhájcem titulu Patem Cashem z Austrálie ve dvou setech 7:5, 6:4. Český hráč byl trochu zklamaný, že si v nedělním boji o titul nezahraje s Američanem Johnem McEnroem. Jeho finálovým soupeřem bude McEnroův přemožitel Francouz Guy Forget. "Přál jsem si hrát finále s Johnem. Nemám nic proti Guyovi, ale John byl mým idolem a je pokaždé skvělé si s ním zahrát, protože těch příležitostí už moc nebude," řekl Korda, nejmladší hráč veteránského turnaje. Korda McEnroea porazil již ve skupině.

Počasí

V noci polojasno, ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost z mlh. Noční teploty: minus čtyři až minus devět st. C. Přes den bude oblačno až zataženo a během dne místy, zejména v severní polovině území, se sněžením. Denní teploty: minus čtyři až nula st. C, na západě a severozápadě území místy až plus jeden st. C.