Zprávy Radia Praha

Vláda jednomyslně schválila vyslání jednotek do Afghánistánu

Vláda ve středu večer jednomyslně schválila vyslání českých vojáků do mírových a humanitárních misí v Afghánistánu. Novinářům to po mimořádném zasedání kabinetu řekl premiér Miloš Zeman. Upřesnil, že Česká republika nabízí spojencům protichemickou jednotku, polní nemocnici a dalších 120 až 150 vojáků. Vláda souhlasila se dvěma materiály. První dává mandát ministrům obrany a zahraničí jednat o české účasti v současné operaci v Afghánistánu známé jako Trvalá svoboda (Enduring Freedom), druhý o české účasti v případné budoucí mírové a humanitární misi v této zemi, řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. "Nejednali jsme o nasazení našich jednotek nikde mimo území Afghánistánu," dodal. Příští středu by o vyslání vojáků měly podle premiéra jednat obě komory českého parlamentu. Jejich souhlas je nutný v případech, kdy se mají čeští vojáci zúčastnit zahraniční akce po dobu delší než 60 dnů.

O vyslání české protichemické jednotky do kampaně proti terorismu požádal Zemana na počátku listopadu americký velvyslanec v Praze Craig Stapleton. Spojenci z NATO zatím využívali jen český dopravní letoun Tu-154. Základ protichemické jednotky se sídlem v Liberci se vytvořil při nasazení československých vojáků v Perském zálivu v roce 1991. Stala se tak první československou jednotkou v novodobé historii, která byla vyslána do bojové akce. Jednotka má špičkové vybavení, jež údajně mnohdy předčí i vybavení aliančních oddílů. Hned po vstupu ČR do Severoatlantické aliance v roce 1999 se začlenila do sil okamžité reakce NATO.

Vyšetřovatel obvinil tři důstojníky v aféře s nákupem výškoměrů

Vyšetřovatel aféry nákupu poruchových palubních výškoměrů ve středu obvinil dva nynější a jednoho bývalého příslušníka generálního štábu české armády. Obvinění jsou podle mluvčí policejního prezidia Ivany Zelenákové zodpovědní za přípravu podkladů ke smlouvě s výrobcem výškoměrů, firmou Mikrotechna Praha. Jsou podezřelí, že zajistili, aby byla tato modřanská firma oslovena jako jediný možný zájemce o veřejnou zakázku na dodávku výškoměrů pro armádní letouny. "Mikrotechně tak poskytli ve značném rozsahu neoprávněnou výhodu," vysvětlila Zelenáková. Armádě jejich počínáním vznikla škoda nejméně 1,9 miliónu korun. "Do doby ukončení vyšetřování budou (dva důstojníci) odvoláni ze svých současných funkcí a budou vykonávat jinou práci na jiných pracovištích resortu obrany," řekl Českému rozhlasu ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

ČR uzavřela kapitolu "energetika" v přístupových jednáních s EU

Česká republika uzavřela ve středu při přístupovém jednání s Evropskou unií kapitolu "energetika", kterou dlouhé měsíce blokovalo Rakousko kvůli Temelínu. Český ministr zahraničí Jan Kavan i rakouská ministryně Benita Ferrerová-Waldnerová ve smířlivých prohlášeních tento fakt vysoce ocenili. Případné znovuotevření kapitoly nebylo zmíněno. Ministr Kavan vyslovil po jednání naději, že nenastanou ani v budoucnu žádné závažné okolnosti, které by si vynutily znovuotevření jakékoli kapitoly. Ferrerová-Waldnerová tak nezopakovala výroky z pondělního zasedání ministrů zahraničí EU, kde informovala o tom, že si Rakousko vyhrazuje právo kapitolu energetika znovuotevřít "ve světle dohody mezi Rakouskem a ČR z 29. listopadu".

Pithart usiluje o změnu klimatu v česko-rakouských vztazích

Předseda Senátu Petr Pithart ve středu při jednání s dolnorakouským zemským hejtmanem Erwinem Pröllem v lázních Moorheilbad Harbach v okrese Gmünd vyjádřil naději, že jeho návštěva přispěje ke změně politického klimatu mezi oběma státy, zatíženému především sporem o jadernou elektrárnu Temelín. Pithart vede čtyřčlennou delegaci Senátu, která ve středu zahájila třídenní návštěvu Rakouska. "Na obou stranách došlo v tématu Temelín ke zbytečným komplikacím: na české zazněly bohorovné a přehlíživé výroky, na rakouské přehnané a kontraproduktivní reakce," řekl Pithart.

Vstup do EU odbory podporují, voličům sdělí informace o stranách

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) podporuje budování integrované Evropy na principu solidarity. Odmítá zastrašování veřejnosti ztrátou suverenity po vstupu do EU. Vyplývá to ze stanoviska, které ve středu přijal pražský sněm odborové centrály. Konfederace odborářům před volbami sdělí, jak se politické strany i jednotliví poslanci v uplynulém období stavěli k požadavkům odborů. Obdobně informovala konfederace voliče i před minulými volbami. Podle jejího předsedy Richarda Falbra odbory vždy souhlasily s evropskou integrací, ale ne pouze proto, aby vznikla zóna volného obchodu. Zdůraznil, že pro odbory nemá Evropa bez sociálního rozměru význam. Konfederace se brzy bude politických stran ptát nejen na to, zda podpoří vstup do EU, ale i jaké změny budou prosazovat v důchodové reformě a zda podpoří samostatnou úpravu pracovně právních vztahů. Obdobně informovala konfederace voliče i před minulými volbami.

Podle analytiků by odklad prodeje Telecomu mohl přilákat více zájemců

Ve středu zveřejněný záměr vlády odložit privatizaci Českého Telecomu může podle analytiků přilákat více zájemců, ale zároveň prodlouží nejistotu ve firmě, včetně úvah o koupi podílu v Eurotelu. Někteří ale pokládají středeční oznámení premiéra Miloše Zemana spíše za politické prohlášení. Zeman ve středu uvedl, že chce odložit privatizaci Českého Telecomu, protože věří, že příští vláda bude schopna firmu prodat za vyšší cenu. Vláda je odhodlána posečkat s privatizací Telecomu, protože ceny telekomunikačních titulů jsou nyní celosvětově na dně, dodal.

Havel cítí, že boj s hospodářskou kriminalitou je intenzivnější

Prezident Václav Havel cítí, že policie, státní zastupitelství a soudy se začaly intenzivněji věnovat boji s hospodářskou kriminalitou. Vyplynulo to z jeho slov po středečním setkání s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou v Brně. Podle prezidenta mají tyto instituce vůli komplikované případy rozplétat a sjednávat spravedlnost. Na státních zastupitelstvích již rok pracují odbory specializované na hospodářskou kriminalitu. Benešová novinářům řekla, že za sebou mají první úspěchy. Státní zástupci ze speciálních odborů v Praze, Brně, Olomouci a Ostravě nyní pracují na 56 závažných kriminálních ekonomických kauzách, při nichž vznikla škoda za 22 miliard korun. V sedmi případech byla letos podána obžaloba. Jde mimo jiné o kauzy Moravia banka, H-System, Sorrena invest a ve dvou případech o nelegální pašování zlata do ČR. Obžaloba bude brzy podána také v kauze První pražské družstevní záložny.

Státní zástupkyně: Vydání Solicha by bylo v rozporu s právem

Státní zástupkyně navrhla pražskému městskému soudu, aby rozhodl, že vydání uzbeckého disidenta a spisovatele Muhammada Solicha do Uzbekistánu není přípustné. Podle žalobkyně by totiž bylo jeho vydání v rozporu s českým právním řádem. Uvedl to internetový deník Flashnews s odvoláním na mluvčího pražského městského státního zastupitelství Martina Omelku. V úterý byl Solich propuštěn z pankrácké vazební věznice. Soud má nyní rozhodnout o tom, zda bude vydán do Uzbekistánu, kde čelí obvinění z terorismu. "Jednou z překážek Solichova vydání je, že dostal azyl v Norsku, dalším důvodem pak fakt, že Uzbecká republika nebyla vyhodnocena jako bezpečná země," řekl Omelka. Podle něj to znamená, že pokud by byl vydán do Uzbekistánu, "nebylo by s ním zacházeno tak, jak očekávají mezinárodní standardy o ochraně lidských práv".

Soudy do konce roku 2002 uzavřou šest případů zločinů komunismu

Vedení nejvyššího státního zastupitelství předpokládá, že do konce příštího roku soudy uzavřou šest největších kauz souvisejících se zločiny komunismu. Prezident Václav Havel to ve středu řekl po setkání s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. Mimo jiné jde o případy Asanace, vyšetřovatele Státní bezpečnosti Aloise Grebeníčka či komunistického agenta Pavla Minaříka. Havel vidí spojitost mezi uzavřením těchto případů a tím, jak se ČR vyrovnává s komunistickou minulostí. Jejich dořešení bude mít podle něj také vzdělávací vliv na mladé lidi v ČR. Uzavření případů až 13 let po pádu komunismu si prezident vysvětluje malou chutí české společnosti podívat se do tváře vlastní minulosti.

Zákon o zakázkách se do konce volebního období nepodaří prosadit

Ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit (ČSSD) ve středu oznámil, že se vládě do konce tohoto volebního období nepodaří prosadit návrh nového zákona o zadávání veřejných zakázek, který v úterý zamítla Poslanecká sněmovna. Lachnit ve středu odmítl argumenty opozičních poslanců, kteří pro jeho návrh v úterý nezvedli ruce, a znovu zopakoval, že jím navrhovaná podoba zákona o veřejných zakázkách odpovídá pravidlům Evropské unie. Poslanecká sněmovna v úterý vládě znovu vrátila návrh nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Opozice Lachnitovi vytkla, že nejvíce kritizované praktiky zadávání veřejných zakázek předloha nemění. Jde zejména o výjimku, která vládě umožňuje zadat jedinému zájemci i mnohamiliardovou zakázku přímo bez výběrového řízení.

Zeman: Pokud ČNB sníží sazby, vláda zmrazí příjmy z privatizace

Česká národní banka by měla snížit úrokové sazby minimálně o čtvrt procentního bodu a přestat zbytečně intervenovat proti silné domácí měně. Premiér Miloš Zeman to řekl v rozhovoru pro ČTK. Dodal, že pouze v takovém případě vláda vyjde centrální bance vstříc a část privatizačních výnosů zmrazí na zvláštním účtu tak, aby jejich převedení do korun příliš netlačilo na posílení kursu.

Liberecká spalovna snížila emise dioxinů.

Umožnilo to zařízení, které spustila v polovině července. "Zatímco na jaře jsme vypouštěli do ovzduší 1,2 nanogramů na metr krychlový kouřových spalin, nyní obsahují spaliny jen 0,369 nanogramů," řekl ve středu ředitel spalovny Milan Průcha. Výsledky měření ale nechce předat ekologům. Spalovna se tak podle něj dostala na šestinu hodnot, které požadují stavební povolení a Česká inspekce životního prostředí. "Stále ještě nejsme úplně spokojeni, snaha o snížení dioxinových emisí nekončí," dodal Průcha. Aktivisté z ekologických sdružení Děti Země a Lidi pro Liberec se však obávají, že spalovna stále něco nebezpečného tají. "Zkoušeli jsme ve spalovně zjistit, jaké jsou výsledky měření. Bohužel tam nikdo nebyl ochotný cokoli prozradit," řekl ve středu mluvčí sdružení Lidi pro Liberec Zuzana Chalupná.

Ministr Rusnok dostal z Libereckého kraje bednu s fakturami škol

Krabici s neuhrazenými fakturami za 8,5 miliónu předala koncem minulého týdne ministrovi financí Jiřímu Rusnokovi (ČSSD) zástupkyně hejtmana Libereckého kraje Eva Bartoňová (ODS). Podle ní jsou to dluhy škol v Libereckém kraji za elektrickou energii, plyn a vodu. Mluvčí kraje Barbara Stará- Pradeová ve středu řekla, že školám v kraji chybí dohromady 35 miliónů korun a krajský úřad nemá peníze, aby mohl školám pomoci. "Školy jsme převzali letos do své správy od ministerstva školství. Finance na tyto nepřímé náklady, provozní prostředky, jim ale zasílá přímo ministerstvo financí," řekla mluvčí. Jana Vargová z tiskového oddělení ministerstva financí ve středu řekla, že ministr Rusnok podstoupil faktury prvnímu náměstkovi Eduardu Janotovi. "Je totiž odpovědný za sestavování rozpočtu a dostal za úkol se problémem zabývat," uvedla.

Polský velvyslanec se zamýšlí, zda do Visegrádu vzít další země

Polský velvyslanec v ČR Andrzej Krawczyk nastolil otázku, zda by visegrádská čtyřka (V4) neměla mezi sebe přijmout i další země, například Litvu, Ukrajinu či Slovinsko. Řekl to v Praze na diskusi o perspektivách spolupráce zemí visegrádské skupiny, v níž je vedle České republiky Slovensko, Polsko a Maďarsko. Ředitel odboru střední Evropy českého ministerstva zahraničí Bedřich Kopecký posléze uvedl, že V4 by se kvůli své identitě neměla rozšiřovat. Přítomní uváděli, že v kontaktech existují mezery, které jsou patrné například v minimální studentské výměně. Rezervy přítomní viděli i v budování infrastruktury a komunikací, ekologii či boji proti kriminalitě.

Ministerstvo udělilo Fondu ohrožených dětí pokutu 200.000 korun

Pokutu 200.000 korun udělilo Fondu ohrožených dětí (FOD) ministerstvo práce a sociálních věcí. Důvodem je podle resortu skutečnost, že přestože fond nemá oprávnění ke zprostředkování náhradní rodinné péče, přesto ji několikrát zajistil. Ředitelka FOD Marie Vodičková řekla, že částku fond zaplatit nehodlá. Vodičková se brání, že fond za dobu své činnosti zprostředkoval novou rodinu už pěti stům dětí. "Máme pověření na činnost, zaměřenou na ochranu dětí před škodlivými vlivy a předcházení jejich vzniku," uvedla Vodičková. Dodala, že pověření obsahuje tedy i ochranu před psychickou újmou, kterou by dítě mohlo utrpět v ústavu.

Političtí vězni: Chybí celospolečenská diskuse o komunismu

Ani 12 let po pádu totality se v ČR nerozvinula celospolečenská diskuse o komunistickém režimu, která by jasně pojmenovala, co bylo na tomto režimu špatné. Shodli se na tom účastníci diskusního semináře, který uspořádaly pražská pobočka Konfederace politických vězňů /KPV/ a klub ODA Prahy 2. Jak uvedl jeho předseda Radim Perlín, mladá generace, která si na bývalý režim již nepamatuje, nemá dostatek informací o komunistické minulosti. Chybí kvalitní učebnice dějepisu i učitelé. Podle bývalého mluvčího Úřadu dokumentace a zločinů komunismu (ÚDV) Tomáše Hornofa se české společnosti dosud nepodařilo vypořádat se s minulostí proto, že k tomu politická reprezentace nikdy neměla dostatečnou vůli. V této souvislosti řekl, že dosud bylo za komunistické zločiny odsouzeno zhruba 10 lidí. Člen KPV Karel Plocek při této příležitosti kritizoval vydání knihy bývalého prokurátora Karla Vaše, který byl dosud nepravomocně odsouzen za vraždu generála Heliodora Píky. Vaš v ní obhajuje svoji minulost.

Na kutnohorsku se stala vážná ekologická havárie

Vážná ekologická havárie postihla kutnohorskou čtvrť Malín. Ze staré štoly tam vytekla voda silně znečištěná směsí těžkých kovů a síranů. Jedy zamořily zhruba kilometrový úsek potoka Beránky a studně v jejím okolí. Ze štoly začala vytékat oranžově zbarvená voda plná jedů do říčky poté, co se ve starých dolech zvedla hladina podzemní vody.

V Praze byla otevřena výstava o povodních a počasí v metropoli

Všem, které zajímá, zda Praze hrozí povodně a jestli je proti nim nějaká účinná ochrana, přináší odpověď výstava otevřená v Muzeu hlavního města Prahy. Expozice s názvem Podnebí a povodně v Praze nabízí i málo známé zajímavosti o počasí a klimatických zvláštnostech v hlavním městě. Otevřena bude až do 3. března 2002. Výstava dokumentuje povodně na pražském území, uvádí okolnosti, za kterých vznikají, a upozorňuje i na současná povodňová nebezpečí.

Aukce na pomoc lidem s mentálním postižením vynesla 1,4 miliónu

Téměř 1,4 miliónu korun vynesla benefiční aukce výtvarných děl pro Akci cihla, kterou ve středu na Žofíně pořádala aukční síň Vltavín pro občanského sdružení Portus Praha. Výtěžek je určen na dokončení rekonstrukce chráněné domácnosti pro lidi s mentálním postižením v obci Slapy v okrese Praha-západ. Čeští výtvarníci, například Jiří Anderle, Adolf Born, Vladimír Komárek, Jiří Kolář a Oldřich Kulhánek věnovali sdružení Portus celkem 122 děl. Nejvyšší částku, a to přes 770.000 korun, zaplatil kupec za skleněnou plastiku Stanislava Libeňského a Jaroslavy Brychtové. Portusu se podařilo zejména prodejem symbolických cihel za dva roky shromáždit zhruba pět miliónů korun. Za tyto peníze členové sdružení opravili přízemí bývalé slapské fary. V létě se zásluhou finanční pomoci veřejnosti mohlo ze sociálních ústavů do nového domova přistěhovat pět postižených. Úpravy nyní pokračují rekonstrukcí prvního patra, v němž bude možné ubytovat dalších pět lidí s mentálním handicapem.

V Londýně vydražena sbírka Rudolfa Justa za 1,5 miliónu liber

Celkové ceny více než 1,5 miliónu liber (asi 80 miliónů korun) dosáhly v úterý večer na dražbě v síni Sotheby's v Londýně předměty z unikátní sbírky pražského sběratele porcelánu a užitého umění Rudolfa Justa. Sbírka tohoto českého znalce evropského významu figuruje v knize britského spisovatele Bruce Chatwina Utz. Dražilo se skoro 400 předmětů od Leopoldových dukátů po svazky ze sběratelovy vědecké knihovny. Hlavní částí sbírky však je míšeňský porcelán, který také budil největší zájem a získal nejvyšší ceny. Celkový výdělek aukce přesáhl předpoklady, které se pohybovaly kolem 50 miliónů korun.

Pražský továrník Rudolf Just během svých předválečných cest po světě shromáždil významnou sbírku. Za války byl Němci zatčen, ale podařilo se mu v březnu 1945 utéci z pracovního tábora a vrátit se do Prahy. Když zachránil svou sbírku před nacisty, přišla pro něj další životní pohroma v podobě nástupu komunistů v roce 1948. V roce 1962 měl být odsouzen jako spekulant, ale zachránili ho východoněmečtí vědci a vedení míšeňské porcelánky. Komunisté ho sice připravili o továrnu, ale sbírku uchránil a ochraňoval ji až do své smrti v roce 1972. Chatwin, dlouholetý pracovník Sotheby's, který se s Justem krátce setkal v roce 1967, ve své knize fabuluje, že sběratel své poklady těsně před smrtí zničil, aby se nedostaly do rukou režimu. Skutečnost je taková, že ji zachránil a byla nalezena minulý rok v jednom bytě v Bratislavě.

Dárkem Českého rozhlasu je vánoční rádio na internetu

Netradiční dárek připravil k Vánocům Český rozhlas. Jde o vánoční internetové rádio, které zájemci najdou na adrese www.rozhlas.cz/vanoce. "Přerušte předvánoční shon a poslechněte si Jana Wericha, Jana Zrzavého, Ladislava Peška i další známé osobnosti. Čeká vás šest hodin vysílání plného zajímavostí a unikátních zvukových záznamů z archivních rozhlasových fondů," řekla ve středu za Český rozhlas Online Alena Smržová. Veřejnoprávní rozhlas přiblíží svátky na internetu vedle zvuku i v textové podobě. Zájemcům dá možnost přečíst si reportáže a rozhovory o lidových zvycích a tradicích. Dozvědí se něco z historie Vánoc, získají dobré rady nejen do kuchyně a poslechnou si vánoční příběhy známých osobností.

Krev s rozhlasem dalo před Vánocemi 1211 lidí, z toho 183 poprvé

Celkem 1211 lidí v České republice darovalo krev s Českým rozhlasem (ČRo) v rámci akce, která se konala již posedmadvacáté. ČTK to řekla Světlana Popovičová z ČRo s tím, že 183 dárců přišlo před letošními Vánocemi svou krev poskytnout poprvé. K akci se kromě Ostravy, Brna, Českých Budějovic, Plzně, Olomouce a Hradce Králové poprvé také připojilo zlínské rozhlasové studio.

Slavný fotbalový střelec Josef Bican zemřel na selhání srdce

Nejlepší střelec české fotbalové historie Josef Bican zemřel ve středu před polednem ve věku 88 let. Legendárního fotbalistu, který byl poslední dva měsíce hospitalizován ve vysočanské nemocnici, zradilo srdce. "Nikdo přitom nevěřil, že by mohl mít nemocné právě srdce," posteskla si v rozhovoru pro ČTK jeho manželka Jarmila Bicanová.

V období před druhou světovou válkou a po ní reprezentoval vídeňský rodák nejprve Rakousko a poté Československo. V nejvyšší domácí soutěži nastřílel především v dresu Slavie Praha 447 gólů. V letech 1939 až 1947 byl nepřetržitě nejlepším ligovým kanonýrem. V roce 1997 vyhlásila Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků Bicana spolu s Brazilcem Pelém a Němcem Uwem Seelerem nejlepším fotbalovým střelcem dvacátého století.

Chovancovým nástupcem u reprezentace je jeho asistent Brückner

České fotbalové reprezentanty povede v bojích o postup na mistrovství Evropy v roce 2004 Karel Brückner. Rozhodl o tom výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu a ukončil tak tři týdny spekulací o tom, kdo bude nástupcem Jozefa Chovance. Dvaašedesátiletý Brückner po pěti letech u reprezentační jednadvacítky a z role Chovancova asistenta povýšil na hlavního trenéra áčka. Smlouvu bude mít do konce kvalifikace, tedy do konce roku 2003 s možností prodloužení v případě postupu na šampionát.

Judistka Vernerová-Kvačková se rozhodla ukončit kariéru

Osmadvacetiletá Michaela Vernerová-Kvačková, nejúspěšnější česká judistka uplynulé dekády, oznámila ukončení sportovní kariéry. Své rozhodnutí zdůvodnila zejména únavou a nedostatečným materiálním, lékařským a finančním zázemím pro další přípravu, kterého se jí podle vlastních slov v porovnání s jejími zahraničními soupeřkami dostává. V době, kdy další členka úspěšné éry Radka Štusáková- Coufalová očekává začátkem příštího roku narození druhého dítěte a Petr Jákl stále absentuje kvůli vleklým problémům se zády, ztrácí české judo odchodem Vernerové další výraznou oporu reprezentace. "Cítím se především strašně unavená a do další olympiády v Aténách je hodně daleko. Jednou už jsem se rozhodnout musela, i když se mi to dělá strašně těžko, protože jsem byla zvyklá věnovat judu čtyřiadvacet hodin denně. Myslím ale, že nastal čas začít normální všední život, nechci tu chvíli propásnout. A za tři roky už by mohlo být pozdě," pravila ve středu Vernerová.

Běžkyně na lyžích Neumannová skončila čtvrtá v závodu SP v Itálii

Česká lyžařka Kateřina Neumannová letos poprvé nevyhrála závod Světového poháru, v němž se běželo volnou technikou. V italském Brussonu skončila na desetikilometrové trati čtvrtá, k bronzové pozici Estonky Kristiny Šmigunové jí chybělo více než devět vteřin. Zvítězila Ruska Julia Čepalovová o pouhých osm desetin sekundy před domácí reprezentantkou Stefanií Belmondovou. Neumannová si udržela první místo v průběžném pořadí Světového poháru.

Počasí

Ve čtvrtek se očekává oblačno až zataženo a místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Denní teploty minus deset až minus šest st. C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude kolem minus 15 st. C. Vát bude severovýchodní vítr o rychlosti 15 až 30 km/h, v nárazech a na horách místy 55 až 70 km/h.