Zprávy Radia Praha

Vláda by dnes měla rozhodnout o vítězích výběrových řízení na privatizaci ČEZu, Transgasu a Unipetrolu

Meziresortní komise pro privatizaci elektrárenské společnosti ČEZ a šesti distribučních společností posoudila nabídky tří zájemců, kteří se přihlásili do tendru na odkoupení státních podílů v těchto společnostech, tedy Electricité de France, italsko-španělského konsorcia Enel/Iberdrola a britské International Power. Výsledek posouzení nabídek privatizační komisí je podkladem pro dnešní jednání vlády. Podle mluvčí Fondu národního majetku Jany Víškové však nebudou až do projednání výsledků tohoto výběrového řízení vládou zveřejněny žádné bližší informace. Za favority byly před jednáním považovány společnosti EdF a Enel/Iberdrola. Stát chce podle některých zdrojů za prodej svých podílů v elektroenergetice utržit až 300 miliard korun.

Zároveň komise složená ze zástupců ministerstev a FNM zahájila jednání o privatizaci podniku Transgas a osmi rozvodných plynárenských společností. Účast v tendru v pátek potvrdily konsorcium německého Ruhrgasu, francouzské Gaz de France a německá E.ON spolu s americkou DUKE Energy. S největší pravděpodobností podala nabídku i německá RWE Gas AG. Gas Invest odmítl sdělit, zda podal privatizační nabídku, přičemž podle některých zpráv zastupuje zájmy ruského Gazpromu. Nabídku nepodal italský Edison Gas. Očekává se zisk až 100 miliard korun.

Závaznou cenovou nabídku na získání státního podílu v Unipetrolu podala britská společnost Rotch Energy. Kromě této společnosti se o Unipetrol ucházejí rovněž Agrofert Holding a maďarsko-rakouské konsorcium MOL, TVK a OMV. Nabídku Agrofertu přitom podporuje rovněž americká společnost Conoco. Stát prodává 63 procent společnosti a očekává, že za svůj podíl získá kolem 16 miliard korun. Analytici jsou skeptičtější a očekávají příjem do 12 miliard.

ODS nepodpoří vládní snahu o úvěr na nákup stíhaček

Místopředseda ODS Jan Zahradil oznámil, že ODS nepodpoří záměr vlády opatřit si na nákup nových armádních stíhaček Jas-39 Gripen úvěr. Postoj ODS vysvětlil mimo jiné obavou ze zadlužení státu. Uvedl také, že dva měsíce před parlamentními volbami nemůže menšinová vláda přijmout tak závažné rozhodnutí. Ministr zahraničí Jan Kavan v nedělním pořadu Sedmička televize Nova uvedl, že smlouvu o stíhačkách má vláda uzavřít do 15. dubna. Podle něj by se parlament mohl nákupem gripenů zabývat ještě před tímto datem. Postup vlády se ale u opozice nesetkává s pochopením. Předseda sněmovny Václav Klaus na rozdíl od prezidenta Václava Havla vládě vytkl, že se zbavuje odpovědnosti, když rozhodnutí o nákupu přenáší na parlament. Stínový ministr obrany za ODS Petr Nečas nepovažuje nákup letounů za momentální nejvyšší prioritu českých ozbrojených sil. Celkové náklady na pořízení gripenů včetně výzbroje a dalších poplatků by se podle něj přiblížily sto miliardám korun. Vláda si chce kvůli nákupu letadel vzít sedmdesátimiliardový úvěr. O něm bude muset jednat parlament. Zákon o financování nákupu stíhaček by měla projednat počátkem příštího roku. Podle jednacího řádu by se poslanci mohli předlohou zabývat až dva měsíce.

Sněmovna může vládě nařídit financování afghánské mise z rozpočtu

Sociálnědemokratická vláda bude mít ve sněmovně problém prosadit financování mise českých vojáků do Afghánistánu prostřednictvím státních dluhopisů. Podle stínového ministra zahraničí ODS Jana Zahradila by poslanci mohli kabinet přimět k tomu, aby misi zaplatil ze státního rozpočtu. O způsobu financování budou podle něj poslanci s vládou vyjednávat ještě v úterý a ve středu. V těchto dnech bude sněmovna schvalovat státní rozpočet na příští rok a zákon o vydání dluhopisů na misi až do výše 1,5 miliardy korun. Zákon má poté schvalovat i Senát. Šéf diplomacie Jan Kavan označil financování mise pomocí dluhopisů za nejvhodnější a jinou možnost nezmínil. Předseda sněmovního výboru pro obranu občanský demokrat Petr Nečas si naopak myslí, že v resortu ministerstva obrany jsou rezervy a že dost peněz je i v rozpočtech ministerstev zemědělství a průmyslu a obchodu.

Temelín uzavře etapu spouštění s výkonem do 75 procent asi v pondělí

Zřejmě v pondělí dokončí personál Jaderné elektrárny Temelín všechny dynamické zkoušky, a uzavře tak etapu energetického spouštění s výkonem do 75 procent. Podle původních odhadům měla tato etapa skončit již o víkendu. Limitační systém, který kontroluje dodržování parametrů zařízení bloku, však v sobotu ráno během jedné z náročných dynamických zkoušek blok odstavil. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře bylo odstavení bloku vzhledem k nestandardním podmínkám, které technici během zkoušky navodili, očekávaným stavem. Cílem dynamických zkoušek, při nichž obsluha mění výkon a řízeně odpojuje některá zařízení, je ověřit reakci bloku na výpadky dílčích komponentů a skokové změny výkonu. Po jejich úspěšném provedení čekají blok závěrečné dvě etapy energetického spouštění, které zahrnují dohromady přes 500 testů. Zkušební provoz prvního bloku má začít v březnu a do druhého bloku má být palivo zavezeno v lednu nebo v únoru.

V Kolumbii se zřítilo letadlo české výroby; 16 mrtvých

Za silného deště se v Kolumbii zřítilo letadlo české výroby Let-410. Při pádu stroje, který patřil kolumbijské letecké společnosti Heliandes, zahynulo všech 16 lidí na palubě včetně tří dětí. Podle mluvčího společnosti letadlo spadlo v horách asi tři minuty po startu z letiště v Medellínu. Neštěstí pravděpodobně zapříčinilo špatné počasí. Silný déšť bránil záchranářům dostat se k místu neštěstí a vynést těla obětí. Letoun mířil do města Quibdó v departmentu Chocó. Cestující údajně letěli za svými příbuznými na oslavu vánočních svátků.

Soutěž ve znalostech o zemích EU vyhráli plzeňští gymnazisté

Studenti plzeňského gymnázia na Mikulášském náměstí vyhráli celostátní soutěž středoškoláků ve znalostech o členských zemích EU. Do finále druhého ročníku, které se uskutečnilo ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, se probojovalo 15 tříčlenných týmů. Jednou z disciplín byla simulace jednání v Radě EU. Plzeňští gymnazisté spolu se studenty z Tábora, Sokolova, Frýdku-Místku a Ústí nad Labem pojedou v únoru na pětidenní zájezd po zemích EU. Cestu jim zaplatí ministerstvo zahraničí. Setkají se s představiteli Evropské komise, Evropského parlamentu a Rady ministrů EU a navštíví i bruselské sídlo NATO.

Neziskové organizace na severní Moravě získaly od Eurotelu 600.000 korun

Tři neziskové organizace z Moravskoslezského kraje, které zvítězily v grantovém projektu Dětský svět, pořádaném společností Eurotel, si mezi sebe rozdělí 600.000 korun. Peníze jsou určeny na projekty pro děti a mládež. První cenu, spojenou s částkou 300.000 korun, získá Slezská diakonie za pomoc při vzdělávání postižených dětí. Diakonie z Českého Těšína na Karvinsku peníze využije pro středisko osobní asistence. Asistenti mentálně či smyslově postiženým dětem pomáhají například při učení. Druhé místo a odměnu 200.000 korun obdrží Diecézní charita ostravsko-opavská, která chce vybudovat dětský domov rodinného typu. Hodlá v něm vytvořit podmínky blízké běžné rodině. Třetí místo, oceněné 100.000 korunami, získal projekt Dobrodružství s Royal Rangers. Organizace z Třince na Frýdeckomístecku koupí pro svůj oddíl potřeby pro vodní turistiku a horolezectví a pomůže vybavit novou táborovou základnu. V Moravskoslezském kraji bylo do soutěže přihlášeno 28 projektů.

Ostravské centrum se stará o děti, které porušily zákon

Více než 2200 dětí, které porušily zákon, má v současné době v péči ostravské centrum včasné intervence. "Vliv na to má nejen růst kriminality mládeže, ale především propagace centra, do něhož se nyní dostává více případů než dříve," vysvětlila Šárka Honová z tiskového oddělení ostravského magistrátu. Sociální pracovníci centra začnou s problémovým dítětem spolupracovat hned po spáchání trestného činu. Doprovázejí ho například k výslechu a poté se mu snaží najít vhodné aktivity pro volný čas. Centrum je schopno se postarat i o děti, které se staly obětí trestných činů. Předává je odborným institucím, které s nimi dále pracují. Ostrava se stala před dvěma lety jediným městem v republice, kde bylo středisko jako experiment ministerstva vnitra otevřeno. Ministerstvo do něj tehdy investovalo čtyři milióny korun. Od poloviny letošního roku se středisko osamostatnilo a jeho provoz hradí ostravský magistrát.

Aukční síň Vltavín vydražila Ladova Vodníka

Grafika, kresby ze 17. až 20. století, bibliofilie, knihy s původní grafikou, ale i rukopisy a podpisy nabízela na nedělní dražbě v Praze aukční síň Vltavín. Z více než půl tisícovky dražených položek však našla nové majitele jen necelá polovina. Převážná část nabízených prací byla vydražena za vyvolávací cenu. Velkým magnetem dražby byl Vodník Josefa Lady. Cena této litografie z roku 1942 vzrostla z původních 15.500 na dvojnásobek. V nabídce byly i téměř dvě desítky dalších Ladových prací. Nabízena byla i díla Adolfa Borna, fotografie Františka Drtikola, kresby Františka Grosse, lepty Josefa Istlera, dřevoryty Vladimíra Komárka, litografie Rudolfa Kremličky, kresby Kamila Lhotáka, práce Františka Kupky, Jana Zrzavého a Antonína Václava Slavíčka.

Černá louka v Ostravě představuje betlémy z celé republiky

Betlémy z celé republiky, vyrobené například ze dřeva, keramiky či paličkovaných krajek ,jsou k vidění v pavilónu C ostravského výstaviště Černá louka. K nejzajímavějším exponátům patří velký betlém z muzea v České Třebové na Orlickoústecku nebo z Třebechovic pod Orebem. Na výstavě nechybí kolekce betlémů z Ostravského muzea. Připraveny jsou i ukázky tvorby současných lidových umělců. Výstavu tak doplňují exponáty z muzea v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Výstava je otevřena denně, potrvá do 13. ledna.

Kouřimským skanzenem o víkendu obcházely perchty

Tajuplné perchty, které podle pověstí o Štědrém dnu hlídaly, zda děti dodržují půst, obcházely o víkendu dřevěná stavení skanzenu v Kouřimi na Kolínsku. Jejich obchůzky byly součástí vánočního národopisného programu, který v muzeu ukončil letošní sezónu. Skanzen o víkendu navštívilo kolem 1800 lidí. Perchtu doprovázela i další vánoční bytost - klovcová bába. Ta své jméno dostala podle obrovského bílého zobáku. Stejně jako perchta hlídala dodržování půstu nebo tajně nadělovala dárky. Ve skanzenu v neděli vystoupily děti s vánoční hrou Betlémáci o zvěstování narození Ježíše. Návštěvníci slyšeli i koledy v podání kolínského dětského souboru Boni Bambini a Kutnohorských pozounérů. Národopisné akce se v kouřimském skanzenu konaly poprvé v roce 1995. Od té doby zájem o programy pořádané v době tradičních svátků rok od roku stoupá. Letos přišlo do muzea na 33.000 návštěvníků.

Příbramské muzeum vydalo knihu o tvorbě místních betlémářů

Tvorbu příbramských betlémářů přibližuje výpravná publikace, kterou na předvánoční trh uvedlo zdejší okresní hornické muzeum. Kniha "Příbramské vánoce, jesličky a tvůrci betlémů" shrnula několikaletý rozsáhlý výzkum betlémářství na Příbramsku, které je tvorbou betlémů pověstné. K vydání knihy pomohl grant ministerstva kultury na zmapování všech vydaných informací o betlémech na Příbramsku, který muzeum získalo před pěti lety. Výsledkem bádání měl být původně katalog se seznamem a popisem betlémů. Autorům projektu Drahomíře Daňkovské a Stanislavu Sloupovi se ale podařilo nasbírat velké množství zajímavého materiálu. Uspořádali ho do publikace, která volně navázala na dřívější knihy "Toulky Příbramskem" a "Příbram v průběhu staletí". Prostřednictvím barevných i černobílých snímků přibližuje bohatou tradici betlémářství na Příbramsku. Autoři také pro muzejní sbírky získali několik nových betlémů.

Jižní Čechy lákají miliony turistů

Do Jihočeského kraje přijíždí ročně 2,2 miliónu turistů, z nichž je zhruba 600.000 ze zahraničí. Vyplývá to z výsledků dotazníkového šetření, které letos v letních měsících provedla táborská katedra cestovního ruchu Jihočeské univerzity. Podle zjištěných údajů pobývá v létě v kraji denně 160.000 turistů. Studenti prováděli šetření na 18 místech, mezi nimiž byla všechna okresní města, dále některé šumavské obce, oblasti kolem Lipna, Třeboně a Nových Hradů a známé zámky a hrady jako Hluboká, Orlík či Rožmberk. Nejvíce tuzemských turistů přijíždí podle průzkumu z Prahy, Plzně a Brna, ze zahraničí z Německa, Rakouska, Nizozemí, Slovenska a Francie. Výsledky šetření využijí odborníci při zpracovávání programu rozvoje cestovního ruchu Jihočeského kraje.

Prsař Málek získal na 200 metrů druhý bronz z mistrovství Evropy

Druhou medaili na mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu v Antverpách vybojoval Daniel Málek. Po pátém místu na padesátce a bronzu na stometrové trati získal bronz také na dvoustovce. Zlínský závodník tak obhájil svou pozici z loňské Valencie, dnes předvedl výkon 2:09,07 minuty.

Český kraulař Svoboda obhájil na ME stříbro v závodu na 200 metrů

Květoslav Svoboda obhájil na mistrovství Evropy v plavání v krátkém bazénu v Antverpách stříbrnou medaili v závodu na 200 metrů volný způsob. Po nevýrazném začátku v závěru trati zrychlil a dohmátl v českém rekordu 1:44,78 minuty. Své loňské maximum z Valencie vylepšil o 41 setin.

Čeští hokejisté vyhráli v přípravě na Baltiku ve Finsku 4:0

V mezistátním přípravném utkání v Helsinkách, které bylo generálkou na nadcházející turnaj o Pohár Baltiky, zvítězili čeští hokejisté nad domácími Finy přesvědčivě 4:0. Oba týmy se utkají znovu ve čtvrtek už o body do moskevského turnaje.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude zataženo až oblačno, občas sněžení. Nejvyšší denní teploty stoupnou na -4 stupně Celsia až nulu.