Zprávy Radia Praha

Havlův zdravotní stav se výrazně nezměnil, přes den je bez teplot

Stav prezidenta Václava Havla, který si v nemocnici léčí zánět plic, se proti středě výrazně nezměnil. Prezident je však již během dne bez teplot, řekl ve čtvrtek novinářům jeho osobní lékař Ilja Kotík. Havel byl do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích převezen v pondělí kvůli problémům s dýcháním. "Stav je přibližně stejný a my ani žádné dramatické změny ve smyslu zlepšení neočekáváme, protože léčba antibiotiky bude ještě trvat několik dní," dodal Kotík. Prezident podle něj jako každý nemocný člověk není se svým stavem spokojen. "Ještě je unavený. Z počátku měl i bolesti, když měl zánět pohrudnice, ale ty ustoupily," uvedl Havlův lékař.

Havel může sledovat dění kolem sebe. "Ale jako rekonvalescent není ještě úplně v optimální pohodě. Lehounce pracuje, několik minut během dne, ale zatím je to spíše takový lůžkový režim," podotkl Kotík.

Prezident Havel udělil 20 lidem milost

Prezident Václav Havel ve čtvrtek udělil milost 20 lidem. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách prezidentské kanceláře. Havel, který si v nemocnici léčí zápal plic, omilostnil mimo jiné ženu odsouzenou za vraždu manžela. Žena byla odsouzena k šesti a půl roku vězení za to, že v roce 1996 při hádce bodla manžela kuchyňským nožem. Muž prý propíjel peníze na domácnost, dělal dluhy a o rodinu se nestaral. Pod vlivem alkoholu navíc údajně své ženě vyhrožoval a fyzicky napadal ji i děti.

Prezident ve čtvrtek také zastavil stíhání dvou bratrů, kteří se v roce 1994 poprali s psychicky nemocným mužem. Stíhání tohoto muže Havel zastavil již loni. Za ublížení na zdraví byl k osmi měsícům vězení odsouzen další mladík, kterému prezident udělil milost. Jako šestnáctiletý si bez vědomí rodičů půjčil jejich auto, řízení však nezvládl a srazil cyklistku, která utrpěla vážná zranění.

Senát schválil afghánskou misi, vojáci odletí zřejmě ještě letos

Senát ve čtvrtek podobně jako ve středu sněmovna schválil vyslání armádních specialistů do Afghánistánu. Čeští vojáci by měli do této země odjet ještě letos. Jejich vyslání Senát schválil drtivou většinou, řekl po neveřejném jednání horní komory předseda jejího výboru pro obranu Michael Žantovský (ODA).

Stálí členové Rady bezpečnosti OSN se ve středu dohodli na návrhu rezoluce o mezinárodních jednotkách pro Afghánistán, která dává vojákům OSN právo na použití síly a stanoví jejich mandát na šest měsíců. Text návrhu byl předložen zbývajícím deseti členům rady k prostudování. Návrh rezoluce uvádí, že situace v Afghánistánu stále představuje hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti, a proto budou moci vojáci OSN použít síly i v případě, kdy nejde o sebeobranu, jak je tomu u většiny misí OSN. Prostějovští vojáci by podle dostupných informací měli být nasazeni do operace, jejímž cílem je podpořit v Kábulu novou afghánskou vládu, která má začít pracovat 22. prosince. Česko je podle Žantovského společně s Tureckem jediným nečlenským státem EU z evropských zemí, jejíž vojáci se operace v Afghánistánu mají zúčastnit.

Vicepremiéra mrzí zveřejnění informací o tom, že místem působení členů liberecké protichemické jednotky a 6. polní nemocnice v rámci operace Trvalá svoboda bude Kuvajt. "Nepovažuji to za korektní a seriózní, naši partneři požadovali utajení," uvedl. "Na tuto kritiku nebudu reagovat," řekl k tomu Žantovský, jenž ve středu informaci o cíli cesty chemiků a lékařů po schválení jejich mise v Senátu potvrdil. O den dříve tak učinil poslanec vládní ČSSD Miloš Titz. Schválením afghánské mise byla předvánoční schůze Senátu ukončena. Členové horní komory se k dalšímu společnému jednání sejdou 11. ledna příštího roku.

Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby na nynější úrovni

Bankovní rada České národní banky na čtvrtečním zasedání nepřijala žádná měnová rozhodnutí, sdělila ČTK mluvčí centrální banky Alice Frišaufová. Úrokové sazby tak zůstávají na dosavadní úrovni. Naposledy ČNB měnila sazby na konci listopadu, kdy základní repo sazba klesla o půl bodu na 4,75 procenta. Analytici přitom před zasedáním nebyli jednotní v tom, zda centrální banka sazby sníží. Většina údajů sice pokles sazeb naznačovala, ČNB se však podle některých ekonomů obává nařčení, že podlehla tlaku premiéra Miloše Zemana. Předseda vlády již několikrát zopakoval, že kabinet bude sterilizovat příjmy z privatizace pouze výměnou za další snížení sazeb.

Slovenská sestra TV Nova se bude jmenovat Joj

Nová slovenská televizní stanice se bude jmenovat Joj jako slovenské citoslovce pro "radost, rozkoš a vzrušení". V Bratislavě to ve čtvrtek oznámili český mediální magnát Vladimír Železný a Richard Rybníček jako ředitel dosavadní sítě regionálních televizí TV Global, z níž nová komerční stanice na Slovensku vzniká. "Chtěli jsme nebanální název. Jsme pravděpodobně jediná televizní stanice v Evropě, která se jmenuje citoslovcem. 'Joj, to bude televízia!'" řekl Železný s dovětkem ve slovenštině. "Z doslechu vím, že slovenské ženy křičí v okamžiku nejvyšší rozkoše, která se v životě občas přihodí: 'joj!'." Nový název a logo stanice Joj, v němž figuruje stejná grafická podoba písmene "o" jako na Nově, se uplatní na jaře, spolu s novým zpravodajstvím. Datum však Železný neupřesnil.

Brněnský krajský soud obstavil obrazy manželů Železných

Krajský obchodní soud v Brně nařídil předběžné opatření proti společnosti Tanzberg Mikulov, kterým jí zakazuje manipulaci s 57 obrazy, které dříve patřily manželům Železným. ČTK o tom informoval mediální zástupce společnosti CME Michal Donath. Železného právníci o soudním rozhodnutí zatím nic nevědí. Donath uvedl, že podle soudu Železný v době, kdy začaly vznikat mezi ním a CME vážné spory, převedl svůj majetek prostřednictvím bývalé manželky na jím tehdy vlastněnou společnost Tanzberg Mikulov. Krajský soud v Brně rozhodnutím o předběžném opatření změnil původní usnesení Okresního soudu v Břeclavi, který v červnu návrh společnosti CME zamítl, dodal Donath. "Toto soudní rozhodnutí nám nebylo doručeno. V tuto chvíli to tedy nemohu komentovat," uvedl jeden z advokátů Železného Ondřej Kuchař.

Gross: Bezpečnostní prověrka náměstka Jakubíka bude do konce roku

Bezpečnostní prověrka náměstka policejního prezidenta Václava Jakubíka bude ukončena do konce roku. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Podle něj je možné, že výsledek bude znám do této soboty. V sobotu Jakubíkovi skončí výjimka, díky níž může svou funkci vykonávat i bez prověření, zda může pracovat s utajovanými skutečnostmi. V případě, že by v prověrce neuspěl, je zcela logické, že nebude náměstkem policejního prezidenta, uvedl Gross. Mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Alena Čechová ve čtvrtek řekla, že prověrka zatím neskončila. Jakubík nemůže bez prověrky zacházet s tajnými informacemi, přesto je ve funkci 20 měsíců. Náměstkovi, pod něhož spadají elitní policejní útvary, bylo postupně uděleno deset výjimek. Poslední vyprší 22. prosince. Od loňského srpna média spekulují o tom, že prověrkou neprojde kvůli stykům s agentem komunistické Státní bezpečnosti Miroslavem Čemusem.

Kavan svolal na leden schůzku předsedů stran kvůli Konventu EU

Ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) svolal na druhou polovinu ledna schůzku předsedů všech parlamentních stran. Tématem jednání vrcholné politické reprezentace by měla být česká účast v Konventu, který začne příští rok diskutovat o budoucí podobě Evropské unie (EU). Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Schůzku ČTK potvrdil i šéf komunistů Miroslav Grebeníček, podle jehož informací se mají předsedové ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL a Unie svobody sejít 17. ledna na pracovní večeři v Černínském paláci. Od března příštího roku bude v Bruselu zasedat stočlenný Konvent, jehož úkolem bude nejméně rok přemýšlet o tom, jak má fungovat a oč má usilovat Evropská unie o 25 a více členech. Česká republika bude mít v Konventu tři zástupce - jednoho představitele vlády a dva členy parlamentu.

Čtyřkoalice hodlá změnit schválený církevní zákon

Čtyřkoalice se nechce smířit se schválenou podobou církevního zákona a bude usilovat o jeho změnu. "Není možné právně oddělit charity a diakonie od církví," řekl předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Zatímco křesťanské církve zvažují, že se prostřednictvím zákonodárců obrátí na Ústavní soud, lidovci se pokusí změnit zákon legislativní cestou. "Nový zákon, který měl původně usnadnit registraci nových církví, se pod kuratelou ODS a v režii ČSSD změnil v nástroj, který umožní státu řadu zbytečných byrokratických zásahů do života církví a omezuje svobodný prostor vytvořený církvím po roce 1989," uvádí se ve čtyřkoaličním stanovisku. Schválený zákon navíc podle Svobody upravuje jen okrajové záležitosti ve vztahu státu a církví, zatímco skutečně problematickou věc, jako je financování církví a platy církevních hodnostářů, vůbec neřeší.

Sněmovna tento týden navzdory vetu prezidenta i Senátu a nesouhlasu církví schválila zákon, který zjednodušuje evidenci církví s malým počtem věřících. Tradičním církvím zase dává větší práva než nově registrovaným náboženským společnostem. Spor mezi církvemi a vládou vyvolalo zejména oddělení charit a diakonií od struktury církví.

Toyota a PSA rozhodly postavit nový závod za 50 mld. Kč v Kolíně

Automobilky Toyota a PSA Peugeot Citroen ve čtvrtek oznámily, že nový společný závod na výrobu 300 tisíc malých osobních vozů ročně postaví v českém Kolíně. Investice dosáhne zhruba 1,5 miliardy eur (téměř 50 miliard korun) a zaměstná nejméně 2000 lidí. "ČR tak porazila hlavního konkurenta Polsko, kde Toyota již vyrábí převodovky," sdělil ve čtvrtek generální ředitel agentury Czechinvest Martin Jahn. "V souvislosti s touto investicí lze také očekávat příchod dalších zahraničních investorů, subdodavatelů automobilového průmyslu," řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Tyto renomované automobilky podle Grégra bezesporu přispějí k restrukturalizaci průmyslu a dodají impuls rozvoji v regionu.

Tři čtvrtiny Rakušanů nevěří, že petice zabrání provozu Temelína

Více než tři čtvrtiny (76 procent) Rakušanů nevěří, že uspořádáním celostátní petiční akce se podaří zabránit provozu Temelína. Opačný názor zastává pouze 16 procent obyvatel země. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který ve čtvrtek zveřejnila Rakouská společnost pro evropskou politiku. Rovné tři čtvrtiny lidí soudí, že alpská republika nemá žádnou možnost vynutit si od Prahy odstavení Temelína. "Rakušané jsou realisté. Vidí, že odstoupení (od provozu Temelína) se nedá vynutit," shrnul před novináři výsledky prosincového průzkumu generální tajemník společnosti Gerhard Bauer. Dokonce i většina sympatizantů krajně pravicové strany Svobodných (FPÖ) se k možnému neuvedení jihočeské elektrárny do komerčního provozu staví pochybovačně, dodal. Vládní Svobodní organizují v lednu celostátní petiční akci s cílem zamezit vstupu Česka do Evropské unie, bude-li Temelín v provozu. Podpisová akce nemá charakter referenda, parlament totiž i v případě úspěchu petice není požadavky iniciátorů nijak vázán.

V Temelíně připravují opakovanou zkoušku turbonapájecích čerpadel

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín připravuje opakování poslední zkoušky etapy energetického spouštění s výkonem reaktoru do 75 procent, kterou je výpadek jednoho ze dvou pracujících turbonapájecích čerpadel sekundárního (nejaderného) okruhu. Při ní v sobotu ráno odstavil limitační systém, který hlídá dodržování všech parametrů zařízení bloku, reaktor. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře při této zkoušce provozní personál vypne jedno ze dvou čerpadel a očekává reakci systému. Ten by měl za normálních okolností snížit výkon reaktoru a ponechat v činnosti druhé čerpadlo. Turbonapájecí čerpadla slouží k dopravě napájecí vody do parogenerátorů, kde se z ní opět tvoří pára. Ta působí na lopatky rotorů a roztáčí turbínu.

Nejvyšší soud soudil cizince raději přímo ve vazební věznici

Přímo ve vazební věznici v Brně- Bohunicích ve čtvrtek Nejvyšší soud projednával případ Kazacha Saparbeka Mukuševa. Předsedkyně senátu Danuše Novotná vyloučila veřejnost z projednání, protože Mukušev měl být hlavou vzpoury, která se připravovala v českých věznicích. ČTK to sdělila mluvčí Nejvyššího soudu Dita Válková. Nejvyšší soud zrušil rozsudek Okresního soudu v Mladé Boleslavi a zastavil trestní stíhání muže, protože bylo opakované za stejný trestný čin. Stížnost pro porušení zákona ve prospěch obviněného podal ministr spravedlnosti. Mukušev však ve vazební věznici zůstane, protože ho již trutnovský okresní soud odsoudil za další trestný čin na dva roky vězení a následné vyhoštění. Okresní soud v Mladé Boleslavi uznal muže vinným z trestného činu vydírání. Toho se měl dopustit tím, že 13. listopadu 1998 v restauraci v Mělníku společně s dalšími dvěma rusky mluvícími muži vyhrožovali fyzickým násilím a zabitím jinému muži a požadovali zaplacení minimálně 10.000 korun.

Zloděj policii prozradil, kam schoval obraz Jana Zrzavého

Policisté vypátrali olejomalbu Jana Zrzavého, která zmizela 7. března z Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. Pravost plátna ve čtvrtek potvrdili experti Národní galerie v Praze. Skrýš obrazu kriminalistům prozradil jeden ze dvojice obviněných, na které byla v březnu kvůli krádeži uvalena vazba. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize. Severočeští policisté zadrželi muže ve věku 38 a 41 let z Litoměřicka koncem března. Krádež jim prokázali díky kamerovému systému, který oba natočil. V době trestního řízení byl jeden z mužů propuštěn a obraz policii vydal.

Soud zprostil viny muže, který pro víru odmítl převzít zbraň

Českobudějovický okresní soud ve čtvrtek zprostil viny Slováka Jána Galánka, který byl v 50. letech uvězněn, protože z náboženských důvodů odmítl převzít zbraň a nastoupit vojenskou službu. O rehabilitaci muže, který je už 21 let po smrti, ČTK informoval jeho obhájce Lubomír Müller. Soud se případem vězně z Jáchymovských dolů zabýval už v roce 1991. Zrušil tehdy původní tresty, ale vyměřil nový podmíněný trest na šest měsíců s ročním odkladem. Podle Müllera však rozsudek neuvedl, jak měl Galánek 11 let po smrti prokazovat svou nápravu ve zkušební lhůtě. Obnovení procesu nařídil Nejvyšší soud po stížnosti exministra spravedlnosti a současného místopředsedy vlády Pavla Rychetského. Na zproštění viny se ve čtvrtek obě strany shodly a vzdaly se možnosti odvolat.

Letuška z havarovaného vrtulníku s kosmonauty je na tom lépe

Zdravotní stav letušky z vrtulníku Mi-8S, který 28. října havaroval se dvěma astronauty na palubě, se zlepšuje. Ve čtvrtek o tom informoval ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Bartoš. Letuška, která byla při havárii zraněna nejhůře, stráví na Vánoce tři dny doma, pak jí ale čeká další léčba. Do domácího ošetřování byl propuštěn jeden ze dvou pilotů stroje, druhý stále v nemocnici zůstává. Oba pacienty navštívil ve čtvrtek ve střešovické nemocnici ministr obrany Jaroslav Tvrdík. "Myslím si, že to je neuvěřitelné. Lže ten, kdo říká, že zázraky se nedějí," řekl ČTK ministr o stavu třiadvacetileté dívky. "Její zdravotní stav se postupně vylepšuje i přes to, že musela absolvovat několik operací, z nichž některé byly velmi závažné a těžké. Nyní rehabilituje na lůžku," doplnil Bartoš.

Obyvatelé Olomouce oslavili Vánoce se psy z útulku

Přes šedesát psů z olomouckého městského útulku oslavilo ve čtvrtek společně s obyvateli města příchod Vánoc. Pod stromečkem měla zvířata schované granule, dobroty a ostatní dárky, která jim nakoupili pracovníci sdělovacích prostředků z Olomouce a milovníci zvířat. Sbírka, která se letos konala již popáté, vynesla přes 9000 korun. "Podařilo se nám koupit pro opuštěné psy 400 kilogramů granulí a 100 balíků piškot, které snad pejskům zpříjemní čekání na nové pány," řekla ve čtvrtek organizátorka akce Eva Brachtlová. Vánoce přišly se psy oslavit také slabozraké děti z Litovle na Olomoucku, které před vánočním stromečkem zazpívaly koledy.

Od pátku je možné si přijít pro Betlémské světlo do rozhlasu

Betlémské světlo bude v budově Českého rozhlasu na Vinohradech k vyzvednutí od pátečního poledne. Má tam 21. prosince připutovat z Českých Budějovic v 11:00. V hale bude hořet do večera 24. prosince. Pražané mají takto možnost odnést si světlo domů již pátým rokem. "Svatý plamínek" symbolizuje lidskou sounáležitost v době Vánoc. Podle rozhlasových pracovníků se každoročně dostává z blízkovýchodního Betléma do budovy Rakouského rozhlasu v Linci a odtamtud do jižních Čech. Slavnostního převzetí světla se zúčastňují rakouští skauti, zástupci Červeného kříže, děti z dětských domovů. Již několik let si pro Betlémské světlo jezdí do Lince také regionální stanice z Německa, Švýcarska a Itálie.

Nový dalekohled na Kleti pomůže odhalovat nebezpečné planetky

Astronomové na jihočeské Kleti získali nový zrcadlový dalekohled. Jeho posláním bude odhalovat nebezpečné planetky, které by mohly při setkání se Zemí způsobit dalekosáhlé škody. Druhý největší zrcadlový dalekohled v republice je současně největším v Evropě, který se bude zabývat pouze sledováním planetek a komet, řekla ČTK ředitelka českobudějovické Hvězdárny a planetária Jana Tichá. Zrcadlové dalekohledy používají k přenosu světla vypouleného zrcadla. Proti běžným čočkovým dalekohledům omezují ztrátu světla při průchodu skleněnými součástmi. Dalekohled se zrcadlem o průměru 106 centimetrů umožní sledovat velmi malá tělesa nebo planetky v blízkosti Země i vzdálené planetky za dráhou Neptunu. Digitální kamerou tak bude možné zaznamenat tělesa třímiliónkrát slabší než hvězdy viditelné mimo město pouhým okem.

Koller vynechá za vyloučení v Kodani tři pohárové zápasy

Ve třech zápasech evropských pohárů bude chybět Jan Koller fotbalistům Borussie Dortmund za vyloučení v listopadovém duelu třetího kola Poháru UEFA v Kodani. Český útočník v utkání krátce před přestávkou kopl vleže na zemi Christiana Poulsena. Trest za červenou kartu ve čtvrtek Kollerovi udělila Evropská fotbalová unie. Borussia se v osmifinále Poháru UEFA utká s francouzským celkem Lille. Pokud by přes něj postoupila, čtvrtfinálovým soupeřem jí bude vítěz duelu mezi Slovanem Liberec a Olympiquem Lyon.

Bicanovi přijde naposledy zahrát jeho velký přítel Josef Suk

Fotbalová veřejnost se ve čtvrtek v Národním domě v Praze na Vinohradech rozloučila s Josefem Bicanem. Nejlepšímu střelci české fotbalové historie, který minulou středu zemřel ve věku 88 let, přišli vzdát poslední poctu jeho obdivovatelé, hráči několika generací, fotbaloví funckionáři i fanoušci. Kariéru geniálního střelce, kterou poznamenala druhá světová válka, připoměl filmový dokument. Za řečnickým pultem se mimo jiné objevil předseda ČMFS Jan Obst, nebo Bicanův dlouholetý spoluhráč Alexej Bokšaj. Po smuteční slavnost v symbolické délce jednoho fotbalového zápasu následoval obřad ve Strašnickém krematoriu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Teploty minus sedm až minus tři stupně Celsia.