Zprávy Radia Praha

Prezident Havel pronesl tradiční novoroční projev

V projevu prezidenta republiky, který již tradičně na Nový rok odvysílaly Česká televize a Český rozhlas, Václav Havel uvedl, že rok 2002 bude pro zemi rokem přelomovým. Havel upozornil především na letošní parlamentní a komunální volby, na podzimní summit NATO v Praze a na vrcholící vyjednávání o vstupu země do EU. Hlava státu rovněž tradičně kritizovala velké politické strany. Podle Havla se bude ve volbách rozhodovat o tom, zda bude v zemi otevřená občanská společnost, která umožní všem lidem, aby se účastnili politického života.

Špičky ODS a ČSSD Havlův projev nesledovaly

Vrcholní představitelé ODS a ČSSD podle svého vyjádření novoroční projev prezidenta republiky většinou nesledovali. Předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus dal před prezidentovým projevem přednost cestě do rakouských Alp. "Nevím, co v tomto projevu je, neslyšel jsem ho, nemohu a nechci ho komentovat. Doufám jen, že pan prezident bude hrát pozitivní kartu, protože to je něco, co v těch minulých projevech nebylo," prohlásil Klaus. Miloš Zeman nechtěl Havlův projev komentovat, dokud si jeho text důkladně neprostuduje. Zástupci čtyřkoalice slova Václava Havla přivítali. Komunistovi Miloslavu Ransdorfovi se nelíbily výroky, v nichž Havel zpochybnil obhajobu národních zájmů a národní identity.

Klaus se Zemanem diskutovali o budoucí podobě Evropy i české politické scéně

Odlišné názory na budoucí uspořádání Evropské unie představili v novoročním publicistickém pořadu televize Nova předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus a sociálně demokratický premiér Miloš Zeman. Předseda vlády je například pro společnou bezpečnostní i sociální politiku EU, šéf sněmovny je naopak proti. "Nevidím důvod vytvářet nové NATO," prohlásil Klaus na adresu společné bezpečnostní politiky. Rozdílné názory měli předsedové sněmovny a vlády i na jednotnou evropskou měnu - euro, která začala platit ve 12 z 15 států EU. Zeman euro označil za jeden z nástrojů "užitečné homogenizace" Evropy. Klaus naopak pokládá jednotnou měnu za sporný projekt, jehož udržení se v současné nestejnorodé Evropě vyžádá značné náklady. Oba politici se ale shodli na tom, že některé strany a seskupení, které neuspějí v letošních parlamentních volbách v ČR, se možná pokusí o politickou destabilizaci republiky. Šéf sněmovny naznačil, že takovým seskupením by mohla být čtyřkoalice. Předsedkyně Unie svobody-Demokratické unie Hana Marvanová označila Klausovo prohlášení za nesmysl.

Na moravsko-slovenském pomezí se na Nový rok tradičně setkali Češi a Slováci

Ve Strání na Uherskohradišťsku na přelomu roku proběhlo desáté setkání Čechů a Slováků na moravsko-slovenském pomezí. Asi 80 účastníků třídenního setkání se sešlo na silvestrovské oslavě v restauraci Zámeček. Účastníci o půlnoci zapálili vatru přátelství. U ohně s nimi zpívalo česko-slovenskou hymnu a lidové písničky na 300 místních občanů Podle Radovana Kunce z pořadatelské Společnosti pro trvale udržitelný život se ale setkání letos zúčastnilo méně lidí. Důvodem neúčasti bylo pravděpodobně počasí. Přes metr sněhu a silný vítr zkomplikovaly nedělní přechod hřebene Bílých Karpat ze Starého Hrozenkova do Strání, který se protáhl na deset hodin. Prudký vítr a mlha však neodradily na 200 Čechů a Slováků, kteří se na Silvestra sešli ve výšce 970 metrů u hraničního kamene přátelství obou národů na Velké Javořině. Tradici setkání založil Josef Vavroušek v očekávání rozdělení obou států v roce 1992.

Věřící v Brně zahájili nový rok ekumenickou bohoslužbou

Ekumenické modlitební setkání, jehož se zúčastnili zástupci devíti křesťanských církví působících v Brně, se na Nový rok odpoledne uskutečnilo v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla. Hlavním smyslem setkání církví bylo podle generálního vikáře brněnské diecéze Jiřího Mikuláška vzájemné poznání, sblížení a sjednocení. Bylo aktuální zvláště kvůli zářijovým teroristickým útokům na USA. Podle biskupa Církve československé husitské Petra Šandery se setkání konalo již po desáté a společná novoroční modlitba a bohoslužba všech křesťanských církví se stala tradicí. Ekumenické setkání se konalo v rámci oslav Světového dne modliteb za mír. Tradici mírových modliteb založil papež Pavel VI. v roce 1968. Papež Jan Pavel II. pak ve svém poselství k oslavám Světového dne míru vyzval věřící, aby úsilí o budování míru a spravedlnosti spojili s představiteli z jiných církví, věřícími jiných náboženství a všemi lidmi dobré vůle.

Česká ekonomika se bude nadále potýkat se silnou korunou

Ekonomika v ČR se bude podle analytiků i v letošním roce potýkat se silnou korunou a slabou zahraniční poptávkou. Těžit bude naopak z nízké inflace a z nových výrobních kapacit vzešlých ze zahraničních investic. Současná vláda by měla letos především dokončit rozjeté privatizace; víc toho již do červnových voleb nestihne. Její nástupkyně by se pak měla v první řadě věnovat reformě veřejných financí a s tím související penzijní reformě. Za celý loňský rok domácí ekonomika podle ČSÚ poroste tempem kolem 3,5 procenta a také v letošním roce by si měla podle ekonomů udržet slušný růst kolem tří procent. Premiér Miloš Zeman je v porovnání s odhady nezávislých analytiků, mezinárodních institucí či centrální banky největším optimistou a letos čeká růst ekonomiky kolem čtyř procent.

Letošní rok bude pro vládu znamenat především prodej státního majetku. Masivní privatizace plynárenství a chemie, o níž bylo rozhodnuto v závěru loňského roku, a privatizace elektroenergetiky povedou k mimořádně vysokému přílivu zahraničního kapitálu zhruba ve výši 300 miliard korun. Nynější vláda by se měla podle většiny ekonomů snažit utrácet peníze z privatizace s rozmyslem a neprodávat všechno za každou cenu. Podle analytiků by se nynější vláda již neměla pouštět do privatizace Českého Telecomu, k jehož prodeji nejsou vhodné podmínky. Odklad privatizace Telecomu nedávno připustil i Zeman s tím, že příští vláda ho může prodat za vyšší cenu.

Prioritou Ústecka v roce 2002 je dálnice D8 a průmyslové zóny

Dokončení dálnice D8 a vybudování průmyslových zón v areálu bývalého vojenského letiště v Žatci na Lounsku a na Ústecku jsou hlavními prioritami ekonomického rozvoje Ústeckého kraje v roce 2002. Dálnice D8 má spojit Prahu a německé Drážďany. Na české straně má být dlouhá 92 kilometrů. Zbývá dokončit úsek 23,3 kilometru z Trmic na Ústecku na státní hranici a průchod Středohořím dlouhý 16,4 km. Na financování přípravy a výstavby dálnic a rychlostních komunikací vyčlení stát prostřednictvím úvěru Evropské investiční banky asi 5,8 miliardy Kč. Rozvoj průmyslových zón je jednou z možností řešení útlumu hnědouhelného hornictví v souvislosti s prodejem ČEZ a následným sociálním dopadem do okresů s nejvyšší mírou nezaměstnanosti, kterými jsou Most, Chomutov a Louny. Rozpočet Ústeckého kraje počítá v příštím roce s kapitálovými výdaji 370 milionů korun.

Na Silvestra si lidé poslali 25 milionů SMS

Přibližně 25 milionů krátkých textových zpráv SMS odeslali na Silvestra zákazníci tří tuzemských mobilních operátorů. Na Štědrý den bylo však zasláno přes 30 miliónů SMS. Sítě přitom neměly problémy s přetížeností. Síť Eurotelu zažila největší nápor odesílaných vzkazů hodinu po půlnoci, Paegas byl nejvyužívanější před půlnocí a Oskar měl špičku mezi 22 a 23 hodinou a hodinu po půlnoci. V ČR bylo na konci roku okolo sedmi miliónů uživatelů mobilních telefonů proti 4,3 miliónu na začátku roku. Eurotel měl v listopadu tři milióny klientů, RadioMobil získal na začátku října 2,5milióntého zákazníka a Český Mobil měl koncem září 680.000 zákazníků.

Děti z Vojvodiny a Kosova tráví prázdniny na Olomoucku

V Pravoslavné akademii ve Vilémově na Olomoucku tráví zimní prázdniny děti z Vojvodiny a Kosova v Jugoslávii. Podle mluvčího akademie Romana Jurigy se skupina čtyřiceti dětí a vedoucích z české menšiny ve Vojvodině a Srbů z Kosova se seznamuje s historií a životem v České republice a navazuje zde nová přátelství. Součástí prázdninového programu jsou kromě zimních sportů hodiny češtiny a věrouky a výlety do Olomouce, Brna, Prahy a na hrad Bouzov. Sportovní náčiní přitom dětem zapůjčili lidé z Vilémova. Děti přijely do Vilémova 28. prosince a v Česku si budou užívat prázdnin až do 9. ledna. Organizátoři pro ně připravili také silvestrovský program a oslavu vánoc podle juliánského kalendáře. Na prázdninový pobyt přispělo kromě Pravoslavné akademie i ministerstvo zahraničí a krajanské organizace.

Kalamita na Semilsku byla odvolána

Semilští silničáři na Nový rok v poledne odvolali kalamitní stav, který v okrese platil kvůli přívalům sněhu a prudkému větru od neděle. Podařilo se totiž zprůjezdnit všechny silnice na Semilsku. Na Jablonecku kalamita ještě trvá, některé úseky hlavně kolem Horního Polubného a na Pustinách jsou stále nesjízdné. Kalamita je rovněž vyhlášena na Orlickoústecku v Královéhradeckém kraji. Také silnice v okolí Moravského Berouna na Bruntálsku jsou kvůli sněhu stále uzavřeny. Vozovky Středočeského kraje jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Neprůjezdná je silnice mezi obcemi Doubravčany a Toušice na Kolínsku. Všechny vozovky ve Zlínském kraji jsou sjízdné, na Vsetínsku se kvůli novému sněhu a větru začaly na otevřených úsecích silnic tvořit sněhové jazyky a závěje. Žádná mimořádná úskalí nečekají dnes řidiče na cestách v Olomouckém kraji.

Plavci v Brně se připravují na kanál La Manche

Rovných dvacet minut vydrželi při novoročním plavání v řece Svratce Petr Mihola a operní pěvec Richard Haan z týmu FIDES Brno. Chladná koupel pro ně současně byla i přípravou na červencové překonání kanálu La Manche. Do Svratky se ponořila i letošní přemožitelka průlivu mezi Anglií a Francií Dana Zbořilová, která ale po třech minutách vylezla z vody, jež měla teplotu jeden stupeň Celsia. Novoroční plavby se zúčastnily tři desítky otužilců a mezi sedmi nováčky, kteří podstoupili křest, byl i účastník olympijských her v Soulu 1988 Robert Wolf. Nejstarším účastníkem byl Ladislav Nicek z Olomouce, jenž letos oslaví 89. narozeniny.

V Jistebnici na Táborsku vítali nový rok "namáčením" v rybníku

Téměř třicet otužilců ve věku od sedmi do 73 let se na Nový rok v Jistebnici na Táborsku zúčastnilo Novoročního namáčení v Obecním rybníku. Tímto netradičním způsobem již posedmé přivítali příchod nového roku. Teplota vody byla 0,7 a vzduchu minus šest stupňů Celsia. Do téměř zamrzlého Obecního rybníka rybníka přitom nevstoupili jen občané Jistebnice. Další otužilci každoročně přijíždějí z Tábora, Milevska, Prahy i ze zahraničí. Vlastnímu namáčení či koupání vždy předchází slavnostní křest nových ozužilců.

Záchranáři v Beskydech během posledního dne loňského roku ošetřili 14 lidí

Celkem 14 lidí museli během posledního dne roku 2001 ošetřit pracovníci Horské služby Beskydy. V jednom případě dokonce zachraňovali podchlazeného muže, který se s největší pravděpodobností v pondělí ráno pokusil spáchat na sjezdovce sebevraždu. Další zásahy si vyžádala poranění lyžařů. Horská služba stále nedoporučuje turistům pěší túry mimo již vyšlapané stezky. Její členové již několikrát zachraňovali vyčerpané a podchlazené návštěvníky hor, kteří uvízli v závějích. Na horách je 130 až 155 centimetrů sněhu, nejsilnější sněhová pokrývka je na Lysé hoře, kde dosahuje 180 centimetrů.

ZOO v Lešné u Zlína chce pořídit nové druhy zvířat

O nové druhy chce rozšířit počet současných zhruba 200 druhů zvířat Zoologická zahrada Lešná u Zlína. Podle ředitele Ivo Kliky největší raritou budou zřejmě malé a velmi vzácné pandy červené. Zoo je chce získat ve Španělsku a Švédsku. Americká část by se měla rozšířit o nosály, africká o drobné šelmy surikaty, které se podobají kunám. Mravencojed zase obohatí expozici australských zvířat a přibudou některé druhy klokanů. Již koncem minulého roku přivezla zoo asi dvacetičlenné hejno plameňáků a do pěti let je chce sama odchovávat. Loni navštívilo Lešnou přes čtvrt miliónu lidí. Největší zájem měli o lachtany a pavilón afrických kopytníků se žirafami, pštrosy, nosorožci a zebrami. Navštěvovali také loni nově otevřené expozice pro tygry ussurijské a medvědy ušaté.

Na dakarské rallye je Tomečkova tatra třetí, Lopraisova pátá

Šestinásobný vítěz pouštní rallye Karel Loprais klesl po páté etapě Rallye Arras - Dakar v celkovém pořadí kategorie kamiónů ze čtvrtého na páté místo. Naopak Tomáš Tomeček se s další tatrou probojoval z desátého místa na třetí pozici. Etapu vyhrál bývalý vítěz soutěže Johannes de Rooy, který se na Dakar vrátil po mnoha letech; celkově vede Rus Vladimir Čagin.

Počasí

Bude zataženo až oblačno, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem nuly.