Zprávy Radia Praha

Provoz českých center je nejistý

Provoz a činnost českých center v zahraničí je nejistý. Letos budou muset velmi šetřit a patrně není ani vyloučené, že by některá mohly být uzavřena. Centrům, která propagují republiku, totiž ministerstvo zahraničí na letošní činnost schválilo 60 miliónů korun, což je o polovinu méně než minulý rok. Představitelé Správy českých center již loni varovali, že 60 miliónů provoz center nezajistí. Podle neoficiálních informací, které v pondělí získala ČTK, by situaci mohlo zachránit, kdyby Správa českých center začala opět provozovat výnosný desetipatrový komplex Český dům v Moskvě. Tak tomu bylo do roku 1999. Na nového pronajímatele Českého domu ministerstvo na přelomu roku vypsalo výběrové řízení.

Mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil tuto informaci nekomentoval, pouze připustil, že Správa českých center si na svoji činnost může vydělávat; podle něj ale není možné, aby centra byla závislá jen na výnosnosti jednoho objektu. Milan Sedláček, pověřený řízením Správy českých center, v pondělí řekl, že za 60 miliónů korun by česká centra existovala jen formálně. Možnosti, jak současnou aktivitu 17 českých center zachovat, by měla ještě v lednu ukázat ekonomická analýza těchto institucí.

Komise navrhuje vládě zrušit privatizaci elektroenergetiky

Výběrová komise navrhla vládě zrušit privatizaci české elektroenergetiky, píše Mladá fronta DNES na základě informací z komise. Ani jeden ze dvou uchazečů totiž nesplnil státem stanovené podmínky, tedy nabídnout nejméně 200 miliard korun a zároveň nemít připomínky k daným omezením, zdůvodňuje list. Podle informací MfD italsko-španělské konsorcium Enel a Iberdrola nabídlo stejně jako v prvním kole privatizace 136 miliard korun. Francouzská firma Electricité de France údajně nabídla 213 miliard korun, ale jeho obálka se nakonec neotevírala. Zdroj Mladé fronty DNES sdělil, že Francouzi měli několik velmi tvrdých požadavků. "Chtěli zejména garance za jadernou část firmy ČEZ, odmítli dlouholeté kontrakty na uhlí se severočeskými doly, kde se jim nelíbily vysoké pokuty za nedodržení limitů. Místo toho chtěli kontrakty, při kterých by neodebrané uhlí museli dolům zaplatit," jmenoval zdroj MfD. Poslední závažnou připomínkou byla žádost o zrušení omezení zakazující dovést firmu do likvidace. Podle informace MfD, kterou ale potvrdil pouze jeden zdroj, EdF požadovala dlouholetý splátkový kalendář. Vláda však chtěla, aby firmy zaplatily kupní cenu najednou. Podle informací Hospodářských novin chtěli Francouzi nabídnutou částku splácet v období pěti až deseti let.

K vypsání druhého kola tendru vláda přistoupila loni 17. prosince. Kabinet stanovil jako dodatečnou podmínku pro druhé kolo minimální cenu za českou elektroenergetiku 200 miliard Kč. Analytici však varovali, že i druhé kolo privatizace zřejmě skončí neúspěchem. Za adekvátní většinou považovali cenu mezi 130 až 150 miliardami korun. Většina analytiků tak očekává, že kabinet ČEZ opět neprodá. Ani to ale nemusí znamenat, že se prodej v nejbližších měsících neuskuteční. Ministr průmyslu Miroslav Grégr totiž podle tisku nevyloučil možnost přímého prodeje ČEZ strategickému investorovi.

Fond národního majetku oficiálně potvrdil, že privatizační komise v pondělí projednala nabídky na privatizaci české elektroenergetiky. Nabídky podala francouzská Electricité de France (EdF) a italsko-španělské konsorcium Enel/Iberdrola. Mluvčí Fondu národního majetku (FNM) Jana Víšková však další informace nesdělila. Výsledek posouzení nabídek privatizační komisí bude podkladem pro jednání vlády, která se tímto bodem bude zabývat v nejbližším možném termínu.

ČNB se dohodla s vládou na boji proti silné koruně

Premiér Miloš Zeman se s ministrem financí Jiřím Rusnokem a guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou na dnešním setkání dohodli na společném boji proti silné koruně. "Vypadá to, že dohoda mezi ČNB a vládou tady bude, ale nemohu předjímat rozhodnutí vlády," řekl po jednání guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. Dodal, že materiál o spolupráci obou institucí by měla vláda projednat na svém zasedání příští týden. Materiál je podle něj totiž téměř dokončen, bližší podrobnosti však neuvedl.

Guvernér s premiérem projednávali spolupráci již v polovině prosince loňského roku. Tehdy zveřejnili tři možnost boje proti koruně. Česká národní banka je ochotna odkoupit od vlády za koruny devizy z privatizace do svých rezerv tak, aby tyto peníze nezpůsobovaly nepřiměřené posilování koruny. Další možností je, že vláda si ponechá část privatizačních příjmů na budoucí devizové výdaje. Třetí varianta počítá s tím, že investoři zaplatí část peněz přímo v korunách.

Premiér Zeman: Letos čtyřprocentní inflace a růst HDP o čtyři procenta

Letošní inflace v ČR bude činit čtyři procenta, a to za předpokladu, že zůstanou ceny ropy a zemního plynu na současné úrovni. V rozhovoru pro Český rozhlas to řekl premiér Miloš Zeman. Hrubý domácí produkt by mohl letos vzrůst o čtyři procenta a v příštím roce až o pět procent, dodal. Upozornil však, že nastupující recese vyspělých ekonomik může výsledné údaje snížit. Státní dluh, který nyní podle Zemana představuje 17 procent hrubého domácího produktu, bude kolem roku 2004 na úrovni asi 25 procent, pak začne klesat. "Takže já se domnívám, že maastrichtské kritérium, které říká 60 procent, zdaleka nebude dosaženo a že se už kolem roku 2004 začneme z úrovně 25 procent zase vracet na nižší hodnoty," uvedl Zeman.

Ministr rozhodl, že poražen bude pouze potomek ovce postižené klusavkou

Ministr zemědělství Jan Fencl v pondělí na doporučení Ústřední nákazová komise rozhodl, že poražen bude pouze potomek ovce postižené klusavkou. Ta se objevila minulý týden u ovce na farmě v Helvíkovicích na Orlickoústecku. Chov postižený nákazou a všechny ostatní chovy, do kterých se během posledních dvou let dostal kus z rizikového stáda, budou moci zvířata přesunovat pouze mezi sebou. Opatření může trvat až tři roky, uvedl po jednání komise Fencl s tím, že veterináři budou chovy čtvrtletně kontrolovat. Testována budou všechna zvířata starší 12 měsíců, která uhynou nebo budou nutně poražena. Vyšetřením projdou také všechna zvířata poražená starší než 18 měsíců, uvedl Fencl. Náklady testování ponese stát. Ministerstvo zemědělství je odhaduje na zhruba pět miliónů korun ročně. Onemocnění klusavkou není přenosné na člověka, zdůraznil Fencl s tím, že choroba je identifikována od roku 1730. V roce 2000 se podle něj s touto nákazou setkala více než polovina států EU.

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský uvedl, že uzavřené, tedy potenciálně rizikové chovy, mohou zvířata odjinud nakupovat. Kromě v pondělí schválených mimořádných veterinárních opatření vydá SVS ještě metodický návod, podle nějž se jednou za tři měsíce budou kontrolovat všechny chovy ovcí, dodal.

Podle prezidenta Svobodné Evropy by stěhování RFE/RL bylo kapitulací

Přestěhování rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) z centra Prahy by bylo podle prezidenta stanice Toma Dinea kapitulací před terorismem. Uvedl to v rozhovoru pro středeční vydání týdeníku The Prague Post. "Hrozbám a strachu se čelí, nikoliv uniká," prohlásil pro týdeník Dine. Kvůli hrozbě teroristickým útokem po 11. září 2001 hlídají budovu rádia, které sídlí v blízkosti Václavského náměstí, obrněné transportéry a ozbrojené vojenské hlídky. Bezpečnostní rada státu doporučila v polovině prosince vládě, aby zahájila jednání s představiteli Rádia Svobodná Evropa o přestěhování rozhlasové stanice z centra Prahy na bezpečnější místo. Zatím není jasné, kam by se stanice stěhovala, podle premiéra Miloše Zemana ale již ministerstvo obrany vytipovalo pět vhodných objektů.

"Důvody pohodlí nejsou dostatečným argumentem pro bezpečnostní riziko, které by v případě teroristického útoku a nedostatečného chránění Svobodné Evropy před tímto útokem hrozilo nejenom pracovníkům RFE, ale především pražským občanům," řekl tehdy premiér. Vedení rozhlasové stanice, kterou financují Spojené státy, však hodlá podle týdeníku The Prague Post tomuto "nátlaku ze strany české vlády" vzdorovat. Přinutit rozhlasovou stanici opustit své nynější sídlo znamená zrušení oficiálního pozvání z roku 1995, kterým se přesunulo ústředí RFE/RL z Mnichova do Prahy, řekl Dine.

Kauza lustračních osvědčení se asi odloží, jsou ale dva podezřelí

Policie v aféře s neoprávněně vydanými negativními lustračními osvědčeními podezírá dva lidi z maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Případ bude ale zřejmě bez obvinění odložen, protože trestný čin je promlčen. "Jde o někdejší pracovníky federálního ministerstva vnitra na úrovni středních řídících článků," řekl vedoucí zvláštního odboru úřadu finanční kriminality a ochrany státu Martin Hádek. Federální ministerstvo vnitra vydalo těchto lustračních osvědčení počátkem 90. let 117. Definitivní rozhodnutí o osudu kauzy by mělo padnout do konce února, upřesnil Hádek, podle kterého nyní vyšetřovatel analyzuje spisový materiál.

V prosinci by volby vyhrála ČSSD před čtyřkoalicí a ODS

Pokud by se v prosinci konaly volby do sněmovny, zvítězili by sociální demokraté před čtyřkoalicí a ODS. Vyplývá to ze šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Preference ČSSD posílily od listopadu na 24 procent. Naopak čtyřkoalice, která vedla žebříček v listopadu, část příznivců ztratila a její prosincové preference klesly na 20 procent. Trojici nejsilnějších stran by v prosinci, stejně jako v listopadu, uzavřela ODS s 18 procenty voličů. Komunisty by v prosinci volilo deset procent občanů. Jinak dopadl průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM) zveřejněný v polovině prosince. Podle něj by v prosincových volbách zvítězila čtyřkoalice s 29 procenty hlasů, druhá by byla ODS, kterou by volilo 20,8 procenta lidí, a třetí ČSSD by dalo hlas 20,6 procenta voličů. Komunisty by volilo 15 procent dotázaných.

ODS beze změn schválila kandidátky, Klaus bude lídrem v Praze

Výkonná rada ODS schválila v pondělí bez jakýchkoli změn 13 krajských kandidátek pro nadcházející parlamentní volby. O postavení lídra v Praze, kde se primární volby uskuteční až v sobotu, se nakonec přece jen bude ucházet předseda ODS Václav Klaus. V poslední době byla Klausova kandidatura v hlavním městě kvůli poměrům v pražské ODS zpochybňována. I na pondělní tiskové konferenci Klaus mluvil v této souvislosti dosti vyhýbavě. Průměrný věk kandidátů ODS je 44,5 roku, pětinu kandidátů tvoří ženy, řekl novinářům šéf volební kampaně Miroslav Beneš. "Na prvních pěti místech ve 13 regionech je více než 30 procent nových tváří," dodal.

Odboráři se s ministrem Špidlou nedohodli na růstu mezd

Odboráři rozpočtových a příspěvkových organizací (ROPO) se ani v pondělí s místopředsedou vlády Vladimírem Špidlou nedohodli na růstu mezd ve státním sektoru. Odbory předložily vicepremiérovi svou představu zvýšení platů zaměstnanců veřejné správy a služeb, s níž Špidla v úterý seznámí předsedu vlády a ministra financí. Jednání pak bude pokračovat v pátek. Mluvčí odborových svazů ROPO Alena Vondrová ČTK řekla, že odbory jsou připraveny k případnému kompromisnímu řešení. Růst mezd o osm procent a mzdových tarifů o deset procent měla zaměstnancům státní sféry od ledna zajistit původně dohodnutá částka 7,6 miliardy korun. Schválený státní rozpočet ale počítá se sumou o 1,5 miliardy nižší a s růstem platů až od dubna. Se snížením objemu peněz odboráři nesouhlasí, na protest zorganizovali petici. Archy podepsalo více než 160.000 lidí. Školské a zdravotnické odbory navíc stále drží stávkovou pohotovost.

Czechinvest loni přilákal rekordní dvě mld. USD přímých investic

Státní agentura Czechinvest přilákala loni do české ekonomiky rekordních 2,01 miliardy dolarů (přes 70 miliard korun) přímých investic, což bylo skoro o 30 procent více než v roce 2000. "Vysoký nárůst zahraničních investic je výsledkem stále se zlepšujícího investičního prostředí v ČR a systému investičních pobídek," řekl generální ředitel Czechinvestu Martin Jahn. Od svého vzniku v roce 1993 tak pro ČR již agentura získala 5,7 miliardy USD. Počet vytvořených pracovních míst dosahuje téměř 47.500. V následujících letech má podle loňských investičních příslibů vzniknout přes 12.600 nových pracovních míst. Nejvíce v roce 2001 rostl příliv investic z Japonska, které tak dohání Německo. Zhruba 44 procent investic mířilo do automobilového průmyslu a 32 procent do elektroniky a elektrotechniky.

Česká exportní banka loni uzavřela smlouvy na financování vývozů asi za 20 mld. Kč

Česká exportní banka, která poskytuje domácím exportérům státem zvýhodněné financování, uzavřela v loňském roce podle předběžných výsledků úvěrové smlouvy zhruba za 20 miliard korun. To je přibližně na úrovni roku 2000. Čistý zisk má rovněž zůstat asi na 40 miliónech Kč. "Zisk pramení z jiných činností, než jsou úroky z úvěrů, například z obchodů na mezibankovních trzích," sdělila v pondělí ČTK banka. ČEB loni závěrem roku uzavřela dlouho očekávanou smlouvu s Bank of China o poskytnutí úvěru 213 miliónů dolarů (asi 7,7 miliardy korun). Úvěr s pětiletou splatností využije Čína k placení dodávek českých vývozců pro výstavbu třetího a čtvrtého bloku tepelné elektrárny Šen-tchou.

Obžalovaný policista tvrdí, že smrtící výstřel byl náhodný

Bývalý policista Vladislav Patera, který loni v červenci při pronásledování ukradeného vozu zastřelil v Mělníku chodkyni, tvrdí, že smrtící výstřel byl náhodný. Při pondělním jednání u okresního soudu vypověděl, že záměrně vystřelil pouze jednou do vzduchu. Druhá rána podle něho vyšla z pistole ve chvíli, kdy policejní vůz při pronásledování prudce zabrzdil. On se přitom udeřil do ruky se zbraní, kterou měl položenu na rámu okna. Pistole vystřelila a kulka na chodníku zasáhla šestačtyřicetiletou ženu, která po převozu do nemocnice zranění podlehla.

Stock Plzeň loni zvedl prodej na rekord 26,2 mil. litrů lihovin

Největší domácí likérka Stock Plzeň loni prodala rekordních 26,2 miliónu litrů lihovin. Odbyt se tak proti roku 2000 zvýšil o 900 tisíc litrů s nárůstem 3,6 procenta, řekl generální ředitel firmy Martin Petrášek. Nejžádanějšími produkty firmy jsou Fernet Stock, Fernet Stock Citrus, Brandy Stock Original a klasické lihoviny rum a vodka. Značka Fernet Stock přitom jako jediná česká lihovina figuruje v žebříčku nejprodávanějších lihovin na světě, kde obsadila 34. místo. Druhým nejžádanějším produktem je Rum Božkov, jehož loňský prodej dosáhl téměř 4,8 miliónu litrů a proti roku 2000 vzrostl o čtvrtinu. Na českém legálním trhu s lihovinami se podle Petráška ročně prodá zhruba 80 miliónů litrů těchto nápojů.

Ministr Kužvart soudí, že nový zákon o odpadech splnil očekávání

Zákon o odpadech, který platí od 1. ledna, hodnotí ministr životního prostředí Miloš Kužvart jako velmi dobře připravený a odpovídající předpisům evropského společenství. Ministr to řekl na tiskové konferenci, kde hovořil hlavně o novém systému plateb za odvoz komunálního odpadu. Výši poplatků si podle nového zákona určují obce samy. Fixní sazba je 250 korun na osobu a rok. Druhou část poplatku si stanoví obce podle svých skutečných nákladů na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu. Maximální částka přitom nepřekročí hranici 500 korun na občana a rok. Někteří ekologové zákon kritizují a tvrdí, že znevýhodní lidi, kteří třídí plast, sklo a papír. Paušální platby mohou vést podle kritiků k tomu, že lidé přestanou odpad ekologicky třídit. Přesto je ministr Kužvart optimistický a domnívá se, že nové platby zlepší přístup lidí k ochraně životního prostředí. Očekává, že se sníží také počet černých skládek ve volné přírodě, protože zákon stanovuje poplatky za odvoz odpadků i chatařům a chalupářům.

Václav Klaus tvrdí, že na billboardu nepropaguje lyže, ale restauraci svých známých

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus prohlásil, že na billboardu v krkonošském zimním středisku Špindlerův Mlýn nepropaguje lyže, ale restauraci svých známých. Tvrdí, že shodou okolností - kvůli svému zranění - nebyl vyfotografován v tomto podniku či při lyžování na okolních svazích, ale v Praze s lyžemi značky Völkl. "Ale já lyžuji na lyžích značky Head," řekl Klaus novinářům. Z jeho vyjádření však nevyplynulo, zda a jak billboard konkrétně souvisí s propagací uvedené restaurace.

"Bombastickou reklamu" na lyže udělaly z billboardu až sdělovací prostředky, míní šéf ODS. Na plakátu je Klausova fotografie, na níž pózuje s lyžemi Völkl, nad ní je nápis Volte Völkl. Také zadavatel reklamy a výhradní dovozce sportovních potřeb uvedené značky Albert Princ v tisku dříve uvedl, že nejde o reklamu na lyže. Klaus podle něj za účinkování na billboardu nedostal zaplaceno. Advokát Tomáš Sokol si myslí, že Klausovo účinkování na billboardu je na hraně zákona.

Jan Ruml protestoval proti zatčení příznivců hnutí Fa-lun-kung

Proti zadržení přívrženců čínského duchovního hnutí Fa-lun-kung protestoval u čínského velvyslance v Praze místopředseda Senátu Jan Ruml (Unie svobody). Velvyslancovu reakci, podle níž zadržení porušili čínské zákony a Fa-lun-kung je kacířskou sektou, pokládá Ruml za "tragikomický důkaz" nezměněného postoje čínské vlády k lidským právům. Ruml je také místopředsedou mezinárodního výboru, který chce pomoci zlepšit dodržování lidských práv v Číně před letními olympijskými hrami v Pekingu v roce 2008. Za šíření materiálů hnutí Fa-lun-kung bylo v polovině prosince odsouzeno šest lidí k devíti až 12 letům vězení; čínská vláda navíc deportovala 38 občanů západních států, kteří v Pekingu protestovali proti "likvidaci" tohoto hnutí. Mnohem přísnější trest potkal koncem prosince pět členů protestantské sekty Chuan-an-ťiao-chuej, kteří byli odsouzeni k smrti.

V pražské nemocnici zemřel Slovák trpící otevřenou formou TBC

Do pražské vinohradské nemocnice byl převezen muž ze Slovenska, který trpěl nebezpečnou formou tuberkulózy a nejméně měsíc pobýval v hlavním městě. Uvádí to Večerník Praha. "Byl u nás pouze pět hodin a umřel," řekl listu přednosta anesteziologicko-resustitační kliniky Jan Pachl. Testy však trvají několik dnů a až poté se zjistilo, že šlo o otevřenou TBC, která se, především v tak pokročilém stádiu, téměř nevyskytuje. Všichni, kdo v inkriminované době na oddělení sloužili, mohou být nyní nakaženi. "Jde o 14 mladých sestřiček, které teď musí půl roku brát tuberkulostatika i látky na prevenci jaterního postižení," uvedl Pachl. Potenciální maminky mezi sestřičkami musí navíc začít brát antikoncepci, aby neotěhotněly. Pražský hygienik Vladimír Polanecký se nedomnívá, že by se od bacilonosiče mohl nakazit například někdo v hromadných dopravních prostředcích. "Nakažený musí být v úzkém kontaktu se zdravým minimálně čtyři hodiny, aby se bacily dostaly do organismu," tvrdí podle Večerníku Polanecký.

Ministr kultury nepředá ohlášenému Weimannovi dekret na ředitele Státní opery

Ministerstvo kultury zpřísní pravidla týkající se došlé pošty. Úředníci totiž ztratili přihlášku Jiřího Kováře do konkursu na ředitele Státní opery Praha. Ministr Pavel Dostál proto nyní nepředá dekret již vybranému a ohlášenému Mojmíru Weimannovi; rozhodl se, že uspořádá na obsazení funkce další kolo výběrového řízení.

Ministr své rozhodnutí změnil den poté, co oznámil Weimannovo jméno. O administrativní chybě, kvůli níž nebyl do loňského konkursu zařazen někdejší ředitel České filharmonie Kovář, ministr Dostál podle časopisu Týden dlouho nevěděl. Úředníci se před ním chybu snažili utajit.

Folková skupina Kamelot oslaví dvacetiny a skončí

Dvacetiny letos slaví brněnská folková skupina Kamelot, kterou proslavily zejména její desky Zachraňte koně a Země antilop. Skupina ale připravuje sérii koncertů, po nichž Kamelot skončí. "V nejlepším se totiž má přestat," vysvětlil frontman skupiny Roman Horký. Zpěvák však kytaru neodloží definitivně - v roce 2003 bude vystupovat v Kanadě. Kamelot dvakrát vyhrál Portu. Pochlubit se může 14 deskami.

Nedávno objevený asteroid minul zemi jen těsně

Asteroid objevený teprve před měsícem se v pondělí přiblížil těsně k Zemi. Informovaly o tom televize Prima a Nova. Zemi minul o pouhých 800.000 kilometrů, což je z hlediska planetek vzdálených stovek miliónů let přiblížení velice těsné. Asteroid je v průměru 300 metrů velký. Na zlikvidování "modré planety" by přitom stačily rozměry tělesa kolem půl kilometru, řekl televizi Prima astronom. Televize také připomněly teorii spojující vyhynutí dinosaurů před 65 milióny lety se srážkou asteroidu se Zemí.

Tomeček vyhrál na Dakaru devátou etapu před Lopraisem a Čaginem

Posádka Tomáše Tomečka vyhrála po dni volna devátou etapu pouštní rallye z francouzského Arrasu do Dakaru. Do cíle v Ataru v Mauritánii dorazil po 404 kilometrech necelé dvě a půl minuty před šestinásobným vítězem rallye Karlem Lopraisem s další tatrou. Na třetího Rusa Vladimira Čagina, který vévodí průběžnému pořadí, najel Tomeček téměř deset minut. V celkové klasifikaci Tomeček opět přeskočil Lopraise a vrátil se na druhé místo. Na Čagina po pondělku ztrácí přes hodinu a 36 minut.

Plavkyně Hlaváčková si jede pro kondici do Jihoafrické republiky

Na třítýdenní soustředění do tepla v Jihoafrické republice dnes odlétá nejúspěšnější česká plavkyně současnosti Ilona Hlaváčková. Dvojnásobná mistryně Evropy na trati 50 a 100 metrů znak z nedávného šampionátu v krátkém bazénu v Antverpách chce v jihoafrickém přímořském letovisku Pinetown, nabrat kondici a důkladně se připravit na dubnový světový šampionát v Moskvě.

Počasí v úterý

V úterý zůstává Česká republika pod vlivem oblasti vyššího tlaku vzduchu. Bude oblačno až polojasno a ojediněle s možností slabého sněžení nebo i mrznoucího mrholení. Ráno ojediněle mlhy. Teploty minus tři až plus jeden st. C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude kolem nuly nebo jen slabě pod nulou.