Zprávy Radia Praha

Vláda odložila prodej ČEZ

Vláda zrušila tendr na elektrárenskou společnost ČEZ a šest distribučních firem, a největší tuzemská privatizace tak byla odložena. Zájemci o privatizaci, francouzská Electricité de France a italsko-španělské konsorcium Enel/Iberdrola, nesplnili ve svých nabídkách podmínky vlády. Jejich nabídky byly pod vládou stanovenými 200 miliardami korun. Kabinet uložil ministerstvu financí a ministerstvu průmyslu a obchodu, aby do konce února předložily návrh dalšího postupu privatizace ČEZ. Podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra není vyloučen ani přímý prodej elektroenergetiky. Opoziční poslance rozhodnutí vlády nepřekvapilo. Stínový ministr za čtyřkoalici Ivan Pilip (Unie svobody) řekl, že nastavený model privatizace nemůže vést k dobrým výsledkům. Pilip varoval i před tím, aby se vláda ještě v tomto volebním období pokoušela privatizaci dokončit. Hlavní ekonom Raiffeisenbank a bývalý ministr financí Pavel Mertlík soudí, že vláda by měla připravit nový tendr. Dodal, že by měla zmírnit přemrštěné podmínky prodeje a vrátit se ke koncepci, kdy součástí privatizace nebude přenosová soustava ČEPS.

Nabídky na koupi Českého Telecomu podalo asi pět zájemců

Předběžné nabídky na koupi většinového podílu v Českém Telecomu do středeční uzávěrky podala u poradenské banky J.P.Morgan v Londýně zhruba pětice zájemců. O informační memorandum k prodeji Telecomu původně projevilo zájem 25 firem. Fond národního majetku bude o přijatých nabídkách na koupi 51 až 78 procent akcií Českého Telecomu informovat ve čtvrtek dopoledne. Tržní hodnota Telecomu je nyní kolem 3,4 miliard dolarů. Podle analytiků však vláda může za svých 51 procent akcií získat jen minimální cenu 1,5 miliardy dolarů. Podle nedávného vyjádření je kabinet v případě nízkých nabídek připraven prodej odložit.

Ekonomika podle Zemana může absorbovat 150 miliard příjmů z privatizace

Premiér Miloš Zeman se na úterním setkání s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou a zástupci FNM a České konsolidační agentury shodl, že se domácí ekonomika může vyrovnat s příjmy za prodej Transgasu a Unipetrolu ve výši zhruba 150 miliard korun. Stát podle Zemana tyto příjmy použije na naplnění fondů dopravy a bydlení a oddlužení části Fondu národního majetku a ČKA. Premiér se s guvernérem v úterý dohodli na společném boji proti silné koruně. Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma uvedl, že materiál o spolupráci obou institucí by měla vláda projednat na svém zasedání příští týden. Dosud byly zveřejněny tři možnosti boje proti silné koruně. Podle jedné z nich je ČNB ochotna odkoupit od vlády za koruny devizy z privatizace do svých rezerv tak, aby tyto peníze nezpůsobovaly nepřiměřené posilování koruny. Další možností je, že si vláda ponechá část privatizačních příjmů na budoucí devizové výdaje. Třetí varianta počítá s tím, že investoři zaplatí část peněz přímo v korunách. Po oznámení dohody koruna vůči euru oslabila.

Vláda schválila rozšíření dohledu nad vývozem zbraní

Vláda souhlasila s rozšířením kontroly vývozu zboží a technologií zneužitelných k vojenským účelům na nehmotné přenosy technologií, například na elektronický prodej zboží. "Jde o zdokonalení nástrojů k předcházení vojenským konfliktům a omezení dostupnosti strategických materiálů a technologií pro vývoj zbraní hromadného ničení a pro teroristy," uvedl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Nově je zapracována možnost zahájit řízení na nekontrolované položky i vzhledem k jejich možnému vojenského použití v oblastech či zemích, na něž se vztahují mezinárodně dohodnutá zbraňová embarga. ČR se v minulosti podílela na několika neobvyklých zbrojních obchodech. Například loni v dubnu bylo v Bulharsku zadrženo ukrajinské letadlo Il-76 s nákladem zbraní z ČR kvůli podezření, že letí do východoafrické Eritreje. Na tuto zemi bylo tehdy uvaleno zbrojní embargo.

Nový památkový zákon odpovídá současným podmínkám

Vláda na svém středečním zasedání schválila návrh nového památkového zákona. Podle ministra kultury Pavla Dostála předloha plně odpovídá polistopadovým společenským změnám a novým ekonomickým podmínkám. Jak Dostál zdůraznil, nová norma vytváří podmínky pro účinnější ochranu památek a současně posiluje právní jistoty vlastníků. Zákon, který nahradil dosavadní nevyhovující normu, zahrnuje nejen kulturní památky, ale i památková území, rezervace a památkové zóny, a také archeologické nálezy. Nově chrání i památná místa. Vytváří soustavu právních nástrojů k zabezpečení ochrany památkového fondu a jeho zachování pro následující generace. Je rovněž plně harmonický s právem Evropské unie. Památkáři se ale obávají, že zákon vyvolá tlak na to, aby statut památky mělo méně objektů. Současných 40.000 českých památek považují za velmi malý. Srovnatelně veliké Bavorsko má evidovaných památek 110.000.

Saúdská Arábie v Praze otevřela své velvyslanectví

Diplomaté Saúdské Arábie ve středu v Praze otevřeli zastupitelský úřad své země. Vůbec prvním velvyslancem Saúdské Arábie v Praze se stane princ Mansúr ibn Chálid ibn Abdalláh Farhán Saúd. Věří, že velvyslanectví napomůže mimo jiné ke zvýšení obchodu mezi oběma státy. Podle prezidenta Česko-arabské obchodní komory Ivana Valeše se v Saúdské Arábii dobré pověsti těší například některé výrobky určené pro armádu, jako třeba nákladní vozy Tatra a protichemické vybavení. Saúdská Arábie má stále zájem o českou protichemickou výstroj. Informace o možnosti mnohamiliardového kontraktu na dodávku protichemické výstroje, speciálních vozů a laboratoří se na veřejnosti objevily loni. Saúdská Arábie chce z Česka dovážet i průmyslové technologie. Předloni vyvezly české firmy do této země zboží za 1,37 miliardy korun, dovoz z Arábie činil 50 miliónů korun.

Úřad dosud nevydal rozhodnutí o Temelínu

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) dosud nedal souhlas k přechodu etapy energetického spouštění, v níž bude výkon reaktoru prvního bloku dosahovat 100 procent. Etapa s výkonem reaktoru do 100 procent by podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře měla trvat zhruba dva týdny. Po ní by měla následovat třítýdenní odstávka a dále šestidenní komplexní vyzkoušení bloku. Poté začne v Temelíně zkušební provoz. První blok Temelínu byl k síti poprvé připojen v prosinci 2000.

Ekologové a vodohospodáři vedou spor o Nové mlýny

Spor mezi ministerstvy zemědělství a životního prostředí o výšku hladiny nádrží Nové mlýny na Břeclavsku lze podle ombudsmana Otakara Motejla vyřešit kompromisem. Ministerstvo zemědělství je na straně vodohospodářů, žádajících co nejvyšší hladinu. Ekologové to v zájmu ochrany přírody odmítají. Zatím se nemohou dohodnout, záležitost projednávaly i Česká inspekce životního prostředí a Okresní úřad v Břeclavi. Podle Motejla by jedním z řešení mohla být domluva na kolísavé výšce hladiny. Ta by byla nízká v době hnízdění vzácných ptáků a poté by se kvůli závlahám znovu zvýšila. Návrh o kolísavé hladině vznikl podle ombudsmana v odborných kruzích. O osudu Nových mlýnů budou v Brně jednat v nejbližší době zástupci obou ministerstev.

Ivan Langer nebude zbaven imunity

Vyšetřovatel vzal zpět loňskou žádost, aby sněmovna zbavila svého místopředsedu Ivana Langra imunity a umožnila jeho stíhání. Trestní oznámení pro pomluvu na Langra podal podnikatel a přítel předsedy ODS Václava Klause Peter Kovarčík poté, co se s Langrem loni dostal v médiích do slovní potyčky. Státní zástupce dospěl k tomu, že nejsou průkazné poznatky k tomu, že existuje podezření ze spáchání trestného činu pomluvy. Proto považuje žádost o zbavení imunity za předčasnou. Langrův a Kovarčíkův spor začal v létě, když podnikatel kritizoval místopředsedu sněmovny za vystupování v kauzách České televize a Investiční a Poštovní banky. Langrovi se nelíbila Kovarčíkova slova o tom, že škodí ODS. Langer o Kovarčíkovi prohlásil, že je nemocný, a zpochybnil i jeho podnikatelské výsledky. Do slovní přestřelky tehdy vstoupil Klaus, který se postavil na Kovarčíkovu stranu.

Fond ohrožených dětí dostal pokutu

Ministerstvo práce a sociálních věcí udělilo koncem loňského roku Fondu ohrožených dětí pokutu 200.000 korun. Podle ministerstva fond nejméně ve třech případech překročil své pravomoce a zprostředkoval několika dětem náhradní rodinnou péči. Fond přitom nemá pověření k výběru nových rodičů a předání dětí. Ředitelka fondu Marie Vodičková s pokutou nesouhlasí a podala proti trestu takzvaný rozklad. Je přesvědčena, že resortní rozhodnutí o sankci vychází z nesprávného výkladu zákona o sociálně právní ochraně dětí i zákona o rodině. Celá sociálně právní ochrana dětí je podle ní činností zaměřenou na ochranu dětí před škodlivými vlivy. Oprávnění proto podle ní zahrnuje i ochranu dětí před následky z pobytu v kojeneckých ústavech a dětských domovech. Ministerstvo své stanovisko k případu předá rozkladové komisi nejpozději začátkem příštího týdne. Lhůta ke konečnému rozhodnutí však není stanovena.

Vsetínští policisté na hranicích zadrželi první letošní běžence

Policisté v úterý v horském terénu u Velkých Karlovic na Vsetínsku zadrželi letošní první skupinu běženců. Osm Vietnamců a čtyři Číňany předali na Slovensko, odkud se snažili nelegálně dostat do vnitrozemí. Skupinu vedl dvacetiletý Slovák. Zatím čeká na rozhodnutí soudu, zda skončí ve vězení, nebo bude stíhán na svobodě. Podle policistů měl od uprchlíků za převedení slíbeno 50.000 korun. Policejní vyšetřovatel ho již obvinil z nedovoleného překročení česko-slovenské hranice. Pokud soud uzná mladíka vinným, hrozí mu až pět let vězení.

Český grafik vystavuje v Českém centru v New Yorku

Práce českého grafika a ilustrátora Jiřího Slívy, zobrazující poctu jediné společensky přijatelné droze - kávě, jsou vystaveny od středy v newyorském Českém centru. Výstava upozorňuje na Slívovu knihu "Café Fetish: Dreams of a Coffee Lover", kterou vydává americké nakladatelství Avalon Publishing Group. Kniha obsahuje téměř stovku prací vycházejících z estetiky, rituálů a požitků středoevropského kultu kávy a tematicky spojených do nejneobvyklejších souvislostí. V jedinečné vizuální poetice Slíva propojuje nápoj se sisyfovským mýtem, s golfovou hrou, portrétem Alberta Einsteina, velbloudy v oáze, psy na procházce a milenci v posteli.

Kresby Jiřího Slívy se objevily v tisku poprvé v roce 1972. Od té doby ilustroval více než 70 knížek doma, v Německu i ve Švýcarsku. Publikoval v renomovaných časopisech, jakými jsou například Stern, Die Welt, Nebelspater, Wiener Journal, Wall Street Journal a další.

Divadlo Alfred ve dvoře obnovilo činnost

Pražské Divadlo Alfred ve dvoře uvedlo premiéru nonverbální inscenace nazvané MUR-MUR. V představení ožily absurdní postavy z divokých snů, které otevřeně zobrazují obsah podvědomí. Nastudovala ho česko-švýcarská skupina Stage Code. Tato skupina vystupovala vedle Česka i v Německu, Rakousku, Jugoslávii, Nizozemsku, Polsku, Ukrajině a USA. Další novinkou bude 23. ledna komiksová klauniáda čerstvého absolventa katedry nonverbálního a komediálního divadla Akademie múzických umění Vojty Švejdy s názvem Bliss. Od 16. do 18. ledna se na této scéně uskuteční reprízy komponovaného tanečního večera absolventek pražského Duncan Centra. Na konec měsíce je připraven dvoudenní seminář o získávání grantů na realizaci uměleckých projektů, který podpořil pražský Open Society Fund. Obnovený provoz divadlu umožnil v listopadu roční grant hlavního města. Alfred ve dvoře má fungovat jako stagiona pro české a zahraniční umělce a soubory pohybového, fyzického, tanečního, vizuálního, nonverbálního, mimického a experimentálního divadla.

V Hollaru vystavují jubilanti

Pražská Galerie Hollar ve středu zahájila výstavu děl umělců, kteří letos slaví životní jubileum. Expozice s názvem "Jubilanti Hollaru" se koná již posedmé. Připravilo ji Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Letos v galerii vystavuje 23 umělců, jejichž rok narození končí dvojkou nebo sedmičkou. Mezi vystavenými grafikami jsou práce například Karla Beneše, Václava Bláhy, Jiřího Brázka, Kateřiny Černé a Karla Demela. Nejstarším jubilantem je malíř, grafik a ilustrátor Josef Liesler, jenž v září oslaví 90. narozeniny. Padesátiletí až devadesátiletí umělci pojali vernisáž svých prací jako happening. Oblékli si karnevalové masky a otevření výstavní sezóny spojili s malou oslavou letošního masopustu.

V pražském kině Aero probíhá přehlídka filmů Wima Wenderse

V pražském kině Aero začala ve středu přehlídka filmů významného německého režiséra Wima Wenderse. Do 16. ledna kino ve spolupráci s Goethovým institutem připomene celkem 15 jeho děl. Přehlídku zahájilo první celovečerní Wendersovo dílo Léto ve městě věnované skupině The Kings, jímž na začátku 70. let absolvoval studia v Mnichově. Během přehlídky diváci uvidí i další snímky, například road-movie Paříž, Texas, oceněnou v roce 1984 Zlatou palmou v Cannes, Pokoj 666, v němž režisér hovoří o budoucnosti filmu se Spielbergem, Fassbinderem, Godardem a dalšími svými kolegy, a sugestivní drama Stav věcí, které získalo v roce 1982 Zlatého lva a cenu Mezinárodní federace filmových kritiků v Benátkách. Přehlídka připomene také úspěšný Wendersův hudební dokument Buena Vista Social Club a slavný francouzsko-německý snímek Nebe nad Berlínem.

V diecézích otevírají zapečetěné pokladničky z Tříkrálové sbírky

V diecézích se ve středu otevíraly zapečetěné pokladničky z Tříkrálové sbírky, která v úterý skončila. Koledníci v převlecích chodili po městech od 3. ledna. Například v olomoucké arcidiecézi do úterý spočítali obsah 1372 pokladniček z 2522. Lidé do nich dali více než 5,2 miliónu korun . V diecézní charitě Hradec Králové zatím pokladničky neotevřelo 15 charit. Do zatím rozpečetěných darovali lidé více než 2,6 miliónu korun. Zhruba v polovině pokladniček, které sečetli v českobudějovické diecézi, bylo téměř 600.000 korun. Vybrané peníze jsou většinou určeny na podporu místních sociálních a zdravotních projektů. Například na Chebsku podpoří Domov pro matku a dítě v tísni v Aši. Menší část směřuje na humanitární pomoc pro zahraničí. Letos se sbírka konala podruhé, loni vynesla téměř 32 miliónů korun.

Ze sportu:

Oba české kamióny v jedenácté etapě pouštní rallye z Arrasu do Dakaru výrazně zaostaly za vedoucím Rusem Vladimirem Čaginem na kamazu. Šestinásobný vítěz soutěže Karel Loprais dojel do cíle 538 kilometrů dlouhého úseku o více než 38 minut později, Tomáš Tomeček s druhou tatrou nabral ztrátu ještě o osm minut větší. Čagin nyní vévodí průběžnému pořadí s náskokem dvou hodin a 23 minut před Tomečkem. Loprais snížil ztrátu na svého českého konkurenta na zhruba 21 minut.

Jiří Novák se probojoval na tenisovém turnaji v novozélandském Aucklandu do semifinále. V generálce na grandslamový podnik Australian Open si pátý nasazený hráč poradil se Španělem Felixem Mantillou suverénně dvakrát 6:1. Další český tenista Michal Tabara skončil ve druhém kole na raketě šestého nasazeného Brita Grega Rusedského. Tabara sice získal první set v poměru 7:5, poté ale duel přerušil déšť a českému hráči přestávka neprospěla. Zbylé dvě sady prohrál 5:7 a 4:6.

Český fotbalista Radoslav Látal je členem kádru Baníku Ostrava. V tomto klubu podepsal smlouvu na rok a půl, její finanční podmínky nebyly zveřejněny. Slavnostní podpis kontraktu následoval poté, co se zainteresované strany ve středu dohodly na podrobnostech. Látal byl v zimní přestávce spolu s Pavlem Hapalem vyřazen z kádru jiného prvoligového klubu Sigma Olomouc.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Zamračeno nízkou oblačností, místy mlhy, ojediněle mrznoucí mrholení. Na horách slunečno. Teploty minus 3 až plus 1, na horách až 4 stupně Celsia nad nulou.