Zprávy Radia Praha

Podle Kavana uzavření Temelína nepřichází v úvahu

Pondělní rakouské podpisové referendum proti české jaderné elektrárně Temelín postoj České republiky k této záležitosti nikterak nezmění. Mohlo by ale negativně ovlivnit vztahy mezi ČR a Rakouskem, řekl český ministr zahraničí Jan Kavan v rozhovoru pro pondělní vydání rakouského týdeníku Profil. "Nevidím jediný důvod, proč by česká strana měla svůj názor na Temelín měnit na základě rakouského referenda," citovala v neděli z Kavanova interview agentura APA. Česká republika má podle šéfa diplomacie, stejně jako jakákoliv jiná země, právo volit si formu získávání energie sama. "Rakousko nemůže toto české rozhodnutí zvrátit." Kavan zároveň v Profilu varuje před možnými negativními důsledky podpisového referenda o Temelínu pro bilaterální vztahy. "Nemůžeme souhlasit s referendem, které má protičeské rysy. To by mohlo mít velmi negativní důsledky pro rakousko-české vztahy, ale i pro vnímání Rakouska v evropském až světovém politickém kontextu."

Podle průzkumu podepíše temelínské referendum 900.000 Rakušanů

Zhruba 900.000 podpisů lze očekávat pod peticí proti české jaderné elektrárně Temelín, vyplynulo z průzkumu provedeného rakouským institutem OGM pro zpravodajský magazín Format. To by představovalo 15procentní účast oprávněných voličů na referendu, které začne v pondělí s cílem zablokovat vstup České republiky do Evropské unie v případě, že nebude zastaven provoz v jaderné elektrárně Temelín. Svou účastí si zatím ještě není jisto dalších 22 procent "pravděpodobných" voličů, zatímco téměř polovina Rakušanů (47 procent) odpověděla, že se referenda "spíše nezúčastní".

Podle ankety ústavu ISMA provedené pro magazín Profil však jen 17 procent dotázaných Rakušanů vyjádřilo přesvědčení, že získáním zvláště velkého počtu podpisů pod referendem by se ještě dalo zabránit provozu Temelína. Naproti tomu 80 procent dotázaných soudí, že ani výrazný úspěch této protitemelínské iniciativy spuštění české jaderné elektrárny neovlivní.

Bartenstein: Referendum není proti JETE, ale vstupu ČR do EU

Rakouský lidovecký ministr hospodářství Martin Bartenstein v neděli odmítl protitemelínské referendum, které se v alpské republice uskuteční od 14. do 21. ledna. Podpisovou akci iniciovanou koaličními Svobodnými (FPÖ) považuje za prostředek k zabránění vstupu České republiky do Evropské unie. "Mnoho lidí si myslí, že podepíší proti Temelínu, ale ve skutečnosti podepíší proti přistoupení ČR do EU," zdůraznil ministr v diskusní relaci rakouské televize. Dodal, že právě vstup ČR do unie umožní v případě potřeby soudně napadnout plnění dohody o ukončení melkského procesu, kterou loni uzavřeli předsedové vlád obou zemí.

Jaderná elektrárna Temelín stále na 100 pct, pokračují testy

První blok jaderné elektrárny Temelín nadále pracuje se stoprocentním výkonem a turbogenerátor vyrábí 1006 megawattů elektřiny. Personál elektrárny pokračuje v testech daných pro etapu energetického spouštění s maximálním výkonem. ČTK o tom informoval mluvčí elektrárny Milan Nebesář. První blok dosáhl stoprocentního výkonu v sobotu odpoledne poté, co pracovníci elektrárny ráno připojili turbogenerátor do rozvodné sítě a postupně zvyšovali výkon. V pátek dopoledne blok odstavil systém, který kontroluje dodržování parametrů jednotlivých zařízení, kvůli nesouladu v regulaci napětí na generátoru.

E. Zeman: Učitelé by mohli dostat přidáno už od března

Učitelé by mohli dostat přidáno již v březnu a nikoli o měsíc později, odkdy vláda zamýšlí zvýšit mzdy ve veřejném sektoru. V diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie to v neděli řekl ministr školství Eduard Zeman (ČSSD). Vše podle něj záleží na tom, zda se dokáže dohodnout s odbory a jestli se najdou peníze ve státním rozpočtu na letošní rok. Zeman uvedl, že jsou dvě možnosti, odkdy platy zvýšit. "Buď ... od dubna, nebo teď hledáme možnost, jestli by se to přeci jen nedalo udělat o něco dřív," uvedl ministr. Školské odbory, které jsou od listopadu ve stávkové pohotovosti, by to uvítaly, řekl v neděli jejich předseda Jaroslav Rössler. "Pokud to ministr školství vidí takhle dobře, tak já tomu budu jenom fandit," uvedl.

Otevřený dopis se ptá Klause na jeho vztahy s Novou a Železným

Otevřeným dopisem se na předsedu Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause obrátilo několik desítek osobností českého kulturního a veřejného života. Třemi otázkami se Klause ptají na jeho vztahy s ředitelem televize Nova Vladimírem Železným a důsledky mezinárodní arbitráže týkající se Novy. Dopis ČTK poskytl režisér a publicista Břetislav Rychlík. "Pan předseda má ve zvyku odpovídat na dopisy, a tak na něj s největší pravděpodobností odpoví příští týden," řekl v neděli Klausův poradce Ladislav Jakl. Signatáři dopisu chtějí znát odpověď na otázku, proč Klaus dosud nezveřejnil obsah mimosoudní dohody se Železným z roku 1998. Zajímá je také, zda si Klaus myslí, že je správné, aby předseda sněmovny demonstroval veřejně podporu člověku, jehož činnost je předmětem mnoha vyšetřování a soudních a arbitrážních řízení.

ČSÚ: Ekonomicky aktivních lidí ubylo, podnikatelů je ale více

Míra ekonomické aktivity všech lidí v České republice dosáhla v prvních třech čtvrtletích loňského roku 60 procent. Meziročně se tak snížila o 0,4 procenta. Vyplývá to z šetření Českého statistického úřadu. Nejvíce ekonomicky aktivních lidí patří do skupiny 30 až 44 let. Mimořádně nízký je v této skupině podíl ekonomicky neaktivních mužů (tři procenta). Podíl ekonomicky neaktivních žen zde dosahuje 14,9 procenta. Podnikatelský sektor zaznamenal růst počtu pracovníků. Za tři čtvrtletí roku 2001 podnikalo nejvíce lidí v nemovitostech, pronájmu movitých věcí a ve službách pro podniky. V těchto odvětvích působila třetina všech pracujících s jediným nebo hlavním zaměstnáním (33,4 procenta). Podobně na tom byli i podnikatelé ve stavebnictví. Ti představují 33,1 procenta všech lidí s hlavním zaměstnáním. Třetím podnikatelsky silným odvětvím jsou veřejné, sociální a osobní služby. Tam pracovalo 27,3 procenta lidí. Mnohem nižší jsou podíly v těžbě nerostných surovin (0,7 procenta), ve veřejné správě, obraně a sociálním zabezpečení (jedno procento) a ve školství (2,4 procenta).

Stát chce zpřísnit kontrolu zneužitelných biologických látek

Zpřísnění evidence a kontroly biologických látek, které lze zneužít jako zbraně, chystá Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Ve středu projedná vláda jeho návrh zákona o opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických a toxinových zbraní. "Na návrhu pracujeme od roku 2000, po útocích na New York a Washington byla práce urychlena," řekl ČTK pracovník SÚJB Vratislav Fajman. Úřad předpokládá, že návrh začne Poslanecká sněmovna projednávat ještě v zimě a stihne ho přijmout do voleb v polovině roku. Už počátkem roku 2003 by potom měly firmy pracující s biologickými látkami za povinnost žádat o licence, registrovat se a podávat SÚJB přesné údaje o tom, co se skrývá v jejich laboratořích a skladech. V ČR je podle Fajmana stovka takových podniků a institucí, s vysoce nebezpečnými látkami pracuje méně než deset institucí, většinou v rukou státu.

Lupiči připravili muže o odškodnění za nucené práce

Jednaosmdesátiletého muže v pátek v Plzni brutálně oloupili dva neznámí pachatelé o peníze, které získal jako odškodnění za nucené nasazení v Německu za druhé světové války. "Staříka přepadli na náměstí Českých bratří v okamžiku, když vstupoval do vchodových dveří svého bydliště. Zatlačili jej do domu a shodili ze schodů," řekl mluvčí západočeské policie Jiří Soukup. Poté důchodce ležícího na zemi prohledali a odcizili mu obálku s 60.213 korun. "Peníze si stařík krátce před přepadením vyzvedl na poště," upřesnil Soukup. Přesto, že přepadený muž spadl ze schodů, neutrpěl podle lékařského vyšetření žádné zranění. Po pachatelích policie pátrá.

Deset sochařů vytvořilo na Pustevnách obří plastiky ze sněhu

Obří díla ze sněhových kvádrů zdobí od neděle turistické středisko Pustevny na Vsetínsku. Od pátku je tvořilo pět dvojic sochařů. Zájem tisíců návštěvníků budí více než třímetrový svinutý list se sedícím Buddhou, žabka s žabákem, brána s průhledem do krajiny, stěna procházející stromem a schody do nebe. "Sníh je velmi tvárný materiál. Pro sochaře jsme připravili pět sněhových válců o průměru tři metry a zhruba stejné výšky," řekl pořadatel čtvrtého ročníku Sněhového království Miroslav Hrabal z Rožnova pod Radhoštěm. Miroslav Červenka s Miroslavem Pošvicem pracovali na Vzpomínce na Asii. Oba do Asie rádi jezdí. "Z daleké země jsme sem chtěli přenést klid v podobě listu, pod nímž medituje Buddha. Do sochy můžete vstoupit, nabrat zde klid a sílu pokračovat dál," řekl Červenka. Při práci používali sochaři ostnatý drát, sekáčky, mačety, struhadlo na zelí a letos se objevila nová pomůcka, hrábě. "Velice se osvědčily při odebírání sněhu a navíc dělají krásnou strukturu na soše," doplnil Hrabal. Důležitým pomocníkem byl horký čaj s rumem nebo slivovicí a svařené víno. "Pracovní náladu i provozní teplotu jsme museli zlepšit," dodal.

Novým starostou Junáka se stal František Šmajcl z Budějovic

Osmačtyřicetiletý náčelník českobudějovické skautské organizace František Šmajcl byl v sobotu jmenován novým starostou Junáka, největšího výchovného hnutí dětí a mládeže. Šmajcl nahradil ve funkci dosavadního starostu Jiřího Navrátila, sdělil v neděli Roman Šantora z hnutí Junák. Šmajcl je členem Junáka od roku 1968. Po znovuobnovení hnutí po pádu komunismu v roce 1989 se podílel na jeho oživení v Českých Budějovicích, odkud pochází. Ve funkci starosty se chce soustředit na vytvoření optimálních podmínek pro činnost Junáka a zvýšit jeho prestiž ve společnosti. Dosavadní starosta Navrátil bude zastávat funkci druhého místostarosty.

Kužvartův úřad se k jezům na Labi vyjádří do konce března

K plánované výstavbě jezů na Labi se ministerstvo životního prostředí vyjádří nejpozději do konce března. "Termíny jsou teď ještě závislé také na výsledcích jednání s německou stranou, která byla požádána o stanovisko," řekla ČTK mluvčí ministerstva Rita Gabrielová. Ministr Miloš Kužvart má na konci ledna o jezech jednat se svým saským resortním kolegou. Podle mluvčí je navíc možné, že ministerstvo bude muset vypracovat další podrobnější studie. "Může být také žádost o doplnění dokumentace či o doplnění variant. Vše se pak vrací zadavateli," uvedla Gabrielová. Autor posudku vlivu na životní prostředí EIA ministerstvu doporučil, aby s výstavbou jezů v Malém Březně a Prostředním Žlebu nesouhlasilo. Podle něj je záměr stavby i u ekologicky nejpříznivější varianty v rozporu se zákony na ochranu přírody a krajiny.

Loprais podlehl Čaginovi a neobhájil prvenství v dakarské rallye

Karel Loprais s tatrou nedokázal posedmé vyhrát dakarskou rallye. Vítězem 24. ročníku pouští rallye na trati z francouzského Arrasu do senegalské metropole Dakaru se mezi kamióny stal Rus Vladimir Čagin s kamazem, Loprais skončil po 17 dnech náročné soutěže druhý se ztrátou čtyř hodin a 23 minut. Další tatra pilotovaná Tomášem Tomečkem obsadila vinou sedmnáctihodinové penalizace celkové desáté místo. O lepší umístění Tomečka připravila ve čtvrtek zlomená přední hřídel, po níž český vůz neprojel dva kontrolní body.

Na závěr dakarské rallye si Tomeček spravil náladu vítězstvím v sobotní i nedělní poslední symbolické etapě dlouhé jen 69 kilometrů. Čagin byl v neděli pomalejší jen o 35 sekund, takže bezpečně uhájil vedení. Loprais ztratil na Tomečka přes osm minut, jeho ztráta na ruského rivala a vítěze rallye z roku 2000 tak v cíli narostla na konečných 4:23:05 hodin.

Akrobatický skokan Valenta skončil třetí v závodu SP

Český akrobatický skokan Aleš Valenta skončil třetí v sobotním závodu Světového poháru v kanadském středisku Mont Tremblant. V hodnocení disciplíny se Valenta po dvou závodech posunul na druhé místo. Vyhrál Američan Eric Berghoust před domácím Jeffem Beanem.

Počasí

V noci na pondělí zataženo až oblačno a ojediněle sněžení nebo sněhové přeháňky. Místy mlhy. Noční teploty minus pět až minus devět st. C, ojediněle až minus 12 st. C.

Přes den bude zataženo nízkou oblačností, která se bude během dne místy rozpadávat na oblačno až polojasno. Ojediněle s možností slabého sněžení. Ráno a dopoledne místy mlhy. Denní teploty minus čtyři až nula st. C.