Zprávy Radia Praha

Ministr Fischer odmítl Zemanovy výroky, ale nepřeceňuje je

Německý ministr zahraničních věcí Joschka Fischer ve středu odmítl přisuzování kolektivní viny sudetským Němcům obsažené v nedávném prohlášení českého premiéra Miloše Zemana. Ve spolkovém sněmu zároveň vyzval konzervativní opozici, aby vyjádření českého premiéra nepřeceňovala a aby se vzájemné vztahy nezatěžovaly minulostí. "Apeluji na všechny, aby se soustředili na budoucnost," řekl Fischer v debatě, kterou inicioval opoziční konzervativní blok CDU/CSU. Podle ministra nelze budovat žádné překážky rozšíření Evropské unie. Za základ dvoustranných vztahů Německo nadále považuje česko-německou deklaraci z roku 1997. Zemanovy výroky na adresu sudetských Němců ve středu ve spolkovém sněmu kritizovaly všechny politické strany. S výjimkou CDU/CSU se ale jak vládní formace, tak i opoziční liberálové a postkomunisté odmítli nechat vláčet událostmi kolem rakouské protitemelínské podpisové akce a přeceňovat vyjádření českého premiéra.

Daublebsky se vyslovil pro pokračování česko-rakouského dialogu

Rakouský velvyslanec v ČR Klas Daublebsky si nemyslí, že by nynější napjaté vztahy mezi Prahou a Vídní nějak narušily podporu Rakušanů českému vstupu do EU. Podle něj nenaruší ani česko-rakouský obchod či vzájemné vnímání Čechů a Rakušanů. Daublebsky se ve středu v rozhovoru pro ČTK vyslovil pro pokračování česko-rakouského dialogu, a to také v souvislosti s takzvanými Benešovými dekrety. Česko-rakouské vztahy v těchto dnech poznamenalo referendum za odstavení jaderné elektrárny Temelín, které prosadili rakouští Svobodní (FPÖ), a následné slovní přestřelky českých a rakouských politiků. V referendu se 15,5 procenta Rakušanů vyslovilo pro zablokování vstupu ČR do EU, pokud se Temelín nezastaví.

Kühnl pro News o Temelínu a tzv. Benešových dekretech

Předseda čtyřkoalice Karel Kühnl v rozhovoru pro nejnovější číslo rakouského týdeníku News vyloučil možnost, že by příští česká vláda byla ochotna jednat o odstavení jaderné elektrárny Temelín, jak si to přejí rakouští Svobodní (FPÖ). Také o tzv. Benešových dekretech by mělo Česko, Německo a Rakousko společně jednat až po přijetí ČR do EU, řekl Kühnl podle agentury APA, která z rozhovoru předem cituje. "O využívání atomové energie a o energetické politice vůbec existuje v Česku nadstranický konsens. Neumím si proto představit, že by příští česká vláda chtěla narušit základní pilíře dohod, uzavřených s Rakouskem na závěr procesu z Melku," řekl Kühnl.

Hejtman Pühringer požaduje Zemanovu omluvu sudetským Němcům

Hornorakouský hejtman Josef Pühringer vyzval ve středu českého premiéra Miloše Zemana, aby se oficiálně omluvil sudetským Němcům za "urážky vyslovené v rozhovoru pro tisk". "Zemanova prohlášení jasně protiřečí duchu Evropské unie, do níž chce Česko vstoupit," cituje z hejtmanova prohlášení agentura APA. Zeman v rozhovoru pro rakouský magazín Profil uvedl, že mnoho sudetských Němců se dopustilo zrady na Československu, což by se podle tehdejších zákonů trestalo smrtí. Když byli vyhnáni a odsunuti, byl to mírnější trest než trest smrti. "Za tyto nanejvýš cynické, zlehčující a absolutně nepřijatelné výroky premiéra Zemana musí následovat omluva vůči sudetským Němcům," požaduje Pühringer s odůvodněním, že jen tímto způsobem lze "omezit škody" ve vztazích Česka k jeho (německojazyčným) sousedům.

Prezidentský pár se vrátil z dovolené na Kanárských ostrovech

Prezident Václav Havel s manželkou Dagmar se ve středu odpoledne vrátili do Prahy ze dvoutýdenní dovolené, kterou strávili na jednom z Kanárských ostrovů. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Havel odletěl na ozdravný pobyt 8. ledna. Kromě manželky ho doprovázeli také lékaři, fyzioterapeutka a zdravotní sestra. Na ostrově Lanzarote pobýval v rezidenci španělského krále Juana Carlose. Pobyt u moře Havlovi doporučili lékaři. Přímořský vlhčí vzduch mu prý svědčí a k moři se vydává především v chladnějších měsících roku. Prezident navíc před Vánocemi prodělal zápal pravé plíce.

Strana Moniky Pajerové Naděje chce vyhrát letošní sněmovní volby

Nová politická strana Naděje, kterou založili lidé sdružení kolem bývalé studentské aktivistky Moniky Pajerové, si klade za cíl vyhrát letošní sněmovní volby. Naděje chce podle jejích představitelů prosazovat takzvanou nepolitickou politiku, za jejíhož zastánce bývá nejčastěji považován prezident Václav Havel. Naděje se proto nebrání označování, že je stranou Hradu, řekli ve středu novinářům lidé z přípravného výboru, kteří novou stranu představili. Zástupci přípravného výboru Naděje již požádali ministerstvo vnitra o registraci. Do deseti dnů by měli obdržet rozhodnutí o tom, že strana byla oficiálně zaregistrována. Přestože Naděje má stejně jako řada dalších mimoparlamentních subjektů velké ambice, v průzkumech veřejného mínění se zatím neobjevila. Lidé sázejí spíše na známé politické strany. Nová politická strana se vymezuje především vůči ODS a ČSSD. Kvůli posledním rozporům podle představitelů Naděje ani názorově nejbližší čtyřkoalice nenabízí lidem alternativu. Nová strana se ale neobává, že by ve volbách mohla ubrat hlasy voličů právě čtyřkoalici, a tím paradoxně napomoci rivalům z ČSSD či ODS.

Česká televize musí Kavanovi zaplatit 100.000 korun jako odškodné

Česká televize (ČT) se bude muset omluvit ministru zahraničních věcí Janu Kavanovi za reportáž z července loňského roku o dovozu jeho auta z Velké Británie do ČR. Navíc má ČT ministrovi zaplatit 100.000 korun jako odškodné. Televize tvrdila, že ministr nezaplatil clo za auto, které si dovezl počátkem 90. let z Velké Británie. O rozhodnutí městského soudu v Praze ve středu informovala Kavanova právnička Irena Švestková. Podle ní se u soudu na základě svědeckých výpovědí prokázalo, že tvrzení ČT nebyla pravdivá. Vysouzenou částku chce Kavan použít na humanitární účely. Televize se k věci zatím nechce vyjadřovat.

Česko-ruské vztahy jsou podle Kavana nejlepší za uplynulých 10 let

Česko-ruské vztahy jsou nyní nejlepší za posledních deset let. V rozhovoru pro středeční ruský list Izvěstija to řekl český ministr zahraničí Jan Kavan, který ve středu večer zahajuje oficiální návštěvu Ruské federace. "Poté, co se prezidentem stal Vladimir Putin, jsme zaznamenali, že Rusko se zjevně snaží zlepšit vztahy se zeměmi střední Evropy včetně České republiky. Takovou snahu vítáme. Odpovídá to zájmům obou zemí a celkové logice evropského a světového vývoje. Za uplynulý rok Moskva a Praha dosáhly významných výsledků," uvedl šéf české diplomacie. Kavan odmítl komentovat postoj prezidenta Václava Havla, který podle Izvěstijí "fakticky varoval NATO před přílišným sbližováním s Moskvou". Zdůraznil, že jako hlava státu má Havel právo se vyslovovat ke všem mezinárodním a vnitropolitickým otázkám. "Pokud v Moskvě vznikl dojem, že prezident je proti sbližování NATO a Ruské federace, pak by bylo příhodné, aby Havel mohl osobně sdělit ruským partnerům svůj názor na bezpečnost v Evropě a ve světě". To je podle Kavana další argument ve prospěch Havlova setkání s prezidentem Putinem. "Zdá se nám, že by bylo užitečné pro obě strany," dodal.

Schodek zahraničního obchodu za rok 2001 činil 119 mld

Obchodní bilance skončila v loňském roce schodkem 119 miliard korun, což je o 1,8 miliardy korun lepší výsledek než v roce 2000. Dovoz loni v porovnání s předchozím rokem vzrostl o 11,7 procenta a vývoz o 13,1 procenta. Výsledky ve středu oznámil Český statistický úřad. Za samotný prosinec činil obchodní deficit 21,9 miliardy korun. Výsledek tak byl výrazně horší než listopadových 6,5 miliardy korun a také o 0,9 miliardy vyšší než v prosinci 2000. V souvislosti s výrazným propadem dynamiky světového zahraničního obchodu nebylo podle ČSÚ snížení dynamiky vývozu a dovozu v České republice loni tak významné. Hlavním důvodem zlepšení celoroční bilance byl pokles cen dovozu i vývozu zejména ve druhé polovině roku.

Korejská automobilka Hyundai postaví v ČR továrnu za 1 mld. Kč

Vybudování průmyslové zóny Nošovice na Frýdeckomístecku, o kterou projevila zájem korejská automobilka Hyundai, si vyžádá asi jednu miliardu korun. Zhruba polovina z této částky je určena na výkup pozemků. Na středeční tiskové konferenci ODS to řekl poslanec Karel Sehoř (ODS). Vznik zhruba 250hektarové průmyslové zóny by měl podle odhadů přinést regionu až 2500 nových pracovních příležitostí. V miliardě korun na její vybudování jsou kromě výkupu pozemků a staveb zahrnuty také náklady na výstavbu technické infrastruktury. Podstatnou část nákladů by přitom měla garantovat vláda. V letošním roce investuje Moravskoslezský kraj do přípravy průmyslové zóny pět miliónů korun. S dalšími 55 milióny se počítá v rozpočtu v případě, že se stát zaručí za většinové krytí nákladů.

Bývalý šéf Škodovky před soudem popřel, že chtěl firmu poškodit

Bývalý generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek ve středu před plzeňským krajským soudem tvrdil, že nikdy neměl úmysl podnik okrást. Žalobce ho viní z toho, že uzavíral smlouvy a podepisoval směnky, které byly nevýhodné pro společnost Škoda, ale zvýhodňovaly jeho soukromou společnost NERo. Škodovce tak měl způsobit škodu asi 200 miliónů korun. Soudek čelí obžalobě ze zneužívání informací v obchodním styku. Hrozí mu až 12 let vězení. "Všichni, co mě znají, vědí, že ničeho takového nejsem schopen. Z mé práce žije Škodovka dodnes. Jsem podrážděn, že stojím před soudem ve městě, které jsem zachránil v roce 1992 před katastrofou, kterou by pád firmy určitě byl," řekl ve středu Soudek emotivně před soudem. Soudek si podle obžaloby půjčil od Škodovky v roce 1995 a 1996 pro svoji firmu NERo s.r.o. úmyslně na velmi nízký úrok 315 miliónů korun. Chtěl za ně nakoupit akcie Škodovky. Peníze však nesplácel ve stanovené lhůtě a lhůtu splatnosti postupně prodlužoval až do roku 2010. Přes 113 miliónů korun jsou prostředky, které by podnik získal, kdyby půjčil uvedené peníze za běžný úrok někomu jinému. Peníze firma nevrátí, protože je v konkursu.

Vláda schválila převzetí výrobce trhaviny Semtex

Vláda ve středu schválila návrh na převzetí výrobně obchodní jednotky (VOJ) Explosia státem. Výrobce trhaviny Semtex Explosia je součástí společnosti Synthesia, jejímž vlastníkem je a.s. Aliachem. "Smyslem opatření je převzít pod státní kontrolu VOJ Explosia, ze které postupně vznikne a.s. Explosia. Jedná se v podstatě o tu část pardubické Synthesie, která vyrábí výbušniny," řekl ve středu ministr financí Jiří Rusnok. Prvním krokem by mělo být postoupení pohledávek 700 miliónů korun, které má Česká konsolidační agentura (ČKA) za Explosií a tím i za Aliachemem, a.s. Strojírny Košíře za korunu. Stoprocentním vlastníkem Strojírny Košíře je ministerstvo průmyslu a obchodu.

Rada nepovolí změnu názvu TV3 na Galaxii, dokud nerozhodne soud

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nepovolí změnu názvu pozemního vysílání televize TV3 na Galaxii, dokud soud definitivně nerozhodne o tom, zda RTV Galaxie přijde o licenci. ČTK to sdělil mluvčí rady Pavel Barák s tím, že rada v úterý přerušila jednání o žádosti RTV Galaxie na změnu názvu až do konečného rozhodnutí soudu. Majitele RTV Galaxie Martina Kindernaye rozhodnutí rady překvapilo. Uvedl však, že dokud neobdrží od rady oficiální stanovisko, nebude se k jejímu postupu vyjadřovat. Na pozemní vysílání TV3 v Praze a Hradci Králové má nyní licenci společnost Martina Kindernaye RTV Galaxie. Značku TV3 má však zaregistrovánu společnost TV3. Ta ale nyní program Kindernayovi nedodává a sama pod názvem TV3 vysílá prostřednictvím satelitu. Program TV3 na satelitu je tak odlišný od programu, který vysílá pozemně RTV Galaxie.

Novinář Brezina zaplatí premiéru Zemanovi 37.375 korun

Novinář Ivan Brezina ve čtvrtek odešle právnímu zástupci premiéra Miloše Zemana 37.375 korun. Této výše dosáhly náklady soudního řízení, ve kterém se dosud marně domáhal premiérovy omluvy za nařčení z korupce. "Já mu (Zemanovi) ty peníze nedávám, já mu je pouze půjčuji, protože předpokládám, že Nejvyšší soud skandální rozsudek změní a že mi ty peníze bude muset vrátit," řekl ve středu Brezina, který podal proti rozsudku vrchního soudu dovolání. Finanční trest považuje za skandální, protože se "ozval proti křivému nařčení". Zeman v červnu 1999 označil Brezinu za příklad zkorumpovaného novináře. S odvoláním na tehdejšího generálního ředitele energetické společnosti ČEZ Milana Černého uvedl, že Brezina měl s touto společností důvěrnou smlouvu. Brezina ve svých článcích v tisku obhajoval jadernou energetiku. Nikdy se však neprokázalo, že by to dělal na základě smlouvy s ČEZ nebo že by za to od této společnosti dostal honorář.

V Čáslavi skončilo přeškolování pilotů na armádní letouny L-159

V Čáslavi v těchto dnech skončilo přeškolování pilotů pro armádní lehké bitevní letouny L-159 Alca. Během desetiměsíčního kursu se s novým strojem naučilo létat 27 pilotů. Každý z nich s ním strávil ve vzduchu v průměru 33 hodin, řekl ve středu mluvčí čáslavské základny taktického letectva Michal Prejzek. Výcvik pilotů narušovaly nevhodné povětrnostní podmínky a technické závady, které vyústily v krátkodobý zákaz létání na těchto strojích. Situaci komplikovaly i výluky leteckých základen v Čáslavi a Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku, během nichž se opravovalo osvětlení a povrch vzletových a přistávacích drah.

Tříkrálová sbírka vynesla 32 miliónů korun

Malí koledníci, kteří počátkem ledna vybírali peníze při charitativní Tříkrálové sbírce, neměli nouzi o veselé historky. Vykoledovali 32 miliónů korun, ale například v Říčanech u Prahy také dvě šišky salámu. "Řezník si asi nevšiml, že sbíráme peníze do pokladničky," podivují se dodnes tři králové z místního skautského oddílu. Organizátoři přiznávají, že králové byli někde výjimečně třeba také jen dva, ale většinou chodil dospělý jako vedoucí se tříčlennou dětskou skupinkou. Na sbírce se podílelo 30.000 lidí. Ne všichni oslovení se ovšem tvářili vstřícně. Tak třeba jedna paní se koledníků zeptala, zda už přispěl soused. Děti pravdivě odpověděly, že ne. "Tak já vám taky nic nedám," a zabouchla jim dveře před nosem, vzpomíná Jan Oulík z České katolické charity, která sbírku organizovala. Děti se někdy bály zazvonit v domácnostech u lidí, o nichž věděly, že nejsou věřící. Ale právě tito lidé je mnohdy sami zvali domů. To byl pro koledníky snad největší zážitek, říká jedna z koordinátorek sbírky.

Kauza Vosmanští bude uzavřena, vrahem byl Knaepen

Případ sourozenců Jana a Dagmar Vosmanských bude patrně do konce ledna uzavřen s tím, že vrahem obou dětí byl jejich belgický švagr Stephan Knaepen. Nyní se čeká na informace, které o tomto muži jihomoravským kriminalistům zašlou belgičtí kolegové. "Hned poté spis odložíme," řekl ve středu novinářům kriminalista Jaroslav Hofman. Policie nebude komentovat informace médií, podle nichž vrah děti před smrtí mučil. Vosmanští zmizeli o prázdninách poté, co se vydali se svým čtyřiačtyřicetiletým švagrem na výlet po památkách. Desetiletého Jana a o tři roky starší Dagmar cizinec podle všeho připravil o život a pak se pokusil zavraždit i své tři děti, manželku a její matku. Zapálil dům, v němž spaly.

Policie nalezla nejprve Knaepena, který zemřel na selhání srdce po snědení většího množství léků. Teprve po mnoha neúspěšných pátracích akcích ostatky dětí objevil v listopadu náhodný kolemjdoucí v lese na Vyškovsku. Motiv činu není jasný. Knaepena, jediného podezřelého, usvědčuje dopis na rozloučenou, který napsal manželce. Muž měl psychické problémy: při sledování zpráv o vrahovi dětí Marku Dutrouxovi jeho jednání schvaloval.

Zeman ve čtvrtek a pátek navštíví organizace OSN ve Švýcarsku

Premiér Miloš Zeman se ve čtvrtek vydá na dvoudenní oficiální návštěvu mezinárodních organizací OSN v Ženevě. V rámci cesty bude Zeman předsedat i dvoudennímu jednání Výboru pro mír, demokracii a lidská práva Socialistické internacionály - mezinárodního společenství labouristických, socialistických a sociálnědemokratických stran. Ve čtvrtek se premiér setká s vysokými představiteli organizací OSN. Přijme jej Vladimír Petrovský, generální tajemník Evropské úřadovny OSN, generální ředitel Světové obchodní organizace Mike Moor a a vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová. Vpodvečer se ministerský předseda setká s českými krajany, sdělilo ČTK tiskové oddělení úřadu vlády.

Ludvík Vaculík převzal cenu Karla Čapka

Prestižní literární Cenu Karla Čapka získal letos prozaik a publicista Ludvík Vaculík. Cena založená Českým centrem mezinárodního PEN klubu a Společností přátel českého PEN klubu v roce 1994 je udělována každé dva roky tvůrci vynikajícího literárního díla. Porota se rozhodla udělit cenu Vaculíkovi "za vzácně návaznou a osobitě provokativní fejetonistickou a beletristickou tvorbu", řekla ČTK Libuše Ludvíková z Českého centra mezinárodního PEN klubu. Vaculík ve středu převzal cenu od zástupců PEN klubu v rezidenci pražského primátora.

Cena Karla Čapka se uděluje za prozaické, dramatické nebo esejistické dílo českého autora, případně za dílo celoživotní. Při výběru budoucího nositele ceny porota přihlíží k tomu, zda laureát, v souladu s usilováním Karla Čapka, výrazně a srozumitelně přispěl k prosazování demokratických a humanistických hodnot. Poprvé byla cena udělena v roce 1994, kdy se jejími laureáty stali výjimečně zahraniční autoři Günter Grass a Philip Roth. O dva roky později obdržel ocenění Arnošt Lustig, v roce 1998 Jiří Kratochvil, předloni Josef Topol.

Kvůli lavinám nebudou moci lidé v Krkonoších do lesa tři měsíce

Do lesa v západní části Krkonoš nebudou lidé moci chodit tři měsíce, možná ještě déle. Zákaz platí kvůli nebezpečí lavin již dva týdny na turistických trasách Dvoračky - Horní Mísečky a Dolní Mísečky - Kotelská bouda. Riziko nesnížila ani nynější obleva, řekl ve středu mluvčí semilského okresního úřadu Radim Pochop. Horská služba kvůli akutnímu lavinovému nebezpečí požadovala, aby se část sněhu na svazích odstřelila. Správa krkonošského národního parku to ale nepodpořila. Situace je podle něj mimořádná. "V posledních několika letech jsme nemuseli po tomto opatření sáhnout," uvedl Pochop.

Bialtlonistky, které byly zraněny při autonehodě, neodletěly do Salt Lake City

Česká biatlonistky Zdena Vejnarová a Eva Háková ve středu utrpěly zranění při dopravní nehodě, která se stala v noci na okraji Železného Brodu a znemožnila jim odletět na olympiádu do Salt Lake City. Nehodu má na svědomí čtyřiatřicetiletý řidič z Bakova. V nabouraném tranzitu seděli ještě masér Martin Hák, který auto řídil, a Zdeněk Vítek, jenž si při nehodě narazil levé koleno. Oba ale ráno na olympijské hry do USA odletěli.

Zdena Vejnarová byla se zlomeným nosem propuštěna z nemocnice do domácího ošetření. Eva Háková zůstane v jablonecké nemocnici na pozorování zhruba tři dny. ČTK to ve středu řekl zástupce primáře chirurgie František Zasche. Závodnice je podle něj zatím na jednotce intenzívní péče. Dostala sedativa a podrobila se počítačovému vyšetření mozku. "Nález je negativní," konstatoval Zasche. Pacientka podle jeho slov zůstane na jednotce intenzívní péče ještě den a pak se přestěhuje na normální lůžkové oddělení. "V tuto chvíli nelze říci, jestli bude závodnice za týden opět v kondici, aby mohla na olympiádu odcestovat," poznamenal.

Povodňová aktivita je na 16 místech ČR na prvním stupni

První stupeň povodňové aktivity byl ve středu ve 13:00 vyhlášen na 16 místech republiky. Druhý stupeň nebyl v té době již na žádné řece. Nejvyššího stupně povodňové aktivity, stavu ohrožení, dosáhla hladina Cidliny v Sánech na Nymbursku. "Výška hladiny pro třetí stupeň je však překročena pouze o dva centimetry, a nehrozí tedy žádné nebezpečí," řekl ČTK hydrolog z Českého hydrometeorologického ústavu. Zhoršení situace na dolních částech toků by mohl způsobit déšť. Meteorologové jej očekávají již ve středu v noci. Má však pršet pouze slabě, což množství vody v korytech řek příliš neovlivní.

Ve čtvrtek bude maximálně osm stupňů Celsia a i přes den může místy pršet či mrholit.