Zprávy Radia Praha

Kancléř Schröder prý hrozí Zemanovi odřeknutím návštěvy

Odřeknutím své březnové návštěvy České republiky hrozí údajně německý kancléř Gerhard Schröder, jestliže premiér Miloš Zeman "nesprovodí ze světa" své výroky o sudetských Němcích. Shodně o tom ve čtvrtek s odvoláním na berlínské vládní kruhy informují deníky Frankfurter Allgemeine a Süddeutsche Zeitung. Úřad spolkové vlády odmítl zprávy listů komentovat. Podle mluvčí však lze vycházet z toho, že se ministři zahraničí Jan Kavan a Joschka Fischer budou těmito otázkami zabývat za plánované únorové cesty šéfa spolkové diplomacie do Prahy. Podle tisku Schröder na středeční schůzi kabinetu pověřil Fischera věc vyjasnit. Frankfurter Allgemeine uvádí, že kancléř ponechává vše na ministrově diplomatické obratnosti. Odřeknutí kancléřovy cesty se zvažuje zcela vážně, jestliže nedojde k přijatelnému konsensu. Co se do Zemana očekává, zatím není známo, ale zřejmě Berlín usiluje o to, aby se český premiér od svých vyjádření distancoval, píše list.

Stoiber žádá Zemana, aby odvolal výroky o sudetských Němcích

Kandidát německé opozice na úřad spolkového kancléře, bavorský premiér Edmund Stoiber vyzval českého premiéra Miloše Zemana, aby odvolal své výroky o sudetských Němcích. Oznamuje to ve čtvrtek s odvoláním na Stoiberovu berlínskou kancelář agentura AP. Podle této informace zaslal Stoiber Zemanovi dopis, v němž kolektivní odsouzení sudetských Němců jako agentů Adolfa Hitlera označuje za nesprávné a jejich odsunutí po druhé světové válce za "křiklavé bezpráví". Zeman podle Stoibera oživuje předsudky minulosti a měl by své poznámky jednoznačně odvolat. "Vyhnání nelze nikdy ospravedlnit," zdůrazňuje Stoiber v dopisu, nepožaduje však omluvu, jako někteří členové jeho strany CSU, uvádí AP.

Kavan považuje informace o Zemanových výrocích za nedorozumění

Český ministr zahraničí Jan Kavan ve čtvrtek v Moskvě řekl, že informace o výrocích premiéra Miloše Zemana pro rakouský tisk, které by údajně mohly vést ke zrušení březnové návštěvy spolkového kancléře Gerharda Schrödera v České republice, považuje za "nedorozumění". "Nepovažuji tyto informace za 'bouři ve sklenici vody', nepodceňuji je, ale jsem přesvědčen, že z velké části jde o nedorozumění, které bude úspěšně vyřešeno. Povinností ministrů zahraničních věcí je podobné záležitosti urovnávat," řekl.

Kavan: Nebudeme se vměšovat do vnitřních záležitostí Rakouska

Nebudeme se žádným způsobem vměšovat do vnitřních záležitostí Rakouska. Dojde-li tam ke krizi a k mimořádným volbám, budeme to samozřejmě pečlivě sledovat a respektovat. Na tiskové konferenci v Moskvě to ve čtvrtek řekl český ministr zahraničí Jan Kavan, který je od středy na oficiální návštěvě v Rusku. "Osobně se nedomnívám, že to nebezpečí je tak vysoké, jak o tom píší sdělovací prostředky," uvedl dále. Podle jeho názoru napětí v současné rakouské koalici pravděpodobně zůstane až do příštích řádných voleb. To je však interní záležitost Rakouska, zdůraznil Kavan. My máme nadále zájem veškeré česko-rakouské problémy řešit v duchu dobrých sousedských vztahů, konstatoval ministr zahraničí.

Cibrian: Rakouské referendum neohrozí vstup ČR do Evropské unie

Vedoucí delegace Evropské komise v ČR Ramiro Cibrian předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause (ODS) ujistil, že rakouské protitemelínské referendum v žádném případě neohrozí vstup ČR do Evropské unie. Cibrian prohlásil, že uvnitř EU existuje jasná většina, která bude podporovat vstup kandidátských zemí do unie. Taková většina, zdůraznil Cibrian, existuje i mezi občany Rakouska a jejich politiky. "Já si dovedu představit, že nenastane-li něco úplně nového, netušeného, nečekaného a neznámého, tak při standardním chování obou stran Česká republika doputuje do Evropské unie zhruba v té době, kterou všichni opakujeme, v roce 2004," prohlásil Klaus. Cibrian věří, že kandidátské země uzavřou všechny potřebné kapitoly již do konce letošního roku. Klaus s Cibrianem diskutoval také o tom, které úkoly musí ČR vyřešit do vstupu země do EU a které po vstupu. "To považuji za flexibilní a pružný přístup," řekl Klaus.

Kavan: Praha by ráda uvítala ruského prezidenta na summitu NATO

Český ministr zahraničí Jan Kavan ve čtvrtek v Moskvě prohlásil, že Praha by ráda uvítala ruského prezidenta Vladimira Putina na letošním listopadovém summitu NATO v Praze. Jako hostitelé summitu NATO, který se bude konat letos v listopadu v Praze, bychom uvítali, kdyby prezident Putin při této příležitosti přijel do české metropole, řekl ministr Kavan. Prohlásil, že bude při čtvrtečních jednáních svým partnerům zdůrazňovat platné pozvání prezidenta Václava Havla pro hlavu ruského státu k oficiální návštěvě ČR. "Doufáme, že ho Vladimir Putin využije a že se zúčastní také summitu NATO," řekl Kavan. Na tiskové konferenci v redakci ruského listu Izvěstija uvedl, že česká strana má zájem, aby se v Praze nekonal pouze klasický alianční summit, ale aby tam rovněž jednal nový výbor, jenž vzniká mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. "Pravděpodobně se na něm můžeme shodnout při zasedání Rady NATO v Reykjavíku v květnu letošního roku," upřesnil.

Ženeva: Zeman v sídle OSN; nastoupil nový velvyslanec ČR

Posílit české zastoupení v mezinárodních organizacích usídlených v Ženevě chce nový český velvyslanec při Evropské úřadovně OSN a dalších mezinárodních organizacích Alexandr Slabý. U příležitosti návštěvy premiéra Miloše Zemana v Ženevě tam ve čtvrtek Slabý předal své pověřovací listiny. Mezi další priority nového velvyslance patří zisk členství pro Českou republiku v konferenci pro odzbrojení, které podle něj Česko nemá od rozpadu federace, a obnova členství země v komisi pro lidská práva, které vyprší letos. Na tato témata ve čtvrtek v Ženevě hovořil i premiér Zeman s generálním tajemníkem Evropské úřadovny OSN Vladimirem Petrovským. "Dotkli jsme se i otázky předsednictví Valného shromáždění," řekl Zeman po setkání ČTK v narážce na to, že Česká republika se hodlá vedle Běloruska ucházet o předsednické křeslo ve Valném shromáždění OSN pro období 2002 až 2003. Petrovskij hodnotí české šance na úspěch příznivě. "Česká republika má velmi dobrou a silnou mezinárodní pozici a uznání a naskýtá se spíše otázka, jakým způsobem získat co největší počet hlasů," podotkl Petrovskij.

KDU-ČSL a unie se dohodly na řešení dluhu ODA

KDU-ČSL a Unie svobody-Demokratická unie již našly společné řešení současné krize čtyřkoalice, způsobené mnohamiliónovým dluhem ODA. Předseda lidovců Cyril Svoboda na čtvrteční tiskové konferenci prohlásil, že nyní záleží na alianci, zda nabízené řešení koaličních partnerů na nedělním jednání svého Ústředního sněmu přijme. Podrobnosti ale nechtěl uvést. Výmluvnější nebyl ani místopředseda ODA Oldřich Kužílek. Řekl, že o výsledku středečního jednání lidovců a unionistů je částečně informován; chápe jej ale jako výstup z probíhajících jednání. Řešením dluhu aliance se bude v neděli zabývat sněm ODA. "Budeme projednávat také všechny návrhy a postoje (čtyřkoaličních) partnerů (k řešení dluhu)," uvedl Kužílek.

Sněm bude podle něj připravovat také celostátní sjezd strany, jehož delegáti budou v polovině března schvalovat kandidátky čtyřkoalice pro sněmovní volby. Pokud by bylo zastoupení ODA na kandidátkách zpochybněno, účastníci konference by schvalovali "jakoby samostatné kandidátky" aliance, naznačil Kužílek. Vyškrtnutím ze čtyřkoaličních kandidátek hrozili ODA kvůli splacení dluhu ještě počátkem týdne lidovci. Svoboda doufá, že celou záležitost by měla dořešit politická rada čtyřkoalice, která se sejde v neděli večer.

Mluvčí Hyundai tvrdí, že firma nejedná o výstavbě závodu v ČR

Korejská automobilka Hyundai Motors nevede jednání o výstavbě závodu v ČR, řekl ČTK mluvčí firmy Stephen Kitson. Popřel tak středeční informaci vedení agentury Czechinvest, že s Hyundai jedná o záměru postavit v ČR závod za desítky miliard Kč. "Nevíme, odkud ta zpráva pochází, je ale zcela mylné se domnívat, že jsme učinili nějaké rozhodnutí, anebo, že s někým vedeme konkrétní jednání," uvedl mluvčí.

Podle Kitsona bude firma výrobní závody v Evropě jednou potřebovat a nyní zrovna hledá vhodnou lokalitu v USA. "V současné době ale celkový objem prodeje automobilů, které bychom v zahraničí mohli vyrábět, se v Evropě ani nepřibližuje úrovni, která by umožnila vybudovat životaschopný závod," vysvětlil s tím, že automobilka vlastně ani v Evropě, ať už východní nebo západní, nezačala hledat vhodnou lokalitu. Snahou ČR je přilákat další investici do výroby osobních automobilů. "Za tímto účelem jsme oslovili společnost Hyundai Motor Company/KIA Motors Corporation a v současné době připravujeme nabídku několika lokalit v ČR," uvedl pro ČTK generální ředitel Czechinvestu Martin Jahn. Zatím mu nejsou známy parametry případného projektu ani to, zda výše uvedená společnost projeví o investici v ČR zájem.

Greenpeace protestují před Spolanou proti hrozbě dioxinů

Dvě desítky českých i zahraničních aktivistů ekologického sdružení Greenpeace ve čtvrtek dopoledne zahájily protestní akci před firmou Spolana v Neratovicích na Mělnicku. S pomocí rotačního laseru a profesionálního geodeta aktivisté vyměřili a označili kótu stoleté vody před jednou z bran závodu. Chtějí tak upozornit na to, že povodeň může ohrozit dva objekty zamořené vysoce toxickými dioxiny, a tyto jedy tak spláchnout do Labe. Podle informací Greenpeace by již v případě padesátileté vody byl jeden z objektů zaplaven zhruba do výše půl metru nad úrovní podlahy. Na podlaze byly přitom nalezeny dioxiny v koncentraci mnohonásobně překračující limity pro nebezpečný odpad. Na tuto hrozbu upozorňují Greenpeace již od loňského roku. Vedení Spolany ale tvrdí, že ekologové jen šíří zbytečnou paniku.

Havel a Klaus se přou kvůli termínu konání sněmovních voleb

Termín konání letošních voleb do sněmovny vyvolal rozpory mezi prezidentem Václavem Havlem a předsedou dolní komory a ODS Václavem Klausem. Zatímco Havel chce, aby se volby konaly v květnu, Klaus s tímto návrhem nesouhlasí. Předpokládal totiž, že se volby uskuteční v polovině června. Havlův návrh označil za schválnost. "O nejvhodnějším termínu voleb bude prezident příští týden jednat s předsedou vlády Milošem Zemanem. Zatím žádný termín nevyhlásil, a proto není jasné, vůči čemu má pan Klaus výhrady," řekl ve čtvrtek Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Už dříve ČTK sdělil, že si Havel myslí, že díky konání voleb v květnu by bylo více času na povolební jednání. Klausovi se to nezamlouvá, protože podle něj politické strany počítaly s tím, že se volby uskuteční v polovině června. Strany si totiž prý stanovily harmonogramy, mají zadané inzertní stránky v tisku a plochy na billboardech.

Německý nejvyšší soud rozhodne o odvolání esesáka Viela

Německý nejvyšší soud rozhodne 19. února v Karlsruhe o odvolání bývalého důstojníka SS Julia Viela (83), který byl loni odsouzen ke 12 letům vězení za vraždu sedmi židovských vězňů z terezínského ghetta na Litoměřicku. Ve čtvrtek o tom informoval soud v jihoněmeckém Ravensburgu, který Viela v první instanci odsoudil. Bývalý esesák je ve vazbě od října 1999. Návrhy obhájců, aby byl kvůli špatnému zdravotnímu stavu propuštěn z vězení, soud v Ravensburgu odmítl a rozhodnutí potvrdil tento měsíc i vyšší soud ve Stuttgartu. Lékaři zjistili, že Viel je zdravotně schopen vazby.

Propustnost vzdušného prostoru ČR výrazně vzrostla

Řízení letového provozu (ŘLP) ve čtvrtek zahájilo provoz nového systému letových hladin, který výrazně zvýší propustnost vzdušného prostoru ČR. Ke současným sedmi hladinám, ve kterých se letadla mohou pohybovat, přibylo dalších šest. Vedle snížení zpoždění letadel systém umožní úspory pohonných hmot díky zajištění letového provozu v nových ekonomicky zajímavých hladinách, uvedl pro ČTK mluvčí ŘLP Vítězslav Kulich. ČR se připojila k projektu Reduced Vertical Separation Minimum (RVSM), který umožňuje snížení minimální vertikální vzdálenosti mezi letouny v letové výšce nad 9,5 kilometru ze současných 600 metrů na 300 metrů. Vedle ekonomických a provozních efektů bude mít nový systém pozitivní vliv i na životní prostředí, které bude méně zatíženo díky úbytku zplodin při nižším spalování pohonných hmot.

Do druhého kola tendru na prodej Telecomu bude pozváno sedm firem

Výbor pro privatizaci majority v Českém Telecomu ve čtvrtek zúžil počet předběžných zájemců z osmi na sedm, které pozve do druhého kola tendru. Investoři budou moci ve firmě začátkem února provést hloubkovou kontrolu a poté jednat o smlouvě o prodeji akcií. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva financí Jana Vargová. Mezi osmi předloženými předběžnými nabídkami převládali finanční investoři nad telekomunikačními firmami. Podmínka vlády přitom připouští účast finančních investorů pouze v konsorciu s telekomunikačními operátory. Stát, který v Telecomu prodává 51,1 procenta akcií, se loni na jaře dohodl o společném postupu s konsorciem TelSource(KPN a Swisscom), které vlastní dalších 27 procent akcií. Vláda by buď prodala oba podíly najednou, tedy 78 procent akcií, nebo menší balík tvořený akciemi obou subjektů v poměru dvě ku jedné ve prospěch státu.

Bývalý člen představenstva tvrdí, že Soudek firmu nepoškodil

Bývalý člen představenstva plzeňské Škodovky Ferdinand Flandera ve čtvrtek u plzeňského krajského soudu řekl, že někdejší šéf Škody Lubomír Soudek podnik půjčkami pro svou soukromou firmu nepoškodil. Úvahy o tom, že Škodovka mohla vydělat víc peněz, kdyby je tehdy poskytla někomu jinému, považuje za spekulace. "Nemohla by je půjčit nikomu, protože by je nedostala zpátky," uvedl. Žalobce Soudka viní z toho, že si na přelomu let 1995 a 1996 půjčil od Škodovky 315 miliónů korun pro svou soukromou firmu NERo na velmi nízký úrok na nákup akcií Škodovky. Soudek čtyřikrát prodloužil dobu splatnosti až do roku 2010, čímž se vyhnul placení sankčních úroků. Připravil tak prý podnik o 113 miliónů korun. Takovou částku by totiž podle žalobce Škodovka získala, kdyby je půjčila někomu jinému na běžný úrok. Soudek však před soudem popřel, že se snažil Škodovku okrást.

Rota chemické ochrany z Bechyně možná součástí Trvalé svobody

Čtvrtá rota chemické ochrany se sídlem v Bechyni na Táborsku by se po plné profesionalizaci mohla začlenit do jednotek, které se zúčastní protiteroristické operace Trvalá svoboda. Novinářům to ve čtvrtek na tiskové konferenci v Bechyni řekl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Pokud budou pokračovat protiteroristická opatření, je možné, že bude připravena k rotaci pro operaci Trvalá svoboda," uvedl. Podle něj by měla být rota plně profesionální do konce letošního roku a na akci Trvalá svoboda by spolupracovala s 9. rotou chemické ochrany v Liberci

Rada odebrala Kindernayovi možnost vysílat z Malešic, dala ji TV3

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odebrala společnosti Martina Kindernaye RTV Galaxie frekvence na vysílání z pražských Malešic. Územní rozsah licence RTV Galaxie rada omezila kvůli trvalého nevyužívání 55. kanálu Praha - Malešice, sdělil ve čtvrtek mluvčí rady Pavel Barák. Rada současně přidělila krátkodobou licenci k televiznímu vysílání na tomto kanálu mateřské společnosti firmy TV3 České mediální společnosti. Kindernay považuje rozhodnutí rady za zcela nestandardní a odvolá se proti němu. Rada mu totiž frekvenci odebrala v průběhu 90denní lhůty, kterou mu dala na zprovoznění vysílače. To chtěl Kindernay učinit v dubnu.

Český a Slovenský rozhlas podepsaly novou smlouvu o spolupráci

Generální ředitelé Českého rozhlasu (ČRo) a Slovenského rozhlasu (SRo) Václav Kasík a Jaroslav Rezník podepsali ve čtvrtek v Praze novou smlouvu o vzájemné spolupráci a výměně programů. Slavnostním přípitkem a podáním ruky stvrdili v pořadí již druhou oficiální dohodu uzavřenou po rozdělení Československa a úplném osamostatnění obou stanic. Dokument obě instituce zavazuje například ke konzultačním setkáním, vzájemné výměně informací, hudební produkce a rozhlasových her. Umožňuje také stáže a pracovní pobyty redaktorů, techniků, řídících pracovníků i hudebních těles. "Využívá se samozřejmě toho, že doposud neexistuje závažná jazyková bariéra," řekl přítomným novinářům Kasík.

Hvězdáři jsou zklamaní, senátoři nechtějí zmenšit osvětlení měst

Čeští hvězdáři si od nového zákona o ochraně ovzduší slibovali zlepšení pozorovacích podmínek. Ve středu však senátoři z návrhu zákona doporučili vyjmout část, která se věnuje modernizaci veřejného osvětlení. Úprava by podle senátorky Jitky Seitlové (ODA) znamenala značné investice z obecních rozpočtů. Opačný názor má brněnský hvězdář Jan Holan. "Vždy to vychází úsporně," řekl s odkazem na zkušenosti zahraničních měst, která instalací nových lamp ušetřila na elektřině. Senátoři podle Holana nedůvěřují obecné definici zákona kvůli tomu, že nemohou ovlivnit prováděcí předpis připravovaný ministerstvem životního prostředí. Norma, na které Holan spolupracoval, uvádí, že do čtyř let má být modernizováno osvětlení v kilometrovém okruhu kolem hvězdáren, u Ondřejova a Kleti v okruhu deseti kilometrů. "Věřím, že tyto malé oblasti ukáží pozitivní příklad, jak se to dá udělat, aby byli všichni spokojeni," uvedl astronom.

Česká remoska sbírá zahraniční ocenění

Výroční cenu za rok 2001 udělil testovací institut časopisu Good Housekeeping české remosce. Tato kuchyňská pomůcka známá v Čechách už půl století byla pro Anglii objevem minulého roku, o který se zasloužila Češka lady Milena Grenfellová-Bainesová, která zde žije už 60 let. "Každý den dostáváme haldu tiskových oznámení o všemožných nových a údajně průkopnických produktech," píše Good Housekeeping Institute (GHI) ve zdůvodnění letošních cen. "Příliš často se však zjistí, že jsou to hračky anebo stará zařízení upravená tak, že nepřinášejí uživatelům nic nového." Remoska však testování přestála se ctí. Nominovala ji Audrey Johnová ze Strockportu, která si ji původně koupila na dovolenou v karavanu, ale pak zjistila, jak jí pomáhá i během roku v kuchyni a teď ji používá prakticky každý den. Testování v GHI její chválu potvrdilo: "Výsledky jsou stejně dobré jako v běžné troubě," zní verdikt GHI. V Anglii se remoska prodává jako "The Remoska Electric Cooker" od loňského ledna.

V Londýně bude přehlídka zakázaných filmů socialistických zemí

Přehlídka filmů zakázaných v době budování socialismu v Československu, Polsku a Maďarsku a doprovázených oficiálními propagandistickými týdeníky se bude konat v Londýně. Kromě nevraživosti tehdejších vládců sdílela řada filmů další společný osud: významné ceny od západní kritiky. Mezi 11 snímky na festivalu, který se bude konat v únoru v Riverside Studios, je Daleká cesta Alfréda Radoka o terezínském ghettu z roku 1948, Balada o sedmi oběšených Martina Hollého, Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného, Farářův konec Evalda Schorma a Vtáčikovia, siroty a blázni Juraje Jakubiska. Doprovázet je budou týdeníky o prvním roce dvouletky, o oslavách prvního a 9. máje, o výrobě nového kombajnu, o procesu se "zrádci národa" a o výchově mladých socialistických umělců.

Na filmovém festivalu v Holandsku se představuje i česká kinematografie

V nizozemském Rotterdamu byl ve středu zahájen 31. ročník Mezinárodního filmového festivalu, na němž je letos opět silně zastoupena česká kinematografie. V hlavní soutěži festivalu - Tiger Awards se promítá film Divoké včely režiséra Bohdana Slámy. Cena se uděluje nadějným mladým režisérům za jejich první či druhý film. V roce 1998 toto prestižní ocenění získal Petr Zelenka za film Knoflíkáři. Návštěvníkům festivalu se představí tři celovečerní filmy (Divoké včely Bohdana Slámy, Paralelní světy Petra Václava a Vyhnání z ráje Věry Chytilové), autobiografická výpověď Jana Němce Noční hovory s matkou a dokument Jany Ševčíkové Starověrci. V sobotu se v rámci rotterdamského festivalu koná odpoledne českého filmu, které tradičně organizuje České centrum a Velvyslanectví České republiky v Haagu.

Zraněná biatlonistka Háková byla propuštěna z nemocnice domů

Česká biatlonistka Eva Háková byla ve čtvrtek v devět hodin dopoledne propuštěna z nemocnice do domácího šetření a její šance na odlet na olympijské hry do Salt Lake City stouply. ČTK to potvrdil lékař Vladimír Dobeš. Háková strávila den na lůžku v nemocnici v Jablonci nad Nisou se středním otřesem mozku, tržnou ranou na hlavě a naraženým ramenem. Zranění utrpěla při středeční autonehodě cestou z Jilemnice do Jablonce, odkud měla jet do Prahy a odletět do USA.

Novák prohrál v Melbourne s Johanssonem 6:7, 6:0, 6:4, 3:6 a 4:6

Tenista Jiří Novák si nezahraje finále grandslamového Australian Open. Český hráč a šestadvacátý nasazený prohrál v čtvrtečním semifinále v Melbourne Parku s turnajovou šestnáctkou Thomasem Johanssonem ze Švédska po bitvě 6:7 (5:7), 6:0, 6:4, 3:6 a 4:6 po dvou hodinách a 50 minutách. Druhý finalista vzejde z pátečního souboje, ke kterému v nastoupí Tommy Haas z Německa a Rus Marat Safin.

Počasí

V noci bude oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky, v průběhu noci na západě a severozápadě Čech od středních poloh smíšené nebo sněhové. Noční teploty čtyři až nula st. C. Přes den se očekává oblačno až polojasno a místy přeháňky deště nebo deště se sněhem, od středních poloh sněhové. Denní teploty jeden až pět st. C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude minus dva st. C.