Zprávy Radia Praha

Ministerstvo zahraničí zaslalo Vídni diplomatickou nótu

Ministerstvo zahraničních věcí ČR zaslalo v úterý odpoledne Rakousku diplomatickou nótu. Protestuje tak proti pondělním výrokům generálního tajemníka rakouské vládní pravicové strany Svobodných (FPÖ) Petera Sichrovskyho, který v pondělí vyzval českou vládu k přehodnocení důsledků rasového pronásledování a odškodnění jeho obětí, zvláště Židů. Česká diplomacie označila tajemníkova slova za blamáž a jejich vysvětlení ani omluvu nepožaduje. "Nicméně, vzhledem k tomu, že FPÖ je součástí rakouské vládní koalice, považujeme za nezbytné upozornit naše vídeňské partnery na krajně nevhodné vystupování generálního tajemníka koaliční strany," uvedl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Nótu v Praze převzal rakouský velvyslanec Klaus Daudlebsky. Slova generálního tajemníka FPÖ pobouřila i zástupce židovských organizací. Sichrovskému vytkli zneužívání osudu Židů k politickým účelům, jakož i zkreslování historie.

Prezident jednal s guvernérem ČNB o vývoji ekonomiky

Prezident Václav Havel se v úterý setkal s guvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou. Hovořili spolu o aktuální situaci české ekonomiky v době celosvětového hospodářského oslabení, o současném posilování koruny a přípravách vstupu České republiky do Evropské unie. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka prodiskutovali také fungování centrální banky. Jejich schůzka byla plánována již na dřívější termín, kvůli nemoci prezidenta však byla přesunuta na úterý.

V Ústí nad Labem a Děčíně platí třetí stupeň povodňové aktivity

Třetí stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, vyhlásily v úterý povodňové komise v Ústí nad Labem a Děčíně. Podle odhadu pracovníků povodí bude Labe stoupat i ve středu. Kulminovat by mělo ve čtvrtek či v pátek. Hladina by se mohla zvednout až na sedm metrů. Voda již v Ústí zatopila hlavní tah z Prahy do Děčína. V Děčíně je zatopena komunikace mezi Dolním a Prostředním Žlebem, pod Tyršovým mostem a některé další menší komunikace. Na Labi je také od dopoledne přerušena lodní doprava mezi Děčínem a hranicí s Německem. Plavba mezi zdymadly Střekov a Děčínem je přerušena již od pondělního večera.

První stupeň povodňové aktivity, stav bdělosti, byl zaznamenán na přibližně čtvrtině míst, kde hydrometeorologové sledují výši hladin českých a moravských toků. Druhý stupeň platí na celém Labi, Mži, Radbuze, celé Ohři, Nežárce, Sázavě, Tiché Orlici, Ploučnici, Jihlavě a Moravě. Třetí stupeň, tedy stav ohrožení, trvá na dolní Orlici, Metuji, Labi v Němčicích a Cidlině a horní Dyji. Povodňová vlna v příštích dnech zasáhne také Přelouč, kde může hladina stoupnout na stupeň ohrožení.

Václav Klaus je podle TNS Factum nejpřijatelnějším kandidátem na post prezidenta

Nejpřijatelnějším kandidátem na post prezidenta je podle výzkumu agentury TNS Factum předseda Poslanecké sněmovny a občanských demokratů Václav Klaus. Z necelé tisícovky respondentů by ho na místě budoucí hlavy státu preferovalo 9 a půl procenta dotázaných. Druhým v pořadí je předseda Senátu Petr Pithart s 8 procenty. Za přijatelné kandidáty na prezidentskou funkci považují někteří lidé také premiéra Miloše Zemana, místopředsedkyni sněmovny Petru Buzkovou a ministra vnitra Stanislava Grosse. Sociologové dále zjistili, že s přímou volbou prezidenta by dnes souhlasilo o něco méně lidí než v minulosti. Zatímco v roce 2000 by ji uvítalo 74 procent dotázaných a v roce 2001 přibližně 72 procent, nyní ji příznivě hodnotí necelých 68 procent. Výsledky průzkumu také potvrdily pondělní zjištění agentury STEM, podle něhož si většina přeje, aby v čele země stál člověk, který není výrazně spojen s žádnou politickou stranou.

Nejprospěšnější osobností v ČR je podle šetření Stanislav Gross

Podle lednového průzkumu agentury TNS Factum je nejprospěšnější osobností české společnosti ministr vnitra Stanislav Gross. Kromě Grosse veřejnost příznivě hodnotí také místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou, senátora Václava Fischera a ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Lepších výsledků v hodnocení se počátkem roku dočkal i předseda Senátu Petr Pithart. Výrazně nejhorší hodnocení získal naopak lídr KSČM Miroslav Grebeníček; dobře si nevede ani předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Mnohem nepříznivěji než dříve vnímá veřejnost ředitele televize Nova Vladimíra Železného. Rozporně lidé hodnotí vůdčí osobnosti čtyřkoalice Hanu Marvanovou a Cyrila Svobodu a ministra zahraničních věcí Jana Kavana.

ODA zatím neví, jak naloží se sponzorskými dary z 90. let

Občanská demokratická aliance zatím neví, jak naloží se spornými sponzorskými dary ve výši téměř šesti miliónů korun, které získala v letech 1995 a 1996. Podle předsedy ODA Michaela Žantovského je nutné nejprve vyjasnit převedení těchto peněz na humanitární účely, k němuž se ODA zavázala v r. 1998. Zřeknutí se daru podle Žantovského ODA podmiňovala zjištěním skutečného dárce. Někdejší předseda aliance Jiří Skalický 6. února 1998 jasně prohlásil, že aliance se rozhodla poslat na humanitární účely sponzorské dary, u nichž nebude bezpečně zjištěno, odkud pocházejí. Současná prohlášení tehdejších představitelů aliance si však odporují. "Podle některých byl tento dárce identifikován, podle jiných identifikován nebyl," uvedl Žantovský.

ODA v polovině 90. let dostala 5,7 miliónu korun od firmy Trade Management Company, která byla registrována na Panenských ostrovech. Podle Skalického se za touto firmou skrývaly tabákový koncern Philip Morris, PPF (První privatizační fond) a Hutní a strojírenská akciová společnost Vítkovice. Společnost Philip Morris spojitost s TMC odmítla, poskytnutí sponzorského daru alianci odmítly i Vítkovice a PPF. K obdarování ODA v roce 1996 se nicméně přihlásila ruská společnost Petr Veliký, která je s PPF spřízněna.

Němečtí vysídlenci znovu kritizují Zemana

Jako neúnosné a skandální označila výroky premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích předsedkyně Svazu vyhnanců Erika Steinbachová. Odmítla se však vyjádřit k chystané březnové cestě kancléře Gerharda Schrödera do České republiky. Schrödera ovšem výroky českého premiéra, který o sudetských Němcích hovořil jako o "zrádcích" a Hitlerově "páté koloně", také rozladily. Předsedkyně střechové organizace spolků vysídlených Němců proto očekává, že se kancléř sudetských Němců vhodným způsobem zastane. Mluvčí německé vlády Uwe-Karsten Heye již minulý týden upozornil, že Zemanovy výroky ztížily přípravu březnové cesty kancléře do ČR. Podle německého tisku Schröder pohrozil odřeknutím své cesty, jestliže Zeman výroky o sudetských Němcích "nesprovodí ze světa". Ministr zahraničí Joschka Fischer má o současných česko - německých vztazích jednat při své návštěvě v Praze 20. února. Vysídlenci hodlají před německými volbami zjistit, jak se jednotlivé německé parlamentní strany zasazují o to, aby Česko, Polsko a Slovinsko před svým vstupem do Evropské unie zrušily příslušné dekrety o poválečném vysídlení Němců ze svých území.

Rakousko chce zlepšit dopravní spojení s Českem

Rakouský plán rozvoje dopravy chce do roku 2021 zlepšit stávající železniční a silniční spojení s Českem. Výstavba severní dálnice A5 od Eibesbrunnu přes Wilfersdorf až po hranice s Českou republikou v Drasenhofenu potrvá do roku 2011. Celý projekt si vyžádá náklady 348,8 miliónů eur. Vídeň plánuje v letech 2002 až 2021 zvýšit přepravní kapacitu mezi hornorakouským Unterweitersdorfem a hraničním přechodem Wullowitz/Dolní Dvořiště. Čtyřproudová silnice pro motorová vozidla s označením S10 přijde na celkem 352,5 miliónů eur. U železničního spojení se zvýší přepravní kapacita Summerauské tratě ve spolkové zemi Horní Rakousy ve směru do České republiky. Celý projekt je plánován na léta 2007 až 2011 s investičními náklady 138,1 miliónů eur. Dopravní plán předpokládá do roku 2021 rovněž modernizaci železničního koridoru ve směru od Vídně až po dolnorakouský Hohenau, který leží na trati do České republiky.

Matsushita chce v Plzni zvýšit výrobu

Japonská společnost Matsushita chce do svého závodu v Plzni, kde je nyní zaměstnáno přibližně 1700 lidí, přijmout dalších 300 zaměstnanců. Ve druhé polovině letošního roku firma počítá se zvýšením roční výroby televizorů přibližně o 100 tisíc na 1,2 miliónu kusů. Plzeňský závod Matsushita Television Central Europe byl vůbec první investicí Japonska v České republice. Továrna zahájila výrobu televizorů roce 1997 a do dnešního dne překročila jejich produkce tři milióny kusů.

Belgický investor chce postavit závod v Karviné

Belgická společnost Belfort International má zájem podnikat v karvinské průmyslové zóně Nové Pole. Firma plánuje v Karviné zahájit koncem letošního roku výrobu igelitových tašek pro trhy ve střední Evropě. Roční produkce závodu by byla asi 1,5 tuny tašek. Surovinou pro výrobu by měly být dovezené granule umělé hmoty. Práci by přitom mohlo najít prvních 50 lidí, o rok později by se jejich počet zdvojnásobil. Investice do výstavby nového závodu by měly činit zhruba 350 miliónů korun. Investor se rozhodoval mezi lokalitami v ČR, Polsku, Slovensku, Maďarsku a Litvě. Belgická firma Belfort International je šestým investorem, kterého by Karvinští pro svou průmyslovou zónu získali. V zóně již podniká japonský výrobce jízdních kol Shimano a zlínská firma Graddo, zabývající se montáží kabelážních systémů. Na sklonku minulého roku začala s výstavbou závodu na výrobu zdravotnického materiálu švédská firma Mölnlycke Health Care. Zatím posledním podnikatelem v zóně je karvinská firma Dexon, působící v oblasti elektroakustiky.

Česká firma bude vyvážet preparáty z rašeliny do USA

Jeden z největších výrobců rašelinových preparátů pro lázeňství, česká firma Torf, v únoru vstoupí na trh ve Spojených státech. Torf již získal potřebná povolení pro vývoz do USA a založil firmu s tamním obchodním partnerem. Zpočátku chce působit ve státech Connecticut a New York a později zahájit prodej i na západním pobřeží. Vývozním artiklem mají být hlavně kosmetické přípravky, které postupně doplní balneologické preparáty z rašeliny. Letos firma plánuje zdvojnásobení tržeb na 24 miliónů korun. Společnost, která vznikla privatizací závodu Rašelina Soběslav v Krásně na Sokolovsku, již tři roky rašelinu ve svém ložisku netěží. Začala proto surovinu dovážet z Litvy a Německa. Zhruba dvě třetiny produkce exportuje. Největšími zákazníky je Německo a Itálie. Letos projevili o výrobky zájem klienti ze Švýcarska a hotely ve slovenských Tatrách. Vývoz firma chystá i do Anglie.

Odpůrci výstavu závodu Ronal v Hradci Králové sbírají podpisy pod petici

Odpůrci výstavby továrny koncernu Ronal na automobilová kola v Hradci Králové zatím sehnali zhruba 4000 podpisů občanů na podporu místního referenda o továrně. Pod návrh však musejí získat nejméně 8000 podpisů, aby zastupitelstvo města plebiscit vyhlásilo. Odpůrci továrny doufají, že lidé v případném plebiscitu její výstavbu odmítnou a Ronal bude muset s investicí za 1,5 miliardy korun z města odejít. Zamýšlená výroba kol z hliníku není podle tvrzení odpůrců Ronalu pro město v dotyčné lokalitě vhodná a neodpovídá schválenému územnímu plánu města. Poukazují také na to, že město nemá koncepci budování průmyslových zón. Vedení města se již vyjádřilo, že se referendu bránit nebude.

Odkaliště v Mydlovarech se bude rekultivovat

Jihočeský kraj zaplatí 2,4 milionu korun na projekt rekultivace odkališť po zpracovně uranových rud MAPE v Mydlovarech na Českobudějovicku. Kraj tak podpoří sdružení obcí Blata, které požádalo o příspěvek na tento ekologický projekt z evropského programu ISPA. Podle jihočeského hejtmana Jiřího Vlacha představuje částka téměř 2 a půl milionu jihočeský příspěvek, protože celá technická příprava projektu přijde na 7,1 milionu. Stát se sice podle něj nezříká odpovědnosti za ekologickou zátěž v okolí Mydlovar, problém nicméně řeší pomalu. Při současném tempu by rekultivace trvala nejméně čtyřicet let. Za dobu provozu chemické úpravny uranových rud MAPE Mydlovary, tedy od počátku 60. let do roku 1991, vzniklo 36 milionů tun odpadních kalů. Kal se vozil do odkališť o celkové ploše 286 hektarů, látky nyní negativně ovlivňují ovzduší i podzemní vody. Podle dostupných informací počítá projekt se sanací odkališť v rozmezí deseti let a náklady ve výši sedm miliard korun, které by uhradil stát.

Starostové ze Šumavy žádají o zachování rozlohy Národního parku

Starostové osmi šumavských obcí vyzvali poslance, aby při úterním projednávání zákona o Národním parku Šumava zachovali jeho rozlohu. Se stejnou žádostí se na poslance obrátili i ekologové z Hnutí Duha, jehož petiční archy podepsalo více než 16.000 lidí. Starostové také požádali, aby sněmovna umožnila převod státních pozemků na Šumavě do majetku obcí, které leží v parku. Výzvu předal sněmovně ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Starostové nesouhlasí se zřízením obecně prospěšné společnosti, která by se starala o hospodaření na Šumavě. Tento pozměňovací návrh připravil lidovecký poslanec Libor Ambrozek. Podle názoru starostů by tento návrh Šumavu poškodil, ministr Kužvart jej považuje za pokus o "vytunelování" Národního parku.

V Hřensku byl vyhlášen stav ohrožení

Bezpečnostní rada Okresního úřadu v Děčíně vyhlásila kvůli nebezpečí padajících skal v části obce Hřensko stav ohrožení. Součástí opatření bude i evakuace hřenské tržnice. Vystěhováno bude pravděpodobně také 13 trvale žijících obyvatel. O vyhlášení stavu ohrožení požádal ředitel Národního parku České Švýcarsko Zdeněk Patzelt na základě úterního měření pohybů na sledovaných skalách. Geologové z Hřenska doporučili okamžitě uzavřít prostor a zahájit sanaci. Sanace skal bude hrazena ze státního rozpočtu. Podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta na zabezpečení skal v Hřensku přispěje i Státní fond životního prostředí. Současnou kritickou situaci zavinil podle ministra Kužvarta i okresní úřad, když zrušil před dvěma lety v Hřensku stavební uzávěru. Přímo pod skalami tak byly postaveny stánky prodejců.

Brno připomene světově proslulého genetika Mendela

Výstavu o světově proslulém genetikovi Gregoru Mendelovi připravuje vídeňské Sdružení pro podporu a výzkum genomů a představený augustiniánského opatství svatého Tomáše v Brně Lukáš Evžen Martinec. S otevřením výstavy v augustiniánském klášteře na Starém Brně, kde Mendel v 19. století žil a působil, se počítá v květnu tohoto roku. V budově opatství na Starém Brně by podle opata Martince v budoucnu mělo vzniknout kongresové centrum a muzeum genetiky. Pomoc přislíbila i Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Její rektor Stanislav Procházka uvedl, že škola chce rekonstruovat Mendelovu experimentální botanickou zahradu. Projekt podpoří i město Brno a Akademie věd ČR. Johann Gregor Mendel (1822-1884) při křížení různých forem hrachu dospěl k objevům, z nichž vyvodil základní zákonitosti dědičnosti. Formuloval tři genetické zákony, později nazvané jeho jménem, které se staly základem moderní genetiky.

Sdružení Tanec Praha vyhlásilo Cenu za objev v tanci

Cenu mladým umělcům za nejlepší taneční dílo uplynulé sezóny vyhlásilo občanské sdružení Tanec Praha. Sdružení každoročně pořádá stejnojmenný mezinárodní festival a spravuje nové taneční divadlo Ponec na Žižkově. Cena je určena tvůrcům, kteří se věnují tanečnímu oboru na profesionální úrovni, včetně posluchačů vyšších ročníků uměleckých škol. Odměna 300.000 korun, která je s cenou spojena, má podpořit vznik nové inscenace oceněného umělce. Dalších 200.000 korun zajistí propagaci představení, jehož příprava i premiéra se odehraje v divadle Ponec. Porota, složená z českých i zahraničních tanečních teoretiků, kritiků a pedagogů tanečních škol, bude přihlášená díla posuzovat v rámci festivalu Česká taneční platforma, jenž Tanec Praha tradičně uspořádá v dubnu. Podle ředitelky sdružení Yvony Kreuzmannové bude nová cena vítězi udělena 27. června při slavnostním zakončení 14. ročníku festivalu Tanec Praha na Pražském hradě.

V Klementinu opět naměřili rekordní teplotu

V pražském Klementinu byla opět naměřena rekordní teplota, a to 14,9 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1983 tak byl překonán o 3,9 stupně. I v Českých Budějovicích meteorologové naměřili rekordní teplotu 16,1 stupně Celsia. Teplota tak překonala dosavadní rekord z 29. ledna 1921, kdy zde bylo naměřeno 11,8 stupně Celsia. Teplotní rekordy byly na několika místech ČR překonány již druhý den po sobě. Vzhledem k meteorologické předpovědi, podle níž by i v dalších dnech mělo panovat teplé počasí, by mohl být překonán rekord i pro 30. leden. V Klementinu k tomuto datu totiž evidují nejvyšší teplotu z roku 1884, kdy bylo 12 stupňů Celsia.

A na závěr ještě krátce o počasí:

V noci i zítra bude polojasno až oblačno, ojediněle slabý déšť. Teploty v noci 8 až 4 stupně, přes den znovu vysoké 10 až 14 a na horách kolem 5-ti stupňů.