Zprávy Radia Praha

Rusko letos České republice splatí 210 milionů dolarů ze svého dluhu

Rusko by mělo do poloviny března připravit ke zveřejnění stručný výtah smlouvy s Českou republikou, která se týká splácení ruského dluhu. Plné zveřejnění celého textu nepovažuje ruská strana podle mluvčí českého ministerstva financí Jany Vargové za vhodné. K odtajnění smluv o úhradě ruského dluhu prostřednictvím společnosti Falkon vyzývá vládu již delší dobu opozice. Kabinet by měl podle pravicových poslanců říci, zda byla celá transakce ekonomicky výhodná a zda neumožňuje praní špinavých peněz. Vláda však tvrdila, že smlouvy nemůže zveřejnit bez souhlasu ruské strany. O možnosti zveřejnit text mezivládní smlouvy o umoření části dluhu jednal náměstek ministra financí Ladislav Zelinka se svým ruským protějškem Sergejem Kolotuchinem během jeho třídenní návštěvy ČR.

Ruský dluh vůči ČR původně činil 3,6 miliardy dolarů, nyní je to zhruba 1,1 miliardy. Falkon odkoupil pohledávku za Ruskem ve výši 2,5 miliardy dolarů za 22 procent hodnoty, tedy zhruba za 20 miliard korun. Splácení dluhu bylo podle původního harmonogramu rozvrženo do roku 2020. Kolotuchin nevylučuje, že by mohlo nastat rychlejší splacení všech závazků, pokud se ekonomická situace v Rusku bude vyvíjet příznivě. Podle Zelenky by ruský dluh mohl být uhrazen do pěti let. Současná jednání s ruskou stranou skončila dohodou o vypořádání další části dluhu dodávkou zboží za 210 milionů dolarů. Podle Vargové by mělo jít o speciální zařízení pro jaderný výzkum, jaderné palivo, metalurgické výrobky, elektrickou energii či náhradní díly a techniku pro armádu.

Poslanecká sněmovna schválila plošné vyplácení přídavků na děti

Plošné vyplácení přídavků na děti má umožnit vládní předloha, kterou ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Přijetí předlohy v Senátu ale ohrožuje to, že sociální demokraté a komunisté, kteří prosadili její přijetí ve sněmovně, mají v jednaosmdesátičlenné horní komoře pouze 18 zástupců. Předseda ODS a šéf sněmovny Václav Klaus považuje přijetí předlohy za tragédii a věří, že Senát ji nepodpoří. Klaus také zopakoval argument pravice, která zákonu vytýká, že umožní vyplácet přídavky na děti i majetným rodinám.

Vicepremiér Vladimír Špidla nesouhlasí s výtkami pravice, že zákon umožní vyplácet přídavky i majetným rodinám. Zákon podle něj naopak posílí pozici rodin se středními příjmy. Podíl nejbohatších lidí ve společnosti odhadl na dvě až tři procenta. Plošné vyplácení dětských přídavků by si vyžádalo zhruba 4,5 miliardy korun. Většina rodin by podle nového zákona měla pobírat na dítě do šesti let 474 korun, na dítě od šesti do deseti let 530 korun a na desetileté až patnáctileté dítě 625 korun. Nezaopatřené děti od 15 do 26 let by měly nárok na 686 korun. Zákon by měl platit od příštího roku. Loni mělo nárok na dětské přídavky přes 1,9 miliónu lidí. Na přídavky bylo vyčleněno 12,7 miliardy korun. Vyplacení přídavku nyní závisí na výši příjmu rodiny. Adresně vyplácené přídavky na dítě jsou potřebným rodinám poskytovány od ledna 1996. Rodina na něj má nárok tehdy, pokud její příjem nepřesahuje trojnásobek životního minima.

Chartisté svědčí proti Obzinovi v kauze Asanace

U Obvodního soudu pro Prahu 6 pokračoval proces s bývalým komunistickým ministrem vnitra Jaromírem Obzinou a jeho čtyřmi podřízenými za akci Asanace. V ní se Státní bezpečnost (StB) snažila nátlakem donutit některé chartisty k vystěhování z Československa. Soudkyně předčítala ze svazků StB, které podrobně popisují způsob, jak se tajná bezpečnost snažila přimět k vystěhování například manžele Tominovy. V dokumentech StB, které se nacházejí ve vyšetřovacím spisu, se vyskytují doklady o tom, že StB zařizovala, aby děti chartistů nedostaly na střední školy. Spis také obsahuje příkazy k odpojování telefonních linek, ke sbírání kompromitujících materiálů na disidenty a k jejich diskreditaci, k zabraňování veřejného vystupování písničkářů Jaroslava Hutky a Vlastimila Třešňáka a další kroky zaměřené na šikanování chartistů. Jako svědek u Obvodního soudu pro Prahu 6 hovořil i zemský rabín Karol Sidon, který podrobně popsal, jak ho StB donutila k vystěhování do Německa.

Rakousko zmírňuje protesty proti českým úložištím jaderného odpadu

Rakouské orgány se snaží zmírnit tón debaty o případné výstavbě českého trvalého úložiště jaderného odpadu z atomových elektráren. To má podle úterního deníku Die Presse ležet "jen několik kilometrů od hranice" s Dolními Rakousy. Podle mluvčího dolnorakouské vlády Wolfganga Sobotky je již od procesu z Melku známo, že české orgány vyhodnocují jednotlivé lokality, kde chtějí postavit definitivní úložiště vyhořelého jaderného paliva. Dolní Rakousy jsou podle Sobotky do tohoto procesu zapojeny. Nejedná se však o naléhavou záležitost. Podle českých odborníků se tyto lokality budou zkoumat dvacet let. Trvalý sklad vyhořelého paliva bude Česká republika podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové potřebovat až kolem roku 2065. Výstavba definitivního úložiště, které má stát asi 50 miliard korun, bude hrazena z takzvaného jaderného účtu, na který již nyní přispívají původci jaderného odpadu, zejména provozovatel jaderných elektráren společnost ČEZ.

Počet legálních zbraní v ČR se za deset let zpětinásobil

Počet legálně držených zbraní vzrostl za posledních deset let na pětinásobek. V roce 1992 evidovala policie u soukromých osob asi 123.000 zbraní, loni jich bylo už více než 562.000. Vzrostl i počet držitelů zbrojních průkazů. Před deseti lety mělo zbrojní průkaz 99.000 lidí, loni jich bylo podle statistik policejního prezidia 321.000. Nejvíce narostl počet takzvaných krátkých kulových zbraní, tedy pistolí a revolverů. Z téměř 25.000 v roce 1992 se jejich počet za deset let zvýšil asi devětkrát. V loňském roce policie evidovala 215.000 kusů. Počet ostatních střelných zbraní, mezi které patří především dlouhé kulovnice a brokovnice, vzrostl asi třikrát.

V současně době jednají poslanci ve sněmovně o návrhu zákona, který by měl zpřísnit podmínky pro získání zbraně. Odborníci si od snížení počtu zbraní slibují méně neštěstí, protože snadná dostupnost střelných zbraní zvyšuje riziko jejich použití. Souhlasí proto s tím, aby se podmínky pro jejich legální držení zpřísnily. Většina poslanců však podporuje zachování současného liberálního stavu. Nyní stačí každému žadateli o zbrojní průkaz potvrzení od praktického lékaře, dále potvrzení o bezúhonnosti a spolehlivosti a úspěšně složená odborná zkouška. Podle přísnějších podmínek by žadatelé u určitých typů zbraní potřebovali navíc speciální povolení policie a museli by kvůli zbrojnímu průkazu navštívit kromě praktického lékaře také psychologa.

Češi věznění kvůli drogám v Thajsku by se již brzy mohli vrátit do ČR

Dva Češi, kteří byli v Thajsku odsouzeni za pašování drog k mnohaletým trestům, by mohli zbytek svého trestu odpykat v českých věznicích. Poslanecká sněmovna má na svém současné schůzi schvalovat dohodu s Thajskem, která výměnu odsouzených umožňuje. Poslanci tvrdí, že tuto mezinárodní dohodu zcela jistě podpoří. Bilaterální dohoda, která umožňuje Čechům odsouzeným v Thajsku vykonat zbytek trestu v ČR, byla podepsána již 26. dubna 2000. Zatím se však podle ní nedá postupovat, protože ji český parlament ještě neratifikoval. Původně na 50 let byli v Thajsku odsouzeni čeští občané Radek Hanykovics a Emil Novotný. Později jim byl trest snížen. O osudu českých vězňů jednal v úterý v Thajsku ministr zahraničí Jan Kavan. Thajská strana ho přitom ujistila, že žádné průtahy s vydáním vězňů dělat nebude.

Banky v ČR loni poskytly 15 tisíc hypoték

Hypoteční banky poskytly v loňském roce na českém trhu 14.837 hypoték v celkovém objemu 24,8 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 45 procent. Loňský rekordní výsledek způsobil především konkurenční boj mezi bankami. Trh s hypotékami zaznamenal nárůst poté, co Česká spořitelna jako první oznámila výhodnější hypotéky. Na její krok pak reagovaly téměř všechny ostatní hypoteční banky, a hypotéky se tak staly výrazně dostupnějšími. Na podzim hypotéky dále zlevnily, protože banky snižovaly úročení úvěrů po poklesu úrokových sazeb České národní banky. V samotném posledním čtvrtletí loňského roku přitom banky poskytly přes 4100 úvěrů za 5,8 miliardy korun. Výrazný pokles úrokových sazeb se však promítl do snížení státní podpory hypotečních úvěrů, která od letošního 1. února klesla z dosavadních dvou na jedno procento. Stát poskytuje podporu při využití hypotéky na vznik nové bytové jednotky. Na rekonstrukce ani na koupi starších bytů se podpora neposkytuje.

Telecom začal předčasně splácet dluhopisy za sedm miliard Kč

Český Telecom ve středu zahájil předčasnou výplatu sedmiletých dluhopisů za zhruba sedm miliard korun. Cenné papíry úročené 11,3 procenta ročně bude Telecom splácet 100,75 procenta jejich jmenovité hodnoty. Majitelům dluhopisů bude firma vyplácet příslušné částky na všech pobočkách České spořitelny. Vlastníci jejich většího počtu pak musejí žádat o proplacení v centrále banky. Firma dluhopisy vydala v roce 1997 a byly splatné v roce 2004. Peníze získané emisí společnost použila na všeobecné potřeby a investice. Telecom již několik let vykazuje přebytek vlastního jmění. Jeho celková aktiva představují 155 miliard korun.

Czechtrade letos otevře sedm zahraničních zastoupení

Vládní agentura na podporu exportu Czechtrade chce v letošním roce otevřít sedm zahraničních zastoupení především v Rakousku, Švédsku a Dánsku. Rakousko je totiž třetím největším obchodním partnerem ČR. Švédsko se zase podle generálního ředitele Czechtrade Martina Tlapy jeví ze severských zemí jako nejperspektivnější a v Dánsku stojí velká část ekonomiky na malých firmách, a proto je zde prostor pro vývoz českých malých podniků. Czechtrade hodlá dále otevřít zastoupení na Slovensku a v Maďarsku, kde lepšímu rozvoji českých firem dosud brání jazyková bariéra. V Rusku se chce Czechtrade zaměřit na spolupráci s regiony. Kromě Petrohradu, kde má zastoupení již nyní, chce otevřít kancelář ve Sverdlovské oblasti a Moskvě. Na mimoevropských trzích je prioritou Czechtrade severní Amerika. V jižní a Latinské Americe se chce Czechtrade dlouhodobě soustředit na Mexiko a Brazílii. Czechtrade má v současnosti 21 zahraničních zastoupení.

Czechtrade loni podpořil přes čtyři sta firem

Agentura Czechtrade loni podpořila penězi z programu Marketing 426 malých podniků, což je o 52 firem více než v roce 2000. Počet žádostí podle generálního ředitele Czechtrade Martina Tlapy přitom vzrostl téměř na dvojnásobek. Program podporuje 60procentní dotací získávání marketingových informací, vzdělávání a prezentaci malých firem v zahraničí. Průměrná loňská výše podpory činila 157.069 korun. Na program měl Czechtrade od ministerstva průmyslu a obchodu vyčleněno 80 milionů korun. Letos ministerstvo poskytne 70 milionů. Agentura také usiluje o napojení programu na finance EU.

Obchodní mise chce rozšířit obchodní vztahy Velké Británie s ČR

Do České republiky ve středu přicestovala obchodní mise 13 britských firem, jejichž cílem je rozvíjet už existující obchodní vztahy obou zemí. Firmy reprezentují výrobu a služby například v oboru měřících a stavebních přístrojů, marketingových konzultací. Český export do Velké Británie vloni výrazně vzrost. Obchodní bilance ČR loni skončila schodkem 119 miliard, což je o 1,8 miliardy méně než v roce 2000. Dovoz loni v porovnání s předchozím rokem vzrostl o 11,7 procenta a vývoz o 13,1 procenta.

Italská firma hodlá investovat ve Frýdku-Místku

Italská firma Viroplastic jedná s radnicí ve Frýdku-Místku o vybudování nového závodu na výrobu uzávěrů k plastovým lahvím, kde by našlo zaměstnání okolo 50 lidí. Vedení firmy má zájem o 3,5 hektarový pozemek v průmyslové zóně Lískovecká. Je to již druhá průmyslová zóna ve Frýdku-Místku. V rozsáhlejší průmyslové zóně ve Chlebovicích by měl investovat nadnárodní koncern Sandra Textile Mills, který v listopadu 2003 plánuje otevřít textilní továrnu s 1500 až 2000 zaměstnanci. Na území okresu je vytipována ještě plocha pro průmyslovou zónu v Nošovicích, kterou však na počátku roku převzal do své správy Krajský úřad v Ostravě.

Pirátská produkce CD v ČR dosahuje až 50 procent trhu

Objem pirátské produkce na trhu zvukových nahrávek se prudce zvýšil. Podle Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) dosahuje v českých zemích až 50 procent. Před třemi lety to bylo šest až sedm procent. Nárůst způsobuje masové vypalování CD. Podstatnou část pirátské produkce na trhu v ČR již netvoří polské zboží, ale nelegální zvukové nosiče z Ukrajiny, především kompaktní desky. V případě nelegálního zboží připraveného k likvidaci hodnota nosičů na černém trhu a škoda způsobená legálním držitelům práv, zejména vydavatelům, dosahuje minimálně 90 miliónů korun. Jde o nelegální CD, ale i audiokazety, videokazety a nosiče DVD vyrobené a rozšiřované v rozporu s autorským zákonem a trestním právem. Zabavené zboží nelze komerčně využít, protože jakákoli další obchodní manipulace by zakládala novou skutkovou podstatu trestného činu porušování autorských práv.

Pardubický kraj vyškrtl Oskara Schindlera ze seznamu významných osobností

Radní Pardubického kraje se rozhodli vyškrtnout jméno Oskara Schindlera ze seznamu významných osobností, událostí a výročí Pardubicka. Reagovali tak na protesty obyvatel Svitav, kde se Schindler narodil a kde získal zvláště za 2. světové války mezi českým obyvatelstvem rozporuplnou pověst. Schindler byl podle dobových dokumentů členem NSDAP a nacistické vojenské výzvědné služby Abwehr. Později ve své továrně zaměstnával Židy z krakovského ghetta a 1200 jich na sklonku války zachránil před deportací do koncentračního tábora. Izraelský stát mu za to po válce udělil vysoké vyznamenání. Světovou proslulost získal Schindler především díky Spielbergovu filmu Schindlerův seznam. "Schindler je osobnost světově známá, proto se asi dají očekávat spíše reakce ze zahraničí," reagovala na jeho vyškrtnutí ze seznamu ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová.

Svatá Zdislava se stane patronkou Libereckého kraje

Rada Libereckého kraje schválila návrh, aby se svatá Zdislava stala patronkou regionu. "Zdislava je jedinou osobností obepínající svým významem celý kraj a úcta k ní není vázána jen na určitou vrstvu obyvatel," uvedla k tomu mluvčí kraje Linda Futerová. Česká šlechtična Zdislava, manželka Havla z Lemberka, žila v letech 1220 až 1252. V Českém Dubu na Liberecku a v Jablonném v Podještědí jí nechal její muž vystavět kláštery, v nichž vracela nemocným zdraví a pečovala o chudé. Historická tradice ji vyzdvihuje i jako vzornou matku a starostlivou manželku. V roce 1995 byla prohlášena za svatou.

V sobotu začne celosvětový modlitební týden adventistických rodin

Modlitební týden rodin, který každoročně organizuje Církev adventistů sedmého dne po celém světě, začne v sobotu 9. února. Bude tematicky zaměřen na vztahy v rodinách a posílení vzájemné jednoty mezi partnery v manželství i mezi rodiči a dětmi. Církev podle mluvčího Česko-slovenské unie adventistů Bedřicha Jeteliny pro modlitební týden připravila pro každý den náměty ke kázání, biblické studie a návody na praktická cvičení, která by měla posílit vzájemnou komunikaci v rodinách. Důležitou součástí každodenních setkání rodin budou společné modlitby. Adventisté zdůrazňují důležitost kvalitního fungování rodin pro život společnosti i církve.

Ve Stodu na Plzeňsku budou vystavovat modeláři

Letadla, vojenská technika i lodě ve velikosti od pěti centimetrů do jednoho metru budou vystaveny v sobotu na 13. ročníku setkání modelářů plastikových modelů ve Stodu na jihu Plzeňska. Soutěže o nejlepší model se podle pořadatelů zúčastní zhruba 150 modelářů z celé republiky, kteří přivezou na 200 až 300 modelů letadel a bojové techniky. Tradiční výstava spojená s burzou modelů patří k největším v republice.Místní klub plastikových modelářů vznikl v roce 1988. Členové klubu se zaměřují především na stavbu plastikových modelů letadel a bojové techniky z průmyslově vyráběných stavebnic. Výroba jednoho modelu zabeze v průměru 20 hodin.

Počasí

V noci i zítra bude oblačno, místy přeháňky, v noci mrznoucí a na horách sněhové. Noční teploty 4 stupně až nula., denní 3 až 7 stupňů, ale na horách znovu kolem nuly.