Zprávy Radia Praha

Dvojblok KDU-ČSL a US-DEU půjde do voleb pod názvem Koalice

KDU-ČSL a Unie svobody-Demokratická unie půjde do nadcházejících voleb pod názvem Koalice, čímž naváží na dosavadní spolupráci ze čtyřkoalice. Předsedové obou stran Cyril Svoboda a Hana Marvanová v pátek oficiálně představili i nové logo, které vychází z původního symbolu čtyřkoalice. Ze čtyřbarevné kostky vypadl po odchodu ODA jeden čtvereček i číslovka čtyři; součástí loga je namísto toho název Koalice. "Fáze sporů a konfliktů skončila," prohlásila Marvanová. Koalice chce co nejrychleji dohnat ztrátu, kterou zavinil rozpad čtyřkoalice, a rozjet předvolební kampaň. Stranické špičky přadstavily první slogan, kterým chtějí oslovit voliče: "Dáme věci do pořádku. Začali jsme u sebe".

Koalice pokračuje v původním projektu čtyřkoalice, která se minulý týden kvůli dluhu ODA rozpadla. Již nepočítá s tím, že by měla nějaké společné struktury a instituce, například lídra či stínovou vládu jako čtyřkoalice. Marvanová řekla, že Koalice má 14 krajských lídrů, také odborní garanti pracují i po rozpadu čtyřkoalice dál. Brzy chce představit i programové prohlášení.

Koalice nechce být jen pouhým dvojblokem lidovců a unionistů - uvolněná místa na kandidátkách již nabídla nezávislým osobnostem. Kompletní kandidátní listiny by měly být uzavřeny do konce února, jednání mezi stranami a občanskými iniciativami mají začít co nejdřív. I přes pokles preferencí KDU-ČSL a US-DEU věří, že jejich společné uskupení bude pro občany nadále silnou a věrohodnou alternativou ODS a ČSSD a že strany opoziční smlouvy porazí i ve volbách do sněmovny.

Premiér Zeman obhajuje své výroky o sudetských Němcích

Premiér Miloš Zeman obhajuje v nejnovějším vydání německého týdeníku Focus své nedávné výroky o sudetských Němcích a odmítá, že by jim přisuzoval kolektivní vinu, jak to kritizovala německá vláda. Zároveň potvrzuje, že základem vzájemných vztahů zůstává česko- německá deklarace z roku 1997, což je krok, který Berlín zřejmě očekává k rozptýlení svého nedávného rozladění.

"Deklarace je samozřejmě platná a byla důležitým krokem, stejně jako dialog se sociálnědemokratickou vládou. V tomto procesu chci pokračovat a ne ho zatěžovat spory," cituje Focus českého premiéra. Ačkoli se v Německu objevily pochyby o tom, zda se kvůli podráždění Berlína dřívějšími Zemanovými výroky bude konat březnová cesta sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera do Česka, Zeman věří, že návštěva se uskuteční. "Z toho vycházím," konstatuje.

"Nikdy jsem nevypustil slovo o kolektivní vině sudetských Němců," uvedl Zeman pro Focus. "Naopak jsem často kritizoval český národ za kolaboraci s německými nebo ruskými okupanty nebo za zbabělost. Ale je historickou skutečností, že 90 procent sudetských Němců ve volbách na jaře 1938 podpořilo stranu Konrada Henleina." Sudetské Němce podle svých slov Zeman nekritizuje "proto, že jsou to Němci, ale proto, že kolaborovali s totalitním režimem".

Česká republika při cvičení NATO uspěla

Letošní cvičení NATO zaměřené na řešení krizí (Crisis management exercise CME-2002), jež se konalo od 31. ledna do poloviny tohoto týdne, jasně ukázalo, že NATO se musí intenzivně připravovat na obranu proti biologickým zbraním. Česká republika při cvičení až na některé dílčí nedostatky uspěla, řekl v pátek český velvyslanec při NATO Karel Kovanda. Na ochranu před biologickými zbraněmi alianční síly vesměs nejsou připraveny a útočné schopnosti potencionálních protivníků podle Kovandy rostou. Protivníky již nejsou desetitisíce tanků, ale nyní je třeba počítat s teroristickou hrozbou a nasazením zbraní hromadného ničení, zejména chemických a biologických. Ukazuje se, že NATO si musí znovu promyslet celou řadu praktik a procedur, řekl Kovanda, podle něhož již třetí cvičení tohoto druhu pomohlo vyvodit potřebné závěry.

Italský Enel odešel z boje o ČEZ

Italský energetický koncern Enel se vzdal své účasti v boji o získání české elektrárenské společnosti ČEZ a regionálních distributorů. Agenturám ANSA a Reuters to v pátek řekly zdroje z Enelu. Italové se z tendru stáhli kvůli přemrštěným požadavkům, stanoveným vládou pro prodej české elektroenergetiky. "Cena byla příliš vysoká," řekl zdroj z firmy a dodal, že Enel se "zdráhá figurovat v takovémto politickém kontextu". Vláda požadovala za majoritní podíl v ČEZ a šesti regionálních distribučních firmách minimálně 200 miliard korun a od původních podmínek zatím ustoupit nehodlá. Kabinet na počátku ledna zrušil dvoukolové výběrové řízení na privatizaci ČEZ, protože ani jeden ze zájemců vládní podmínky nesplnil.

Sněmovna souhlasí se zveřejněním svazků komunistické StB

Více než 12 let po pádu komunismu v Československu dostanou čeští občané možnost nahlédnout do většiny dokumentů, které shromažďovala komunistická Státní bezpečnost (StB). Na veřejnost se dostanou nejen svazky o sledovaných osobách, ale i seznamy spolupracovníků a agentů StB. Poslanecká sněmovna v pátek totiž schválila senátní návrh na zpřístupnění svazků tajné policie. Nyní mohou lidé nahlížet jen do svazků, které o nich tajná komunistická policie vedla. Tajné by i nadále měly zůstat ty dokumenty StB, jejichž zveřejnění by mohlo poškodit bezpečnostní zájmy státu nebo ohrozit lidské životy. Zpřístupnění svazků StB v pátek podpořilo 102 ze 173 přítomných poslanců. Proti jich bylo 53. Zpřístupnění svazků podpořila hlavně pravice, proti byli především komunisté a část sociálních demokratů. Předlohu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident Václav Havel.

Pravice vítá zveřejnění svazků, KSČM je proti, ČSSD je rozpolcena

Schválení senátní předlohy, která poprvé od pádu totality umožní zveřejnit většinu dokumentů komunistické tajné policie, rozdělilo vládní sociální demokracii. Přijetí návrhu zákona o zpřístupnění svazků Státní bezpečnosti totiž v Poslanecké sněmovně podpořila jen menšina ČSSD. Naopak ostatní strany zaujaly jednoznačný postoj - pravice předlohu jednoznačně přivítala, komunisté ji stejně jednoznačně odmítli. Přijetí předlohy podpořili všichni přítomní poslanci ODS, KDU-ČSL a Unie svobody. Proti byli komunisté. Z 57 hlasujících sociálních demokratů podpořilo zpřístupnění svazků osm poslanců. Předseda ČSSD Vladimír Špidla byl proti, jeho předchůdce ve stranické funkci a nynější premiér Miloš Zeman se hlasování o senátní předloze vůbec nezúčastnil.

Sněmovna prodloužila záruční lhůty na dva roky stejně jako v EU

Prodloužení záručních lhůt u spotřebního zboží ze současných šesti měsíců na dva roky v pátek schválila Poslanecká sněmovna, když přijala vládní novelu občanského zákoníku. Poslanci tak chtějí dát českým spotřebitelům stejná práva, jaká mají spotřebitelé v Evropské unii. Novela občanského zákoníku by měla přispět ke slučitelnosti českého práva s legislativou EU. Do souladu s evropskou směrnicí sněmovna uvedla především délku záruční lhůty, která podle českého práva trvá šest měsíců. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. Novela by měla nabýt účinnosti dnem 1. ledna 2003. Sněmovna ovšem vyšla českým spotřebitelům vstříc i tím, že zákazníci si budou moci u vadného výrobku v záruční lhůtě vybrat, zda chtějí koupenou věc opravit nebo vyměnit. Nynější česká úprava preferuje bezplatnou opravu věci před její výměnou.

Svaz obchodu upozorňuje, že dvouletá záruka se nevztahuje na opotřebení

Fakt, že dvouletá záruční lhůta, kterou zavede novela občanského zákoníku, bude platit i na zboží, které má kratší životnost, může způsobit obchodníkům potíže. Podle výkonného ředitele Svazu obchodu ČR Petra Hrubého lze očekávat, že zákazníci budou chtít uplatňovat reklamace také na zboží, které je opotřebováno běžným nošením či používáním. Záruka se však na takové opotřebení nevztahuje. Novelu v pátek schválila sněmovna a bude ji posuzovat Senát. Pro obchodníky je podle Hrubého pozitivní, že sněmovna zavedla dvouletou záruční lhůtu až od roku 2003 a nikoli ihned, jak předpokládal vládní návrh. Obchodníci se tak nyní budou moci na dvouletou záruku připravit.

Sněmovna novelou trestního zákona rozšířila škálu trestných činů

Trestní zákon se rozšíří o nové trestné činy. Nově bude trestné například poškozování životního prostředí těžbou dřeva, křivé tlumočení a padělání a vystavování nepravdivých lékařských zpráv, posudků a nálezů. Návrh novely trestního zákona v pátek schválila sněmovna. Novela, kterou ještě musí projednat Senát a podepsat prezident, rozšiřuje škálu trestných činů hlavně v oblasti poškozování životního prostředí. Zákon ale má pomoci i v boji s hospodářskou kriminalitou, neboť mimo jiné zavádí trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti. Má postihnout snahu zastřít původ majetku získaného trestnou činností. Bude za to hrozit až dvouletý trest vězení. Zákon postihuje i případy pašování vzácných druhů živočichů. Trestné bude i vandalství, při němž lidé zpustoší populaci vzácných rostlin. Kdo odejme z přírody volně žijící živočichy nebo planě rostoucí rostliny v takovém měřítku, že ohrozí jejich místní populaci, může jít za mříže až na rok. Trestný čin obchodování se ženami mění novela na obchodování s lidmi. Zákon za to stanoví až 12 let vězení.

ČNB loni vykázala ztrátu 28,6 miliardy Kč proti předchozímu zisku

Česká národní banka vykázala podle předběžných údajů v loňském roce ztrátu 28,6 miliardy korun. O rok dříve přitom banka skončila se ziskem 2,5 miliardy korun, vyplývá z bilance centrální banky zveřejněné v pátek. Výsledek hospodaření centrální banky každoročně nejvíce ovlivňuje vývoj kursu. Při započítávání kursových vlivů se poměřuje kurs k 31. prosinci vůči kursu z 1. ledna daného roku. Oslabení koruny se totiž promítá do růstu korunové hodnoty devizových rezerv ČNB, které tvoří většinu aktiv bilance ČNB. Hospodaření centrální banky tak negativně ovlivnilo loňské posílení koruny. Zatímco na počátku ledna stála koruna kolem 35,15 Kč/EUR, ke konci roku se obchodovala kolem 32 korun za euro. Loňské posílení koruny tak centrální banku stálo zřejmě několik desítek miliard korun.

KCP zakázala převody akcií HPH, odkup akcií nejméně půlrok nebude

Komise pro cenné papíry v pátek prodloužila zákaz převodů akcií Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) o dalších šest měsíců s účinností od 10. února 2002. ČTK o tom v pátek informovala mluvčí KCP Radka Procházková. HPH má převod akcií zakázán již od loňského února. Důvodem zákazu je hrozba velkých hospodářských ztrát, které by mohly vzniknout akcionářům v případě přijetí investičních rozhodnutí na základě nejasných či neúplných informací o ekonomické situaci HPH, upozornila mluvčí komise.

Nezaměstnanost na konci ledna vzrostla o 0,5 bodu na 9,4 procenta

Míra registrované nezaměstnanosti se k 31. lednu zvýšila na 9,4 procenta, když na konci loňského roku činila 8,9 procenta. V pátek to oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici odhadovali nárůst na 9,3 procenta. Úřady práce v České republice evidovaly ke konci ledna 488.970 uchazečů o práci, což bylo o 27.047 lidí více než ke konci prosince. Ve srovnání s lednem 2001 vzrostl počet uchazečů o zaměstnání o 14.893 osob.

Analytici: Nezaměstnanost roste kvůli slabé zahraniční poptávce

Za výrazným lednovým růstem počtu lidí v České republice stojí stojí především pokles domácí ekonomické aktivity v důsledku nízké zahraniční poptávky. Vyplývá to z pátečních odpovědí analytiků pro ČTK. Leden je navíc typickým měsícem, kdy nezaměstnanost roste kvůli sezónnímu úbytku míst v zemědělství či stavebnictví a pracovním smlouvám ukončeným ke konci předchozího roku.

Biskup navrhne charitě, aby se věnovala i prostitutkám

Česká katolická charita by se mohla a měla podle biskupa Václava Malého věnovat sociální pomoci a poradenství také mezi prostitutkami. Tento námět do charity církevní hodnostář donese poté, co se v noci na pátek v terénu blíže seznámil s jejich prostředím a problémy. Novinářům v pátek Malý řekl, že menším zlem by podle jeho osobního názoru bylo prostituci alespoň omezovat, vytlačit na určená místa a kontrolovat a zlepšit situaci žen a dívek, které jsou do ní zataženy, nebo si tak přivydělávají. Úplný zákaz nevidí biskup jako reálný. Jeho základní postoj je, že prostituce je špatná; zdůraznil však, že nechce tyto ženy morálně odsuzovat. I když vykonávají pokřivenou činnost, jsou to podle něj lidské bytosti s důstojností. Charita by mohla vytvořit síť poraden, komunikovat s nimi a snažit se je vtáhnout do normálního života, uvedl.

Příčinou odstavení Temelína bylo neplánované vypnutí generátoru

Příčinou čtvrteční ranní odstávky v jaderné elektrárně Temelín bylo neplánované vypnutí generátorového vypínače. Po něm řídící systém snížil výkon bloku pod 40 procent. Reaktor byl přitom odstaven již potřetí v této etapě spouštění. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře zatím nebylo stanoveno, kdy obsluha prvního bloku znovu reaktor spustí. "Při vzniklém přechodovém procesu byla odstavena turbonapájecí čerpadla a snížila se hladina v parogenerátorech. Bezpečnostní systém pak odstavil blok do nevýkonového stavu," doplnil mluvčí. Před opětným spuštěním reaktoru musejí pracovníci elektrárny provést technická opatření, o nichž rozhodla poruchová komise. Personál musí také čtvrteční stav, který vedl k odstávce, ověřit na simulátoru.

Rodiny tří studentů ztracených v Albánii pociťují beznaděj

Beznaděj a bezradnost. Tak lze charakterizovat současné pocity příbuzných a přátel tří pohřešovaných českých studentů, kteří se loni v létě ztratili v albánských horách. Od dvou loňských záchranných akcí nemají rodiny žádné informace, které by pomohly vyjasnit okolnosti jejich zmizení. Psychotronik je ujišťuje, že jejich potomci jsou naživu. Žádné stopy, které by to alespoň naznačovaly, však nejsou. V Albánii zmizeli bratři Michal a Jan Pavelkové ve věku 24 a 22 let a jejich třiadvacetiletá přítelkyně Lenka Tučková. Pátrání tamních úřadů i mise přátel a rodiny nepřinesly žádné výsledky.

Tomáš Halík: Při pohřbu krále komiků nesmíme pohřbít humor

Katolický kněz Tomáš Halík, který v pátek v chrámu sv. Petra a Pavla na Vyšehradě sloužil smuteční bohoslužbu za Vlastu Buriana a jeho ženu Ninu, zdůraznil, že ani při pohřbu krále českých komiků nesmíme pohřbít humor. "Humor a lidé, kteří ho umějí rozdávat, jsou velkým projevem boží štědrosti a lásky k nám. Vzít Čechům humor by znamenalo kulturně a duchovně vykastrovat tento národ," uvedl Halík. Humor byl podle něj často jedinou zbraní proti nadutosti, pokrytectví a aroganci moci. I kdyby se prý uprostřed pietního obřadu rozlehl chrámem chechot Vlasty Buriana, nepovažoval by to za nic nenáležitého. "Smích a veselí jako upřímné a laskavé projevy svobodného srdce přikyvují k životu, a tím i k tomu, který nám ho dal. Do této ruky teď s důvěrou a vděčností svěřujeme život těchto dvou šťastných lidí, kteří směli být i uprostřed životních těžkostí dárci radosti," ukončil Halík promluvu.

Guardian pochvalně o novém albu Ludmily Peterkové ze Supraphonu

Krátkou, ale velmi pochvalnou recenzi zveřejnil v pátek britský deník The Guardian o nejnovějším supraphonovském albu klarinetistky Ludmily Peterkové. Ta nahrála loni pod taktovkou Jiřího Bělohlávka méně známé Mendelssohnovy, Rossiniho a Bruchovy skladby. Partnery jí byli český violista Alexander Besa a Francouz Nicolas Baldeyrou hrající na basetový roh. Tato kolekce opomíjené hudby pro klarinet ukazuje vřele expresivní hru Ludmily Peterkové, píše v pátek hudební kritik Guardianu. Umělkyně podle jeho soudu na desce září ve všem, co hraje, a dokázala vyhmátnout čisté veselí Rossiniho variací stejně jako šarm Mendelssohnových koncertů.

Ledecký se s muzikálem Hamlet chystá do Ameriky

Janek Ledecký se chystá s muzikálem Hamlet do Spojených států. V divadle v New Yersey, na takzvané Off-off-Brodway, předvedou 17. dubna jeho muzikál v koncertním provedení a v angličtině američtí umělci. Autor českého muzikálu, který v něm hraje hlavní roli, se netají tím, že cesta do Ameriky vznikla vlastně náhodou. "Režisér, který pro to divadlo dělá, Vince Parrilo, se byl na doporučení své žačky podívat v Divadle Kalich na představení," řekl Ledecký ČTK. "Muzikálový Hamlet se mu tak líbil, že ho nakonec viděl třikrát a začal sám o sobě pro něj ve Státech takto pracovat. Jsem hodně zvědavý, jak to bude vypadat," zamýšlí se.

Novák vyhrál úvodní dvouhru a ČR vede v Davis Cupu nad Brazílií

Český tenista Jiří Novák porazil v úvodní dvouhře dnešního zápasu prvního kola Světové skupiny Davisova poháru Brazilce Andrého Sa po setech 6:7, 6:1, 6:1, 6:4 a vybojoval pro Českou republiku první bod. Do druhého zápasu nastoupí v ostravském Paláci kultury a sportu Bohdan Ulihrach, český hráč číslo dvě, a brazilská jednička Fernando Meligeni.

Počasí

V noci na sobotu oblačno, postupně od západu zataženo a místy s deštěm, na horách zpočátku srážky sněhové. Noční teploty čtyři až nula st. C. Přes den se očekává zataženo až oblačno a místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty osm až 12 st. C.