Zprávy Radia Praha

Stávka v České televizi skončila

V sobotu v poledne skončila po téměř šesti týdnech stávka zaměstnanců České televize. Dohodu o jejím ukončení podepsali zástupci stávkujících s prozatímním ředitelem televize Jiřím Balvínem. Na ukončení stávky se zaměstnanci s novým ředitelem dohodli již v pátek, kdy Jiřího Balvína zvolila Poslanecká sněmovna prozatímním ředitelem televize. Z televizní obrazovky veřejnoprávní televize poté zmizel nápis stávka.

Balvín po podpisu dohody oznámil, že z funkcí odvolal osoby z bývalého Hodačova vedení, tedy Věru Valterovou, která byla dosud pověřena řízením televize, dále ředitelku zpravodajství Janu Bobošíkovou a finančního ředitele Jindřicha Beznosku. O dalším setrvání Valterové a Bobošíkové v České televizi se bude jednat příští týden, Jiří Balvín prohlásil, že je třeba respektovat pracovně právní předpisy. V rozhovoru pro Lidové noviny Balvín ujistil, že zruší výpovědi, které stávkujícím redaktorům dala Jana Bobošíková. Uvedl rovněž, že v pondělí dostane příslušná banka pokyn, aby zaměstnanci dostali mzdy dosud zadržované bývalým vedením.

Prozatímní ředitel ČT připustil, že není zcela jasné, jak by měl dál spolupracovat se sněmovnou, která ho do funkce jmenovala. Podle něj není v zákoně o ČT vymezeno, jaké funkce přebírá dolní komora parlamentu do doby zvolení nové Rady ČT. Podle něj je také možné, že poslanci na přechodnou dobu ustaví kvůli komunikaci s prozatímním šéfem ČT nějaký orgán.

Prezident Václav Havel prohlásil, že první kroky, které Jiří Balvín ve funkci prozatímního ředitele České televize učinil, jsou rozumné. Ukončení stávky ocenil i ministr kultury Pavel Dostál. Je však přesvědčen, že vedení České televize v čele s Věrou Valterovou nemělo vybírat auditorskou firmu pro zkoumání hospodaření tohoto veřejnoprávního média. Podle něj by měl Jiří Balvín zadat nový audit, a to nejlépe ve výběrovém řízení.

Václav Havel odcestoval na Blízký východ

Na šestidenní návštěvu zemí Arabského poloostrova přicestoval v sobotu odpoledne do saúdskoarabské metropole Rijádu prezident Václav Havel. Saúdská Arábie je první zastávkou na jeho cestě po Blízkém východu. Z Rijádu zamíří Havel do Kuvajtu a Spojených arabských emirátů. Hlavní cílem Havlovy cesty na Blízký východ je rozvoj vztahů mezi ČR a zeměmi Arabského poloostrova. Doprovází ho tudíž i řada českých podnikatelů. Český vývoz do Saúdské Arábie loni činil 35,5 miliónu dolarů, dovoz 1,3 miliónu dolarů. Václava Havla provází na cestě na Blízký východ i náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Českého prezidenta na cestě na Blízký východ doprovází také jeho manželka Dagmar, která se však Havlova programu kvůli přísným islámským normám nezúčastní.

Visegrádská čtyřka bude postupovat vůči EUjednotně

Země takzvané visegrádské čtyřky, tedy Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česká republika, si mohou při vstupu do evropských struktur pomáhat, i když nemusejí být do Evropské unie přijaty společně. Na mezinárodní třídenní konferenci Vlada Čecha 2001 v Luhačovicích to naznačil polský velvyslanec na Slovensku Jan Komornicki. V pátek zahájená konference pokračovala diskusí o přínosu zemí visegrádské čtyřky pro evropské struktury. Setkání se poprvé vedle politiků, spisovatelů, umělců a novinářů z Čech a Slovenska účastnili i hosté z Polska a Maďarska. Český velvyslanec na Slovensku Rudolf Slánský uvedl, že střední Evropa získá se vstupem nových zemí do EU zpět svou uspořádanost, kterou zhruba 1000 let postrádá. "Země se zařadí do evropských bezpečnostních a integračních hranic a skončí násilné konfrontace," prohlásil Slánský.

ČSSD jedná na krajských konferencích

V devíti krajích České republiky probíhají o víkendu krajské konference sociální demokracie. Na programu mají především volbu delegátů na dubnový sjezd strany v Praze, kde sociální demokraté zvolí nového předsedu a místopředsedy. Na krajských konferencích se diskutuje také o dlouhodobém programu strany. Podle dosavadních výsledků jednání krajských konferencí je kandidátem na funkci příštího předsedy sociální demokracie dosavadní místopředseda Vladimír Špidla.

Jaderná elektrárna Temelín bude znovu spuštěna se zpožděním

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín opětovně nastartuje reaktor a zahájí další plánované testy turbíny prvního bloku asi kolem 20. února. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář potvrdil, že do této doby by měly skončit opravy a kompletace přívodního potrubí vysokotlaké části turbíny. Znamená to, že termín spuštění reaktoru, původně plánovaný na závěr tohoto týdne, se posune asi o deseti dnů. Souběžně s opravami přívodního potrubí pokračují testy před opětovným startem reaktoru. Revize zařízení primární a sekundární části prvního bloku Temelína začala 17. ledna poté, co personál elektrárny odstavil reaktor.

Brněnští knihovníci si připomínají 80. výročí Mahenovy knihovny

Celodenní čtení knih a vyprávění knihovníků, čtenářů a spisovatelů pod názvem Setkání od rána do rána začalo v sobotu v Mahenově památníku v Brně. Pořádá ho Knihovna Jiřího Mahena, která si letos připomíná 80. výročí svého založení. Ve čtení úryvků, vyprávění i přibližování vlastní tvorby se střídají knihovníci, herci i spisovatelé. Součástí programu je také představení s dřevěnými loutkami, divadelní studio Dialog připomene svéráznou brněnskou mluvu zvanou "hantec" a na noční hodiny připravila hudební knihovna pořad věnovaný skladateli Dmitriji Šostakovičovi.

Ve skanzenu na Veselém Kopci se slaví masopust

Tradičním masopustním průvodem dnes ožil skanzen na Veselém Kopci u Hlinska. Masopustní obchůzku, která si na Hlinecku po léta zachovala téměř nezměněnou podobu, přiblížila návštěvníkům Veselého Kopce vesnická skupina z nedaleké Vortové. Akce, seznamující v autentickém prostředí s lidovými zvyky a tradicemi, návštěvníci Veselého Kopce podle ředitelky Souboru lidových staveb Vysočina Ilony Vojancové obzvlášť vyhledávají. Průvod masek vidělo na 1500 lidí, loni se na masopustní obchůzku přišlo podívat 1700 návštěvníků. Masopust byl letos první akcí ve skanzenu na Veselém Kopci. Pravidelně bude areál otevřen až od 14. dubna, sezónu zahájí Velikonoce na Veselém kopci. Během roku připraví soubor ještě osm dalších víkendových programů, v nichž například návštěvníky seznámí s tradičními technikami výroby a zdobení textilu a lidových jídel. Celoročně pak bude ve skanzenu instalována výstava věnovaná svatbě. Skanzen na Veselém Kopci zahrnuje 27 objektů lidové architektury a technických památek. Minulou sezónu ho navštívilo 83.000 lidí, tedy zhruba stejně jako v roce předešlém.

Muzeum v Ústí nad Labem pořádá výstavu o zvycích sudetských Němců

Ručně psané i tištěné kuchařky, recepty, ale i nádobí a další zajímavé předměty z předválečné česko-německé kuchyně v Sudetech představí v Městském muzeu Ústí nad Labem výstava "Nejen knedlíky...". Vědecký tajemník muzea Václav Houfek dnes ČTK informoval, že výstava bude otevřena 23. února. Expozice pod názvem "Kulinářské vzpomínky" měla podle Houfka premiéru v Sudetoněmeckém domě v Mnichově. Nyní se přestěhovala do Ústí nad Labem. Houfek poznamenal, že vystavené exponáty jsou rodinnými památkami, které sebou mohli sudetští Němci vyvézt při odsunu. Výstava podle Houfka dokumentuje vliv kuchařských zvyků sudetských Němců na německou kuchyni. Pravděpodobně jejich zásluhou se tak v Německu rozšířila jídla jako bramboráky či švestkové knedlíky. Houfek připomněl, že ústecké Městské muzeum již v minulosti představilo veřejnosti dílo některých sudetoněmeckých umělců. Výstava "Nejen knedlíky..." je však první, která nabízí současným obyvatelům Ústecka pohled do každodenního života předcházejících generací.

Česká arcidiecézní charita pomáhá čečenským uprchlíkům

Humanitární pracovník arcidiecézní charity v Olomouci Jiří Středa informoval po návratu z ingušské metropole Nazraň, kde otevřel kancelář mezinárodní charitní mise, o situaci čečenských uprchlíků. Každodenní realitou tu podle něj bylo stále nebezpečí, nepředvídatelné jednání ruské armády a beznaděj čečenských obyvatel. Z charitativního centra v Nazrani Jiří Středa organizoval konvoje s potravinami do Grozného v Čečensku a podílel se na provozu dětského centra v Grozném. "Česká katolická charita dostala mandát od mezinárodního společenství charit ke koordinaci charitních programů na severním Kavkazu, v Ingušsku a v Čečensku. Pracovníci centra se snažili vyhledávat sociálně nejslabší, kteří se z různých důvodů nedostali na oficiální seznamy OSN a obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni při České televizi. Podle Středy šlo asi o pět set lidí, které Charita zásobovala potravinovými balíčky po dobu tří měsíců.

Ze sportu:

Čeští hokejisté na Švédských hokejových hrách porazili domácí Švédsko 2:1. Český tým se tak zásluhou tříbodového zisku posunul v tabulce her na třetí místo.

Druhý bod pro Švédsko v zápase prvního kola Světové skupiny Davisova poháru v souboji s Českou republikou vybojovali v dnešní čtyřhře Švédové. Nad českou dvojicí Davidem Riklem a Jiřím Novákem vyhráli 6:2, 4:6, 7:6 (8:6) a 7:5. Švédští tenisté tak vedou 2:1 na zápasy a k postupu do čtvrtfinále jim stačí již jen jeden bod.

Česká reprezentantka Lucie Hrstková vybojovala stříbro v sobotním obřím slalomu na juniorském mistrovství světa ve švýcarském Verbieru, a má tak druhou podobnou medaili. Před třemi lety skončila na světovém šampionátu juniorů ve francouzském St. Gervais ve stejné disciplíně třetí.

A ještě krátce o počasí:

V Čechách je zataženo, klid nebo vane slabý vítr. Teploty se pohybují od plus čtyř do sedmi stupňů Celsia.