Zprávy Radia Praha

Prezident Havel má počínající zápal plic

Lékařské konsilium v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích potvrdilo u prezidenta Václava Havla původní diagnózu počínajícího zánětu plic. Zhoršení Havlova zdravotního stavu bylo příčinou ukončení jeho návštěvy blízkovýchodních zemí, odkud se prezident v pondělí předčasně vrátil do Prahy. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka nebude však mít Havlovo náhlé onemocnění žádný vliv na výkon jeho funkce. Více informací přinášíme v následující relaci.

Premiér Zeman na návštěvě v Lucembursku: vzájemné vztahy jsou vynikající

Český premiér Miloš Zeman na jednodenní oficiální návštěvě v Lucembursku jednal s nejvyššími představiteli země i se zástupci lucemburských podnikatelů. Zeman se zajímal o lucemburské zkušenosti s restrukturalizací ocelářství a s umístěním uvolněných pracovních sil. Lucemburský premiér Juncker nabídl pomoc své země mimo jiné při realizaci ekologických projektů v České republice. Lucembursko patří v přepočtu na jednoho obyvatele k největším dovozcům zboží z České republiky a vzájemný obchod s ním má vzestupnou tendenci.

Oba premiéři potvrdili, že politické, ekonomické i kulturní vztahy mezi Lucemburskem a Českou republikou mají vynikající úroveň. Po dlouhém rozhovoru mezi čtyřma očima před novináři prohlásili, že tyto vazby nekalí vůbec nic. Miloš Zeman oznámil, že od 1. ledna příštího roku zřídí ČR ve velkovévodství samostatné velvyslanectví. Dosud spadá Lucemburk pod Brusel. Lucemburský premiér Juncker prohlásil, že ČR došla velmi daleko při přípravě na členství v Evropské unii. "Vycházím z názoru, že za prvé bude Česká republika figurovat mezi prvními, kdo přistoupí k EU, za druhé tedy, že bude mezi zeměmi, kde se už odehrají volby do Evropského parlamentu v červnu 2004," uvedl Juncker s odvoláním na závěry prosincového summitu unie v Nice.

Český premiér Miloš Zeman vybídl při své návštěvě v Lucembursku vedení mezinárodní ocelářské firmy Arbed, aby posoudilo možnosti investování do severomoravských hutí a oceláren. Arbed se po výrazném útlumu ocelářské produkce v 80. letech a po propuštění několika tisíc pracovníků hutí proměnil v posledním desetiletí v jednu z největších nadnárodních hutních společností na světě. Součástí Zemanova programu v Lucembursku bylo i uctění památky Jana Palacha, který má v lucemburském hlavním městě pamětní desku i stejnojmenné náměstí.

Rakouští odpůrci Temelína odkládají blokády hranic

Němečtí odpůrci jaderné elektrárny Temelín oznámili, že budou v neděli 18. února demonstrovat na hraničním přechodu Phillipsreuth - Strážný. Podpoří tak odpůrce Temelína ze sousedního Rakouska, kteří měli v úmyslu zablokovat o tomto víkendu hraniční přechod Wullowitz/Dolní Dvořiště. Rozhodnutí o dalších protestních akcích a hraničních blokádách však rakouští odpůrci Jaderné elektrárny Temelín odložili až do čtvrtka. Chtějí nejprve posoudit společné česko-rakouské komuniké k provedení zkoušek vlivu elektrárny na životní prostředí. V tomto komuniké prohlásili český ministr zahraničí Jan Kavan a rakouský ministr zemědělství a životního prostředí Wilhelm Molterer, že realizace dohod z Melku je oběma zeměmi v plném rozsahu "garantována".

Obě strany zohlední i připomínky Evropské komise, jejíž účast na bilaterálních jednáních o Temelíně umožňuje dohoda českého premiéra Miloše Zemana a kancléře Wolfganga Schüssela, kterou oba státníci podepsali během prosincových jednání v dolnorakouském Melku. Osnovu posuzování stavu Jaderné elektrárny v Temelíně a jejího vlivu na životní prostředí podrobně upřesní a určí Evropská komise na základě doporučení jmenovaných expertů z Rakouska, Německa a EK. Celá prověrka elektrárny se bude řídit stanovenými směrnicemi Evropské komise.

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer po schůzce ekologických aktivistů v rakouském Linci zdůraznil, že komuniké bude velmi detailně prozkoumáno. Je však skeptický k tomu, že by ekologická prověrka Temelína mohla být v plném rozsahu uskutečněna v plánovaném časovém období do konce května či začátku září. "Jsme nadále pro to, aby kvalita měla přednost před tempem," řekl Pühringer. Odpůrci atomu totiž delší dobu požadují prodloužení lhůty k provedení zkoušky vlivu Temelína na životní prostředí a zapojení veřejnosti do celého procesu. "K důsledné prověrce je stanovený termín do začátku června příliš krátký," zdůraznil Pühringer.

Odpůrci atomu přerušili v závěru loňského roku blokády hraničních přechodů s ČR, aby umožnili pokračování jednání mezi politiky obou zemí. Tato jednání vyvrcholila podpisem dohody o Temelíně. Za nejdůležitější část smlouvy je považován příslib české strany prověřit technický stavu jihočeské elektrárny a její vliv na životní prostředí. Rakousko a ČR se dále zavázaly udělat všechno pro zajištění volného pohybu osob a zboží mezi oběma zeměmi a do celého procesu byla přizvána i Evropská komise.

V současných volbách do Poslanecké sněmovny by vyhrála čtyřkoalice

Pokud by se koncem ledna konaly volby do Poslanecké sněmovny, s přehledem by v nich zvítězila čtyřkoalice. Svůj hlas by jí odevzdala zhruba třetina občanů. Na druhém místě by se značným odstupem skončila ODS, o něco méně by získala třetí sociální demokracie a čtvrtá KSČM. Vyplývá to z předvolební prognózy společnosti Sofres-Factum.

Ocelárnu Poldi - Dříň koupí Třinecké železárny

Třinecké železárny získají zkrachovalou válcovnu Poldi - Ocel na kladenské Dříni. Konkurzní správci Poldi potvrdili, že železárny složily předepsanou dvacetiprocentní zálohu 53 milionů korun a na zbytek kupní ceny v celkové výši 265 milionů předložily bankovní záruku. Splnily tak podmínku veřejné soutěže na prodej ocelárny, ve které Třinecké železárny již třetím rokem provozují vlastní výrobu. Podle podnikatelského záměru chtějí železárny do huti v následujících pěti letech vložit 670 miliónů korun. S modernizovanou výrobní základnou zde v roce 2005 hodlá vyrábět 300.000 tun válcované oceli ročně.

Harpen získal úvěr na modernizaci tepláren v ČR

Úvěr 900 miliónů korun, který získala společnost Harpen ČR od Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a Commerzbank, má především podpořit modernizaci lokálních tepláren. Přispěje rovněž ke snižování emisí skleníkových plynů. Celkem 600 miliónů z korunového úvěru poskytne EBRD, zbývající část pak Commerzbank. Úvěry mají splatnost 13, respektive 12 let. Úvěr je první investicí EBRD do teplárenství v ČR. Peníze mají firmě Harpen pomoci vyrábět teplo a teplou užitkovou vodu s nízkými náklady. Harpen bude z půjčky financovat projekty na zefektivnění výroby a rozvodu tepla v soustavách centrálního zásobování teplem, zejména v městských aglomeracích. Společnost Harpen chystá další rozvoj v regionu střední a východní Evropy a chce zde zdvojnásobit své současné kapacity. Za nejperspektivnější přitom považuje právě český trh. Společnost nevylučuje rovněž další investice v oblasti obnovitelných zdrojů, většímu rozvoji zde však brání nedostatečný legislativní rámec. Harpen působí prostřednictvím dceřiné společnosti Harpen ČR na českém trhu od roku 1997 a dosud má nasmlouván tepelný výkon přes 130 megawattů. Do konce loňského roku zde proinvestovala 700 miliónů korun.

Izraelská stavební společnost má zájem stavět dálnici na severní Moravě

Největší izraelská stavební společnost Housing & Construction potvrdila, že jedná s českou vládou o vybudování 80 kilometrů dálnice na severovýchodě České republiky. Společnost uvedla, že jedná o kontraktu, v jehož rámci stavbu vybuduje, po dohodnutou dobu provozuje a pak převede na stát. Housing & Construction doufá v získání podobných kontraktů i v jiných zemích východní Evropy. Společnost je součástí skupiny, která buduje Trans-Israel Highway. To bude v Izraeli první dálnice s placením mýtného. Česká vláda zvažuje uskutečnit projekt výstavby dálnice D47 z Lipníku nad Bečvou přes Ostravu k polským hranicím s pomocí soukromého kapitálu. Původně plánovala zadat zakázku izraelskému investorovi bez výběrového řízení s tím, že ten bude dálnici provozovat 30 let. Formou úhrady by mělo být takzvané stínové mýtné, tedy platba státu investorovi podle skutečného objemu provozu na dálnici.

Dostavba dálničního obchvatu Plzně

Výstavba části dálničního obchvatu Plzně v úseku Sulkov - Útušice, který představuje necelých 41 procent z více než 20 kilometrů délky celého obchvatu, bude zahájena v polovině února. Na zmíněném úseku plzeňského obchvatu se začne jezdit v květnu 2003, přičemž koncem téhož roku by měla být celá stavba dokončena. Na výstavbu části obchvatu je ze státního fondu dopravní infrastruktury vyčleněno 2,480 miliardy korun.

Arbitrážní soud zrušil smlouvu na prodej akcií ČNTS

Spor kolem české soukromé televize Nova, který se vyhrotil před rokem a půl, kdy společnost CET 21 jako držitel licence na vysílání Novy definitivně přerušila spolupráci s Českou nezávislou televizní společností, vstoupil do další fáze. Mezinárodní arbitráž totiž zrušila tři a půl roku starou spornou smlouvu mezi generálním ředitelem televize Nova, Vladimírem Železným, a společností Central European Media Enterprises (CME), majoritním vlastníkem ČNTS na prodej necelých šesti procent akcií v hodnotě 23 milionů dolarů. Soud rozhodl, že Železný tuto částku vrátí americké společnosti a získá zpět akcie ČNTS. Vladimír Železný hodlá podat žalobu o úplné zrušení arbitrážního rozhodnutí u nizozemského soudu.

Vojenský vrtulník havaroval kvůli chybě pilotů

Vojenský vrtulník, který v pondělí v podvečer havaroval u obce Škvorec v okrese Praha-východ, se zřítil při plánovaném nácviku přistání pomocí autorotace. Z prohlášení generálního štábu vyplývá, že při letu neselhala technika, ale šlo pravděpodobně o chybu posádky. Dva piloti leží v nemocnici ve vážném stavu, třetí člen osádky je mimo ohrožení života.

Čeští policisté zatkli členy drogového gangu

Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous potvrdil, že policie počátkem února v Liberci zatkla pětici vedoucích činitelů mezinárodního drogového gangu, který v minulých letech po takzvané balkánské cestě dopravil přes Českou republiku do západní Evropy stovky kilogramů heroinu. Čtyřem mužům a jedné ženě, kteří byli v Liberci zadrženi, hrozí obvinění z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a ze zločinného spolčování.

Výnos tříkrálové sbírky

Tříkrálová sbírka, kterou počátkem letošního roku pořádala Česká katolická charita poprvé na celém území České republiky, vynesla dosud přes 31 miliónů korun. ČTK to sdělilo tiskové oddělení charity. Více než 23 miliónů korun získalo v lednu 5722 skupinek koledníků, zbytek poukázali dárci prostřednictvím "tříkrálových složenek", které dostali do schránek, či převody z bankovních účtů. Většinu peněz charita použije na pomoc lidem v nouzi, především seniorům, osamělým ženám s dětmi či bezdomovcům, menší část je určena na humanitární pomoc v zahraničí. Nejméně polovina "vykoledovaných" peněz se do konce února vrátí na podporu nejrůznějších projektů do míst, kde byly vybrány.

Film Jana Hřebejka Musíme si pomáhat získal nominaci na Oskara

Český film "Musíme si pomáhat" režiséra Jana Hřebejka byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční snímek. Film "Musíme si pomáhat" prezentovali jeho tvůrci již v roce 1999 na festivalu v Los Angeles. Významný americký filmový časopis Variety tehdy Jana Hřebejka vybral mezi desítku nejzajímavějších mladých režisérů z celého světa pro rok 2000.

Národní divadlo získalo ceny za inscenaci opery

Inscenace Wagnerovy opery Tristan a Isolda, kterou od loňska uvádí pražské Národní divadlo, získala na národní přehlídce Opera 2001 tři z pěti ocenění. Kromě ceny laické poroty dostala i ceny poroty emeritních sólistů Národního divadla. Ti ocenili výkony Sergeje Ljadova a Yvony Škvárové.

Na koncertním turné ve Španělsku je houslista Ivan Ženaty

Houslista Ivan Ženatý je v těchto dnech na koncertním turné ve Španělsku. Během dvou týdnů tam má vystoupení na deseti koncertních pódiích, z nichž k nejvýznamnějším patří sály ve Valencii, v Oviedu a Barceloně. Jeden koncert se koná na území Portugalska v Portu. Poslední koncert turné bude 20. února. Krátce po návratu ze Španělska pak odletí Ženatý do amerického Nashvillu, kde má poskytnout mistrovské kursy studentům na Belmontově univerzitě. Ivan Ženatý, pedagog drážďanské Vysoké hudební školy, hraje ve Španělsku v doprovodu komorního souboru Capella Sancta Caecilia Praga díla klasiků české i evropské hudby.

Ze sportu:

Výsledky 44. kola extraligy ledního hokeje: Třinec - Vsetín 0:2, Zlín - Havířov 1:2, Vítkovice - Litvínov 2:2 po prodloužení, České Budějovice - Sparta Praha 5:6 v prodloužení, Plzeň - Karlovy Vary 5:3, Znojmo - Pardubice 4:3 a Slavia Praha - Kladno 3:2 v prodloužení. V tabulce vede Vsetín před Zlínem a Litvínovem. Poslední jsou Karlovy Vary.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť. Od vyšších poloh srážky přecházejí ve sněhové. Teploty 4 až 8 stupňů, na horách kolem 1. Mírný severní vítr.