Zprávy Radia Praha

Prezident Václav Havel bude pobývat v nemocnici ještě týden

Václav Havel zůstane ve Střešovické nemocnici další týden. Prezident měl v noci na neděli opět zvýšenou teplotu a lékaři konstatovali nevzdušnost pravého plicního laloku. Znovu mu proto nasadili antibiotika. Prezident byl před týdnem hospitalizován se zánětem průdušek. V pátek absolvoval speciální vyšetření, které potvrdilo, že zánět ustoupil a v pondělí ho chtěli lékaři propustit do domácího ošetřování.

Zdravotní problémy provázejí prezidenta už řadu let. Jen loni byl třikrát hospitalizován. Poprvé šlo o chřipkové onemocnění, podruhé o zhoršenou bronchitidu a naposledy o plánovanou operaci kýly.

Unie svobody a ODS jsou proti vládnímu návrhu zákona o státní službě

Vládní návrh zákona o státní službě, o němž má nadcházející týden jednat Poslanecká sněmovna, narazí na odpor Unie svobody a ODS. V nedělním diskusním pořadu Partie televize Prima to dali najevo místopředsedkyně ODS Libuše Benešová a místopředseda Senátu Jan Ruml (Unie svobody). Připravený návrh zákona nemůže podle Benešové vést ke snížení korupce ani ke stabilizaci státní správy. Ruml označil návrh za velmi kontroverzní a očekává, že se o něm povede rozsáhlá diskuse. Podle něj chce vláda zákonem o státní službě zavést "rakouský" model, opřený o dlouholetý kariérní postup státních úředníků. Jan Ruml je zastáncem "anglosaských" prvků, podle nichž by se řady funkcí obsazovaly na základě výběrových řízení.

Petr Nečas (ODS) soudí, že opoziční smlouva má časově omezený horizont

Časově omezený horizont opoziční smlouvy, kterou v roce 1998 podepsaly ČSSD a ODS, v neděli připustil místopředseda ODS Petr Nečas. Dal najevo, že v některých variantách bude osud smlouvy záviset na tom, jak ji bude dodržovat ČSSD. Místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář se naopak domnívá, že ODS a ČSSD v souvislosti s parlamentními volbami v roce 2002 hledají způsob, jak se smlouvou skoncovat.

O konci smlouvy se začalo mluvit i v ČSSD. Tento vývoj připustil např. současný místopředseda strany Vladimír Špidla, který zřejmě bude od dubna novým šéfem ČSSD. Podobný závěr obsahuje i zpráva šéfa středočeské ČSSD Milana Urbana, kterou v sobotu schválila krajská konference této regionální organizace. Urban v ní uvedl, že přichází čas rozvazování opoziční smlouvy.

Poprvé v historii České republiky se uskuteční sčítání lidu

První sčítání lidu v České republice, které se bude vztahovat k 1. březnu, je součástí celosvětového sčítání na přelomu tisíciletí. Otázky respektují doporučení Evropské unie tak, aby výsledky sloužily k porovnání jednotlivých států. Sčítání se koná jednou za deset let a přináší údaje, které nelze získat jiným efektivním způsobem. Podle daných kritérií a k jednomu datu statistici zjistí jedinečné informace o obyvatelstvu, jeho demografických, sociálních a ekonomických charakteristikách, úrovni bydlení a o domovním a bytovém fondu. Údaje ze sčítání umožňují hodnotit jak dosavadní vývoj, tak především slouží pro budoucí rozvoj společnosti i ekonomiky.

Nadcházející sčítání lidu, bytů a domů se v mnohém podobá tomu, které se konalo v Československu před deseti lety. Stejně jako poslední federální sčítání se i to letošní bude věnovat čtyřem okruhům otázek, které se týkají občana, domácnosti, bytu a domu. Počet dotazů se liší jen nepatrně - letos je jich celkem 57, tedy pouze o dvě otázky méně než v roce 1991.

Společnost Člověk v tísni obnovila humanitární pomoc Čečensku

Humanitární pomoc Čečensku obnovila společnost Člověk v tísni. První konvoj s potravinami dorazil do hlavního města Grozného v neděli ráno. Společnost zastavila dodávky po lednovém únosu amerického pracovníka humanitární skupiny Lékaři bez hranic Kennetha Glucka. Kamiony s pomocí nyní chrání ozbrojený doprovod a pro humanitární pracovníky platí přísnější bezpečnostní pravidla.

Společnost "Člověk v tísni" působí na severním Kavkaze od roku 1994, nynější mise začala loni v lednu. Loni uskutečnila v Čečensku projekty za dva milióny dolarů (asi 77 miliónů korun).

Evropská komise se přiklání otevření trhu s případným omezením pro kabotáž

Dočasné omezení přístupu dopravců z nových zemí do vnitrostátní přepravy zboží (kabotáž) v ostatních státech EU po rozšíření nevylučuje Evropská komise. Ta však není nakloněna požadavkům některých členských států, aby přístup konkurentů z České republiky a dalších kandidátů na trh Evropské unie byl ztížen plošně a obecně. Podle dostupných informací dává komise přednost plnému otevření trhu EU přepravcům z nových zemí okamžitě po vstupu za předpokladu, že budou splňovat požadavky legislativy EU, tedy pokud nebudou platit individuálně domluvená přechodná období. Tyto výjimky by měly být vyjednány pro kabotáž tam, kde hrozí, že lacinější firmy z nových zemí vytlačí domácí z trhu. Návrh zprávy v tomto smyslu obíhá v těchto dnech úřadovnami komise. Píše se v něm údajně, že takové řešení by bylo snažší než se snažit s kandidáty vyjednat globální mnohostranné dohody o postupném otevírání dopravního trhu.

Ve Philippsreutu demonstrovali němečtí aktivisté proti Temelínu

Na 200 německých protitemelínských aktivistů demonstrovalo v neděli na hraničním přechodu Philippsreut/Strážný. V krátkých vystoupeních řečníci shrnuli historii stavby Temelína a připomněli dosavadní závady v průběhu spouštění elektrárny. Akce nenarušila provoz na frekventovaném hraničním přechodu. Společnou iniciativu v boji proti Temelínu ohlásily v pátek také organizace Zelených v Rakousku a v Bavorsku. Vyzývají v ní všechny státy Evropské unie, aby odmítly dovážet elektřinu vyrobenou v elektrárně Temelín.

Advokát Fagan: Máme v úmyslu zabránit provozu Temelína

Proslulý americký právník Ed Fagan se podle agentury APA zapojí do akcí rakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín. V pondělí by měl vyzvat americký koncern Westinghouse Electric Company k předložení dokumentů souvisejících s dodávkou řídících, kontrolních a zabezpečovacích systémů pro Temelín. Mluvčí Westinghousu Vaughn Gilbert v Pittsburghu řekl, že dodané vybavení odpovídá nejnovější úrovni techniky. Fagan si získal celosvětové renomé jako advokát obětí nacismu, v poslední době zejména obětí nucených prací, kterým pomohl získat miliardové částky odškodného.

Kutnohorská galerie představuje fotografie Karla Čapka

Na 80 fotografií z dílny spisovatele Karla Čapka vystavuje do 25. března ve Vlašském dvoře v Kutné Hoře zdejší Galerie Felixe Jeneweina. K vidění jsou snímky vztahující se k Čapkově literární tvorbě, fotografie rostlin nebo portréty. Nechybí mezi nimi obrázky štěněte Dášeňky ani záběry ze spisovatelových cestopisů Cesta na sever nebo Obrázky z Holandska.

Karel Čapek (1890 až 1938) je znám především jako prozaik, dramatik, novinář a filozof. Byl redaktorem Národních listů a Lidových novin. Přátelil se s prezidentem Tomášem Garriguem Masarykem, jehož politické a filozofické názory zaznamenal v několika knihách. Čapek je autorem utopicko-fantastických dramatů (R.U.R, Věc Makropulos), románů s vědecko-fantastickými prvky (Továrna na absolutno, Krakatit), poetických próz (Hordubal, Povětroň), povídek, cestopisných fejetonů nebo knih pro děti (Devatero pohádek).

Vážné nemoci podlehl ve věku 69 let textař Zdeněk Borovec

Jeden z nejznámějších českých textařů populární hudby Zdeněk Borovec podlehl v neděli ráno ve věku 69 let vážné nemoci. Borovec napsal přibližně dva a půl tisíce písňových textů. Byl autorem písní k desítce muzikálů a spolupracoval mimo jiné s Helenou Vondráčkovou, Hanou Zagorovou, Karlem Gottem, Martou Kubišovou, Jiřím Kornem a dalšími populárními zpěváky. S jeho jménem jsou spojeny známé písně Vánoce, Vánoce přicházejí, Přejdi Jordán, Každá trampota má svou mez a Jsi můj pán.

Absolutním vítězem ankety TýTý se stala Valérie Zawadská

Herečka a vynikající dabérka Valérie Zawadská se stala absolutním vítězem desátého ročníku ankety TýTý o nejpopulárnější osobnost televizní obrazovky. Během finálového večera v pražském Karlínském divadle byl oceněn i režisér pořadu vysílaného v přímém přenosu Českou televizí Ivo Paukert, který za uznalého potlesku stojícího publika vstoupil do televizní Dvorany slávy. Paukert je legendou televizní zábavy. Na jeho kontě jsou například populární Písničky na zítra, Pokus pro dva, Silvestry, Dostaveníčka, Videostop či Televariété.

Čeští umělci vystavují v "husím městě"

Velký zájem vyvolala v belgickém městečku Visé vernisáž výstavy malířů Josefa Velčovského a Ivy Mrázkové, která je spolu s fotografiemi Ivana Krále stěžejní událostí "týdne české kultury" v tomto historickém hnízdě na břehu řeky Meuse. Místní odnož Kiwanis klubu se akce ujala ve spolupráci s bruselském Českým centrem. To bude v následujícím týdnu promítat ve Visé dětem filmy o ČR a zprostředkovávat prodej vystavených obrazů i vzorků českého skla, které jdou velmi dobře na odbyt.

Visé leží těsně u nizozemské hranice, na půli cesty mezi Lutychem a Maastrichtem. Je proslulé zejména chovem hus, které se zde podávají pečené se zvláštní česnekovou omáčkou - na husičku do Visé se jezdí ze širokého okolí.

Budou uděleny ceny Asociace českých kameramanů

Šest snímků z produkce loňského roku nominovala na své tradiční ceny Asociace českých kameramanů. V neděli 25. února jimi odmění mistry tohoto oboru, a to jak za vynikající kameramanské dílo, tak celoživotní tvorbu. Prezident asociace Josef Hanuš, že mezi nominacemi jsou celovečerní snímky Anděl Exit, Kytice, Musíme si pomáhat, Pramen života, Samotáři a dokument Bitva o život. Tři z těchto filmů byly nominovány i na Českého lva za kameru - František Antonín Brabec za Kytici, Richard Řeřicha za Samotáře a Martin Štrba z Anděl Exit. Vítěz bude znám 3. března. O nositelích cen asociace, které budou letos uděleny pošesté, rozhoduje porota ve složení producent Jaroslav Bouček, dramaturg Jan Gogola, režisér Karel Smyczek a kameramani Klaus Fuxjäger, Viktor Růžička, Martin Šec a Ivan Šlapeta.

Neonacistický koncert přilákal do Kolešovic na 650 lidí

Bez incidentů se v Kolešovicích na Rakovnicku obešel sobotní koncert hudebních skupin, jejich jejichž tvorba má blízko k neonacistickému hnutí. ČTK to v neděli řekl operační důstojník rakovnické policie. Podle jejích odhadů se na akci sjelo kolem 650 lidí. Byli mezi nimi i posluchači z Maďarska, Slovenska, Německa a Polska.

Závody psích spřežení vyhrál Antonín Procházka z Prostějova

Pátý ročník závodu psích spřežení na farmě Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku vyhrál Antonín Procházka z Prostějova. Téměř 13 kilometrů dlouhou trať zvládl se svými čtyřmi husky za 37 minut a 26 sekund. Průměrná rychlost psů s jezdcem na kolové káře přesáhla 20 kilometrů za hodinu. Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo 40 závodníků s více než 150 psy. Pro nedostatek sněhu musela psí spřežení tahat místo tradičních saní kolové káry, které jsou pro jezdce i psy jednodušší. Závodník má výhodu v tom, že kára se dá na rozdíl od saní řídit, psům zase klade toto vozidlo menší odpor.

Vyhlášeny výsledky ankety České jezdecké federace

Titul Kůň roku v parkurovém skákání v anketě České jezdecké federace získal devítiletý hřebec Kris Kentaur, s nímž vybojoval junior Aleš Opatrný zlato na loňském mistrovství Evropy v Hartpury. Slavnostní vyhlášení ankety se uskutečnilo v Litomyšli. Jezdcem uplynulého roku byl zvolen právě Opatrný. V historii českého jezdectví je jeho úspěch naprosto ojedinělý a podle odborníků snese srovnání s vítězstvím Františka Ventury na olympijských hrách v roce 1928. V současnosti Opatrný úspěšně startuje v halových skokových soutěžích v Německu pod vedením předního kouče Reneho Tebbela a je velkou českou nadějí pro olympijské hry v roce 2004 v Aténách.

Výsledky 17. kola fotbalové Gambrinus ligy:

Teplice - Příbram 1:2 (0:1), Synot - Drnovice 1:2 (1:0), Bohemians - Č. Budějovice 4:3 (0:2), Liberec - Jablonec 3:1 (1:1), Ostrava - Žižkov 2:2 (1:1), Olomouc - Blšany 3:0 (3:0). Zápasy Plzeň - Slavia a Sparta - Brno se hrají v pondělí. Tabulku vede Sparta před Olomoucí, třetí je Příbram.

Výsledky 46. kola hokejové extraligy:

Havířov - Vsetín 8:1, Znojmo - Sparta Praha 3:2 v prodl., Č. Budějovice - Karlovy Vary 3:0, Třinec - Pardubice 3:5, Slavia Praha - Litvínov 6:1, Plzeň - Kladno 8:0, Zlín - Vítkovice 3:3 po prodl.. Tabulku po 46. kole vede Vsetín před Pardubicemi, třetí je Zlín.

Házenkářky Slávie Praha jsou ve čtvrtfinále Poháru EHF. V odvetě osmifinále prohrály sice Pražanky ve francouzkém Meriňaku 23:25, v součtu s 12-tibrankovém domácím vítězstvím ale bezpečně postoupily.

Krátce o pondělním počasí:

Polojasno, teploty 1 až 5 stupňů Celsia.