Zprávy Radia Praha

EU odsouhlasila první přechodné období pro ČR

Evropská unie odsouhlasila první žádost České republiky o přechodné období. Odklad se týká výstavby zásobníků ropy na povinnou 90denní rezervu, jejichž stavba má být dokončena v závěru roku 2005. Zásobníky na ropu patří do kapitoly "energetika", o které se v Evropské unii znovu začalo jednat po uzavření česko - rakouských dohod z Melku. Podle Evropské unie tento odklad nijak nenarušuje jednotný vnitřní trh unie a nemá ani vliv na její rozpočet. Kapitola týkající se energetiky bude formálně projednána na příštím kole vstupních rozhovorů koncem března.

Česká republika by měla koupit nadzvukové stíhačky

Výběrové řízení na nové nadzvukové letouny skončí podle velitele armádních vzdušných sil Ladislava Klímy jejich nákupem. Jedná se přitom o investici za zhruba sto miliard korun. Její nezbytnost zpochybnil na své nedávné návštěvě v České republice generální tajemník Severoatlantické aliance George Robertson. Klíma zdůraznil, že bez nadzvukových letounů nebude armádní letectvo schopné ochránit český vzdušný prostor.

Léčba Václava Havla pokračuje bez potíží

Léčba prezidenta Václava Havla, který byl v sobotu propuštěn po téměř dvou týdnech z nemocnice, pokračuje na zámku v Lánech podle představ lékařů. Prezident je bez teplot, jeho zdravotní stav je stabilizovaný, řekl ČTK Havlův osobní lékař Ilja Kotík. "Přesun do Lán proběhl bez problémů," dodal. Havel dobírá antibiotika, která mu lékaři předepsali na zánět průdušek. Kontrolní vyšetření již před víkendem ukázala ústup zánětu, a proto mohl být prezident propuštěn do domácího ošetřování. Kotík potvrdil, že léčba zůstává stejná, další postup posoudí lékaři na pondělní vizitě. Prezident zatím nevychází ven a má část dne tráví na lůžku, doplnil. Na zdárný průběh léčby neustále dohlížejí lékař a zdravotní sestra.

Václav Havel byl hospitalizován 12. února po předčasném návratu z návštěvy Kuvajtu. Pokud budou domácí léčba a dechové rehabilitace pokračovat podle představ lékařů, čeká Havla ve čtvrtek setkání se slovenským prezidentem Rudolfem Schusterem. Do té doby bude v Lánech plnit i nezbytné pracovní povinnosti, ale především odpočívat.

Verheugen: Ke přijetí do EU zatím není připraven žádný kandidát

Komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen soudí že "z dnešního pohledu" ještě není žádná ze 12 kandidátských zemí dostatečně zralá pro přijetí do společenství. Uvedl to v německém nedělníku Welt Am Sonntag. "Nikdo ještě není především zcela schopen nejen převzít kompletní evropské právo, ale také ho skutečně aplikovat," konstatoval komisař. Deset ze 12 zemí, s nimiž se zatím jedná, ale "už je poměrně daleko". Podle Verheugena jsou "velmi blízko" Estonsko, Polsko, Česko, Maďarsko, Slovinsko, Malta a Kypr. Verheugen si ve Welt am Sonntag stěžoval, že v Evropské unii je zřejmý "nedostatek společných vizí do budoucnosti". Vůbec není patrná shoda, jaký další integrační cíl se má zvolit. "Více integrace potřebujeme všude tam, kde Evropa může prosazovat své zájmy jen společně." Jako příklady komisař uvedl zahraniční, bezpečnostní, hospodářskou a finanční politiku.

Brusel hodnotí pozitivně dosavadní vývoj kolem Temelína

Zhruba měsíc po startu jednání o Temelínu na základě česko-rakouské dohody z Melku je Evropská komise spokojena. Má dojem, že se rodí první náznaky důvěry mezi českými a rakouskými orgány. Odblokování kapitoly "energetika" Rakouskem při jednání mezi Evropskou unií a Českou republikou je vykládáno jako přímý důsledek plnění dohody z Melku. "Bude to stát ještě hodně práce, značné diplomatické úsilí," uvedl nejmenovaný zdroj blízký jednání. "Nakonec se však dostaneme tam, kam chceme", tedy k porozumění ohledně Temelína a k uzavření kapitoly "energetika". První kola rozhovorů po obou liniích - o jaderné bezpečnosti a o hodnocení dopadů Temelína na životní prostředí - podle bruselských odborníků odhalila nejen silnou nedůvěru na české i rakouské straně, ale také neinformovanost. Evropská komise není jednou ze stran jednání, ale pouze zprostředkovatelem.

Reaktor jaderné elektrárny Temelín je opět v provozu

Obsluha prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín, která v neděli časně ráno opět nastartovala reaktor, pokračuje po nezbytných testech ve zvyšování jeho výkonu. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že operátoři postupně zvyšují výkon reaktoru až na 30 procent; pokud vše půjde dobře, měli by této hodnoty dosáhnout asi v pondělí odpoledne. V té době by měla být ke zkouškám připravena i turbína elektrárny, dodal Nebesář. Následující testy turbíny prověří, zda provedené opravy minimalizovaly nepřípustné vibrace přívodního potrubí páry. Při opravách v minulých týdnech pracovníci společnosti Škoda Energo přivařili na vibrující části potrubí 44 zpevňujících ocelových prstenců a asi pětimetrovou část potrubí vyměnili, protože na něm objevili trhlinu.

Souhlas s opětovným spuštěním prvního temelínského reaktoru, který Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚBJ) vydal v pátek večer, opravňuje personál elektrárny ke zvyšování výkonu reaktoru až na 30 procent jeho nominální hodnoty. Po všech předepsaných testech pak může elektrárna požádat SÚJB o souhlas ke zvyšování výkonu až na 45 procent. K tomu by zřejmě mohlo dojít kolem poloviny března.

Odpůrci atomu: Spuštění Temelína provokací; protesty neplánujeme

Za provokaci české strany, která nezlepšuje vztahy s Rakouskem, považují rakouští odpůrci atomu obnovení štěpné reakce v reaktoru jaderné elektrárny Temelín. Antitemelínské organizace ale velké demonstrace na protest proti zkušebnímu provozu jihočeské elektrárny nepřipravují. ČTK to řekl mluvčí hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer, který vyjádřil zklamání nad postupem provozovatele elektrárny. "V současnosti se zaměřujeme na spolupráci s americkým právníkem Edwardem Faganem," zdůraznil Pühringer. Fagan přijal nabídku protitemelínských iniciativ a hodlá podat žaloby, nepředloží-li elektrárenská společnost ČEZ a americký dodavatel technologie do Temelína, firma Westinghouse, do 20. března dokumenty potvrzující bezpečnost Temelína.

Rychetský: Opoziční smlouvou se ČSSD obětovala, ale mělo to smysl

Uzavřením opoziční smlouvy s Občanskou demokratickou stranou se sociální demokracie podle místopředsedy vlády Pavla Rychetského obětovala ve prospěch České republiky. Výsledky vládnutí v polovině funkčního období kabinetu ČSSD ale dokazují, že dohoda obou nejsilnějších stran měla smysl. Rychetský to uvedl v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. I po více než dvou letech od podpisu opoziční smlouvy je přesvědčen, že dokument byl v té době jediným možným prostředkem, jak zajistit zemi relativně stabilní vládu. Při prosazování zákonů v Poslanecké sněmovně však podle něj opoziční smlouva ČSSD vládnutí příliš neulehčila.

Rychetský rovněž poukázal na výsledky činnosti vlády, zejména v ekonomice. Uvedl, že sociální demokracie přebírala vládu v roce 1998 v situaci, kdy kvůli "zoufalé hospodářské politice všech předchozích vlád" musela odvracet hrozbu hluboké hospodářské krize. Podařilo se však nastartoval růst ekonomiky i mezd, poznamenal vicepremiér.

Předsedkyní pražské organizace ČSSD je Petra Buzková

Předsedkyní pražské organizace České strany sociálně demokratické zvolili delegáti nedělní uzavřené konference na pražském Žofíně místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou. ČTK to po vyhlášení výsledků potvrdil první místopředseda ČSSD Vladimír Špidla. Buzková získala podporu 78 delegátů, zatímco její protikandidát Petr Hulinský, který s ní postoupil do druhého kola, obdržel 49 hlasů. "Doufám, že konference, která volí předsedu a volí také místopředsedy, vytvoří efektivní tým a že se nám podaří v Praze získat dobré výsledky," řekl ČTK Špidla s tím, že Praha je při parlamentních volbách velmi důležitá.

Pražská organizace ČSSD navrhla dubnovému sjezdu strany ministra zahraničí Jana Kavana do funkce místopředsedy sociální demokracie. Podpořila rovněž kandidaturu Vladimíra Špidly na funkci předsedy, Stanislava Grosse na statutárního místopředsedu a Zdeňka Škromacha na místopředsedu. Na tiskové konferenci během zasedání delegátů pražské ČSSD to řekla nově zvolená předsedkyně Petra Buzková.

Vláda projedná registrované partnerství a nového šéfa rozvědky

Vláda na své pondělní schůzi projedná mimo jiné návrh zákona o soužití osob téhož pohlaví a návrh na vyslovení souhlasu se jmenováním nového ředitele české rozvědky. Ministři také rozhodnou, zda Židé, kteří se za války museli skrývat před nacisty, mohou být uznáni za politické vězně. Návrh zákona o registrovaném partnerství umožní homosexuálům soužití za podmínek podobných manželství. Návrh však takovým párům neumožňuje adopci a osvojení dítěte, jako je tomu například v Nizozemsku.

Ministr vnitra Stanislav Gross předloží návrh na jmenování nového ředitele české rozvědky. Po Petru Zemanovi, který rezignoval ze zdravotních důvodů, by se měl šéfem rozvědky stát důstojník Bezpečnostní informační služby František Bublan. Vláda však musí nejprve vyslovit souhlas s jeho jmenováním.

Ministři mají také rozhodnout, zda Židé, kteří se za války ukrývali před nacistickou deportací do koncentračních táborů, mohou být uznáni za politické vězně. Někteří z těchto lidí už osvědčení jako političtí vězni získali. Úředníci však další žádosti odmítali s tím, že v jejich případě nešlo o omezení svobody, ale jen o jeho hrozbu.

Zmocněncem pro lidská práva se místo Petra Uhla má stát Jan Jařab

Nástupcem Petra Uhla ve funkci vládního zmocněnce pro lidská práva by měl být zaměstnanec sekretariátu Rady pro lidská práva Jan Jařab. O jeho jmenování má v pondělí rozhodnout vláda. Petr Uhl na tuto funkci rezignoval kvůli možnému střetu zájmů poté, co byla jeho manželka Anna Šabatová zvolena zástupkyní ombudsmana Otakara Motejla. Jan Jařab, jehož otec je senátorem zvoleným za čtyřkoalici, pracuje na Úřadu vlády od ledna 1999. Do té doby se angažoval v různých organizacích zabývajících se lidskými právy.

V Českém Krumlově se začnou připravovat noví vojáci pro misi SFOR

Na Výcvikové základně mírových sil v Českém Krumlově začne v pondělí příprava prvních vojáků budoucího 5. mechanizovaného praporu české armády, který bude od dubna působit půl roku v mezinárodních silách SFOR v Bosně a Hercegovině. Jádro tohoto praporu tvoří příslušníci 4. brigády rychlého nasazení z posádek v Táboře a Pardubicích. Jeho velitelem bude současný šéf pardubického dělostřeleckého oddílu podplukovník Antonín Vícha. ČTK o tom informovala tisková služba ministerstva obrany. Příslušníci 5. mechanizovaného praporu SFOR se rozloučí s vlastí 14. dubna slavnostní pořadovou přehlídkou v Táboře. Poté bude následovat v pěti termínech přesun do severozápadní Bosny, kde má česká armáda dvě základny, a to v obcích Donja Ljubija a Bosanska Krupa.

Výročí upálení Jana Zajíce

Zhruba tři desítky lidí se zúčastnily shromáždění, které v neděli na Václavském náměstí v Praze uspořádala strana Pravý Blok u příležitosti 32. výročí upálení osmnáctiletého studenta průmyslové školy v Šumperku Jana Zajíce. Ten se jako druhý po Janu Palachovi upálil 25. února 1969 na protest proti sovětské okupaci a komunistické diktatuře. Předseda Pravého Bloku Petr Cibulka na demonstraci ostře kritizoval současnou politickou scénu. Podle něj se po listopadu 1989 nepodařilo v České republice vytvořit opravdu demokratický režim, protože politická reprezentace se podle jeho názoru zcela vymkla kontrole veřejnosti. Do českého politické systému by se proto podle něj měly dostat nové prvky, které by občanům umožnily větší účast na politickém rozhodování.

V duchu ostré kritiky současné politické kultury se nesla vystoupení řečníků na shromáždění u příležitosti 52. výročí únorového komunistického puče, které uspořádaly na Staroměstském náměstí v Praze strana Pravý Blok a Klub angažovaných nestraníků (KAN). Akce přilákala jen několik desítek lidí. Předseda KAN Pavel Holba ve svém projevu uvedl, že i po listopadu 1989 se v České republice prosadilo staré pojetí politiky, které politickou činnost chápe jako boj o moc a snahu o její udržení a využití ve svůj prospěch. Ve skutečnosti by politika měla znamenat správu věcí veřejných ve prospěch celé společnosti, zdůraznil Holba.

Katoličtí biskupové vyzvali lidi, aby se přihlásili k víře

Katoličtí biskupové v České republice vyzvali občany, aby se při nadcházejícím sčítání lidu přihlásili ke svému občanství, národu a víře. V dopise čteném při nedělních bohoslužbách v katolických kostelích hodnostáři připomněli, že sčítání nemá jen statistický význam, ale že také občanským institucím i církvím pomůže v přípravě organizačních plánů a priorit. Největší česká církev zorganizovala v těchto dnech kampaň nabádající lidi, aby se nestyděli svou víru a církevní příslušnost při sčítání přiznat. "Nemůže vám být jedno, kam patříte," vyzvali nyní v listu katoličtí biskupové Čech a Moravy své věřící k vyplnění příslušné kolonky ve sčítacích arších. Výzvu adresovali i lidem, kteří nenavštěvují pravidelně bohoslužby, ale považují se na základě křtu za členy církve, i těm, kdo nemají jistotu o svém křtu, ale považují se za křesťany.

Festival slovenských divadel završuje Hevierův muzikál Beatles

Úspěšný muzikál Daniela Heviera Beatles je posledním projektem festivalu Slovenské divadlo v Praze. V neděli vpodvečer uvedla bratislavská Nová scéna na jevišti Divadla ABC první z jeho čtyř představení. V pondělí 26. února šestý ročník přehlídky ukončí. Festival začal 18. února. Program nabídl pražské veřejnosti celkem 13 představení z produkce osmi kolektivů. Záštitu nad touto přehlídko převzali premiéři Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda s primátory Prahy a Bratislavy Janem Kaslem a Jozefem Moravčíkem.

Sběratelé na aukci domu Meissner-Neumann utratili 7,4 miliónu

Na 900.000 korun se na sobotní aukci společnosti Meissner-Neumann vyšplhala cena zátiší Vincence Beneše z období kolem roku 1910. Obraz se tak stal nejdražší položkou dražby. Celkem utratili sběratelé v pražském hotelu Intercontinental za obrazy, plastiky, grafiky a starožitnosti 7,4 miliónu korun. Prodat se podařilo zhruba tři čtvrtiny z celkem 615 dražených předmětů. "Opět se projevilo, že nejvyšších cen dosahují práce české klasické moderny," řekla ČTK k výsledkům aukce pracovnice aukčního domu Jarmila Zemanová. Nové majitele nenacházely podle ní práce zahraničních autorů, a to ani proslulých jmen. Součástí dražby byly také předměty ze sbírek meziválečného podnikatele Jindřicha Waldese, restituované z Národní galerie v Praze.

Masopustní tradice ve Zlínském kraji oznámila příchod jara

Vodění medvěda, vymetání komínů, stínání berana nebo kohouta a téměř vždy pochovávání basy provázelo o víkendu masopust ve Zlínském kraji. "Letos jsme se zaměřili na mečové tance. Proto přijeli přátelé ze Slovenska a Chorvatska," řekl ČTK Pavel Popelka, ředitel festivalu masopustních tradic Fašank 2001 ve Strání na Uherskohradišťsku. Festival v obci vyvrcholí v úterý závěrečnými obchůzkami. Popelka zdůraznil, že region nabízí nepřeberné množství lidových zvyků spojených s tímto ročním obdobím. Jen v oblasti Uherskobrodska je oživují obyvatelé 26 vesnic.

Soutěž vín v Buchlovicích

O titul šampióna soutěžilov neděli v zámku v Buchlovicích 429 bílých a 182 červených vín z České republiky, Slovenska a Rakouska. "Vína 301 vystavovatelů hodnotilo 56 degustátorů," řekl ČTK Pavel Dvořan z výstavního výboru. Dodal, že košt předvedených vín zahájí 3. března v historických zámeckých sklepech konference na téma Víno a manželství. Šampiónem v nejsilnější kategorii 170 vzorků Veltlínského zeleného se stalo víno společnosti Mikros - vín z Mikulova. V dalších kategoriích byla oceněna vína Zeasu Polešovice a Vlastimila Jordána z Vések na Uherskohradišťsku, pěstitelů z Velkých Bílovic, Kostic a dalších oblastí Moravy. Nejstarším předloženým vzorkem bylo Veltlínské zelené z roku 1974.

Ze sportu:

Výsledky 49. kola extraligy ledního hokeje: Kladno - Třinec 1:6, Vítkovice - České Budějovice 4:4 po prodloužení, Litvínov - Havířov 5:4 po prodloužení, Karlovy Vary - Sparta Praha 3:1, Slavia Praha - Plzeň 5:3 , Zlín - Znojmo 3:5 a v sobotu Pardubice - Vsetín 0:1. V tabulce vede Vsetín před Znojmem a Pardubicemi. Poslední jsou Karlovy Vary.

Čtveřice českých skokanů na lyžích Jakub Janda, Michal Doležal, Jakub Hlava a Jaroslav Sakala skončila na sedmém místě v soutěži družstev na můstku K90 na mistrovství světa ve finském Lahti. Vyhráli Rakušané, kteří v dramatickém závodě předstihli až díky posledním skoku domácí Finy o dva body. Bronzové medaile získali Němci, mistři světa z velkého můstku.

Josef Musil a Regina Obadálková byli v anketě odborníků zvoleni nejlepšími českými volejbalisty 20. století, trenérem století byl na nedělním volejbalovém plesu v Praze vyhlášen kouč mistrů světa z roku 1956 Josef Kozák. V loňském roce byli nejlepšími českými hráči smečař Jiří Novák z klubu Volley Paříž a blokařka Marcela Ritschelová z italského Reggia Calabria.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Bude oblačno až polojasno, v Čechách od severozápadu postupně další přibývání oblačnosti a místy slabé občasné sněžení. Na Moravě srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty -3 až +1, v 1000 metrech na horách kolem -3 stupňů Celsia.