Zprávy Radia Praha

Španělsko podporuje přijetí České republiky do Evropské unie

Španělsko bezvýhradně podporuje rozšíření Evropské unie a bude podporovat i to, aby Česká republika byla mezi prvními nově přijatými členy unie. Prohlásil to španělský premiér José María Aznar na pondělní tiskové konferenci v Madridu, kterou uspořádal společně se svým českým protějškem Milošem Zemanem. Zeman poděkoval za podporu, kterou v pondělí vyjádřil Madrid Aznarovým prostřednictvím pokud jde o členství ČR v Evropské unii. "Domnívám se, že Česká republika si zaslouží být v první skupině zemí vstupujících do EU," řekl Zeman. Na dotaz ohledně termínu vstupu ČR do unie řekl: "Vzhledem k významu Španělska v EU, vzhledem k přátelskému přijetí, jehož se mi zde dostalo, a vzhledem k vyjádřené podpoře budu odjíždět z Madridu s plným přesvědčením, že Madrid udělá v rámci svého předsednictví (v EU) vše možné i nemožné, aby se nejlépe připravené země v první vlně staly členy EU tak, aby toto členství bylo dohodnuto právě v době španělského předsednictví."

Aznar oznámil, že letos na podzim hodlá znovu navštívit Prahu. Tato návštěva bude součástí jeho cest po všech kandidátských zemích v rámci přípravy na funkci předsedajícího EU, které se Španělsko ujímá v prvním pololetí příštího roku.

Ministr školství Eduard Zeman podepsal se svou španělskou partnerkou Pilar de Castillovou dokument o zřízení a rozvoji česko-španělských tříd na gymnáziích v České republice. Obě strany v dokumentu oceňují spolupráci, jejímž konkrétní vyjádřením je výuka vybraných předmětů ve španělštině na gymnáziích v Praze a Brně. Dohodli se, že otevřou další třídy na gymnáziu v Olomouci. Španělská strana se také zavázala, že prostuduje možnosti zřízení dalších takových tříd, přičemž své stanovisko Praze sdělí do konce letošního roku.

Arbitrážní řízení mezi Ronaldem Lauderem a Českou republikou

V Londýně v pondělí začalo arbitrážní řízení mezi americkým miliardářem Ronaldem Lauderem a Českou republikou. Jak naznačil americký arbitr Lloyd Cutler, výsledek arbitrážního řízení by mohl být znám až za půl roku. Lauder, který je hlavním akcionářem společnosti CME, žaluje český stát za to, že dostatečně neochránil jeho investici v České nezávislé televizní společnosti (ČNTS). Porušil tím prý smlouvu o vzájemné ochraně investic z roku 1991 mezi tehdejším Československem a Spojenými státy. Ve sporu o údajný únos televize Nova nejde jen o přibližně půl miliardy dolarů (asi 16-20 miliard korun), které dědic slavné kosmetické firmy Estée Lauder požaduje, ale také o to, jak se na ČR budou dívat zahraniční investoři a zda je Česko pro jejich investice bezpečným místem.

Z výpovědí analytiků vyplývá, že mezinárodní právní spory, v nichž žalobce viní český stát z porušení dohody o vzájemné ochraně investic, ubírají České republice na důvěryhodnosti a mohou odradit i některé zahraniční investory od vstupu do ČR. "Rozhodnutí tohoto soudu bude mít také velký vliv na to, jak se ČR bude chovat v budoucnu," řekl v Londýně prezident a výkonný ředitel společnosti Central European Media Enterprises (CME) Fred Klinkhammer, který ve sporu vystupuje za CME jako hlavní svědek. "Požádali jsme ČR, aby dostála svému závazku chránit investice. Domníváme se, že tak neučinila, zejména mediální rada nezasáhla a nesplnila své závazky. A my za to chceme být kompenzováni," vysvětlil Klinkhammer, proč se vlastně Lauder na mezinárodní arbitráž obrátil. Částka 500 miliónů dolarů je vypočítána na základě poklesu hodnoty akcií společnosti CME poté, co šéf Novy Vladimír Železný přestal v srpnu 1999 spolupracovat s ČNTS, která zajišťovala vysílání Novy.

Reaktor Temelína bude zřejmě ve středu na šest dnů odstaven

V jaderné elektrárně Temelín by v úterý večer měly skončit testy podetapy energetického spouštění s výkonem reaktoru do 30 procent a zřejmě ve středu bude reaktor znovu na šest dnů odstaven. Potvrdil to ředitel elektrárny František Hezoučký. "Je to bezpečnější," poopravil Hezoučký pondělní slova mluvčího elektrárny Milana Nebesáře, podle kterého mě být výkon reaktoru pouze snížen, aby mohla firma Škoda Energo provést úpravy všech regulačních ventilů potrubí. Jeden z celkem čtyř ventilů přitom již upraven byl a toto opatření mělo pozitivní vliv na utlumení vibrací potrubí. Hezoučký rovněž zopakoval, že po šestidenní odstávce bude elektrárna pokračovat v energetickém spouštění již podetapou s výkonem reaktoru do 55 procent. V rámci této etapy, která by měla trvat necelý měsíc, chce elektrárna znovu odzkoušet zejména turbogenerátor.

Spisovatel a dramatik Ladislav Ballek slovenským velvyslancem v Praze

Známý slovenský spisovatel, dramatik a donedávna poslanec Ladislav Ballek se v úterý ujme funkce slovenského velvyslance v České republice. Ballek, který je velkým příznivcem česko-slovenské vzájemnosti, za hlavní důvod svého jmenování pokládá přechod vzájemných vztahů na kulturní rovinu. V diplomatické funkci vystřídá současného ministra obrany Jozefa Stanka, jehož rovněž nominovala Slovenská demokratická levice (SDL). Nového velvyslance schválila slovenská vláda 18. ledna. Podle diplomatických zvyklostí bylo ale jeho jméno oficiálně zveřejněno až 12. února poté, co bylo doručeno potvrzení z českého ministerstva zahraničí. Devětapadesátiletý Ballek by se chtěl v Praze věnovat zejména kulturním stykům, zabývat se bude i otázkami propustnosti společné hranice nebo spoluprací při začleňování do evropských struktur. Do úřadu nastupuje s předsevzetím učinit ze vztahů mezi oběma republikami vztahy "příbuzenské", a to hlavně za pomoci kultury jako mostu, jenž přečkal i rozdělení společného státu. Nový velvyslanec o sobě tvrdí, že je "čechoslovakista". Před pěti lety jako přední dramatik spoluzakládal Slovensko-český klub v Bratislavě; jeho český protějšek, Česko-slovenský klub, je jednou z nejvýznamnějších organizací Slováků v České republice. Několik let je předsedou redakční rady časopisu Slováků žijících v Česku Slovenské dotyky. Zúčastňoval se řady setkání českých a slovenských spisovatelů a jiných slovensko-českých akcí.

Třináctiletý chlapec bude navržen na udělení medaile Za hrdinství

Udělení medaile Za hrdinství třináctiletému chlapci, který zachránil své dvě kamarádky ve věku 11 a 12 let, navrhne v těchto dnech prezidentovi poslanec KDU-ČSL Pavel Tollner. Drama se šťastným koncem se odehrálo 25. února na Hamerském rybníku v Praze 10, kde se prolomil led pod skupinkou dětí. Jakub Materne vytáhl jednu dívku z ledové vody ihned poté, co se led propadl, pro druhou se vrátil vzápětí. Podle policejní zprávy přihlíželo neštěstí několik dospělých lidí a nikdo nezasáhl, řekl v pondělí Tollner novinářům v Brně. "Já myslím, že i v tomhle je potřeba prolomit tu apatii společnosti," zdůraznil poslanec. Podle něj není správné, aby se takové činy dětí "odbyly" tím, že dostanou hodinky, zatímco dospělí jsou vyznamenáváni. Medaile Za hrdinství slouží jako vyznamenání osob za zásluhy v boji a za záchranu lidského života či značných materiálních hodnot. Vyznamenání propůjčuje a uděluje prezident na základě návrhů nejen sněmovny, ale i Senátu a vlády. Může tak ovšem činit i bez nich a jejich návrhy nemusí navíc akceptovat. Dny, kdy hlava státu státní vyznamenání propůjčuje nebo uděluje, jsou vždy 28. říjen a 1. leden.

Ve "Valašském království" vypuká rebelie

Valašští rebelové chtějí odstranit z trůnu "valašského krále" herce Bolka Polívku, který se podle nich obklopil rádci páchajícími škody na království Valachů. Povstalci v královské bule s uznáním hovoří o Polívkově hereckém umění, "avšak jako král valašský ses začal míšať mezi otruby, s hlúpými sa radiť, bohatým šmajchlovať a mocným pochlebovať, cizím peřím se jako páv honosiť, číms porušil všecky valaské zákony, a tož ťa stihnúl náš trest". Bulu podepsal správce a zakladatel fiktivního Valašského království Tomáš Harabiš a další vzbouřenci. V bule také uvádí, že Valaši poučeni z historie králem Janem Lucemburským, který se "jenom o svoje staral a o království nic nedbal", vypovídají valašskému králi poslušnost. "Zatím nic oficiálně nevím. Holubí pošta z Valašska ještě nedorazila, pak se vyjádřím," reagoval Polívka.

Luděk Horáček z Polívkovy farmy v Olšanech na Vyškovsku se domnívá, že Valachy možná rozzlobilo, že Polívka nedávno představil v Brně vlastní znak. Nyní Polívka připravuje ve Vsetíně setkání s lidmi, kteří ho zvolili králem. "Pozveme starosty, ostravského a zlínského hejtmana a přátele, kteří myšlenku Valašského království uvedli do života," sdělil Horáček. Harabiš naznačil, že by se fiktivní symboly mohly stát i předmětem soudního sporu. Upozornil také, že má zaregistrovanou obchodní značku, vlajku a znak Valašského království u Úřadu pro průmyslové vlastnictví. Zároveň se ohradil proti zavádění konkurenční Polívkovy měny juroše, když v království platí jurovalšáry. Harabiš doplnil, že Polívkovi lidé si neuvědomili, že království je recese a Bolek Polívka je jen králem fiktivním, nikoli tím, kdo bude království organizovat.

Vzácní jeřábi popelaví byli spatřeni na benešovsku

Pětici vzácných jeřábů popelavých bylo možné spatřit v neděli při jejich přeletu nad Vlašimí na Benešovsku. V okrese byli tito ptáci při jarním nebo podzimním tahu spatřeni od roku 1943, kdy začala podobná pozorování, ani ne desetkrát. Největší skupinu, v níž bylo 41 jeřábů, bylo možno vidět před třemi lety 1. března u Chotýšan, sdělil Pavel Čech z Podblanického ekocentra Českého svazu ochránců přírody.

Jeřábi popelaví jsou větší šedí ptáci podobní čápům, mají černý krk a bílý pruh na hlavě. Zimují v severozápadní Africe, výjimečně i na jihu Španělska. Jejich hnízdiště se nacházejí v širokém pásu severovýchodní Evropy, většinou na vlhkých loukách nebo v bažinách. Stavějí si hnízda na zemi a vyvádějí obvykle dvě mláďata. Vzhledem k tomu, že v zemědělsky obdělávané krajině mokřadů ubylo, jsou jeřábi v celosvětovém měřítku ohroženi, dodal Čech. Tito ptáci se během tahů při svých zastávkách zdrží několik dní na polích nebo vlhkých loukách.

Čeští silniční dopravci budou potřebovat doklady o finanční způsobilosti

Doklady o finanční způsobilosti budou muset při žádostech o příděl mezinárodních vstupních povolení předkládat od druhého čtvrtletí tuzemští silniční dopravci. "Účelem je zkvalitnění dopravního trhu, aby řešení převisu nabídky nad poptávkou odnesly nekvalitní firmy bez kapitálu," uvedl Martin Felix, mluvčí sdružení autodopravců Česmad, které povolení vydává. Finanční způsobilost žadatelů, kterou zavádí prosincová vyhláška k novému zákonu o silniční dopravě, budou muset již ve druhém čtvrtletí dokládat dopravci na každé silniční vozidlo o hmotnosti nad 3,5 tuny s výjimkou tahačů. Na tahače se bude tato povinnost vztahovat až od poloviny roku.

Žadatelé o povolení na druhé čtvrtletí musejí dostatek financí doložit do 6. března. Způsobilost budou dopravci podle Felixe od poloviny roku dokazovat v souladu s limity EU, tedy 330.000 Kč na první vozidlo a 180.000 Kč na každý další vůz. Pro druhé čtvrtletí platí nižší hranice 50.000 Kč.

Zemřel historik a politolog Gordon Skilling

Ve věku 89 let zemřel v pátek na srdeční onemocnění známý kanadský historik a politolog Gordon Skilling. Patřil mezi nejlepší zahraniční znalce moderních českých a slovenských dějin. Byl emeritním profesorem politických věd Univerzity v Torontu, čestným doktorem Karlovy univerzity a nositelem nejvyššího vyznamenání ČSFR a ČR - Řádu Bílého lva. Rodině profesora Skillinga zaslal soustrast také český prezident Václav Havel. V soustrastném dopisu se kromě jiného uvádí: "Vašeho otce jsem dobře znal velmi dlouho a vždycky jsem si ohromně vážil jeho hluboké znalosti naší země, jeho přátelství a lásky k ní i práce, kterou vykonal pro její svobodu. Byl jsem rád, že se jí dožil. Vážil jsem si ho i jako věcného a charakterního člověka."

Doktorskou disertaci obhájenou v roce 1940 v Londýně věnoval Skilling dějinám česko-německého národního konfliktu v Čechách v letech 1879-1893; později se soustředil na historii Československa od vzniku samostatného státu v roce 1918 až do současnosti.

Goethe-Institut vydává časopis Kafka

Nový časopis pro střední Evropu s názvem Kafka začala vydávat německá kulturní společnost Goethe- Institut Inter Nationes. Jedním z důvodů založení čtvrtletníku v německé, polské, maďarské a česko-slovenské verzi je i blížící se rozšíření EU, řekla v pondělí novinářům redaktorka tohoto periodika Ingke Brodersenová. "Je nutné vytvořit fórum pro porozumění. Každý, kdo se s otevřenýma očima dívá kolem sebe, vidí mezi pěti zúčastněnými zeměmi mnoho historických konfliktů," uvedla. Časopis se ale neomezí jen na příspěvky od německých, maďarských, polských, slovenských a českých publicistů, básníků a spisovatelů. Na jeho obsahu se mohou podílet i lidé z jiných států. Redaktoři zatím oslovili autory v Srbsku či Rumunsku.

První číslo Kafky se zaměřuje na osobnost tohoto spisovatele a na prostor střední Evropy; doplňují ho fotografie Františka Drtikola. Tématy dalších vydání by se měly stát Domovina, Generační rozdíly či Vztah k menšinám. V každé zemi vychází Kafka v nákladu 5000 výtisků a je neprodejný; zájemci ho mohou získat zdarma. V Česku si lze časopis objednat ve společnosti Goethe-Institut Inter Nationes v Praze či prostřednictvím internetu.

Asociace profesionálních divadel protestuje proti snižování státního příspěvku regionálním divadlům

Každoroční snižování státního příspěvku regionálním divadlům na pondělní valné hromadě Asociace profesionálních divadel zásadně odmítli jejich ředitelé. Ti současně vyzvali ministra kultury Pavla Dostála k jednání ve vládě, které by zajistilo zvýšení prostředků na kulturu. "V loňském roce dostala divadla prostřednictvím Programu podpory českých regionálních divadel 42 miliónů korun, letos by to mělo být jen 32, a ani to ještě není jisté," řekl v pondělí v Liberci předseda Asociace profesionálních divadel ČR Mojmír Wieman. Podle něj snižování státního příspěvku ohrožuje existenci regionálních divadel.

Kateřina Neumannová se vrací po nemoci do Světového poháru

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se po nemoci, která ji vyřadila z bojů o medaile na mistrovství světa v Lahti, vrací do seriálu Světového poháru. V norském Oslu ve středu poběží sprint a o víkendu se zúčastní závodu na 30 kilometrů klasickou technikou. Sezónu zakončí o týden později ve švédských střediscích Borlänge a Falunu.

Neumannová měla původně absolvovat armádní mistrovství světa v Kanadě, ale po dohodě s resortem se zapojí do závodů Světového poháru. Před kombinací onemocněla a o čtyři dny později z Finska odjela. Na běžecké tratě se Neumannová vrátila minulé úterý. "Je rozdíl lyžovat a trénovat. Lyžuji týden a trénuji dva dny," řekla Neumannová. Před třemi dny byla ohledně návratu na závodní tratě skeptická. "Dlouhou dobu jsem měla problémy s dýcháním. Do formy jako před mistrovstvím se už nedostanu," uvedla Neumannová.

Ze sportu

V dohrávce 19. kola první fotbalové ligy porazila Sparta doma na Letné Liberec 2:0.

Počasí v úterý:

Skoro jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Denní teploty plus dva až plus šest st. C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude minus dva st. Celsia.