Zprávy Radia Praha

ODS a ČSSD se dohodly na dalším trvání opoziční smlouvy

Představitelé Občanské demokratické strany a vládní sociální demokracie se v pátek po téměř pětihodinovém jednání shodli na tom, že opoziční smlouva mezi oběma stranami potrvá do příštích parlamentních voleb. Desetičlenné delegace se dohodly i na tom, že vláda do tří měsíců předloží koncepci veřejných financí a do jednoho měsíce materiál o zásadní reformě důchodového systému. Občanská demokratická strana ostře kritizovala sociální demokracii za rostoucí deficit veřejných rozpočtů. Spornou část deficitu státního rozpočtu, kterou ODS vyčíslila na 11 miliard korun, chce vláda uhradit z příjmů letošního rozpočtu. Na schodek státních financí, stanovený zákonem o rozpočtu, vydá kabinet dluhopisy.

Místopředsedkyně ČSSD Jitka Kupčová, která byla přímou účastnicí jednání, uvedla, že debata o schodku ve veřejných financích a důchodech nebyla uzavřena a bude pokračovat poté, co vláda dodá koncepci veřejných financí, respektive penzijní reformy. Potvrdila také, že pro ODS bylo nepřijatelné, aby byla sporná část deficitu státního rozpočtu hrazena dluhopisy. ČSSD proto podle ní nabídla hledání jiných řešení.

Předseda ODS Klaus dostal ujištění od sociální demokracie, že i nové vedení strany, zvolené na dubnovém sjezdu ČSSD, bude plnit závazky, vyplývající z opoziční smlouvy a jejích dodatků. Podle premiéra Zemana v průběhu jednání potvrdil pravděpodobný budoucí předseda sociální demokracie Vladimír Špidla, že opoziční smlouva bude platit až do voleb. Sociální demokraté také ujistili ODS, že i do budoucna zůstane v platnosti usnesení bohumínského sjezdu ČSSD, zapovídající sociální demokracii spolupráci s komunisty.

Ostatní parlamentní strany, tedy lidovce, unionisty ani komunisty, dohoda ODS a ČSSD o pokračování opoziční smlouvy nepřekvapila. Zástupci čtyřkoaličních stran však očekávají, že občanští a sociální demokraté budou před příštími sněmovními volbami hledat záminku, jak od smlouvy odstoupit. Komunistický poslanec Vojtěch Filip prohlásil, že sociální demokraté páteční dohodou definitivně opustili levicové pozice.

Agentura Reuters k pátečnímu potvrzení opoziční smlouvy uvádí, že tato dohoda, která umožňuje existenci menšinové vlády sociální demokracie, se stává s blížícím se termínem voleb velmi křehkou, protože je u voličů nadále nepopulární. Důvodem k jejímu vypovězení by se mohl stát například vysoký deficit veřejných rozpočtů, který v loňském roce trojnásobně překročil maastrichtská kritéria Evropské unie. Současnou dohodou mezi ODS a ČSSD o trvání opoziční smlouvy se zmenšuje nebezpečí, že by země upadla do chaosu v klíčovém období jednání o vstupu České republiky do EU zhruba tři roky před předpokládaným přijetím, soudí Reuters.

Armáda reviduje zbrojní programy

Ministerstvo obrany provádí revizi rozsáhlých zbrojních programů, aby Česká republika byla schopna splnit sliby, které dala při vstupu do Severoatlantické aliance. V souvislosti s pondělním druhým výročím začlenění republiky do Severoatlantické aliance řekl ministr obrany Vladimír Vetchý. "Pracujeme na zhodnocení a jasné vizi zbrojních programů, které budeme potřebovat v dalších letech," uvedl Vetchý. V nejbližší době by mělo ministerstvo rozhodnout, zda armáda nechá za zhruba 19 miliard korun zmodernizovat 140 tanků T-72.

Ačkoli generální tajemník NATO George Robertson před dvěma týdny při návštěvě Prahy vyzval k urychlení změn v české armádě, Vetchý se domnívá, že republika udělala za dva roky podstatný krok k integraci do aliančních struktur a že Česko obstálo v NATO za dva roky členství na stejné úrovni jako Polsko a Maďarsko. Zdůraznil, že alianční orgány dlouhodobě vysoce oceňují působení české armády v mírových misích na Balkáně. "To, co tam naši vojáci ukázali, přispělo k tomu, že jsme byli přizváni a vstoupili do Severoatlantické aliance. I po dobu dvou let od našeho vstupu do NATO je hodnocení našich vojáků vysoké a některé naše jednotky na Balkáně patřily vůbec k nejlepším," uvádí ministr.

Miroslav Sládek představil novou republikánskou stranu

Ve volbách do Poslanecké sněmovny chce příští rok uspět nová politická strana Republikáni Miroslava Sládka. V sobotu o tom v Ostravě informoval předseda bývalé parlamentní strany Sdružení pro republiku-Republikánská strana Československa, jehož jméno nový politický subjekt nese. Jak uvedl, sám však členem této nové strany není.

Většina lidí není spokojena s deregulací nájemného

Sedmdesát procent lidí je proti tomu, aby byla zrušena regulace nájemného. Vyplynulo to z šetření, který vypracovalo Středisko empirických výzkumů. ávrh zákona, podle něhož budou moci pronajímatelé bytů zvyšovat nájemné maximálně o deset procent ročně, schválila vláda ve středu. V bytě s regulovaným nájemným bydlí v současné době téměř 40 procent dotázaných.

Česká a moravská města vyvěsila vlajku na podporu Tibetu

Radnice českých a moravských měst vyvěšují v sobotu, k výročí protičínského povstání Tibeťanů, tibetské vlajky. Vlajku vyvěšují radní například v Liberci, Poličce , Přelouči, v pátek byly vyšešeny vlajky v Praze, Brně, Rakovníku a dalších městech.

Kardinál jmenoval nového člena svatovítské kapituly

Generálního vikáře pražské římskokatolické arcidiecéze Michaela Slavíka jmenoval kardinál Miloslav Vlk sídelním kanovníkem Metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě. Úřad generálního vikáře převzal pětačtyřicetiletý kněz Slavík, dosavadní rektor Arcibiskupského kněžského semináře, loni na jaře. Vystřídal ve funkci o 30 let staršího biskupa Jaroslava Škarvadu. Generální vikář, první spolupracovník arcibiskupa, nemusí mít biskupské svěcení. Svatovítská kapitula kanovníků je historické společenství zhruba desítky kněží při katedrálním kostele. Plní zejména úkoly slavnostní liturgie a další úkoly, které kolegiu duchovních uloží metropolita, pražský arcibiskup Vlk. Hlavou kapituly je probošt. V Praze existuje také Královská kolegiátní kapitula u sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, kterou založil roku 1070 kníže a první český král Vratislav II. Dosáhl toho, že byla bezprostředně podřízena papežské kurii. Tento stav trval až do 60. let 20. století, odkdy Vyšehradská kapitula také podléhá správě katolické církve v Praze.

V Nitře byla odhalena jediná socha Tomáše G. Masaryka na Slovensku

Jediná socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Slovensku byla v sobotu odhalena na zámku v západoslovenských Topoľčiankách. Bronzovou sochu, jejímž autorem je sochař Otto Gutfreund a která byla od roku 1939 ukryta v depozitářích galerie v Nitře, "objevily" spolky Čechů žijících na Slovensku a za podpory města Nitra se ji podařilo instalovat v bývalém Masarykově letním sídle. Záštitu nad vzpomínkovou akcí převzali prezidenti České a Slovenské republiky Václav Havel a Rudolf Schuster.

Ve Slovenské republice byly dosud veřejně vystaveny pouze dvě prezidentovy busty - v rodné vsi Masarykova otce v Kopčanech a v městském muzeu slovenské metropole. Sochy či busty Tomáše Garrigua Masaryka jsou nejen v mnoha českých městech, ale lze je nalézt i v metropoli Mexika, v Argentině nebo v ukrajinském Lvovu. Busta TGM bude ještě v březnu odhalena také v dalším ukrajinském městě Užhorodu, které bylo kdysi součástí Československa.

Klienti zkrachovalé banky podávají stížnost k Evropskému soudu

Klienti zkrachovalé Moravia Banky, kteří přišli o své úspory, se rozhodli podat stížnost pro porušení lidských práv u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Přikročili k tomu poté, co český Ústavní soud odmítl projednat jejich stížnost pro porušení základních práv a svobod občanů. Klienti po krachu banky dostali pouze 90 procent vkladů, nejvýše však 400.000 korun. Celková výše vkladů v bance byla v roce 1998 před vyhlášením konkurzu více než 9 a čtvrt miliardy korun.

V Jaderné elektrárně Dukovany proběhne nácvik evakuace

Zaměstnanci jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku budou v úterý nacvičovat likvidaci havárie. Cvičení se koná pravidelně jednou za dva roky na doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve všech elektrárnách na světě. Likvidace technické závady bude spojena s požárem i s cvičným ukrytím a evakuací osob.

Liberecká spalovna odpadů údajně vyváží na skládku toxický popílek

Ekologické sdružení Děti Země tvrdí, že liberecká spalovna vyváží na skládku komunálních odpadů v Košťálově na Semilsku toxický popílek, obsahující karcinogenní látky. Sdružení vyzvalo odpovědné úřady včetně ministerstva životního prostředí, aby spalovně vyvážení popílku na skládku, která není dostatečně zabezpečená, zakázaly. Spalovna vyváží ročně do Košťálova 1500 tun popílku smíchaného se škvárou, která má kontaminaci půdy zabránit. Ředitel spalovny František Nyč s prohlášením Dětí Země nesouhlasí a považuje je za fámu. Vyvážení popílku smíseného se škvárou podle něj posoudila akreditovaná firma, a teprve poté spalovna získala svolení popílek na skládku vyvážet.

Dioxiny údajně obsažené v popílku jsou zdraví nebezpečné již při nízkých koncentracích. Jsou karcinogenní a poškozují imunitní a hormonální systém. Ekologové se obávají vážného ohrožení životního prostředí. Jedy by podle nich mohly proniknout do vod i do ovzduší.

V České republice proběhne Evropský týden mozku

Akademie věd ČR informovala o akcích, které připravila při příležitosti Evropského týdne mozku. Česká republika se Evropského týdne mozku, který proběhne od 12. do 14. dubna, zúčastní již potřetí. Odborníci v oblasti neurologie při něm přiblíží veřejnosti poslední objevy a poznatky ve svém oboru a nové způsoby léčby onemocnění mozku. Specialisté z akademických ústavů, lékařských fakult, nemocnic a dalších odborných pracovišť budou přednášet například o poruchách paměti, Alzheimerově nemoci a o buněčné terapii a transplantacích nervové tkáně. Onemocnění mozku je třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Ročně je pro nervová nebo duševní nemocnění hospitalizováno 80.000 pacientů. Přibližně 100.000 lidí trpí epilepsií a 160.000 lidí Alzheimerovou chorobou.

Slavný basista nazpíval Biblické písně Antonína Dvořákových

Slovenský basista Sergej Kopčák, dlouholetý a častý host newyorské Metropolitní opery, natočil v Praze Dvořákovy Biblické písně. Spolu s proslulým písňovým cyklem ze skladatelova amerického období nahráli Kopčák a varhaník Aleš Bárta ještě Dvořákovy rané varhanní kompozice, a skladby slovenských autorů Juraje Filase a Juraje Beneše.

Nová výtvarná galerie na internetu

Novou sekci užitého umění s názvem Art & Design otevřela v těchto dnech internetová galerie www.art.cz. Galerie, která netradičním způsobem vystavuje současné české umění, podporuje mladé autory a začala vystavovat a prodávat díla studentů Akademie výtvarných umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Nyní galerie rozšířila svoji nabídku například o originální nábytek, svítidla, zrcadla a skleněné objekty. Připravuje prezentaci členů bývalé skupiny Tvrdohlaví Michala Gabriela, Zdeňka Lhotského a Stefana Milkova. Na stránkách www.art.cz mohou lidé využít i diskusního fóra, které se nyní týká obří neónové trnové koruny, již výtvarník Jiří David umístil na střechu Rudolfina.

A na závěr ještě krátce o počasí

V noci bude oblačno až zataženo, místy déšť. Nejnižší teploty 6 až 2 stupně Celsia.