Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman na návštěvě v Indii

Na státní návštěvu Indie odcestoval v neděli premiér Miloš Zeman. Doprovázejí ho ministr financí Pavel Mertlík, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a ministr zemědělství Jan Fencl. Premiér Zeman se bude věnovat především podpoře česko- indické hospodářské spolupráce, na obchodním semináři organizovaném Všeindickým sdružením průmyslu vystoupí s projevem na téma "Česká ekonomika - výzva pro indické podnikatele". S nejvyššími indickými představiteli má jednat ve středu, následujcího dne státní návštěvu Indie ukončí a odcestuje do Jižní Koreje. Do Prahy se vrátit v neděli.

Vladmír Špidla k trvání opoziční smlouvy

Místopředseda sociální demokracie Vladimír Špidla v rozhovoru pro Právo uvedl, že nehodlá okamžitě po dubnovém sjezdu strany zrušit opoziční smlouvu mezi ODS a ČSSD. Představitelé ODS a ČSSD se v pátek dohodli na pokračování opoziční smlouvy až do příštích voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2002. Premiér Zeman potvrdil, že i jeho pravděpodobný nástupce ve funkci předsedy sociálně demokratické strany Vladimír Špidla chce ve smlouvě pokračovat. Ten ale pro Právo uvedl, že jeho výroky byly jinak interpretovány. Během jednání prohlásil, že považuje opoziční smlouvu v této době za pozitivní a že není jeho záměrem okamžitě po sjezdu rozjet akci k jejímu vypovězení. V obou stranách však s blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny sílí hlasy proti trvání smlouvy. Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý v nedělním diskusním pořadu televize Nova uvedl, že sociální demokraté neplní dodatky k opoziční smlouvě.

Sociální demokraté ODS v pátek také ujistili, že i do budoucna zůstane v platnosti usnesení bohumínského sjezdu ČSSD, zapovídající sociální demokracii spolupráci s komunisty. Špidla řekl, že zrušení této rezoluce považuje za nesprávnou věc. "V tomto směru je mé stanovisko neměnné a budu se jím ve svých politických aktivitách řídit. Ale o strategických věcech rozhoduje sjezd, který je zcela autonomní korporace uvnitř ČSSD," doplnil Špidla.

Svědek v kauze Hučín nevyloučil Hučínovy bombové útoky po r. 1989

Bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby Vladimír Hučín mohl podle Vlastimila Švédy, jednoho ze svědků ve své kauze, pokračovat i po roce 1989 v bombových útocích. Vlastimil Švéda se s Hučínem podílel v 80. letech na pumových útocích proti komunismu a v 90. letech dodával Hučínovi trhavinu. Švéda to uvedl pro Lidové noviny. V současnosti Hučín čelí obvinění z nedovoleného ozbrojování a neuposlechnutí rozkazu a od minulého pátku je ve vazbě. Při prohlídkách v Hučínově domě a blízkém okolí policisté našli trhavinu, zbraně, náboje a písemnosti. Podle neoficiálních informací policie podezřívá Hučína i ze série bombových útoků v Přerově.

Podle LN může být Švéda jedním ze dvou svědků, kteří vypovídali proti Hučínovi, to však Švéda odmítl potvrdit. "Samozřejmě že nedokáži říct, kdo má atentáty na svědomí. Viděl jsem ale, jak to bouchlo, jakým způsobem a co to bylo. A vím, kdo ty výbušniny vyráběl a kdo je má...Pokud se jedná o domácí výbušninu, to prostě nejde napodobit. Nikdo nepoužíval stejnou munici," řekl Švéda Lidovým novinám. Jmenovat přímo Hučína se ale neodvažuje. Švéda řekl, že se ho Hučín snaží zlikvidovat. "Jsme teď bohužel s Hučínem nepřátelé," uvedl. Hučínova manželka prohlásila, že nikdy neviděla Vladimíra Hučína žádné domácí trhaviny vyrábět.

Německá vláda nezruší zákon o vracení uprchlíků do tranzitních zemí

Německý ministr vnitra Otto Schily ostře odmítl návrh ekologického sdružení Zelených, aby uprchlíci z východu, kteří do Německa ilegálně přicházejí především z České republiky a Polska, nebyli už dále vraceni do těchto takzvaných třetích bezpečných zemí. Vracení uprchlíků do poslední tranzitní země, odkud ilegálně překročili německou hranici, stanoví zákon z roku 1993, který se snažil čelit masovému přílivu statisíců uprchlíků z východu na počátku 90. let. Levicová frakce Zelených na svém víkendovém sjezdu ve Stuttgartu těsnou většinou prosadila, že tento zákon by měl být liberalizován. Podle Zelených by se mělo v Německu poskytnout politické útočiště všem, kdo sem přicházejí i přes sousední země. Vládní sociální demokracie však s návrhem Zelených nesouhlasí a k jejímu postoji se připojila i německá opozice, návrh tak nemá naději na úspěch.

Současné vracení uprchlíků upravují readmisní dohody, které Německo uzavřelo i s Prahou a Varšavou. Česká hranice je trvale hlavním tahem nelegální migrace do Německa. V nejkritičtějším roce 1992 přišlo do Německa 438.000 azylantů. V posledních letech je to obvykle méně než 100.000 a jen malé procento z nich se v Německu dočká politického útočiště.

Rakouská firma Head zahájí stavbu továrny v Českých Budějovicích

Již jen konečný souhlas vlády s prodejem pozemků je potřeba k tomu, aby v Českých Budějovicích zahájila rakouská společnost Head stavbu továrny na výrobu lyží. Jedná se o investici za zhruba šest milionů dolarů, která přinese až 300 pracovních míst. V závodě by se mělo vyrábět na 200 tisíc párů lyží ročně. V současnosti pozemek patří českobudějovické Traťové strojní stanici a o jeho prodeji firmě Head se jednalo už delší dobu bezvýsledně. Vládě chtějí toto rozhodnutí předložit ministerstva financí a dopravy a spojů nejpozději do konce března. Toto datum nadnárodní koncern po letech marných jednání stanovil jako krajní termín pro rozhodnutí, zda do výroby lyží v Českých Budějovicích hodlá investovat.

Smetanovské dny v Plzeni skončily

Pěvecký recitál české sopranistky Evy Urbanové v plzeňském Divadle Josefa Kajetána Tyla ukončil v neděli večer 21. ročník hudebního festivalu Smetanovské dny. Přehlídka nabídla téměř 20 koncertů, výstav i divadelních představení, organizátoři se přitom nesoustředili jen na Smetanovu hudbu. Do programu zařadili i vystoupení folkového zpěváka Karla Plíhala a Erbenovu Kytici v podání Divadla ELF Praha. Součástí festivalu dnů byl křest knihy Jana Zajíce Plzeň - staletími k miléniu. Publikace shrnuje desetidílný stejnojmenný pořad, který diváci zhlédli minulý rok v plzeňském Divadle Čas. Součástí Smetanovských dnů bylo i tradiční sympozium, na kterém tentokrát odborníci diskutovali na téma Komunikace a izolace v české kultuře 19. století. Akci doplnila výstava Dopisy, která ve Státní vědecké knihovně představila korespondenci významných kulturních osobností 19. století.

Národní divadlo v Praze uvádí Bergova Vojcka

Po 40 letech znovu inscenovalo Národní divadlo v Praze jednu z nejproslulejších oper 20. století, Vojcka od Albana Berga. Švédsko-českou koprodukční inscenaci se sólisty divadla z Göteborgu a s pražským orchestrem nastudovali režisér David Radok a dirigent Elgar Howarth. Opera měla premiéru v neděli 11. března a zaznamenala mimořádný úspěch. Bezmála čtvrthodinové ovace patřily jak inscenátorům, tak pěvcům, zejména představitelům hlavních rolí Marcusi Jupitherovi a Irmě Mellergaardové.

Oceněná hra uvedena na prestižní divadelní přehlídce v Praze

Hru Tomáše Rychetského nazvanou Nevinní jsou nevinní, která byla před osmi lety oceněna v soutěži Nadace Alfréda Radoka, uvedli v Praze členové Městského divadla v Karlových Varech v rámci přehlídky profesionálních scén České divadlo 2000/2001. Rychetského hra vyjadřuje extrémní životní pocit - touhu po totální svobodě, vyvázané z odpovědnosti za druhé i za sebe. Inscenaci nastudoval režisér a umělecký šéf karlovarského souboru Ivan Krejčí.

Divadelní představení na zbojnické motivy uvedeno ve Zlíně

Zhruba 70 účinkujících vystoupilo v neděli ve zlínském městském divadle v programu Ej, hora, hora. Připravil ho soubor Včelaran z Bílovic na Uherskohradišťsku a kvarteto Emila Viklického z Prahy. Hudební a taneční divadlo na zbojnické motivy z jihovýchodní Moravy je dílem známé cimbalistky Zuzany Lapčíkové, která spolupracovala s klavíristou Emilem Viklickým, kontrabasistou Františkem Uhlířem a legendou českého jazzu a hráčem na bicí Lacem Troppem. "Zbojnická tematika je v pokladnici lidového umění v tomto regionu zastoupena mnoha písničkami, historkami a tanci," uvedla Lapčíková.

Další padělaný český pas v Izraeli

Padělaným českým pasem se v Izraeli vykozaoval již druhý Američan, basketbalista Miles Simon. Prvním americkým hráčem s padělaným českým pasem byl Kenneth Ray Williams. Simonův případ potvrdilo nedávno i české ministerstvo zahraničí. "V Izraeli se vyskytl další případ, kdy se Američan prokazoval českým pasem. Ten člověk však již v Izraeli není," řekl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček.

Výsledky halového mistrovství světa v atletice

Česká republika je v medailové bilanci na halovém mistrovství světa v atletice čtvrtá, za altetickou výpravou ze Spojených států, Ruska a Jamajky. Zásluhou tyčkařky Pavly Hamáčkové a sedmibojaře Romana Šebrleho jsme získali dvě zlaté medaile, ke kterým přidala bronz půlkařka Helens Fuschová. Nejúspěšnější zemí se staly zcela jasně Spojené státy americké, které nasbíraly sedm zlatých, osm stříbrných a dvě bronzové medaile.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Dnes bude zataženo až oblačno, občas déšť. Teploty +11 až 15, na horách kolem 7 stupňů Celsia.