Zprávy Radia Praha

František Chvalovský opět ve vazbě

Předseda Českomoravského fotbalového svazu a podnikatel František Chvalovský, kterého v pátek poslal městský soud v Praze do vazby, stráví víkend sám v cele příjmového oddělení pražské pankrácké vazební věznice. Tam ho policie dopravila v pátek ve 13:30. Chvalovský čelí obvinění z více než miliardového úvěrového podvodu. Na dotaz ČTK to uvedl ředitel věznice Jaroslav Gruber. "Je v současnosti na příjmovém oddělení vazby, kde musí projít zdravotní prohlídkou, a teprve poté bude rozhodnuto o jeho dalším umístění," uvedl ředitel věznice. Chvalovského v pátek v 11:45 příslušníci kriminální policie zatkli na příkaz soudu v jeho bytě. Po vyřízení formalit na policejní služebně ho převezli do pankrácké věznice. "Toto rozhodnutí pro nás nebylo překvapením. My jsme ho očekávali. Podle signálů, které jsme měli, jsme o tom věděli od včerejšího večera," komentoval událost jeho obhájce Karel Brückler.

Soud nařídil předběžná opatření proti majetku Marty Železné

Obvodní soud pro Prahu 6 nařídil předběžné opatření proti bývalé manželce generálního ředitele televize Nova Vladimíra Železného v souvislosti s výkonem rozhodnutí Arbitrážního soudu v Nizozemsku. Mluvčí CET 21 Martin Chalupský se k opatření soudu nevyjádřil s odůvodněním, že jde o soukromý majetek Marty Železné. Ani její právní zástupce František Vyskočil situaci nekomentoval s tím, že ještě neobdržel soudní rozhodnutí. Železná je podle výroku soudu povinna zdržet se "zcizení nebo zatížení movitých věcí, které jí připadly v rámci rozvodového řízení s Vladimírem Železným", uvedl Donath. Soud má podle mediálního zástupce CME Donatha za to, že případný výkon arbitrážního rozhodnutí v návaznosti na eventuální uspokojení majetku ze společného jmění rozvedených manželů Železných by mohl být ohrožen.

Soud tak v plném rozsahu vyhověl návrhu CME na předběžné opatření, řekl Donath. Prezident CME Fred Klinkhammer uvedl, že vypořádání majetkových poměrů bývalých manželů Železných mohlo být zcela účelové stejně jako rozvod samotný. Klinkhammer zároveň poznamenal, že kdyby Železný zaplatil včas podle arbitrážního rozsudku, nebylo by takových kroků potřeba.

Obvodní soud pro Prahu 1 koncem února rozhodl o zablokování majetku Železného. Vyhověl přitom návrhu společnosti CME na zajištění výkonu mezinárodního arbitrážního rozhodnutí vůči Železnému. Proti tomuto rozhodnutí se Železný odvolal.

Preventivní opatření proti zavlečení kulhavky a slintavky do ČR se týkají také poštovních zásilek

Cestující z Evropské unie a Polska nesmějí od úterý do ČR dovézt potraviny živočišného původu s obsahem masa, mléka a výrobků z nich, sdělila mluvčí Generálního ředitelství cel Nina Psotová s tím, že zákaz dovozu potravin pro osobní potřebu, který ČR vyhlásila v rámci mimořádných veterinárních opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky, takto upřesnila Státní veterinární správa. Zákaz se nevztahuje na potraviny rostlinného původu, moučné výrobky, sušenky, oplatky, čokolády, velikonoční vajíčka, nápoje, alkohol, konzervy a polokonzervy v neporušeném obalu. Opatření se vztahují i na poštovní zásilky z EU a Polska, sdělil tiskový mluvčí Celního ředitelství Praha Zdeněk Pavlíček. Pokud celní správa narazí na zásilku obsahující zboží, jehož dovoz je zakázán, poradí se s veterinárním lékařem a jeho nařízením se bude řídit. Veterinář může rozhodnout i o vyjmutí zboží ze zásilky, v takovém případě by o tom pošta adresáta informovala.

Stát i pojišťovny jsou připraveny nahradit škodu zemědělcům

Tuzemští zemědělci, jejichž chovy jsou pojištěny proti nákaze, by mohli v případě rozšíření slintavky a kulhavky na území ČR dostat současně dvě náhrady za vybitá stáda. Jedna náhrada by byla od státu, který by nařídil likvidaci zvířat, a druhá od pojišťovny. ČTK to řekl ředitel právního odboru ministerstva zemědělství Jindřich Urfus. Z vyjádření pojišťoven, které provozují pojištění rizika nákazy hospodářských zvířat, vyplývá, že v případě nařízení Státní veterinární správy vybít stáda s nakaženými zvířaty proplatí pojištěným zemědělcům všechna utracená zvířata. Novela veterinárního zákona, která by měla nabýt účinnosti publikací ve Sbírce zákonů příští týden, stanovuje zemědělcům postiženým nebezpečnou nákazou, tedy i slintavkou a kulhavkou, náhradu ve výši obvyklé ceny zdravého zvířete a prokázaných nákladů a ztrát. Urfus řekl, že se nevylučuje, aby pojištěný zemědělec dostal náhradu od státu i pojišťovny.

Pokud veterináři vyhlásí nákazu, respektive ohnisko nákazy, a je nařízeno utracení celého stáda, likviduje pojišťovna celé stádo, sdělila ČTK tisková mluvčí pojišťovny Generali Martina Kurfirstová. U dospělých zvířat platí například Česká pojišťovna celou pojistnou částku. U kategorie rostoucích zvířat odškodní zvíře podle dosažené váhy, dodal mluvčí ČP Michal Urban. U ČP, která má v zemědělském pojištění 80 procent trhu, je pojištěna výrazná většina velkých pojištěných zemědělských subjektů. Počet pojištěných zvířat proti nákaze pojišťovna neeviduje, protože toto pojištění je součástí standardního pojištění zemědělců, vysvětlil Urban. Pojišťovny škody způsobené nemocemi kulhavky a slintavky zatím nevyplácely, protože tato nákaza byla v ČR naposledy registrována v roce 1975.

V pátek na hranicích s Rakouskem pořádali odpůrci Temelína propagační akci

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín dnes odpoledne rozdávali motoristům cestujícím přes hraniční přechod Wullowitz/Dolní Dvořiště letáky, které upozorňují na nebezpečí jaderné elektrárny Temelín. Podle názoru odpůrců se nezávislá prověrka vlivu Temelína na životní prostředí stává fraškou.

Rakouské delegaci se během čtvrtka a dneška dostalo odpovědí na pět bezpečnostních otázek, které se týkají jaderné elektrárny Temelín. Na okruhu problémů se obě delegace dohodly za přítomnosti Evropské komise 2. února ve Vídni. Informoval o tom mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann, podrobnosti k dvoudennímu expertnímu jednání ale neuvedl. Jednání expertů z Rakouska a České republiky za asistence Evropské komise se konají na základě dohody českého premiéra Miloše Zemana a rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela z loňského prosince. Zeman se tehdy se Schüsslem za účasti evropského komisaře Güntera Verheugena domluvili mimo jiné na přezkoumání vlivu Temelína na životní prostředí.

Známý americký právník Edward Fagan a rakouští aktivisté, které zastupuje, přijedou do jaderné elektrárny Temelín v úterý 20. března v 09:00, řekl Josef Pühringer z Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí s tím, že zatím nemají povolení k prohlídce elektrárny. Její vedení jim totiž nabídlo jiný termín. Podle mluvčího Temelína Milana Nebesáře, elektrárna nabídla Rakušanům a Faganovi k návštěvě první volný termín, který je až v týdnu od 26. března. "Jednalo by se o standardní prohlídku druhého bloku," uvedl mluvčí. Pühringer však zdůraznil, že rakouští odpůrci Temelína chtějí s Faganem navštívit především problematické části elektrárny, za něž považují například strojovnu prvního bloku. V ní se nyní pracovníci elektrárny a dodavatelských firem snaží minimalizovat vibrace potrubí turbíny.

Před měsícem Fagan na tiskové konferenci v Rakousku vyzval ČEZ a americkou firmu Westinghouse a jejího právního nástupce, britskou společnost BNFL, aby předložily do 20. března dokumenty o bezpečnosti temelínské elektrárny. Odmítl ale upřesnit další kroky, které hodlá udělat v případě, že požadované dokumenty zveřejněny nebudou. Nevyloučil však, že budou podány žaloby.

Česká republika by se mohla zapojit do evropského boje proti organizovanému zločinu a obchodu s drogami, očekává Stanislav Gross

Český ministr vnitra Stanislav Gross očekává, že Praha by mohla v květnu začít jednat s Europolem o uzavření dvoustranné smlouvy, na jejímž základě by se zapojila do činnosti této policejní organizace EU a vyslala do jejího sídla v Haagu styčného důstojníka. Gross to řekl po pátečním zasedání ministrů vnitra a spravedlnosti 15 členských a 13 kandidátských zemí v Bruselu. Novelou českého zákona o policii byly podle něj odstraněny poslední překážky v podobě nedostatečné ochrany osobních údajů v policejních informačních systémech, takže již nic nebrání tomu, aby bylo v první polovině května jednání zahájeno, uvedl poté, co se bilaterálně sešel se švédskou ministryní pro azyl a imigraci Maj-Inger Klingvallovou.

Na zasedání vyjádřil Gross také zájem o to, aby se ČR mohla podílet na budování organizace Eurojust, která má sdružit státní zástupce členských zemí EU a koordinovat boj proti zločinnosti. Po přizpůsobení českého informačního systému bude možné rovněž široce spolupracovat s lisabonskou Evropskou observatoří pro drogy a toxikomanii, s níž si ČR už dnes vyměňuje údaje. Své kolegy z 26 zemí informoval o legislativním pokroku v ČR v oblasti pobytu cizinců, azylu, vízového režimu a boje proti organizovanému zločinu. Pochvalně se vyjádřil k nové iniciativě EU, jejímž cílem je přetnout "balkánskou cestu" přílivu ilegálních migrantů, o níž ministři unie jednali ve čtvrtek. "Vítáme každé řešení, jež by umožnilo snížit tlak migrace - jsme dnes už nejen tranzitní, ale také cílová země," uvedl s tím, že zatím byly kandidátské země o této myšlence pouze informovány.

Potvrdil, že EU bude potřebovat zhruba dva roky, aby technicky připojila nové členské země po vstupu k schengenskému informačnímu systému. ČR se podle jeho slov aktivně připravuje na zavedení veškeré legislativy spojené se Schengenem do 1. ledna 2003, nezná však zatím ty technologické prvky integrovaného systému, které EU utajuje. "Naléhali jsme proto spolu s dalšími kolegy, abychom k nim měli přístup již v této fázi. Zatím budujeme vlastní informační systém a věříme, že bude kompatibilní se systémem EU." ČR bude tedy ke zmíněnému datu připravena realizovat požadavky plynoucí ze zajištění vnější "schengenské" hranice EU, nebude je však provádět, pokud časový rozdíl mezi jejím vstupem do unie a přijetím Slovenska bude "nulový či nevelký", řekl Gros. Také podle vyjádření činitelů Evropské komise ČR nikdo nenutí, aby již nyní "opevňovala" hranici se Slovenskem, tím spíš, že i po rozšíření zachová unie hraniční kontroly mezi starými a novými členy, dokud nebudou pozvány k přistoupení k Schengenské úmluvě.

České ministerstvo zahraničí zaujalo stanovisko k situaci v Makedonii

Jugoslávská armáda a mírové síly NATO by měly "společně zablokovat aktivity teroristů" z řad etnických Albánců, kteří řádí v srbském a makedonském pomezí s Kosovem. Prohlásil to dnes v Bělehradě zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier po schůzce s jugoslávským ministrem zahraničí Goranem Svilanovičem.

České ministerstvo zahraničí dnes zaujalo stanovisko k situaci v Makedonii a opakovaně vyjádřilo podporu všem krokům makedonské vlády, jejichž cílem je zachování územní celistvosti a svrchovanosti státu v nynějších hranicích. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Ministerstvo upozornilo, že obavy vzbuzuje zejména nebezpečí násilných provokací nejen v Tetovu, ale i v dalších městech ve vnitrozemí Makedonie. Jediným možným východiskem z nynější situace je okamžité zastavení násilných akcí extremistických sil a zahájení politického dialogu, uvádí se ve stanovisku českého ministerstva zahraničí. NATO ve středu umožnilo jugoslávským jednotkám rozmístit se na 25 kilometrech čtverečních v nejjižnější části bezpečnostní zóny kolem Kosova, a to podél hranice s Makedonií. V tomto prostoru zahájily aktivitu albánští teroristé.

Jiří Dienstbier podle agentury AFP uvítal demokratické změny v JSR, k nimž došlo po říjnovém příchodu k moci reformního prezidenta Vojislava Koštunici. Zdůraznil však, že "velmi složitá zůstává situace v Kosovu, v oblasti Preševa a v Makedonii", kde působí albánské bojůvky. Dienstbier se dnes setkal v Bělehradě také s jugoslávským prezidentem Vojislavem Koštunicou.

Příčinu ekonomických problémů v resortu obrany vidí poslanci hlavně ve špatné personální, řídící a kontrolní práci

Příčinu ekonomických problémů v resortu obrany vidí poslanci hlavně ve špatné personální, řídící a kontrolní práci. Nikdo z nich dnes ale přímo neřekl, že ministr obrany Vladimír Vetchý (ČSSD) by kvůli problémům měl odstoupit. Vetchého ekonomický náměstek Jaroslav Tvrdík předložil ve čtvrtek komplexní analýzu nákupů v resortu. Podle informovaných zdrojů ministrovi navrhl zrušit Akviziční úřad ministerstva obrany, který je za nákupy armádního majetku a služeb zodpovědný.

Podle lidovce Miroslava Kalouska, který byl v letech 1993 až 1998 náměstkem ministra obrany, spočívá příčina nesrovnalostí v akvizičním úřadu ve špatné personální politice. "V zásadě ta pracoviště nikdo neřídil," uvedl. Zrušení úřadu považuje za možné. K případné rezignaci Vetchého řekl, že KDU-ČSL nevyjádřila důvěru celé vládě. Pokládá proto za zbytečné vyjadřovat se k setrvání jednotlivých ministrů. Šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas (ODS), který byl prvním náměstkem ministra obrany v letech 1995 až 1996, k možnosti rezignace Vetchého uvedl, že je to věc osobního uvážení Vetchého a premiéra Miloše Zemana. Příčiny problémů spatřuje v přílišné centralizaci rozhodování a v komplikované organizační struktuře. Podle unionisty Michala Lobkowicze, ministra obrany v první polovině roku 1998, je problém v tom, že za celou dobu působení Vetchého nebyly vyjasněny a schváleny strategické priority úřadu. "Jestli má ministr odstoupit? Faktem je, že jeho působení na ministerstvu obrany je velkým zklamáním pro všechny," řekl. Člen sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost za KSČM Václav Frank soudí, že rezignace Vetchého by nic nevyřešila. Podle něj by Vetchý by měl zůstat, ale být ráznější a důslednější. Poslanec kritizoval Vetchého mimo jiné za výběr lidí v resortu.

Třetí pacient podstoupí léčbu rakoviny devitalizací

Již třetí pacient s rakovinou bude příští týden operován metodou devitalizace v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. Zatím ji zde podstoupil jeden pacient s kožním nádorem melanomem a jeden s rakovinou tlustého střeva. Tři pražská pracoviště, Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) a Fakultní nemocnice Bulovka, jsou těsně před zahájením programu. Čekají jen, až ho schválí jejich etické komise. "Lékaři studují dokumentaci k metodě; klinika transplantační chirurgie shromažďuje lékařské návrhy na vhodné pacienty. Je jich několik desítek, ale vhodných bude jen pár," řekl mluvčí IKEM Jaroslav Hořejší. IKEM se zaměří na pacienty s rakovinou tlustého střeva, podvazovat se budou metastázy, nikoli nádor.

Náměstek ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Horák řekl, že plánují devitalizaci nádorů kůže i tlustého střeva. "Projekt, který projedná etická komise příští týden, zahrnuje léčbu lidí i experimentální ověřování na zvířatech. Zapojeny jsou kožní klinika, první chirurgická klinika, Ústav hematologie a krevní transfúze a Ústav patologické fyziologie, kde se budou dělat experimenty na malých zvířatech. Chirurgové z VFN budou ověřovat metodu na velkých zvířatech v Liběchově," upřesnil. Použití metody Karla Fortýna také u lidí schválila koncem února vědecká rada ministerstva zdravotnictví. V první fázi každé ze čtyř vybraných pracovišť bude léčit po deseti pacientech.

Rekordních osm branek mezi Spartou a Slavií po více než padesáti letech

V utkání 21. kola fotbalové ligy mezi Spartou a Slavií dnes padlo osm branek, což je nejvyšší počet gólů v derby od února 1958. Sparta tehdy zvítězila nad "sešívanými" 5:4. Páteční 250. derby přineslo také střelecký rekord samostatné české ligy; byl překonán dosud nejlepší výkon z loňského května, kdy Sparta zvítězila 5:1. Absolutně nejvíce branek padlo ve 106. derby z července 1943, kdy Slavia Praha vyhrála v utkání "Župního poháru" 8:4. Střelecký výkon Pavla Kuky, jenž vsítil v jubilejním zápase tři góly, je v derby taktéž ojedinělou záležitostí. Poslední a v české lize dosud jediný hattrick se podařil sparťanskému útočníku Horstu Sieglovi v dubnu 1994.

Jen pár hráčů v historii dokázalo nastřílet v derby více než tři branky. Čtyři góly dali slávisté Josef Bican, Jan Košek, Čestmír Vycpálek a naposledy v roce 1955 sparťanský hráč Vlastimil Preis. Pět branek v jednom utkání zaznamenal pouze vršovický Josef Bělka v památném zápasu z roku 1907. Slavia tehdy zvítězila 9:1.

Na závěr zpráva o sobotním počasí:

V sobotu bude na území České republiky přechodně proudit teplý vzduch od jihu. V noci se očekává oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky. K ránu místy mlhy. Noční teploty pět až nula st. c. Přes den bude v Čechách oblačno, během dne od západu až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku se očekává polojasno až oblačno a jen ojediněle s možností přeháněk. Denní teploty 11 až 15 st. C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude osm st. C. Vát bude jižní vítr rychlostí sedm až 22 km/h. Tlaková tendence: mírný pokles. Rozptylové podmínky: zpočátku slabě zhoršené, během dne většinou dobré.