Zprávy Radia Praha

Premiér Miloš Zeman ukončil návštěvu Jižní Koreje

Český premiér Miloš Zeman dnes ukončil návštěvu Jižní Koreje a odletěl do Prahy, kde je očekáván dnes v noci. Během týdenní ekonomicky zaměřené cesty předseda vlády navštívil také Indii. V Jižní Koreji Zeman jednal v pátek s nejvyššími jihokorejskými představiteli o dvoustranné hospodářské spolupráci, o investování v ČR a zvláště o osudu společnosti Daewoo-Avia, dceřinné společnosti jihokorejské firmy Daewoo Motors. Český představitel při jednání v Soulu podpořil smířlivou politiku jihokorejského prezidenta Kim Te-džunga vůči komunistické Severní Koreji. V Indii, kde byl od neděle do čtvrtka, se Zeman při jednání se státními činiteli snažil podpořit zájmy českých firem a dvoustrannou hospodářskou spolupráci a obchod. Premiéra na cestě provázeli vicepremiér a ministr financí Pavel Mertlík, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, ministr zemědělství Jan Fencl a dvacítka podnikatelů.

Českomoravský fotbalový svaz reaguje na zatčení Chvalovského

První místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Jan Gottvald požaduje po opětovném zatčení předsedy této organizace Františka Chvalovského svolání mimořádné valné hromady. Řekl to v rozhovoru pro sobotní vydání deníku Sport a doplnil, že shodné stanovisko zaujali účastníci páteční schůzky moravského fotbalu všech stupňů od první ligy po okresy. "Situace se zásadně změnila. Osobně budu na nejbližším zasedání výkonného výboru hlasovat pro svolání mimořádné valné hromady," řekl Gottvald. Dosavadní stanovisko fotbalové exekutivy bylo opačné, na jejím mimořádném jednání 2. března po prvním Chvalovského zatčení se účastníci k mimořádnému opatření neodhodlali, navíc předsedu potvrdili ve funkci.

Podnikatel v mase, chmelu, pivovarnictví a dalších oborech podle vyšetřovatelů nezákonně připravil Komerční banku o jednu miliardu 330 miliónů korun. Úvěrových podvodů se měl Chvalovský dopustit v souvislosti se svým působením ve vedení společností Satrapa a Českomoravská agrární společnost. Po prvním zatčení byl propuštěn na kauci deset miliónů korun. V pátek byl Chvalovský zatčen podruhé. Jeho funkci převzal podle předem schváleného scénáře místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Jan Obst. Gottvald Sportu řekl, že druhé Chvalovského zatčení jej překvapilo, na druhé straně prozradil, že i na takovou variantu výkonný výbor pamatoval. Přestože o tom veřejnost jeho členové neinformovali, dohodli se na zmíněném mimořádném zasedání, že funkci převezme Obst. S ním se Gottvald sejde v pondělí, zatímco zbývající místopředseda Luděk Macela leží v nemocnici po operaci kolena.

Za týden v sobotu a pak ve středu sehraje česká reprezentace dva kvalifikační zápasy mistrovství světa, proto moravský funkcionář předpokládá, že výkonný výbor se sejde podle plánu, tedy 3. dubna. Mimořádná valná hromada by se podle Gottvalda mohla konat koncem června. V rozhovoru svazový místopředseda rovněž prozradil, že Chvalovský nemusel už být ve funkci, kdyby poměr sil mezi účastníky uvedeného mimořádného zasedání exekutivy zůstal týž jako na začátku. Při původním hlasování bylo sedm z nich pro to, pozastavit předsedovi výkon funkce, než se jeho kriminální problémy vyřeší. "Pak se ale dva členové přiklonili k tomu, že o své budoucnosti ve funkci rozhodne sám předseda. Domnívali jsme se, že se sám rozhodne výkon své funkce pozastavit," řekl Gottvald. Chvalovský to ovšem neučinil a vzal si na rozmyšlenou lhůtu do konce června.

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier kritizuje mezinárodní společenství, že nezajistilo úplné odzbrojení albánských extremistů v Kosovu

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier se v pátek setkal v Bělehradě s prezidentem JSR Vojislavem Koštunicou. Shodli se na tom, že je třeba zastavit vlnu násilí v Makedonii a v dalších oblastech, což je možné jen ve spolupráci Jugoslávie s NATO, s mezinárodními mírovými silami (KFOR) a s misí OSN v Kosovu (UNMIK). Tato spolupráce se už rozvíjí a mohla by přinést výsledky například v Preševském údolí, řekl Dienstbier ČTK.

Podle agentury AFP v sobotu při návštěvě Nového Sadu prohlásil, že Albánci chtějí vytvořit Velkou Albánii, stát založený výhradně na etnických principech. První československý ministr zahraničí po pádu komunistického režimu v této souvislosti upozornil, že takovéto snahy "vytvářejí nebezpečí nové války na Balkánu".

"Musíme pochopit, že tyto (albánské) požadavky nejsou činěny kvůli autonomii. Směřují k vytvoření podmínek pro přenesení problémů Kosova do sousedních oblastí a na vytvoření Velké Albánie," citovala AFP Dienstbiera, jenž vyjádřil naději, že mezinárodní společenství chápe, "o co jde" v tomto regionu. Zpravodaj OSN označil za velkou chybu Albánců to, že překročili hranice Makedonie, neboť tím "pomohli Evropě a Americe pochopit, o co jim ve skutečnosti jde". Dále řekl: "Mezinárodní společenství musí prostě aplikovat rezoluci 1244 Rady bezpečnosti OSN (o Kosovu), která hovoří o vytvoření multietnické společnosti a o odzbrojení této provincie, nikoli o monitorování etnické čistky nealbánců," poznamenal. V této souvislosti vyčetl mezinárodnímu společenství, že nezajistilo úplné odzbrojení albánských extremistů v Kosovu a nyní "je konfrontováno s následky - Albánci požadují své federální jednotky v Makedonii a na jihu Srbska".

Republikání Miroslava Sládka si připomněli na Václavském náměstí výročí německé okupace

Položením kytice u sochy svatého Václava na pražském Václavském náměstí si v sobotu v poledne připomněli stoupenci Republikánů Miroslava Sládka 62. výročí okupace Československa nacistickým Německem. Sládek využil shromáždění zhruba stovky svých příznivců k více než hodinovému projevu. Závěrem lidé vyslechli hymnu bývalého Československa. Republikáni si na akci přinesli české vlajky a prapory své strany. Shromáždění neprovázely žádné incidenty. Sládek, jenž je stále předsedou SPR-RSČ, kritizoval mimo jiné průtahy v odškodňování nuceně nasazených za druhé světové války, zásah NATO v bývalé Jugoslávii, sjednocování Evropy, ostatní politické strany i státní správu. Médiím zase vyčítal, že o republikánech neinformují. Ujistil, že strana bude příští rok kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Sdružení pro republiku-Republikánská strana Československa byla od roku 1992 šest let parlamentní stranou. Poté, co ve volbách neuspěla, se dostala do finančních problémů. Letos v únoru na tuto stranu uvalil soud na žádost jejích bývalých zaměstnanců konkurs. Sládek ČTK řekl, že na sjezdu nové republikánské strany, nesoucí jeho jméno, se bude o funkci předsedy ucházet. Neupřesnil ale, kdy se bude sjezd konat. Značnou pozornost vyvolaly republikánské oslavy státního svátku 28. října před sedmi lety. Sládek tehdy na Václavském náměstí slovně a fyzicky napadl strážníky a byl odsouzen na deset měsíců s podmíněným odkladem na 1,5 roku.

Opatření proti kulhavce a slintavce omezila průjezdnost hranic

Kamióny, osobní automobily a autobusy zablokovaly v sobotu dopoledne na německé straně příjezd k hraničnímu přechodu v Pomezí nad Ohří na Chebsku. Jelikož vozidla stála i v protisměru, motoristé nemohli vycestovat z České republiky a němečtí celníci museli zastavit odbavování ve směru do Německa. Provoz byl obnoven krátce před polednem. Komplikace způsobila opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky ze západní Evropy. "Čtyřproudá silnice se ucpala natolik, že automobily nemohly projet a německá strana musela zastavit odbavování do doby, než se vozovku podařilo zprůjezdnit," popisuje situaci operační důstojník cizinecké policie v Plzni. Situaci navíc zkomplikovali hasiči, kteří v 11:00 přijeli vyměnit rohože s dezinfekcí, jež má zabránit šíření slintavky a kulhavky. Odbavování proto bylo zastaveno asi na 35 minut i na příjezdu do České republiky. "Tato nařízení jsou nezbytná a cestující s nimi musí počítat," poznamenal policista z hraničního přechodu v Pomezí. Podle něj však začínají být nervózní řidiči kamiónů, kteří opakovaně zapínají klaksony. "Myslí si, že když troubí, tak budou odbaveni rychleji," uvedl. Nákladní vozy vytvořily asi pětihodinové fronty. Osobní doprava čeká dvě až tři hodiny. Na ostatních západočeských hraničních přechodech je situace klidná. Nejdéle, přes dvě hodiny, čekají řidiči na příjezdu ve Folmavě, dvě hodiny ve Svatém Kříži a Aši na Chebsku. Ve Vojtanově trvá odbavení půl druhé hodiny, šedesát minut v Železné Rudě a Všerubech.

Český výrobce nestačí dodávat dezinfekční prostředky

Bochemie Bohumin, výrobce dezinfekčních prostředků chloraminu a diakonitu, nestačí vyhovět požadavkům všech odběratelů, kteří používají dezinfekční prostředky proti zavlečení nákazy slintavky a kulhavky. Uvádí to dnešní Mladá fronta Dnes. Bochemie je v tuzemsku jediným producentem chloraminu a diakonitu, které jsou jsou jako nejúčinnější prostředky používané při epidemiích schváleny Státní veterinární správou. Někteří odběratelé si podle listu stěžují, že místo svých plných objednávek dostávají jen část chloraminu či dikonitu. "Nedá se nic dělat, více již kapacitu zvýšit nemůžeme. I když pracujeme na tři směny a o víkendech, stále bychom potřebovali zvýšit výrobu zhruba o dvacet procent," řekl generální ředitel Bohemie Ladislav Kraus.

Ředitel státní veterinární správy tvrdí, že výdaje na prevenci chorob zvířat jsou zanedbatelné proti možným škodám

Peníze vynaložené na ochranu před zavlečením slintavky a kulhavky do České republiky nelze vůbec porovnat se škodami, které by vznikly při zavlečení nákazy na naše území. Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského by tyto škody tisíckrát převýšily náklady na prevenci. "Počítaly by se možná až v desítkách miliard korun," uvedl v rozhovoru pro dnešní Právo. Vláda zatím odsouhlasila na prevenci deset miliónů korun, které podle jeho názoru budou na ochranná opatření na hranicích do 27. března jistě stačit. Státní veterinární správa je podle Holejšovského přesvědčena, že poměrně tvrdá preventivní opatření na hranicích ČR jsou nezbytná. "Byla přijata právě na základě už více než 250 zjištěných ohnisek ve Velké Británii, po potvrzeném výskytu ve Francii a dalších podezřeních v Evropě... Jsme si vědomi, že zavlečení slintavky a kulhavky do ČR by znamenalo obrovskou ránu pro zemědělce a nejen pro ně," zdůraznil. Účinnost uplatňovaných opatření bude podle jeho slov posuzována až po čase. Rozhodující bude, zda se podaří zabránit zavlečení slintavky a kulhavky na naše území, či nikoli. "Zatím jsme přesvědčeni, že přijatá opatření jsou úměrná riziku a že byla přijata včas," uvedl Holejšovský.

V Hustopečích jednala Výkonná rada ODS

Výsledky jednání ODS se sociálními demokraty o plnění dodatků opoziční smlouvy z minulého týdne podpořila dnes Výkonná rada ODS na jednání v Hustopečích na Břeclavsku. Špičky ODS a ČSSD se dohodly na pokračování opoziční smlouvy až do příštích voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2002. Sociální demokraté se zároveň zavázali, že do tří měsíců předloží koncepci veřejných financí a do měsíce materiál o zásadní reformě důchodového systému. "Diskutovali jsme spíše o naději, že ČSSD přijme účinná řešení, to bylo hlavní téma diskuse," odpověděl dnes předseda ODS Václav Klaus na dotazy novinářů, zda se při jednání výkonné rady neprojevily rozdílné názory některých regionálních organizací ODS na pokračování opoziční smlouvy. Výkonná rada ODS konstatovala, že sociální demokraté neplní řadu dohod obsažených v dodatcích opoziční smlouvy z loňského ledna (tzv. tolerančním patentu). Očekává, že ČSSD ve stanovených termínech navrhne pro ODS přijatelné řešení těch zásadních problémů, které byly při jednání mezi oběma stranami formulovány, řekl novinářům Klaus.

Občanská demokratická strana také nesouhlasí se záměrem vlády zrušit víceletá gymnázia . Po dnešním jednání Výkonné rady ODS to novinářům řekl její místopředseda Petr Nečas. ODS podle něj zásadně odmítá i vládou navržené změny ve zdravotnictví a nesouhlasí ani s návrhem kabinetu, podle něhož by bylo možné pobírat souběžně podporu v nezaměstnanosti a plat. Podle místopředsedkyně občanských demokratů Libuše Benešové je posledně zmíněný návrh návodem ke zneužívání sociálního systému a nepochybně by vedl ke zvýšení nezaměstnanosti a k dalšímu růstu zbytečných výdajů ze státního rozpočtu. Záměr postupně rušit víceletá gymnázia obsahuje návrh nového školského zákona, který vláda schválila ve středu. "Snížila by se tím možnost výběru, a to je v každém případě špatné," shrnul námitky Nečas. Rušení víceletých gymnázií však zřejmě nemá v Poslanecké sněmovně šanci na přijetí. Zcela jednoznačně ho totiž odmítají nejen pravicoví poslanci, ale dokonce i někteří členové vládní sociální demokracie.

Ministr práce a sociálních věcí připravuje reformu důchodového systému

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, který má na základě dohod ODS a ČSSD do měsíce předložit materiál o zásadní reformě důchodového systému, dnes dal opět najevo, že mu na názoru smluvní opozice nezáleží. ODS má k jeho koncepci velké výhrady, Špidla však i dnes po jednání sněmovní komise pro reformu důchodů novinářům řekl, že materiál "nebude žádná nová báseň na toto téma". Uvedl, že půjde o shrnutí základních principů a zkušeností, které při práci na změně důchodového systému získal. "Jestli se to bude ODS líbit nebo nebude..., to je vedlejší," řekl Špidla. Další trvání vztahu ODS a ČSSD bude přitom záležet právě na shodě obou stran o penzijní reformě a také koncepci veřejných financí. Špidlovy výroky důrazně odmítl místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku Milan Cabrnoch z ODS. "Od něj jsem zvyklý na rozumnější postoje. Tohle vypadá, že je v koncích s argumentací," řekl poslanec. Dodal, že Špidla se zřejmě rozhodl hrát vabank a "protlačit" důchodovou reformu proti vůli ODS. Cabrnoch to považuje za krátkozraké.

Špidla už v pondělí uvedl, že v koncepci reformy nechystá žádné změny. Základem materiálu je oddělení důchodového systému od státního rozpočtu, zachování průběžného financování důchodů a jeho kombinace s dobrovolným kapitálovým systémem. V ODS má přitom značnou podporu povinné důchodové spoření. Kritiku pravice, ale i KSČM dnes při jednání komise Špidla sklidil za chystaný návrh zákona o zaměstnaneckých penzijních fondech. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý označil návrh za vytváření iluze, že se tvoří něco nového. Zásadní výhrady má i unionista Stanislav Volák, který návrh považuje za nedomyšlený. Špidla přesto věří, že časem bude v ČR možné tyto fondy zakládat. ODS podle něj nechce uznat, že by mohly existovat neziskové důchodové systémy, v nichž mají pojištěnci vliv. "Oni připouštějí pouze kapitálové spoření tak, jak ho velmi originálně vytvořil Václav Klaus, a to tak originálně, že pravděpodobně nemá ve světě žádnou obdobu," řekl. Na hodnocení tohoto systému je zatím brzy, ale v principu se podle Špidly zdá, že působí spíš jako poměrně výhodné krátkodobé spoření a že jeho příspěvek ke stabilitě důchodového systému není významný.

Košt s nejdelší tradicí hodnotil po šestadvacáté slivovici

Celkem 142 vzorků nabídl dnes šestadvacátý košt slivovice v Jalubí na Uhreskohradišťsku. Šampióny se stalo 21 výrobků od pěstitelů ovoce z moravského Slovácka. Z 80 procent dodali na košt pálenky ze švestek, ale nechyběly ani kořalky z jablek, hrušek, meruněk, broskví a dalšího ovoce. "Nejstarší moravský košt slivovice pořádáme od roku 1969," řekl ČTK předseda výstavního výboru František Obdržálek, který zasedl do komise šesti degustátorů. "Není pravda, že se to nedá vydržet a člověk po tolika vzorcích odpadne. Musíte zakousnout slaninu, chléb, sýr nebo jablko," prozradil "fígle" znalců. V Jalubí nehodnotí nejlepší slivovici 100 body, ale pouze 97. "Je to místní zvyklost, lépe se nám to počítá," sdělil Obdržálek. Dodal, že 37 vzorků získalo 96,5 a 21 plných 97 bodů. Většina z nich pochází z jalubské pálenice místního spolku zahrádkářů, která je prý v okolí vyhlášená.

Ze sportu:

České mužstvo si ve Španělsku vystřílelo stříbro

České družstvo ve složení Luboš Račanský, Miroslav Januš, Miroslav Lízal získalo dnes na mistrovství Evropy ve Španělsku stříbrnou medaili ve střelbě na běžící terč 30+30 ran. Souboj o druhé místo vyhráli Češi nad Švédskem díky lepší závěrečné sérii, oba týmy nasbíraly shodně 1707 bodů. Zlato patří německému triu Manfred Kurzer, Michael Jakosits a Marco Angermann. Ve stejné disciplíně jednotlivců se nikdo z českých střelců neprobojoval do šestičlenného finále. Nejlepší Račanský skončil osmý. Díky dnešnímu úspěchu ze soutěže družstev má česká výprava na kontě po třech dnech devět cenných kovů.

Počasí:

V neděli bude brázda nízkého tlaku vzduchu postupovat přes střední Evropu dále k východu. V pondělí pronikne v jejím týlu na území ČR chladnější vzduch od severu. V neděli bude oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Noční teploty šest až dva st. C. Denní teploty osm až 12 st. C. V pondělí se očekává převážně oblačno a místy přeháňky, od středních poloh sněhové. Noční teploty plus tři až minus jeden st. C. Denní teploty tři až sedm st. C.