Zprávy Radia Praha

Petra Buzková se neobává pádu sociálnědemokratické vlády

Předsedkyně pražské ČSSD a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková se neobává, že by případné vypovězení opoziční smlouvy s ODS znamenalo pád sociálnědemokratické vlády a předčasné volby. V parlamentu totiž podle ní chybí politická uskupení, která by byla schopna sestavit většinovou koalici a vyslovit současné vládě nedůvěru. "Jsem přesvědčena, že sociálnědemokratická vláda zůstane v křeslech do voleb bez ohledu na další osud opoziční smlouvy," řekla Buzková novinářům. Upozornila, že dosud není hotov volební zákon a že politikové musí vědět, že předčasné volby jsou hazard. Podle Buzkové také nyní neexistují strany, které by byly schopny dohodnout se na většinové vládě. "Opoziční smlouva je smlouva o výhodách pro stranické špičky. Bude trvat přesně tak dlouho, jak dlouho to bude pro stranické špičky výhodné a dokud budou mít pocit, že jejím ukončením neztratí své mocenské pozice do konce volebního období," domnívá se místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Buzková s Kalouskem v neděli na toto téma diskutovali v pořadu televize Nova Sedmička. Opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS umožnila po volbách v roce 1998 vznik menšinového sociálnědemokratického kabinetu. Na trvání dokumentu až do voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2002 se před nedávnem dohodly reprezentace obou stran.

Senátní delegace je na návštěvě v Rakousku

Delegace zahraničního výboru českého Senátu pod vedením předsedy výboru Michaela Žantovského přijela v neděli vpodvečer na třídenní návštěvu Rakouska. Její jednání se zaměří zejména na česko-rakouské vztahy z pohledu úsilí České republiky o vstup do Evropské unie, na rozšiřování NATO a na účast v mezinárodních mírových operacích. Hlavní jednání jsou naplánována na začátek příštího týdne. Senátoři se mimo jiné setkají se svými kolegy ze zahraničněpolitických výborů a výborů pro zemskou obranu a vnitřní záležitosti obou komor rakouského parlamentu. V úterý pak navštíví velitelství pro vysílaní mírových sil v Götzendorfu a přijme je i šéfka rakouské diplomacie Benita Ferrerová- Waldnerová, která oznámila záměr vytvořit s pěti kandidátskými zeměmi na vstup do EU, včetně ČR, "strategické partnerství".

Hackeři napadli webové stránky reprezentující Českou republiku v zahraničí

Technikům Správy českých center, které je samostatnou příspěvkovou organizací ministerstva zahraničí, se v neděli odpoledne podařilo obnovit úvodní stránku internetového serveru centra. Tu v sobotu napadli a změnili počítačoví piráti ze skupiny Hackweiser. Od soboty byla na adrese www.czech.cz místo stránky obsahující základní informace o České republice v angličtině vidět černá plocha s fotografií dvou chlapců černé pleti a text oznamující Čechům, že mají novou vládu. Další stránky tohoto serveru napadeny nebyly. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila, který je zodpovědný za prezentaci resortu na internetu, je zneužití stránky nepříjemné hlavně proto, že jde o velmi cennou doménu. V budoucnu by se adresa www.czech.cz měla podle něj stát integrální součástí internetové prezentace resortu a nynější stránka ministerstva www.mzv.cz jednou z jejích částí.

Ústřední nákazová komise uvažuje o zmírnění bezpečnostních opatření

Pokud se nerozšíří nákaza slintavky a kulhavky na evropském kontinentě, mohla by Ústřední nákazová komise rozhodnout o zmírnění protinákazových opatření v České republice. Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben v neděli řekl, že zmírnění opatření, které by se mělo týkat zejména režimu na hraničních přechodech, komise posoudí 27. března. Duben dodal, že nynější tuzemská opatření proti nákaze jsou v souvislosti zejména se situací ve Velké Británii adekvátní. Podle něj je nyní v Británii již 306 ohnisek choroby.

Ústřední nákazová komise v pondělí rozhodla o rozšíření mimořádných veterinárních opatření, která mají zabránit zavlečení nemoci, z Velké Británie i na země EU a Polsko. Opatření spočívají zejména v zákazu dovozu sudokopytníků a potravin živočišného původu a dezinfekci obuvi cestujících na leteckých, silničních a železničních hraničních přechodech. ČR rovněž uzavřela na 70 turistických hraničních přechodů s těmito zeměmi. Podle nedávného vyjádření ústředního ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského jsou tvrdá preventivní opatření nezbytná. Zavlečení nákazy do ČR by podle něj znamenalo škody v možná až v desítkách miliard korun.

Jaderná elektrárna Temelín zahájila řízenou štěpnou reakci

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín v neděli znovu nastartovala po desetidenní odstávce reaktor. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že zhruba ve 13:00 v reaktoru začala řízená štěpná reakce. Během odstávky, která začala 8. března, byly ve firmě Škoda Energo v Plzni upraveny tři regulační ventily vysokotlaké části turbíny. Úpravy ventilů by měly minimalizovat vibrace potrubí turbíny. Jeden ze čtyř ventilů byl totiž upraven již při měsíční odstávce, která začala v polovině ledna, a na části potrubí s ním se nežádoucí chvění snížilo až o 80 procent. Personál nyní stabilizuje výkon reaktoru na úrovni maximálně do tří procent.

Poté, co elektrárna od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost získá povolení, zvýší výkon reaktoru postupně až do 55 procent jeho kapacity. Nad tři procenta ho však obsluha začne zvyšovat nejdříve v pondělí. Nebesář uvedl, že pracovníci elektrárny nyní připravují sekundární nejaderný okruh, v němž je umístěna turbína, na zvýšení výkonu. Při výkonu zhruba 30 procent bude turbína přifázována. V úterý 20. března chtějí zástupci rakouských protitemelínských iniciativ přijet do Temelína s americkým právníkem Edwardem Faganem, který je zastupuje. Vedení elektrárny jim však k prohlídce nabídlo jiný termín. Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín rovněž oznámili, že se příští týden obrátí na Státní úřad pro jadernou bezpečnost a elektrárenskou společnost ČEZ se žádostí o předložení dokumentace potvrzující bezpečnost jaderné elektrárny Temelín.

Vetchý: ČR má nakupovat letecké náhradní díly z Ukrajiny

ČR a Ukrajina by měly ve zbrojním průmyslu spolupracovat především při opravách českého leteckého parku. "Máme leteckou techniku, která má svůj původ na Ukrajině, takže jsme hovořili znovu o možnosti dodávek náhradních dílů," řekl ministr obrany Vladimír Vetchý po jednání s ukrajinským ministrem obrany Alexandrem Kuzmjukem v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech (SAE). Při dalších jednáních Vetchého, například se šéfem logistiky armády SAE Muhamadem Al-Kábím, půjde především o podporu českého zbrojního průmyslu. "Tady má velice dobrý zvuk Tatra," upřesnil ministr. Vetchý by však na jednom z nejvýznamnějších zbrojních veletrhů na světě rovněž chtěl propagovat pasívní radiolokační a radarové systémy a ochranu proti zbraním hromadného ničení, zejména protichemickou ochranu." Zase tady máme (v protichemické ochraně) velmi dobrý zvuk," prohlásil.

Na veletrhu IDEX 2001, který se v Abú Zabí koná ve dnech 18. až 24. března, je přibližně 25 českých vystavovatelů, například již zmíněná kopřivnická Tatra, Antonín Bernard-Beril, Arms Moravia, Dicom, Eldis, Era.

Vrcholí přípravy mikroregionu Šumava-západ"

Přípravy vzniku nového příhraničního mikroregionu "Šumava-západ" v těchto dnech vrcholí v Železné Rudě na Klatovsku a v přilehlých oblastech na české i německé straně hranice. "Mikroregion by měl pomáhat podnikatelům i návštěvníkům a měl by pomoci překonat izolovanost území od vnitrozemí, kterou pociťuje jak česká, tak i německá strana," řekla starostka Železné Rudy Věra Drahorádová. Sousední obce na Železnorudsku a v Bavorsku mají pode ní mnoho společných problémů i obdobné sociální a územní podmínky, a proto si uvědomují nutnost vzájemné spolupráce pro další rozvoj regionu. Od vzniku mikroregionu si proto mimo jiné slibují rozšíření turistické nabídky, podporu společných přeshraničních dopravních projektů, rozvoj ekoturistiky i společnou ochranu životního prostředí. O potřebě nového mikroregionu rozhodli starostové pěti obcí z Čech a Bavorska už loni v létě, smlouvu o založení mikroregionu podepíší její zakladatelé 23. března v Železné Rudě.

Vláda projedná etický kodex zaměstnanců veřejné správy

Etickou normu zaměstnanců veřejné správy se snaží stanovit jejich kodex, o kterém bude ve středu jednat vláda. Materiál předkládá ministr vnitra Stanislav Gross. Podle kodexu mají například zaměstnanci veřejné správy vykonávat svou práci na vysoké odborné úrovni, kterou si průběžně prohlubují studiem. Kodex, který není právním předpisem a jeho dodržování tudíž není vymahatelné, v sedmi článcích stanoví zásady chování státních úředníků. Ti mají jednat korektně, objektivně, nestranně a nesmějí se dostat do střetu zájmů. Zaměstnanci veřejné správy by také neměli vyžadovat ani přijímat dary, úsluhy a laskavosti, neměli by se dostat do situace, kdy budou zavázáni laskavost oplatit. Nabídnuté výhody by měli ohlásit svému nadřízenému a podobně. Etický kodex ministerstvo vnitra před časem zveřejnilo a vyzvalo občany, aby se k němu vyjádřili. Vláda jej měla projednávat už v lednu, materiál byl ale nakonec z programu kabinetu stažen.

Na odstraňování grafitti vyčlenila Praha 20 moliónů korun

Celkem 20 miliónů korun vyčlenil letos pražský magistrát na odstraňování nápisů sprejerů a na ochranné nátěry budov. Loni dal magistrát na odstranění graffiti ze svých budov v centru Prahy 3,5 miliónu korun. Dalších 5,5 miliónu stálo odstranění nápisů sprejerů z fasád škol. Dopravní podnik v loňském roce zaplatil za mytí nápisů a zhotovení ochranných nátěrů téměř deset miliónů korun.

Už v lednu zahájilo hlavní město také kampaň Praha v srdci sprejerů?, která má pomoci problém postříkaných budov řešit. V rámci kampaně se připravuje několik akcí. Příští týden ve středu se uskuteční v Rudolfinu o graffiti sympozium, na němž vystoupí výtvarníci i zástupci magistrátu. Na 10. dubna je plánována do Městské knihovny veřejná diskuse na toto téma mimo jiné za účasti primátora Jana Kasla. Začátkem května se v galerii v Nové radnici uskuteční výstava děl sprejerů. V postupu proti sprejerům magistrát podle Pacákové spoléhá na spolupráci s obyvateli. Strážníkům se totiž vesměs nedaří tvůrce nápisů při činu přistihnout: loni jich zadrželi jen osm. Pokud lidé sprejera v akci uvidí, měli by to městské policii oznámit, sdělila Zdena Pacáková z tiskového odboru magistrátu. Vedle represe však chce magistrát učinit i opačný krok: hodlá určit plochy, které by mohli sprejeři používat legálně.

Modernizované Inhalatorium v Lázních Luhačovice opět zahájí provoz

Po rozsáhlé modernizaci za zhruba 40 miliónů korun, jež začala loni v prosinci, bude v dubnu znovu zahájen provoz Inhalatoria v Lázních Luhačovice na Zlínsku. Kromě poskytování inhalačních procedur nejnovějšími přístroji rozšíří svou nabídku o uhličité koupele, řekl generální ředitel Lázní Josef Krůžela. Inhalatorium nabídne pacientům inhalace individuální, kabinové, skupinové a elektroinhalace, uvedl ředitel. "Vany pro uhličité koupele a podvodní masáže budou nově vybudovány v suterénu a prvním patře. Jednotlivá patra budou propojena hydraulickým výtahem, což usnadní pohyb klientů," doplnil. Inhalatorium bylo podle Krůžely v luhačovických lázních postaveno roku 1922 a představovalo tehdy největší zařízení svého druhu v Evropě. Postupně jeho technické vybavení zastarávalo a zařízení bylo méně využíváno. Největší moravské lázně navštívilo loni přes 23.000 klientů hlavně z České republiky, Rakouska, Německa, Izraele a USA. Zhruba z šedesáti procent byly léčebné pobyty zaměřeny na onemocnění dýchacího ústrojí, zbytek na léčbu cukrovky, nemoci trávicího ústrojí a pohybového aparátu.

Akademie populární hudby rozdávala české hudební ceny

Akademie populární hudby v sobotu in memoriam zapsala jako desátého do Síně slávy nedávno zesnulého rockového hudebníka Milana (Mejlu) Hlavsu z legendární undergroundové skupiny The Plastic People Of The Universe. Sošku anděla předal při ceremoniálu udílení cen v Praze rodině a Hlavsovým kamarádům jeho přítel, prezident Václav Havel. "Mejla rozhodující měrou ovlivnil jejich zvláštní a zneklidňující styl, který varoval svět před možnými katastrofami," řekl Havel na adresu "Plastiků", perzekvovaných komunistickým režimem. Hlavsa je v Síni slávy spolu s Karlem Gottem, Vladimírem Mišíkem, Karlem Krylem, Hanou Hegerovou, Jiřím Suchým, Petrem Novákem, Martou Kubišovou, Waldemarem Matuškou a skupinou Olympic. Objevem a pak při opakovaném hlasování i skupinou roku 2000 akademie v sobotu zvolila kapelu Monkey Business. Hlasováním v přímém rozhlasovém, televizním a poprvé také internetovém přenosu členové akademie ve Veletržním paláci rozhodli, že zpěvačkou a zpěvákem roku jsou Lenka Dusilová a Dan Bárta. Českým videoklipem roku 2000 je podle Akademie populární hudby obrazové ztvárnění písně Předpokládám režiséra Jana Krejčíře, kterou natočil na vítězném albu roku s názvem Illustratosphere zpěvák roku Dan Bárta. "Anticenu" získal videoklip nazvaný Nebezpečný svět.

Nositeli žánrových ocenění Akademie populární hudby za rok 2000 se v noci na dnešek dále stali folkový zpěvák Karel Plíhal, jazzman Roman Pokorný, v etnické a alternativní hudbě skupina Rale, na taneční scéně formace Ohm Square a v kategorii hard & heavy kapela Silent Stream of Godless Elegy. Předseda Akademie populární hudby Michal Horáček je přesvědčen, že žánrovým cenám také pomohla změna způsobu hlasování. Nerozhodovalo o nich poprvé plénum akademie, ale jen skupiny specializovaných odborníků a vybraní garanti jednotlivých žánrů. "Bylo to nezbytné," prohlásil během přenosu Horáček. Věří, že si žánrové ceny vydobudou takové postavení jako takzvané hlavní ceny. V budoucnu podle něj zřejmě bude rozdělena kategorie etnické a alternativní hudby.

Přehled ocenění Hlavní kategorie: Zpěvačka roku: Lenka Dusilová, Zpěvák roku: Dan Bárta, Skupina roku: Monkey Business, Objev roku: Monkey Business, Album roku: Illustratosphere (Dan Bárta), Skladba roku: Nad stádem koní (Buty; hudba a text Vítek Rotter), Síň slávy: Milan (Mejla) Hlavsa Žánrová ocenění: Videoklip roku: Jan Krejčíř (Dan Bárta: Předpokládám), Etnická a alternativní hudba: Rale, Folk a country: Karel Plíhal, Hard & heavy: Silent Stream of Godless Elegy, Jazz a blues: Roman Pokorný, Taneční scéna a rap&hip hop: Ohm Square

Divadlo Spejbla a Hurvínka vystoupilo s úspěchem v Berlíně

Čtyři zcela vyprodaná představení mělo o víkendu v Berlíně pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka. Diváci, kteří do posledního místa zaplnili halu Urania s kapacitou téměř 850 míst, nechtěli členy této scény pustit z jeviště. Tak se jim líbila akční pohádka Hurvínek a zrcadlo i představení pro dospělé nazvané Spejblovy smysluplné nesmysly. "Obě inscenace byly dlouho dopředu vyprodány. K repríze zájezdu dojde v polovině listopadu, kdy budou mít premiéru německé verze dalších dvou představení," řekl německý manažer souboru Peter Heister. Populární loutky si navíc na podzim zopakují své lednové hostování v Hamburku a koncem roku se tradičně vydají na měsíční turné po německých městech.

Vloni si Divadlo Spejbla a Hurvínka připomnělo 70 let své existence. Podle ředitelky této scény Heleny Štáchové bude nejbližší novinkou v repertoáru pohádka pro nejmenší nazvaná Mlsný Hurvínek. Autorka Denisa Kirschnerová v ní Hurvínka s Máničkou přivede do sladké země plné dobrot i do nehostinné ledové krajiny. Premiéra bude 19. dubna.

Kytarista Štěpán Rak koncertoval v Moskvě

Dvěma koncerty v Moskvě se tento týden představil světoznámý kytarový virtuos a skladatel Štěpán Rak. Za mimořádného zájmu ruského publika předvedl na scéně Moskevské státní konzervatoře P.I.Čajkovského suitu pro kytaru 20.000 mil pod mořem věnovanou obětem ruské jaderné ponorky Kursk. "Naposledy jsem byl v Moskvě v dobách velmi temných... Nyní jsem vůbec prvním kytaristou v historii, který vystoupil na půdě prestižní moskevské konzervatoře. To je něco výjimečného a já si toho nesmírně vážím. Splnil se mi sen a jsem šťasten," řekl o víkendu Rak, jehož prezident Václav Havel loni jmenoval prvním profesorem kytary na Akademii múzických umění v celé její historii. Virtuos se přitom svěřil, že si vysnil zahrát v Rusku skladbu 20.000 mil pod mořem, jejíž česká premiéra se uskutečnila v době, kdy byl v Rusku loni v srpnu vyhlášen státní smutek po 118 námořnících.

Rak, jeden z mála předních českých umělců, kteří v posledních letech navštívili Moskvu, uvedl, že je "oslněn lidstvím, nádherou a člověčenstvím", se kterými se v Rusku setkal. "Dozvěděl jsem se také, že lidé tady vydělávají od 30 dolarů do 100.000 dolarů měsíčně a řekl jsem si, že nemoc počínajícího kapitalismu musí každou zemi potkat, když se chce vydat demokratickou cestou," dodal ke svým dojmům z dnešního Ruska. "Nezabývám se tím, zda je dnes Rusko pro umělce atraktivní země či nikoli. Žijí tady lidé. Já je mám rád, mám tady spoustu přátel a své kořeny a budu sem jezdit," sdělil umělec s tím, že s potěšením uspořádá v Moskvě také další koncerty.

Zaměstnanci České televize byli oceněni v Berlíně

Delegace pracovníků České televize převzala v neděli v Berlíně čestnou cenu Skleněný dům za rok 2001. Cena byla udělena odborovým svazem pracovníků německých médií za "statečný a úspěšný boj o zpravodajství nezávislé na politice". Cenu za ČT převzali Antonín Dekoj, předseda Nezávislé odborové organizace ČT, její místopředseda Karel Dub a redaktor Adam Komers, který byl v době stávky mluvčím krizového výboru ČT. Cena, jež byla poprvé udělena v roce 1982, má podobu skleněného domu, uvnitř kterého je kámen. Jejím autorem je německý sochař Anatol Buchholtz, který tak chtěl symbolizovat potřebu, aby média byla průhledná, a zároveň poukázat na jejich zranitelnost.

Český paraolympijský tým bude podporovat Transgas

Společnost Transgas bude až do roku 2004 podporovat český paralympijský tým. Smlouvu o čtyřleté spolupráci podepsali v sobotu v Praze předseda paralympijského výboru František Janouch a ředitel plynárenského podniku Tomáš Tichý. Transgas podpořil paralympijský tým už loňským příspěvkem na výpravu sportovců do Sydney, kde čeští reprezentanti získali celkem 43 medailí. Dvakrát vystoupil na stupně vítězů na hrách také zaměstnanec tohoto podniku Martin Němec, jenž v Sydney vybojoval zlato a stříbro v atletických soutěžích. Čeští handicapovaní sportovci se nyní připravují na XIX. deaflympijské hry neslyšících, které se budou konat v červenci v Římě.

Sport

Vítkovice porazily ve čtvrtém čtvrfinále play of hokejové extraligy Pardubice 4:3 a vyrovnaly tak stav série na 2:2. Ve druhém utkání porazil Litvínov Spartu 3:2 po samostatných nájezdech a stav série je také 2:2.

Ohlédnutí za fotbalovou tabulkou

Za Spartou, která v klidu vede tabulku fotbalové ligy, zuří boj o druhé místo, z něhož vede cesta do předkola Ligy mistrů. Olomouc, Teplice ani Příbram v neděli nezaváhaly, naopak Žižkov prohrou právě v Příbrami trochu ztratil. Před Pražany se ještě v pondělí může dostat Liberec, pokud v dohrávce porazí Synot. Sparta ztratila v derby se Slavií třikrát vedení a konečný výsledek 4:4 znamená největší brankovou úrodu v ligovém derby od října 1956. Na straně Slavie se hattrickem zaskvěl Pavel Kuka, na druhé straně zářil Josef Obajdin, který jednu branku dal sám a na další dva přihrál. Mistrovský tým vede ligu o třináct bodů. Na opačném chvostu tabulky se opět Brno mírně vzdálilo poslední dvojici - týmům Českých Budějovic a poslední Plzně. Jihočeši přišli v Teplicích o vedení, domácí v závěru přikrášlili skóre na 4:1 a připravili tak Michalu Bílkovi úspěšný vstup do funkce trenéra.

Informace o pondělním počasí v České republice

Oblačno až zataženo s občasným deštěm. Od severozápadu oblačno s přeháňkami, ve vyšších polohách sněhové. Ojediněle bouřky. Teploty 8 až 12, na severozápadě 4 až 7, na horách kolem 2 stupňů Celsia. Západní vítr 15 až 30, s nárazy až 70 kilometrů za hodinu se bude odpoledne v Čechách měnit na severozápadní.