Zprávy Radia Praha

Belgičtí poslanci jednají v Praze o vstupu ČR do Evropské unie

Členové zahraničního výboru belgického parlamentu zahájili v úterý dvoudenní návštěvu Prahy. Setkali se s poslanci i s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Jedním z hlavních témat jejich rozhovorů s českými partnery bylo rozšíření EU. Členové zahraničních výborů dolních komor českého a belgického parlamentu se shodli na tom, že předpokladem pro další rozšíření EU je posílení jejích institucí. S ministrem Kavanem hovořili belgičtí poslanci o česko- belgických vztazích, Kavan belgické poslance informoval o tom, že česká diplomacie očekává zásadní posun v jednáních letos, tedy za švédského a belgického předsednictví. Belgičtí zákonodárci ujistili Kavana o belgické podpoře vstupu České republiky do EU.

Pronájem Českého domu v Moskvě je podle Kavana v pořádku

Pronájem Českého domu v Moskvě je podle ministra zahraničí Jana Kavana pro stát výhodný a smlouva, na jejímž základě jeho úřad budovu pronajal, je podle jeho informací v pořádku. Podle deníku Mladá Fronta Dnes pronajal Kavanův úřad dům v centru Moskvy soukromé firmě za podmínek, které jsou pro stát nevýhodné. Ministerstvo prý při pronájmu rovněž porušilo některé mezinárodní úmluvy. Podle MfD firma Hotel Český dům používá účet českého velvyslanectví, ruským úřadům neplatí daně a využívá výhody určené jen diplomatickým misím - nakupuje neproclené a nezdaněné zboží. Má také za povinnost odvádět ročně státu 28 miliónů korun, ale smlouva jí "umožňuje, aby sama na dalším pronájmu vydělávala mnohem víc", uvedl deník. Výhrady ke způsobu pronájmu Českého domu podle MfD vyjádřil opakovaně marně i český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta.

Rakušané opět protestovali proti Temelínu

Několik desítek sympatizantů různých ekologických sdružení včetně příznivců organizace Greenpeace v úterý ve Vídni před sídlem rakouského kancléře Wolfganga Schüssela protestovalo proti prodeji akcií rakouských elektrárenských společností zahraničním atomovým koncernům. Demonstranti rovněž požadovali úplný zákaz dovozu elektřiny vyráběné v české jaderné elektrárně Temelín. Demonstranti vládu vyzvali, aby neumožnila prodej akcií rakouských elektrárenských firem zahraničním atomovým gigantům. V seznamu hlavních požadavků nechybí ani výzva k zákazu jak přímých dovozů elektřiny z Temelína do Rakouska, tak i importu elektrického proudu z této české elektrárny přes území jiných států.

Kvůli sérii poruch při nynějším spouštění Temelína by se podle odpůrců atomu měla spolková vláda zasadit o nové jednání s cílem odstavit jihočeskou elektrárnu až do ukončení zkoušky jejího vlivu na životní prostředí. Antiatomové organizace požadují rovněž od oficiálních rakouských míst blokování kapitoly o energetice při jednáních s kandidátskými zeměmi o vstupu do EU, a to až do dosažení bezpečnostních standardů západních zemí. Rakouská vláda má dále zahájit jednání o zákazu prodloužení provozu nebo rozšíření skladu vyhořelého jaderného paliva v lokalitě Skalka na Žďársku.

Poděkováním lidem z elektrárenské společnosti ČEZ za odvahu, s níž mu dnes umožnili prohlídku jaderné elektrárny Temelín, vyslovil americký právník Edward Fagan. Fagan si v doprovodu směnového inženýra Jiřího Tyce prohlédl strojovnu a blokovou dozornu prvního bloku elektrárny a technickou knihovnu. Chtěl se seznámit s technickou dokumentací Jaderné elektrárny Temelín a americké firmy Westinghouse, která dodala elektlrárně technologii.

V novele volebního zákona zbývá dořešit tři ustanovení

Podle předsedy Senátu Petra Pitharta zbývá v novele volebního zákona vyřešit tři sporné body. Jedná se o způsob přepočtu hlasů na mandáty, procentuální hranici pro vstup koalice do parlamentu a volební den. Pithart to uvedl po schůzce předsedů parlamentních frakcí, která měla přispět k nalezení shody o volebním zákoněmv obou komorách. Účastníci schůzky se shodli na zřízení 14 volebních krajů. Připravovaná novela zřejmě nebude obsahovat ani kauce pro volby do Poslanecké sněmovny.

Vedení poslaneckého klubu ČSSD chce prosadit, aby se všechny volby v České republice konaly opět ve dvou dnech jako dřív. Tato snaha o návrat voleb na pátek a sobotu přitom zřejmě nebude marná. Zástupci ODS ji totiž předem neodmítají a komunisté už dokonce předložili vlastní návrh zákona ve stejném znění. K volbám v jednom dni, které se zatím konaly jen loni v listopadu, přišlo málo lidí.

Příznivci Vladimíra Hučína demonstrovali na Václavském náměstí

Kolem 200 lidí přišlo dnes na pražské Václavské náměstí na demonstraci, jejíž organizátoři požadují propuštění bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína z vazby. Někdejší disident čelí obvinění z neuposlechnutí rozkazu a nedovoleného ozbrojování. Policie ho podezřívá i z účasti na sérii explozí v Přerově. "Žádáme okamžité propuštění Vladimíra Hučína z účelové a neoprávněné vazební izolace a zastavení zmanipulovaného trestního stíhání," řekl na demonstraci jeden z jejích organizátorů, bývalý politický vězeň Milo Komínek. V petici, kterou demonstranti na mítinku podepisovali, také žádají, aby ředitel BIS Jiří Růžek zasáhl proti lidem, kteří se "propůjčili k perzekuci Hučína".

Předseda sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Jan Klas požádá ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše o to, aby členům komise umožnil návštěvu bývalého kapitána BIS Vladimíra Hučína, který je více než týden ve vazbě. Klas uvedl, že komise již vyslechla vedení BIS a chtěla by slyšet i Hučínův názor.

Bývalého důstojníka Bezpečnostní informační služby Vladimíra Hučína se chystají ve čtvrtek podpořit ve veřejné diskusi studenti přerovského gymnázia. Na debatu o disidentovi a antikomunistovi Hučínovi se rozhodli pozvat studenty gymnázií, středních škol a bývalé politické vězně. Organizátoři chtějí především o této kauze informovat studenty, protože nemají dostatek informací. Proto také na debatě vystoupí lidé, kteří mohou popsat, jak proběhl proti Hučínovi zásah.

Poslanecká sněmovna dostala dvě stovky nominací na členství v Radě ČT

Počet nominací do Rady České televize se blíží 200, dnes odpoledne jich volební výbor sněmovny měl už 189. Lhůta pro navrhování kandidátů končí o půlnoci. Mezi nejnověji navrženými jsou například chirurg Pavel Pafko, kterého nominovala České lékařská komora. Bývalou atletku Helenu Fibingerovou a někdejší lyžařku Květu Peckovou-Jeriovou navrhl Český olympijský výbor.

Elektronický podpis je bezpečný

Bezpečné užití elektronického podpisu je zpochybněno poté, co firma ICZ ohlásila, že objevila chyvu ve formátu OpenPGP, který systém elektronického podpisu zabezpečuje. Spoluautoři zákona o elektronickém podpisu Vladimír Mlynář a Ivan Langer přesto soudí, že používání tohoto druhu komunikace je bezpečné. Oba poslanci upozornili na to, že program, kterého se objev týká, si každý může zadarmo stáhnout z internetu. Bezpečnost takzvaného zaručeného podpisu, jak ho chápe zákon, podle nich ohrožena není. Pokud si uživatel elektronického podpisu chrání dostatečně svůj podpisový klíč, nemůže ani nastat jeho zneužití. Uvedl to Vlastimil Klíma, jeden z autorů zprávy, která popisuje útoky na podpisový klíč. Větší problém v nalezené chybě nespatřuje ani Pavel Vondruška z Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Sociální demokracii opouštějí její členové

ČSSD opustilo za poslední dva roky 2462 členů. Koncem ledna 1999 sociální demokraté registrovali 18.762 členů, což bylo vůbec nejvíc v jejich polistopadové historii. K letošnímu lednu jim zbývalo už jen 16.300 členů. Vyplývá to ze zprávy místopředsedy ČSSD Karla Kobese 30. sjezdu strany, který se sejde v Praze ve dnech 6. až 8. dubna. Nejvíce sociálních demokratů již dosáhlo středního a vysokého věku. Členů nad 60 let je 30,3 procenta (z toho více než 11 procent nad 70 let) a mezi čtyřicátým a šedesátým rokem 47,2 procenta. Členů mezi dvacátým a třicátým rokem je 9,1 procenta a těch, kterým ještě není dvacet let, je 0,2 procenta. Každým čtvrtým členem ČSSD je žena.

Jihlavský kraj změnil svůj název

Zastupitelstvo Jihlavského kraje schválilo návrh na změnu názvu kraje na Vysočina. Jeho členové tak akceptovali názor více než 1500 obyvatel kraje, kteří se ke změně vyjádřili v anketě. Návrh bude odeslán Poslanecké sněmovně. Legislativci by podle hejtmana Františka Dohnala měli návrh upřesnit. V ústavním zákoně byly názvy krajů stanoveny jednak podle sídla kraje - Jihlavský kraj, dále podle geografického umístění - Středočeský, a také podle vlastního jména: kraj - Hlavní město Praha. Není tedy jasné, zda půjde o Kraj Vysočina, či kraj Vysočina. Jihlavský primátor Vratislav Výborný zastupitelstvu předal program rozvoje kraje. Vypracovalo ho Regionální rozvojové sdružení, které tak ukončilo svou dvouletou činnost. Příští zasedání zastupitelstva by ho mělo po zapracování připomínek schválit. Vycházet z něj bude i další důležitý dokument kraje - programové prohlášení.

Poradce pro privatizaci plynárenství vybrán

Fond národního majetku vybral jako poradce státu při privatizaci plynárenství sdružení firem Salomon Brothers International Limited a Citibank. Balík podílů plynárenských firem bude podle usnesení vlády zahrnovat 50 až 97 procent akcií s.p. Transgas po jeho přeměně na akciovou společnost. Současně budou v balíku všechny akcie FNM v distribučních firmách, ať už v nich stát drží majoritu nebo ne. Úkolem obou poradenských skupin bude zajistit státní správě a FNM podporu při přípravě, vyhlašování a hodnocení výsledků výběrových řízení a při uzavírání smluv s vybranými nabyvateli státních podílů v elektroenergetice a plynárenství.

Prodej státních podílů by se měl uskutečnit v závěru letošního roku nebo v roce 2002. FNM vyzval zájemce o poradce při prodeji plynárenství letos 4. ledna, u elektroenergetiky tak učinil loni 15. prosince. Pravidla pro výběr poradců při privatizaci elektroenergetiky a plynárenství schválila vláda loni 11. prosince podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu. Podle odhadů tisku by měl stát získat prodejem svých podílů v energetice až 380 miliard korun, z toho 80 miliard za plynárenství a až 300 miliard korun za elektroenergetiku. Premiér Miloš Zeman loni při vyhlášení záměru vlády privatizovat elektroenergetiku odhadl hodnotu sektoru na stovku miliard korun.

O koupi státního podílu v Komerční bance mají zájem čtyři banky

Závazné nabídky na získání 60procentního státního podílu v Komerční bance předloží čtyři kandidáti až po zveřejnění auditovaných a konsolidovaných výsledků banky. O Komerční banku se ucházejí německá HypoVereinsbank, italská UniCredito a francouzské banky Société Générale a Crédit Agricole. Všichni čtyři zájemci v bance nyní provádějí hloubkovou kontrolu, která by měla trvat právě až do zveřejnění konsolidovaných výsledků banky v dubnu.

Tatra Kopřivnice má zájemce o koupi státního podílu

Čtyři zájemci postoupí do druhé fáze prodeje kopřivnické automobilky Tatra. Společnost bývalých správců Revitalizační agentury Odien Restructuring Services, která pokračuje v revitalizačním programu Tatry, vyhodnotila předběžné nabídky od potenciálních investorů a uzavřela první fázi prodejního procesu společnosti Tatra. Nabídky firma hodnotila na základě předem stanovených kritérií, včetně ceny, investičních plánů, závazku uchovat značku Tatra a důvěryhodnosti investora. Vybraní zájemci, jejichž jména však nebyla zveřejněna, jsou považováni za strategické investory. Zájemci mají 26. března zahájit hloubkovou kontrolu podniku, aby se seznámili se stavem Tatry. Uzavření hloubkové kontroly se předpokládá v květnu, krátce poté by zájemci měli předložit konečné závazné nabídky. Nabídka zájemců o Tatru navazuje na restrukturalizační kroky zahájené Revitalizační agenturou. Jedná se zejména o kapitalizaci pohledávek, která stabilizovala rozvahu a vedla ke zlepšení finanční situace Tatry v roce 2000. Nový vlastník by měl podnik výrobce nákladních vozů převzít ještě do konce roku. Stát vlastní v Tatře zhruba 90procentní podíl.

Velikonoční pošta přijímá přání

Velikonoční poštu opatřenou příležitostným razítkem z Kraslic na Sokolovsku mohou již tradičně zasílat lidé svým přátelům a blízkým. Česká pošta letos na ofrankování přáníček připravila razítko s motivem holubice s kraslicí. Velikonoční přání z Kraslic pošta zasílá již sedmým rokem, přičemž každé dva roky je opatří jinými motivy. Jak uvedla vedoucí kraslické pošty Naďa Konvalinová, jde o stejnou službu, jako je vánoční pošta od Ježíška z Božího Daru. Každoročně poštovní úřednice orazítkují tisíce velikonočních přání, mezi nimiž se hojně objevují i žádosti o razítka od filatelistů. Pošta bude zásilky doručovat od 2. do 16. dubna. Zájemci o přání s razítkem z Kraslic musejí ofrankované psaní vložit do obálky a zaslat na adresu Pošta Kraslice, 28. října 1705, 385 01 Kraslice.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude zataženo, od jihozápadu s občasným sněžením. Denní teploty 1 až 5, v 1000 metrech na horách kolem mínus jednoho stupně Celsia.