Zprávy Radia Praha

Okolnosti pronájmu Českého domu v Moskvě jsou podezřelé

Předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský si myslí, že podezřelé okolnosti pronájmu Českého domu v Moskvě je nutné důkladně vyšetřit. Blíže nechtěl nejnovější aféru kolem ministra zahraničních věcí Jana Kavana komentovat, protože k ní bude ještě zjišťovat podrobnosti. Na podezřelý pronájem, kterým údajně byly porušeny i platné mezinárodní normy, upozornila úterní Mladá fronta Dnes.

"Z toho, co zatím vím, tak se mi to zdá jako velice závažná věc, kterou je třeba do důsledků došetřit," řekl ve středu Žantovský. Také místopředseda výboru Jiří Pospíšil chce záležitost prověřit, protože o ní nemá dostatek informací. Podle MfD resort pronajal komplex firmě Hotel Český dům bez veřejné soutěže za tak nevýhodných podmínek pro stát, že to vyvolává podezření z osobních zájmů jednotlivých aktérů. Kavan se proti obvinění ohradil, protože pronájem je podle něho pro stát výhodný a nájemní smlouva je v pořádku. O podrobnosti pronájmu se začala zajímat Služba pro odhalování korupce. Kavan údajně přislíbil příslušné firmě "předkupní právo na budovu, čímž překročil i své ústavní kompetence", píše MfD. Firma Hotel Český dům podle listu používá účet českého velvyslanectví, ruským úřadům neplatí daně a využívá výhody určené jen diplomatickým misím - nakupuje neproclené a nezdaněné zboží.

Kavan několikrát zdůraznil, že uzavřením smlouvy o pronájmu Českého domu firmě, patřící jeho dosavadním manažerům, nevznikla ČR žádná škoda, výhrady podle jeho informací nemá ani ruská strana. "Tato smlouva má řadu formálních nedostatků, ale tato smlouva neporušuje žádné mezinárodní smlouvy včetně Vídeňské úmluvy. Zatím mně nebyl předložen žádný důkaz takovéhoto porušení," řekl ve středu. Podle náměstka policejního prezidenta Václava Jakubíka, kterého citovala televize Prima, policisté nyní analyzují celý případ a "pokud tam bude navozen protiprávní stav, pak půjde o klasické šetření Policie České republiky". Policie by podle Jakubíka měla analýzu ukončit do konce týdne.

Rakouští lékaři varují před následky případné havárie Temelínské elektrárny

Rakouští lékaři z oblasti Mühlviertel poblíž českých hranic varují před možnými katastrofickými následky případné havárie v jaderné elektrárně Temelín. Podle jejich rezoluce, kterou ve středu zveřejnila agentura APA, by před radioaktivitou z Temelína nebylo úniku a postiženým lidem by nebylo pomoci. "My, lékaři známe nebezpečí, které radioaktivní záření představuje pro lidi a živé bytosti," píše se v dokumentu s poukazem na katastrofu z roku 1986 v ukrajinské jaderné elektrárně Černobyl. Podle lékařů by vítr mohl přinést radioaktivní spad z elektrárny na česko-rakouské hranice za pouhých 90 minut a město Linz by mohlo být spadem zasaženo do dvou hodin. "Spořádaná evakuace je téměř nemožná," upozorňují v rezoluci a dodávají, že lékaři by po případné katastrofě v elektrárně nedokázali obyvatelům poskytnout dostatečnou pomoc, protože prakticky žádná, kromě podávání jodových tablet, neexistuje. A ani tyto tablety nejsou při nemoci z ozáření dostatečnou pomocí.

Pühringer kritizuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Silnou kritiku "na hlavu" českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) ve středu vznesl hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer. V prohlášení, z něhož citovala agentura APA, obvinil šéfku SÚJB Danu Drábovou, že nedodržela příslib, kterým se zavázala k dialogu s experty ohledně bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín. To pro něj znamená "silnou ztrátu důvěry". Hejtman před časem vyzval k dialogu s experty, jehož by se v zájmu "co největší transparentnosti" měli zúčastnit také zástupci protiatomových hnutí i média. Drábová mu prý písemně přislíbila, že rozhovory začnou začátkem března, a požádala jej o vyhledání koordinátora dialogu. Koordinátorem proto Pühringer jmenoval hornorakouského zemského pověřence pro příhraniční jaderné elektrárny Radka Pavlovce, což sdělil i SÚJB. Podle středečního Pühringerova prohlášení ale v dohodnutém termínu SÚJB nenavázal s Rakušany žádný kontakt, a to ani po urgencích, což pro hejtmana znamená "silnou ztrátou důvěry".

Havel se setkal s Martinem Paloušem před jeho odletem na jednání do Ženevy

Postup české diplomacie při jednání Komise OSN pro lidská práva byl hlavním tématem středečního rozhovoru prezidenta Václava Havla s náměstkem ministra zahraničí Martinem Paloušem. ČTK o tom informoval Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Prezident přijal náměstka krátce předtím, než Palouš odjede na zasedání komise OSN do Ženevy. Tam budou zástupci 53 zemí spolu s představiteli téměř 200 nevládních organizací posuzovat lidská práva v různých částech světa, mimo jiné i na Kubě. "Prezident mu (Paloušovi) vysvětlil svůj postoj a oba se shodli na tom, že Česká republika musí udělat vše pro to, aby její diplomatická iniciativa byla úspěšná a získala co nejširší podporu demokratického světa," dodal ke schůzce Špaček. Čeští diplomaté chtějí na jednání komise předložit rezoluci, v níž by zástupci členských zemí, stejně jako v posledních dvou letech, poukázali na nedodržování lidských práv na Kubě. Proti dřívějším rezolucím však hodlají v té letošní rovněž poukázat na nesprávnost plošných hospodářských sankcí. Kvůli této pasáži se však k rezoluci odmítlo připojit Polsko, které návrh rezoluce v OSN už dvakrát společně s Českem iniciovalo. S kritikou ekonomických sankcí vůči Kubě nesouhlasí zástupci Spojených států. Se svým postojem neuspěli čeští diplomaté ani na domácí politické scéně. Kromě opozičních politiků je za prosazovaní negativního hodnocení ekonomických sankcí kritizoval také Havel. Prezident se totiž obává, že zdůrazněním kritiky sankcí mohou ohrozit přijetí rezoluce.

Odškodnění obětí nucených a otrockých prací se bude znovu projednávat 4. dubna

K jednání o odškodnění obětí nucených a otrockých prací se sejdou zástupci všech zúčastněných stran 4. dubna v Berlíně. ČTK to řekl hlavní český vyjednavač pro otázky odškodnění Jiří Šitler. Česko-polský návrh na svolání mimořádného zasedání kuratoria nadace pro odškodnění v úterý podpořily další státy a některé strany Spolkového sněmu. Výbor nadace, v němž je zastoupen i německý průmysl a německá vláda, bude hledat způsob, jak co nejdříve zahájit vyplácení odškodného. "Budeme pečlivě analyzovat německý zákon a dohody, pokusíme se nalézt cesty, co všechno můžeme nyní dělat bez rozhodnutí amerického soudu," uvedl Šitler.

Americká soudkyně Shirley Kramová se v noci na středu již podruhé rozhodla neodmítnout žaloby, které podali bývalí nuceně nasazení proti německým a rakouským firmám. Právě stažení všech žalob je podle dohod podmínkou pro zahájení vyplácení odškodného. Čeští a polští vyjednavači už po prvním zamítavém rozhodnutí Kramové usoudili, že by americký soud mohl oddalovat odškodňování ještě řadu měsíců. Navrhli, aby se zástupci všech stran sešli a hledali alternativní řešení, které by umožnilo vyplatit alespoň část odškodného ještě před stažením žalob. Šitler navrhuje, aby byly odděleny požadavky nuceně nasazených od požadavků těch, kterým nacisté ukradli majetek. Zatímco vyplácení odškodného nuceně nasazeným již podle něj nic nebrání, žádosti o majetkové vyrovnání, kterých je mnohonásobně méně, stále zůstávají u amerických soudů nedořešeny. Východiskem by tedy bylo změnit dohody tak, aby mohlo začít vyplácení alespoň obětem nucených prací, soudí Šitler.

Ústřední nákazová komise možná prodlouží preventivní opatření

Ústřední nákazová komise možná prodlouží mimořádná veterinární opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky do ČR kvůli potvrzení výskytu nákazy v Nizozemsku. Opatření vyhlášená do 27. března by tak mohla platit i po tomto datu. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben s tím, že ČR již prakticky jiná než dosavadní opatření udělat nemůže. Ministerstvo zemědělství zakázalo minulý týden do ČR dovážet a přes její území přepravovat živé sudokopytníky, zejména skot, prasata ovce a kozy, ze všech zemí EU a Polska. Zákaz platí i pro dovoz a tranzit masa, tepelně neopracovaných masných a mléčných výrobků a mléka a také pro ostatní živočišné produkty ze zvířat vnímavých na kulhavku a slintavku. Cestující z EU a Polska nesmějí do ČR dovážet žádné potraviny živočišného původu s obsahem masa a mléka pro osobní potřebu. Na letištích platí pro cestující z EU a Polska povinnost dezinfikovat si obuv. Dezinfikují se i vozidla a osoby přijíždějící z těchto zemí přes hraniční přechody.

Nizozemsko hodlá podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Josefa Holejšovského jako první postižená evropská země přistoupit k nouzové vakcinaci v okruhu jednoho kilometru okolo ohniska. Důvodem očkování je především vysoká koncentrace zvířat, která zvyšuje riziko šíření epidemie. Očkované kusy později zlikvidují kafilérie. Nizozemské ministerstvo zemědělství ve středu potvrdilo, že slintavkou a kulhavkou onemocněly čtyři krávy z farmy na východě země. Nizozemsko se tak stalo po Francii druhou zemí evropského kontinentu, kde se nákaza vyskytla. Ve Velké Británii, kde se nemoc objevila 19. února, bylo v úterý již 379 ohnisek slintavky a kulhavky.

Ministr zahraničí Jan Kavan je na oficiální návštěvě Slovenska

Šéfa české diplomacie Jana Kavana, který dnes ve slovenské metropoli absolvuje svoji vůbec první oficiální návštěvu Slovenské republiky čekají rozhovory s nejvyššími slovenskými činiteli i otevření nového sídla českého velvyslanectví čekají v Bratislavě. Kavan samozřejmě již Slovensko navštívil, naposledy koncem loňského roku, ale tehdy jednal jako člen delegace premiéra Miloše Zemana. Českého vicepremiéra a ministra zahraničí nejprve čekají jednání s jeho protějškem Eduardem Kukanem o dvoustranných vztazích, integraci do euroatlantických struktur, regionální spolupráci a o mezinárodních otázkách. Před polednem oba ministři na společném briefingu předstoupí před novináře. Odpoledne českého hosta přijme prezident Rudolf Schuster, předseda parlamentu Jozef Migaš a premiér Mikuláš Dzurinda.

Členové sněmovní komise pro kontrolu BIS se zřejmě budou moci sejít s Vladimírem Hučínem

Šéf zvláštního odboru Úřadu vyšetřování Martin Hádek nemá podle poslance Jana Klase nic proti tomu, aby se členové sněmovní komise pro kontrolu BIS setkali s bývalým kapitánem kontrarozvědky Vladimírem Hučínem, který je už přes týden ve vazbě. Klas, který je předsedou komise, ČTK zopakoval, že členové komise by chtěli po setkání s vedením BIS slyšet i Hučínův názor. Předseda komise již v úterý oznámil, že požádá ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše o to, aby jejím členům umožnil návštěvu Hučína ve vazbě. Vedoucí tiskového oddělení ministerstva Vladimír Voráček ale ČTK řekl, že Bureš není oprávněn povolit návštěvu Hučína nebo jiného vězně. Hučína policie zatkla před 14 dny a nyní je ve vazbě v pankrácké věznici. Hučín čelí obvinění z neuposlechnutí rozkazu a nedovoleného ozbrojování. Policie ho navíc podezřívá i z podílu na sérii explozí v Přerově. Hučín všechna obvinění odmítá. Klasova komise se kauzou zabývala 11. března za přítomnosti vedení BIS. K případu ale nezaujala stanovisko, neboť chce získat další údaje. Bývalého disidenta a polistopadového příslušníka BIS Hučína podpořilo v úterý na demonstraci v Praze asi 200 lidí, kteří požadovali jeho propuštění. "Žádáme okamžité propuštění Vladimíra Hučína z účelové a neoprávněné vazební izolace a zastavení zmanipulovaného trestního stíhání," řekl na demonstraci jeden z jejích organizátorů, bývalý politický vězeň Milo Komínek. Vedení BIS naproti tomu tvrdí, že při objasňování Hučínovy kauzy postupovalo v souladu se zákony.

Všeobecné zdravotní pojišťovně uteče čtvrt miliónu pojištěnců

Téměř čtvrt miliónu ze 7,36 miliónu lidí pojištěných u Všeobecné zdravotní pojišťovny zřejmě letos přejde k některé z devíti zaměstnaneckých pojišťoven. Uvádí to pojistný plán VZP na rok 2001, v němž jsou navržena opatření, jak pokles zbrzdit. Mimo jiné chce VZP zlepšit komunikaci s lékaři i pojištěnci a rozšířit nabídku preventivní péče pro občany. Tuto taktiku už delší dobu úspěšně užívají zaměstnanecké pojišťovny. V roce 1992, kdy VZP vznikla, byli u ní všichni obyvatelé, celkem 10,4 miliónu lidí. Po vzniku zaměstnaneckých pojišťoven část odešla. Úbytek vrcholil v září 1995, kdy VZP měla 6,5 miliónu pojištěnců. Po zániku některých pojišťoven se k VZP lidé vraceli a počet pojištěnců stoupl na 7,8 miliónu. Od roku 1999 opět od VZP odcházejí, upřesňuje plán.

Podle něj VZP ztratila pojištěnce i proto, že odmítla uzavřít smlouvy s nemocnicemi, které neuspěly ve výběrových řízeních. Toho využily některé zaměstnanecké pojišťovny a smlouvy uzavřely, pacienti z těchto zařízení k nim pak přešli. "VZP chce opatrněji a uvážlivěji přistupovat k realizaci státní zdravotní politiky a dalších rozhodnutí státní správy," uvádí plán VZP. Podle mluvčí VZP Kateřiny Zamastilové se snaží zaměstnanecké pojišťovny získat pojištěnce metodami, které nejsou v rozporu se zákonem, ale nejsou ani etické. Nabízejí slevy na zájezdy k moři, ale také na různé zboží a služby. "Je to nekorektní přetahování pojištěnců," řekla ČTK mluvčí. Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček uvedl, že VZP hledá příčiny odchodu pojištěnců v údajně nekalé soutěži místo v kvalitě nabízených služeb a osobním přístupu při jednání s klientem. "Změnu chtějí především občané, kteří čerpají zdravotní péči a hledají lepší nabídku," poznamenal.

Na zámku Nový Bernštejn proběhne Česko-norské ekonomické fórum

Navázání obchodní kontaktů mezi podnikateli Libereckého kraje a kraje More a Romsdal v Norsku je cílem Česko-norského ekonomického fóra, které se od 28. do 29. března uskuteční na zámku Nový Bernštejn v Dubé na Českolipsku. "Z Norska přijedou zástupci 11 firem a za českou stranu se jednání zúčastní 15 podnikatelských subjektů," informoval novináře v Liberci Robert Korselt z Agentury regionálního rozvoje Nisa. Podle českolipského starosty Petra Skokana je fórum jedním z výstupů dlouhodobé spolupráce města Česká Lípa s partnerským městem Molde. "První kontakty jsme navázali v roce 1992. Většina spolupráce se odehrávala na úrovni vedení měst, mezi školami a kulturními institucemi, postupně se však zaměřuje i do oblasti spolupráce podniků," poznamenal Skokan. Už loni v březnu se v Novém Boru uskutečnilo malé fórum, kterého se zúčastnilo osm norských firem, šest z nich už podle Skokana našlo v České republice obchodní partnery.

Kraj More a Romsdal je nejprůmyslovější oblastí středního Norska, s převahou drobného a středního podnikání. Hlavními průmyslovými obory jsou chov, zpracování a vývoz ryb, loďařský a námořní průmysl, oděvní průmysl, zemědělská výroba a lesnictví a také těžba a zpracování ropy a zemního plynu. Do Dubé přijedou zástupci několika strojírenských firem, oceláři, zástupce dřevozpracujícího průmyslu a také státní developerská společnost na podporu podnikání Siva. "Snažili jsme se norským firmám najít odpovídající partnery v České republice, 13 jich je z Libereckého kraje, další dvě z jižní Moravy a jižních Čech," poznamenal Korselt. Dodal, že dvoudenní program je rozdělen tak, že ve středu 28. března se představí české firmy a druhý den firmy norské. Odpoledne ve čtvrtek 29. března je vyhrazeno už konkrétním jednáním firem.

Vláda schválila kodex zaměstnanců veřejné správy

Vláda ve středu schválila kodex zaměstnanců veřejné správy, který navrhlo ministerstvo vnitra. Kodex, definující chování úředníků správních úřadů, není právní normou a není proto vymahatelný. O přijetí materiálu informoval ČTK vládní mluvčí Libor Rouček. "Jde o morální, nikoli právní normu chování," zdůraznil mluvčí. Kodex je pro zaměstnance správních úřadů a územněsprávních celků doporučením. Podle Roučka zakotvuje obecné zásady, že výkon veřejné správy je službou veřejnosti, nebo že úředník musí vykonávat svou práci s nejvyšší mírou slušnosti porozumění a ochoty a bez předsudků. Zaměstnanci veřejné správy by také neměli vyžadovat ani přijímat dary, úsluhy a laskavosti, neměli by se dostat do situace, kdy budou zavázáni laskavost oplatit. Nabídnuté výhody by měli ohlásit svému nadřízenému a podobně. Rouček upozornil, že podle kodexu by státní zaměstnanec například neměl připustit střet svých soukromých zájmů s postavením zaměstnance veřejné správy. "Tento soukromý zájem zahrnuje jakoukoliv výhodu pro něj, jeho rodinu, blízké a příbuzné osoby a právnické nebo fyzické osoby, se kterými měl nebo má obchodní nebo politické vztahy," poznamenal mluvčí. Zaměstnanec veřejné správy by například také neměl vykonávat takovou politickou nebo veřejnou činnost, která by mohla narušit důvěru občanů v jeho schopnost nestranně provádět služební povinnosti.

Vláda schválila euronovelu Ústavy

Vztah mezinárodního, evropského a českého právního prostředí upravuje takzvaná euronovela Ústavy a zákona o Ústavním soudu, jejíž návrh schválila vláda. "Navrhované znění je výsledkem rozsáhlých konzultací se zástupci poslaneckých a senátorských klubů shromážděných ve smíšené komisi," řekl ČTK během jednání kabinetu jeho mluvčí Libor Rouček. Vládní návrh, který musí ještě schválit parlament, podle Roučka nově vymezuje okruh mezinárodních smluv, které budou součástí právního řádu a budou mít přednost před zákonem. Stanoví rovněž povinnost soudcům dát přednost těmto mezinárodním smlouvám, jestliže zjistí, že jsou v rozporu s českými zákony. Obsahuje generální interpretační klauzuli zakazující vykládat právní řád způsobem neslučitelným se závazky vyplývajícími z členství republiky v mezinárodních institucích. Úprava rovněž rozšiřuje kompetence Ústavního soudu, který bude rozhodovat o souladu mezinárodních smluv s Ústavou ještě dříve, než se stanou součástí českého práva. Státu novela Ústavy umožní postoupení některých svých svrchovaných působností mezinárodní instituci. Vytváří rovněž ústavní základ podrobnější zákonné úpravě tykající se součinnosti parlamentu a vlády ve věcech Evropské unie, uvedl mluvčí. Zvýšené nároky na státní rozpočet vyplývající z novely zákona o Ústavním soudu nelze odhadnout, protože budou závislé na počtu případů, které bude třeba posoudit. Zkušenosti z Francie, Španělska a Německa však ukazují, že těchto návrhů zřejmě nebude statisticky významný počet, uvádí se v návrhu.

Silniční návěsové tahače bude možno z EU dovážet bez cla

Vláda také schválila návrh nařízení, jehož cílem je snížit clo pro dovoz silničních návěsových tahačů z Evropské unie na 3,0 ze současných 4,5 procenta. ČTK to v průběhu zasedání kabinetu řekl mluvčí Libor Rouček. Nová tříprocentní sazba cla bude podle Roučka platit pouze do konce letošního roku. "Od počátku příštího roku již nebudou dovozy silničních návěsových tahačů z Evropské unie zatíženy žádným clem," dodal.

Děti vychovával k ekologickému cítění sběr PET lahví

Zhruba tři tuny prázdných plastových láhví nasbíraly děti z havířovských mateřských škol, které se přihlásily do soutěže s názvem Čím více, tím lépe. Akci v polovině ledna vyhlásila společnost Technické služby Havířov, která ve městě zajišťuje také odvoz a separaci domovního odpadu. Děti sešlápnutými plastovými láhvemi naplnily 935 velkých igelitových pytlů, řekl ředitel společnosti Pavel Slíva. Největší množství plastových láhví se podařilo nasbírat dětem z mateřské školy v ulici Karla Čapka. Technické služby je za vítězství odmění. Vedení školky proplatí nákup hraček a dalších potřeb pro děti za dva tisíce korun. Odměnu získají také školky, které se ve sběru prázdných láhví umístily na druhém a třetím místě. "Všem dětem z ostatních školek věnujeme alespoň dárkový balíček," doplnil Slíva.

Počasí v noci a ve čtvrtek: V noci oblačno až zataženo a místy sněžení, které bude postupně od jihozápadu přecházet v déšť, ojediněle mrznoucí. Noční teploty plus dva až minus dva st. C.

Přes den bude oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. V nejvyšších polohách severních horských oblastí srážky deště se sněhem. Na jihozápadě území ojediněle možnost bouřek. Denní teploty pět až deset st. C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude plus tři st. C. Vát bude jihovýchodní vítr o rychlosti pět až 15 km/h, na jihozápadě Čech západní až severozápadní vítr 11 až 25 km/h, v nárazech a ve vyšších polohách okolo 26 km/h.