Zprávy Radia Praha

Ed Fagan nezveřejnil další kroky proti České republice, přestože jeho ultimátům kvůli Temelínu vypršelo

Ultimátum, které dal americký právník Edward Fagan české straně na předložení dokumentace k jaderné elektrárně Temelín, v pátek 20. dubna v odpoledních hodinách vypršelo. Advokát zatím neoznámil, zda, kdy a na koho konkrétně chce podat avizovanou žalobu kvůli údajné nebezpečnosti Temelína. Fagan dosud ani nenaznačil, co bude požadovat od české strany jako náhradu za údajné poškozování práv svých klientů, jimiž jsou dvě rakouské ekologické iniciativy. Na neoficiálním slyšení k Temelínu, které se konalo ve čtvrtek v rakouském Salcburku, přitom Fagan řekl, že Česká republika si svou jadernou politikou pohrává nejenom se zdravím obyvatel, ale i se závratnou sumou. Fagan také uvedl, že pokud žalobu podá, nebude namířena proti českému lidu, nýbrž proti lidem, kteří jsou za "zatajování" dokumentace k elektrárně zodpovědní. Právník pohrozil, že pokud společnost ČEZ nezveřejní dokumenty o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín, obrátí se na soudy v Evropské unii, Spojených státech i v České republice.

Fagan původně požadoval po firmách ČEZ a Westinghouse předložení dokumentů do 20. března. Toho dne lhůtu prodloužil o měsíc s tím, že po uplynutí nové lhůty uspořádá 19. dubna v rakouském Salcburku tiskovou konferenci, na níž oznámí své další kroky. To se ale ve čtvrtek nestalo, Fagan pouze uvedl, že lhůta vyprší v pátek v 15:30 SELČ.

Jaderná elektlrárna v Temelíně pracuje na téměř 55 procent

Testy turbosoustrojí prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín s výkonem reaktoru do 55 procent budou zřejmě pokračovat až do konce května. Zařízení do té doby projde plánovanými zkouškami v různých výkonových hladinách. V současné době dodává elektrárna do sítě 472 megawattů elektrické energie. Obsluha naposledy přifázovala turbosoustrojí elektrárny do rozvodné sítě ve čtvrtek a stabilizovala výkon reaktoru na téměř 55 procentech jeho nominální hodnoty. To je hranice, kterou elektrárně v této etapě energetického spouštění bloku povolil Státní úřad pro jadernou energii.

Jan Kasal by v případě voleb znovu usiloval o post šéfa KDU-ČSL

Současný předseda lidovců Jan Kasal je připraven obhajovat své místo ve vedení strany, pokud se delegáti květnového sjezdu KDU-ČSL v Ostravě rozhodnou volit nové vedení strany včetně předsedy. Cyril Svoboda, bývalý lídr čtyřkoalice, chce s případnou kandidaturou na funkci ve vedení počkat na výsledky krajských konferencí strany. Právě kvůli poslednímu vývoji ve čtyřkoalici sílí hlasy, aby se volilo kompletní vedení KDU-ČSL.

Vysvětlující dopis Cyrila Svobody jeho stranickému kolegovi Miroslavu Kalouskovi

Lidovec Cyril Svoboda v dopise svému stranickému kolegovi Miroslavu Kalouskovi napsal, že jej nikdy z ničeho neobvinil, nenařkl ani nepomluvil. Připustil ale, že výraz "vyšetřování", jenž v souvislosti s Kalouskovým působením na ministerstvu obrany použil, byl zavádějící. Kalousek, který kvůli Svobodovým výrokům rezignoval na funkce v lidové straně i čtyřkoalici, trvá na upřesnění vznesených pochybností. Text dopisu novinářům poskytl místopředseda pražské KDU-ČSL Jaroslav Orel.

Volební preference Čtyřkoalice klesají, přesto by vyhrála volby

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je čtyřkoalice s podporou 25,5 procenta voličů. Ztratila však kvůli vnitřním sporům o stínovou vládu zhruba čtyři procenta hlasů. Na druhém místě je nadále ODS, podporovaná téměř 21 procenta voličů, ČSSD by získala 20 procent. Komunisté dosáhli od loňského října svého nejhoršího výsledku, v dubnu by je volilo 14 procent dotázaných.

Ministr Vetchý odjede na návštěvu Číny

Ministr obrany Vladimír Vetchý zahájí v pondělí pětidenní návštěvu Čínské lidové republiky. S čínskými představiteli bude jednat o budoucnosti česko-čínských vojenských vztahů. S Vetchým poletí do Číny i několik zástupců českého průmyslu, kteří budou mapovat další možnosti ekonomické spolupráce.

Fond národního majetku povede dočasně Zdenka Němcová

Prezidium Fondu národního majetku v čele s novým ministrem financí Jiřím Rusnokem přijalo rezignaci předsedy výkonného výboru Jiřího Havla a dalším vedením fondu pověřilo dosavadní první místopředsedkyni FNM Zdenku Němcovou do doby, než zvolí nového předsedu. Nové vedení Fondu národního majetku by mělo být kompletní během několika týdnů.

Státní fond rozvoje bydlení vydá v letošním roce 6,5 miliardy korun

Potřebné čtyři miliardy korun pro pokrytí výdajů by měl podle premiéra Miloše Zemana Státní fond rozvoje bydlení získat z prostředků Fondu národního majetku. Polovinu této částky by měl fond bydlení získat do konce května. O zdrojích, ze kterých budou peníze poskytnuty, Zeman zatím neinformoval s tím, že jde o "korektní a průhledné zdroje". Do konce března získal fond první dvě miliardy z výnosu privatizace Pražských vodovodů a kanalizací. Celkové plánované výdaje fondu bydlení mají činit letos 6,5 miliardy korun.

Sevak nepůjde do likvidace

Akciová společnost Sevac, která se měla stát národním zpracovatelem krevní plazmy, zatím nevstoupí do likvidace. Tento návrh, který by zároveň vypořádal loňskou ztrátu více než 65 milionů korun, akcionáři na valné hromadě neschválili. Do moderní továrny nedaleko Jevan stát vložil třičtvrtě miliardy korun.

Police odložila případ nelegálních převodů majetku ve Škodě Plzeň

Policie odložila případ údajného nelegálního převodu majetku při restrukturalizaci bývalé Škody Plzeň. Zjistila, že převody majetku za více než tři miliardy korun mezi Škoda a.s. a Škoda Holding byly zákonné. Vyšetřovatel tedy případ odložil. Podle trestního oznámení, které podal loni na podzim drobný akcionář, se bývalí statutární zástupci společnosti Škoda a.s. údajně dopustili zneužití informací v obchodním styku při uzavření 38 smluv o úplatném převodu akcií, převodu obchodního podílu a postoupení pohledávek.

Podle mluvčí společnosti Škoda Holding Radky Pistoriusové vedení společnosti vzalo závěry vyšetřování na vědomí. Byla podle ní tak překonána překážka, která zpomalovala proces restrukturalizace. Projekt restrukturalizace společenství Škoda spočíval ve vyčlenění nejperspektivnějších výrobních společností do nově založené Škody Holding. Zbývající Škoda a.s. je zatím majoritním akcionářem Škody Holding s podílem 51,6 procenta akcií. Zároveň spravuje nemovitosti, část ochranných známek a vlastní některé dceřiné společnosti. Druhým nejvýznamnějším akcionářem je Konsolidační banka, která vlastní 48,36 procenta.

Spolupachatel Vladimíra Železného George Novotný je stíhán

Čechoameričana George Novotného, který je obviněn jako spolupachatel ředitele televize Nova Vladimíra Železného, policie od poloviny loňského roku stíhá pro podezření ze spáchání dalších tří trestných činů: z vydírání, nedovoleného ozbrojování a zpronevěry. Pražským vyšetřovatelům na Novotného navíc přišlo na 50 trestních oznámení od lidí, s nimiž jako galerista obchodoval.

David Radok získal Cenu Alfréda Radoka

Režisér David Radok získal za inscenaci Šostakovičovy opery Lady Mackbeth Mcenského újezdu v pražském Národním divadle prestižní divadelní cenu, která nese jméno jeho otce. Inscenace této opery byla přitom Cenou Alfréda Radoka oceněna dokonce dvakrát, kromě ceny Davidu Radokovi za režii byla udělena i slovenské pěvkyni Klaudii Dernerové za ztvárnění hlavní role. Dernerová za tuto roli letos získala již cenu Thálie. Samotná inscenace Lady Mackbeth Mcenského újezdu přesvědčivě zvítězila v odborné anketě Divadelních novin. Zlacený vavřínový věnec, který cenu Alfréda Radoka symbolizuje, předal jejímu novému nositeli ministr kultury Pavel Dostál.

Dokumentarista Jaromír Štětina dostal v USA cenu za filmový dokument

Český reportér Jaromír Štětina převzal ve Washingtonu cenu za dokumentární film Odvrácená strana světa, který zachycuje situaci obyvatel čečenského správního centra Grozného obleženého ruskými jednotkami. Cenu udělila Univerzita Johnse Hopkinse. Novináři české agentury Epicentrum prožili v obklíčených městech Samaški a Groznyj celkem deset dní.

Děti vystavují keramické práce

Více než pět stovek keramických prací s tématikou cirkusu, které vytvořily děti v rámci celostátní výtvarné soutěže, představí výstava pořádaná Asociací středoškolských klubů v Brně. Již čtvrtý ročník této soutěže vyhlásila keramická dílna Suterén při Integrované střední škole v Brně a účastnit se jí mohly děti od předškolního věku až po středoškoláky. Právě téma zaměřené na cirkus bylo pro děti velmi lákavé. Do letošního ročníku se přihlásilo 452 dětí z 29 kroužků a keramických dílen, které pracují při mateřských, základních a středních školách, ale také při dětských domovech a centrech volného času. Výstava v sídle asociace v Josefské ulici potrvá do 27. dubna.

Čeští učitele si ve Velké Británii budou rozšiřovat znalosti o holocaustu

Na pozvání britské vlády odjela do Velké Británie dvacítka českých učitelů, kteří se zde zúčastní týdenního semináře o hromadném vyvražďování Židů, ale i Romů za 2. světové války. Velká Británie tak chce napomoci tomu, aby se dětem v českých školách dostalo přiměřenou formou více informalcí o holocaustu. Semináře se vedle českých učitelů zúčastní i jejich kolegové z dalších postkomunistických zemí. V londýnském Imperiálním válečném muzeu, kde vloni královna Alžběta II. otevřela stálou výstavu věnovanou obětem holocaustu, by si měli prohloubit znalosti o vyhlazování Židů a seznámit se s novými vyučovacími metodami. K hlavním tématům semináře budou patřit i národnostní předsudky a mýty i vlastní zkušenosti Romů.

V postkomunistických zemích se dosah holocaustu často nedoceňuje. Například v komunistickém Českoslovenku si žáci běžně vykládali vtipy s tematikou vyhlazování Židů v době nacismu. Zpochybňování holocaustu se objevuje i v polistopadové České republice. Historik David Irving, jehož dílo je přístupno i českým čtenářům, v Británii loni prohrál soudní spor, v němž byl obviňován z popírání holocaustu.

Pražský magistrát financuje opravu pražských hřbitovů

Na obnovu pražských hřbitovů vynaloží pražský magistrát v příštích deseti letech až půl miliardy korun. V letošním rozpočtu je na jejich opravy a stavbu nového zázemí určeno 45 milionů. Jen na obnovu Vyšehradského hřbitova chce město v příštích dvou letech vynaložit 13 milionů a další investice se snaží získat od ministerstva kultury. Regenerace 32 hřbitovů v majetku města začala loni v rámci zvláštního programu, jehož příprava trvala dva roky. O každém pietním místě byl vypracován detailní dokument o nutných úpravách a jejich harmonogramu. Výše jednotlivých investic se pohybuje od 300 tisíc do 20 milionů korun. Radní Filip Dvořák soudí, že investice vložené do oprav pražských hřbitovů jsou již nyní vidět. Například úroveň Olšanských hřbitovů podle Dvořáka výrazně vzrostla.

A na závěr zprávy o počasí:

V noci bude skoro zataženo nebo zataženo, občas déšť, v Čechách od vyšších poloh sněžení. Nejnižší teploty 5 až 1 stupeň.