Zprávy Radia Praha

Vetchý se vrátil z návštěvy Číny a ke spekulacím o abdikaci se nevyjadřuje

Ministr obrany Vladimír Vetchý v sobotu krátce po svém návratu z pracovní cesty z Číny odmítl komentovat spekulace o svém odchodu z čela resortu. Tato podezření se objevila v sobotním tisku. Novinářům pouze řekl, že otázky demise přes tisk řešit nebude. Ministra podle médií vede k úvahám o demisi kritika, že nezvládá řízení resortu, což "vrhá špatné světlo" na sociální demokracii. Vetchý rovněž odmítl spekulace o tom, že se již během pobytu v Asii radil ze svými spolupracovníky o dalším setrvání na ministerstvu. "Jednali jsme tam (v Číně) o spolupráci obou států v oblasti hospodářství jako takovém. Ta cesta byla velmi prospěšná," řekl novinářům Vetchý.

Předsedu senátního výboru pro zahraničí Michaela Žantovského (ODA) znepokojily informace, podle nichž měl ministr obrany Vladimír Vetchý v Číně jednat o podpisu vojenské dohody umožňující dodávky zbraní. "Je to informace znepokojivá, ale v této chvíli si vyhrazuji další komentář až na další týden," uvedl Žantovský. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil řekl, že vývoz zbraní není nic, za co by se měla republika stydět, jsou-li obchody transparentní a profesionálně odvedené. Česká republika je podle něj známým vývozcem zbraní a je jejím cílem zbraně vyvážet, zvláště když je o ně zájem. Musí však být sníženo riziko, že by se zbraně dostaly do nepravých rukou, dodal mluvčí. Místopředseda sněmovního branného výboru Petr Koháček (ODS) soudí, že případný podpis vojenské dohody s Čínou by nebyl v zájmu české zahraniční politiky ani České republiky jako takové.

Podle ministra Vetchého vojenská spolupráce s touto asijskou zemí není v rozporu s členstvím České republiky v NATO. Zbrojní obchod s Čínou považuje za žádoucí místopředseda KSČM Václav Exner. "Já osobně si myslím, že by bylo na škodu, kdybychom nedodávali L-159 jako cvičné letouny do Číny," poznamenal šéf klubu poslanců KSČM Vojtěch Filip.

Středočeská konference KDU-ČSL podpořila Svobodu na funkci předsedy strany

Delegáti středočeské krajské konference KDU-ČSL přijali dnes usnesení, jímž podpořili kandidaturu Cyrila Svobody na předsedu KDU-ČSL. Navrhli také, aby na funkci místopředsedy kandidoval poslanec Tomáš Kvapil. ČTK to řekl předseda středočeských lidovců Josef Vacek. Někdejšího místopředsedu lidovců a lídra čtyřkoalice nominovala na předsednické křeslo před týdnem pražská krajská organizace.

Svoboda se o nejvyšší stranickou funkci utká s nynějším šéfem lidovců Janem Kasalem. Není ale vyloučeno, že se objeví i další kandidát. Nové lidovecké vedení včetně předsedy zvolí sjezd, který se má konat poslední květnový víkend v Jihlavě. Krajská organizace požaduje vyvození politické zodpovědnosti za nejednotu při nedávném sestavování čtyřkoaliční stínové vlády, ale i další směřování KDU-ČSL v rámci čtyřkoalice.

Krize v lidové straně začala po rezignaci Svobody na funkci lídra čtyřkoalice a umocnily ji veřejně prezentované spory mezi Svobodou a bývalým místopředsedou Miroslavem Kalouskem. Minulý víkend lidovci v Praze, na Karlovarsku, Liberecku a Plzeňsku na konferencích žádali, aby se programový sjezd změnil ve volební, přestože mandát má současnému vedení vypršet až v roce 2003.

Ústřední výkonný výbor ČSSD přeferuje 5% na vstup do parlamentu

Ústřední výkonný výbor ČSSD dnes přijal usnesení, jímž preferuje pro vstup do parlamentu pětiprocentní hranici pro každou stranu volební koalice. Tento požadavek však nesmí ohrozit přijetí volebního zákona a tím samotné volby, protože jejich konání v řádném termínu považují sociální demokraté za prvořadé. Na tiskové konferenci po zasedání nejvyššího orgánu strany mezi sjezdy to řekl předseda ČSSD Vladimír Špidla. Právě proto podle něj má toto usnesení doporučující charakter. Špidla soudí, že nižší než pětiprocentní klauzule pro každou stranu v předvolebním seskupení by byla zvýhodněním pro čtyřkoalici. Pokud by se však volby do Poslanecké sněmovny nekonaly v řádném termínu, po vypršení jejího mandátu by bylo ohroženo přijetí zákona o státním rozpočtu, protože Senát tuto pravomoc nemá, připomněl.

Obhájce Chvalovského podal stížnost na postup vyšetřovatele

Předseda Českomoravského fotbalového svazu a podnikatel František Chvalovský, obviněný z podvodu, podal prostřednictvím svého obhájce stížnost na postup vyšetřovatele. Uvádí to sobotní Právo. "Podali jsme žádost, aby státní zástupce přezkoumal postup vyšetřovatele. Pan Chvalovský nebyl od druhého obvinění, což už je několik týdnů, vyslechnut," řekl Chvalovského obhájce Karel Brückler. Připustil, že jejich žádost souvisí i s důvody takzvané koluzní vazby, která má zabránit případnému ovlivňování svědků či maření průběhu vyšetřování. Až vyšetřovatel vyslechne všechny důležité svědky, hodlají Chvalovský a jeho obhájce podat žádost o propuštění z vazby.

Chvalovský čelí obvinění ze stamiliónových podvodů. Vyšetřovatel ho podezírá, že nezákonně připravil Komerční banku (KB) o 1,33 miliardy korun. Tyto peníze z banky údajně vylákal v souvislosti se svým působením ve vedení firmy Satrapa a Českomoravské agrární společnosti. Kvůli nebezpečí ovlivňování svědků je Chvalovský ve vazbě. KB uplatnila u soudu 11. dubna proti Chvalovskému směnku na 15,5 miliónu marek (asi 280 miliónů korun) a bude usilovat o exekuci jeho majetku.

Vrcholné setkání Severoatlantické aliance v Praze se uskuteční 21. a 22. listopadu 2002.

Vrcholné setkání Severoatlantické aliance v Praze se uskuteční 21. a 22. listopadu 2002. Toto dlouho předpokládané datum schválily podle sobotní Mladé fronty Dnes členské země NATO tento týden. "Tento termín nám zcela vyhovuje," řekl český velvyslanec při Nato Karel Kovanda. Členské země aliance se měly původně k datu konání summitu v Praze vyjádřit 15. března, pak byl termín posunut a připomínky k datu konání mohly státy vznést do 6. dubna. Důvodem zdržení bylo podle některých informací chybějící stanovisko USA, uvedl deník. Na pražský summit se sjedou představitelé 19 členských států NATO a 27 zemí programu Partnerství pro mír; do Prahy tak přijede celkem 46 hlav států. Na summitu bude minimálně 200 VIP hostů, počet delegátů se odhaduje na 2500. Na organizaci summitu se budou podílet ministerstva zahraničí, vnitra, obrany a financí, úřad vlády, prezidentská kancelář, Národní bezpečnostní úřad a pražský magistrát. Do konce června by měla být vyhotovena první rozsáhlejší zpráva o postupu organizační prací.

Blokáda přechodu Wullowitz skončila v sobotu v 1:30 ráno

Hornorakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín ukončili v sobotu v půl druhé ráno nepovolenou blokádu hraničního přechodu Wullowitz (na české straně Dolní Dvořiště), která začala v pátek krátce před 21:00, a v klidu se rozešli. Na přechodu byl obnoven normální provoz. Potvrdila to cizinecká policie v Dolním dvořišti. Odpůrci Temelína se původně sešli na rakousko-českém přechodu na ohlášené demonstraci u příležitosti 15. výročí černobylské katastrofy. Jejich ohlášená akce, která začala v 18:00 hodin, probíhala nejprve bez omezení dopravy. Před devátou hodinou večer však podle představitele sdružení Stop Temelín, které akci organizovalo, spontánně přerostla v blokádu přechodu Wullowitz, kde byl zcela přerušen provoz. Policisté na obou stranách hranice museli odklánět vozidla na sousední hraniční přechody.

V Karlových Varech probíhá pátý ročník setkání šlechticů

Největší české lázně Karlovy Vary ožily setkáním předních evropských šlechtických rodin. Na pátý ročník akce se do města od pátku zatím sjelo asi osm set příslušníků šlechty z očekávaného jeden a půl tisíce. Jsou mezi nimi například princ Martin Windischgrätz, hraběnka Esterházy, nizozemská princezna Beatrix nebo Gabriela von Habsurg, řekl dnes ČTK jeden z organizátorů setkání Marian Odlevák. "Toto setkání potvrzuje kosmopolitní charakter města Karlovy Vary. Pro město je to samozřejmě dobrá reklama a kromě toho chování a vystupování šlechticů může být pro obyvatele i určitým vzorem," řekl ČTK náměstek karlovarského primátora Zdeněk Roubínek. Šlechtice, kteří obsadí většinu hotelů a penzionů, čeká několikadenní pestrý program. Řada z nich si dnes nenechala ujít vernisáž plastik dcery Otty Habsburského Gabriely v galerii na Vřídelní kolonádě či návštěvu likérky Becher. Večer se zúčastní v Městském divadle koncertu pod taktovkou Cornelie von Kerssenbrock. Dirigentka je vnučkou někdejšího následníka rakouskouherského trůnu Otty Habsburského, který také nad karlovarským setkáním převzal záštitu.

Pro urozené návštěvníky organizátoři připravili dva plesy - jeden na dnešní večer v Grandhotelu Pupp a druhý na pondělí do Císařských lázní. Všichni najednou by se totiž na jeden ples do Puppu nevešli, protože má kapacitu maximálně 750 lidí. Výtěžek z tomboly bude věnován dětské vesničce SOS v Karlových Varech - Doubí. Podle organizátorů má takové setkání také svou stinnou stránku. "Jedné z účastnic se hned po příjezdu již někdo pokusil vykrást automobil. Obávám se, že setkání šlechty přiláká do města řadu zlodějů," uvedl Odlevák. Domnívá se proto, že policie by měla věnovat zvýšenou pozornost okolí objektů, v nichž se akce pořádají.

Braunovy barokní sochy z Kuksu zakončily newyorkské pořady o českém baroku

Slavnostní prezentace souboru soch Betlém v Kuksu za přítomnosti předsedy Senátu Petra Pitharta zakončila v pátek sedmitýdenní sérii pořadů o českém baroku, kterou uspořádalo v New Yorku tamní České centrum. Prezentace souboru soch předního barokního tvůrce Matyáše Bernarda Brauna měla upozornit na žalostný stav děl a pomoci při obnově, ke které přispěla organizace World Monument Fund. Série pořadů o českém baroku zahrnovala výstavu fotografií Vladimíra Uhera věnovanou barokní architektuře, přednášku o historickém dědictví českého baroka v podání Víta Vlnase a benefiční koncert pro barokní divadlo v Českém Krumlově. Prezentace pod názvem Ohrožený skvost českého baroka byla pořádána ve spolupráci s Národní galerií v Praze u příležitosti výstavního projektu Sláva barokní Čechie, který se otevře v Praze po ukončení dnů českého baroka v New Yorku.

Petr Pithart, pod jehož záštitou se prezentace konala, připomněl nutnost zachování hmotného dědictví pro paměť a historicko-společenskou orientaci budoucích generací. "Nepovede-li naše cesta z minulosti srozumitelné, povede ve skutečnosti nikam. Právě ze vzdoru proti této nicotě života beze směru vytesal Matyáš Braun své postavy. Volají nás z Nového lesa až do Nového Yorku. Volají nás však hlasem stále slábnoucím," řekl Pithart. Program slavnostního večera obohatil přednáška o sochařském cyklu Jiřího Kotalíka a malá výstava fotografií Pavla Nešlehy a monotypu Moniky Abottové zobrazující Braunovy sochy. Večer zakončil koncert pražského tria Musica ad tabulam.

V Praze vystoupila zakladatelka katolického Hnutí fokoláre

Na pražském Výstavišti dnes k více než 3000 lidí promluvila zakladatelka celosvětového katolického Hnutí fokoláre Chiara Lubichová. Na internetu ji sledovali věřící v dalších 25 zemích. Jedenaosmdesátiletá žena vyzvala k jednotě, bratrství a lásce mezi lidmi. "Chiara usiluje o vybudování sjednocenějšího světa," prohlásil kardinál Miloslav Vlk, který její vystoupení na shromáždění členů dvou desítek duchovních hnutí uvedl a který jí naslouchal s dalšími českými a moravskými církevními hodnostáři.

Prostřednictvím internetu sledovaly dnes Lubichovou tisíce dalších lidí. "Zaznamenali jsme dopoledne 800 připojení, později počet stoupl na více než tisíc," řekla Irena Sargánková z tiskového střediska setkání. Například v nejstarším fokolarínském "městečku" (citadele) v Loppianu nedaleko Florencie sledovalo společně přenos na 500 lidí.

Hnutí fokoláre, podporované papežem Janem Pavlem II., nachází v důrazu na lásku mezi lidmi společnou řeč nejen s křesťany z dalších církví, ale i s věřícími jiných náboženství. "Se všemi můžeme žít přinejmenším bratrsky," zdůraznila Lubichová, stojící v čele hnutí od roku 1943. Několik miliónů příznivců působí již ve 182 národech světa. Lubichová s několika dívkami položila základ tomuto duchovnímu proudu během bombardování Itálie za druhé světové války. První "focolare" (rodinný krb) jako forma soužití Bohu zasvěcených laiků uprostřed společnosti bylo v Tridentu. Dodnes je hnutí převážně laické. Hlásí se k němu však i někteří katoličtí kněží a biskupové včetně kardinála Vlka.

Vojáci na olomoucku uspořádali olympiádu pro postižené děti

Více než dvě stovky postižených dětí a dětí z dětských domovů se dnes sjely na jarní olympiádu na střelnici v Daskabátu na Olomoucku. Soutěže v různých sportovních disciplínách spojené s ukázkou vojenské techniky pro ně připravili vojáci z olomouckého velitelství pozemních sil české armády. Informoval o tom mluvčí velitelství Zdeněk Kroutil. Děti nejen sportovaly, ale vojáci je také svezli na koni a k obědu jim připravili vojenský guláš. "Na střelnici přijely děti z olomouckého dětského domova, z ústavů sociální péče z Olomouce a ze Šternberka a také soubor dětského folklórního souboru Dunaječek z Olomouce," uvedl mluvčí. Doplnil, že dětem vojáci ukážou také výbušniny a poučí je o jejich nebezpečí. Večer na děti čeká táborák a špekáčky.

VUT v Brně chystá novou fakultu

Novou fakultu informačních technologií připravuje Vysoké učení technické v Brně. Fakulta, kterou škola plánuje otevřít ve školním roce 2002/2003, nabídne studentům bakalářský studijní program a na něj navazující studium magisterské ve čtyřech oborech, informovala kancléřka školy Jitka Vanýsková. Na fakultě by mělo v oborech informační systémy, inteligentní systémy, počítačová grafika a počítačové systémy a sítě studovat až 1400 studentů. Chybět by neměla ani možnost doktorského studia.

Vznikající fakulta již získala prvního strategického partnera, se kterou Vysoké učení technické uzavřelo koncem týdne smlouvu o spolupráci. Rakouská společnost se vedle finanční podpory zavázala vytvářet především množnosti pro zpracování diplomových prací a pro práci na společných projektech. Spolupráce by se měla týkat i nových učebních programů. Technická univerzita nutně potřebuje spolupracovat s významnými průmyslovými podniky, aby zajistila studentům kontakt s praxí a umožnila jim seznámit se s nejmodernějšími technologiemi, vysvětlila Vanýsková. Firmám tato spolupráce dává možnost přispět k obsahu i formě vzdělání svých budoucích zaměstnanců, dodala.

Enge vyhrál závod Formule 3000 v Barceloně

Český jezdec Tomáš Enge vyhrál dnešní třetí závod letošního mezinárodního mistrovství FIA formule 3000 v Barceloně a v průběžném pořadí šampionátu se posunul na druhé místo. Enge odstartoval z druhé pozice, ale hned po startu se dostal před týmového kolegu Justina Wilsona a vedení udržel až do cíle. Enge, člen týmu Coca Cola Nordic Racing, vyhrál závod formule 3000 podruhé v kariéře a v průběžném pořadí figuruje na druhé pozici za svým stájovám kolegou. Druhý dnes dojel Belgičan Bas Leinders, třetí místo obsadil Brit Wilson, který o bod zůstal v čele průběžné klasifikace.

Miloš Říha trenérem Slovanu Bratislava

Novým trenérem hokejistů Slovanu Bratislava bude v ročníku 2001/02 český kouč Miloš Říha. Na lavičce vystřídá se smlouvou na jeden rok Jaroslava Waltera. Podle dnešního deníku Šport se Říha měsíc rozhodoval, zda převzít reprezentaci Polska, oslovili jej i funkcionáři klubů z Německa a Finska. Nakonec si vybral Slovan. "Víme o něm, že svého času odvedl perfektní práci v Pardubicích, i když uplynulá sezóna v Karlových Varech a ve Spartě mu nevyšla, jak chtěl," řekl viceprezident Slovanu Maroš Krajči. Říha opustil karlovarskou lavičku loni v listopadu, ani jeho nástupci však celek neuchránili od baráže. Nastoupil do Sparty, kde vydržel necelé tři měsíce v době, kdy se mužstvo propadlo na sedmé místo v tabulce. Pod jeho nástupcem Výborným nakonec prohrálo až ve finále play off se Vsetínem.

Čeští hokejisté vstoupili do MS výhrou nad Běloruskem

Čeští hokejisté vstoupili do 65. mistrovství světa v Německu dnešní výhrou 5:1 nad Běloruskem. Stejně jako na všech 'zlatých' turnajích v uplynulých pěti letech tak ve svém úvodním vystoupení nezaváhali. O branky úřadujících mistrů světa a olympijských vítězů se v Norimberku postarali Petr Čajánek v oslabení, Martin Procházka, Martin Ručinský, Tomáš Vlasák a David Výborný. Češi začali zápas v Norimberku náporem a běloruský gólman Mezin si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Jako první ho vážněji vyzkoušel Tomajko, ale stejně jako Reichel na něj nevyzrál. V ideální pozici minul i Patera, jehož přesně našel Moravec. Bělorusové se sice téměř neustále bránili, moc neútočili, ale přesto se ujali vedení. První vážnější akci totiž zakončil volný Skabelka, jenž českou obranu pokořil i před třemi lety na MS ve Švýcarsku, kde se oba týmy poprvé a doposud také naposledy potkaly. Mužem číslo jedna úvodního dějství byl ale Mezin, který se překonával. Pochytal celkem dvanáct střel a několikrát i přerušil nebezpečně vypadající akce českého týmu. Zuby si na něm vylámali Čajánek i Patera, při Pilařově střele mu pomohla tyč.

Bělorusové hrozili pouze při přesilových hrách, s těmi si ale česká čtveřice věděla rady. Definitivně o zisku dvou bodů rozhodl Vlasák s přispěním Mezina, jemuž lehká střela nad horní tyčku vypadla z lapačky za čáru. Početnou kolonu českých fanoušků poté ještě potěšil Výborný, který uzavřel gólový účet zápasu.

Počasí

Na území České republiky je většinou oblačno a místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Denní teploty 15 až 20 st. C. Jihozápadní vítr o rychlosti 11 až 25 km/h.