Zprávy Radia Praha

Polští ekologičtí aktivisté protestovali proti transportům paliva do Temelína

Polští ekologičtí aktivisté v neděli společně se členy mezinárodní ekologické organizace Greenpeace z Německa, Rakouska a Nizozemí protestovali ve Štětíně na severozápadě Polska proti transportům uranového paliva pro českou jadernou elektrárnu v Temelíně. Důvodem akce bylo především utajování informací o těchto převozech, informoval Robert Cyglicki z polské ekologické organizace Federace zelených. Policie proti účastníkům protestu za celý den nijak nezasáhla.

Skupina několika desítek aktivistů v neděli zablokovala železniční trať vedoucí z přístavu do Štětína a pak dál do polského vnitrozemí. Koleje na znamení protestu pomalovali žlutou barvou a umístili na nich transparenty s hesly Stop Temelínu a Polsko nejadernou zónou. Další část protestantů pak na dvou motorových člunech přejela po několika posledních kilometrech trasy, po níž minulý víkend připlula loď s palivem pro Temelín.

Další loď s palivem by zřejmě měla do přístavu dorazit v nejbližší době, uvedl s odvoláním na dostupné zdroje Cyglicki. Ekologičtí aktivisté jsou přitom podle něj připraveni bránit výjezdu vlakové soupravy s jaderným nákladem z přístavu. Ekologické organizace v České republice a rovněž v Polsku předpokládaly, že se další transport uskuteční již o tomto víkendu. Tato informace se však nepotvrdila.

Ministr vnitra Gross se domnívá, že vyzrazením informací o transportu mohl být porušen zákon

Policie bude zkoumat, zda se ti, co zveřejnili informace o vlaku vezoucím z Polska palivo do jaderné elektrárny Temelín, nedopustili trestného činu. V diskusním pořadu televize Nova Sedmička to v neděli řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Podle ministra mají být totiž údaje o podobných transportech utajovanou skutečností, a to podle mezinárodní smlouvy o fyzické ochraně jaderného materiálu. "Tady ta informace unikla. Upozorňuji, že orgány činné v trestním řízení budou zkoumat, zda se ti, co zveřejnili tuto informaci, dopustili trestného činu," uvedl Gross, podle něhož se tak zřejmě stalo. "Ti, co tyto informace zveřejnili, si toho musí být vědomi," zdůraznil a dodal, že v minulosti se jaderné palivo po českém území vozilo bez pozornosti veřejnosti.

Vlak převážející palivo přejel bez protestů ekologů z polského přístavu ve Štětíně do Temelína o minulém víkendu. Jeho průjezd provázela zvláštní bezpečnostní opatření a přesná trasa vlaku nebyla známa. Starostové obcí, jimiž vlak projížděl, si ale stěžovali, že měli být o vlaku informováni.

Ve Vinařicích na Kladensku se bouřili vězni

Ve vinařické věznici v okrese Kladno se v neděli bouřili vězni. Potvrdil to ředitel věznice Bohdan Vrba. Příčinou podle něj bylo nepochopení se asi 100 vězňů s personálem věznice. Jak dále řekl, nepokoje se po dramatickém začátku v pondělí ráno opět uklidnily. Dodal, že konkrétním důvodem vzniklé situace byl přestupek, který spáchal jeden z vězňů.

Ve Vinařicích začala už loni v lednu vzpoura vězňů, která na celý týden zasáhla téměř polovinu českých věznic. Odsouzení i obvinění během nepokojů protestovali hladovkou a ničením vybavení proti novele zákona o výkonu trestu a upozorňovali na přeplněnost věznic a špatné sociální podmínky.

V Bulharsku zabaveno letadlo z ČR se zbraněmi pro Eritreu

V Bulharsku bylo zabaveno letadlo z České republiky se zbraněmi pro Eritreu. Jak oznámila soukromá bulharská televize BTV s odvoláním na Národní bezpečnostní službu, úřady zadržely ukrajinský nákladní letoun, který letěl z České republiky, dopravující v rozporu se zbrojním embargem OSN zbraně určené pro africkou Eritreu. Stroj měl na palubě zhruba 30 tun zbraní, včetně samopalů Kalašnikov, a munice v hodnotě kolem 250 tisíc dolarů. Letoun je stále zadržován na burgaském letišti, které nesměla opustit ani jeho osmičlenná ukrajinská posádka.

Mertlíkův nástupce Rusnok pokračuje v jednání o deblokaci ruského dluhu

Jednání o deblokaci části ruského dluhu vůči ČR budou pokračovat tam, kde je ukončil bývalý ministr financí Pavel Mertlík. ČTK a Hospodářským novinám to řekl v sobotu jeho nástupce Jiří Rusnok, který se účastní ve Washingtonu jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. "Domluvili jsme se, že budeme navazovat na jednání pana Mertlíka, která se uskutečnila v Moskvě tak, abychom dosáhli dohody o částečné deblokaci ruského dluhu," řekl Rusnok po setkání se svým ruským kolegou na okraji jarního zasedání MMF a SB. Dodal, že ve hře o získání dluhu nazpět je nadále i společnost Falcon International. "Uchází se o zakázku na deblokaci ruského dluhu," vysvětlil pozici společnosti Rusnok.

"Moje představa je, že by bylo dobré dosáhnout (deblokace dluhu) do konce tohoto roku tak, abychom měli částky, o kterých se jedná," zdůraznil Rusnok. Rusko dluží ČR podle některých odhadů kolem 3,7 miliardy dolarů, prozatím je kvůli hospodářským potížím nesplácelo. Všeobecně se očekává, že Rusko navrátí jen zlomek dlužné částky. Rusnok uvedl, že nepředpokládá další setkání s ruským ministrem, pokud to nebude nezbytně nutné. Nyní pracují na celé věci experti.

Některé církve nesouhlasí s navrhovaným zákonem o církvích

Plnoprávnou registraci, na kterou by podle vládního návrhu zákona o církvích a náboženských společnostech bylo nutno čekat deset let od prvního stupně registrace státem, by tato legislativní úprava podle českých muslimů znemožňovala. Také hnutí Haré Kršna považuje návrh za diskriminující, horší než současný zákon. Ředitel pražského Islámského centra Vladimír Sáňka řekl, že počet zhruba 20.000 lidí (dvě promile obyvatelstva), které vláda pro druhý stupeň registrace nových náboženství předpokládá, je příliš vysoký. Podmínka je podle něj taková, že po velmi dlouhou dobu plnoprávnou registraci nezíská nikdo. Teprve ta by přitom měla otevřít cestu ke státní dotaci, k možnosti provozovat školská zařízení či k působení v armádě nebo ve věznicích.

"Početní cenzus by měl být v míře rozumné, to je maximálně tisíc podpisů, a ne takový, který plnoprávnou registraci v podstatě znemožní," uvedl Sáňka. Navíc podle něj není pravděpodobné, že by všichni stoupenci souhlasili s předáním jmenných seznamů a rodných čísel a adres státním orgánům. První stupeň registrace, k němuž by mělo podle návrhu nově stačit místo 10.000 podpisů pouze tři sta, znamená podle Sáňky jen možnost založení organizace s právy, jaká má kterákoli jiná nezisková organizace. "Církve a náboženské společnosti, které by se pravděpodobně mohly o registraci ucházet, však většinou již dávno založily buď občanská sdružení nebo nadace, pod jejichž hlavičkou organizují činnost svých komunit," upozornil. Získaly by tak jediné - možnost dát si do názvu slovo církev nebo náboženská obec. Na získání stejných práv, jaká mají již registrované církve, by se muselo dále čekat.

"Zavedení 'zkušební lhůty' deseti let a početní cenzus dvou promile znamená, že náboženská práva nejsou pro první stupeň téměř žádná, jen na úrovni občanských sdružení," uvedl v prohlášení pro ČTK mluvčí hnutí Haré Kršna Antonín Valer. Návrh podle něj obsahuje prvky xenofobie. Podle katolického biskupa Václava Malého je desetiletá lhůta moudrá. Jak řekl ČTK, pod pojmem náboženská společnost se totiž mohou schovávat duchovní proudy a hnutí mající tendence manipulovat lidmi, či skupiny s lobbistickými zájmy.

Jedenadvacet již registrovaných historických církví a náboženských společností získá druhý stupeň registrace automaticky. Ministr kultury Pavel Dostál odmítl, že by desetileté čekání ostatních bylo omezením náboženské svobody; stát však má právo si vybrat svého partnera, zdůraznil.

Český Telecom informoval o propojení své sítě s alternativními operátory

V celkem devíti bodech je zatím propojena telefonní síť Českého Telecomu se sítěmi čtyř alternativních operátorů, kteří již s firmou uzavřeli propojovací dohodu. ČTK to řekl mluvčí Telecomu Vladan Crha. Aliatel a GTS mají v provozu po třech propojovacích bodech a to v Praze, Brně a Ostravě. Contactel využívá body v Praze a Brně a eTel má zatím jeden propojovací bod v Praze. Na rychlé realizaci propojení má podle Crhy velký podíl kvalifikovaný postup konkurenčních firem. "Předpokládáme, že se i práce v dalších lokalitách podaří dokončit v nejkratším možném termínu a podle dohodnutých harmonogramů," dodal mluvčí. Realizace propojení nejméně v jednom propojovacím bodě znamená, že daná firma již může zahájit standardní komerční telefonní provoz mezi oběma sítěmi. Propojení v dalších lokalitách potom dále navyšuje přenosovou kapacitu v rámci České republiky. Contactel a Aliatel podepsaly s Telecomem propojovací dohody jako první. ETel se s dominantním operátorem dohodl 13. března a propojovací dohodu s GTS nahradilo v polovině dubna rozhodnutí o propojení sítí od Českého telekomunikačního úřadu.

Stoupl vývoz léků

Vývoz léků v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o 31,1 procenta na 1,52 miliardy koruny. Podle analytiků to způsobil cenový vývoj a příznivá situace v sektoru. Dovoz stoupl o 13,8 procenta na 6,49 miliardy. Deficit zahraničního obchodu s léky v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 9,4 procenta na 4,97 miliardy korun. "Dá se říci, že z poloviny stojí za růstem vývozu růst cen," vysvětlil analytik Patria Finance David Marek. Cena vyvezeného kilogramu léků se meziročně zvýšila o 14,2 procenta na 747 korun. Reálný růst vývozu zůstává vysoký i díky tomu, že se nyní farmaceutickému průmyslu daří, dodal Marek. Kilogram dovezených léků stál v prvním čtvrtletí 1319 korun, proti loňsku jeho cena klesla o 1,5 procenta.

Hodnota dovozu překročila vývoz zhruba 4,25krát. Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt připomněl, že tuzemské firmy vyrábějí převážně generika, a proto se zahraniční originály musí dovážet. Generika jsou léky, které výrobce sám nevyvinul, ale vyrábí je v licenci.

Stanislav Gross navrhuje řešit spor o pozemky v Kasárnách posunutím česko slovenské hranice

Ministr vnitra Stanislav Gross se domnívá, že spor o pozemky pod českými chatami ve slovenské rekreační oblasti Kasárna by mohlo vyřešit posunutí česko - slovenské hranice. Gross to řekl v nedělním debatním pořadu televize Nova. Kvůli sporu se Gross obrátil dopisem na svého slovenského resortního partnera Ladislava Pittnera, v němž ho žádá, aby udělal revizi právních pozemkových vztahů a aby se zasadil o předcházení zbytečných konfliktů.

Gross zdůraznil, že problém českých chatařů je nutné vyřešit rozhodně před vstupem do Evropské unie. Proto by uvítal jednání o změně hranice tak, aby chaty ležely na českém území, ale pod podmínkou, že k tomu bude vůle na slovenské straně. "Domnívám se, že by stálo za to, abychom se opět pokusili otevřít otázku případné změny státní hranice v tomto malém úseku, což je zhruba 35 hektarů," uvedl ministr. Sporu o pozemky se budou v květnu v Praze věnovat i předsedové vlád obou zemí Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda. Podle Zemana je nutné najít takové řešení, které by bylo ku prospěchu občanů obou států. Zeman soudí, že by bylo škoda, kdyby se kvůli sousedskému sporu zbytečně zhoršily nadstandardní vztahy mezi Českem a Slovenskem.

Organizace oslav 1. máje může způsobit problémy

Ministra vnitra Stanislava Grosse znepokojují některá rozhodnutí pražské samosprávy, která před nadcházejícími oslavami 1. máje povolila demonstrace levicových a pravicových extremistů v příliš velké blízkosti. Ministr se obává, že by to mohlo vyvolat konfliktní situace mezi oběma tábory. V rozhovoru s novináři v neděli ale prohlásil, že policie je na prvomájové oslavy řádně připravena. "Pravda je, že některá rozhodnutí pražské samosprávy nám život trochu zkomplikovala. Příliš velkou logiku v nich nevidíme, kromě toho, že zvyšují riziko incidentu a konfliktu," prohlásil Gross.

V centru Prahy a na Letenské pláni se má uskutečnit pět oslav svátku 1. máje. Zbývající tři z osmi ohlášených shromáždění a pochodů byly zakázány. Povolení k prvomájové akci nezískali anarchisté, setkání příznivců krajní pravice se konat mohou. Policejní opatření při zajištění bezpečnosti při letošních oslavách budou podle Grosse vycházet z předchozích zkušeností. "Bude příslušný počet policistů, který bude připraven zasáhnout, a hlavní strategie bude založena na tom, aby nedošlo ke kontaktům mezi těmi skupinami, o kterých se dá předpokládat, že by se dostaly do konfliktu," řekl novinářům Gross.

Ředitel pražské policejní správy Radislav Charvát koncem týdne upřesnil, že pořádek v ulicích bude připraveno udržet více než 1000 příslušníků v uniformě i v civilu.

Pitínského Smetanův Dalibor vyvolal skandál

Pražské Národní divadlo má od neděle na repertoáru novou moderní inscenaci Smetanovy opery Dalibor. Režisér Jan Antonín Pitínský a scénograf Tomáš Rusín i s dirigentem Bohumilem Kulínským jejím pojetím vyvolali skandál - v závěru premiérového večera půl hodiny před půlnocí se z hlediště do potlesku mísily výkřiky "fuj" a "hanba" a hlasité bučení.

Inscenátoři, kteří předem přiznali, že kontroverzní přijetí očekávají, tak vstoupili do dějin novodobého pražského operního dění jako první tým, který dokázal tímto způsobem vzbudit v části publika negativní emoce. Česká metropole se tím podle přítomných hudebních kritiků přiblížila operním domům na Západě, kde jsou nesouhlasné hlasité reakce na moderně pojaté inscenace nebo špatné interpretační výkony běžnější. Pitínský s Rusínem při děkování ihned velmi rychle opustili jeviště. Odpor některých diváků k přesazení historické romantické opery do moderní doby a v závěru do doby Smetanovy zčásti zastínil uznání, které jiní projevovali Evě Urbanové a Janu Vacíkovi, představitelům hlavních rolí.

Z původního záměru vytvoření drsné středověké dramatické atmosféry v duchu slavného českého filmu Markéta Lazarová zůstala Pitínskému, jak předem řekl novinářům, snivá, abstraktní a hluboká modernost, v závěru směřující k historismu. Scénograf docílil požadovaného účinku použitím plastů a světly. Pitínského pojetí dalo publiku mimo jiné možnost spatřit - v inscenační historii tohoto díla nezvykle - i Daliborova přítele Zdeňka, o němž se v opeře jen zpívá. Inscenátoři také nezastírali možný homosexuální výklad tohoto motivu přátelství dvou mužů.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky remizovali ve svém druhém utkání na mistrovství světa v Německu ve skupině A s domácím týmem 2:2.

Pěti zápasy pokračovalo 26.kolo fotbalové Gambrinus ligy. Zde jsou výsledky: Blšany Ostrava 3:0, České Budějovice Jablonec 2:1, Drnovice remizovaly s Brnem 2:2, Liberec se Spartou 1:1 a Plzeň s Olomoucí také 1:1.

Brněnští orientační běžci Zdenka Stará a Libor Zřídkaveselý se v sobotu stali mistry republiky na dlouhé trati. Náročný závod, v němž muži museli absolvovat téměř 27 kilometrů a ženy 16 kilometrů, připravili jihlavští pořadatelé v okolí Antonínova dolu. Zatímco Stará vyhrála zcela suverénně a druhou Barboru Chudíkovou z Jamnice za sebou zanechala bezmála o osm minut, Zřídkaveselý musel o prvenství bojovat až do posledních metrů. Kadaňský běžec Richard Pleticha za ním nakonec zaostal jen o necelou minutu. Třetí skončil Michal Černý z Hradce Králové.

Počasí:

Oblačno až polojasno, teploty 20 až 25 stupňů Celsia.