Zprávy Radia Praha

Oslavy Svátku práce proběhly bez větších incidentů

Letošní oslavy Svátku práce v České republice se obešly bez větších incidentů. Přestože zejména pražské demonstrace krajní pravice a anarchistů přilákaly stovky lidí, policisté při nich až na výjimky nemuseli zasahovat. Při demonstracích v Praze bylo podle policie předvedeno 15 anarchistů a skinheadů, 11 z nich bylo do večera propuštěno. Čtyři osoby byly zadrženy pro podezření z trestného činu šíření a propagace fašismu.

Regiony kladně přijímají případnou kandidaturu Miloslava Výborného na post předsedy lidovců

Regionální sdružení lidovců přijímají převážně kladně výzvu současného předsedy KDU-ČSL Jana Kasala, aby na místo předsedy lidovců kandidoval Miloslav Výborný. V případě, že Výborný Kasalovu výzvu přijme, nebude proti němu Kasal na květnové lidovecké konferenci v Jihlavě na post šéfa strany kandidovat. Výborného případnou kandidaturu tak podporují například lidovci z Brněnského kraje či ze Zlínska, kde má tradičně vysokou podporu Kasalovo křídlo strany. Odmítavě se k Výbornému zatím postavil jen zástupce pražských lidovců Jaroslav Orel. Ten považuje Kasalův krok za taktický manévr, který má zabránit, aby se novým předsedou strany nestal bývalý lídr Čtyřkoalice Cyril Svoboda.

Vláda a parlament o nových zákonech

Novelou zákona o mírovém využívání jaderné energie se na svém středečním zasedání zabývá česká vláda. Ministři projednají také zprávu o nedávné cestě předsedy Senátu Petra Pitharta na Kubu, která uspíšila propuštění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka z vězení. Sněmovní rozpočtový výbor se má věnovat poslaneckým návrhům zákonů o poskytnutí jednorázové peněžní částky účastníkům domácího protifašistického odboje a o odškodnění lidí odvlečených po válce do Sovětského svazu. Značné polemiky lze čekat hlavně při projednávání první z těchto předloh, neboť zejména ODS přes odpor levice prosazuje, aby peníze dostali i lidé pronásledovaní za komunistické totality.

Vláda v příštích letech zvýší daně, sníží však pojistné

Své prohlášení o nutném zvyšování daní upřesnil v rozhovoru pro Český rozhlas ministr financí Jiří Rusnok. Ten minulé pondělí prohlásil, že česká vláda v příštích letech zvýší daně, a to dokonce v míře převyšující úroveň nezbytnou pro naše přistoupení k Evropské unii. Jiří Rusnok nyní uvedl, že vláda sice zvýšení daní předpokládá, plánuje však také zavedení nižších sazeb pojistného, takže celkové daňové zatížení obyvatelstva by se zvýšit nemělo.

Evropská unie kritizuje vměšování politiky do činnosti justice

Evropská unie kriticky hodnotí českou justici mimo jiné i proto, že politika má v České republice nepatřičný vliv na soudnictví. Podle čestného prezidenta Soudcovské unie Jana Vyklického má ministr spravedlnosti absolutní moc nad soudcovou kariérou. Na tuto situaci dokonce nereaguje odpovídajícím způsobem ani reforma justice. Soudci podle Vyklického na tento problém poukazují již dlouhou dobu.

Německá špionáž se obává nelegálních migrantů přes česko - německou hranici

Německá špionáž odhaduje, že v České republice se nyní zdržuje kolem 200 000 uprchlíků, kteří čekají na útěk do Německa a dalších zemí Evropské unie. Hornatou a málo přehlednou česko - německou hranici, která měří kolem 800 kilometrů, považuje německá špionáž za hlavní tah zakázané migrace do Německa. Za jeden z důvodů, proč se mohou uprchlíci dostávat snadněji do Německa, považuje německá špionáž i nedostatečnou motivaci české pohraniční policie. Nízké příjmy českých policistů jsou podle ní přirozeným záchytným bodem pro korupci ze strany finančně silných převáděčských skupin.

Špionážní služba vychází z toho, že zejména na území Ruska, Běloruska a Ukrajiny čekají asi dva milióny lidí na převedení do západních zemí. Evropa se podle německé špionáže nachází v bludném kruhu: oč důslednější je izolování cílových zemí proti nežádoucímu přistěhovalectví, o to více stoupá počet těch, kteří se za pomoci profesionálních band pokoušejí dospět do země svého zájmu. Kromě čekajících uprchlíků se Němci také obávají čtvr milionu Romů z České republiky a dalších zemí střední a východní Evropy, kteří by se mohli záhy vydat směrem na západ.

Novinářka souzená pro útok na policistu během loňských prvomájových oslav zproštěna obžaloby

Případem novinářky Lenky Kučerové, obžalované z napadení veřejného činitele, se ve středu zabývá Obvodní soud pro Prahu 1. Šestačtyřicetiletá žena podle obžaloby při loňské prvomájové demonstraci anarchistů na pražském Střeleckém ostrově napadla policistu, který zadržel demonstranta. Podle posledních zpráv soud nad novinářkou a fotoreportérkou vynesl osvobozující rozsudek. Podle soudu však pro verzi obžaloby nejsou důkazy.

Eva Urbanová ukončila účinkování ve Smetanově Daliboru

Rozporné reakce diváků na moderní inscenaci Smetanovy opery Dalibor v Národním divadle jsou podle jeho ředitele Jiřího Srstky přirozené. Udivuje ho proto, že sopranistka Eva Urbanová chce roli Milady opustit a odmítá podstoupit konfrontaci s českými diváky, které se nebála v podobných případech v zahraničí. Urbanová v úterý řekla, že se tak rozhodla kvůli jednání režiséra Jana Antonína Pitínského, který po skončení inscenace rychle opustil při děkování herce na jevišti. "I když jsem se zúčastnila všelijakých nových inscenací, tak se mi ještě nestalo, aby režisér, který byl přivítán slovy 'fuj' a 'hanba', utekl zbaběle z jeviště a nestál si za svým konceptem. Nechal nás všechny sólisty stát na jevišti a děkovačky se nezúčastnil," řekla představitelka Milady Eva Urbanová.

V New Yorku byla zahájena výstava české meziválečné moderny

1. května byla v New Yorku zahájena rozsáhlá výstava meziválečné české moderny, prezentovaná především dílem Karla Teigeho. Vystavovaná díla Karla Teigeho pocházejí z rozsáhlé sbírky Wolfsonova muzea, kterou po léta budoval Mitchell Wolfson mladší. Vedle grafického designu, surrealistických koláží, modelu Teigeho ideálního "minimálního bydlení" je možnost shlédnout multimediální taneční prezentace vycházející z Teigeho spolupráce s jinými představiteli české umělecké avantgardy. Mezi exponáty jsou grafické návrhy knih a plakátu a koláže, k nimž se Teige uchýlil zejména ke konci života za německé okupace, po druhé světové válce a nástupu komunismu. Všechny tyto události události rozmetaly jeho životní představy o harmonii a spokojeném životě. Teige žil v letech 1900 až 1951.

Součástí prezentace české moderny jsou i filmy Stavopluka Innemanna, Martina Friče, Elmara Klose či Jiřího Lehovce. Promítat se bude i dvouminutový snímek Jana Kříženeckého, který vznikl v roce 1898, necelé dva roky poté, co v Paříží předvedli své "oživené" obrázky francouzští bratři Lumiérové. Výstava má ukázat, že modernismus se rozvíjel i mimo velká a známá centra ve Francii a Německu a seznámit americkou veřejnost s východoevropským uměním, protože bylo po dlouhou dobu Západu skryto.

Ze sportu:

Trenér Jaroslav Gürtler byl ve středu odvolán od prvoligových fotbalistů Baníku Ostrava. Tým, který se po třech porážkách v řadě propadl na čtrnácté místo a je bezprostředně ohrožen sestupem z nejvyšší soutěže, přebírá Werner Lička. Uznávaný sedmačtyřicetiletý odborník, bývalý dlouholetý hráč Baníku, se na místo kouče ostravského klubu vrací potřetí. Zprávu sice zatím nikdo z vedení klubu nepotvrdil, ale Lička coby hlavní trenér vedl už středeční dopolední trénink mužstva.

Počasí:

Bude skoro jasno až polojasno, teploty 23 až 27 stupňů Celsia.