Zprávy Radia Praha

Pražané si připomněli 56. výročí Pražského povstání

Před budovou Českého rozhlasu v Praze proběhlo v sobotu po poledni vzpomínkové setkání k 56. výročí květnového povstání českého lidu. V budově rozhlasu došlo v květnových dnech roku 1945 k nejtvrdším bojům povstalců s německými okupanty. K pamětní desce u vchodu do rozhlasu položili věnce zástupci prezidentské kanceláře, parlamentu, vlády, Českého svazu bojovníků za svobodu a dalších institucí. Předseda Senátu Petr Pithart ve svém projevu připomněl, že i v současnosti je nutné jako oko v hlavě střežit svobodu národa a svobodu slova.

Památku obětí uctili lidé také na shromáždění před Staroměstskou radnicí. Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín uvedl, že na květnové události se stále více zapomíná. Podle něj je nutné, aby mladí lidé i politici znali historii země. Podle primátora Jana Kasla je třeba si květnové události každoročně připomínat i kvůli tomu, že stále existují lidé, kteří "zvedají pravou ruku a vzhlížejí ke svastice". Podle zástupců bojovníků za svobodu je v hlavním městě přes 140 památníků, připomínajících boje při Pražském povstání a tehdejší padlé.

Komunisté si v Terezíně připomněli oběti nacismu

Zhruba tisíc komunistů a jejich příznivců se 5. května sešlo na Národním hřbitově v Terezíně, aby zde uctili oběti německého fašismu. Terezínskou Malou pevností, ghettem a koncentračním táborem v Litoměřicích prošlo v letech 1940 až 1945 přes 200.000 vězňů, polovina z nich byla odsunuta do německých vyhlazovacích táborů.

Místopředseda KSČM Vlastimil Balín na setkání v Terezíně zdůraznil, že hroby terezínského památníku jsou "svědectvím nejtragičtějšího období českých dějin". Poukázal také na případ bývalého terezínského dozorce Antona Mallotha, který je obžalován z trojnásobné vraždy a jednoho pokusu o vraždu v letech 1943 až 1945. Jeho vinu nyní zkoumá německý soud. Podle Balína nejde o prostou pomstu, ale spravedlnost. Na Mallothovu adresu podotkl, že "tito lidé byli oceňováni za budování nového poválečného Německa".

Tachovsko zasáhly přívalové deště

Jeden lidský život si v pátek večer vyžádal silný přívalový déšť a krupobití na Tachovsku. Po převozu do nemocnice zemřela pětasedmdesátiletá žena z Ostrovce, která se při dešti silně podchladila. Přívalové deště v západních a severních Čechách a na jižní Moravě také způsobily sesuvy půdy a na třech tratích zastavily železniční dopravu. Prudký déšť strhl rovněž přístupové cesty k osadě Lažany na Tachovsku. Podle operačního důstojníka tachovských hasičů však lidé nejsou v přímém ohrožení.

Opravy temelínské turbíny potrvají podle Rakušanů celý rok

Zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec vydal prohlášení, v němž tvrdí, že opravy turbíny v jaderné elektrárně Temelín si vyžádají miliardové náklady a potrvají nejméně rok. Pavlovec se odvolává na informace zaměstnance Škody Energo, která turbínu vyrobila. Prohlídka turbíny měla prokázat, že turbína je těžce poškozená, protože jsou nenapravitelně zdeformovány osy všech tří nízkotlakých částí zařízení, a je vysoce pravděpodobné, že je poškozena také osa vysokotlaké části turbíny.

"Vzhledem k těmto katastrofálním výsledkům bude výměna turbíny jedinou realistickou volbou," soudí Pavlovec. A právě teď je vhodná doba pro otevření seriózní diskuse o ekonomickém smyslu projektu Temelín, který byl doposud provozovatelem odsouván do ústraní, konstatuje v této souvislosti Pavlovec.

Nejméně roční odstávku Temelína předpokládá také sobotní vydání rakouského deníku Kurier. S odvoláním na směnového inženýra reaktorového bloku Jiřího Tyce píše, že současný časový plán byl podle něj sestaven "politicky zodpovědnými osobami" a že ve srovnatelné elektrárně v USA trvalo vyladění a zesynchronizování turbíny 12 až 15 měsíců.

Odesilatel dopisových bomb zanechal otisky prstů

Pachatel, který rozeslal členům vedení zkrachovalé firmy H-System nejméně sedm balíčků s výbušninou, zanechal na zásilkách otisky prstů. Speciální vyšetřovací tým je porovnal s daktyloskopickou databází lidí, otisky z dopisových bomb však v evidenci nejsou. Pokud je však útočník mezi vytipovanými pachateli, může policii jeho chyba pomoci. Policie si je téměř jistá, že odesilatelem zásilek je jeden člověk. Kromě toho vše nasvědčuje tomu, že tentýž atentátník loni poslal podobný nástražný výbušný systém bývalému členu vedení firmy Zdeňkovi Slavíkovi. Slavík však obálku stačil vyhodit z bytu na chodbu, kde explodovala.

Vyšetřovací tým vymezil okruh osob, jimž by další dopisové bomby mohly přijít - jde o 40 lidí, kteří nějak souvisí s H- Systemem. Tým, který se případem zabývá, sleduje pět vyšetřovacích verzí. Policejní prezident Jiří Kolář potvrdil, že mezi nimi figuruje i motiv msty oklamaného klienta H-Systemu a vyřizování účtů mezi jeho představiteli.

Stavební akciová společnost H-System vznikla v roce 1993. S více než 1100 klienty uzavřela smlouvy o výstavbě a převodu bytů či domků. Klienti firmě zaplatili za bydlení, které měli získat do dvou až tří let. Na podzim roku 1997 ale H-System zkrachoval. Kleinti tak přišli o více než jednu miliardu korun.

Vladimír Špidla chce zvýšit finanční prostředky na sociální účely

Ministr práce a sociálních věcí a současný předseda sociální demokracie Vladimír Špidla při otevření domu z pečovatelskou službou v Jihlavě prohlásil, že je třeba rozšířit sociální výdaje státu. Současné státní výdaje na sociální politiku jsou podle něj určitým minimem. Současně uvedl, že není v této souvislosti potřebné zvyšovat daně a sociální odvody. Debatovat se podle něj má o tom, jak prostředky na sociální účely vyplácet efektivně a jak zamezit tomu, aby se nestávaly zdrojem pro parazitování na systému sociální pomoci.

Ministr také poznamenal, že koncepcí vlády v rámci reformy veřejné správy je přesunout sociální politiku co nejvíc na obce, města a kraje. "Stát by si měl v podstatě ponechat metodickou a koncepční činnost," řekl. Ve vlastnictví státu by podle něj měla zůstat sociální zařízení, která mají celostátní působnost nebo pokrývají problémy, jež se na místní a krajské úrovni neřeší.

Česká republika věnuje na prostředky sociální ochrany přibližně 21 procent hrubého domácího produktu, zatímco evropský průměr činí 28 procent. Naprostá většina těchto nákladů směřuje do zdravotnictví (asi 120 miliard korun) a důchodů (zhruba 200 miliard korun).

Ocenění práce hasičských záchranných sborů

Hasiči i jejich velitelé, úředníci, starostové a přednostové okresních úřadů dnes převzali na hradě Bouzov ocenění za záchrany životů, zásluhy o rozvoj hasičského sboru či významnou spolupráci s ním. Mezi vyznamenanými byl například pražský primátor Jan Kasl a senátorka a bývalá primátorka Brna Dagmar Lastovecká. Medaile vyznamenaným předal náměstek ministra vnitra a šéf českých hasičů Miroslav Štěpán, který tak zastoupil Stanislava Grosse.

Potřeba ocenit pomoc lidí, kteří nezištně pomáhali druhým, vznikla podle Štěpána před třemi roky po rozsáhlých povodních. Organizátoři tak navázali na tradici, která zanikla v roce 1991 a kterou se rozhodl obnovit bývalý ministr vnitra Cyril Svoboda. Jeho následovník Václav Grulich myšlenku dotáhl do konce. Poprvé se medaile předávaly na Bouzově loni při příležitosti státního svátku 8. května.

Letos hasiči spojili předávání cen s odhalením sochy sv. Floriána, patrona hasičů i hradu, na nádvoří Bouzova. V hradní výstavní síni byla zpřístupněna expozice představující nový krajský hasičský záchranný sbor i řadu připomínek hasičské historie od soukromých sběratelů. Stovky návštěvníků zhlédly ukázky moderní i historické hasičské techniky i práci hasičů. Při příležitosti předání cen uspořádaly záchranné sbory Olomouckého kraje na hradě i v okolí hasičský den pro veřejnost.

Oslavy sedmdesátin herečky Jiřiny Bohdalové pokračují

Přímým přenosem rozhlasového pořadu Tobogán z pražského Divadla U Hasičů pokračovaly v sobotu oslavy sedmdesátin Jiřiny Bohdalové. V pořadu vystoupil známý dramatik Jiří Hubač, který přímo pro Bohdalovou napsal několik divadelních her. Připomněl, že populární herečka ho prý dlouho přemlouvala, aby pro ni napsal roli. Tak se dlouho a těžce rodila divadelní hra Dům na nebesích z roku 1980. Hra však měla úspěch a Hubač pokračoval další hrou Generálka (1986). V polovině 90. let napsal scénář ke Kachyňovu filmu Fany, v němž za roli mentálně retardované ženy získala Jiřina Bohdalová ocenění Českého lva. Jiří Hubač připomněl, že všechny role pro Jiřinu Bohdalovu psal obyčejnou propisovačkou. "Na počítači psát nemohu. Zkoušel jsem kdysi elektrický stroj, ale znervózňovalo mě, jak tiše bručel a čekal na to, co napíšu. Proto jsem se vrátil k tužce a udržel si tak své tempo," uvedl Hubač.

Jiřina Bohdalová se již v den svým narozenin, 3. května, setkala se stovkami gratulantů v Klubu Melodie Kongresového centra Praha. Koncem dubna natáčela na své mateřské scéně v Divadle na Vinohradech show, kterou v sobotu večer pod názvem Tisíc růží pro Jiřinu zařadila do svého programu televize Nova. "Nejsem takhle stará, ale mám jubileum," řekla při oslavách svých sedmdesátin herečka, která již řadu let opakovaně vítězí v diváckých anketách popularity a oblíbenosti.

Barrandovské studio plně využívají zahraniční filmové štáby

Barrandovské filmové studio je stále vážnější konkurencí pro ostatní velká studia nejen v Evropě. Aktivní činnost české "továrny na sny" zaznamenali i v Hollywoodu, kde barrandovské ateliéry vnímají jako skutečného konkurenta. Tento fakt si nedávno osobně ověřil marketingový ředitel společnosti Barrandov Studio Matouš Forbelský, jemuž vedení filmové společnosti Paramount odmítlo žádost o exkurzi do svých studií. Důvodem odmítavého postoje bylo, že Paramount vnímá Barrandov jako svého reálného konkurenta.

Jen v posledních pěti letech se na Barrandově natáčelo 15 amerických filmů či miniseriálů. V současnosti se tu odehrává příběh z válečného zajateckého tábora "Hartova válka" s Colinem Farrellem a Brucem Willisem v hlavní roli. Kromě pronájmu ateliérů poskytuje Barrandov pro film i služby filmových laboratoří, kde dosud zpracovali více než 55.000 metrů negativu. Kostýmy pro 450 komparsistů poskytl barrandovský fundus. Zároveň bylo pro tento projekt v barrandovských dílnách ušito nebo upraveno přes 850 rekvizit. Američané využívají i špičkových služeb barrandovské zvukové postprodukce. Natáčení akční komedie v režii Joela Schumachera přivedlo do Prahy Anthonyho Hopkinse a Chrise Rocka. Ztvární hlavní role v příběhu Jakea Hayese, Afroameričana, kterého vychovala ulice.

Působení barrandovského studia se neomezuje jen na projekty natáčené v Čechách. Kamerovou techniku, rekvizity a kostýmy zapůjčuje společnost projektům realizovaným v zahraničí. Barrandovské kamery byly v Číně, Jihoafrické republice, na Ukrajině, v Maďarsku i Polsku. V těchto dnech poskytují filmové laboratoře a fundus své služby televizní společnosti NBC, která na Slovensku natáčí miniseriál Uprising.

Naučná stezka u Trutnova připomene prusko-rakouskou bitvu

V polovině června bude v okolí podkrkonošského města Trutnova otevřena naučná stezka, které připomene bitvu mezi rakouskou a pruskou armádou v roce 1866. Letos uplyne 135 let od porážky 2. pruské armády rakouským vojskem, jemuž velel generál Gablenz. Naučná stezka bude přístupná z trutnovského Krakonošova náměstí a z letního střediska na Bojišti. Na Krakonošově náměstí turisté najdou pamětní desku, u níž bude litinový poutač znázorňující okruh naučné stezky. V parku a lesoparku mezi Trutnovem a Starým Rokytníkem najdou návštěvníci 12 informačních tabulí, na nichž budou nákresy jednotlivých etap bitvy a zobrazení uniforem. Cizinci a návštěvníci, jimž nebude stačit stručný výklad z panelů, si budou moci v příštím roce koupit brožuru v několika jazycích s podrobným popisem bitvy.

Valašské království má druhý strážní hrad

Hrad Brumov v Brumově-Bylnici na Zlínsku se stal strážním hradem fiktivního Valašského království. Je v něm otevřena expozice, v níž jsou vystaveny dokumenty o minulosti památky ze 13. století, města a okolí a archeologické nálezy. Nově je v expozicích vystavena například rytířská zbroj ze 16. a 17. století z oblasti Uher. Návštěvníci uvidí také model hradu, přibližující jeho podobu v 17. století. Prohlídku obohacují výstavy o památkách města a zajímavostech v okolní Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Královský hrad zachránili hlavně nadšenci, kteří začali s opravami jeho mizející zříceniny v roce 1972. S podporou radnice, spolků a jednotlivců postupně restaurovali hradební zdi, baštu a jiné části. Brumovský hrad střežil obchodní cestu z Moravy do Uher přes Vlárský průsmyk. Je zde doložena dokonce návštěva Karla IV. v roce 1342.

Zástupci města převzali v sobotu dekret o jmenování památky strážním a hraničním hradem Valašského království. "Statut získal hrad díky své výhodné zeměpisné poloze. V jeho prostorách je i expozice o historii a současnosti Valašského království," řekl královský správce Tomáš Harabiš. Program doplnil šachový turnaj o pohár kněží Mariánů, při němž šachové figury představovali živí lidé ve valašských krojích. Kdo byl ze hry vyřazen, toho se ujal mistr kat. Nad hradem zavlál prapor Valašského království a program uzavřelo vystoupení skupin historického šermu, divadelníků a cimbálové muziky s ukázkami lidových řemesel.

V Kopřivnici vystavují modeláři

V Kopřivnici na Novojičínsku probíhá 5. ročník mezinárodní soutěže a výstavy modelů Beskydy Model Kit Show. Soutěže se účastí na 550 modelářů z České republiky, Rakouska, Německa, Polska, Francie a dalších evropských zemí. V kopřivnickém kulturním domě je vystaveno 1600 modelů všech měřítek a kategorií. Každoroční součástí kopřivnické akce je i speciální soutěž pro modelů automobilů Tatra.

Výstava maket letadel, automobilů, bojové techniky, lodí, železniční techniky, vesmírných strojů a dalších dopravních prostředků je od třetího ročníku obohacena o soutěž, v níž nejlepší modelář obdrží Cenu Valašského království. Na valašského rytíře ho pasuje herec Bolek Polívka. Loni valašský král ocenil Václava Langra z Kopřivnice za model letadla vytvořený z láhve slivovice. Výsledky soutěže a předávání cen proběhne v neděli odpoledne.

Ornitologové vítali ptačí zpěv

V obci Kněžmost na Mladoboleslavsku pořádají o tomto víkendu ornitologové z celé republiky Vítání ptačího zpěvu. Součástí programu je chytání a kroužkování ptáků. Podle ornitologa a organizátora akce Pavla Kverka je Mladoboleslavsko hodně poznamenáno činností člověka, přesto je tam ale možné vidět či slyšet velice významné druhy ptáků, například rákosníky, křepelky, čápy, volavky a různé druhy vodních ptáků.

Tradiční Vítání ptačího zpěvu proběhlo i v Jihlavě. Na poznávací vycházce, kterou uspořádali ornitologové, prošli obdivovatelé ptačího zpěvu asi desetikilometrový okruh, částečně sledující řeku Jihlavu. Tam lze při troše štěstí zahlédnout i ledňáčka nebo konipase horského. Ptačí zpěv je v přírodě nejintenzívnější od dubna do června. Později již jsou ptáci zahnízděni, mají vyznačena teritoria a krmí mladé. Červenec je dokonce pro některé ptáky už tažným měsícem. Jako příklad uvádějí ornitologové rákosníka obecného, který pravidelně přezimuje v Africe. Na Vysočině, stejně jako v dalších běžně obývaných oblastech, převládají zpěvní ptáci. Lze jich tu nalézt až sedm desítek druhů. Nejvíce je kosů, kvíčal, drozdů a sýkor. Z dravců je na Vysočině nejčastěji k vidění poštolka, káně a krahujec.

A ještě zpráva o počasí:

Většinou oblačno a místy přeháňky. Zejména ve východní polovině území místy bouřky. Denní teploty v Čechách 13 až 17 stupňů, ve východních Čechách místy až 19 stupňů , na Moravě a ve Slezsku 19 až 23 stupňů Celsia. Vát bude severní až severovýchodní vítr. Tlaková tendence: slabý vzestup. Rozptylové podmínky budou dobré.