Zprávy Radia Praha

Další přívalové deště způsobily škody

Prudké bouře s přívalovými dešti propukly v noci ze soboty na Zlínsku. Zasahovali při nich hasiči, kteří museli v některých obcích čerpat vodu ze zaplavených domů. Nikdo však nebyl zraněn a materiální škody nejsou vážné. Spolu se zaměstnanci technických služeb hasiči nyní pokračují v úklidu naplavenin.

Vydatné deště zvýšily hladiny některých toků ve středních Čechách, ale pouze Doubrava ve Žlebech na Kutnohorsku přesáhla úroveň prvního stupně povodňové aktivity a je těsně pod hranicí druhého, tedy pohotovosti. Ostatní řeky ve středních Čechách záplavami nehrozí.

Přeháňky a bouřky s deštěm hrozí v neděli podle meteorologů především v Beskydech, kde Český hydrometeorologický ústav očekává až 30 milimetrů srážek na metr čtvereční. Pršet má také na Českomoravské vrchovině, avšak mnohem méně než v sobotu, kdy místy spadlo přes 40 milimetrů srážek. Meteorologové rovněž očekávají, že v důsledku dešťů se bude zvyšovat hladina středního a dolního Labe. Vzhledem k očekávaným bouřkám v oblasti Beskyd nelze vyloučit prudké krátkodobé vzestupy hladin tamních malých toků.

Všechny místní silnice v obcích Ostrovce, Lažany a Černošín na Tachovsku, které poškodily páteční prudké přívalové deště a krupobití, jsou již sjízdné. Skončily i všechny základní záchranné práce, lidé nyní převážně odčerpávají vodu ze sklepů. Při pátečním krupobití podlehla podchlazení pětasedmdesátiletá žena z Ostrovce. Hmotné škody zejména na komunikacích, které voda podemlela a strhla, zatím nebyly vyčísleny, dosáhnou však podle prvních odhadů milionových částek.

Anarchisté v Praze demonstrovali proti fašismu

V Praze proběhla v neděli demonstrace anarchistů proti fašismu. Anarchisté při ní varovali, že nacismus není věcí minulosti a že fašisté v Česku sílí a organizují se. Jejich platformou se stal podle anarchistů Národně sociální blok, který vznikl sjednocením krajně pravicových sdružení a nyní se chystá na volby. Po demonstraci anarchisté položili před budovu Českého rozhlasu v Praze věnec k uctění památky obětí fašismu. Trasu ohlášeného průvodu k rozhlasu lemovaly desítky policistů. Manifestace i pochod k rozhlasu se obešly bez konfliktů.

Ministr zahraničí Jan Kavan protestuje proti omezení volného pohybu pracovníků v Evropské unii

Praha zásadně nesouhlasí s návrhem Evropské komise, aby po našem vstupu do unie bylo zavedeno až sedmileté přechodné období pro volný pohyb pracovníků ze současných kandidátských zemí ve zbytku unie. Na schůzce ministrů zahraničních věcí evropské patnáctky ve švédském Nyköpingu to v neděli připomněl český ministr zahraničí Jan Kavan. Podle Kavana by přechodné období mělo velmi negativní politický i psychologický dopad na obyvatelstvo a posílilo by euroskeptické názory těch, kteří jsou přesvědčeni, že Evropská unie chce České republice vnutit postavení "člena druhé kategorie". Kavan zdůraznil, že Česká republika je pro velmi rychlý vstup do Evropské unie.

Kavan spolu s kolegy z 12 kandidátských států přiletěl v neděli do Švédska na několikahodinovou debatu o budoucnosti evropské integrace, která navázala na neformální schůzku ministrů zahraničí 15 zemí. Ti v Niköpingu převážně jednali o společné pozici EU vůči kandidátským zemím v kapitole "volný pohyb osob". Schůzka vyjasnila, nač dohoda na straně EU naráží. Nikdo z přítomných však zásadně nezpochybnil návrh komise, který Kavan tak příkře odmítá.

V budoucí profesionální české armádě bude až jedna pětina žen

Stínový ministr obrany ODS Petr Nečas v pořadu televize Prima Nedělní partie prohlásil, že až pětinu příslušníků budoucí české profesionální armády by měly tvořit ženy. Ty podle něj v armádě podávají skvělé výsledky. Vybudování plně profesionální armády je úkol nově jmenovaného ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Ten má koncepci přechodu české armády na profesionální základ předložil do tří měsíců. Petr Nečas by v této souvislosti uvítal, kdyby nebyla zcela zrušena všeobecná branná povinnost, pouze by bylo zastaveno její uplatňování.

Vybudování profesionální armády s 38 000 příslušníky by mělo podle Nečase provázet vytvoření takzvaných aktivních záloh, které budou schopny na základě pravidelných dobrovolných cvičení tuto armádu doplňovat. Pro smíšené pojetí ozbrojených sil je také místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf. Podle něj však náklady na vybudování profesionální armády budou vysoké. Nečas a Ransdorf se v pořadu nicméně shodli na nutnosti civilní kontroly profesionální armády.

Německá justice stíhá další válečné zločince

Prokuratura v Mnichově, na jejíž popud začal v dubnu proces s bývalým terezínským dozorcem Antonem Mallothem, je na stopě dalších tří nacistických zločinců. Podle mnichovského vrchního státního žalobce Manfreda Wicka se jedná o bývalé příslušníky německé polní policie, kteří jsou podezřelí z přepadů ruského civilního obyvatelstva v letech 1942-43. Obvinění, kteří jsou nyní ve věku 83 až 92 roků, se mají zodpovídat z útoků na vesničany, které Němci podezírali z partyzánských aktivit. Postříleni byli podle Wicka ale také starci, děti, ranění a nemocní. V jednom z případů jde o asi 70 obětí, které byly nahnány do stáje a ta byla podpálena. Vyšetřování začalo na popud německé centrály pro stíhání nacistických zločinců v Ludwigsburgu u Stuttgartu. Ta přitom získala informace z podkladů bývalé východoněmecké tajné policie Stasi.

Vedoucí protinacistické centrály Kurt Schrimm tento týden prohlásil, že jeho úřad bude tak dlouho pokračovat v činnosti, dokud bude možné s velkou jistotou vyloučit, že se mezi veřejností neskrývá a nepohybuje některý z pachatelů. Před třemi roky například nikdo podle něj netušil, že se objeví nová svědectví a bude možné zahájit procesy s Mallothem a Juliem Vielem, který byl počátkem dubna odsouzen na 12 let do vězení za vraždu sedmi židovských vězňů z terezínského ghetta na Litoměřicku koncem druhé světové války. Anton Malloth je nyní souzen v Mnichově za nejméně tři vraždy židovských vězňů.

Karmelitky mají v Praze nový klášter

Kardinál Miroslav Vlk v neděli posvětil nový klášter sester karmelitek na Smíchově v Praze 5. Karmelitky nechaly klášter vytvořit z bývalé zemědělské usedlosti. Rekonstrukce trvala několik let a byla financována z darů věřících, převážně z Itálie. Vedle klášterní části s kaplí je zde i penzion, v němž naleznou ubytování zejména lidé, kteří do Prahy přijedou na poutě. Slavnosti otevření nového kláštera se zúčastnili apoštolský nuncius Giovanni Coppa a zástupci italského velvyslanectví.

Klášter nese jméno Edith Steinové, jež zahynula za druhé světové války v koncentračním táboře Osvětim. Steinová, která pocházela z židovské rodiny, opustila kariéru badatelky, aby se stala členkou karmelitského řádu. Je první Židovkou, jež byla po svém příklonu ke katolicismu svatořečena. Edith Steinová - Terezie Benedikta od Kříže - je jednou z patronek Evropy.

Z ekonomiky:

České dráhy chtějí obnovit pantografy

Dotaci 930 milionů korun na nákup elektrických příměstských souprav požadují ze státního rozpočtu na příští rok České dráhy. Současné elektrické jednotky Českých drah, tzv. pantografy, které zajišťují dopravu v okolí Prahy, Brna a Ostravy, jsou v kritickém stavu. Jejich průměrné stáří je 28,5 roku a více než 80 procent z nich je za hranicí životnosti. Program minimální obnovy pro příští rok rovněž počítá s tím, že ČD z vlastních zdrojů vynaloží 409 milionů korun na modernizaci vybraných řad kolejových vozidel pro osobní dopravu.

V Elektrárně Chvaletice očekávají pokles výroby

Produkce elektrické energie v Elektrárně Chvaletice po úplném spuštění Jaderné elektrárny Temelín nejspíše klesne. Náklady na výrobu elektřiny ve Chvaleticích jsou totiž v rámci ČEZ jedny z nejvyšších. Podle ředitele chvaletické elektrárny Lumíra Jendryščíka bude tato tepelná elektrárna zajišťovat udržovaní velmi vysokého napětí v elektrizační síti regionu.

V současnosti se kapacita chvaletické elektrárny využívá zhruba na 80 procent, přičemž výroba elektrické energie v posledním období rostla. Elektrárna Chvaletice loni vyrobila přes 3,5 milionu MWh elektrické energie, letos by to mělo být zhruba stejně. S celkovým výkonem 800 MW je Elektlrárna Chvaletice největší tepelnou elektrárnou na východě Čech.

Přes růst produkce elektrické energie chvaletická elektrárna propouští zaměstnance. Ještě v roce 1992 v ní pracovalo 945 lidí, počátkem letošního roku 357. K červenci by zde mělo pracovat pouze 282 lidí. Podle ředitele Jendryščíka je důvodem propouštění racionalizace všech činností. Na Chvaleticku přitom není mnoho pracovních příležitostí a místní míra nezaměstnanosti okolo sedmi procent patří v okrese k nejvyšším.

Zprávy z kultury:

Vybrané národní kulturní památky získají lepší péči a ochranu

Dvacet vybraných národních kulturních památek má v brzké době získat účinnější péči. Vláda, která má návrh péče o tyto památky projednat již na svém nejbližším zasedání 9. května, přitom nepočítá s majetkovými převody cenných objektů ani se speciálními zásahy do státního rozpočtu.Národní kulturní památky uvedené v návrhu již v majetku České republiky jsou. Stát se bude pouze snažit najít racionálnější způsob péče o ně. První fáze změn se zaměří na každodenní odbornou ochranu. Výhledově pak nové podmínky mohou dvacítce vybraných staveb přinést i větší finanční podporu ze státního rozpočtu. Dvacet historických objektů bylo vybíráno podle celostátního významu. Patří mezi ně například zřícenina hradu Bezděz a zámek v Zákupech v severních Čechách.

Hrad Kolštejn poprvé zpřístupněn pro veřejnost

Hrad a renesanční zámek Kolštejn v Branné na Šumpersku byl o tomto víkendu poprvé otevřen pro veřejnost. Během posledních padesáti let byl hrad zcela nevyužitý a chátral. Na jeho současné rekonstrukci se podílí obec spolu s místním podnikatelem. Na základní opravu by mohlo stačit zhruba 20 milionů korun, odhad na komplexní rekonstrukci ale činí přes jednu miliardu. Do areálu se sjelo za dva dny téměř tisíc návštěvníků, kteří mohli obdivovat renesanční architekturu paláců se štukovou výzdobou kleneb a fragmenty nástěnných maleb.

V Poděbradech se udělovaly ceny za umělecký přednes

Čtveřice umělců získala v sobotu večer v Poděbradech při Poděbradských dnech poezie Křišťálové růže. Toto nejvyšší ocenění v oboru literárního přednesu převzali Hana Maciuchová, Miloš Kročil, Radim Vašinka a Leopold Haverle. Křišťálové růže od roku 1966 udělují představitelé Poděbrad za celoživotní umělecký přínos v přednesu poezie a prózy. Ocenění poprvé získala Vlasta Fabianová a v následujících letech bylo uděleno více než šedesáti osobnostem uměleckého přednesu. Hlavní cenu na letošních Poděbradských dnech poezie v první kategorii získala Beata Dreisigová z bratislavské konzervatoře, ve druhé kategorii se laureátem stala Magdaléna Borová z pražské Divadelní akademie múzických umění.

Poděbradské dny poezie vznikly původně v roce 1963 jako Neumannovy Poděbrady. Do roku 1989 se uskutečnilo 27 ročníků celostátní přehlídky literárního přednesu pod tímto názvem. Od roku 1990 se festival každoročně koná pod názvem Poděbradské dny poezie. Jeho součástí jsou nejen soutěžní vystoupení, ale i přednášky, semináře a divadelní představení.

Unikátní výstava kuší v Rožnově pod Radhoštěm

Deset unikátních replik loveckých kuší světoznámého polského restaurátora Jerzyho Jurky vystavuje v Dřevěném městečku Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Kuše pocházejí z různých zemí a od různých výrobců. Sbírka nabízí pohled na vývoj těchto zbraní především v Evropě. Zbraně pocházejí ze 14. až počátku dvacátého století. Některé kuše sloužily jako stacionární zbraně na hradbách měst. Natahovat je často muselo více lidí, avšak jejich střela dokázala prorazit i silnou zbroj. V Rožnově jsou kuše vystavovány poprvé. Protože se jich mnoho nedochovalo, musel polský zbrojíř vycházet hlavně z dobových fotografií. Přesto působí instalované exponáty přesvědčivě a vesměs by mohly být podle znalců funkční.

Hasiči překonali rekord

Po téměř dvacetihodinovém boji se špatným počasím a historickou technikou se v neděli podařilo hasičům dovést vodu z Máchova jezera až na 50 kilometrů vzdálené letiště v Hradčanech v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku. Hasiči tak překonali všechny dosavadní české rekordy v dálkovém vedení vody požárními hadicemi. "Zda jsme překonali i 46 kilometrů dlouhý německý rekord z června 1999, to musí potvrdit až certifikační agentura. Výsledky budou v průběhu příštího týdne," řekl jeden z organizátorů Jiří Sucharda.

Modeláři vystavovali v Kopřivnici - cenu získalo letadlo na koňský pohon

Plastikový model aeroplánu na koňský pohon nesoucí název Twin Mustang získal Cenu Valašského království na pátém ročníku mezinárodní výstavy a soutěže Beskyd Model Kit Show 2001. Jeho autor Michal Pelikán z Jílové na Děčínsku cenu převzal od valašského krále Bolka Polívky. Dvoudenní akci navštívilo asi 3000 lidí, kteří mohli obdivovat tradiční i netradiční modely letadel, automobilů, vlaků, lodí, vesmírných raket a dalších dopravních prostředků. Kolem 550 modelářů z České republiky, Francie, Německa, Maďarska a dalších zemí soutěžilo v různých disciplínách, při nichž porotci mimo jiné hodnotili věrnost modelu podle přiložené dokumentace.

Medvědi na Konopišti mají nově upravený výběh

V úterý 8. května bude v zámeckém příkopu u Konopiště na Benešovsku otevřen nově upravený medvědí výběh, v němž přibyly nové prolézačky, skrýše a přístřešky pro medvědí pár Mášu a Kazimíra. Medvědi patří k největším turistickým atrakcím zámku Konopiště. Choval je zde už arcivévoda František Ferdinand d'Este. K nejznámějším patřila medvědice Zuzana a její syn Tobiáš. Nejoblíbenějším především u malých návštěvníků byl Honza, který v zimě 1997 zemřel.

Vedoucí projektu "Bratr medvěd" Roman Rogner uvedl, že změny ve výběhu oběma medvědům zjevně vyhovují. Medvědi jsou neustále venku a ošetřovatelé mají problémy je zavřít do kotců, když je potřeba výběh uklidit. Projekt "Bratr medvěd" zpracoval Erich Schacherl a podporuje ho rakouská organizace na pomoc zvířat Tierhilfswerk Austria. Jeho úkolem je zlepšit podmínky medvědů v zoologických zahradách, hradních a zámeckých příkopech, cirkusech a soukromých chovech.

Schacherl se v roce 1992 začal specializovat na držení volně žijících zvířat, konkrétně velkých medvědů. V letech 1995 až 1998 vytvořil jako vedoucí projektu na ochranu medvědů první moderní ohradu pro medvědy v Arbesbachu. Na jaře 1998 odstartoval realizaci projektu Bratr medvěd, který se zaměřil na ochranu medvědů v České republice, v Turecku a v Rakousku.

Krátce ze sportu:

Český tenista Jiří Novák vyhrál turnaj v Mnichově. V nedělním finálovém zápase porazil dalšího nenasazeného hráče Francouze Dupuise po setech 6:4 a 7:5. Novák, jenž v semifinále vyřadil svého krajana Bohdana Ulihracha, si připsal třetí titul na okruhu ATP v kariéře. Předchozí turnajová prvenství ve dvouhře vybojoval v roce 1996 v Aucklandu a před třemi roky v Mexiku.

A na závěr ještě o počasí:

Zataženo až oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, nejnižší teploty 10 až 6, na jihovýchodě územi kolem 12 stupňů Celsia.