Zprávy Radia Praha

Prezidenti Slovinska a ČR Milan Kučan a Václav Havel jednali o rozšiřování Evropské unie

Rozšiřování NATO a Evropské unie patřilo k tématům pondělního setkání prezidenta Václava Havla s jeho slovinským protějškem Milanem Kučanem. Havel vyjádřil přesvědčení, že Slovinsko bude na summitu NATO příští rok v Praze přizváno ke členství v alianci. Kučan má zato, že přizvání Slovinska a Slovenska do Severoatlantické aliance by bylo potvrzením její věrohodnosti a napravením křivdy vůči Slovinsku, kterého se NATO dopustilo na summitu v Madridu. Havel k tomu dodal, že si neumí představit, že by Slovinsko na pražském summitu NATO nebylo pozváno do aliance.

Miloš Zeman s Mikulášem Dzurindou otevřeli nový přechod a jednali o Kasárnách

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda zahájil dvoudenní návštěvu ČR tím, že společně s premiérem Milošem Zemanem otevřel nový hraniční přechod Břeclav-Brodské. Poté jednali o rekreační oblasti Kasárna. Ta se rozkládá na 36 hektarech přímo na česko-slovenské hranici. Lokalita spadá po vymezení státních hranic pod slovenskou obec Makov, ale nemovitosti, které se zde postavily za federace, zůstaly české. Spor se objevil v okamžiku, kdy obec Makov letos v únoru rozhodla o prodeji pozemků pod českými chatami slovenským občanům a firmám. Oba předsedové vlád vyzvali strany zainteresované v této kauze, aby spolu jednaly a snažily se spor vyřešit.

Obě strany sporu o pozemky pod chatami českých majitelů v rekreační oblasti Kasárna by se měly setkat do 31. května k novému jednání. Chtějí tak splnit přání premiérů Mikuláše Dzurindy a Miloše Zemana. Řekli to zástupci Tělovýchovné jednoty Moravan v Otrokovicích, Zlínských sportovních klubů a starosta Makova Marián Masnica. "Respektujeme přání premiérů, ale pokud druhá strana přijde s návrhem na změnu hranice a předání území České republice, to ať k nám raději nejezdí. Ve sporu je dost zavádějících nepřesností," řekl Masnica. Čtvrteční setkání na Kasárnách předpokládá i předseda Moravanu Vladimír Janů. Naznačil, že půjde asi o zbytečný pokus, nicméně chce splnit návrh premiérů. "Slováci trvají na svém a zřejmě nám nebudou chtít pozemky vrátit. Snad je dohoda premiérů součástí taktiky nebo problém nepochopili," uzavřel.

Německo začalo postihovat řidiče kamionové dopravy, kteří nemají potřebná víza

Německo začalo postihovat české řidiče kamiónů, kteří nemají pracovní víza a nakládají nebo vykládají zboží určené do EU na německém území. Jak v pondělí sdělil mluvčí Česmadu Bohemia Martin Felix, sdružení registruje první případy finančního postihu a následného vyhoštění řidičů. Povinnost řidičů z ČR a některých dalších, zejména východoevropských zemí opatřit si pracovní vízum do SRN, německá strana zveřejnila v únoru. Podle Felixe však německé úřady nejsou dosud schopné požadovaná víza vydávat a postihují dopravce, kteří již přes tři měsíce bezvýsledně usilují o vydání těchto dokladů. "Německo začíná šikanovat naše řidiče," dodal Felix.

Vízová povinnost se vztahuje na řidiče vykonávající tzv. třetizemní přepravy, tedy přepravy mezi dvěma zahraničními zeměmi, na základě povolení CEMT (Evropská konference ministrů dopravy). Opatření podle Česmadu odporuje bezvízové dohodě a zejména je proti smyslu povolení CEMT, která mají usnadnit mezinárodní obchodní výměnu, a ohrožuje konkurenceschopnost českých dopravců na evropském trhu. Ministerstvo dopravy podle mluvčí Ludmily Roubcové požádalo partnerské ministerstvo v Německu o prošetření a podporu při zrušení víz, ale dostalo jen příslib s tím, že vízové záležitosti nespadají do pravomocí ministerstva dopravy. Vízová povinnost se vedle řidičů z ČR týká Estonska, Chorvatska, Lotyšska, Litvy, Polska, Švýcarska, Slovenské republiky, Slovinska a Maďarska.

Vystoupením Německa z kontrolní komise ztroskotal proces z Melku

Proces z Melku ztroskotal zejména poté, co Německo vystoupilo z komise, která prověřovala ekologický vliv Temelína na životní prostředí. Řekla to v pondělí mluvčí rakouských sociálních demokratů Ulli Simaová. Pro obyvatele se podle ní tato situace stala velmi problematická, protože nevědí, jak to bude dále pokračovat, a proto chápe nedělní blokádu hraničního přechodu Wullowitz-Dolní Dvořiště. Podle poslankyně byla blokáda jakýmsi druhem volání o pomoc, a občané se tak dožadovali odpovědi, jak to bude dál, protože je teď všechno nejasné. Mluvčí ale na druhé straně chápe, že blokáda hraničního přechodu přináší mnoho problémů i české straně, a proto se musí najít nějaké řešení a na otázce Temelína se musí dále pracovat.

Mezi šéfy sněmoven kandidátských zemí zní silný nesouhlas s podmínkami rozšíření unie

Předseda českého Senátu Petr Pithart, který se v Bratislavě účastní setkání místopředsedy Evropského parlamentu se šéfy sněmoven 13 kandidátských zemí, včetně Turecka, je potěšen, nakolik silně ve slovenské metropoli zní nesouhlas kandidátů s podmiňováním rozšíření Evropské unie materialistickými hledisky" či ohledy na německé a rakouské voliče. Pithart již ve svém projevu upozornil, že jen přímá či nepřímá okupace Sovětským svazem zabránila tomu, aby se Evropa začala sjednocovat už dříve. Po nedávné cestě do Jugoslávie a Albánie si uvědomil, že "u nás můžeme mluvit o jizvách, ale tam jsou to otevřené rány", a i proto by Evropa neměla vše přepočítávat na momentální zisky a ztráty.

Pražská konference o rozpadu Sovětského svazu může přinést inspiraci pro současné události v Evropě

Konference bývalých ministrů zahraničí o rozpadu Sovětského svazu před deseti lety může přinést významné podněty pro vytváření bezpečné Evropy. Shodli se na tom tehdejší šéf československé diplomacie Jiří Dienstbier a současný ministr zahraničí Jan Kavan. Dvoudenní konference, která se koná v Praze pod záštitou ministra Kavana, má připomenout méně známé okolnosti rozpadu sovětského impéria. Podle Kavana je dnes svět bezpečnější než před deseti lety, kdy se odehrály události, které vedly k rozpadu SSSR. "Dnes Ruská federace možná není tak transparentní, ale je zcela jistě na - byť krkolomné - cestě k demokracii," řekl v pondělí Kavan.

Na konferenci přijeli bývalí ministři zahraničí, kteří v roce 1991 sehráli klíčové role při rozpadu sovětského impéria. Bývalý Sovětský svaz reprezentuje tehdejší ministr zahraničí Boris Pankin. Bývalý spolkový ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher, který měl v pondělí přednést jeden z hlavních projevů, do Prahy nepřijel.

Odbory Československé plavby labské hrozí stávkovou pohotovostí

Odbory Československé plavby labské (ČSPL), divize rejdařství, hrozí vyhlášením stávkové pohotovosti. Přistoupí k ní tehdy, pokud vedení společnosti a hlavní vlastník Československá banka obchodní (ČSOB) do 31. května nevyplatí zaměstnancům březnové a dubnové mzdy a neobnoví financování přepravy zboží. Uvádí se to v prohlášení, které v pondělí poskytl předseda odborů Ivan Kohák. Ředitel společnosti Jaroslav Vávra řekl, že i přes vážné finanční problémy již vedení podniku vyplatilo březnové mzdy. Vedení společnosti podle něj průběžně informuje odborovou organizaci a současně se obrátilo na zaměstnance dopisem, v němž vysvětlilo situaci podniku. Valná hromada v dubnu schválila ozdravný program a rozhodla o odprodeji či pronájmu loděnic. Tím se má odvrátit případná likvidace společnosti.

Nejvyšší představitelky justice kritizují novely o svých úřadech

Předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová a Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nejsou spokojeny s předkládanými novelami zákonů o soudech a soudcích i státním zastupitelství. Na pondělní konferenci nazvané Spravedlnost a vymahatelnost práva shodně kritizovaly zejména povinné a pravidelné proškolování soudců a státních zástupců. Pokud jde o povinné atestace, je návrh zákona podle Wagnerové populistický. Je přesvědčena, že budoucí justiční pracovník se má na povolání připravovat dřív, než usedne na soudcovskou lavici. "Odborné přezkušování je nebezpečné, lze je i zneužít. Tento institut je špatný," doplnila kolegyni Benešová, která upřednostňuje dobrovolné vzdělávání. Mělo by podle ní souviset mimo jiné i s funkčním postupem pracovníků justice.

Premiér Zeman zpochybnil krok německého ministra Trittina odvolat německé odborníky z takzvané temelínské komise

Premiér Miloš Zeman zpochybnil krok německého ministra životního prostředí Jürgena Trittina, který odvolal německé odborníky z takzvané temelínské komise, jež posuzovala jadernou a ekologickou bezpečnost jihočeské elektrárny. Obě základní zprávy jak o ekologické, tak o jaderné bezpečnosti byly již podle Zemana zpracovány, a to i za účasti těchto německých odborníků. Německé pozorovatele Trittin stáhl z komise v pátek a vyzval dopisem českou vládu, aby dostavbu jaderné elektrárny Temelín s ohledem na nedávnou sérii poruch "znovu důkladně prověřila".

Ostravský soud nepropustil Hučína

Krajský soud v Ostravě nevyhověl stejně jako přerovský okresní soud žádosti advokátů bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína, kteří požadovali propuštění svého klienta z vazby. Informovala o tom přerovská okresní státní zástupkyně Lenka Šromová. Hučín je obviněn z několika trestných činů. Jeho obhájce Milan Hulík uvedl, že hned v úterý sepíše novou žádost o propuštění. "Pro podání žádosti jsou ještě pádnější důvody než před dvěma měsíci, kdy na soud směřovala první. Během vyšetřování se nic neprokázalo a navíc už obviněný nemá koho ovlivňovat, protože policie nyní vyslýchá osoby, které pan Hučín nezná," řekl. Podle něj se pouze státní orgány snaží udržet autoritu, a proto Hučína ve vazbě drží. Bývalý zpravodajec je obviněn z nedovoleného ozbrojování, zneužití pravomoci veřejného činitele, šíření poplašné zprávy, neuposlechnutí rozkazu, ohrožování utajovaných skutečností a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Hučín, kterému hrozí u soudu až deset let, všechna obvinění odmítá jako vykonstruovaná.

Představitel krajní pravice Jan Kopal byl propuštěn z funkce tajemníka redakce

Vydavatel deníku Špígl v pondělí propustil dosavadního tajemníka redakce, předsedu krajně pravicového Národně sociálního bloku (NSB) Jana Kopala. Sdělil to generální ředitel vydavatelské společnosti Brisk Company Jan Beer. Kopal potvrdil, že byl informován o svém propuštění. Nechtěl ale hovořit o tom, zda na tento krok vydavatele bude nějakým způsobem reagovat.

Lidovci by měli obrátit pozornost od úvah o povolební spolupráci ke spolupráci ve čtyřkoalici

Lidovci by podle svého nového předsedy Cyrila Svobody měli ukončit debatu o tom, s kým by mohla KDU-ČSL spolupracovat po volbách, a plně se soustředit na spolupráci ve čtyřkoalici. "Neměli bychom se nechat rozptylovat tím, kdo bude naším partnerem," řekl v pondělí Svoboda novinářům v Brně. Zdůraznil, že KDU-ČSL pod jeho vedením musí zůstat středovým subjektem, který se bude snažit získat hlasy nejen příznivců sociální demokracie, ale také voličů z pravé části politického spektra. "Z podstaty věci jsme především všichni křesťanští demokraté," řekl Svoboda. V minulosti se netajil tím, že za reálnější považuje spolupráci KDU-ČSL s ČSSD. O tom, s kým budou lidovci po volbách spolupracovat, rozhodne podle Svobody až situace po volbách.

Společnost Sevac vstoupí do likvidace

Akciová společnost Sevac, která se měla stát národním zpracovatelem krevní plazmy, vstoupí 29. května do likvidace. Rozhodla o tom pondělní mimořádná valná hromada. Protinávrhy, které předpokládaly prodej podniku či jeho pronájem, nebo zvýšení základního kapitálu, nebyly schváleny. Informoval o tom generální ředitel Josef Prchal. "Likvidátor se zřejmě pokusí nějakým způsobem prodat aktiva. Bude hledat zájemce, kteří budou mít zájem o továrnu. Pokud se nenajdou, může ji začít rozebírat a prodávat po částech," dodal.

Bosna a Hercegovina dočasně ruší vízovou povinnost

Bosna a Hercegovina přestane od pátku 1. června vyžadovat od českých občanů víza. Dočasné zrušení vízové povinnosti pro letní turistickou sezónu bude platit do konce září, informoval tiskový odbor ministerstva zahraničí. Stejné opatření, byť na kratší období, přijala bývalá jugoslávská republika i loni v létě. Tehdy ale oznámila dočasné zrušení víz pro občany Česka, Slovenska a Polska až 9. srpna. Čechům, Polákům a Slovákům pak stačily ke vstupu do Bosny a Hercegoviny platné pasy.

Ministerstvo poskytne zemědělcům další peníze na úhradu škod způsobených suchem

Ministerstvo zemědělství by mělo poskytnout poslední peníze na částečnou úhradu škod, které zemědělcům způsobilo sucho v loňském roce. Stát na financování náhrad vydal dluhopisy za pět miliard korun. O náhrady škod se přihlásilo zhruba 9 a půl tisíce žadatelů a poškození zemědělci obdrželi asi 4 miliardy korun.

Anonym hrozil výbuchem na Pražském Hradě

Areál Pražského hradu je od dnešního rána opět otevřen veřejnosti. Důvodem uzavření byl telefonát, že pod Pražským hradem je 66 kilogramů trhaviny. Preventivně byly uzavřeny brány Hradu a hradní policie vybavená speciální technikou prohledala všechny prostory. Nic se nenašlo.

Miroslav Horníček vystavuje koláže

Za účasti herce Miroslava Horníčka začala v pondělí ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě výstava jeho koláží. Expozice je součástí mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj, který byl v pondělí v Ostravě zahájen. Prodejní výstava obsahuje asi 50 koláží, jejichž ceny se pohybují od 6000 do 11.000 korun. Výtěžek z akce, jejíž součástí byla také dražba jednoho z vystavovaných děl, dostane sdružení Podkova, které se stará o postižené děti.

Letohrádek Hvězda připravil expozici o Boženě Němcové

Portrét Boženy Němcové jako výjimečné ženy, která se stala symbolem české literatury 19. století, sestavily autorky výstavy Božena Němcová - Obraz mezi obrazy, kterou od pondělí hostí pražský Letohrádek Hvězda. V pěti sálech a na chodbách nedávno rekonstruovaného letohrádku má výstava organizovaná Památníkem národního písemnictví představit Němcovou na základě současného literárně-historického bádání. "Záměrem výstavy je upozornit na podstatné a osudové okamžiky spisovatelčina tvůrčího i osobního života. Nejde o podrobný rozbor jejího literárního díla," řekla mluvčí památníku Věra Jirousová. Návštěvníci letohrádku tak v expozici uvidí vedle vzácných vydání Babičky a dalších Němcové textů také spisovatelčin stůl, černý krajkový šál a dobové dokumenty.

Ze sportu:

Fotbalisté Viktorie Žižkov vyhráli Pohár Českomoravského fotbalového svazu. Ve finálovém utkání v Praze na Strahově porazili Spartu 2:1 po prodloužení. Žižkov naposledy získal domácí pohár před sedmi lety, kdy ve finále zdolal Spartu na penalty.

Fotbalový trenér Ivan Hašek má v úterý podepsat smlouvu s francouzským klubem Racing Štrasburk. V týmu, který v sobotu získal národní pohár, ale předtím sestoupil z první ligy, by měl nahradit Yvona Pouliquena. Klub to v pondělí oznámil na své internetové stránce. Bývalého reprezentačního kapitána Haška, který ve Štrasburku hrál v letech 1990-93, kontaktovalo vedení klubu už v listopadu. Tehdy měl nahradit propuštěného Clauda Le Roye, nabídku však nepřijal. Mužstva se 27. listopadu ujal Pouliquen, jenž však nebyl schopen zabránit sestupu z nejvyšší soutěže. Sedmatřicetiletý Hašek letos neprodloužil smlouvu s pražskou Spartou, s níž obhájil ligový titul. Se Štrasburkem by měl v příští sezóně hrát Pohár UEFA.

Nabitý program bude mít dvojnásobný olympijský vítěz v běhu na 400 metrů Michael Johnson během své návštěvy v Praze. Famózní americký běžec se chystá startovat ve čtvrtek v Ostravě ve štafetě na 4x400 metrů na mítinku Zlatá tretra, o den dříve se v Praze zúčastní mimo jiné aukce svých "zlatých" treter z olympijských her v Atlantě a oslav desátého výročí vzniku sázkové kanceláře Tipsport. Několikanásobný mistr světa má přiletět do Prahy z Berlína ve středu ráno. "Snažíme se o to, aby se do Prahy dostal již v úterý večer," řekl ředitel ostravského závodu Tomáš Petera, jenž Johnsonův pobyt v České republice zajišťuje. "Pan Johnson nás požádal o zachování co největšího soukromí, tudíž média budou mít s ním možnost hovořit pouze na tiskové konferenci," dodal. Ta čeká světového rekordmana v bězích na 200 a 400 metrů ve středu v 11:00, o dvě hodiny později Johnson vydraží své tretry v dolní části Václavského náměstí. Vyvolávací cena cenné relikvie je 100.000 korun.

Vedle Johnsonových běžeckých bot věnují do aukce své věci také další slavní čeští sportovci. Zatím nespecifikované součásti své kariéry dají do dražby světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka z Ukrajiny a trojnásobný olympijský vítěz a světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný. Své startovní číslo 51 z olympiády v Grenoblu, kde získal v roce 1968 zlatou medaili, poskytne zájemcům skokan na lyžích Jiří Raška, čepici s podpisem nedávno zesnulého vytrvalce Emila Zátopka věnuje do dražby jeho žena Dana. Všechny relikvie budou mít vyvolávací cenu 20.000 korun.

Počasí:

Je oblačno, až zataženo, tepltoy 20 až 25 stupňů Celsia.