Zprávy Radia Praha

Česká republika úspěšně uzavřela další kapitoly s Evropskou unií

Českým vyjednavačům s Evropskou unií se podařilo uzavřít již 18 ze 30 kapitol, které je třeba projednat před naším vstupem do unie. V pátek byly uzavřeny kapitoly o volném pohybu kapitálu, obsahující i přechodná období pro volný prodej zemědělské a lesní půdy a nemovitostí, a dále kapitolu o sociální politice a ochraně životního prostředí. I zde bylo dosaženo odkladu, pokud jde o výstavbu čističek odpadních vod, likvidaci obalových odpadů a renovaci velkých spaloven. Ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že kapitolu volný pohyb kapitálu se podařilo uzavřít nad rámec původních očekávání.

Tento úspěch české diplomacie ocenili představitelé politické scény. Předseda sněmovního výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina považuje za velmi dobré, že se přechodná období podařilo uzavřít. Lídr čtyřkoalice a předseda Unie svobody Karel Kühnl však soudí, že vláda zatím není schopna bránit požadavku některých zemí na přechodná období, která jsou pro ČR nevýhodná. Jedná se především o přechodná období pro volný pohyb pracovních sil, který po dobu až sedmi let zabrání občanům z České republiky volně nabízet svoji pracovní sílu ve členských státech unie. Podle Kühnla je požadavek Německa a Rakouska na omezení volného pohybu pracovních sil zbytečný a ekonomicky neodůvodněný.

Nad sjednáním sedmiletého přechodného období pro prodej zemědělské a lesní půdy vyjádřilo uspokojení ministerstvo zemědělství. Toto opatření dostatečně chrání půdní fond, aby nebyl rozprodán hned po vstupu ČR do unie. Cena půdy v tuzemsku je totiž ve srovnání s členskými státy unie nízká. Dalším cílem požadavku na přechodné období bylo to, aby se zemědělská půda využívala k zemědělským účelům a nestala se předmětem spekulací. Nabývání zemědělské a lesní půdy fyzickými nebo právnickými osobami z ostatních zemí EU se bude během přechodného období řídit českými předpisy a nebude tedy zcela volné jako v ostatních zemích unie. Zahraniční podniky a jejich odbočky, které jsou v ČR zapsány v obchodním rejstříku, mohou půdu a nemovitosti kupovat už nyní.

Zástupci realitních kanceláří se shodují v tom, že omezení prodeje nemovitostí cizincům nemá praktický smysl. Cizinci, kteří mají o nemovitosti v ČR zájem, je mohou koupit již nyní prostřednictvím v tuzemsku založené právnické osoby nebo pobočky své firmy. Otevření trhu nemovitostí cizincům by podle nich trh nemovitostí pravděpodobně nijak neovlivnilo, a ani ceny by rapidně vzrůst neměly. Mírně se však pravděpodobně oživí poptávka po nemovitostech v Praze a některých vybraných místech. Lze očekávat růst poptávky maximálně do deseti procent.

Neoprávněné lustrační osvědčení na ministerstvu obrany má jen osm lidí

Pouze osmi současným zaměstnancům resortu obrany bylo v letech 1991 až 1992 neoprávněně vydáno lustrační osvědčení, uvedl na páteční mimořádné tiskové konferenci ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Ani jeden z těchto osmi vojáků z povolání a civilních zaměstnanců resortu nepracuje v důležité funkci. Také náčelník generálního štábu Jiří Šedivý potvrdil, že v armádě nebyla narušena bezpečnost utajovaných skutečností.

Ministr Tvrdík dále uvedl, že v uvedených letech na federálním ministerstvu obrany neoprávněně získalo lustrační osvědčení jen 16 zaměstnanců. Informaci ministra vnitra Stanislava Grosse o tom, že na ministerstvu obrany bylo neoprávněně vydáno osvědčení stovce agentů komunistické StB, označil Tvrdík za "nešťastnou formulaci". Taková informace mohla podle ministra obrany poškodit resort nejen v ČR, ale i v Severoatlantické alianci. K dnešnímu dni přitom získalo v resortu obrany bezpečnostní prověrku 27.393 osob.

K informaci ministra vnitra Grosse mluvčí resortu Gabriela Bártíková uvedla, že vnitro provádělo hloubkovou kontrolu poté, co někteří důstojníci ministerstva obrany s negativním lustračním osvědčením neprošli bezpečnostními prověrkami, protože prokazatelně byli agenty bývalé vojenské kontrarozvědky. Ministerstvo dosud prověřilo vydaná osvědčení z let 1991 a 1992. Dosud prověrka odhalila 112 neoprávněně vydaných osvědčení. Další roky se prověřují.

Bývalý ministr vnitra Jan Ruml se necítí za neoprávněně vydaná lustrační osvědčení v době jeho působení na ministerstvu odpovědný. Kauzu považuje za výlučnou věc resortu obrany. Tato pochybení však podle něj nemohou zpochybnit pozitivní význam fungování lustračního zákona. Další politici, například Cyril Svoboda, Vladimír Mlynář nebo Michael Žantovský, požadují, aby v této věci byla i s časovým odstupem vyvozena konkrétní odpovědnost. Jinak by to mohlo zpochybnit proces lustrací.

Komise resortu obrany zaregistrovala nabídku na dodávku stíhaček

Komise ministerstva obrany zaregistrovala a zkontrolovala dokumentaci nabídky britsko- švédského konsorcia BAE Systems na dodávku nových nadzvukových letounů pro českou armádu. Ministerstvo obrany přijalo pouze jednu nabídku, a to od firmy BAE Systems nabízející letadla JAS-39 Gripen. Společnost zůstala v tendru na dodávku 24 nebo 36 nových nadzvukových letadel pro českou armádu sama poté, co minulý týden rezignovaly na účast ve výběrovém řízení nejdříve americké firmy Lockheed Martin a McDonell-Douglas/Boeing i konsorcium EADS a francouzská společnost Mirage Dassault Aviation.

Britsko-švédský tým přichystal 40 nových projektů, které by se v České republice uskutečnily v následujících deseti letech, pokud se země rozhodne nakoupit stíhačky Gripen. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík ale tento týden řekl, že se země možná v budoucnu bez nadzvukových stíhaček obejde. Konečné rozhodnutí vlády podle něj padne letos v říjnu.

Nový návrh zákona o zbraních a střelivu je kompromisem

Nový návrh zákona o zbraních a střelivu, který ve středu projedná vláda, vychází podle ministra vnitra Stanislava Grosse výrazně vstříc námitkám poslanců. Poslanecká sněmovna v minulosti dvakrát Grossův návrh odmítla. Nynější návrh zpřísňuje možnosti nošení střelných zbraní na veřejnosti, ne však jejich držení. Kvůli poslancům chce ministr v prvé řadě zachovat kategorii zbraní na povolení, protože je to jedna z podmínek Evropské unie. Zákon o zbraních a střelivu je jediná komplexní norma v resortu vnitra, jejíž nepřijetí komplikuje přiblížení k Evropské unii.

Konec exportu české elektřiny pro E.ON by snížil zisk ČEZ o 300 milionů korun

Ukončení exportních dohod mezi ČEZ a německým koncernem E.ON, o němž nyní firmy jednají, by snížilo zisk české elektrárenské firmy až o 300 miliónů korun. E.ON od ČEZ odebírá zhruba tři terrawatthodiny ročně. Podle analytiků by ale ČEZ byl schopen výpadek nahradit vývozem jinou cestou. Na zaměstnanost v uhelných regionech by konec dohod s E.ON neměl mít vliv.

E.ON chce ukončit odběr elektřiny z České republiky, protože se obává obchodních škod, které by mu údajně mohly vzniknout v Německu kvůli spolupráci s majitelem Jaderné elektrárny Temelín. Proti tomuto zdroji v Německu i Rakousku protestují odpůrci jaderné energetiky a bavorská opoziční strana Zelených dlouho žádá E.ON, aby ukončila spolupráci s ČEZ.

Nynější jednání o ukončení exportních dohod mezi elektrárenskou společností ČEZ a německým koncernem E.ON považují analytici spíše za politickou záležitost než za snahu snížit cenu české firmy před její privatizací. E.ON je jedním z uchazečů o státní podíly v privatizaci české energetiky, v níž má již nyní významné účasti. Stát se chystá prodat v jednom balíku ČEZ se šesti distributory elektřiny a plynárenský Transgas se všemi osmi plynárenskými distribučními firmami. Hodnoty obou balíků jsou odhadovány na desítky miliard korun. E.ON je v české energetice jedním z největších zahraničních investorů s vkladem kolem dvou desítek miliard korun.

Mezinárodní ekologická organizace Greenpeace dnes naléhavě varovala před možným budoucím dovozem atomové energie do Rakouska. "Zemské zákony musí závazně požadovat identifikaci atomové energie z evropské energetické burzy, jinak může být Rakousko zásobováno proudem z nebezpečné atomové elektrárny Temelín, aniž by o tom spotřebitelé cokoli věděli," upozornil odborník na atomovou energii z organizace Greenpeace Erwin Mayer. "Atomová energie nesmí zůstat neoznačená," dodal.

Lichtenštejnsko žaluje Německo kvůli poválečným reparacím Československu

Zvláštní právní zmocněnec lichtenštejnské vlády podal u Mezinárodního soudního dvora v nizozemském Haagu žalobu proti Německu kvůli porušování práv národů. Informovala o tom Česko- lichtenštejnská společnost sídlící ve Vaduzu. Ve sporu jde o majetek, který měli lichtenštejnští občané v někdejším Československu a který Německo postoupilo ČSR v rámci válečných reparací.

Lichtenštejnsko si již několik let stěžuje na to, že po druhé světové válce přišla jeho knížecí rodina o mnohamilionový majetek v Československu. Kníže Hans Adam II. v roce 1998 prohlásil, že následkem německé okupace bývalé ČSR ztratila jeho rodina zámky, umělecká díla a další cennosti v celkové hodnotě téměř 700 milionů dolarů. Odškodnění, které Lichtenštejnsko požaduje po Spolkové republice Německo, se nevztahuje pouze na obraz Velká vápenka z depozitáře zámku ve Valticích na Moravě, který německý soud odmítl v roce 1998 Vaduzu vydat, ale týká se náhrady za veškerý majetek lichtenštejnských občanů na území bývalého Československa.

Brandýský závod VDO obnovuje výrobu pro Škodu Auto

Firma VDO v Brandýse nad Labem výrobu sdružených přístrojů obnovuje výrobu palubních desek pro vozy Škoda Octavia v Mladé Boleslavi, kde ve středu propukl ničivý požár. Definitivně tak byla odvrácena hrozba, že požár zbrzdí výrobu v Mladé Boleslavi. Dodávky komponentů na palivová čerpadla, které se také vyráběly v brandýském závodě, zatím zajišťuje letecky sesterský závod VDO v německém Dortmundu. V brandýském závodě zatím pokračují práce na odstraňování škod a provizorním zajišťování výroby i expedice dodávek.

Návrh na konkurs Private Investors byl již podán

Vedení zkrachované makléřské společnosti Private Investors již podalo u pražského Městského soudu návrh na konkurs. Současně společnost požádala o odejmutí licence obchodníka s cennými papíry. Konkurs by přivítala Asociace poškozených PI a Online Investors. Největší tuzemský obchodník s americkými akciemi PI vyhlásil úpadek v pondělí 21. května. Většina akcií klientů propadla jako zástava americké A.B. Watley a zbytek PI prodala; majetek na účtech v USA by měl přesahovat 80 miliónů korun. Většina z odhadovaných 2400 klientů má mít nárok na náhradu z Garančního fondu.

Nejlepším filmem pro děti se ve Zlíně stal snímek Dítě a voják

Hlavní cenu - Zlatý střevíček - v kategorii tvorby pro děti získal na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně íránský snímek Dítě a voják režiséra Seyyeda Reza Mir-Karimova. Ocenění za nejlepší film pro mládež obdržel snímek Ali Zaoua od arabského režiséra Nabila Ayoucha. Film získal i cenu poroty filmových klubů. V kategorii animovaný film získala Zlatý střevíček kanadská režisérka Janet Perlmanová se snímkem Tanec šikany. Cenu Hermíny Týrlové za nejlepší debut tvůrce do 35 let dostal švýcarský režisér Rafael Sommer Halder za film Ely a Nepomuk. Porota pro hrané filmy ze zemí Visegrádu předala cenu slovenskému režisérovi Martinovi Šulíkovi a ekumenická porota Věře Šimkové - Plívové a Drahomíře Králové za film Kruh. Dětské porotě se nejvíce líbil mezi filmy pro děti snímek dánské režisérky Natashy Arthyové Zázrak, který získal i cenu Zlína. V kategorii filmů pro mládež mladí porotci dali nejvíce hlasů muzikálu Rebelové od Filipa Renče a mezi animovanými snímky titulu Marco Polo-návrat na Xanadu. Festival divákům od pondělí představil přes 220 filmů

Nejvíce dětských hlasů při vyhlášení ankety o nejoblíbenější herečku získala Jiřina Bohdalová. Se ziskem téměř 10.000 hlasů výrazně předčila v mužské kategorii nejlepšího Martina Dejdara. N největšími konkurentkami Bohdalové ve finále byly Libuše Šafránková a Michaela Kuklová. Dejdar soupeřil o hlasy dětí s Bolkem Polívkou a Miroslavem Donutilem. V kategorii "nejoblíbenější zahraniční herečka" zvítězila jihoamerická zpěvačka a herečka Natalia Oreirová. Mezi muži dostal nejvíce hlasů americký herec Leonardo di Caprio.

Centrum volného času v Brně-Bohunicích otevřelo nový amfiteátr

Novou zahradní scénu v Centru volného času Labyrint mohou využívat v Brně - Bohunicích. Zahrada volného času s amfiteátrem bude sloužit pro divadelní představení a pořádání happeningůi pro neformální setkávání. Prostor zde dostanou i sprejeři. Velkou akcí, ve které bude naplno využita i nová zahradní scéna, bude festival Mezi panely. Jeho letošní ročník připravuje Labyrint ve spolupráci s Ateliérem dramatické výchovy Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně na 20. až 23. června.

Vzpomínková akce připomene jednu z největších důlních tragédií

Jednu z největších důlních katastrof, při níž v roce 1892 zahynulo v Příbrami 319 lidí, připomene v sobotu vzpomínková slavnost v dolu Marie v příbramské městské části Březové Hory. Akci pořádá tradičně příbramský Spolek Prokop na paměť největší důlní katastrofy, která se do té doby ve světě odehrála. Mariánský důl zachvátil 31. května 1892 rozsáhlý požár, který se podzemím rozšířil do celého revíru. Během několika hodin se jedovatý kouř rozšířil do sousedních dolů, kde otrávil 319 horníků.

A na závěr ještě informace o počasí:

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, během dne od severozápadu až zataženo s občasným deštěm. Nejvyšší teploty 11 až 15, na jihovýchodě až 18 stupňů Celsia.