Zprávy Radia Praha

Vývoz skotu a hovězího masa do Rakouska je od pondělí zastaven

Rakousko nebude od pondělí 11. června dovážet z České republiky živý skot, hovězí maso ani výrobky z něj. Potvrdil to v sobotu mluvčí rakouského ministerstva zdravotnictví, které zákaz dovozu vyhlásilo. Opatření je důsledkem pátečního potvrzení výskytu prvního případu onemocnění českého zvířete takzvanou nemocí šílených krav (BSE). Opatření vstupuje v platnost formálně až v pondělí současně se zveřejněním příslušného výnosu, ministerstvo však vyzvalo celní orgány, aby kontrolu dovozu zahájilo okamžitě, a také veřejnost, aby upustila od dovozu příslušných potravin z ČR, uvedl dále mluvčí. Organizace na ochranu zvířat "Vier Pfoten" (Čtyři tlapky) v sobotu zároveň varovala před veškerými dovozy hovězího ze všech nečlenských států EU. Vyjádřila názor, že po odhalení závadnosti britské kostní moučky v roce 1991 bylo velké množství této moučky vyvezeno právě do zemí střední a východní Evropy. Důsledky se zde budou projevovat zřejmě s určitým časovým zpožděním.

Premiér Zeman varuje obyvatele České republiky před panikou

Premiéra Miloše Zemana netěší první případ BSE, který byl v pátek potvrzen. Řekl to novinářům při své sobotní návštěvě českých vojáků v misi KFOR v Kosovu. Podle premiéra však není nutné podléhat panice. "Samozřejmě Ústřední veterinární správa podnikne všechna nezbytná opatření. Chtěl bych vyzvat naše občany, aby nepodléhali některým fámám, které se nemoci šílených krav týkají, a protože hovězí je testováno na zdravotní zkoušky, aby ho dále konzumovali," řekl premiér poté, co s českými vojáky poobědval hovězí polévku a svíčkovou. Zeman také připomněl, že ačkoliv například ve Švýcarsku bylo zaznamenáno už na 360 případů výskytu BSE, Švýcaři ani jejich sousedé nepropadli "panice a hysterii". Čeští občané by se podle premiéra měli zachovat podle tohoto vzoru.

Představitelé států střední Evropy podpořili makedonského prezidenta

Nejvyšší představitelé středoevropských států v sobotu na summitu v Itálii vyjádřili plnou podporu makedonskému prezidentovi Borisi Trajkovskému v jeho boji s rebely, ale vyzvali ho, aby uznal práva menšin v zemi. Sdělila to agentura AFP. "Hlavy států očekávají, že práva menšin budou plně a spravedlivě uznána, především prostřednictvím mezietnického dialogu vedeného makedonskou vládou," uvedli v prohlášení aktéři setkání, kterého se v pátek zúčastnil také český prezident Václav Havel. Deklaraci v severoitalské Verbanii podepsali všichni členové Středoevropské iniciativy, tedy ČR, Slovensko, Rakousko, Ukrajina, Polsko, Bulharsko, Slovinsko, Německo, Chorvatsko, Maďarsko, Rumunsko, Moldavsko, Itálie a Jugoslávie.

Spor o to, kdo velí české armádě, vyvolal v NATO poprask

Údiv a pobavení vyvolala v bruselské centrále Severoatlantické aliance čtvrteční rozepře mezi členy sněmovního branného výboru a vojenskými generály o to, kdo je velitelem české armády. Informuje o tom sobotní Mladá fronta Dnes. Představitelé NATO se o sporu dozvěděli z vysílání BBC. "Ten spor tu vyvolal poprask. Lidé z aliance se diví, co všechno se u nás může dít," řekl listu z Bruselu náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Podle něj je nutné rozlišovat mezi vrchním velitelem ozbrojených sil a velitelem armády. "Ozbrojené síly se podle zákona skládají ze tří částí: vojenské kanceláře prezidenta, Hradní stráže a armády. No a já velím jen té části, které se říká armáda," vysvětlil Šedivý s tím, že generální štáb je podle zákona určen k tomu, aby řídil vojsko.

Vojáci ve čtvrtek předložili poslancům pracovní verzi novelizované vojenské strategie, v níž za velitele armády označili náčelníka jejího generálního štábu. Předseda výboru Petr Nečas (ODS) o návrhu vojáků ale řekl, že je v rozporu s Ústavou a se zákonem o ozbrojených silách. Zdůraznil, že vrchním velitelem je prezident republiky. Někteří generálové neskrývali, že za velitele armády dosud považovali náčelníka generálního štábu.

Češi, kterým byly v Evropě kráceny sociální dávky, mohou žádat o náhradu

Čeští občané, kterým byly zkráceny sociální dávky v zemích, jež ratifikovaly Evropské prozatímní dohody o sociálním zabezpečení, by měli uplatnit svůj nárok nejpozději do 30. září. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Václav Svoboda. Pokud lidé podají žádosti u příslušných pojišťoven v zahraničí do tohoto termínu, mohou jim být doplaceny dávky za období od 1. října roku 2000, kdy pro Českou republiku vstoupily tyto dohody v platnost. Evropské prozatímní dohody o sociálním zabezpečení zavazují smluvní státy, aby zajistily cizincům, kteří v nich žijí a pracují, stejná sociální práva jako vlastním občanům. Před jejich uzavřením byly například Čechům v Německu kráceny důchody na 70 procent.

Před volebním sjezdem Unie svobory pokračují další krajské sjezdy

Ve znamení blížícího se volebního sjezdu Unie svobody se o víkendu a v následujícím týdnu uskuteční další krajské stranické konference. V sobotu o situaci ve straně a kandidátech na předsedy a místopředsedy diskutovali delegáti v Olomouckém kraji, v neděli se uskuteční krajské shromáždění unionistů na Plzeňsku. Republikové shromáždění v Liberci bude 23. a 24. června dějištěm voleb nového vedení strany. Svoji kandidaturu na funkci předsedy zatím oznámili dosavadní místopředsedové Vladimír Mlynář a Hana Marvanová, mezitím přibývá nominací na křesla místopředsedů. Dosavadní šéf unionistů Karel Kühnl již kvůli funkci lídra čtyřkoalice nekandiduje. Více šancí se zatím přisuzuje Marvanové, kterou již jednoznačně podpořily moravsko-slezská a pražská organizace Unie svobody.

Jihomoravský kraj a Zlínský kraj navrhly do funkce místopředsedkyně poslankyni Ivanu Hanačíkovou, na jižní Moravě má podporu také Ladislav Korbel. Jihočeši by v předsednictvu rádi viděli poslance Pavla Peška. V pondělí pokračuje série konferencí v Ústeckém kraji a na Vysočině, další den se sejdou unionisté v Královéhradeckém kraji. Středu si pro své jednání vybrali na Liberecku, následující den se krajská konference bude konat v Pardubickém kraji. Poslední předsjezdové shromáždění se uskuteční v pondělí 18. června, kdy bude jednat středočeská unie.

Špidla věří vládnímu návrhu rozpočtu, ale bude těžké ho prosadit

Návrh státního rozpočtu na rok 2002, který vláda předloží sněmovně, bude podle předsedy ČSSD a vicepremiéra Vladimíra Špidly realistický, snese ostrou kritiku a bude možné ho prosadit. Vicepremiér v rozhovoru s novináři po zasedání krajského výboru strany v Jihlavě nicméně připustil, že projednávání rozpočtu bude komplikované. "Je jasné, že když čtyřkoalice ústy svého lídra (Karla Kühnla) dala najevo, že rozpočet nepodpoří, aniž ho vůbec viděla..., tak to jsou jistě signály, které naznačují, že to bude o hodně obtížnější projednávání, než je obvyklé," podotkl Špidla. Přesto je přesvědčen, že rozpočet je možné ve sněmovně prosadit. "Zatím platí dohoda o politické stabilitě, kterou jsme uzavřeli s ODS, a rozpočet jí určitě bude odpovídat," prohlásil. Míní, že dohody by se měly dodržovat.

Mezinárodní setkání Lidice 2001 jednalo o sociálně orientovaných společnostech

O možnostech přenést systém sociálně-tržního hospodářství do zemí střední a východní Evropy v sobotu jednali na Mezinárodním setkání Lidice 2001 představitelé univerzit a církví z České republiky a Německa. Setkání, konané letos potřetí k výročí vyhlazení Lidic nacisty, se zaměřilo na sociálně orientovanou společnost a její fungování na obou stranách česko-německé hranice. ČTK to řekl ředitel nadace Memento Lidice Stanislav Vostárek.

Podle profesora evangelicko-luteránské univerzity v Alexandersbadu Joachima Twisselmanna nelze sociálně-tržní principy zavést jen jaksi mimochodem, bez jasného záměru. Trh s přívlastkem sociální totiž stojí na myšlence, že podnikání není cílem, ale prostředkem k rozvoji společnosti. To by v českých poměrech znamenalo jít proti dřívější liberální politice, na které stála privatizace. Podle děkana fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Lubomíra Mlčocha je pojem sociální společnost pro české liberály téměř kacířstvím. Jejich obavy podle něj plynou z předchozích zkušeností s paternalistickým a zaopatřovacím státem reálného socialismu. Dodal, že úkolem politické reprezentace je míru státních kompetencí znovu vyvážit.

Na základě pátečních prohlídek jsou další Romové obvinění kvůli lichvě

V případu lichvy mezi ústeckými Romy obvinil vyšetřovatel z vydírání další tři muže a jednu ženu. Sobotní Ústecký deník napsal, že zadržení jsou příbuzní a bydlí takřka naproti obecním bytům v ústecké Matiční ulici, kde převážně žijí i jejich oběti. Při domovních prohlídkách ve čtvrtek a pátek našli policisté zhruba tři čtvrtě miliónu korun. Obvinění se budou těžko obhajovat tím, že peníze legálně naspořili, uvedl list. Stejně jako jejich oběti totiž řada členů lichvářského klanu oficiálně žije jen ze sociálních dávek od obce. Peníze proto podle deníku pravděpodobně pocházejí z lichvářských úroků za drobné půjčky místním Romům.

Policie letos už v kauze lichvy mezi ústeckými Romy obvinila z vydírání dvě ženy a dva muže, kteří patří podle deníku do stejného gangu. Vyšetřovatel nevylučuje obvinění dalších. S odvoláním na informace místního sociálního pracovníka společnosti Člověk v tísni Jana Černého Ústecký deník napsal, že rodinný klan lichvářů získával jen z Matiční ulice, kde žije zhruba 50 rodin, kolem 100.000 korun měsíčně. Lichvu údajně provozovali zhruba šest let. Černý listu řekl, že právě lichva je důvodem, proč část Romů v Matiční ulici neplatí nájemné, je odpojena od přívodu elektřiny a dopouští se drobných krádeží.

Mnohonásobní dárci krve obdrželi Zlaté kříže

Slovy díků a uznání začalo v sobotu dopoledne předávání Zlatých křížů mnohonásobným dárcům krve, kteří jejím bezplatným poskytnutím přispívají k záchraně lidských životů. Nejvyšší ocenění Českého červeného kříže (ČČK) za 160, 120 a 80 nezištných odběrů převzalo v pražském hotelu Pyramida 189 dárců z celých Čech. "Mnohonásobným opakovaným a pravidelným darováním své krve jste projevili vysoké humánní cítění," řekl viceprezident ČČK Marek Jukl, který také již Zlatý kříž za více než 160 odběrů vlastní. "Chtěl bych vám poděkovat za všechny, kteří vaši krev potřebují, potřebovali a potřebovat budou," doplnil náměstek ministra zdravotnictví Antonín Malina.

V ČR je podle Jukla evidováno více než 370.000 dárců. Množství odebrané krve je podle něj na hranici potřeb zdravotnictví. "Problematická zůstávají velká města. Vykazují velkou potřebu krve, která však není provázena adekvátním množstvím dárců," vysvětlil Jukl ČTK. Odznáček Zlatého kříže, udělený poprvé v roce 1993, si ze slavnostní akce odnese osm občanů za 160 odběrů, 32 dárců za 120 odběrů a 149 za 80 odběrů. Ocenění dosud získalo asi 1360 lidí. Jeho udělování navazuje na tradici bronzové, stříbrné a zlaté Janského plakety za deset, 20 a 40 bezplatných odběrů.

Český Těšín i polský Těšín si připomínají legendu o vzniku města

Svátek tří bratří si o tomto víkendu kulturním, sportovním a společenských programem připomínají obyvatelé Českého Těšína na Karvinsku i sousedního Těšína na polské straně hranice. Svátek přibližuje legendu o vzniku města, které bylo rozděleno v roce 1920. ČTK to v sobotu řekla Gertruda Chowanioková, ředitelka Kulturního a společenského střediska Střelnice, které 11. ročník slavností organizuje. Legenda vypráví o třech bratrech, kteří dlouhou dobu bloudili po světě. Když se pak všichni tři sešli u studny, tak se podle pověsti tolik těšili ze svého shledání, že založili město Těšín. "Zdejší lidé rozdělení města nesou i dnes velmi těžce. Jsou tady úzké rodinné i kamarádské vztahy na obou stranách hranice. Mnozí město považují za jeden celek, tedy až na celníky," řekla Chowanioková.

Doplnila, že slavnosti začaly už v pátek, kdy se na mostě přes řeku Olši, která rozděluje polskou a českou stranu města, sešli oba starostové, kteří slavnosti zahájili tradičním rozkrojením dvacetimetrové rolády. Podle Chowaniokové se obě části města snaží o vytvoření spolupráce v rámci visegrádské čtyřky, tedy také o navázání kontaktů se Slovenskem a Maďarskem. Polský Těšín proto u příležitosti oslav podepsal smlouvu o spolupráci se slovenskou Rožňavou, s níž už má kontakty Český Těšín.

Nejdéle existující soukromé rádio v České republice slaví výročí

Zhruba 6000 zejména mladých lidí přišlo v pátek večer do Průmyslového paláce na pražském Výstavišti oslavit desáté narozeniny Radia 1. Organizátoři řekli, že hlavní hvězdou je britský hudebník a DJ Fatboy Slim, významná osobnost soudobé taneční scény. Oslavy dekády trvání hudebního rádia zahájily čeští Ohm Square, Tata Bojs, Colorfactory, Southpaw. V části Průmyslového paláce hrají k poslechu i tanci oblíbení DJ. Fatboy Slim, vlastním jménem Norman Cook, se proslavil hitem The Rockafeller Skank. Loni mu vyšlo třetí album Halfway Between The Gutter And The Stars. Podle hudebních expertů patří Fatboy Slima k nejmocnějším mužům taneční hudby.

Sport

Překážkář Jiří Mužík a diskař Libor Malina v sobotu rozšířili stávající českou výpravu na atletické mistrovství světa v Edmontonu na šestnáct členů. Oba totiž na mítinku Grand Prix ve španělské Seville splnili limit Českého atletického svazu. Mužík zaběhl 400 metrů překážek za 49,24, což je o 16 setin lepší čas, než byl stanovený limit. Malina tuto metu přehodil výkonem 66,04 o 104 centimetrů. Právě v diskařském kruhu se odehrál asi nejzajímavější závod celého mítinku. Olympijský vítěz ze Sydney Virgilius Alekna totiž hodil výborných 68 metrů, ale skončil až druhý. Litevce o devět centimetrů přehodil Maďar Robert Fazekas. Nikole Tomečkové unikl v oštěpu limit o pouhých 29 centimetrů; hodem 60,31 m skončila pátá. Koulař Petr Stehlík, který má již účast na kanadském šampionátu jistou, skončil sedmý za 19,38 m.

Kajakářka Michaela Strnadová vybojovala v italské Valsesii titul mistryně Evropy ve sjezdu na divoké vodě. Druhou Magali Thiebeautovou z Francie porazila česká závodnice o téměř čtyři sekundy. Mezi kajakáři získal bronzovou medaili Robert Knebel. Strnadová už má ve sbírce titul juniorské mistryně Evropy z roku 1997, o dva roky později získala na evropském šampionátu bronzovou medaili mezi dospělými. Trojnásobný úspěch slavili slovenští reprezentanti v závodě deblkanoí. Z vítězství se radovali Vladimír Vala a Jaroslav Slučík. Stříbrné medaile si z Itálie odvezou Jan Šútek a Štefan Grega a bronz bratři Luboš a Peter Soskové.

Počasí

V noci na neděli oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Noční teploty 12 až osm stupňů. Přes den oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle i možnost bouřky. Denní teploty 15 až 19 st. Celsia. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 m kolem deseti stupňů. Proměnlivý vítr o rychlosti čtyři až 15 km/h.